Krijtrotsen in Denemarken bezoeken: Møns Klint en Stevns Klint, alle info en tips

Koop de volledige reisgids voor € 10

Krijtrotsen in Denemarken bezoeken: Møns Klint en Stevns Klint, alle info en tips

12 juli 2022 in Denemarken1 reactie

Alle info en tips voor je bezoek aan de Møns Klint & Stevns Klint krijtrotsen in Denemarken

Bij het horen van het woord ‘krijtrotsen’ denk je misschien spontaan aan de befaamde ‘White Cliffs of Dover’, maar het oosten van Denemarken kan ook uitpakken met een aantal prachtige plekjes waar dit natuurfenomeen voorkomt.

In dit artikel focussen we op de kliffen van Møns Klint en Stevns Klint en kom je te weten wat je hier zoal kan zien én waarom het echt de moeite loont om deze bezienswaardigheden te bezoeken. Verder krijg je ook nog praktische tips over hoe er te geraken, welke verblijven de moeite zijn en wanneer je deze bestemmingen het beste bezoekt.

Inhoud artikel

  1. Møns Klint

Møns Klint is een beschermd natuurreservaat op het eiland Møn en vertaald naar het Nederlands betekent deze naam letterlijk ‘de kliffen van Møn’.

Krijtrotsen: hoe zit dat nu precies?

Het krijt van de rotsen bij Møns Klint is een erg zacht, poreus gesteente dat gevormd werd door allerhande mini-skeletjes van algen die vele miljoenen jaren geleden in de oceaan leefden, tijdens een tijdperk dat simpelweg ook ‘het Krijt’ wordt genoemd. De rotsen werden natuurlijk niet op een dag gevormd.

  • Wat je nu ziet zijn dus heel wat verschillende lagen van skeletjes van algen (en andere wezens) die zich dan gedurende miljoenen jaren geleidelijk aan hebben opgestapeld.
  • Naarmate de tijd vorderde, daalde het zeeniveau, waardoor deze lagen zichtbaar werden. De felwitte kleur danken de krijtrotsen overigens aan de regelmatige erosie. Zonder contact met het water en de ‘slijtage’ die daaruit voortkomt zou er van witte rotsen geen sprake zijn, maar zouden ze er eerder groen uitzien door alle planten die er zich zouden nestelen.
  • Krijtrotsen durven echter af en toe eens te ‘breken’. Door de erosie komen soms kleine en grote stukken rots naar beneden. In 2007 was er zo nog een aardverschuiving waarbij langs de noordkant van de kliffen een schiereiland van verschillende honderden meters werd gecreëerd bestaande uit de rotsen en bomen die naar beneden kwamen.

VERBLIJFTIP: Overnachten in de buurt van Møns Klint? Tiendegaarden Møns Klint is een gezellige B&B gevestigd op een familieboerderij op 10 km van Møns Klint in een rustige en groene omgeving. Meer info en boeken.

Wandelen langs de rotsen en op het strand

Natuurlijk kan je hier erg mooi wandelen. In het bezoekerscentrum kan je alvast gratis een kaart van het gebied verkrijgen. Heel wat wandelingen vertrekken van het bezoekerscentrum of de parkings langs de rotsen.

  • Verspreid over het gebied langs de kust zijn er een aantal trappen die je helemaal beneden naar het strand brengen.
  • Met bijna 500 treden kan je al spreken van een serieuze afdaling (of beklimming in het terugkeren), maar dat hoeft niet te verbazen als je weet dat er meer dan 100 hoogtemeters moeten overbrugd worden.
  • Onderweg zijn er wel bankjes geplaatst waar je even kan uitrusten.
  • Eens je op het strand bent kan je in alle rust de pracht van dit miljoenen jaren oude natuurfenomeen van dichtbij aanschouwen.
Let wel: het strand is smal en door de getijden gebeurt het af en toe dat het strand even niet toegankelijk is. Check dus best eens vooraf bij je verblijf of in het bezoekerscentrum GeoCenter, zodat zij je kunnen informeren over eb en vloed.
  1. Bijzonder bos Klinteskoven

Klinteskoven is het beukenbos achter Møns Klint waar je ook heerlijk kan wandelen. Hier vind je met 143 meter ook het hoogste punt van het eiland, Aborrebjerg. Je kan makkelijk naar de top hiken en van daaruit heb je een erg mooi uitzicht over de wijde omgeving, want over het algemeen is Denemarken een erg vlak land. Zo ligt het hoogste punt van het land amper 171 meter boven de zeespiegel.

