13 x mooiste kastelen en burchten van Bretagne + kaartje

Volledige reisgids kopen voor € 10

13 x mooiste kastelen en burchten van Bretagne + kaartje

3 november 2022 in Bretagne1 reactie

Overzicht met de mooiste kastelen en burchten in Bretagne + tips

Bretagne kent ook heel wat prachtige middeleeuwse kastelen. Ga op ontdekking langs de mooiste kastelen van Bretagne en waan je een prins of prinses.

In deze blogpost vind je alvast een overzicht van de mooiste kastelen en burchten in Bretagne.

Inhoud artikel

Kaartje met de mooiste burchten en kastelen in Bretagne

 1. Het middeleeuws kasteel van Fougères

Dé trekpleister van Fougères is ontegensprekelijk het imposante en in goede staat bewaard gebleven middeleeuws kasteel, als het ware neergepoot midden het groen maar ónder de bovenstad. Omdat er aan gebouwd werd tussen de 12de en 15de eeuw toont het een vermenging van verschillende ronde en vierkante bouwstijlen, omgeven door een stenen omwalling, één van de meest indrukmakende versterkingen rond een burcht in Europa.

Indien iemand als Lawrence of Arabia zei dat hij zich geen mooier bouwwerk kon voorstellen, en die man zal heus wel wat méér gebouwen gezien hebben tijdens zijn leven, dan kan die uitspraak toch als een statement gelden, toch? Fougères gold destijds samen met Vitré en Châteaubriant als vestingsteden om het hertogdom Bretagne te verdedigen tegen invallen. Het kasteel moet er al gestaan hebben in het jaar 1000. Vele malen lag het in het oog van herhaaldelijke vijandigheden en ten gevolge dan ook meermaals in handen van verschillende bezetters.

WANDELTIP: Ga zelf op ontdekking in Fougères met onze uitgestippelde stadswandeling.

Opvallend van buitenaf is het ongezien aantal torens

De omwalling telt 13 torens en dateert uit de tweede helft van de 12de eeuw nadat de houten versterking door Hendrik II, koning van Engeland werd vernield. Een rondleiding geeft je heel wat details vrij hoe indrukwekkend sommige delen ter verdediging dienden (muren van 30 m hoog, 7 m dik, kanongaten, werpgangen …).

Binnen de muren van de burcht ontdek je dat er 3 niveau’s zijn. De aanvaller moest zich dus langs heel wat obstakels en belegeringen vechten om het doel te bereiken. Het is een van de mooiste voorbeelden van militaire bouwkunst uit de middeleeuwen. Tot eind 15de eeuw bleven de belegeringen mekaar snel opvolgen tot na de slag bij Saint-Aubin du Cormier (1488). De burcht was plots niet meer interessant, bleef er verlaten bij staan tot de stad het kasteel kocht in 1892.

ROADTRIP: Nog meer zien van deze prachtige regio? Bekijk dan zeker onze roadtrip door Bretagne.

 1. Château de Vitré

Het kasteel van Vitré is gebouwd op een rots op de heuvel Sainte-Croix. Al in die 11e eeuw stond hier een eerste houten constructie. Al snel volgde een stenen donjon, en de huidige versie dateert uit de 13e eeuw. Opvallend aan dit kasteel is de hoge toegangstoren. In een van de zalen kan je een klein museum bezoeken met wandtapijten, houtsnijwerk en plattegronden van het kasteel.

Maak ook tijd voor een wandeling over de opvallend goed bewaard gebleven vestingmuren. Je wordt getrakteerd op een prachtig uitzicht op de vakwerkhuizen van de stad en de hele vallei van de Vilaine. Meer info op de website.

 1. Château de Châteaubriant

De bekendste bezienswaardigheid in Châteaubriant is het Château de Châteaubriant, een groot middeleeuws kasteel met een renaissancepaleis. Het heeft twee vestingmuren met torens die uit de 13e eeuw dateren. De bovenste vestingmuur wordt bekroond door een 14e-eeuwse donjon en een 12e-eeuwse kapel. De lage stadsmuur heeft drie vleugels en loopt over in de lange galerij van het paleis uit de renaissancetijd.

Buiten het beroemde kasteel is ook de middeleeuwse oude stad een omweg waard. Châteaubriant telt vele vakwerkhuizen, grotendeels uit de 15e eeuw, een 11e-eeuwse kerk, en de overgebleven delen van de stadsmuren. De muren werden in de 19e eeuw grotendeels verwoest, maar de nieuwe poort (16e eeuw) en verschillende andere torens zijn bewaard gebleven.

