Het Alhambra bezoeken in Granda? Tickets kopen + hoe wachtrijen vermijden

Volledige reisgids kopen voor € 10

Het Alhambra bezoeken in Granda? Tickets kopen + hoe wachtrijen vermijden

4 januari 2024 in Andalusië5 reacties

Info voor je bezoek aan het Alhambra in Granada + hoe online je tickets bestellen?

Bovenop een heuvel en uitkijkend op de stad Granada in Andalusië, Zuid-Spanje, ligt een complex van koninklijke en militaire gebouwen uit de 13de eeuw: het Alhambra. Het ‘rode kasteel’ in het Arabisch staat op de UNESCO werelderfgoedlijst. Voorzie een volledige dag tijdens je verblijf in Andalusië voor een bezoek aan de bijzondere gebouwen en tuinen van het Alhambra.

Lees alle info voor een bezoek aan het Alhambra. Bestel je tickets online om zo de wachtrijen vermijden.

Ik heb het Alhambra al meerdere keren bezocht en deel graag mijn tips (+wat je zeker niet mag missen)!

Praktische info & tickets voor je bezoek aan het Alhambra Granada

Reisgids
TicketsKoop je tickets zeker vooraf online via de website, er is keuze uit 3 soorten:

 • Tickets + toegang tot de Nasrid paleizen € 25 (boek je ticket online). Wil je het mooiste van het Alhambra zien, dan dien je tickets te kopen inclusief toegang tot de Nasrid paleizen, er worden slechts 300 bezoekers per uur toegelaten, kijk dit dus zeker goed na bij het boeken van je ticket.

 • Tickets zonder toegang tot de Nasrid paleizen € 16 (boek je ticket online) Het Alhambra is vaak al van weken vooraf uitverkocht is. Het is niet meer mogelijk om je tickets aan het Alhambra zelf te kopen.

 • Bezoek het paleis met een gids en rondleiding € 40, boek je rondleiding online via deze link
Ligging
 • Adres: C. Real de la Alhambra, (zie ligging) 18009 Granada, vanuit het centrum is het een steile wandeling van zo'n 1 km (zie ligging parking).
 • Vanaf Plaza Nueva (zie ligging) kan je bus 30 of 32 nemen of de groene groene toeristentrein.
 • Vanaf Plaza Isabel La Católica (zie ligging) de C3 bus, de busjes (ongeveer 20 personen) hebben een rood met witte kleur met opschrift Alhambra bus.
Openingsuren
 • Zomer (15 maart - 14 oktober): 8u30 - 20u
 • Winter (15 oktober - 14 maart): 8u30 - 18u
Bestel hier je tickets online
Help, tickets zijn uitverkocht
 • In de drukste periodes zijn tickets zeer snel uitverkocht, een ultieme tip is dan mee te gaan met een gids. Bekijk hier de mogelijkheden, zo kan je meestal nog binnen.

Inhoud artikel

 1. Geschiedenis van het Alhambra

Al in de Romeinse tijd werd de heuvel als een zeer strategische plek gezien en stond er een fort, maar de bouw van het Alhambra zoals het er vandaag bij staat begon pas rond 800. De Moren waren Europa binnengevallen en het grootste deel van Spanje, Portugal en het zuiden van Frankrijk viel onder de Arabische regering, maar hun macht was het sterkst in het gebied van het huidige Andalusië.

Uiteindelijk liet de Nasrid emir Mohammed ben Al-Ahmar het fort van Alhambra halverwege de 13de eeuw renoveren en herbouwen en maakte hij het tot zijn koninklijk verblijf.

Koninklijk paleis in Renaissance stijl

 • In die hierop volgende eeuwen breiden de navolgers van Mohammed het Alhambra uit en werden gebouwen toegevoegd en het al bestaande Alcazaba fort.
 • Het complex bleef van de Moren tot Granada in 1492 veroverd werd door de katholieken, waarna koning Ferdinand en Koningin Isabella het complex deels lieten ombouwen tot een koninklijk paleis in Renaissance stijl.
 • Op den duur werd het complex echter steeds minder gebruikt en raakte het in verval. Onder andere een aardbeving en gevechten met de Fransen aan het begin van de 19de eeuw zorgden ervoor dat een groot deel van de originele kunst verloren raakte.
 • In 1828 liet architect José Contreras het complex restaureren en sindsdien zijn ze bezig geweest met het complex in volle glorie herstellen.
 1. Welke ingangen heeft het Alhambra vanuit Granada? + Hoe kom je er?