Door de unieke samenstelling van de bodem (met krijt) rond Møns Klint vind je in Klinteskoven tot wel 20 bijzondere en zeldzame soorten orchideeën, waarvan sommige zelfs met uitsterven bedreigd zijn. Daarom is het verboden om hier bloemen of andere planten te plukken, hoe verleidelijk al die bloesems er soms ook mogen uitzien!

  1. Romantisch park Liselund

Ook een aanrader is Liselund, een 18de eeuws park aan de noordzijde van Møns Klint. In 1783 kocht de Franse edelman Antoine de la Calmette een stuk van Klinteskoven en hij transformeerde het natuurlijke landschap in een grote, mooi aangelegde tuin waar hij ook nog heel wat gebouwen liet neerzetten.

Enkele bezienswaardigheden in het Liselund park

  • Liselund Slot, een landhuis in neoklassieke stijl dat net zoals het park zijn naam ontleent aan de vrouw van de la Calmette, Lisa. Het stijlvolle interieur werd samengesteld door de toen vermaarde binnenhuisarchitect Joseph Christian en bevat nog heel wat oorspronkelijke elementen.
  • Verder vind je ook nog twee gastenverblijven (het ‘Noorse Huis’ en het ‘Zwitserse Huis’) en een klein Chinees paviljoen waar de gasten terecht konden voor een tasje thee na een korte wandeling. Ze kregen er ook nog eens een mooi zicht over de vijvers en de zee iets verderop zomaar bij.
  • Weetje: meer dan 100 jaar geleden bevonden zich op het terrein van Liselund ook nog een aantal andere gebouwen zoals een badhuis en een kapel, maar in 1905 sloeg het noodlot toe en verdween een deel van het terrein in de zee toen een deel van de rotsen afbrak.

Een van de bekendste bezoekers van het park was niemand minder dan Hans Christian Andersen, de wereldberoemde schrijver van onder andere ‘De Kleine Zeemeermin’ en ‘Het Meisje met de Zwavelstokjes’. Je kan het park het hele jaar door gratis bezoeken, maar Liselund Slot kan je enkel van begin mei tot eind september bezoek tijdens een begeleide rondleiding.

  1. Interactief bezoekerscentrum GeoCenter Møns Klint

Het GeoCenter Møns Klint is een modern, interactief én erg informatief bezoekerscentrum en museum dat pas in 2007 de deuren opende. Hier leer je meer bij over het (geologische) ontstaan van Denemarken, zo een 70 miljoen jaar geleden, en dus ook over het tot stand komen van Møns Klint. Het museum heeft ook een cinemazaal waar je naar 3-D films kan kijken over de dinosaurussen en de zeemonsters die onze planeet vele miljoenen jaren geleden onveilig maakten. De 3D ervaring maakt het ook allemaal nog een pak indrukwekkender.

Zoals het een modern museum betaamt is er ook gedacht aan de allerjongsten. Niet alleen is er een mooie speeltuin, er zijn ook nog tal van andere activiteiten zoals een schattenjacht.

Voor de bouw van dit museum is men niet over een nacht ijs gegaan

Ook liefhebbers van architectuur komen hier aan hun trekken. Zo bevindt het grootste deel van het museum zich ondergronds, een redelijk opmerkelijke keuze. Het idee hierachter is dat het dat je in het centrum ook meer te weten komt over de vele lagen geschiedenis die dus – net als het museum – onder de grond zitten. Ook bij de keuze van de kleuren en de materialen werd geprobeerd om zoveel mogelijk in harmonie met de natuurlijke omgeving te werken. Meer info op de website.

  1. Unieke fauna en flora bij Møns Klint

Ook omwille van de fauna en flora moet een bezoek aan Møns Klint op je lijstje staan bij een rondreis in Denemarken of een (langer) bezoek aan Kopenhagen. Zo zijn de kliffen hier sinds kort weer een geliefkoosd terrein voor de slechtvalk, nadat hij lange tijd niet meer was opgedoken in de streek. Mocht je jezelf afvragen wat zo bijzonder is aan deze vogel: met snelheden van meer dan 350 km/u is dit niet alleen de snelste vogel, maar ook het snelste dier ter wereld.

Daarnaast vind je in het gebied rond de trappen richting het strand ook nog de purperorchris, een zeldzame orchidee en het tijmblauwtje, een al even zeldzame vlinder. Zo zie je maar: een uniek landschap trekt ook unieke dier- en plantensoorten aan.

REISGIDS: Wil je ook graag meer ontdekken van Denemarken? Download dan onze gratis preview reisgids Denemarken en ontdek langs de mooiste plekjes!

