20 x mooiste steden en dorpjes in Bretagne: wat zien en doen tijdens je verblijf? + kaartje

Volledige reisgids kopen voor € 10

20 x mooiste steden en dorpjes in Bretagne: wat zien en doen tijdens je verblijf? + kaartje

16 november 2022 in Bretagne0 reacties

Overzicht met de mooiste dorpjes en steden in Bretagne + verblijftips

Bretagne heeft heel wat verborgen pareltjes waar je heerlijk kan genieten. Niet alleen de rotsachtige kusten en prachtige landschappen zijn de moeite om te bezichtigen maar ook de eeuwenoude dorpjes en steden. Je vindt er vaak een pittoresk, middeleeuws centrum met een wirwar aan steegjes en historische vakwerkhuizen met bloemrijke luiken in alle kleuren. Om nog maar te zwijgen van de kastelen, mooie zandstranden en andere bezienswaardigheden die je in deze dorpjes en steden kan bezoeken.

Ontdek in deze blogpost alvast meer over de mooiste dorpjes en steden in Bretagne.

Tours en tickets voor je bezoek aan Bretagne

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Bretagne bezoeken met een georganiseerde tour? Maak een daguitstap of ga mee met een lokale gids of tour in Bretagne en beleef meer.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Ontdek hier de mooiste daguitstappen en excursies in Bretagne en omgeving

Inhoud artikel

Kaartje met de mooiste steden en dorpjes in Bretagne

  1. Rennes

De hoofdstad van de regio Bretagne, Rennes, staat natuurlijk bovenaan je verlanglijstje als je een bezoek brengt aan de regio. Rennes ademt charme en authenticiteit. Hier proef je het Franse leven van heel dichtbij. Rennes is bovendien erg geliefd onder studenten, daar zal je niet naast kunnen kijken. De stad heeft echter veel meer te bieden, want in Rennes kan je ook culinair genieten. Er zijn tal van bistro’s, cafés én restaurantjes waar je kan genieten van de Franse keuken of een goede kop koffie.

STADSWANDELING: Ontdek de mooiste plekjes van de stad met onze stadswandeling door Rennes.

Wat te zien of doen in Rennes?

  • Het straatbeeld van Rennes wordt gedomineerd door oude huizen waar het vakmanschap vanaf spat. De bouwwerken zijn stuk voor stuk bijzonder en uniek. Die bijzondere architectuur geven Rennes een gezellige en warme uitstraling.
  • In het centrum van Rennes vind je tevens de Notre-Dame kerk. Je vergaapt je hier aan de architectuur van deze kathedraal.
  • Je kan het bijzondere bouwwerk ook vanbinnen bekijken door een bezoek te brengen aan het Musée des Beaux Arts ofwel, het museum voor schone kunsten.
  • Franse sferen proef je in Rennes op de Marché des Lices, een gezellige markt waar je lokale producten en bloemen uit de streek kan kopen.
  • Bretagne, en daarmee ook Rennes, staat bekend om haar mooie natuur. Wil je dichtbij de stad Rennes blijven maar toch even genieten van een mooi park of tuin? Breng dan een bezoek aan de Engelse bloementuin Parc du Thabor. Op deze plek kan je ook genieten van een gezellige picknick omringd door al het groene natuurschoon.

VERBLIJFTIP: Le Nemours Rennes is een ietwat chiquer hotel op wandelafstand van het historische centrum. Het hotel biedt zowel kamers als suites ingericht in verschillende rustgevende kleuren. Dagelijks wordt er een uitgebreid ontbijtbuffet geserveerd met onder meer biologische en lokale producten. Meer info en boeken.

  1. Saint-Malo

In het noordelijke gedeelte van Bretagne vind je de gezellige havenstad Saint-Malo die teruggaat tot de 6e eeuw. De stad Saint-Malo is oud én modern tegelijk. Je kan hier niet alleen genieten van cultuur en geschiedenis, maar ook van trendy clubs, cafés en restaurants.

