Dé 11 mooiste bezienswaardigheden in Penzance en West Cornwall

Volledige reisgids kopen voor € 10

Dé 11 mooiste bezienswaardigheden in Penzance en West Cornwall

In de regio van Penzance en West Cornwall is er wel voor iedereen iets te doen. Zowel strandgangers, wandelaars als surfers komen er aan hun trekken. Ben je van plan om deze regio te bezoeken? Dan hebben wij voor jou alvast een overzicht gemaakt van de mooiste bezienswaardigheden in Penzance en West Cornwall.

Inhoud artikel

Tickets en tours Cornwal

 1. Kunst en mooie stranden in St. Ives

St Ives is het centrum van de kunstscene in Cornwall. Je vindt er tal van galerijen en ambachtswinkeltjes. Een van de belangrijkste bezienswaardigheden voor kunstliefhebbers is Tate St Ives, een galerij met moderne kunst. Neem ook een kijkje in het Barbara Hepworth Museum, waar de vroegere werkstudio van de beeldhouwster was. Met een leuke sfeer en mooie stranden, is St Ives zeker de moeite waard om even te verkennen.

 1. De magische kracht van Madron Well

Madron Well wordt al heel lang bezocht omwille van de magische en spirituele eigenschappen die aan de bron worden toegeschreven. Zieken hangen er stukjes stof aan de bomen. Er wordt geloofd dat als de stukjes stof zich losmaken, je genezen bent.

Onze tip: Wij verbleven in het Lands End Hotel. Dit hotel heeft een spectaculaire ligging. Een mooiere locatie zal moeilijk te vinden zijn :-) Deze locatie is zeker een aanrader, ook met kinderen. In het eigen restaurant worden lokale specialiteiten geserveerd. Meer info en prijzen. Nog meer hotels in Cornwall? Kijk hier voor een overzicht.
 1. Dolmen van Lanyon Quoit

Lanyon Quoit is een oude dolmen die in 1815 instortte. Toen hij opnieuw werd opgebouwd, bleef men niet volledig trouw aan de oorspronkelijke positionering van de topsteen. Toch geeft hij nog een goed beeld van hoe hij er vroeger moet uitgezien hebben.

 1. De mythes van Mên-an-Tol

Mên-an-Tol is een kleine groep staande stenen uit de bronstijd. Onder de lokale bevolking staat het ook wel bekend als Crick Stone. Dit is een van de meest iconische megalithische structuren van Cornwall. Ook hier bestaan heel wat legendes en mythes over. Hier zou Piskie, een soort fee die op miraculeuze wijze mensen geneest, tevoorschijn komen. De stenen zouden ook duivelse en bovennatuurlijke betoveringen kunnen omkeren. In een van de verhalen wordt verteld dat wanneer een vrouw bij volle maan zevenmaal achteruit door het gat in één van de stenen loopt, ze snel zwanger zal worden.

 1. Ontdek het mijnleven in de Geevor Tin Mine

Geevor Tin Mine is de grootste tinmijn in de streek die open is voor het publiek. Je kunt er ondergronds beleven hoe het mijnleven eraan toe ging. Deze mijn, vroeger de North Levant Mine, dateert al uit de 18de eeuw. In de verschillende gebouwen kom je alles te weten over de oude mijnbouwmachines en het mijnen van koper en tin in Cornwall. Diep in de mijn ontdek je hoe tin uit de grond werd gehaald en hoe het vervolgens in de molen verwerkt werd om het kostbare tinconcentraat te produceren. Ook een aanrader voor Poldark fans.

 1. Land's End, het meest westelijke punt van Cornwall en Engeland

Land's End is het meest westelijke punt van Cornwall en Engeland. In tegenstelling tot wat algemeen gedacht wordt, is het niet het meest westelijke punt van het vasteland van Groot-Brittannië. Dat ligt aan het uiteinde van het schiereiland Ardnamurchan in Schotland. Toch is dit een iconische plek: het was het start- of eindpunt van vele lange-afstandsreizen van hier tot John O'Groats aan de noordkust van Schotland.

De mooiste bezienswaardigheden in Zuid-West Engeland bezoeken? Download onze reisgids Zuidwest-Engeland en ontdek de mooiste plekjes van Zuidwest-Engeland.