REISGIDS: Download onze gratis reisgids Bretagne en mis geen enkele bezienswaardigheid in Bretagne.

 1. Château des Ducs de Bretagne

De grootste bezienswaardigheid van Nantes is het Château des Ducs de Bretagne, het kasteel van de hertogen van Bretagne. Dit kasteel ligt in het centrum van de stad en is het meest westelijk gelegen kasteel aan de oevers van de Loire, dat vroeger de slotgrachten van het kasteel bewaterde. Tegenwoordig ligt het kasteel iets verder van de rivier vandaan, maar dat maakt het kasteel niet minder indrukwekkend. In tegendeel, dit kasteel is nog altijd hét symbool van de stad.

TICKETS: Koop je tickets vanaf € 8 voor het Château des Ducs de Bretagne online en sla de wachtrijen over.

 • Het kasteel van de hertogen van Bretagne werd aan het begin van de 13de-eeuw gebouwd op de locatie van een kasteel uit de 10de-eeuw door Gwijde van Thouars, de toenmalige hertog van Bretagne. In de 15de-eeuw werd het complex grondig verbouwd onder François II en vervolgens zijn dochter Anne.
 • In 1532 kwam het kasteel onder het gezag van de Franse monarchie, die het tot 1862 in gebruik had als de lokale residentie.
 • In 1862 werd het kasteel benoemd tot "monument historique" en tegenwoordig doet het dienst als museum.

Tijdens je bezoek kan je een tour volgen die je langs verschillende indrukwekkende kamers brengt van het kasteel. Daarnaast kan je ook eens binnenstappen in het Historisch Museum van Nantes. Hier vind je een tentoonstelling over hoe de stad zich ontwikkeld heeft doorheen de jaren. We raden zeker aan om over de muren van het kasteel te wandelen, niet alleen krijg je een prachtig beeld van het kasteel zelf maar ook het uitzicht over de stad is de moeite waard vanaf hier.

 1. Château de Suscinio

Château de Suscinio is een 13e-eeuws kasteel dat indertijd dienst deed als buitenverblijf voor de hertogen van Bretagne. Vandaag kan je er tentoonstellingen bezoeken, gespreid over twee verdiepingen, die de geschiedenis van het kasteel toelichten. Er is ook een collectie geglazuurde tegeltjes te bekijken. Rond de kastelen liggen mooie tuinen en vijvers en vanaf de toren krijg je een prachtig uitzicht over de oceaan en het schiereiland.

 1. Château de Rochefort-en-Terre

Het 12e-eeuws kasteel van Rochefort-en-Terre werd in 1793 verwoest, maar in het begin van de 20e eeuw gerestaureerd door de in Frankrijk geboren Amerikaanse schilder Alfred Klotz. Alleen de voorgevel van het oorspronkelijke bouwwerk stond nog overeind; Klotz reconstrueerde de rest. Het herbergt nu een aantal van zijn schilderijen en ook een verzameling voorwerpen die laten zien hoe het leven op het platteland van Bretagne er vroeger uitzag.

 1. Château de Josselin

Josselin is een gezellig stadje met een kasteel dat van april tot oktober geopend is voor het grote publiek. Het kasteel is al generaties lang in het bezit van de familie Rohan. Het stadje ontleent zelfs haar naam aan de zoon van de burggraaf die het kasteel oorspronkelijk bouwde. Diezelfde familie verwelkomt bezoekers die de grootse 19e-eeuwse eetzaal willen bekijken, de 16e-eeuwse open haard in het salon willen bewonderen of willen rondturen in de verbazingwekkende bibliotheek met 17e-eeuwse boeken.

Kasteelterrein van Château de Josselin

Rond het kasteel liggen de tuinen in Franse stijl met lage heggen, rozentuinen, en grote gazons. In de tuinen wordt elk jaar in juli een middeleeuws festival gehouden. Verder vind je op het kasteelterrein ook een charmant poppenmuseum, dat meer dan 3000 poppen en een aantal andere soorten kinderspeelgoed en boeken tentoonstelt. De collectie werd begonnen door de overgrootmoeder van de huidige eigenaar, in de 19e eeuw. Meer info op de website.