Daarnaast vind je er ook het grote zandstrand Plage du Sillon waar je lekker kan genieten van het zonnetje en een frisse duik in de zee. Het strand strekt zich zo'n 3 kilometer uit van de binnenstad tot aan de Pointe de Rochebonne. Andere stranden waar je hier terecht kan zijn Plage de la Hoguette en het Plage de Minhic waar je een prachtig uitzicht hebt op de Baai van Saint-Malo. Tip? Met onze stadswandeling door Saint-Malo mis je niets tijdens je verblijf.

  1. Bécherel

Niet ver van Rennes gelegen bevindt zicht het pittoreske stadje Bécherel. Hier wandel je door de middeleeuwse straatjes en een schilderachtige omgeving. Er hangt een bijzondere sfeer in dit stadje want overal hebben de granieten huizen uit de 17e, 18e en 19e eeuw hun bijzondere karakter behouden.

Bovendien staat in deze stad alles in het teken van 'het boek': boekhandels, boekbinderijen, kalligrafen enzoverder. Bécherel staat ook wel bekend als 'de boekenstad'. Hoewel de boekhandels ieder hun eigen karakter hebben, reiken de boekenrekken in iedere boetiek tot aan het plafond, opgestapeld langs schoorstenen, muren en op de vloer.

"Onze tip: Ben jij een echte boekenworm en wil je deze stad bezoeken? De eerste zondag van de maand vind er hier een gezellige boekenmarkt plaats. Een leuk uitstapje en een perfecte gelegenheid om te duiken in de gezellige sfeer van Bretagne."
  1. Dinan

Als je een bezoek brengt aan Dinan, ga je even helemaal terug in de tijd. Dinan wordt namelijk omringd met een oude stadsmuur en haast omarmt door de rivier de Rance. Als je door Dinan wandelt, dan valt één ding je zeker op. De enorme sfeer die de rustieke huisjes uitstralen. De stad lijkt door de jaren heen niet veranderd te zijn.

Wat zeker zien en doen in Dinan?

  • Naast de historische stadsmuur, vind je in deze stad ook het bijbehorende Chateau de Dinan.
  • Op de toren van het kasteel kan je Dinan van bovenaf bewonderen en binnen in het kasteel vind je een museum waar oude relikwieën, meubelstukken en middeleeuwse wapens tentoongesteld worden.
  • In de 14e eeuw woonde er vooral leerlooiers in Dinan. Die vestigden zich vooral op de Rue du Jerzual, een steil straatje dat je zeker moeten bezoeken tijdens je citytrip. Nu kan je er tal van leuke kledingwinkels bezoeken, maar is er ook nog vakmanschap te bespeuren in de vorm van glasblazers.
  • Dinan is ook vergeven met imposante kathedralen en kerken. De één nog mooier dan de ander.
  • Even bijkomen van al deze geschiedenis? Strijk dan neer op een gezellig terras van de in overvloed aanwezige cafés en Franse bistro’s.

VERBLIJFTIP: Pension La Maison Pavie is gevestigd in een vakwerkgebouw uit de 15e eeuw en bevindt zich aan de Place Saint Sauveur. Iedere kamer heeft een eigentijdse inrichting, moderne meubels een flatscreen-tv en gratis internet. 's Ochtends wordt er een heerlijk ontbijt geserveerd. Meer info en boeken.

  1. Brest

Brest is één van de mooiste havensteden van Frankrijk. De stad werd zwaar getroffen tijdens de WOII maar slaagde erin om zich op een fantastische manier te herbouwen. Brest ligt op het meest westelijke deel van Bretagne en de ligging van de haven was erg strategisch, aangezien het de stad extra bescherming bood. Deze toegang wordt ook wel de Rade de Brest genoemd, een 25 km lange inham.

Een van de topbezienswaardigheden in Brest, is de Aquarium van Océanopolis (bestel je tickets hier).

  1. Fougères

Fougères is een klein stadje in het noordoostelijk deel van Bretagne en heeft zijn cultureel erfgoed en zijn invloed te danken aan zijn uitzonderlijke locatie op de grens van Bretagne, Maine en Normandië. Wat je onmiddellijk zal opvallen zijn de torens. De omwalling van Fougères telt 13 torens en dateert uit de tweede helft van de 12e eeuw, nadat de houten versterking door Hendrik II, koning van Engeland, werd vernield. Een rondleiding geeft je heel wat details vrij over hoe indrukwekkend sommige delen ter verdediging dienden voor Bretagne.

