Nerja grotten bezoeken? Tips + alle info over Las Cuevas de Nerja

Volledige reisgids kopen voor € 10

Nerja grotten bezoeken? Tips + alle info over Las Cuevas de Nerja

18 februari 2024 in Andalusië0 reacties

Praktische info voor je bezoek aan de Nerja grotten in Málaga + boek hier je tours

De grotten van Nerja werden eind de jaren 1950 bij toeval ontdekt. Tegenwoordig zijn de grotten één van de belangrijkste toeristische attracties van de regio rond Málaga. De Kathedraal van het Paleolithicum, zoals het grottencomplex ook wel genoemd wordt, is vooral bekend voor de reusachtige stalactieten en stalagmieten die er te vinden zijn, maar ook voor het aardewerk, het prehistorisch gereedschap, de menselijke resten en de muurschilderingen die in de grotten ontdekt werden. Bovendien vind je er de grootste zuil ter wereld!

Lees hier alles over mijn bezoek aan de Cuevas de Nerja, kom meer te weten over de grotten. Een daguitstap naar Nerja? Boek alvast online je tickets.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan de Nerja grotten

Reisgids
AdresCarr. de Bajada a Playa de Maro, 29787, Málaga (zie ligging hier)
Openingsuren
 • De grotten van Nerja zijn dagelijks open.
 • De grotten zijn open: 9u30 - 15u30.
 • Juli en augustus: 9u30 - 17u30.
 • Je kan de grot binnen tot een uur voor sluitingstijd.
Verblijven
Tickets

Inhoud artikel

 1. Geschiedenis van de grotten

1.1. Het ontstaan van de grotten

De grotten van Nerja werden miljoenen jaren geleden gevormd door het karst in de kalkachtige afzettingen van de oude Middellandse Zee in het Trias-tijdperk. In de daaropvolgende eeuwen versteende het karst tot dolomiet-marmer. Tussen het Krijt en het begin van het Mioceen-tijdperk begonnen ontstonden de gebergtes in het zuiden van Spanje waardoor de gesteentes omhoog geduwd werden. In de daaropvolgende eeuwen, tot aan het Vroege Pleistoceen, holden overvloedige regens het dolomiet uit. De gangenstelsels werden groter en de druipstenen, die maar liefst 800 000 jaar oud zijn, groeiden in de grotten.

1.2. Bewoners

Tijdens de Bronstijd zo’n 25 000 jaar geleden werden de grotten bewoond. Dat weten we door het keramiek, het prehistorisch gereedschap, de menselijke resten en de muurschilderingen die er gevonden werden. Daarnaast zouden ook groepen hyena’s de grotten bewoond hebben. Ook na de prehistorie werden de grotten bewoond. Verschillende vondsten doen vermoeden dat er een samenleving permanent in de grotten woonde en er werden ook Romeins aardewerk en Moorse munten gevonden.

1.3. Ontdekking van het grottencomplex

De grotten werden in 1959 toevallig ontdekt door een groep vrienden. De vrienden waren bij de mijnschacht El Cementario aan het jagen op vleermuizen toen ze een luchtstroom uit de grond voelden komen. Langs die spleet kropen ze in de grotten. Wanneer ze over hun ontdekking vertelden in hun dorp Maro is een fotograaf hen naar het grottencomplex gevolgd om foto’s te maken. Die foto's publiceerde hij in een krant om het nieuws van de ontdekking bekend te maken. Een jaar later werd een grotere ingang gemaakt zodat onderzoekers en toeristen de grot makkelijker konden binnengaan.

Klik hier om je tour te reserveren

 1. Muurschilderingen

2.1. Prehistorische kunst

In Nerja werden erg veel grotschilderingen ontdekt. Die kunnen in twee groepen verdeeld worden. De eerste groep tekeningen dateert uit het Solutréen, zo’n 20 000 tot 16 000 jaar geleden, en zijn vooral met houtskool gemaakt. De tweede groep werken is recenter en dateert uit het Magdalénien, zo’n 12 000 jaar geleden. Bij die tekeningen werd vooral rood en zwart gebruikt.

