FB

Alhambra bezoeken? Info, tickets + tips om wachtrijen te vermijden

Volledige reisgids kopen voor € 10

Alhambra bezoeken? Info, tickets + tips om wachtrijen te vermijden

11 oktober 2018 in Andalusië0 reacties

Bovenop een heuvel en uitkijkend op de stad Granada in Andalusië, Zuid-Spanje, ligt een complex van koninklijke en militaire gebouwen uit de 13de eeuw: het Alhambra. Het ‘rode kasteel’ in het Arabisch staat op de UNESCO werelderfgoedlijst. Voorzie een volledige dag tijdens je verblijf in Andalusië voor een bezoek aan de bijzondere gebouwen en tuinen van het Alhambra.

In dit artikel geef ik alle info voor een bezoek aan het Alhambra, hoe je tickets bestellen en wachtrijen vermijden.

Inhoud artikel

Tours, tickets Alhambra & wachtrijen vermijden

 1. Geschiedenis van het Alhambra

Al in de Romeinse tijd werd de heuvel als een zeer strategische plek gezien en stond er een fort, maar de bouw van het Alhambra zoals het er vandaag bij staat begon pas rond 800. De Moren waren Europa binnengevallen en het grootste deel van Spanje, Portugal en het zuiden van Frankrijk viel onder de Arabische regering, maar hun macht was het sterkst in het gebied van het huidige Andalusië. Uiteindelijk liet de Nasrid emir Mohammed ben Al-Ahmar het fort van Alhambra halverwege de 13de eeuw renoveren en herbouwen en maakte hij het tot zijn koninklijk verblijf.

Koninklijk paleis in Renaissance stijl

In die hierop volgende eeuwen breiden de navolgers van Mohammed het Alhambra uit en werden gebouwen toegevoegd en het al bestaande Alcazaba fort. Het complex bleef van de Moren tot Granada in 1492 veroverd werd door de katholieken, waarna koning Ferdinand en Koningin Isabella het complex deels lieten ombouwen tot een koninklijk paleis in Renaissance stijl.
Op den duur werd het complex echter steeds minder gebruikt en raakte het in verval. Onder andere een aardbeving en gevechten met de Fransen aan het begin van de negentiende eeuw zorgden ervoor dat een groot deel van de originele kunst verloren raakte. In 1828 liet architect José Contreras het complex restaureren en sindsdien zijn ze bezig geweest met het complex in volle glorie herstellen.

 1. Het complex van Alhambra: paleizen, fortificaties en tuinen

Verdeeld over het complex van ongeveer 142.000 vierkante meter liggen verschillende gebouwen en tuinen, maar in de basis is Alhambra verdeeld over 4 gedeeltes: de Alcazaba, de Nasrid paleizen, de Generalife en het Palacio de Carlos V.

2.1. De Alcazaba

De Alcazaba, ofwel de citadel, is het oudste gedeelte van de Alhambra en delen van het oude fort stammen uit tijden voor de Moren arriveerden. Van het fort zijn alleen de buitenste muren en de torens overgebleven, maar ten tijde van de eerste Moorse heersers heeft het dienst gedaan als hun verblijf, tot eenmaal de Nasrid paleizen geopend waren.
Het fort is gelegen op een perfecte strategische plek op de heuvel en kijkt dan ook uit op Granada. Vanuit de 25 meter hoge Torre de la Vela heb je een prachtig uitzicht over de stad en de Sierra Nevada bergen in de verte. Onderaan de torens in het Plaza de Armas kan je de ruïnes en funderingen van oude Moorse huizen terug vinden.

2.2. De Nasrid Paleizen (Palacios Nazaríes)

2.2.1. De Nasrid Paleizen (Palacios Nazaríes) zijn de hoofdattractie van het Alhambra en waren ooit de verblijven van de Moorse koningen van Granada. Elke heerser bouwde weer nieuwe delen aan de paleizen, waardoor de Nasrid paleizen uit verschillende gedeeltes bestaan, maar elke ruimte is bijzonder versierd met inscripties, mozaïeken en Islamitische kunst. De veertiende-eeuwse Mexuar deed ooit dienst als de wachtkamer voor mensen die een audiëntie met de emir wilde, maar is nu de ingang van de paleizen.

