Het Alcazaba de Málaga bezoeken? Wat zien in het Moorse fort van de stad + tickets

Volledige reisgids kopen voor € 10

Het Alcazaba de Málaga bezoeken? Wat zien in het Moorse fort van de stad + tickets

13 maart 2023 in Andalusië0 reacties

Praktische info voor je bezoek aan het Alcazaba de Málaga + tickets kopen

Een vakantie in Málaga is niet compleet zonder een bezoekje te brengen aan het Arabische fort Alcazaba op de helling van de Gibralfaro-heuvel. Het werd gebouwd in de 11e eeuw tijdens de Moorse overheersing van Spanje en was bedoeld als verdedigingswerk voor de stad. Vanaf het fort geniet je tevens van een prachtig zicht over de stad en de zee.

In deze blogpost lees je alles wat je moet weten over het Alcabaza in Málaga bezoeken + bestel je tickets alvast vooraf online.

Praktische info & tickets voor je aan het Alcazaba van Málaga

Reisgids
Adres
  • Parkeerplaats Aparcamiento Alcazaba naast het fort (zie ligging hier)
  • Het fort ligt op wandelafstand van het stadscentrum van Málaga of neem de Hop-on Hop-off Málaga en stap af bij het Teatro Romano.
Tickets
Openingsuren
  • Het Alcazaba de Málaga is iedere dag geopend. Openingsuren variëren naargelang seizoen.
  • 1 april - 31 oktober: het opent om 9u en sluit om 20u (laatste toegang om 19u15).
  • 1 november - 31 maart: het opent om 9u en sluit om 18u (laatste toegang om 17u15).
  • Het fort is gesloten op 24, 25 en 31 december gesloten.
Bestel hier je ticket € 13 online
Verblijven

Inhoud artikel

  1. Het Alcazaba in Málaga bezoeken

Vandaag de dag kent Spanje meerdere Alcazaba’s, maar het Alcazaba in Málaga is toch wel een van de best bewaard gebleven. Het Alcazaba in Málaga geeft je niet alleen meer inzicht in de rijke historie van de omgeving, maar biedt ook een prachtig uitzicht op het historisch hart van Málaga.

Binnenin het fort bevinden zich de Moorse paleizen waar de regering verbleef. De patio’s hebben schitterende tuinen dankzij de irrigatiesystemen waar de Moren destijds al kennis van hadden. Naast het fort dat verschillende paleizen en patio’s herbergt, vind je er ook de ruïnes van het Teatro Romano en het Castillo de Gibralfaro.

TICKETS: Maak het jezelf gemakkelijk en bestel je tickets voor het Alcazaba in Málaga online op voorhand. Zo kan je lange wachtrijen ter plekke overslaan.

  1. Korte geschiedenis Alcazaba

Het Alcazaba in Málaga werd gebouwd tijdens de Moorse overheersing van Spanje in de 11e eeuw. Het fort diende als een belangrijk verdedigingswerk voor de stad. Men bouwde het fort in opdracht van de Moorse heerser Badis ben Habus en was oorspronkelijk bedoeld als paleis voor hem en zijn familie. Later werd het uitgebreid en versterkt door andere Moorse heersers, waaronder Yusuf I, die de vestingwerken versterkte en de poorten herbouwde.

Tijdens de christelijke herovering van Spanje in de 15e eeuw werd het Alcazaba overgenomen door de katholieke koningen, Ferdinand en Isabella. Het fort werd gebruikt als militaire basis om de stad tegen vijanden van buitenaf te beschermen en later als gevangenis.

In de 18e eeuw raakte het Alcazaba in verval en werd pas in de 20e eeuw gerestaureerd en opengesteld voor het publiek als een toeristische attractie. Tot op de dag van vandaag is het dan ook een populaire bezienswaardigheden in Andalusië.

Weetje: De naam Alcazaba is een verbastering van het Arabische Al-Qasbah, wat “citadel” betekent.
  1. Het Romeinse theater

Het Romeins theater ligt aan de voet van de heuvel waarop het Alcazaba staat en is vrij te bezoeken. Het Teatro Romano de Malaga werd bij toeval ontdekt halfweg vorige eeuw bij voorbereidingen van renovatiewerken van een cultuurhuis. Men besloot toen om verder op te graven en ruim 30 jaar later waren die werken klaar. Het volledige theater heeft men niet meer teruggevonden maar de halfronde tribunes en waar het podium stond, kan je tot op de dag van vandaag nog goed zien.

