Bezienswaardigheden Antequera. Bezoek de Moren en middeleeuwen

Volledige reisgids kopen voor € 10

Bezienswaardigheden Antequera. Bezoek de Moren en middeleeuwen

17 augustus 2021 in Andalusië1 reactie

Antequera ligt in de provincie Malaga. De stad wordt gedomineerd door het grote Moorse fort op de top van een kleine heuvel. De stad zelf bestaat uit een wirwar van straatjes met voornamelijk witte gebouwen. Het zorgt ervoor dat Antequera zijn middeleeuwse uitstraling nog niet heeft verloren. Kom hier alvast te weten wat je zeker moet gezien hebben in Antequera.

Inhoud artikel

  1. Klooster en kerk Los Remedios

In de Los Remedios kerk kan je gaan kijken naar een mooi retabel uit de eerste helft van de 18de eeuw. Een beeld van Virgen de Los Remedios, patroonheilige van de stad, siert het retabel. Op werkdagen kan je vrij door de toegangspoort van het vroeger klooster stappen. Je komt er op een binnenplaats met een fontein en een galerijengang. Momenteel is het gebouw in gebruik als stadhuis.

  1. San Sebastiankerk

De 16de-eeuwse San Sebastiankerk heeft op de torenspits een gouden engel(bewaarder) staan die ook als windvaan diende. De klokkentoren heeft een typische mudejar stijl. De gevel is laat renaissance. Boven de ingang staan de beelden van de heiligen Peter, Sebastian en Pablo. Daarboven het wapenschild van Karel V. Schrik niet als je binnengaat, want je krijgt meteen een kanjer van een retabel voor je neus. Het is uit de 19de eeuw met in het midden een knielende bebloede Christus na zijn geseling, een voorstelling die sprekend echt lijkt. Aan de andere kant van dit retabel bevindt zich een fraai koorgestoelte. De twee orgels hebben hier horizontaal uitstekende orgelpijpen, iets wat je bij ons minder ziet.

  1. Het Moorse fort Alcazaba

De Moren waren de baas in Andalusië vanaf ca. 700 tot de 15de eeuw, ruim zeven eeuwen lang dus en dan laat je al eens iets achter. En toch dateert het Alcazaba maar uit de beginjaren van de 15de eeuw. Aan de voet van het Alcazaba liggen Romeinse Thermen die tijdens de 1ste eeuw n.C. al moeten gebruikt zijn.

Via een toren met gans boven een klok bereik je de vestingmuur waarlangs je tot bij de donjon komt. De christelijke legers hadden weinig moeite om dit Moorse fort in te palmen. Het is meer voor het uitzicht dan voor de gebouwen zelf. Het panorama op Antequara is schitterend. Je haalt er makkelijk de vele kerken uit, het zouden er in totaal 26 moeten zijn. Vanaf hier heb je ook een goed zicht op de ‘Indiaan’. In de contouren van de rots kan je een rustend indianenhoofd zien.

Deze ca. 900 meter hoge kalksteenrots wordt ook wel de 'Rots der geliefden' genoemd. De rots heet officieel de Peña de los Enamorados maar velen noemen haar gewoon de indianenrots.

  1. Santa Mariakerk

De Santa Mariakerk is gebouwd in de eerste helft van de 16de eeuw. Van alle kerken in Antequera is dit de grootste qua omvang maar zeker niet de mooiste. Van buiten uit ziet ze er wel monumentaal uit. Het interieur is eerder kaal te noemen. Dat komt omdat ze niet langer meer gebruikt wordt voor erediensten maar wel voor culturele aangelegenheden zoals concerten en tentoonstellingen.

  1. Iglesia de Nuestra Señora del Carmen

De Iglesia del Carmen maakte tijdens de 16de en 17de eeuw deel uit van een karmelietenklooster. Deze kerk moet je gewoon bezoeken want hier kan je kijken en blijven kijken. Het barok retabel pakt meteen je aandacht. Dit lijkt bijna pure waanzin. Wat een weelde aan beelden en versieringen helemaal tot in het uiterste topje van het retabel. Het is van de hand van Antonio Primo uit Antequera. Hij beëindigde het monnikenwerk in 1747. De beelden in de nissen of ergens hangend werden gemaakt door José de Medina. Het zijn beelden van heiligen, pausen en bisschoppen van de karmelietenorde. Opvallen doen al die vliegende witte engeltjes in het roodbruine decor. Het beeld van de Virgen del Carmen met achter haar een kleine koepel is op zich al een wonderlijk mooi kunstwerk in het retabel.

  1. Museo Municipal

Het museum is gevestigd in het 18de-eeuws paleis Nájera en bevindt zich op het Plaza del Coso Viejo. Meer dan 5000 m², 20 zalen met permanente exposities beginnend bij de prehistorie tot heden, met veel aandacht voor de archeologische vondsten uit de Romeinse tijd en een verzameling van religieuze kunstvoorwerpen.

  1. MAD (Museo de Arte de la Diputación)

MAD (Museo de Arte de la Diputación) is een kunst- en cultureel initiatief van de regio. Met het organiseren van kunsttentoonstellingen, workshops, concerten, filmvoorstellingen, seminaries, … wil men de hedendaagse kunst uit de provincie Málaga meer onder de aandacht brengen. In het Museo Casa de Los Colarte vinden zowel permanente als tijdelijke exposities plaats.

  1. Waar overnachten in Andalusië (met korting)

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Andalusië? Dan raden wij je aan om vooral te zoeken in de buurt van Malaga, Sevilla en Granada. In deze steden is het aanbod het grootst.

Booking.com

  1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Andalusië?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Andalusië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Andalusië met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Andalusië.

Andalusië

Gratis reisgids Andalusië downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 23 januari 2020 - Katia Mechele

Dank je wel alvast voor de gedownloade versie. Ik ben er heel blij mee. Nog geen tijd gehad om erin te lezen. Dat doe ik op het vliegtuig :-) Nog veel succes met 'Reisroutes'! Het is een leuke en zeer handige site. Groeten, Katia

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?