Bezienswaardigheden ommuurde stad van Vannes (Bretagne)

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Bezienswaardigheden ommuurde stad van Vannes (Bretagne)

19 januari 2021 in Bretagne3 reacties

De ommuurde stad van Vannes is één van de meest aantrekkelijke plaatsen in de Bretagne regio en moet je dus zeker zien als je de regio bezoekt. Slenter rond in de goed bewaarde middeleeuwse straatjes van de stad of geniet van een boottochtje in de haven. Kom alvast meer te weten over deze fascinerende stad.

Inhoud artikel

  1. Over Vannes

Enkel ingewijden zullen kunnen antwoorden op de kwisvraag waar de eenheidsverklaring werd ondertekend waardoor de vereniging van Bretagne met Frankrijk een feit was. Inderdaad, het gebeurde in Vannes in 1532. Vannes was tot dan de hoofdstad van het onafhankelijke hertogdom Bretagne.

Nu geldt Vannes als de belangrijkste plaats van de Morbihan in het zuidelijke gedeelte van Bretagne, daar waar de Golf van Morbihan de verbinding vormt met de Atlantische Oceaan. De jachthaven van Vannes biedt een mooi plaatje, doch de troeven die Vannes kan uitspelen om de toerist te lokken zijn de knappe vakwerkhuizen in de nauwe straatjes. Iets wat meer en meer lukt sinds de Golf van Morbihan steeds bekender wordt bij de doorsnee-toerist.

  1. Het stadscenturm van Vannes

Het stadscentrum is niet groot en wordt omsloten door de stenen omwallingen in een halve maancirkel tussen de Porte Prison (oosten) en de Porte St-Vincent (zuiden). Aan die stadswallen werd behoorlijk lang gebouwd tussen de 13de en 17de eeuw op de overblijfselen van een Gallo-Romeinse omwalling. Het mooiste uitzicht heb je vanaf de Promenade de la Garenne. Daar liggen de tuinen Jardins de la Préfecture en de Jardins de la Garenne. Je kan niet naast het majestueuze Château de l’Hermine kijken, bijzonder knap geïntegreerd in de omwallingsmuren. Sinds de 18de eeuw omgebouwd tot een fraai herenhuis maar destijds het woonverblijf van de hertog (14de eeuw).

  1. De binnenstad van Vannes

De huizen in Rue Saint Vincent, Place des Lices, Place Henri IV en Place Saint-Pierre verdienen je aandacht in de binnenstad. De meeste dateren uit de 16de en 17de eeuw. Loop je in de Rue Noë, zoek dan even naar het middeleeuwse huis Maison de Vannes. Aan de gevel zal je er twee borstbeelden zien, afbeelding van een lachende man en vrouw bekend als ‘Vannes et sa femme’, meteen één van de symbolen van de stad.

De kathedraal Saint-Pierre vraagt misschien iets minder je aandacht. Veel is immers niet meer te ontwaren van het oorspronkelijke kerkgebouw uit de 12de eeuw. De kathedraal onderging enkele verbouwingen en heeft dan ook verschillende bouwkenmerken, zowel renaissance als laatgotisch. Je kan beter meer tijd besteden aan het gebouw La Cohue, het huidige Musée des Beaux-Arts. La Cohue heeft zijn oorsprong in de 13de eeuw. Tijdens de middeleeuwen vond hier onder de hallen een markt plaats. Dat bleef zo tot 1840. Dan kreeg het gebouw een bestemming als parlement, theater en tenslotte als museum. Je kan er werken zien van Delacroix, Millet, Goya en Bretoense volkskunst.

Ben je op zoek naar de beste ‘kouign aman’, een bladerdeeg met boter, dan zou die te vinden zijn in Vannes bij pâtisserie Le Brun.

  1. Tip: waar overnachten in Vannes?

De B&B La Villa Garenne is gevestigd in een karakteristiek huis in het centrum van Vannes dicht bij de haven. De kamers van La Villa Garenne zijn stijlvol met zachte tinten en heel erg sfeervol dankzij de leuke decoratie en pittoreske inrichting. Alle kamers een eigen badkamer met een douche en gratis toiletartikelen. In de eetzaal wordt elke dag een gratis continentaal ontbijt met onder meer huisgemaakte jam en yoghurt geserveerd. Meer info & prijzen vind je hier.

  1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Bretagne?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Bretagne? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop je reisgids Bretagne met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Bretagne.

Bretagne

Gratis reisgids Bretagne downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 10 september 2021 - Stefan Remen

Leuke info, een goede tip voor een weekje te genieten.

- 26 januari 2021 - Christine

Duidelijke beschrijving

- 18 mei 2019 - B&B Koeimet

Toen ik de gratis brochure aanvroeg was ik vooral geïnteresseerd in de omgeving van Quiberon en de Golf du Morbihan. Ik ken bovendien die streek vrij goed. Ik was aangenaam verrast door uw bochure. Vlot leesbaar, aangename layout, vol interessante tips en bezienswaardigheden. Ik deed ook echt nieuwe ideeën op. Mijn dank en felicitaties hiervoor.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?