Je kan het Alhambra langs verschillende kanten bereiken

 • De hoofdingang is de populairste en is ook ideaal wanneer je met de wagen komt, want er is een parking vlakbij.
 • De andere toegangspaden vereisen een wandeltocht vanuit het centrum van Granada. We leggen hier even uit welke mogelijkheden je hebt om het paleizencomplex te bereiken.

2.1 Ingang A: Puerta de la Justicia (bij de parking)

De meeste mensen nemen de ingang bij de Puerta de la Justicia. Deze ligt vlakbij de parking, dus als je met de auto bent, kom je automatisch naar daar. Ook de shuttlebussen vanuit Granada stoppen bij deze ingang en het merendeel van de gegidste tours beginnen hier ook.

Wil je de Paleizen van Nasrid vrij snel bezoeken? Dan is dit wel de makkelijkste toegangsweg.

2.1.1 Calle Real voorbij de ingang

Eens je door de ingangspoort bent, zit je op de Calle Real die tot aan de paleizen loopt. Op dit pad vind je ook de kerk van het Alhambra: de Santa Maria de la Alhambra. Verder kom je op prachtige stukken uit met bomenrijen en hagen met een aantal kijkgaten waar je verborgen stukjes van de tuinen van Generalife kunt zien.

2.1.2 Pas op als je met de auto komt!

Handig om weten: in het centrum van Granada mag je niet met de auto rijden. Om onheil te vermijden kan je best je GPS afzetten wanneer je de stad bereikt, we spreken uit ervaring. De GPS berekent soms een foutieve route door de stad heen. Er staan pijltjes en borden om bij de parking van het Alhambra te komen.

2.2 Puerta de las Granadas

Er is nog een tweede ingang tot het Alhambra die je al wandelend kan bereiken. Het wandelpad begint aan de historische stadspoort in het centrum van Granada. De Puerta de las Granadas. Die is op zichzelf trouwens ook al een mooie bezienswaardigheid. Dus ga die zeker ook even bekijken.

Vanaf de stadspoort maak je een stevige wandeling door het bos dat deels rond het Alhambra ligt. Op het einde van het pad, ben je zo goed als bij de Paleizen van Nasrid. Tijdens onze bezoeken vonden we dit wandelpad eigenlijk wel de mooiste toegang, al was het toch behoorlijk druk in het bos.

2.3 Cuesta Del Rey Chico

Er loopt nog een ander wandelpad naar het Alhambra toe. De Cuesta Del Rey Chico. Dit pad begint bij de linkeroever van de Darro-rivier en gaat via het fort naar de esplanade van de tuinen van Generalife. Deze wandeling is minder populair dan het wandelpad door het bos. En eerlijk gezegd is er ook wel minder te zien.

Deze wandeling is vooral leuk als je de grote drukte wat wil vermijden.

 1. Het complex van Alhambra: paleizen, fortificaties en tuinen

Verdeeld over het complex van ongeveer 142.000 vierkante meter liggen verschillende gebouwen en tuinen, maar in de basis is Alhambra verdeeld over 4 gedeeltes: de Alcazaba, de Nasrid paleizen, de Generalife en het Palacio de Carlos V.

3.1. De Alcazaba

De Alcazaba, ofwel de citadel, is het oudste gedeelte van de Alhambra en delen van het oude fort stammen uit tijden voor de Moren arriveerden. Van het fort zijn alleen de buitenste muren en de torens overgebleven, maar ten tijde van de eerste Moorse heersers heeft het dienst gedaan als hun verblijf, tot eenmaal de Nasrid paleizen geopend waren.

Het fort is gelegen op een perfecte strategische plek op de heuvel en kijkt dan ook uit op Granada. Vanuit de 25 meter hoge Torre de la Vela heb je een prachtig uitzicht over de stad en de Sierra Nevada bergen in de verte. Onderaan de torens in het Plaza de Armas kan je de ruïnes en funderingen van oude Moorse huizen terug vinden.