  1. Stevns Klint

De kliffen van Stevns Klint op het eiland Seeland zijn minder hoog dan die van Møns Klint, maar laat dat je vooral niet weerhouden om deze plek in je planning op te nemen. Want terwijl de kliffen van Møns Klint een stuk hoger zijn (120 m vs. 40 m.), strekken de kliffen van Stevns Klint zich over een veel langere afstand (15 km vs. 6 km) uit. Los van al die cijfertjes is het er gewoon erg mooi en net zoals op Møns Klint zijn de rotsen ook niet de enige reden waarom deze bezienswaardigheid de moeite is.

Stevns Klint en de meteoor die de dinosaurussen deed uitsterven

Een van de redenen waarom Stevns Klint sinds 2014 op de UNESCO-werelderfgoedlijst prijkt, is dat hier definitief bewijs werd gevonden voor de theorie dat een meteorietinslag 66 miljoen jaar geleden een einde maakte aan het bestaan van de dinosaurussen op aarde.

Tot in de jaren 80 van de 20ste eeuw was men ervan overtuigd dat de reden hiervoor een gigantische vulkaanuitbarsting was, maar de geoloog Walter Alvarez en zijn vader dachten daar anders over. Door de samenstelling van de rotsen van Stevns Klint te bestuderen, vonden ze grote hoeveelheden van het element iridium terug. Iridium is een element dat je normaal niet terugvindt op aarde, maar wél in de ruimte, waar de meteorieten natuurlijk vandaan komen.

Uiteindelijk werd in 1992 onder het Mexicaanse schiereiland Yucatán een gigantische krater ontdekt die veroorzaakt werd door een asteroïde van wel 10 kilometer in diameter. Zo werd de theorie van Alvarez volledig bewezen.

Wandelen langs Stevns Klint

Dankzij de uitgestrekte kustlijn is wandelen langs de kliffen van Stevns Klint een waar plezier. Vanuit het dorpje Rødvig vertrekken heel wat verschillende korte wandelingen en langere hikes, zo is er voor elk wat wils. Bekijk alvast een overzicht van heel wat mooie wandelingen. Deze wandelingen brengen je langs heel wat verschillende bezienswaardigheden, waarvan de hoogtepunten hieronder vermeld staan.

VERBLIJFTIP: Op zoek naar een aangename verblijfplaats nabij Stevns Klint? Rødvig Kro og Badehotel is een charmant hotel gelegen op wandelafstand van het strand en 5 km van de kliffen. De meeste kamers bieden uitzicht op de pittoreske Fakse-baai en de Klif van Stevns. Meer info en boeken.

  1. De cliffhanger van Højerup Gamle Kirke

Bij een bezoek aan Stevns Klint zal je sowieso de 13de eeuwse kerk van Højerup ontdekken. Wat je dan ook gauw zal merken, is dat het kerkje wel heel dicht bij de rand van de kliffen staat. Wat is er dan precies gebeurd?

  • Doorheen de eeuwen zorgde de zee ervoor dat er steeds meer wegspoelde van de ondergrond waarop de kerk was gebouwd, wat ervoor zorgde dat de kerk vanaf 1910 niet meer gebruikt werd wegens te gevaarlijk. Iets verderop werd een nieuwe kerk gebouwd die er nu nog steeds staat.
  • 18 jaar later bleek dat een goede inschatting te zijn, want toen verdween een deel van het koor en het omliggende kerkhof pardoes in de zee toen een deel van de rots afbrak.
  • Vandaag is de kerk beveiligd tegen verdere ‘afbrokkeling’ en is er een terras gemaakt vanwaar je letterlijk over de klif hangt.

Het zal je niet verbazen dat deze prachtige plek ook populair is als trouwlocatie. Ongeveer 150 koppeltjes treden hier jaarlijks in het huwelijksbootje. Wil je de kerk bezoeken? Dat kan dagelijks tussen 10u en 17u, vanaf Pasen tot eind oktober.

Tip: bezoek de kerk vroeg op de ochtend of (nog beter) in de late namiddag. Dan is het er rustiger en kan je meer genieten van deze plek.
  1. Verborgen Koldkrigsmuseum Stevnsfort

Met een beetje verbeelding kan je in het woord ‘Koldkrigs’ de term Koude Oorlog herkennen, Deens behoort tenslotte tot dezelfde taalfamilie als het Nederlands. Daarmee heb je dan al meteen de moeilijkste helft ontcijferd van de naam van dit mysterieuze fort dat zich aan de kust van Stevns Klint bevindt.

Tijdens de beginjaren van de zogenaamde Koude Oorlog (1945-1991) besloot de Deense regering namelijk om op een strategische plaats een geheim, ondergronds fort te bouwen. De Koude Oorlog was een periode waarin er heel wat spanningen bestonden tussen de kapitalistische landen en de communistische landen wereldwijd, zonder dat het tot een grootschalig gewapend conflict kwam.