 1. Château de Brest

Het 11e-eeuwse kasteel van Brest is zowat het enige overblijfsel uit de lange geschiedenis van de stad. Het heeft in al die eeuwen verschillende verbouwingen ondergaan. Vandaag de dag herbergt het versterkte kasteel het Musée National de la Marine waar je meer te weten kan komen over de maritieme geschiedenis van de stad door middel van een prachtige collectie scheepsmodellen, militaire technieken voor belegeringen en tentoonstellingen over de scheepsbouw van vroeger en nu. Daarnaast is er een tentoonstelling over de geschiedenis van het kasteel.

Kijk vanaf het kasteel over het water en bewonder de interessante historische gebouwen die de Tweede Wereldoorlog overleefd hebben. De toren van Tanguy en het Maison de la Fontaine staan aan de linkerkant van de toren als je vanaf het kasteel kijkt.

VERBLIJFTIP: L'Amirauté Brest ligt in het centrum van de stad en biedt moderne accommodatie voorzien van alle luxe en comfort. Het hotel biedt een heerlijk ontbijtbuffet en lekkere gerechten met streekproducten. Meer info en boeken.

 1. Château de la duchesse Anne

Aan de grote toegangspoort heb je het kasteel (15de en 16de eeuw) Château de la duchesse Anne, dat nu deels stadhuis en bibliotheek is maar ook een aantal musea huisvest. Het museum in de donjon geeft je een beeld over de zeevisserij, de piraterij en de invloedrijkste personen uit St.-Malo.

LEESTIP: Download onze gratis reisgids Bretagne en mis geen enkele bezienswaardigheid in Bretagne.

 1. Château de l'Hermine

In Vannes kan je het majestueuze Château de l'Hermine bezichtigen, dat heel knap in de stadswallen is geïntegreerd. Het dateert uit de 14e eeuw, maar werd in de 18e eeuw omgebouwd tot een prachtig herenhuis, toen het dienst deed als de residentie van de hertog. Vandaag de dag zit er een museum voor schone kunsten in gevestigd en kan je wandelen door de prachtige Franse tuin.

 1. Château de Costaérès

Op het eiland Costaérès staat het Château de Costaérès. Dit herenhuis in neo-middeleeuwse stijl dateert uit het einde van de 19e eeuw en werd gebouwd voor Bruno Abakanowicz, een Poolse wiskundige en uitvinder.

Het gebouw, dat geheel uit roze graniet en leisteen is opgetrokken, wordt gekenmerkt door een originele architectuur die het resultaat is van de vele uitbreidingen die het bouwwerk in de loop der jaren onderging. Het Château de Costaérès is privé-eigendom en kan niet bezocht worden maar je kan het wel van op afstand bewonderen.

 1. Château de Bienassis

Aan de rand van het departement Côtes d’Armor ligt het Château Bienassis. Dit adellijke fort werd gebouwd in roze zandsteen tussen de grachten. Bewonder de indrukwekkende voorgevel van het kasteel en wandel door naar de middeleeuwse groentetuin en Franse tuinen.

Een bezoekje aan het kasteel geeft je een mooie gelegenheid om te ervaren hoe de 15e eeuwse kasteelbewoners hier leefden. Ook kinderen zullen zich hier weten te vermaken. Zo worden er middeleeuwse spellen, schatzoektochten en kalligrafieworkshops georganiseerd. Meer info op de website.

 1. Château Le Rocher Portail

Op 25 minuutjes rijden van Fougères kan je Le Rocher Portail bezichtigen. Het kasteel is gelegen aan de oevers van een vijver en is een van de mooiste kastelen van Bretagne. Het is een mooi voorbeeld van 17e-eeuwse architectuur en biedt een kijkje in het dagelijks leven van een adellijke residentie.

Neem een kijkje in de prachtig ingerichte kamers, van ceremoniële kamers tot het kantoor van de butler. Wandel ook even door de prachtige tuinen en sluit je bezoek af met een lekker kopje koffie of thee met gebak in de tearoom. Meer info op de website.

 1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Bretagne?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Bretagne? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop je reisgids Bretagne met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Bretagne.

Bretagne

Gratis reisgids Bretagne downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 2 juni 2024 - Margret Riezebos

Een heerlijk boekwerk wat makkelijk te volgen is en je op bijzonder mooie romantische en avontuurlijke plekken brengt . Wij hebben er van genoten

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?