Côtes-d'Armor in Bretagne bezoeken? Côte de Granit Rose - Baai van Saint Brieuc & Côte d’Emeraude

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Côtes-d'Armor in Bretagne bezoeken? Côte de Granit Rose - Baai van Saint Brieuc & Côte d’Emeraude

19 januari 2021 in Bretagne4 reacties

De Côtes d’Armor is de verzamelnaam van een kustlijn van 350 km en is een departement van Bretagne. In het noord-westen heb je de Côte de Granit Rose, centraal de Baai van Saint Brieuc en in de oostelijke richting naar Saint-Malo ligt de Côte d’Emeraude. Ontdek alvast wat je allemaal moet gezien hebben langs de kustlijn.

Inhoud artikel

  1. Côte de Granit Rose

De Côte de Granit Rose (roze granietkust) is écht letterlijk te nemen want de wetten en kracht van de natuur heeft ervoor gezorgd dat de granietblokken die je er aantreft roze en roodbruine tinten kreeg. Rotsblokken die gevormd werden door magma dat stolde en door erosie werden afgesleten.

In Trégastel zie je prachtige roze getinte stranden en kan je je ‘verstoppen’ in diepe baaien en inhammetjes. Ter hoogte van het strand Coz-Pors tref je grotten aan waarin je naar aquaria kan gaan kijken met zeedieren erin (Aquarium Marin de Trégastel). Een maquette van de kust geeft je een ongezien beeld van de natuur buiten de grot en er wordt uitgelegd wat het fenomeen van eb en vloed betekent. Je zal versteld staan van de vegetatie in Trégastel. Miomosa, hortensia, aloë, rozemarijn, lavendel, … geef toe, het kan minder idyllisch.

Langs de kust loopt ook een stuk van het Sentier Douanier. Ploumanac’h staat bekend voor de spectaculaire roze rotsblokken soms wel tot 25 m hoog die als het ware hier uitgekieperd werden. Sommige hebben een aparte vorm, misschien herken je er ook een hoed in van Napoleon, een preekstoel, … gesculpteerd door 300 miljoen jaren erosie. Probeer eventueel op deze plek ’s avonds te komen wanneer de zon ondergaat. Het lijkt dan alsof de rotsen dan in het licht van de zon in brand staan.

  1. Perros-Guirec

Perros-Guirec ligt op weg van Plomanac’h naar Tréguier. Je vindt er de archipel van de Sept-Îles. Aan land gaan op de eilandjes is verboden, je kan er wel omheen varen op een 3 uur durende tocht die de vereniging voor vogelbescherming organiseert. Deze archipel is namelijk het grootste vogelreservaat in Frankrijk. Jan-van-Genten, papegaaiduikers, zeekoeten, zeemeeuwen, … duizenden paren vogels kunnen hier gespot worden, grotendeels vanaf half januari tot september. Soms kiezen ook zeehonden deze archipel als verblijfplaats.

  1. Tréguier

Tréguier is een kleine middeleeuwse parel aan de Côte de Granit Rose. De kathedraal Saint-Tugdual heeft zowel romaanse, gotische als classicistische torens. Er werd dan ook ruim 130 jaar gebouwd. Wat vroeger een bisschoppelijk paleis was, is nu het stadhuis en de houten vakwerkhuisjes uit de 15de en 16de eeuw op de Place Notre-Dame-de-Coatcolvezou zijn ook de moeite waard om zien.

  1. Castel-Meur

Castel-Meur is iets heel bijzonders. Dit bekende huis tussen de rotsen werd al miljoenen malen gefotografeerd en ligt in het prachtige natuurgebied van ‘Le Site Naturel de Gouffre’ in Plougrescant. Het werd gebouwd op deze plaats als bescherming tegen de wind. Tot op heden is het huis nog steeds bewoond.

  1. Ontdek de IJslandse geschiedenis van Paimpol

Ooit was Paimpol vanaf halfweg de 19de eeuw tot net halfweg de 20ste eeuw een belangrijk havenstadje met zowaar IJsland als visgebied. Nu wordt Paimpol nog enkel aangedaan voor doorvoer van goederen als zeewier, groenten en zand en liggen er enkele zeilboten. In het historische centrum kan je ondermeer naar het Musée de la mer met daarin een vaste expositie over de visserij op Ijsland en staan er nog enkele mooie middeleeuwse huizen (Place du Martray). Hier in Paimpol vertrekken ook de overzetboten naar de twee autovrije eilanden van Île-de-Bréhat.

Opmerkelijk is het grote verschil van vegetatie op de twee eilanden van Île-de-Bréhat, die samen amper 3,5 bij 1.5 km groot zijn. Het meest noordelijke heeft een ruig uitzicht met heide en brem en de vuurtoren Phare du Paon op het verste punt terwijl het zuidelijke eilandje een mildere blik biedt met een begroeiing van mimosa, palmen, anemonen, eucalyptussen en aloë. Tussen de twee eilanden ligt de Vaubanbrug. Inwoners verhuren er fietsen om de omgeving te verkennen. Meer info over rondvaarten kan je vinden op de website.

  1. Waar verblijven in Côtes-d'Armor?

Voor je overnachting in Côtes-d'Armor is het gezellige bed & breakfast La Tour du Bois Dormant een uitstekende plek om te vertoeven! Deze B&B beschikt over een tuin, terras, gratis WiFi en met uitzicht op zee. Er wordt ook elke ochtend een continentaal ontbijt geserveerd. De mooie omgeving kan je op eigen tempo verkennen met de fiets of tijdens een fijne wandeling. Ook al zin gekregen om heerlijk tot rust te komen in La Tour du Bois Dormant? Meer info & prijzen vind je hier.

  1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Bretagne?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Bretagne? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop je reisgids Bretagne met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Bretagne.

Bretagne

Gratis reisgids Bretagne downloaden- 21 februari 2022 - Herman

Gids is wel bestemd voor mensen die uitvoerig hun tijd nemen om vele kilometers te doen en niks te missen. Wij gaan voor een dag of 10, maar is ook voor ons zeker interessant om de mooiste plekjes te ontdekken. Ook voor andere landen trouwens al ondervonden, doe zo voort

- 9 november 2021 - Van den Berghe Hendrik

Wanneer u van plan bent dit te ondernemen neem de tijd, het is zo mooi en zelfs wanneer je er dagen vertoefd, je raakt het niet beu. Een aanrader. Groetjes Rikky en Tinny.

- 11 augustus 2019 - johny

Mooie prachtige streek mooie baaien en de haventjes , naar de oester bar geweest , we gaan zeker nog terug

- 18 juli 2019 - Erna

Als sta goed aangegeven en uitgelegd top

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?