Dé trekpleister van Fougères is ontegensprekelijk het imposante en in goede staat bewaard gebleven middeleeuws kasteel. Het kasteel van Fougéres is gebouwd in het dal en werd vroeger omgeven door moerasland. Hierdoor was het kasteel vroeger bijna niet te veroveren. De oudste delen van het kasteel stammen nog uit het begin van de elfde eeuw en zijn dus al bijna duizend jaar oud. Naast het kasteel staat het stadje ook bekend om zijn prachtige tuinen.

TIP RONDREIS: Download onze uitgestippelde autoroute door Normandië en Bretagne, maak een roadtrip langs de mooiste bezienswaardigheden.

  1. Cancale

Ook een gezellige Franse stad om te bezoeken in Bretagne is Cancale. Gelegen in de baai van de Mont Saint-Michel, is Cancale niet alleen de 'oester hoofdstad', het is tevens een populaire badplaats waar men heerlijk kan kuieren op de kades en de pieren, of kan ontspannen op de stranden. De omgeving rondom Cancale is erg groen en je vindt er mooie bossen en natuurgebieden. Deze stad in Bretagne is dan ook zeer de moeite waard om op te nemen in je to-do-list.

La Haute Ville

Naast de Franse keuken heeft Cancale nog meer leuke bezienswaardigheden zoals La Haute Ville. Dit is een stadsdeel dat hoger is gelegen en plaats biedt aan de de kerk van Saint-Méen. Je kan deze kerk beklimmen voor een prachtig uitzicht over de stad.

Proef de alombekende oesters van Cancale

Als je een liefhebber bent van zeevruchten mag je deze stad zeker niet overslaan, Cancale staat namelijk bekend om haar oestervangst. Het oude vissersdorp ligt direct aan zee en heeft een oude sfeervolle binnenstad en een haven. Hier vind je tal van visrestaurants waar je de alombekende platte oesters kan proeven.

  1. Morlaix

Morlaix is na Brest de tweede stad van Finistère-Nord. Het is een aangenaam provinciestadje met een jachthaven, ook al ligt het iets verder van de kustlijn. Morlaix ligt tussen de glooiende heuvels van Bretagne en aan de oevers van een rivier met dezelfde naam die de stad verbindt met de baai van Morlaix.

Deze stad drukte zijn stempel op de laken- en lederhandel en maakte slim gebruik van haar toegang tot de zee. Tegenwoordig is een van de overheersende kenmerken van Morlaix het enorme stenen viaduct dat boven de stad hangt. Het is bijna 60 meter hoog en 300 meter lang.

Wandel door het gezellige stadscentrum en bewonder de opmerkelijke historische vakwerkhuizen. Typisch voor Morlaix zijn de zogenaamde lantaarnhuizen met hun iconische glazen koepeldaken. Ze werden gebouwd tussen de 15e en de 18e eeuw en de meeste zijn erg goed bewaard gebleven.

VERBLIJFTIP: In een van de historische huizen in het centrum van Morlaix kan je overnachten in de Joli studio rénové centre historique. Het gezellig ingericht appartement biedt accommodatie voor 2 personen en is voorzien van alle nodige comfort. Meer info en boeken.

  1. Pontrieux

Pontrieux is een van de verborgen parels in Bretagne. Dit erfgoedstadje behoort tot de Petites Cités de Caractère in Frankrijk. Het pittoreske stadje staat vooral bekend om zijn oude washuizen. Vandaag de dag zijn er nog steeds een aantal lavoirs (openbare wasgelegenheden) aanwezig die je kan bezichtigen.

