Autovakantie in Andalusië? Ontdek het zuiden van Spanje met de auto

Volledige reisgids kopen voor € 10

Autovakantie in Andalusië? Ontdek het zuiden van Spanje met de auto

26 december 2023 in Andalusië2 reacties

Andalusië in het zuiden van Spanje is één van de meest bezochte regio’s van Spanje. De regio heeft authentieke cultuursteden in overvloed, de Costa del Sol aan de Middellandse Zee, een prachtige natuur en daarbovenop nog een heerlijk klimaat. Andalusië is ook de bakermat van de sangria en de flamenco. Cultuur in overvloed!

Wil je Andalusië met de auto verkennen? Bekijk dan zeker de routes door Andalusië die we hebben uitgestippeld. Ze brengen je langs de mooiste plekjes van de regio!

Praktische info & tickets voor je rondreis Andalusië

Duur7 - 15 dagen ()
Vliegtickets3u30 naar Malaga of Sevilla, richtprijs € 79 vergelijk bij TUIFly, Transavia of Cheaptickets
VerblijvenOvernachtingen voor deze rondreis zijn:
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? ElizaWasHere (va € 485), ANWB autovakantie (va € 578), Sunweb (€ 785) en TUI.nl (€ 905)
HuurautoIn Andalusië is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony of vergelijk bij WorldWidecampers
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

  1. Op autovakantie in Andalusië: een complete bestemming

1.1. Moors Andalusië

Andalusië is de zuidelijkste regio van Spanje. De regio werd voor zo’n 700 jaar, tot aan de vijftiende eeuw, bestuurd door de Moren. De katholieke koningen konden de regio uiteindelijk opnieuw heroveren. De Moorse periode heeft duidelijk haar sporen nagelaten in Andalusië. Je vindt er een bijzondere mix van stijlen. Typisch is de mudejarstijl, een architectonische- en kunststijl die de Romeinse, Moorse en katholieke stijlen met elkaar mengt. De mudejarstijl komt in veel bouwwerken terug.

1.2. Klimaat

De regio heeft een aangenaam Mediterraan klimaat met een gemiddelde temperatuur die schommelt rond de 25°C. Toch zijn er grote verschillen binnen Andalusië. In april of mei is het aan de Costa del Sol al aangenaam warm terwijl je dan in de Sierra Nevada nog kan gaan skiën

1.3 Streekproducten

Andalusië kent heel wat lekkere streekproducten. De sangria, gazpacho en sherry zijn zonder twijfel de meest bekende. Probeer echter ook eens de lokale gefrituurde sardientjes, gestoofde artisjokken met garnalen of de verfrissende tomatendrank salmorejo uit Córdoba.

1.4. Kaartje met uitgestippelde route autovakantie door Andalusië

We stippelden een complete autoroute uit, die je zelf kan volgen met de auto, moto of camper. Ontdek in 10 dagen het mooiste van Andalusië. (gratis download + kaartje)

  1. Granada, het Alhambra en meer

Granada is de hoofdstad van de gelijknamige provincie en ligt aan de voet van de Sierra Nevada en een obligate stop tijdens je autovakantie door Andalusië. De stad kent een lange geschiedenis en werd getekend door zowel Romeinse en Moorse als Joodse en Christelijke invloeden. De belangrijkste bezienswaardigheid in de stad is het Alhambra, een paleizencomplex op een heuvel dat uitkijkt over de stad. Het Alhambra is één van de mooiste Moorse bouwwerken en één van de belangrijkste toeristische trekpleisters van Spanje. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het paleis op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

Verdwaal ook eens in de Moorse wijk van de stad, het Albaicín. Je wandelt (gebruik ook onze wandeling in Granada) er tussen witgekalkte huisjes, kleine pleintjes en mooie gevels. Er zijn ook verschillende uitkijkpunten in de stad die je een indrukwekkend zicht op de stad en op de zonsondergang geven. Om niets te missen tijdens je bezoek aan Granada kan je ons blogbericht lezen over de mooiste bezienswaardigheden in Granada.

Onze tip: Het Alhambra bezoeken? Boek je tickets online, zo kan je de lange wachtrijen overslaan. Lees ook onze tips voor een bezoek.

