Bezienswaardigheden Wiltshire en Oxfordshire? Wat doen bij je bezoek?

Volledige reisgids kopen voor € 10

Bezienswaardigheden Wiltshire en Oxfordshire? Wat doen bij je bezoek?

26 oktober 2022 in Zuidwest-Engeland1 reactie

Als je terug wilt gaan in de tijd dan moet je regio's Wiltshire en Oxfordshire gaan bezoeken. Deze regio's beschikken over nog heel wat monumenten en sites uit de middeleeuwen en zelfs sites die teruggaan tot in de tijd van de Romeinen. Ontdek in dit overzicht alvast de beste bezienswaardigheden van Wiltshire en Oxfordshire.

Inhoud artikel

 1. De mooie Abbey House Gardens

Abbey House Gardens zijn tuinen bij een landhuis in privé-eigendom. Ze krijgen veel lof van verschillende bekende tuiniers, vooral voor hun mooie ontwerp. Tussen maart en oktober zijn de tuinen elke dag open voor het grote publiek.


 1. Corsham Court en haar kunstcollectie

Corsham Court is een statig landhuis dat bekend staat om haar verfijnde en uitgebreide Britse kunstcollectie: het is een rijke verzameling schilderijen die Paul Methuen van zijn oom Sir Paul Methuen, een diplomaat, geërfd heeft. Nu woont hier de 8ste generatie van de familie Methuen. Ten tijde van de Saksische periode zou op Corsham de zetel van koning Ethelred II gevestigd zijn. In de late 14de en vroege 15de eeuw werd het landhuis vaak als deel van de bruidsschat gegeven aan heel wat koninginnen. Tijdens de 16de eeuw ging het landhuis naar twee vrouwen van Hendrik VIII, eerst naar Catharina van Aragon en later naar Katherine Parr. Vanaf de regering van Elizabeth I is het geen koninklijk landgoed meer.

 1. Burlington Bunker

De Burlington Bunker is een fascinerende bezienswaardigheid. Deze ondergrondse ruimte was ooit een geheime regeringslocatie waar belangrijke politieke figuren naartoe konden gebracht worden in geval van een nucleaire aanval. De bunker werd ontworpen in 1956 en gebouwd in 1961. Sinds 1991 is hij buiten gebruik gesteld, maar hij werd pas in 2004 gedeclasseerd.

 1. Lacock Abbey

Lacock Abbey werd in de 13de eeuw gesticht door Ela, gravin van Salisbury, als nonnenklooster in de augustijnenorde. Het nonnenklooster werd in de 16de eeuw samen met alle andere katholieke instellingen geannexeerd, toen Hendrik VIII hoofd werd van de Anglicaanse kerk. Het werd toen verkocht en omgebouwd tot woning. Tijdens de Engelse burgeroorlog werd het verder versterkt, en vandaag de dag heeft het huis kenmerken uit heel wat verschillende stijlen en periodes. In de 19de eeuw woonde hier William Henry Fox Talbot, die hier in 1835 de oudste overlevende negatieffoto maakte.

 1. Het Georgiaanse landhuis Bowood

Bowood is een Georgiaans landhuis gelegen op een terrein van ongeveer 40 hectare. Het interieur werd ontworpen door Robert Adam en de tuinen door 'Capability' Brown. Je kan er een wandeling maken langs het meer, door de boomgaard of tussen de tuin met naaldbomen.

 1. De historische site van Avebury

Avebury (UNESCO-Werelderfgoed) is een van de belangrijkste prehistorische sites in Groot-Brittannië, hoewel het bij het grote publiek veel minder bekend is als Stonehenge. Dit neolithische monument bestaat uit 3 steencirkels, waarvan één de grootste van Groot-Brittannië (1 km diameter).

Al tussen 7000–4000 voor Christus verbleven op deze plek jager-verzamelaars. Waarschijnlijk had in die periode Avebury een soort ceremoniële functie. Gedurende duizenden jaren daarna hebben mensen hier hun voetafdruk nagelaten.

 1. Marden Henge

Marden Henge is de grootste neolithische henge die in Groot-Brittannië gevonden werd. Nu blijft grotendeels alleen het grondwerk over, hoewel hier in 2010 een neolithisch gebouw (het best bewaarde in Engeland) werd ontdekt, samen met veel andere archeologische vondsten uit de ijzertijd, bronstijd en de Romeinse periode.

 1. Barbury Castle

Barbury Castle is wat rest van een heuvelfort uit de ijzertijd. Het is één van vele gelijkaardige forten die langs de Ridgeway Route zijn gevonden. Vanop de top van de heuvel heb je een mooi uitzicht over de omgeving.

 1. Het Elizabethaanse landhuis Littlecote House

De bouw van het grote Elizabethaanse landhuis Littlecote House werd in 1593 voltooid. Het werd gebouwd op de plek van een ouder landhuis uit de 13de eeuw. Het landgoed omvat parken en tuinen, goed voor een totale oppervlakte van 34 hectare. Je kan er onder andere een ommuurde tuin uit de 17de en 18de eeuw bezoeken.

 1. Oxford, zoveel meer dan de universiteit

Oxford is ongetwijfeld het bekendst voor haar universiteit, die dateert uit de 12de eeuw. Samen met Cambridge en St Andres in Schotland is het een van de oudste en meest prestigieuze universiteiten in het Verenigd Koninkrijk. De middeleeuwse universiteitsgebouwen liggen verspreid doorheen de stad, wat geleid heeft tot haar bijnaam ‘The City of Dreaming Spires’.

Bezoek zeker ook de andere bekende bezienswaardigheden zoals de Bodleian Library, het Pitt Rivers Museum, de University's Botanic Gardens, Radcliffe Camera (een bibliotheek in de architectuurstijl palladianisme), het Oxford Museum of Natural History. Je vindt er ook een gedeeltelijk verwoest Normandisch kasteel met een crypte van 900 jaar oud.

 1. Waar overnachten in Wiltshire?

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Wiltshire? Dan raden wij je aan om vooral te zoeken in de buurt van Swindon, Salisbury en Southampton. In deze steden is het aanbod het grootst.

Booking.com

 1. Download onze reisgids Zuidwest-Engeland en mis niets!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Zuidwest-Engeland? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Zuidwest-Engeland met 128 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Zuidwest-Engeland.

Zuidwest-Engeland

Gratis reisgids Zuidwest-Engeland


Geschreven door

Wouter Coppens

- 16 mei 2019 - Eddy Van Aerschot

Heb de reisgids aangekocht; dat zegt voldoende

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?