Côtes-d'Armor in Bretagne bezoeken? Côte de Granit Rose - Baai van Saint Brieuc & Côte d’Emeraude

Volledige reisgids kopen voor € 10

Côtes-d'Armor in Bretagne bezoeken? Côte de Granit Rose - Baai van Saint Brieuc & Côte d’Emeraude

24 november 2022 in Bretagne6 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden aan de Côtes-d'Armor + tips

De Côtes d’Armor is de verzamelnaam van een kustlijn van 350 km en is een departement van Bretagne. In het noord-westen heb je de Côte de Granit Rose, centraal de Baai van Saint Brieuc en in de oostelijke richting naar Saint-Malo ligt de Côte d’Emeraude.

Het verrassend mooie departement wordt voornamelijk gekenmerkt door haar ruige kust met indrukwekkend rode rotsformaties, gezellige havenstadjes en middeleeuwse dorpjes. Ook natuurliefhebbers zullen hun hart hier kunnen ophalen in de prachtige natuurgebieden zoals Cap Fréhel. Ontdek alvast wat je allemaal moet gezien hebben langs de kustlijn.

Tours en tickets voor je bezoek aan Bretagne

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Bretagne bezoeken met een georganiseerde tour? Maak een daguitstap of ga mee met een lokale gids of tour in Bretagne en beleef meer.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Ontdek hier de mooiste daguitstappen en excursies in Bretagne en omgeving

Inhoud artikel

Vakantie in de Côtes-d'Armor

De Franse regio Bretagne kent vier departementen waarvan de Côtes-d'Armor er eentje is. De andere drie zijn Morbihan, Finistère en Ille-et-Vilaine. Côtes d’Armor is gelegen in het noorden van de regio Bretagne en is een veelzijdige vakantiebestemming. Er valt in deze streek van alles te zien en te beleven. Het is zeker de moeite waard om hier halt te houden tijdens je roadtrip door Bretagne.

Kaartje met de mooiste plekjes & bezienswaardigheden in de Côtes d'Armor

 1. Côte de Granit Rose

De Côte de Granit Rose (roze granietkust) is écht letterlijk te nemen want de wetten en kracht van de natuur heeft ervoor gezorgd dat de granietblokken die je er aantreft roze en roodbruine tinten kreeg. Rotsblokken die gevormd werden door magma dat stolde en door erosie werden afgesleten.

 1. Trégastel

In Trégastel zie je prachtige roze getinte stranden en kan je je ‘verstoppen’ in diepe baaien en inhammetjes. Ter hoogte van het strand Coz-Pors tref je grotten aan waarin je naar aquaria kan gaan kijken met zeedieren erin (Aquarium Marin de Trégastel). Een maquette van de kust geeft je een ongezien beeld van de natuur buiten de grot en er wordt uitgelegd wat het fenomeen van eb en vloed betekent. Je zal versteld staan van de vegetatie in Trégastel. Miomosa, hortensia, aloë, rozemarijn, lavendel, … geef toe, idyllischer kan het niet. Een deel van de GR34 Sentier Douanier loopt ook langs deze kustlijn.

De opvallend gevormde rots "La Couronne du Roi Gradlon" (De Kroon van Koning Gradlon) bij het strand zal zeker je aandacht trekken. Hij ligt in de Rue du Panorama bij de oriëntatietafel van Trégastel (bekijk ligging). Je bereikt de rots via die straat of vanop het strand van la Grève Blanche langs een pad in het veen.

LEESTIP: Mis niets tijdens je rondreis, download onze reisgids Bretagne en vertrek zonder zorgen naar Bretagne.

 1. Château de Costaérès

Op het eiland Costaérès staat het Château de Costaérès. Dit herenhuis in neo-middeleeuwse stijl dateert uit het einde van de 19e eeuw en werd gebouwd voor Bruno Abakanowicz, een Poolse wiskundige en uitvinder.

Het gebouw, dat geheel uit roze graniet en leisteen is opgetrokken, wordt gekenmerkt door een originele architectuur die het resultaat is van de vele uitbreidingen die het bouwwerk in de loop der jaren onderging. Het Château de Costaérès is privé-eigendom en kan niet bezocht worden maar je kan het wel van op afstand bewonderen.