Verder wandel je in het dorpje door bloemrijke straatjes, langs houten vakwerkhuizen afgewisseld met huizen van gehouwen steen. Daarnaast vind je er een 18e-eeuwse fontein en een 16e-eeuws huis dat ook wel “Eiffeltoren” wordt genoemd. Een absolute aanrader is om een boottochtje over de rivier te maken. Tijdens je boottocht ontdek je meer de geschiedenis en de voormalige wasplaatsen van de stad ontdekt. Het dorpje wordt ook wel eens het Bretonse Venetië genoemd.

LEESTIP: Download onze gratis reisgids Bretagne en mis geen enkele bezienswaardigheid in Bretagne.

  1. Rochefort-en-Terre

Rochefort-en-Terre, dat hoog boven de rivier de Arz uittorent, is uitgeroepen tot een van de mooiste dorpen van Frankrijk en mag dus zeker niet op deze lijst ontbreken. In het hoogseizoen kan het hier gezellig druk worden, maar laat dat je niet afschrikken. Maak een wandelingetje door de smalle straatjes om de met bloemen versierde huizen, ateliers en werkplaatsen te bewonderen.

Je ziet een aantal andere mooie gebouwen in Rochefort-en-Terre, waaronder het 16e-eeuwse, vakwerkhuis Café de la Pente en het renaissancistische postkantoor. De vrolijke geraniums aan de huizen en de ongewoon kleurige uithangborden maken het plaatje compleet. Als je toe bent aan verfrissing, overweeg dan even langs te gaan bij Le Rucher Fleuri in Rue du Porche, dat bekend is om zijn pain d'epices.

Château de Rochefort-en-Terre

De blikvanger van de stad is natuurlijk het 12e-eeuws kasteel van Rochefort-en-Terre. Het werd in 1793 verwoest, maar in het begin van de 20e eeuw gerestaureerd door de in Frankrijk geboren Amerikaanse schilder Alfred Klotz. Alleen de voorgevel van het oorspronkelijke bouwwerk stond nog overeind; Klotz reconstrueerde de rest. Het herbergt nu een aantal van zijn schilderijen en ook een verzameling voorwerpen die laten zien hoe het leven op het platteland van Bretagne er vroeger uitzag.

  1. Quimper

Als je een liefhebber bent van Franse geschiedenis en cultuur, dan heeft de stad Quimper veel te bieden. Het centrum van deze stad is ommuurd en autovrij, je kan hier dus in alle rust van de architectuur én bijzondere bezienswaardigheden genieten. Het straatbeeld wordt bepaald door sfeervolle huizen, kleine boetieks en restaurants. Door Quimper lopen maar liefst 3 rivieren, waarvan de Odet de meest bekende is.

Wandel door de verschillende wijken

  • In La Ville des Évêques kan je een bezoek brengen aan de Saint-Corentin kathedraal. Deze gotische kathedraal is vrij uniek omdat er de kerk in een lichte boog gebouwd is. Dat was nodig om een moerassige ondergrond te ontwijken. Samen met het bisschoppelijk paleis is de kathedraal één van de meest bijzondere bouwwerken van Quimper.
  • Je vindt ook nog veel oude ambachten in deze middeleeuwse stad, voornamelijk in de wijk Locmaria. Deze wijk staat vooral bekend om haar aardewerk en imposante huizen. Je kan hier naar hartenlust shoppen in de kleine boetiekjes.
  • Een andere wijk in Quimper is La Ville des Ducs waar je een bezoek kan brengen aan het museum voor schone kunsten.
Ben je in juli in Quimper? Mis dan zeker het Bretonse festival dat helemaal in het teken staat van zang, dans, muziek en andere artiesten niet.

CAMPING: Op zoek naar een aangename camping? Camping Castel L'Orangerie de Lanniron is gelegen in het park van een landgoed, bij de rivier de Odet. De luxe camping biedt staanplaatsen met voldoende beschutting en privacy. Verder vind je er een openluchtzwembad, een recreatieruimte met oud-Franse houten spellen en 9-holes golfbaan. Meer info en boeken.

