El Caminito del Rey bezoeken vanuit Málaga? Tickets, info & tips

Volledige reisgids kopen voor € 10

El Caminito del Rey bezoeken vanuit Málaga? Tickets, info & tips

3 december 2019 in Andalusië2 reacties

El Caminito del Rey, ofwel het weggetje van de koning, is een wandelpad in Andalusië, Zuid-Spanje zo'n 60 km ten noorden van Malaga. Het wandelpad is 7,5 kilometer lang (inclusief aanlooproutes) door de Desfiladero de los Gaitanes kloof. El Caminito droeg ooit de titel van het gevaarlijkste wandelpad in Europa, en één van de gevaarlijkste ter wereld.

Ga mee met een tour of bewandel zelf het pad. Het pad is er na de renovatie niet minder spectaculair op geworden.

Tickets El Caminito del Rey en georganiseerde tours

Vanuit Málaga voor € 49 of vanaf de Costa Del Sol voor € 32 het fantastische El Caminito del Rey bezoeken? Vervoer + toegangstickets (met of zonder Spaanse tapa's). Bekijk het volledig aanbod hieronder en boek online (vanaf € 20). Annuleer kan tot 24 uur voor aanvang (volledige terugbetaling).

Een ticket met begeleide wandeling van een ervaren gids boeken kan voor € 25. Klik hier en boek je ticket.

Inhoud artikel

 1. De dodelijke reputatie van El Caminito del Rey

El Caminito del Rey stond ooit bekend als één van de gevaarlijkste wandelpaden ter wereld. De paden waren grotendeels afgebrokkeld en lagen vlak langs 100 meter diepe afgrond. Het pad was dan ook eigenlijk verboden terrein, maar desondanks zochten genoeg durfals hier het avontuur op, wat soms een dodelijke afloop kende. Beelden van avonturieren op het oude pad kan je hieronder bekijken. Het angstzweet breekt je zeker uit bij het bekijken van het filmpje.

 1. Geschiedenis van El Caminito del Rey

In de 19de eeuw had men het idee om bij de watervallen van Choro en Gaitanejo hydraulische centrales te bouwen om elektriciteit op te wekken, met daartussen een wandelpad tegen de rotswanden en boven de El Chorro rivier om zo materialen gemakkelijker te kunnen transporteren. In 1901 werd gestart met de bouwwerken, die 4 jaar in beslag namen. De verschillende bouwwerken werden officieel geopend, maar pas na de opening van de dam van Conde del Guadalhorce bij Ardales in 1921 werd het pad vernoemd naar koning Alfons XIII, die niet alleen aanwezig was bij de opening maar ook zelf het pad bewandelde.

Jarenlang werd via dit pad materiaal vervoerd met behulp van ezels

Jarenlang werd via dit pad materiaal vervoerd met behulp van ezels, maar op den duur werd het pad echter niet meer gebruikt, waardoor het in verval raakte. Stukken van de paden vielen weg, leuningen brokkelden af en er ontstonden gaten in het pad. Staalkabels knapten en kwamen los te hangen en balken verroesten zo erg dat je er zo door kon zakken. Dit bleek echter een uitdaging voor waaghalzen. Het pad werd in 1992 al afgesloten, een deel werd zelfs gesloopt en er werd gedreigd met boetes om te voorkomen dat men alsnog El Caminito del Rey op zou gaan, desondanks vielen er 5 doden.

Klik hier om je tickets te reserveren vanaf € 20

 1. Restauratie van het pad

In werd 2006 besloten om het pad te restaureren om meer fatale ongelukken te voorkomen. In 2014 startten de restauratiewerken, waarbij onder andere gebruik gemaakt werd van helikopters en alpinisten. Sinds maart 2015 is El Caminito del Rey weer open voor het publiek, nu met een breder pad, leuningen, trappen en zelfs verankeringen. Het pad is van hout, maar er zijn een paar delen met glas bedekt zodat er naar beneden gekeken kan worden.

 1. Tickets om El Caminito del Rey te bezoeken

4.1. Tickets online kopen

Koop je tickets ruim op voorhand, toegang is beperkt en snel uitverkocht.
Een ticket met een ervaren gids boeken of een tour vanuit Malaga boeken? Klik hier en boek je ticket.