2.2.2. Hierna kom je in het Palacio de Comares terecht, waar de heerser hun residentie vonden. Dit deel van het paleis is gebouwd om het Patio de los Arrayanes, het Hof van de Mirte. Dit binnenhof is een centraal gedeelte van de Paleizen met een vijver van 34 meter lang en 7,10 meter wijd, omringd door mirte struiken en twee fonteinen. De met goudvissen gevulde vijver zorgde voor verkoeling in de Paleizen, maar stond ook symbool voor de macht van de Moren.
Aan het Palacio de Comares ligt de Torre de Comares, waarin de Salón de los Embajadores (Hal van de Ambassadeurs) ligt. Deze vierkante kamer is de grootste ruimte in het Alhambra met zijdes van 12 meter en een hoogte van 23 meter. De ruimte werd dan ook gebruikt als troonruimte en voor grote recepties.

2.2.3. Het derde gedeelte in de Paleizen is het Palacio de los Leones. Het paleis toont de bijzondere Moorse kunst in Caleidoscopische plafonds die gemaakt zijn van 8000 stukjes cederhout en die de zeven hemelen van het Islamitische paradijs voorstellen. Desondanks is het Patio de los Leones, het Hof van de Leeuwen, een nog mooier kunstwerk. Het hof is 35 meter lang en 20 meter breed en omringd door een marmeren galerij. In het midden van het hof staat een fontein omringd door twaalf marmeren leeuwen, die symbool staan voor de macht en status van de Moorse heersers.

2.3. De Generalife

De Generalife, ofwel de Tuinen van de Architect, bestaat uit het zomerpaleis van de Moorse heerser en de tuinen die hier aan liggen. Het paleis stamt uit de veertiende eeuw, maar de tuinen stammen uit de periode van 1931 tot 1951 en zijn ontworpen door Francisco Prieto Moreno. Desondanks is er gebruik gemaakt van traditionele lokale technieken en worden de tuinen gezien als een authentiek exemplaar van de Moorse stijl. In de tuinen vindt je vijvers en fonteinen die gevoed worden door een Moors irrigatie systeem dat water uit de nabije Darro rivier haalt, omringd door prachtige flora zoals granaatappel bomen en mirte bossen. Tickets om de wachtrijen te vermijden online bestellen.

2.4. Het Palacio de Carlos V

Het Palacio de Carlos V is het meest recent toegevoegde gebouw van het complex en door de Renaissance stijl van het gebouw valt het op tussen alle Moorse architectuur. Het gebouw dateert uit 1533 maar is nooit geheel afgemaakt doordat keizer Carlos V uiteindelijk zijn hofhouding in Madrid opzette.
Het gebouw is statig gebouwd en bevat een ronde binnentuin en 2 verschillende musea op de 2 verdiepingen. Op de begane grond ligt het Alhambra museum, waarin het verhaal van het complex verteld wordt met verschillende Moorse artefacten, terwijl op de 1ste verdieping een Fine Arts museum gelegen is met een kunst collectie uit de 15de tot aan de 20ste eeuw. Tickets voor het paleis online bestellen.

 1. Openingstijden Alhambra (+ nachtbezoeken)

Het Alhambra is het gehele jaar door te bezoeken, op de dagen tussen 25 december tot en met 1 januari na.
Tussen 15 maart en 14 oktober is het tussen 08:30 en 20:00 te bezoeken, en tussen 15 oktober en 14 maart tussen 08:30 en 18:00. Het ticketbureau opent een half uur eerder en sluit een uur voor sluitingstijd.
Daarnaast is het complex ook deels ’s nachts te bezoeken. Hierbij zijn de Nasrid Paleizen en de Generalife apart te bezoeken.
Van 15 maart tot en met 14 oktober kan dit elke dinsdag tot en met zaterdag tussen 22:00 en 23:30 en van 15 oktober tot en met 14 maart kan dit vrijdags en zaterdags tussen 20:00 en 21:30. Het ticketbureau opent een uur voor aanvang en sluit drie kwartier voor sluitingstijd van het complex.

 1. Tickets om Alhambra te bezoeken

Beperkt aantal bezoekers // Tickets zijn snel uitverkocht

Dagelijks wordt er een maximum van 6.600 bezoekers toegelaten tot het complex. Tickets dienen vooraf gekocht te worden en zijn in de zomerperiode snel uitverkocht. Tickets gaan vanaf 90 dagen voor data in de verkoop en zijn indien nog niet uitverkocht tot twee uur voor het bezoek te verkrijgen, maar het is aan te raden om zo vroeg mogelijk tickets te regelen om misgrijpen te voorkomen.