2.2. De oudste muurschilderingen ter wereld

In 2012 stelden onderzoekers vast dat een aantal tekeningen in de grotten minstens 42 000 jaar oud zijn. Dat zou de schilderingen de oudste bekendste kunstwerken zijn, maar liefst 10 000 jaar ouder dan het vorige record. De datering gebeurde op wat vermoedelijk restanten van verbrand hout zijn. Daarom zijn verschillende onderzoekers nogal sceptisch ten opzichte van de datering omdat de schilderingen zelf en de gebruikte materialen nog niet gedateerd werden. Als de schilderingen echt meer dan 42 000 jaar oud zijn, zou dat bovendien betekenen dat ze gemaakt werden door de Neanderthalers terwijl de huidige theorieën ervan uitgaan dat zij geen kunst kenden.

 1. De grotten van Nerja

De grotten van Nerja zijn druipsteengrotten uit dolomiet van 5 kilometer lang. Zo’n 700 meter daarvan is toegankelijk voor het publiek. Het complex is verdeeld in twee secties: het lager gelegen Nerja I en het hoger gelegen Nerja II, dat niet toegankelijk is voor het publiek.

3.1. De hoogste zuil ter wereld

Nerja is niet alleen bekend voor de schilderingen, maar ook voor de reusachtige zuilen die gevormd worden door de samensmelting van stalagmieten en stalactieten. Je vindt er zelfs de grootste zuil ter wereld. De pilaar is een indrukwekkende 32 meter hoog en maar liefst 13 meter breed op de grond. Deze zuil is daarmee de grootste zuil ter wereld en staat sinds 1989 in het Guinness Book of World Records.

3.2. De toegangshal en de Zaal van de Kerststal

In de Sala del Vestíbulo, de toegangshal, worden een aantal van de gevonden artefacten tentoongesteld. In zijruimtes van de hal worden bovendien nog steeds archeologische opgravingen gedaan. Wanneer je vanaf de toegangshal doorloopt kom je in de Sala de Belén, de Zaal van de Kerststal, terecht. Die dankt zijn naam aan drie kalkstenen pilaren die een kerststal lijken te vormen. Je kan er ook een skelet bezichtigen dat in de zaal gevonden werd.

Klik hier om je tickets te reserveren

3.3. De Zaal van de Waterval en de Zaal van de Geesten

Vanaf hier kom je in de Sala de la Cascade, de Zaal van de Waterval. Deze ruimte heet ook wel de Sala del Ballet, de Balletzaal, omdat er jaarlijks in juli het Festival de Música y Danza georganiseerd wordt. Verderop scheidt een groep pilaren de ruimte af van de Sala de los Fantasmas, de Zaal van de Geesten. Daar vind je een andere bijzondere druipsteenformatie.

3.4. De Hal der Rampen en de Orgelhoek

De zaal geeft uit op de Sala del Cataclismo, de Hal der Rampen. Aardbevingen zorgden ervoor dat verschillende stalactieten naar beneden gevallen zijn. Deze zaal is ruim 100 meter lang en je vindt er ook de grootste zuil ter wereld. Aan het einde van de hal vind je ook nog de Rincón del Órgano, de Orgelhoek, waar je verschillende pilaren kan aanslaan om zo muziek te maken. Enkele van die pilaren werden in het verleden waarschijnlijk met opzet aangetast om de muzieknoten te kunnen doen weerklinken.

3.5. De Bovenste Galerij en de Nieuwe Galerij

De grotten van de sectie Nerja II zijn verdeeld over de Bovenste Galerij, die in 1960 ontdekt werd, en de Nieuwe Galerij, die in 1969 gevonden werd. Deze galerijen zijn echter niet toegankelijk voor het publiek omdat er veel bijzondere grotschilderingen en artefacten worden gevonden. Daarom kan dit deel enkel bezocht worden door een speleologische studiegroep.

Een deel van de artefacten die hier ontdekt werden, zijn in de gangen van Nerja I tentoongesteld. Een ander deel van de opgegraven artefacten is terug te vinden in het Historisch Museum van Nerja aan het Plaza de Andalucia in het centrum van Nerja.