Klik hier om je tickets voor het Alhambra te reserveren

  1. Málaga, Moorse burchten, musea en strand

Málaga is een belangrijke havenstad aan de Costa del Sol en staat vooral bekend als een resortstad, maar laat dat je zeker niet tegenhouden. Naast alle wolkenkrabbers en hotels vind je er namelijk twee prachtige oude burchten, het Alcazaba en de ruïnes van het Gibralfaro uit de Moorse tijd. Ook de kathedraal van Málaga aan het Plaza del Obispo is een bezoek meer dan waard.

Málaga heeft ook een groot aantal musea, waaronder een afdeling van het Centre Pompidou van Parijs en het Picasso museum, die in deze stad geboren werd. Breng verder ook een bezoek aan de Calle Larios, de grootste winkelstraat van de stad, en El Pimpi, de meest beroemde bodega van Málaga.

  1. Het toeristische centrum Torremolinos

Ooit was Torremolinos een klein vissersdorpje, maar vorige eeuw is het dorp uitgegroeid tot een geliefkoosde vakantiebestemming aan de Costa del Sol. De stad ligt aan het strand en je vindt er veel resorts, clubs, winkelcentra en bars. Tijdens je roadtrip Andalusië kan je in de stad ook de oude verdedigingstoren bezoeken waaraan de plaats de naam te danken heeft, de Torre de Molinos.

Er staat ook een oude stierenarena die tegenwoordig vooral gebruikt wordt voor concerten, festivals en andere feestelijke bijeenkomsten. Wandel bij een bezoek aan de stad ook even door het Parque de la Batería tussen fonteinen, tropische planten en een meertje, ideaal om de benen te strekken tijdens de autoroute. Ook het grootste waterpark van de Costa del Sol, Aqualand, is dichtbij (bestel je tickets hier).

  1. Resortstad Estepona

Iets verder aan de Costa del Sol, tussen Marbella en Manilva, ligt het plaatsje Estepona. Dit stadje, ook wel de parel van de Costa del Sol genoemd, is net als Torremolinos een resortstad. Omdat het plaatsje minder bekend is dan Torremolinos is het er minder druk. Geniet dus zeker van de stranden en ga ’s avonds eten bij de restaurants aan de promenade. In het centrum van de stad vind je veel witgeschilderde gebouwen en een plein vol geurige bloemen, de Plaza de las Flores.

REISGIDS: Wil je graag zoveel mogelijk zien van de Costa del Sol? Koop je reisgids Andalusië en mis geen enkel plekje tijdens je vakantie!

  1. Eeuwenoud Ronda

Het stadje Ronda is één van de oudste steden van Spanje, maar is daarnaast extra bijzonder door de unieke ligging bovenop een rots. Bezoek tijdens je autovakantie ook de El Tajo kloof, die de stad Ronda in twee delen verdeeld. De rivier Guadalevín die door de kloof stroomt wordt overbrugd door drie bruggen: de Puente Romano, de Puente Viego en de bekende Puente Nuevo. Die laatste brug is de grootste van de drie met een hoogte van 120 meter boven de kloof.

In Ronda vind je de oudste stierenarena van Spanje, de Plaza de Toros de Ronda. De arena werd gebouwd in 1784 en er worden nog jaarlijks de stierengevechten Corrida Goyesca gehouden. Daarnaast vind je in de stad ook de grotendeels intacte Baños árabes onder de stad, een oud Arabisch badhuis uit de dertiende eeuw. Ook de kathedraal Santa Maria la Mayor is een aanrader, evenals het huis van Don Bosco. Het is ook leuk om een wijnroute door de stad te doen langs de verschillende bodega’s. Omdat je niets zou missen tijdens je bezoek aan de stad hebben we de belangrijkste bezienswaardigheden in Ronda opgesomd.

  1. Cádiz, de oudste stad van West-Europa

Cádiz wordt beschouwd als de oudste stad van West-Europa. Na al die eeuwen geschiedenis is de stad nog steeds één van de belangrijkste zeehavens van Spanje. In de stad vind je het zestiende-eeuwse Santa Catalina kasteel, het achttiende-eeuwse San Sebastian kasteel, de barokke Catedral de Cádiz en de restanten van een Romeins theater.