Klik hier om je ticket te reserveren voor het Alhambra

3.2. De Nasrid Paleizen (MUST SEE !!)

De Nasrid Paleizen (Palacios Nazaríes) zijn de hoofdattractie van het Alhambra en waren ooit de verblijven van de Moorse koningen van Granada. Elke heerser bouwde weer nieuwe delen aan de paleizen, waardoor de Nasrid paleizen uit verschillende gedeeltes bestaan, maar elke ruimte is bijzonder versierd met inscripties, mozaïeken en Islamitische kunst. De 14de-eeuwse Mexuar deed ooit dienst als de wachtkamer voor mensen die een audiëntie met de emir wilde, maar is nu de ingang van de paleizen.

Onze tip: De Nasrid Paleizen zijn niet te missen bij een bezoek aan het Alhambra. Bij het boeken van je tickets hou er zeker rekening mee dat Nasrid is inbegrepen, anders mis je het mooiste deel. Opgelet hier wordt maar 300 bezoekers per uur toegelaten.

3.2.1 Zaal van Mexuar

De Zaal van Mexuar is 14de-eeuwse ruimte die je vroeg in je bezoek tegenkomt. Het is eigenlijk zowat de monumentale ingang tot het paleizencomplex van het Alhambra. De oudste restanten uit het verleden zitten in de gekleurde muren en in de glaspartijen. Mexuar was lange tijd een raadzaal van het stadsbestuur. Een opvallend element is de bidkapel of mihrab voor moslims. De kapel is opzettelijk niet loodrecht gebouwd ten opzichte van de rest van de zaal. De reden? Een islamitische gebedsruimte moet uiteraard naar Mekka gericht staan.

In de Patio del Cuarto Dorado vind je een mooie binnenkoer waarbij vooral de marmeren vloeren opvallen. Verder zie je allerlei versiersels met de natuur in de hoofdrol.

3.2.2. Palacio de Comares

Hierna kom je logischerwijze terecht in het Palacio de Comares of ook wel het Paleis van de Sultan genoemd. Daar mag je zeker de tuin niet missen: de Patio de los Arrayanes. Je vindt er 2 prachtige rijen van mirtehagen die typisch waren in de Moorse tuincultuur. Verder is er ook een goudvissenvijver van 34 meter lang en 7 meter breed met een aantal fonteinen erin.

Dit paleis was de vaste verblijfplaats van Emir Yusuf I en zijn 4 vrouwen. Ten noorden van het paleis vind je de Torre de Comores, met het Salón de los Embajadores of de Troonzaal. Dit is een ruimte van 23 x 12 meter en is daarmee de grootste zaal van het hele Alhambra. Dit was de feestzaal van de emir.

3.2.3 Palacio de los Leones

In het Leeuwenhof of Palacio de los Leones staan meer dan 100 versierde marmeren zuilen in een lange binnenkoer. Maar de blikvanger zijn 12 witte marmeren leeuwen. De leeuwen staan meer dan wat ook symbool voor de macht van de Moren destijds.

In de Salle de Abencerraje vind je een gedecoreerd plafond dat ook erg indrukwekkend is. Men zegt trouwens dat ridders hier vroeger werden onthoofd en dat de roestplekken op de marmeren fontein er door hun bloed zijn gekomen.

3.2.4 Salle de Embajadores

Dit paleis is een ander hoogtepunt van het Alhambra. Je vindt er een indrukwekkend plafond met 8.000 stukken cederhout die een achthoekige ster vormen. Het kunstwerk stelt de zeven hemelen uit het Islamitische geloof voor.

3.2.5 Salle de dos Hermanas of Zaal van de twee zusters

In de zaal van de twee gezusters vind je ook een kunstig plafond dat is opgetrokken in muqarna. Dit was de woonst van de vrouw van de sultan en haar familieleden. Hier vind je een deur naar het Palacio Carlos V.

3.2.6 El Partal in het Paleis van Yusuf III

Dit is het oudste gedeelte van het paleis van Emir Yusuf III. In de tuinen was het kerkhof van de familie van de Emir, maar dat is leeggehaald door de laatste Emir Boabdil toen hij uit het paleis werd verdreven in 1492 en Granada het complex opeiste.

3.2.7 Jardines de San Francisco

De moestuin van Jardines de San Francisco vind je net buiten de paleizen, opnieuw in de richting van de hoofdingang. Dit was de kloostertuin van de Franciscanen. Er worden nog altijd groenten geteeld en veedieren gehouden.

