15 x bezienswaardigheden Devon & Exmoor National Park: Tips + info

Volledige reisgids kopen voor € 10

15 x bezienswaardigheden Devon & Exmoor National Park: Tips + info

South Devon en North Devon beschikken over zowel prachtige stranden als beeldige landschappen. Dit maakt het de ideale plaats om helemaal tot rust te komen. Toch zijn er deze regio ook heel wat dingen te doen en te zien. Wij hebben voor jou alvast de mooiste bezienswaardigheden van Devon en Exmoor National Park op een rijtje gezet.

Inhoud artikel

 1. Exmouth

Omdat Exmouth een zandstrand en een scala aan attracties biedt, is het de perfecte uitvalsbasis voor gezinsvakanties. Sinds begin 19de eeuw zijn er tal van voorzieningen bijgekomen om aan de noden van het steeds groeiende aantal toeristen te voldoen. Hier kun je een glimp opvangen van hoe een typische Britse strandvakantie eruitziet: veel ijsjes, emmer en schop in de hand, en in de zomer zonder twijfel heel wat zonverbrande vakantiegangers.

 1. Exeter

Exeter, een oude stad aan de Rivier Exe, dateert al van uit de tijd van de Romeinen. Het historisch centrum is omringd door stadsmuren. Deze stad heeft tal van bezienswaardigheden: de gotische kathedraal, het Normandisch kasteel en de middeleeuwse ondergrondse passages waar ooit water doorstroomden. Bezoek de tuinen rond het kasteel, de Northernhay Gardens, het Royal Albert Memorial Museum en de smalle Parliament Street. Heb je nog tijd over, dan is het Bill Douglas Cinema Museum een aanrader, zeker als je fan bent van film..

 1. Castle Drogo

Castle Drogo is een landhuis en een kasteel gebouwd tussen 1911 en 1930, volgens de ontwerpen van architect Edwin Lutyens (die ook New Delhi in India op zijn palmares heeft staan). Op het moment van schrijven zijn er renovaties aan de gang, maar het kasteel blijft wel open voor het publiek. Hoewel het slechts 100 jaar oud is, worden bezoekers ondergedompeld in interessante verhalen. Ook worden er geregeld evenementen en tentoonstellingen gehouden.

 1. Okehampton Castle

Okehampton Castle is een intrigerende site. Het kasteel werd gebouwd tussen 1068 en 1086, en deed dienst als fort van de familie de Courtenays, de latere graven van Devon. Met deze nieuwe titel, werd het kasteel omgedoopt tot jachthuis. Tijdens de Rozenoorlog werd de familie gevangengenomen en werd het kasteel enkele keren in beslag genomen. Toen Henry de Courtenay door Hendrik VIII wegens hoogverraad geëxecuteerd werd, raakte het kasteel van Okehampton in verval. Tegen de 19de eeuw was het helemaal vernield en werd het een populair onderwerp van landschapschilders, waaronder J.M.W. Turner.

 1. Dartmoor National Park

Dartmoor National Park is eigenlijk een uitgestrekte heide met een robuust landschap van rotsige heuvels, moerassen, bossen en rivieren. Op de vele wandelpaden vind je de hoefsporen van de dartmoorpony.

Treed in de voetsporen van de mensen die dit gebied vroeger bewoonden en bezoek de oude graven, neolithische monumenten, steencirkels uit de bronstijd of verwoeste middeleeuwse boerderijen. Of maak een tussenstop in een van de vele kleine pittoreske dorpjes.

 1. Hound Tor en Hay Tor

De rotsformaties Hound Tor en Hay Tor zijn mooie voorbeelden van de verweerde granietheuvels die in deze streek te vinden zijn. Nabij Hound Tor ligt ook een verlaten middeleeuws dorpje dat dezelfde naam draagt. Dit gebied is gemakkelijk te voet te verkennen.

 1. Abdij van Buckfast

Buckfast Abbey maakt deel uit van een actief Benedictijnenklooster. In de abdij, het klooster en de tuinen kun je helemaal tot rust komen. De tonic wine van Buckfast is een bekende drank die vaak geassocieerd wordt met alcoholmisbruik en geweld, vooral in Glasgow - een beeld waar de levensstijl van de monniken rats tegenover staat. De drank is nog steeds een goede bron van inkomsten voor de monniken, die met de opbrengsten heel wat bijdragen aan de lokale gemeenschap. Toegang tot de abdij is gratis.

 1. Het charmante Coleton Fishacre

Het charmante Coleton Fishacre is eigendom van de National Trust. Hoewel het gebouw en de tuinen in de arts-and-craftsstijl gebouwd zijn, heeft het interieur vooral kenmerken van de Art Deco, die je doen denken aan de roaring twenties van het Interbellum. Het huis werd in 1926 gebouwd voor Rupert and Dorothy D’Oyly Carte. Hier konden ze zich in stijl vermaken en genieten van verschillende buitenactiviteiten. Een bel aan de zijkant van het huis werd gebruikt om de familie rond etenstijd terug te roepen van hun activiteiten in de tuin. Beleef hier een interactieve gezinservaring: luister naar muziek uit de jaren 20 en 30, probeer hoeden uit die tijd, en kinderen kunnen met een wasbord meehelpen met de was.

 1. Kasteel van Dartmouth

Het kasteel van Dartmouth werd gebouwd om de pittoreske haven van Dartmouth te beschermen. De oudste delen van het fort dateren al uit 1380. Tijdens de 15de en 16de eeuw werd het kasteel verder versterkt en tijdens de Engelse burgeroorlog (1642 – 1651) werd het opnieuw ingezet als verdedigingslinie. Vandaag de dag zijn de kanonnen zo opgesteld zoals ze stonden in de 19de eeuw.