De oudste delen moeten gebouwd zijn tijdens de 1ste eeuw v.C. Het verklaart ook waarom in het Alcazaba Romeinse pilaren te vinden zijn. De Moren hadden die blijkbaar nuttig gevonden voor het bouwen van hun fort.

Het oorspronkelijke theater had plaats voor zo’n 8000 toeschouwers en werd gebruikt voor toneelstukjes, gladiatorengevechten en andere evenementen die in de stad georganiseerd werden. Naast het theater kan je in een expositieruimte meer te weten komen over hoe het er in die Romeinse periode aan toeging.

Klik hier om je tickets te reserveren

  1. Torre del Homenaje

De Torre del Homenaje maakt ook deel uit van het Alcazaba van Málaga. De toren is een belangrijk onderdeel van het fort en is gelegen in het hoogste punt van de Alcazaba. De Torre del Homenaje werd gebouwd in de 14e eeuw tijdens het bewind van Yusuf I van Granada en werd gebruikt als een wachttoren en verdedigingspost. De toren is 17 meter hoog.

Binnenin de toren is een wenteltrap die leidt naar het dak, waar bezoekers kunnen genieten van een spectaculair uitzicht over de stad Malaga en de Middellandse Zee. Tegenwoordig is de Torre del Homenaje een populaire toeristische attractie en kan het worden bezocht als onderdeel van een rondleiding door het Alcazaba. Het is, net zoals het Alcazaba fort, een prachtig voorbeeld van Moorse architectuur.

LEESTIP: Mis niets tijdens je verblijf in Málaga met onze reisgids Andalusië.
  1. Het Castillo de Gibralfaro

Het hoger gelegen kasteel Gibralfaro (hoogte van 130 meter) was strategisch een ideale plek om de vesting goed te verdedigden. Het kasteel werd in opdracht van sultan Yusuf I gebouwd bij de aanvang van de 14de eeuw. Toen genoot men ook wel van het uitzicht maar de bedoeling was om het lager gelegen Alcazaba fort voldoende te kunnen verdedigen. Er stond uiteraard ook een moskee maar die overleefde de Reconquista in 1487 niet toen de Christenen Málaga heroverden op de Moren.

Tot in de beginjaren van de 20ste eeuw bleef het kasteel in gebruik door militairen. Nu is er een kleinschalig museum met militaire voorwerpen, vooral wapens en kledij over de troepen die hier gekazerneerd waren gedurende de periode tussen 1487 bij de herovering tot het verlaten van de militaire eenheden in 1925. Tevens staat er een schaalmodel dat je het Málaga van toen laat zien.

Je kan het makkelijk van het Alcazaba naar het kasteel Gibralfaro wandelen via het La Coracha pad (bekijk ligging). Onderweg geniet je nog van de mooiste panoramische uitzichten.
  1. Bewonder het uitzicht vanaf het Alcazaba

Het Alcazaba is tegen de Gibralfaroberg aangebouwd en ligt hoger dan de stad Málaga zelf. Door deze ligging heb je natuurlijk een schitterend uitzicht op de stad. Aan de ene kant zie je het oude centrum en de bergen van Málaga, terwijl je aan de andere kant de haven ziet met de wandelpromenade Muelle Uno.

  1. De architectuur van het Alcazaba

Het Alcazaba is een mooi voorbeeld van de Moorse architectuur, die kenmerkend is voor de islamitische kunst en architectuur in Andalusië. Verder zal je ook enkele Romeinse invloeden terugzien zoals in enkele zuilen van het Alcazaba. Deze zijn afkomstig van het slopen van het nabijgelegen Teatro Romano.

Het interieur is verdeeld in verschillende patio's, tuinen en kamers die verbonden zijn door een reeks van gangen en trappen. De bogen zijn rijkelijk versierd met Arabische tekens en figuren. Een van de meest opvallende kenmerken van de architectuur zijn de mozaïeken, keramische tegels en geometrische patronen die op de muren en vloeren zijn aangebracht.