 1. De rituelen aan de Boscawen-un Stone Circle

Boscawen-un Stone Circle is waarschijnlijk niet zo bekend bij het grote publiek, maar daarom niet minder interessant. De oorsprong van deze cirkel stamt uit de bronstijd. Hedendaagse Gorsedd, of bards volgens de traditie van de druïden, voeren hier nog steeds rituelen uit.


 1. Pipers Standing Stones en Merry Maidens Stone Circle

Pipers Standing Stones en Merry Maidens Stone Circle zijn twee neolitische sites die niet ver van elkaar liggen. Ook deze plekken zijn rijk aan legendes. Zo wordt er verteld dat de maidens ooit meisjes waren die in steen veranderd werden omdat ze dansten en speelden op de sabbat. Over de Pipers wordt dan weer gezegd dat ze probeerden te vluchten toen ze zich realiseerden dat de sabbat begonnen was en daarom gestraft werden.

Wil jij ook graag Zuidwest-Engeland verkennen? Met onze uitgestippelde rondreis door Zuidwest-Engeland heb je alle info voor je roadtrip in één handig overzicht.
 1. De archipel van de Scilly-eilanden

De archipel van de Scilly-eilanden bestaat in feite uit honderden eilandjes, maar slechts 5 worden bewoond: St Agnes, St Martins, Bryher, Tresco en St Mary's. Verborgen baaien, prachtige rotsformaties, prehistorische overblijfselen, charmante dorpjes en veel fauna en flora: deze eilanden hebben het allemaal. De meeste accommodaties zijn te vinden op St Mary’s.

 1. De palmbomen van Penzance

Penzance ken je misschien wel van de operette The Pirates of Penzance van Gilbert en Sullivan. Vandaag zijn hier geen piraten meer te vinden, maar je wordt er verwelkomd door palmbomen en andere subtropische planten. Hier vind je het zachtste klimaat van heel het Verenigd Koninkrijk. Kijk ook even naar het standbeeld van Sir Humphrey Davies die een lamp heeft uitgevonden om het werk van de mijnwerkers veiliger te maken. In de Penlee House Art Gallery vind je kunstwerken van de leden van de Newlyn schildersschool. Of bezoek Lescudjack, een fort dat stamt uit de ijzertijd en nog niet uitgegraven is.


 1. St Michael's Mount

St Michael's Mount – de bescheiden Britse tegenhanger van de Franse Mont Saint-Michel - is een klein getijdeneiland in Mount’s Bay. Het is gelinkt met de badplaats Marazon via een granieten weg. Je kunt het eiland te voet bereiken tussen midden-vloed en laagtij.

Op het eiland staan een middeleeuwse kerk en een kasteel. Dit is een sprookjesachtige bestemming met heel wat legendes. Wandel er in de tuinen, zwem tussen de rotsen en geniet van deze bijzondere bezienswaardigheid.

 1. Waar overnachten in Cornwall?

Onze tip: Wij verbleven in het Lands End Hotel. Dit hotel heeft een spectaculaire ligging. Een mooiere locatie zal moeilijk te vinden zijn :-) Deze locatie is zeker een aanrader, ook met kinderen. In het eigen restaurant worden lokale specialiteiten geserveerd. Meer info en prijzen. Nog meer hotels in Cornwall? Kijk hier voor een overzicht.
 1. Download onze reisgids Zuidwest-Engeland en mis niets!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Zuidwest-Engeland? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Zuidwest-Engeland met 128 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Zuidwest-Engeland.

Zuidwest-Engeland

Gratis reisgids Zuidwest-Engeland downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 25 mei 2022 - Veerle Depypere

Praktische gids met mooie foto's, overzichtelijke kaarten en veel interessants om te bezichtigen. De links tussendoor om meteen reservaties te doen zijn handig meegenomen. Het nodigt uit om meteen te vertrekken !

- 27 augustus 2020 - Tiny Van Moll

Duidelijke en interessante informatie. Hoop er snel gebruik van te maken

- 12 januari 2020 - Van nuffel rudy

Interessant de 10 reis tips

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?