9 bezienswaardigheden in Salisbury (Gold Hill + Stonehenge)

Volledige reisgids kopen voor € 10

9 bezienswaardigheden in Salisbury (Gold Hill + Stonehenge)

26 oktober 2022 in Zuidwest-Engeland1 reactie

De regio rondom Salisbury en Stonehenge heeft heel wat te bieden. Zo zijn er heel wat prachtige landschappen te vinden en gezellige kleine stadjes. Ontdek in dit overzicht alvast welke bezienswaardigheden in Salisbury en Stonehenge je zeker moet gezien hebben.

Inhoud artikel

 1. Het historische Winchester

Tijdens de Romeinse periode was Winchester de vijfde grootste stad van Groot-Brittannië. In de 9de eeuw was het nu rustige stadje zelfs de hoofdstad van het Wessex- koninkrijk. Het concurreerde zelfs met Londen om de machtszetel. Willem de Veroveraar werd overigens om die reden in beide steden gekroond.

Tussen de vele historische gebouwen springt de gotische Kathedraal van Winchester er toch het meest uit: ze is een van de grootste van Europa, met het langste schip en de langste totale lengte. De Great Hall, het enigste deel van Winchester Castle dat nog steeds standhoudt, is ook de moeite waard. Deze middeleeuwse bezienswaardigheid werd gebouwd in 1067 en is nu een historisch museum. De kasteelruïnes van Wolvesey Castle, ook wel bekend als het Old Bishop’s Palace, vind je naast de kathedraal. Ben je geïnteresseerd in de geschiedenis van de stad? Bezoek dan zeker de gerestaureerde 18de-eeuwse watermolen.
In Winchester kun je gemakkelijk enkele dagen doorbrengen maar als je beperkt bent in tijd kun je de belangrijkste bezienswaardigheden op enkele uren tijd bezoeken.

 1. Het Saksische Alton

Alton is een klein stadje dat gebouwd werd rond een rijke Saksische nederzetting. Het werd al vermeld in het Domesday Book (1086 na Christus). In het Curtis museum kan je archeologische vondsten van de Saksen bewonderen. Ook de St Lawrence Church (11de eeuw) is een bezoekje waard. Schrijfster Jane Austen kwam geregeld naar Alton. Blijf je wat langer in de buurt, dan kan je met de Watercress stoomtrein een tocht maken van Alton naar Alresford.

 1. Jane Austen's House Museum

Jane Austen is één van de bekendste (en nog steeds meest populaire) Engelse auteurs. Het Jane Austen’s House Museum in Chawton was haar thuisbasis gedurende de laatste 8 jaar van haar leven, van 1809 tot 1817. In die periode schreef ze ook haar beroemdste werken. Ze leefde hier samen met haar moeder, zus Cassandra en familievriendin Martha Lloyd.
Nu kan je het huis bezoeken als museum en zien waar en hoe Jane Austen leefde. Je vindt er heel wat memorabilia, familieportretten en zelfs originele manuscripten en eerste edities van haar boeken. Het huis bevindt zich aan de rand van het South Downs National Park.

 1. De mysterieuze steencirkel van Stonehenge

Zonder twijfel is Stonehenge een van de bekendste bezienswaardigheden van Engeland. 5000 jaar geleden werd het gebied voor de eerste maal bewoont. De steencirkel zelf dateert van 2500 voor Christus. Deze “henge” (= een rond of ovaal type neolithisch aardwerk) vormt het hartje van de werelderfgoedsite waar vele historische bezienswaardigheden op korte afstand te vinden zijn. De cirkel bestaat uit twee soorten stenen: grote rechtopstaande stenen (sarsens) en kleinere bluestones. De buitenste cirkel en de hoefijzervorm binnenin werden opgebouwd met de grotere stenen. De dubbele bogen tussen de grote stenen worden gevormd door de bluestones. 200 à 300 jaar later werden ze herschikt tot een cirkel met daarbinnen een ovaal die later aangepast werd naar een hoefijzervorm.