Met de bouw van Stevnsfort werd de Øresund, de zeestraat tussen Denemarken en Zweden, beschermd voor mogelijk gevaar uit het oosten, meer bepaald de Sovjet-Unie. Uiteindelijk bleef het fort tot 2000 in gebruik. Het ondergronds fort bestond uit anderhalve kilometer aan ondergrondse tunnels, 20 meter onder de grond.

Breng een bezoekje aan het museum

  • In 2008 werd van het complex een museum gemaakt dat je enkel tijdens een begeleide rondleiding kan bezoeken.
  • De rondleidingen gaan ongeveer door van half februari tot half december.
  • Zeker in het piekseizoen (de zomermaanden) is het echter aangewezen om op voorhand tickets te boeken via de officiële website.
  • De rondleiding duurt anderhalf uur en je kleedt je best voldoende warm, in de tunnels schommelt de temperatuur steeds rond 10° C.
Weetje: Stevnsfort is een mooi voorbeeld van hoe de miljoenen jaar oude geologische kenmerken van dit gebied een impact hadden op de meer recente geschiedenis. Er werd namelijk specifiek voor deze locatie gekozen omdat de krijtrotsen waarin het fort werd gebouwd zowel een aanval van ‘gewone’ oorlogswapens als van nucleaire wapens konden weerstaan.
  1. Hoe bereik je de krijtrotsen Møns Klint en Stevns Klint?

Met de auto:

  • Vanuit Kopenhangen doe je er met de auto 2 uur over om tot in Møns Klint te geraken, terwijl het tot Stevns Klint maar 1 uur rijden is.
  • Stevns Klint is dus zeker een ideale optie als daguitstap van uit Kopenhagen, terwijl een uitstapje naar Møns Klint al wat meer inspanning (en vooral tijd) vergt.
  • Als je een rondreis door Denemarken maakt, kan je proberen om zowel Møns Klint als Stevns Klint in je reisschema te verwerken. Zo hoef je er geen daguitstap vanuit Kopenhagen van te maken.

Met het openbaar vervoer:

  • Vanuit Kopenhagen kan je Stevns Klint bereiken door een combinatie van de trein en de bus te nemen. Dit duurt ongeveer 1u45. Voor Møns Klint moet je rekenen op minstens 2u45.
  • Dat is allemaal veel minder snel dan met de auto, maar als je toch verkiest het openbaar vervoer te gebruiken, dan biedt Rejseplannen je de mogelijkheid om een route uit te stippelen van punt A naar punt B.
  • Ook handig: de website suggereert niet alleen een route, je krijgt ook de mogelijkheid om al tickets te kopen voor je reis.

Ligging op de kaart van Møns Klint en Stevns Klint

  1. Waar overnachten nabij Møns Klint en Stevns Klint?

De beste en meest relaxte manier om de krijtrotsen langs de Deense oostkust te ontdekken is wat ons betreft wanneer je in de buurt overnacht. Zo krijg je ook de kans om in de vroege ochtend of bij zonsondergang dit ontzettend mooie natuurfenomeen te aanschouwen. Hier zijn alvast twee adresjes voor beide bestemmingen:

Møns Klint:

Stevns Klint:

  1. Wanneer de krijtrotsen bezoeken?

  • Zoals wel vaker is de lente een erg mooie periode om de natuurpracht van deze twee bestemmingen te ontdekken.
  • Misschien nog beter zelfs zijn de maanden juni, juli en augustus. Dan is het algemeen beschouwd het warmst én zijn de dagen in het langst. Deze maanden lokken natuurlijk ook het meeste toeristen, dus begin op tijd je reis te plannen en de verschillende verblijven vast te leggen. Het bespaart je achteraf de frustratie wanneer je merkt dat veel van de leukste plekjes om te verblijven al bezet zijn.
  • Andere periodes zullen ongetwijfeld ook hun charme hebben, maar wat ons betreft zijn dus de (late) lente en de zomer de ideale periode.
Download onze reisgids Denemarken inclusief een uitgewerkte rondreis en 3 uitgeschreven stadswandelingen en mis niets tijdens je vakantie.
  1. Filmpje: Sfeerbeelden van de krijtrotsen Møns Klint en Stevns Klint

Ben je benieuwd naar wat je mag verwachten van je bezoek aan de krijtrotsen Møns Klint en Stevns Klint? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Denemarken.

  1. Download je gratis rondreis met de auto door Denemarken

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Denemarken? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze digitale reisgids Denemarken met een uitgewerkte rondreis van 14 dagen met daarbij ook 3 uitgeschreven stadswandelingen (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Denemarken.

Denemarken

Gratis reisgids Denemarken downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 16 augustus 2022 - Mieke

Overzichtelijk en haalbaar. Mooie brochure!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?