Slecht 300 bezoekers per half uur

Je kan tickets bestellen voor het bezoek van 08:30 tot 14:00 of van 14:00 tot 20:00 (of tot 18:00 in de winter). De gekozen tickets gelden alleen tijdens deze sessie en alle gebouwen dienen binnen deze periode bezocht te worden. Daarnaast worden er maar 300 bezoekers per half uur toegelaten tot de Nasrid Paleizen en dient hiervoor een tijdslot gekozen te worden. Je dient binnen dit tijdslot de paleizen te betreden. Zorg dus dat je genoeg tijd hebt om je tickets op te halen en om naar de paleizen te lopen.

Individueel of met een gids of tour bezoeken?

Met de Alhambra General ticket krijg je toegang tot alle gebouwen en tuinen van Alhambra.
Met de Bono Turístico Granada Card krijg je ook toegang tot het Alhambra en geeft je daarnaast toegang tot andere bezienswaardigheden in Granada. Het is ook mogelijk om met een begeleide tour of privé gids mee te gaan.
Het is daarnaast ook mogelijk om voor de nacht tour te gaan, deze zijn wel beperkt tot de Nasrid Paleizen of de Generalife.

Vergeet niet om een identificatiebewijs mee te nemen. Zorg ook dat je altijd het ticket bij de hand hebt; deze zal bij elk gedeelte opnieuw gescand worden. Zorg dan ook dat de QR code op het ticket netjes blijft.

 1. Hoe wachtrijen vermijden?

Het Alhambra wordt het drukstbezocht van april tot augusuts in de ochtend.
In de winterperiode wordt het complex echter drukker bezocht na de middag. Ook zaterdagen & feestdagen zijn drukker, dus probeer deze dagen te vermijden.

Bezoek de Nasrid Paleizen in het eerste tijdslot van de dag. Zo vermijd je de grote groepen die later arriveren, en zo hou je tijd over om de rest op je gemak te ontdekken. Wanneer je later op de dag de paleizen bezoekt is het alsnog aan te raden om 30 minuten tot een uur voor je tijdslot te arriveren om ervoor te zorgen dat je binnen je tijdslot nog naar binnen kan.
Bestel je tickets online of ga met een tour mee zo hoef je niet in de rij te wachten.

 1. Wegbeschrijving naar het Alhambra

Te voet

Vanaf het stadscentrum van Granada/Plaza Nueva is het een stijle wandeling over de Cuesta de Gomerez van een kilometer omhoog naar de Puerta de la Justicia. Deze ingang ligt het dichtst bij de Nasrid Paleizen, maar je dient hier wel al in het bezit te zijn van je tickets. De hoofdingang is nog eens een kwartiertje lopen. Laat je onderweg niet van de wijs brengen door "raadgevers", ze vragen geld om je de weg te tonen en sturen je steevast de verkeerde richting uit.

Met het openbaar vervoer

Vanaf het stadscentrum is het mogelijk om de groene toeristentrien naar de hoofdingang te nemen. Tickets zijn €8 of gratis met de Granada Card. Vanaf Plaza Nueva kan je bus 30 of 32 naar de hoofdingang nemen, of neem vanaf Isabel La Catolica de rode C3 bus.

Met de auto

Rij vanaf de snelweg naar Alhambra. Parkeren kan vlakbij de hoofdingang op Camino Viejo del Cementerio, 2A, 18009 Granada maar deze parkeerplaats raakt snel vol.

 1. Praktische info voor je bezoek, waarop letten?

 1. De meeste mensen spenderen gemiddeld 3 uur in Alhambra maar je kan gemakkelijk de gehele aangewezen sessie rondlopen.
 2. Ga je in de zomer? Draag lichte, losse kleding en neem een hoed en zonnecrème mee.
 3. Draag schoenen waarmee je lange stukken kan wandelen.
 4. Neem water en wat te eten mee. Er zijn maar een paar kiosken en caféetjes waar je wat eten kan kopen.
 5. Buggies, kinderwagens en grote rugtassen mogen niet meegenomen worden in de Nasrid Paleizen en Generalife.
 6. Selfie sticks en tripods zijn niet toegestaan.
 7. Services en toiletten zijn bij het Alcazaba en Carlos V paleis te vinden.
 1. Bonus: Filmpje over het Alhambra

Dit filmpje van het Alhambra geeft je een goed beeld van wat je mag verwachten bij je bezoek.

 1. Download je gratis reisgids Andalusië

Wist je dat we ook een gratis stadswandeling in Granada hebben zodat je de stad op eigen tempo kan verkennen. We hebben onze Andalusië rondreis volledig uitgeschreven zodat je zorgeloos op reis kan gaan. Nog meer weten? Koop onze complete reisgids Andalusië. Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Andalusië!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?