 1. Perros-Guirec

Perros-Guirec ligt op weg van Plomanac’h naar Tréguier. Je vindt er de archipel van de Sept-Îles. Aan land gaan op de eilandjes is verboden, je kan er wel omheen varen op een 3 uur durende tocht die de vereniging voor vogelbescherming organiseert. Deze archipel is namelijk het grootste vogelreservaat in Frankrijk. Jan-van-Genten, papegaaiduikers, zeekoeten, zeemeeuwen, … duizenden paren vogels kunnen hier gespot worden, grotendeels vanaf half januari tot september. Soms kiezen ook zeehonden deze archipel als verblijfplaats.

 1. Roze rotsblokken van Ploumanac’h

Ploumanac’h staat bekend voor de spectaculaire roze rotsblokken, soms wel tot 25 m hoog, die als het ware hier uitgekieperd werden. Sommige hebben een aparte vorm, misschien herken je er ook een hoed in van Napoleon, een preekstoel, … gesculpteerd door 300 miljoen jaren erosie. Probeer eventueel op deze plek ’s avonds te komen wanneer de zon ondergaat. Het lijkt dan alsof de rotsen dan in het licht van de zon in brand staan. Een prachtige omgeving.

 1. Tréguier

Tréguier is een kleine middeleeuwse parel aan de Côte de Granit Rose. De kathedraal Saint-Tugdual heeft zowel romaanse, gotische als classicistische torens. Er werd dan ook ruim 130 jaar gebouwd. Wat vroeger een bisschoppelijk paleis was, is nu het stadhuis en de houten vakwerkhuisjes uit de 15de en 16de eeuw op de Place Notre-Dame-de-Coatcolvezou zijn ook de moeite waard om zien.

 1. Lannion

Als je Lannion vanuit het westen nadert, lijkt deze stad (de tweede grootste in de Côtes d'Armor na Saint-Brieuc) misschien niet meteen inspirerend. Maar wanneer je vanop de rechteroever van de rivier naar Lannion kijkt, zie je de fotogenieke vakwerkhuizen, leistenen gevels en pittoreske straatjes in het historische centrum. Beklim de 142 treden om tussen de huizen en bloemen de kerk te bereiken. De kerk werd in de 12e eeuw door Tempeliers gebouwd.

Het romaanse portaal, de crypte en het koorhek dateren uit die vroege periode. Later werd de kerk in gotische stijl herbouwd. Breng ook wat tijd door rondom het rechthoekige Place du Général Leclerc, waar de mooiste straten te vinden zijn. De Rue Saint-Malo voert je omlaag naar de rivier.

 1. Castel-Meur

Castel-Meur is misschien wel het bijzonderste huis van Bretagne. Dit bekende huis tussen de rotsen werd al miljoenen malen gefotografeerd en ligt in het prachtige natuurgebied van ‘Le Site Naturel de Gouffre’ in Plougrescant. Het werd gebouwd op deze plaats als bescherming tegen de wind. Tot op heden is het huis nog steeds bewoond.,

 1. Dinan

Als je een bezoek brengt aan Dinan, ga je even helemaal terug in de tijd. Dinan wordt namelijk omringd met een oude stadsmuur en haast omarmt door de rivier de Rance. Als je door Dinan wandelt, dan valt één ding je zeker op. De enorme sfeer die de rustieke huisjes uitstralen. De stad lijkt door de jaren heen niet veranderd te zijn.

Wat zeker zien en doen in Dinan?

 • Naast de historische stadsmuur, vind je in deze stad ook het bijbehorende Chateau de Dinan.
 • Op de toren van het kasteel kan je Dinan van bovenaf bewonderen en binnen in het kasteel vind je een museum waar oude relikwieën, meubelstukken en middeleeuwse wapens tentoongesteld worden.
 • In de 14e eeuw woonde er vooral leerlooiers in Dinan. Die vestigden zich vooral op de Rue du Jerzual, een steil straatje dat je zeker moeten bezoeken tijdens je citytrip. Nu kan je er tal van leuke kledingwinkels bezoeken, maar is er ook nog vakmanschap te bespeuren in de vorm van glasblazers.
 • Dinan is ook vergeven met imposante kathedralen en kerken. De één nog mooier dan de ander.
 • Even bijkomen van al deze geschiedenis? Strijk dan neer op een gezellig terras van de in overvloed aanwezige cafés en Franse bistro’s.