4.2. Wegbeschrijving naar El Caminito del Rey

Met de auto
Rij naar de gemeente Ardales, je zal onderweg reeds meerdere borden zien richting El Caminito del Rey. Rij naar Parking Acceso NORTE, Caminito del Rey. (zie adres op google maps hier), parkeer hier je auto. Daarna wandel je naar het restaurant El Kiosko (zo'n 400 meter verder).

Of parkeer je auto aan station El Chorro. Daar kan je de pendelbus nemen naar de ingang van Caminito Del Rey, de rit duurt zo'n 20 minuten.

4.3. Er zijn 2 toegangen

Toegang 1: Terwijl je van de parking richting het restaurant El Kiosko loopt zie je na 200 meter op je rechter kant een 300 meter lange donkere tunnel. Dit is de eerste toegang, vanaf hier is het 1,5 km lopen tot aan de entree van El Caminito del Rey. Bij voorkeur ga je deze tunnel niet in en stap je veder tot aan het restaurant El Kiosko.

Toegang 2: Deze start bij het restaurant El Kiosko, naast het restaurant start een weg die door het dennenbos loopt, dit is 2,7 km (ongeveer 30 minuten) tot aan de ingang van het koningspad. Nog even naar het toilet of iets eten of drinken? Doe dit in het restaurant.

Zie plannetje hieronder hoe naar de ingang te stappen.

Met de trein
Vanuit Malaga of Sevilla naar El Chorro. Het treinstation ligt vlakbij El Caminito del Rey. Zie uren trein hier

4.4. Openingstijden El Caminito del Rey

In de zomer is het tussen 10u en 17u te bezoeken. Er worden maar een beperkt aantal wandelaars tegelijk toegelaten op het pad. Een maximum van 1100 mensen wordt dagelijks toegelaten, waarbij men elk half uur het pad op kan.

Koop je entreeticket van €10 best vooraf. Enkel ticket via de site van Caminito (opgelet, ... is mogelijks de volgende maanden volzet) Koop ook een ticket voor de transferbus, zodat je die ook vast op zak hebt.
Het is ook mogelijk om de tocht met een gids te lopen. (zie aanbod met gids hier)

Help tickets zijn volzet wat nu? Je kan nog steeds mee met een georganiseerde tour of met een gids, is iets duurder maar zo kan alvast nog El Caminito del Rey.

Bij aankomst dien je naar de zelfbedieningsmachines te gaan, en hier dien je je ticket én de kredietkaart waarmee je de tickets hebt aangeschaft te scannen. Neem dus de bevestiging van je reservering en je kredietkaart mee, en vergeet ook niet je paspoort of identiteitskaart. Wanneer je het ticket boekt dien je voor een tijdslot te kiezen, dus hou hier rekening mee.

Je dient 15 minuten voor het opgegeven tijdslot aanwezig te zijn bij de ingang. Op het ticket staat Acceso Norte, wat inhoudt dat je naar de ingang bij Ardales moet zijn. (zie hierboven)

4.5. Vergeet geen ticket voor de bus te kopen

Bij de ingang van het pad krijg je een witte helm voor je de wandeling mag starten, verplicht op te houden, om te voorkomen dat je je zou verwonden aan de rotsen. Het pad zelf is zo’n 3,5 kilometer lang. Personen met een oranje helm zijn stewards, die kan je steeds een vraag stellen indien nodig.

Vanaf het einde van het pad dien je nog 2 kilometer naar het treinstation van El Chorro te lopen naar de transferbus om naar Ardales terug te rijden. Deze bussen vertrekken elk half uur en de rit duurt ongeveer 30 minuten.
Ben je vergeten om vooraf een ticket voor de bus te kopen dan is het ook mogelijk om dat hier ter plekke te doen.

Het is mogelijk om het laatste stuk naar Ardales terug te wandelen, maar dit kan alleen op wegen waar ook auto’s rijden, waardoor de weg niet alleen lang is maar ook gevaarlijk.

Het is ook mogelijk om via El Caminito del Rey terug te keren. Je kan dus halverwege omkeren en teruglopen (rekening houden met tegenliggers). In totaal kan je zeker rekenen op een tocht van 3 à 4 uur van begin tot einde.