3.2.8 De Generalife

De Generalife, ofwel de Tuinen van de Architect, bestaat uit het zomerpaleis van de Moorse heerser en de tuinen die hier aan liggen. Het paleis stamt uit de veertiende eeuw, maar de tuinen stammen uit de periode van 1931 tot 1951 en zijn ontworpen door Francisco Prieto Moreno.

Desondanks is er gebruik gemaakt van traditionele lokale technieken en worden de tuinen gezien als een authentiek exemplaar van de Moorse stijl. In de tuinen vindt je vijvers en fonteinen die gevoed worden door een Moors irrigatie systeem dat water uit de nabije Darro rivier haalt, omringd door prachtige flora zoals granaatappel bomen en mirte bossen.

Onze tip: Bij het bezoeken van het Alhambra kan je kiezen om enkel Generalife te bezoeken. Tickets om de wachtrijen te vermijden (skip-the-line) kan je online bestellen.

3.2.9. Het Palacio de Carlos V

Het Palacio de Carlos V is het meest recent toegevoegde gebouw van het complex en door de Renaissance stijl van het gebouw valt het op tussen alle Moorse architectuur. Het gebouw dateert uit 1533 maar is nooit geheel afgemaakt doordat keizer Carlos V uiteindelijk zijn hofhouding in Madrid opzette.

Het gebouw is statig gebouwd en bevat een ronde binnentuin en 2 verschillende musea op de 2 verdiepingen. Op de begane grond ligt het Alhambra museum, waarin het verhaal van het complex verteld wordt met verschillende Moorse artefacten, terwijl op de 1ste verdieping een Fine Arts museum gelegen is met een kunst collectie uit de 15de tot aan de 20ste eeuw. Tickets voor het paleis online bestellen.

 1. Wat zijn de openingsuren van het Alhambra? + nachtbezoeken

 • Het Alhambra is het gehele jaar door te bezoeken, op de dagen tussen 25 december tot en met 1 januari na.
 • Tussen 15 maart en 14 oktober is het tussen 8u30 en 20u te bezoeken
 • Tussen 15 oktober en 14 maart tussen 8u30 en 18u. te bezoeken
 • Het ticketbureau opent een half uur eerder en sluit een uur voor sluitingstijd.
 • Daarnaast is het complex ook deels ’s nachts te bezoeken. Hierbij zijn de Nasrid Paleizen en de Generalife apart te bezoeken.
 • Van 15 maart tot en met 14 oktober kan dit elke dinsdag tot en met zaterdag tussen 22u en 23u30 en van 15 oktober tot en met 14 maart kan dit vrijdags en zaterdags tussen 20u en 21u30.
 • Het ticketbureau opent een uur voor aanvang en sluit drie kwartier voor sluitingstijd van het complex.
 • Boek je tickets voor een nachtbezoek online voor € 35
 1. Hoe tickets kopen om het Alhambra te bezoeken?

5.1. Beperkt aantal bezoekers + Tickets zijn snel uitverkocht

 • Er wordt een maximum van 300 bezoekers/uur toegelaten tot het complex.
 • Tickets dienen vooraf gekocht te worden en zijn in de zomerperiode snel uitverkocht.
 • Tickets gaan vanaf 90 dagen voor data in de verkoop en zijn indien nog niet uitverkocht tot 2 uur voor het bezoek te verkrijgen, maar het is aan te raden om zo snel mogelijk tickets te kopen om ontgoocheling te voorkomen (is snel volzet).
 • Tickets zijn online te koop bij Tiqets (check beschikbaarheid). Prijzen zijn vergelijkbaar maar aangeboden tours verschillen.
Geloof me, ... de kans is zéér klein dat je ter plaatse nog tickets kan kopen voor de Nasrid paleizen.

5.2. Slecht 300 bezoekers per uur

 • Je kan tickets bestellen voor het bezoek van 8u30 tot 14u of van 14u tot 20u (of tot 18u in de winter).
 • De gekozen tickets gelden alleen tijdens deze sessie en alle gebouwen dienen binnen deze periode bezocht te worden.
 • Daarnaast worden er maar 300 bezoekers per half uur toegelaten tot de Nasrid Paleizen en dient hiervoor een tijdslot gekozen te worden. Je dient binnen dit tijdslot de paleizen te betreden. Zorg dus dat je genoeg tijd hebt om je tickets op te halen en om naar de paleizen te lopen.