VERBLIJFTIP: Pension La Maison Pavie is gevestigd in een vakwerkgebouw uit de 15e eeuw en bevindt zich aan de Place Saint Sauveur. Iedere kamer heeft een eigentijdse inrichting, moderne meubels een flatscreen-tv en gratis internet. 's Ochtends wordt er een heerlijk ontbijt geserveerd. Meer info en boeken.

 1. Cap Fréhel

De kliffen van Cap Fréhel zijn ontstaan uit leisteen en roze zandsteen en bieden één van de mooiste uitzichten van Bretagne. Cap Fréhel is een landtong aan de smaragdkust Côte d’Emeraude in noordoosten. Bovendien is Cap Fréhel ook één van de grootste heidegebieden van Europa bezoeken waar een grote kolonie vogels verblijft. Een uitzonderlijke plek, gelegen tussen gaspeldoorn en heide, met een vogelreservaat en een wandelpad dat leidt naar het beroemde Fort La Latte (lees hieronder verder).

 1. Fort La Latte

Op anderhalf uur wandelen van Cap Fréhel bereik je het Fort la Latte. Dit fort heeft, net zoals de meeste vestingen op strategische plaatsen in Bretagne, een bewogen geschiedenis. Het fort werd gebouwd in de 14e eeuw tussen twee ravijnen op een steile rotswand, in opdracht van de adellijke Bretonse familie Goyon. Het was vaak het mikpunt van verwoestingen en aanvallen. De vesting staat op een klif en is aan 3 zijden omringd door water.

Toen Lodewijk XIV aan de macht kwam, zorgde hij voor nieuwe bescherming van kastelen aan de kusten. Dit gebeurde ook met Fort la Latte tussen 1690 en 1715. De restauratie kan je de dag van vandaag bewonderen tijdens je roadtrip door Bretagne. Zo kan je onder andere een kijkje nemen in de kapel, de hoofdwachten en de kerker. Ga ook zeker een kijkje nemen op de uitkijktoren met donjon, hier geniet je van een adembenemend zicht op de omgving.

 1. Abdij van Beauport

Ongeveer 3 kilometer van de haven ligt de 13e-eeuwse abdij van Beauport ("beau port", mooie haven). Pelgrims vonden een rustplek in deze abdij op weg naar Santiago de Compostela. Je kan een kijkje nemen in het pastoraat en de wasplaats. Ben je hier in de zomer tijdens de Escales nocturnes, dan heb je geluk. De rozentuinen en boomgaarden worden dan opengesteld, met de verlichte abdij op de achtergrond. Onderweg kan je luisteren naar verhalen over de geschiedenis van de abdij.

ROADTRIP: Wil je graag de schoonheid van dit departement met eigen ogen ontdekken? Bekijk dan zeker onze roadtrip door Bretagne en verken de mooiste plekjes in dit deel van Frankrijk.

 1. Erquy

Erquy is een uiterst populaire badplaats in de Côtes-d'Armor. Strandliefhebbers kunnen hier zonnebaden op niet minder dan zeven stranden in de buurt, waaronder het twee kilometer lange zandstrand bij Caroual. Van hieruit kan je een wandeling maken naar de noordelijke Cap d'Erquy om er te genieten van de zeevruchten. Proef zeker de sint-jakobsschelpen, de plaatselijke delicatesse.