  1. Dinard

Dinard ligt in het noorden van Bretagne aan de monding van de Rance. De stad vormt een groot contrast met de ‘granieten’ stad Saint-Malo aan de overkant van de rivier. Dinard is een elegante mondaine badplaats en wordt ook wel het ‘Nice van het Noorden’ genoemd. Je vindt hier zowel bezienswaardigheden als Normandische, kitscherige als in Engelse stijl opgetrokken villa’s. Daarnaast enkele fraaie landhuizen en kasteeltjes. Het zijn stille getuigen van de Franse Belle Époque.

  1. Vannes

Vannes is een middeleeuwse stad vol kunst en historie. De stad staat bekend als de belangrijkste plaats van de Morbihan in het zuidelijke gedeelte van Bretagne, waar de Golf van Morbihan de verbinding vormt met de Atlantische Oceaan. De jachthaven van Vannes levert enkele mooie plaatjes op, maar de grootste troef van Vannes is het ommuurde stadscentrum met de knappe vakwerkhuizen in de smalle straatjes.

Ga bijvoorbeeld op zoek naar het middeleeuwse Maison de Vannes. Op de voorgevel zie je twee borstbeelden van een lachende man en vrouw, bekend als "Vannes et sa femme", die een van de iconische symbolen van de stad zijn geworden.

Wat nog meer zien en doen in Vannes?

  • Naast een wandeling langs de haven, kan je ook wandelen over de restanten van de Gallo-Romeinse stadsmuur.
  • Mis tijdens je wandeling ook zeker het majestueuze Château de l'Hermine niet, dat in de stadswallen is geïntegreerd.
  • Geniet van het mooiste uitzicht vanaf de Promenade de la Garenne.
  • Kunstliefhebbers kunnen een bezoekje brengen aan het Musée des Beaux-Arts in La Cohue.
  • Ook de Saint-Pierre kathedraal die geclassificeerd is als historisch monument, is zeker een bezoekje waard.
Geniet vanaf de stadsmuren van Vannes van het panoramische uitzicht op de omgeving.

VERBLIJFTIP: Maison de la Garenne & Spa is gevestigd in een 19e-eeuws huis in het centrum van de stad. De gezellige B&B wordt omgeven door prachtige tuinen en biedt moderne kamers, een heerlijk ontbijtje en een spa waar je lekker kan ontspannen. Meer info en boeken.

  1. Roscoff

Roscoff is een drukke havenstad met prachtig versierde zeemanshuizen rond de oude haven, een levendige promenade en de imposante klokkentoren van de kerk Notre Dame de Croatz-Batz. Binnenin de kerk zijn boten en zeedieren in de muren gekerfd en het gewelf lijkt op een omgekeerde bootromp.

In de 19e eeuw gingen boeren uit Léon hun roze uien van deur tot deur verkopen aan Engelse boeren. Je kan een museum bezoeken (Uienmuseum) dat aan hun verhaal gewijd is. Het is een grappige en tegelijkertijd boeiende manier om meer te leren over de geschiedenis van de interacties tussen de twee naties. Breng ook zeker een bezoekje aan de exotische tuin Jardin Exotique et Botanique de Roscoff. Je vindt hier een verzameling van exotische bloemen, watervallen en vijvers.

  1. Auray

De gezellige havenstad Auray, gelegen aan de gelijknamige rivier en aan de Golf van Morbihan, heeft een gezellig centrum met smalle kasseienstraatjes, prachtige vakwerkhuizen en een pittoreske haven. De haven nodigt uit tot een mooie wandeling met schilderachtige uitzichten maar ook de markthal en de vele boetiekwinkeltjes zijn de moeite om eens te bezichtigen. Na je stadswandeling kan je nog even neerstrijken op een van de gezellige terrasjes en genieten van het uitzicht.

  1. Locronan

In de 16e en 17e eeuw leefde Locronan van de handel in jute, linnen en hennep. Tegenwoordig is het toerisme een belangrijke bron van inkomsten. Rondom de Église Saint-Ronan zie je de statige huizen uit de tijd van de welvarende linnenhandelaars. Het hoofdkantoor van de Oost-Indische Compagnie was hier ook gevestigd.

  1. Le Conquet

Le Conquet is een vissersdorp dat zijn charme van vroeger heeft weten te bewaren. Van hieruit varen veerboten naar de eilanden Ouessant (ongeveer 1 uur) en Molène (ongeveer 35 minuten). De vissersboten meren hier vooral aan om zeekrabben en schaaldieren uit te laden.