 1. Overbeck's

Overbeck’s is een Edwardiaans huis met 1,1 hectare aan tuinen. Uitvinder Otto Overbeck was de laatste eigenaar van het pand. In de tuinen bevindt er zich een - eerder onverwacht - paradijs aan subtropische planten. Ook de eigenaardige collecties in het huis zijn de moeite waard om eens te zien.

 1. De rust van Exmoor National Park

Exmoor National Park is een beschermd gebied van heide, bos, valleien en boerderijen. Je kan hier ook tal van avontuurlijke outdoor-activiteiten doen. Er wonen al duizenden jaren mensen in deze streek, maar nu kan je er vooral ontsnappen aan de drukte en volledig tot rust komen in de natuur. Spot edelherten, geniet van een volle sterrenhemel en ontdek de vele pittoreske dorpjes van dit nationaal park.

 1. Valley of the Rocks

De Valley of the Rocks is een spectaculaire vallei die parallel loopt met de kust van Noord-Devon. Je kan er prachtige wandelingen maken en genieten van indrukwekkende uitzichten en mooie rotsformaties. Het is een populaire bestemming, niet alleen omwille van haar geologie maar ook omwille van de kudde wilde geiten die hier rond graast. Dichters Coleridge, Wordsworth en Southey werden allemaal geïnspireerd door deze plek ,en ook de roman Lorna Doone van R.D. Blackmore speelt zich hier af.


 1. Lynton and Lynmouth Cliff Railway

De door water aangedreven kabeltram Lynton and Lynmouth Cliff Railway is een populaire toeristische attractie. Hij brengt bezoekers van Lynton naar Lynmouth (en omgekeerd) terwijl ze kunnen genieten van prachtige uitzichten. Het is de steilste door water aangedreven spoorweg ter wereld. De Railway werd op paasmaandag 1890 in gebruik genomen, en is dat sindsdien nog altijd. Er zijn twee cabines die elk 40 passagiers kunnen vervoeren. Het water komt uit de rivier de West Lyn, die zich 1,5 km verderop bevindt, en gaat dan in tanks onder de vloer van de bovenste cabine. Het water wordt uit de onderste cabine geloosd tot de bovenste cabine begint te dalen. De snelheid van afdaling wordt geregeld door een brakeman, die indien nodig nog kan remmen.

 1. Selworthy

Selworthy is een klein dorpje in Somerset, aan de noordelijke rand van Exmoor. Het is gelegen in het domein van Holnicote en wordt beheerd door de National Trust. Je kan het gebied verkennen met een luswandeling tussen Selworty en het kasteel van Bury, waar je enkele van de mooiste uitzichten over Exmoor krijgt.

 1. De middeleeuwse cisterciënzerabdij van Cleeve Abbey

Cleeve Abbey is een middeleeuwse cisterciënzerabdij, nog niet ontdekt door de massa. De abdij werd gesticht in de 12de eeuw, maar werd in de 16de eeuw gesloten tijdens de ontbinding en annexatie van de kerkelijke gronden door Hendrik VIII. Ondanks het feit dat het gebouw in de 19de eeuw als boerderij gebruikt werd, is het een van de best bewaarde cisterciënzerkloosters in Groot-Brittannië.

 1. Quantock Hills

De Quantock Hills waren in 1956 het eerste gebied dat erkend werd als een “Area of Outstanding Natural Beauty”. Ze bieden een uitgebreid uitzicht over een groot deel van Somerset en over de kust van Wales. Heb je tijd, maak er dan even een wandeling.


 1. Waar overnachten in Devon?

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Devon? Dan raden wij je aan om vooral te zoeken in de buurt van Plymouth, Exeter en Torquay. In deze steden is het aanbod het grootst.

Booking.com

 1. Download onze reisgids Zuidwest-Engeland en mis niets!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Zuidwest-Engeland? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Zuidwest-Engeland met 128 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Zuidwest-Engeland.

Zuidwest-Engeland

Gratis reisgids Zuidwest-Engeland downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 7 november 2023 - Els

Heel bruikbare en nuttige tips voor een bezoek aan Devon En Exmoor National Park!

- 6 februari 2023 - cathérine houtteman

Wat een zalige website zijn jullie! Ik ben bij jullie terechtgekomen omdat ik mijn gezin (man, 2 dochters 22 en 26 jaar oud + vriend) trakteer op een lang weekend Devon voor mijn (slik) 50ste verjaardag. Ik heb al veel mooie plaatsen ontdekt en ik heb al zo zin in onze reis!! We vertrekken op 10/3 en we verblijven in de B&B van de nicht van mijn man. Groetjes!

- 25 september 2022 - angelien van spaendonk

hartstikke leuk. Ik bezoek jullie site heel graag ! Heb er al veel plezier aan beleefd!

- 17 juli 2022 - S.C.J. Brinkworth

subliem uitgewerkte reisroute, je komt op de meest bijzondere plekken die je anders nooit zou ontdekken, perfect uitgewerkt allemaal en alles is al voor je gedaan! Je hoeft het wiel niet nog es uit te vinden, want dat hebben zij allemaal al voor je gedaan en op een nog véél betere manier dan wie of wat dan ook!! Uitmuntend en héél avontuurlijk - een fantástische vakantie!!

- 8 maart 2022 - Detiège Paul

Als fervent Groot-Britannië toerist ben ik positief verrast door deze gids: geeft een duidelijk beeld van de streek met zeer bruikbare info en zelfs detail.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?