Maak ook een wandeling langs de oude stadsmuur en beklim de Torre Tavira voor een prachtig uitzicht over de stad. Mis niets tijdens je bezoek aan de stad door ons blogbericht te lezen waarin we de must-see plekjes in Cádiz hebben opgelijst.

  1. Jerez de la Frontera, geboorteplaats van de sherry

Jerez de la Frontera, of kortweg Jerez staat bekend om twee dingen. Eerst en vooral is het de geboorteplaats van de sherry en je vindt er heel wat bodega’s waar je de lekkerste sherry kan proeven. Daarnaast vind je hier ook de Real Escuela Andaluza del Arte Ecuestre, de traditionele Spaanse paardrijschool. Er worden veel shows opgevoerd met Andalusische paarden. Daarnaast moet je ook zeker het Alcázar van Jerez bezoeken en er de prachtige tuinen bekijken. Ook de kathedraal van Jerez is een bezoek waard.

Klik hier om je ticket voor de paardrijschool te reserveren

  1. Hoofdstad Sevilla

Sevilla is de hoofdstad van Andalusië. De stad staat vol indrukwekkende gebouwen zoals bijvoorbeeld de kathedraal van Sevilla en de bijhorende Giralda-toren. Het indrukwekkendste gebouw van de stad is het Real Alcázar, het Moors paleizencomplex van Sevilla. Het complex is één van de oudste paleizen van Europa en is ook opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Ook het Plaza de España is een monument dat je zeker moet bezoeken. Wandel ook eens door de wijk Triana aan de overkant van de rivier, de geboorteplaats van de flamenco.

Een ander hoogtepunt is de joodse wijk Santa Cruz. Je wandelt er door de smalste straatjes en passeert knusse pleintjes. (gebruik onze gratis stadswandeling Sevilla) Ook in de wijk La Macarena vind je heel wat verschillende monumenten, waaronder de Basilica de la Macarena. We hebben voor jou de belangrijkste bezienswaardigheden Sevilla opgelijst zodat je zeker niets hoeft te missen!

  1. Het levendige stadje Córdoba

Córdoba is de hoofdstad van de gelijknamige provincie en bestond al tijdens de Romeinse tijd. Net als Jerez en Sevilla kent ook Córdoba een prachtig Alcázar, maar de belangrijkste bezienswaardigheid van deze stad is toch de Mezquita kathedraal, een oude moskee die in de dertiende eeuw omgevormd werd in een katholieke kerk nadat het gebied op de Moren heroverd was. De Mezquita werd al in 1984 opgenomen in de werelderfgoedlijst van UNESCO, maar later werd het volledige historische centrum van de stad aan de werelderfgoedlijst toegevoegd.

Onze tip: Het is aan te raden om je bezoek aan Córdoba in mei te plannen, wanneer de hele stad klaargemaakt wordt voor het patiofestival. Dan zetten inwoners hun versierde patio even open voor het publiek.

11.1 Parque Nacional Cabo de Gata

Naast de vele historische steden, zal je tijdens je autovakantie in Andalusië ook kennis kunnen maken met tal van prachtige natuurgebieden. Het natuurpark Cabo de Gata is het droogste gebied van Europa en wordt gekenmerkt door heel wat vulkanische rotspartijen en grote kliffen. Het gebied, in het uiterste oosten van Andalusië, is het belangrijkste beschermde kustgebied van de regio. Je vindt er niet alleen ruige gebergtes, maar ook paradijselijke en goed verstopte strandjes.

11.2 Parque Nacional de Doñana

Het Nationaal Park Doñana is het grootste natuurpark van Spanje en van groot ecologisch belang. Het gebied is opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Je vindt er zowel bergen en bossen als rivieren, moerasgebieden en duinen. Het is een paradijs voor vogelspotters, want er komen heel veel vogelsoorten, waaronder veel beschermde soorten, naar het gebied. Je kan er gieren, haviken en flamingo’s zien. Verder is het ook mogelijk om lynxen, paarden en zelfs kamelen te spotten in het park.