Aan de andere kant van de stad ligt Pointe de Kermorvan. Je kan er te voet naartoe langs het strand van Anse des Blancs-Sablons. Aandachtige wandelaars zullen onderweg een oude Duitse oorlogsbunker zien, overwoekerd door struiken. Via de Passerelle du Croaë kom je aan op het uiterste punt van de landtong. Het uitzicht daar is de inspanning meer dan waard (bekijk ligging). Bij zonsondergang, met de lichten van de vuurtorens, is het spektakel extra indrukwekkend. Omdat Le Conquet wat hoger ligt, kan je van hieruit ongeveer vijftien vuurtorens zien.

  1. Pont-Aven

Pont-Aven is een bekende kunstenclave en toeristenstad. De schilder Paul Gauguin (1848-1903) verbleef hier lange tijd en vereeuwigde heel wat moois in deze omgeving op zijn doeken. Veel andere schilders volgden zijn voorbeeld. In het Musée Municipal kan je werken bekijken van Gauguin, Emile Bernard, Paul Sérusier en anderen. Zij behoorden tot de kunstenaarsgroep École de Pont-Aven (de school van Pont-Aven).

Sommige huizen hier getuigen nog van het belangrijke verleden van het dorp als molenstad

Ooit stonden maar liefst 14 molens in het dorpje verspreid. Je kan een mooie wandeling maken in het Bois d'Amour. Dat "liefdesbos" is niet alleen voor verliefde stelletjes - ook schilders trekken er vaak heen om inspiratie op te doen. Een wandeling langs de rivier de Aven is de perfecte afsluiter.

  1. Moncontour

Moncontour is een middeleeuws ommuurd dorpje, vlakbij Saint-Brieuc, in het departement Côtes-d'Armor. Het dorpje is officieel erkend als één van de mooiste dorpjes in Frankrijk en was ooit een belangrijk centrum van de linnenproductie in Bretagne. Men bouwden men heel wat fraaie herenhuizen in de middeleeuwse straatjes die je tot op heden nog steeds kan bewonderen. In één van deze huizen kan je het Musée du Costume bezoeken. Hier worden allerlei toneelkostuums uit de middeleeuwen tot aan de vroege 20e eeuw tentoon gesteld.

Andere bezienswaardigheden in dit prachtig historisch dorpje zijn de traditionele granieten huizen, het gezellige marktpleintje en de Église St-Mathurin in renaissance stijl met originele glas-in-loodramen. Daarnaast is het ook zeer de moeite waard om via de steile trappen naar het hoger gelegen deel van het dorp te wandelen. Eens je de top bereikt hebt, word je namelijk beloond met een fraai uitzicht over de omgeving.

  1. Vitré

Net als Fougères was Vitré een belangrijk militair bolwerk toen Bretagne nog niet met Frankrijk verenigd was. Tot in de 17e eeuw was de stad een bruisend centrum van textielindustrie. Er werden lakens, vooral gemaakt van linnen vervaardigd uit hennep, wollen sokken en dekzeilen geproduceerd die naar vele landen werden uitgevoerd.

De prachtige vakwerkhuizen van Vitré, met hun typische houtsnijwerk, trappen en balkons, dateren uit die bloeitijd. De mooiste vind je in de Rue de la Baudrairie (nr. 5, nr. 30), de Rue d'En-Bas (nr. 8, nr. 20) en de Rue Poterie. Breng ook zeker een bezoekje aan de Église Notre-Dame met een glas-in-loodraam uit 1537 de aankomst van Christus in Jeruzalem en het kasteel van Vitré.

Maak ook zeker tijd voor een wandeling over de opvallend goed bewaard gebleven vestingmuren. Je wordt getrakteerd op een prachtig uitzicht op de vakwerkhuizen van de stad en de hele vallei van de Vilaine.

  1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Bretagne?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Bretagne? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop je reisgids Bretagne met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Bretagne.

Bretagne

Gratis reisgids Bretagne downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?