5.3. Wil je combineren en besparen? Boek een ANDALUSIA CARD

De ANDALUSIA CARD bevat de toegangskaarten voor de belangrijkste monumenten in Granada (incl. Alhambra) en het openbaar vervoer. Koop hier een Andalusië Card (incl. Alhambra) online.

Onze tip: Zijn alle toegangstickets voor het Alhambra uitverkocht? Dan heb je nog altijd kans door een rondleiding in het Alhambra te boeken.

5.4. Individueel of met een gids of tour bezoeken?

 • Met de Alhambra General ticket krijg je toegang tot alle gebouwen en tuinen van Alhambra.
 • Met de Bono Turístico Granada Card krijg je ook toegang tot het Alhambra en geeft je daarnaast toegang tot andere bezienswaardigheden in Granada.
 • Het is ook mogelijk om met een begeleide tour of privé gids mee te gaan.
 • Het is daarnaast ook mogelijk om voor de nacht tour te gaan, deze zijn wel beperkt tot de Nasrid Paleizen of de Generalife.
 • Vergeet niet om een identificatiebewijs mee te nemen.
 • Zorg ook dat je altijd het ticket bij de hand hebt; deze zal bij elk gedeelte opnieuw gescand worden.
 • Zorg dan ook dat de QR code op het ticket netjes blijft.

5.5. Audiotour boeken of niet?

 • Bij een standaard ticket is geen audiotour inbegrepen, je kan zelf kiezen of je dit als optie wil ja of neen.
 • Een audiotour kost € 6 extra.
 • Een audiotour is ook in het Nederlands beschikbaar.
 • Aan te raden om een audiotour te nemen, anders loop je maar wat doelloos door de gebouwen, er staan immers nergens extra info bordjes.
 • Nog beter is met een gids mee te gaan, zo kom je nog meer te weten en krijg je meer info over details en leuke weetjes.
 1. Hoe wachtrijen vermijden?

 • Het Alhambra wordt het drukstbezocht van april tot augusuts in de ochtend.
 • In de winterperiode wordt het complex echter drukker bezocht na de middag.
 • Ook zaterdagen & feestdagen zijn drukker, dus probeer deze dagen te vermijden.
 • Bezoek de Nasrid Paleizen in het eerste tijdslot van de dag. Zo vermijd je de grote groepen die later arriveren, en zo hou je tijd over om de rest op je gemak te ontdekken.
 • Wanneer je later op de dag de paleizen bezoekt is het alsnog aan te raden om 30 minuten tot een uur voor je tijdslot te arriveren om ervoor te zorgen dat je binnen je tijdslot nog naar binnen kan.
Onze tip: Bestel je tickets online of ga met een tour mee zo hoef je niet in de rij te wachten.
 1. Wegbeschrijving naar het Alhambra

7.1. Te voet

Vanaf het stadscentrum van Granada/Plaza Nueva is het een steile wandeling over de Cuesta de Gomerez van 1 km omhoog naar de Puerta de la Justicia. Deze ingang ligt het dichtst bij de Nasrid Paleizen, maar je dient hier wel al in het bezit te zijn van je tickets. De hoofdingang is nog eens 15 minuten wandelen. Laat je onderweg niet van de wijs brengen door "raadgevers", ze vragen geld om je de weg te tonen en sturen je steevast de verkeerde richting uit.

7.2. Met het openbaar vervoer

 • Vanaf het stadscentrum is het mogelijk om de groene toeristentrein naar de hoofdingang te nemen.
 • Vanaf Plaza Nueva kan je bus 30 of 32 naar de hoofdingang nemen, of neem vanaf Isabel La Catolica de C3 bus, de busjes (ongeveer 20 personen) hebben een rood met witte kleur met opschrift Alhambra bus.

7.3. Met de auto

Rij vanaf de snelweg naar Alhambra. Parkeren kan vlakbij de hoofdingang op Camino Viejo del Cementerio, 2A, 18009 Granada (zie ligging hier) maar deze parkeerplaats raakt snel vol en is duur, € 3 per uur.