 1. Paimpol

Ontdek de IJslandse geschieden van Paimpol

Ooit was Paimpol vanaf halfweg de 19de eeuw tot net halfweg de 20ste eeuw een belangrijk havenstadje met zowaar IJsland als visgebied. Nu wordt Paimpol nog enkel aangedaan voor doorvoer van goederen als zeewier, groenten en zand en liggen er enkele zeilboten. In het historische centrum kan je onder andere naar het Musée de la mer met daarin een vaste expositie over de visserij op IJsland en staan er nog enkele mooie middeleeuwse huizen (Place du Martray). Hier in Paimpol vertrekken ook de overzetboten naar de twee autovrije eilanden van Île-de-Bréhat.

 1. Pointe de l'Arcouest

Pointe de l'Arcouest (bekijk ligging) is een van de mooiste uitzichtpunten langs de Côtes d'Armor, vooral bij hoog water. In de omgeving kan je mooie, korte wandelingen maken.

 1. Pléneuf-Val-André

Pléneuf-Val-André is een aangename, maar ietwat karakterloze badplaats met een strand en een betonnen promenade langs de kust. Maar wat Pléneuf-Val-André onderscheidt, is het vogelreservaat op het eiland vlak voor de kust, dat je bij heel laag water te voet kan bereiken. Bij de toeristische dienst kom je meer te weten over het eiland en wat je er per seizoen kan zien. In juli en augustus brengt een zeilboot bezoekers ook naar het eilandje Verdelet. Buiten het hoogseizoen kan je op afspraak een boottochtje organiseren.

Golfers kunnen hier een potje golf spelen op de golfbaan Pléneuf-Val-André, met een schitterend uitzicht op de kustlijn. Met zijn 6025 meter lange fairway die uitkijkt over het Kanaal en het strand, is het een van de mooiste 18-holes golfbanen in Frankrijk.

 1. Waar verblijven in Côtes-d'Armor?

Op zoek naar een aangenaam verblijf tijdens je bezoek aan de Côtes-d'Armor? Wij hebben alvast een selectie gemaakt van onze favoriete verblijven in Côtes-d'Armor, van gezellige budgethotels tot moderne appartementen en luxe hotels. Bekijk het volledige aanbod hier.

 • Lagrange Vacances Cap Green ligt in Sables-d'Or-les-Pins, op wandelafstand van het strand. Het aparthotel biedt ruime, moderne ingerichte appartementen, elk met een eigen badkamer, een balkon en een televisie. Als gast heb je gratis toegang tot het binnenzwembad en de privéparkeerplaats. Tegen een toeslag kan je ook gebruikmaken van een sauna. Meer info en boeken.
 • La Maison Pavie is een pittoreske accommodatie gevestigd in een vakwerkgebouw uit de 15e eeuw en ligt in het historische centrum van Dinan. De kamers hebben een eigentijdse inrichting, een flatscreen-tv en gratis internet en iedere ochtend geniet je van een heerlijk ontbijt. Meer info en boeken.
 • Best Western Les Bains Hotel et SPA, in de badplaats Perros-Guirec, biedt elegante kamers, een continentaal ontbijtbuffet en een welnesscentrum waar je volledig tot rust kan komen. Meer info en boeken.
 1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Bretagne?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Bretagne? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop je reisgids Bretagne met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Bretagne.

Bretagne

Gratis reisgids Bretagne downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 16 juni 2024 - walter de kort

dankzij de tips in de reisgids zullen we straks in september nog meer genieten van onze vakantie in de Cotes-d Armor

- 27 mei 2024 - Yvette de Boer

Zoals steeds een duidelijke en handige reisgids !

- 21 februari 2022 - Herman

Gids is wel bestemd voor mensen die uitvoerig hun tijd nemen om vele kilometers te doen en niks te missen. Wij gaan voor een dag of 10, maar is ook voor ons zeker interessant om de mooiste plekjes te ontdekken. Ook voor andere landen trouwens al ondervonden, doe zo voort

- 9 november 2021 - Van den Berghe Hendrik

Wanneer u van plan bent dit te ondernemen neem de tijd, het is zo mooi en zelfs wanneer je er dagen vertoefd, je raakt het niet beu. Een aanrader. Groetjes Rikky en Tinny.

- 11 augustus 2019 - johny

Mooie prachtige streek mooie baaien en de haventjes , naar de oester bar geweest , we gaan zeker nog terug

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?