  1. El Caminito del Rey, voor de durvers!

De El Caminito del Rey is een wandelpad bij Málaga van zo’n 7,5 kilometer lang. Het kreeg ooit de twijfelachtige eer van gevaarlijkste wandelpad van Europa. Tegenwoordig is het pad aangepast zodat er minder snel ongelukken kunnen gebeuren. Het pad trekt langs kliffen, meren en bergen en zij die het aandurven kunnen dan ook genieten van prachtige uitzichten. Kom meer te weten over de plek in ons blogbericht over de Caminito del Rey.

Onze tip: Wil je de Caminito del Rey bezoeken? Lees zeker onze tips + hoe tickets boeken (het pad is snel volboekt).
  1. Hoe bereik ik Andalusië?

13.1. Met de auto:

  • Vanaf België en Frankrijk rij je via de AP7/A7 snelweg via Barcelona langs de kustlijn naar Murcia en door naar Granada en Málaga. Het is zo’n 1700 tot 2000 kilometer rijden naar Andalusië.
  • Vanuit het noorden van Spanje rij je via Madrid over de AP4/A4 snelweg naar Cordoba en Sevilla.

13.2. Met het vliegtuig:

Er wordt door verschillende vliegtuigmaatschappijen vanuit verschillende luchthavens vaak gevlogen op Sevilla en Málaga. Je kan daar dan een auto huren om de streek zo te verkennen.

  1. Welke auto huren voor je rondreis?

  • Twijfel je nog welke auto je wil gaan huren voor je roadtrip?
  • Huur alvast geen té kleine auto, ga voor een comfortabele wagen.
  • Boek zeker een all-inclusive verzekering zodat in alle rust rond kan rijden.
  • Iedereen met een Belgisch of Nederlands rijbewijs mag er met een huurauto rijden.
  • Betrouwbare autoverhuur bedrijven zijn Sunnycars (altijd all-inclusive), TUI cars autoverhuur en EasyTerra (meestal de goedkoopste).
  • Lees ook nog meer tips over een auto huren op vakantie.
  1. Praktische info voor je autovakantie in Andalusië

  • In Andalusië moet je op sommige wegen tol betalen. Dit zijn de Autopista wegen, de autosnelwegen aangegeven met AP. De belangrijkste hiervan zijn de AP7, de AP46 en de AP4.
  • Op de autovía wegen, de algemene auto(snel)wegen aangeduid met de letter A, moet je geen tol betalen.
  • Binnen de bebouwde kom mag je maximaal 50 km/u rijden, buiten de bebouwde kom 90 km/u, op wegen met meer dan één rijstrook in beide richting 100 km/u en op snelwegen en autosnelwegen 120 km/u.
  • Het is niet toegestaan om in Spanje andere wegbestuurders op de hoogte te brengen van de aanwezigheid van snelheidsmonitoren of politie, en het gebruik van radardetectoren is daarom ook verboden.
  • Wanneer je een kind van onder de 135 centimeter in de auto hebt moet je een speciaal bevestigingssysteem hebben dat je kan aanpassen aan de lengte van het kind.
  • Politie kan bij een verkeersovertreding vragen voor een directe betaling. Alleen agenten die een fluorescerend vest met ‘tráfico’ daarop hebben mogen dat doen. Wanneer je direct betaalt, hoef je maar de helft van de totale boete betalen.
  • Parkeren op straat is vaak lastig. Betalende parkeerplaatsen worden aangeduid met een blauwe lijn. Vaak mag je er maximaal twee uur parkeren. Het is daarom aangeraden om in een parkeergarage te parkeren. Dat is bovendien goedkoper en veiliger.
  1. Waar overnachten in Andalusië (met korting)

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Andalusië? Dan raden wij je aan om vooral te zoeken in de buurt van Malaga, Sevilla en Granada. In deze steden is het aanbod het grootst.

Booking.com

  1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Andalusië?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Andalusië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Andalusië met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Andalusië.

Andalusië

Gratis reisgids Andalusië downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 14 januari 2023 - C Leemans

Rondreis met de camper mis ik nog in jullie programma

- 17 maart 2019 - Monique VEYS

De brochure bekeken en bestudeerd. Héél nuttig, nota van genomen maar we vertrekken maar binnnen 7 weken.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?