Stonehenge is in zijn lange geschiedenis heel belangrijk geweest voor verschillende culturen, en is vandaag de dag nog steeds een belangrijke spirituele bezienswaardigheid voor velen, vooral door het mysterie rond de creatie van de henge. Lees nog meer over Stonehenge bezoeken in onze blogpost.

 1. Shaftesbury en Gold Hill

Shaftesbury is een klein dorpje in het graafschap Dorset en heeft een rijke geschiedenis die al begint in de Saksische tijd. Je kunt hier de pittoreske Gold Hill vinden die je beloont met spectaculaire uitzichten over de Blackmore vallei. Shaftesbury was lange tijd belangrijk omwille van haar strategische ligging langs oude handelsroutes.

Vandaag kun je er nog steeds verschillende markten bezoeken zoals de wekelijkse Charter Market op donderdagen, vlooienmarkten, boekenbeurzen en de maandelijkse markten op zondag. Andere bezienswaardigheden zijn Shaftesbury Abbey en Park Walk, waar je opnieuw van mooie uitzichten kunt genieten.

 1. De prachtige diversiteit van Cranborne Chase

Cranborne Chase Area of Outstanding Natural Beauty (AONB) is een gebied van 981 km2 groot en heeft heel wat diversiteit te bieden: van bossen, hellingen van krijt tot rivierdalen. Het is een heuvelachtige streek waar in de kleine dorpjes nog een sterke landbouwtraditie heerst. Je kunt de Cranborne Chase op verschillende manieren ontdekken: met de auto, te voet of met de fiets. Aan jou de keuze!

 1. De nederzetting Old Sarum

Old Sarum is de eerste bekende nederzetting in de omgeving van Salisbury en vormt daarom de wortels van de hedendaagse stad. Deze interessante nederzetting werd al vermeld in een van de eerste registers van Engeland. De Romeinen, Normandiërs en Saksen hebben hier allemaal hun stempel gedrukt. Je kunt hier terugkijken naar 2000 jaar geschiedenis, in de “voetafdruk” staan van de oorspronkelijke kathedraal van Salisbury, of zien waar het koninklijk kasteel ooit trots op de heuvel stond.

 1. Het Engelse landhuis Wilton House

Het Engelse landhuis Wilton House is al meer dan 400 jaar in handen van de graven van Pembroke. Het huis werd in 1544 gebouwd op de grond van een nonnenklooster dat dateert van de 9de eeuw, en heeft een oppervlakte van 8,4 hectare. De constructie van Wilton House begon ten tijde van de Tudors, en het werd door de eeuwen heen sterk uitgebreid tot het gebouw dat het nu is. Ook de tuinen trekken veel bezoekers. Voor de kinderen is er een avontuurlijke speeltuin.

 1. Salisbury en haar bekende kathedraal

Salisbury ontstond in de 13de eeuw, toen het bisdom vanuit Old Sarum verhuisde naar hier. De bekende kathedraal is ongetwijfeld de belangrijkste bezienswaardigheid van de stad. De bouw startte in 1220 en het duurde ongeveer 40 jaar eer de kathedraal voltooid was. De torenspits werd echter pas een eeuw later toegevoegd. Als je wat meer tijd hebt, bezoek dan zeker ook de Guildhall die dateert van 1795, de St Thomas’ Church, een van de oudste kerken in Salisbury, Poultry Cross waar vroeger de markt gehouden werd, en de Fisherton Street Clock Tower waar vroeger de waardevolle voorraden lagen. Er zijn ook een groot aantal kleine maar interessante musea.

 1. Waar overnachten in Wiltshire?

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Wiltshire? Dan raden wij je aan om vooral te zoeken in de buurt van Swindon, Salisbury en Southampton. In deze steden is het aanbod het grootst.

Booking.com

 1. Download onze reisgids Zuidwest-Engeland en mis niets!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Zuidwest-Engeland? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Zuidwest-Engeland met 128 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Zuidwest-Engeland.

Zuidwest-Engeland

Gratis reisgids Zuidwest-Engeland


Geschreven door

Wouter Coppens

- 30 september 2023 - Michelline Loones

Een extra super gids om het mooie Zuidwest Engeland te ontdekken.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?