Een ander opvallend kenmerk is de integratie van waterpartijen en fonteinen in de architectuur, wat gebruikelijk was in de Moorse architectuur. De waterpartijen en fonteinen dienden niet alleen als decoratie, maar ook als functionele elementen voor de koeling van de gebouwen tijdens de hete zomermaanden.

  1. Waar tickets kopen voor het Alcazaba de Málaga?

Bekijk hieronder nog meer tickets voor het Alcazaba de Málaga

  1. Tips voor je bezoek aan het Alcazaba de Málaga

  • Bezoek het fort zo vroeg mogelijk. Het fort opent haar deuren om 9 uur ’s ochtends. Zorg dat jij de eerste aan de poort staat zodat je het fort rustig kan bezoeken vooraleer de grote toeristenmassa toekomt. In de zomerperiode arriveren de hordes toeristen na 10uur.
  • Bovendien is een vroeg bezoek ook aangenamer omdat de temperaturen best nog meevallen.
  • Breng ook een flesje water en zonencrème mee zijn op warme zomerdagen.
  • Zorg voor gepaste kledij.
  • De paden zijn over het algemeen goed onderhouden, maar het is toch aan te bevelen stevig schoeisel te dragen wanneer je het Alcazaba bezoekt. Draag best geen slippers.
  • Het fort is ook voorzien van een lift (bekijk ligging). De lift is op maandagen niet in gebruik.
  1. Openingsuren van het Alcazaba de Málaga

Het Alcazaba en het kasteel van Gibralfaro zijn alle dagen open.

  • Zomertijd (1 april - 31 oktober) : het opent om 9u en sluit om 20u (laatste toegang om 19u15).
  • Wintertijd (1 november - 31 maart): het opent om 9u en sluit om 18u (laatste toegang om 17u15).
  • Het Alcazaba en het Castillo de Gibralfaro zijn op 24 december, 25 december, 31 december en 1 januari gesloten.
  • Houd er rekening mee dat de laatste toegangstijd van het Alcazaba en Gibralfaro 45 minuten voor sluitingstijd is. Het is ook onmogelijk om ze in minder dan 30 minuten te bezoeken.
  1. Wat is de ligging van het Alcazaba de Málaga?

Het Alcazaba van Málaga is gelegen in het historische centrum van Málaga, op een heuvel genaamd Gibralfaro. Het ligt naast het Romeinse theater van Málaga en kijkt uit over de haven en de Middellandse Zee.

Het Alcazaba is gemakkelijk te voet bereikbaar vanuit de meeste delen van het stadscentrum. Het fort heeft ook goede verbindingen met het openbaar vervoer, waaronder buslijnen en de metro van Málaga. Voor bezoekers die met de auto komen, zijn er verschillende parkeergarages in de buurt van het Alcazaba waar ze hun voertuig kunnen parkeren.

Op rondreis door Andalusië maar nog op zoek naar een huurauto? Reserveer je huurauto op voorhand online bij Sunnycars en Rentalcars.

  1. Waar overnachten in de buurt van het Alcazaba de Málaga

Wil je graag verblijven in de buurt van het Alcazaba de Málaga? Er zijn verschillende accommodaties gevestigd in de nabije omgeving van het fort. Wij hebben alvast onze favoriete adresjes voor je opgelijst of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en appartementen nabij Alcazaba de Málaga.

  • Apartamentos Málaga Premium is een modern, knus ingericht appartement op wandelafstand van het strand en het fort. Verder beschikt het verblijf over een balkon en je hebt de mogelijkheid tot het huren van een auto. Meer info en boeken.
  • Palacio Solecio is een stijlvol viersterrenhotel op een steenworp van het Alcazaba. De kamers zijn elegant ingericht en voorzien van alle luxe en comfort. Meer info en boeken.
  • Eerder op zoek naar een lowbudget verblijf? TOC Hostel Málaga misschien iets voor jou. Dit moderne hostel is gelegen op 550 meter van het fort en biedt kamers met airconditioning, een gemeenschappelijke lounge, gratis WiFi en een bar. Meer info en boeken.
  1. Filmpje: Sfeerbeelden van het Alcazaba de Málaga

Ben je benieuwd naar je bezoek aan het Moorse fort Alcazaba de Málaga? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Málaga in Andalusië.

  1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Andalusië?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Andalusië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Andalusië met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Andalusië.

Andalusië

Gratis reisgids Andalusië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?