4.6. Vanuit Málaga of vanaf de Costa Del Sol naar El Caminito Del Rey?

Wil je je liever geen zorgen maken over alle praktische zaken? Ga mee met een tour (vanuit Málaga en andere steden) of boek een gids voor je bezoek aan het koningspad.

 1. Praktische info voor je bezoek

5.1. Waar aan denken bij je bezoek aan El Caminito del Rey?

 • Kinderen dienen ouder dan 8 jaar te zijn, en tot 18 jaar dienen ze altijd een identiteitskaart bij zich te hebben zodat ze bij de toegangspoorten hun leeftijd kunnen bewijzen.
 • Het is niet nodig om wandelschoenen mee te brengen, met sportschoenen of sneakers is het goed uit te doen.
 • Slippers of losse schoenen zijn verboden.
 • El Caminito del Rey is af te raden wanneer je last van hoogtevrees hebt, aangezien het pad op ruim 100 meter boven de grond loopt.
 • Breng vooraf een bezoek aan het toilet (ivm vorige puntje).
 • Neem genoeg eten en drinken mee.
 • Ga indien mogelijk vroeg, het kan er zeer warm zijn.
 • Dieren zijn niet toegelaten op het pad.
 • Paraplu's zien niet toegelaten bij regenweer.
 • Neem al je afval weer mee en gooi het bij terugkomst in de vuilnisbak.
 • Let op: als het hevig waait (wind van meer dan 40 kilometer per uur) kan het pad voor de veiligheid afgesloten worden. Wanneer dit het geval is zal er geprobeerd worden om de reservatie naar een ander tijdstip te verplaatsen.
 • Wil je je liever geen zorgen maken over alle praktische zaken? Ga mee met een tour (vanuit Malaga en andere steden) of boek een gids voor je bezoek aan het koningspad.

5.2. Prachtige uitzichten over kliffen, meren en bergen.

Het verouderde pad ligt nog onder het nieuwe pad, waardoor je de slechte staat van het oude pad nog kan zien. Aan het einde van het pad is het zelfs mogelijk om op een glazen plateau de afgrond in te kijken zo'n 100 meter diep.

De nieuwe weg is breder en afgeschermd, waardoor het ook toegankelijk is voor minder geoefende wandelaar en kinderen. Onderweg vind je alleen maar prachtige uitzichten over kliffen, meren en bergen. De hangbrug over de El Chorro kloof aan het einde van wandelingen, is voor velen een beproeving maar zorgt voor een spectaculair zicht.

 1. Wandelroute Caminito del Rey op Google Maps

 1. Waar overnachten in de buurt van Caminito del Rey?

El Caminito del Rey wandelen zonder zorgen? Boek je verblijf in de buurt van de El Chorro kloof, zo ben je zeker dat je op tijd bent om op je aangegeven tijdslot de wandeling te starten. Je zal merken verblijven in de buurt zijn vaak volzet, snel zijn is de boodschap. Wijzelf verbleven in Complejo Turístico La Garganta, een hotel gevestigd in een oude meelfabriek uit 1827 en geheel gerenoveerd.

Er is gratis parking, zwembad en een prachtig uitzicht op de omgeving. We sliepen in een luxe duplex kamer voor €85/nacht Voor ons zeker een aanrader, meer info, en boeken.

Andere opties in de buurt zijn:

 1. Waar overnachten in Malaga?

Onze tip: Room Mate Valeria hotel ligt vlakbij Calle Larios. Het designhotel heeft een zwembad. De zeer goede ligging in het centrum en direct bij de haven. Deze accommodatie heeft een van de best beoordeelde locaties in Málaga! En score van 9,7/10 ! Meer info en prijzen
 1. Mis niets tijdens je verblijf in Andalusië: Download onze reisgids!

Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Andalusië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Andalusië met een volledige uitgestippelde rondreis van Andalusië, en alle belangrijke bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download hier je gratis preview reisgids Andalusië.

Andalusië

Gratis reisgids Andalusië downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 21 augustus 2019 - Ingrid Hannink

Deze gids als voorinformatie aangevraagd voor onze volgende vakantie.

- 5 januari 2019 - Paul van Wijnen

prima gids met nuttige informatie daar wij dit jaar ( wederom !) naar Malaga gaan en van daaruit tripjes willen maken.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?