 1. Openinstijden van de Cuevas de Nerja

 • De grotten van Nerja zijn dagelijks open, maar niet tussen 1 januari en 15 mei.
 • In de winterperiode van september tot en met juni zijn de grotten open tussen 9u30 en 15u30.
 • In de zomermaanden van juli en augustus zijn de grotten open tot 17u30.
 • Je kan de grot binnen tot een uur voor sluitingstijd.
 • Meer info op de website
 1. Tickets om de grotten van Nerja te bezoeken

Onze tip: combineer een bezoek aan de grotten van Nerja met een bezoek aan het het idyllische dorpje Frigiliana. Tickets die een bezoek aan beide dorpjes combineren zijn makkelijk online te koop.

Het is ook mogelijk om een begeleide tour in het Spaans of het Engels door de grotten te boeken. Om het Museum van Nerja te bezoeken moet je een apart ticket kopen. Elk half uur mag een nieuwe groep bezoekers de grot binnen. Om de grotten te bezoeken, moet je ongeveer drie kwartier voorzien. Op maandag kan je de grotten tussen 09:30 en 13:30 gratis bezoeken.

 1. Hoe vermijd ik de wachtrijen?

Om de wachtrijen bij de grotten van Nerja te vermijden, koop je je tickets online. Je hoeft dan enkel tien minuutjes voor je gekozen tijdstip aanwezig te zijn, je ticket laten scannen en je kan meteen doorlopen.

 1. Hoe bereik ik de grotten?

7.1. Met het openbaar vervoer:

Vanaf het busstation in Málaga is het mogelijk om een bus richting Cuevas de Nerja te nemen.

7.2. Met de auto:

De grotten van Nerja liggen op zo’n vier kilometer afstand ten oosten van Nerja en zijn vanaf de stad binnen de tien minuten te bereiken vanaf Nerja. Volg de E-15 A7 richting Motril en sla af bij afslag 295. Blijf het bordje Cuevas de Nerja volgen. Sla linksaf op de rotonde voorbij het Romeins aquaduct. Vervolgens kan je bij het informatiecentrum parkeren op de grote parkeerplaats.

Onze tip: Geen zin om zelf te rijden naar Nerja? Bekijk het aanbod aan georganiseerde tours en uitstappen naar Nerja en omgeving.
 1. Praktische info voor je bezoek

 • Om de grotten te bezoeken, moet je ongeveer 45 minuten voorzien.
 • Omdat er veel trappen zijn en de bodem ongelijk is, is een bezoek aan de grotten niet aan te raden voor mensen die slecht te been zijn.
 • Teenslippers dragen is verboden. Draag stevige schoenen.
 • De temperatuur ligt gemiddeld rond de 19°C en het is dan ook niet nodig om extra warme kleding mee te nemen.
 • Je mag de geologische formaties niet aanraken.
 • Je mag in de grotten niet eten of drinken.
 • Je mag in de grotten foto’s maken zonder flits. Het gebruik van statieven en selfiesticks is niet toegestaan.
 1. Waar overnachten in de buurt van de Nerja grotten?

Butique B&B El Refugio

Jan en Adriana heten hun klanten welkom in Boutique B&B El Refugio in Alcaucín De accommodatie biedt een adembenemend uitzicht op de bergen, er is een buitenzwembad, een tuin en een leuk terras. Natuurlijk mag het heerlijke ontbijt elke morgen niet ontbreken. Meer info en boeken

Casa Flor in Árchez

Mooie en smaakvol ingerichte vakantiehuis Casa Flor werd ontworpen met oog voor details, hier voel je je direct thuis. Er is airconditioning en TV met Netflix. Meer info en boeken

Beachfront Villa Torrox Costa

Deze ruime villa Beachfront Villa Torrox Costa ligt direct aan het strand en dicht bij restaurants en winkels. De villa beschikt over een buitenzwembad en prachtig aangelegde tuin. Hier kan je overnachten met 8 personen. Meer info en boeken

 1. Filmpje: ontdek de Cuevas de Nerja

Wat mag je verwachten bij een bezoek aan de grotten van Nerja? In dit filmpje maak je alvast kennis met het spectaculaire grottenstelsel. Om het echt te beleven, zal je natuurlijk zelf een bezoekje moeten brengen!

 1. Mis niets tijdens je verblijf in Andalusië: Download onze reisgids!

Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Andalusië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Andalusië met een volledige uitgestippelde rondreis van Andalusië, en alle belangrijke bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download hier je gratis preview reisgids Andalusië.

Andalusië

Gratis reisgids Andalusië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?