7.4. Ga mee met een tour

Beschik je niet over vervoer ter plaatse of liever geen zorgen maken? Dan kan je ook mee met een tour, bekijk de mogelijkheden hieronder:

 1. Wat is de ligging van het Alhambra?

Het Alhambra bevindt zich op een heuvel in het zuidoosten van de stad Granada. Het Alhambra complex heeft een totale oppervlakte van 140.000 m².
Adres: Calle Real de la Alhambra, s/n, 18009 Granada, Spanje

 1. Het mooiste uitzichtpunt op het Alhambra

Wil je ook die onvergetelijke foto van het Alhambra met de Sierra Nevada als achtergrond? Je kan zelf deze foto maken, daarvoor moet je naar de Calle Mirador San Nicolás, dit uitzichtpunt ligt in de wijk Albaicín vlakbij het centrum van Granada.

Het is zeker niet moeilijk te vinden en meestal zijn er ook andere toeristen en enkele straatmuzikanten. Bekijk het punt hier op de kaart.

 1. FAQ, veelgestelde vragen Alhambra, waarop letten?

 • De meeste mensen spenderen gemiddeld 3 uur in het Alhambra maar je kan gemakkelijk de gehele aangewezen sessie rondlopen.
 • Ga je in de zomer? Draag lichte, losse kleding en neem een hoed en zonnecrème mee.
 • Draag schoenen waarmee je lange stukken kan wandelen, de route is zo'n 3,5 km en er zitten soms pittige trappen in.
 • Neem water en wat te eten mee. Er zijn maar een paar kiosken en caféetjes waar je wat eten kan kopen.
 • Buggies, kinderwagens en grote rugzakken mogen niet meegenomen worden in de Nasrid Paleizen en Generalife.
 • Selfie sticks en tripods zijn niet toegestaan.
 • Services en toiletten zijn bij het Alcazaba en Carlos V paleis te vinden.
 • Wachtrijen overslaan kan eenvoudig door je tickets vooraf online te kopen, (skip-the-line tickets) handig, eenvoudig en veilig. Zo ben je ook zeker dan je binnen kan en win je uren tijd.
 1. Waar overnachten in Granada?

Nog op zoek naar een leuk hotel, appartementen of aparthotel in Granada? We maakten een top 10 x van de mooiste verblijven. We hebben er zelf verbleven tijdens onze (vele) bezoeken aan Granada.
Bekijk hier onze selectie, zo ben je zeker dat je niet teleurgesteld zal zijn over je verblijf in deze prachtige stad.

Onze favoriete plaatsen om te overnachten nabij het Alhambra Granada

 1. Bonus: Filmpje over het Alhambra

Dit filmpje van het Alhambra geeft je een goed beeld van wat je mag verwachten bij je bezoek.

 1. Mis niets tijdens je verblijf in Andalusië met onze reisgids

Wist je dat we ook een gratis stadswandeling in Granada hebben zodat je de stad op eigen tempo kan verkennen. We hebben onze Andalusië rondreis volledig uitgeschreven zodat je zorgeloos op reis kan gaan. Nog meer weten? Koop onze complete reisgids Andalusië. Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Andalusië!

Andalusië

Gratis reisgids Andalusië downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 2 september 2022 - Gelske van Beekhoff

Wat een fijne en gedetailleerde reisgids. Zoveel praktische informatie, zo veel handige linkjes, prachtig fotomateriaal en filmpjes. Een groot plezier om regelmatig door te lezen en toch steeds weer iets nieuws te ontdekken. Dit is vooraf al dik genieten van de reis die we binnenkort in Andalusië gaan maken. Superbedankt!

- 30 maart 2022 - Tanja van den Eijnden

Heel informatief!

- 25 juni 2021 - De Schutter Marina

Aangenaam verrast met de reisgids, goede begeleiding, plannetjes, wandelroutes, kaarten enz. Het geeft ons goede info en hulp bij het beslissen welke steden en hoeveel tijd we per stad of streek kunnen besteden . Bedankt grtjs Marina

- 14 april 2019 - Annie Dillen

Fantastisch om terug te zien hoor

- 25 maart 2019 - peeters leon

Mooie brochure, helaas ben ik te laat om nog tickets te bestellen, reis is voorzien van 4/5 tot11/5, maar toch zal dit geen nadeel zijn om de rest van Granada te bezoeken. Daag

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?