De 15 x mooiste bezienswaardigheden in Dorset: tips, info + foto's

Volledige reisgids kopen voor € 10

De 15 x mooiste bezienswaardigheden in Dorset: tips, info + foto's

26 oktober 2022 in Zuidwest-Engeland3 reacties

Het graafschap Dorset in Zuidwest-Engeland staat gekend voor zijn Jurassic Coast. Dit is een lang stuk kust langs het Kanaal waar de kliffen heel wat fossielen bevatten. Toch is er nog veel meer te zien in Dorset. Wij hebben voor jou alvast een overzicht gemaakt met de belangrijkste bezienswaardigheden van Dorset.

Inhoud artikel

 1. De adembenemende Lulworth Cove

Lulworth Cove is een adembenemend mooi deel van de zuidkust met unieke vormen en prachtig blauw water. Het gebied werd gevormd door de kracht van het toenemende smeltwater aan het einde van de laatste ijstijd.

Lulworth Cove is je eerste kennismaking met de pracht van de Jurassic World Heritage Coast. In deze afgeronde inham vind je een wit kiezelstrand dat in de zomermaanden bijzonder populair is bij vakantiegangers. De plek wordt vaak beschreven als een van de mooiste natuurlijke wonderen van Zuidwest-Engeland.

Onze tip: Download onze 12-daagse autoroute langs de kusten van Zuidwest-Engeland. Bijzondere roadtrip van Dover tot Oxford.
 1. De kalkstenenboog Durdle Door

De kalkstenenboog Durdle Door vormt een knap stukje natuurschoon en is een van de bekendste natuurlijke bezienswaardigheden van dit deel van de Engelse kust. Naast de rotsformatie kun je er ook zandkastelen bouwen op het zandstrand.

“Durdle” is afgeleid van het oud Engelse woord thirl, wat boor betekent. Het lijkt alsof deze boog ooit door mensen “geboord” werd, maar in werkelijkheid werd hij – puur natuur - gecreëerd door de wisselwerking van wind en water.

 1. Max Gate, thuis van Thomas Hardy

Het sfeervolle Victoriaanse huis Max Gate was de thuisbasis van de bekende auteur Thomas Hardy. Hij ontwierp en bouwde het huis (hij was eigenlijk architect van opleiding). Hij woonde er vanaf de bouw in 1885 tot zijn dood in 1928. Hier schreef hij enkele van zijn bekendste werken. De meubels in het huis werden na zijn dood door Florence, zijn tweede vrouw, verkocht. Je vindt er nu recreaties van hoe de kamers er in Hardy’s tijd uitgezien hebben.

Ook de tuin was, net als het huis, Hardy’s idee. Er stond niets toen hij hier kwam wonen. Nu vind je er bomen en prachtige tuinen met bloemen en groenten. Er is ook een stukje gazon waar je cricket kan spelen. Bewandel zeker ook de Nut Walk, want die brengt je langs de paden die Hardy dagelijks bewandelde. De auteur hield ook kippen, en vandaag scharrelen er zo’n 10 ex-legkippen lustig rond.

 1. De duistere kant van Dorchester

Dorchester kan in vele opzichten gelinkt worden aan Thomas Hardy. Er staat een groot standbeeld van de auteur, en de personages van The Mayor of Casterbridge duiken geregeld in het straatbeeld op. Maar de geschiedenis van dit stadje begon natuurlijk al veel eerder. Dorchester werd in het jaar 70 gesticht door de Romeinen, als Durnovaria. Eerst verbleef er hier een garnizoen en later bouwden de Romeinen hier ook een aquaduct en amfitheater.

Het stadje raakte in verval toen de Romeinen vertrokken, maar in de middeleeuwen zette het zich weer op de kaart als een belangrijk politiek handelscentrum. 293 gebouwen van de parochie werden door Historic England geklasseerd omwille van hun bijzondere geschiedenis of architectuur.
Er schuilt echter ook een duister kantje achter deze historische stad, want hier vonden de “Bloody Assizes” (1685) plaats, een rechtszaak aan het einde van de Monmouth Rebellion (die de bedoeling had om de katholieke koning James II af te zetten), waarbij meer dan 1000 rebellen terecht stonden.

 1. Het bruisende Poole

De haven van Poole is eigenlijk een verdronken vallei die ontstond aan het einde van de laatste ijstijd. Hij ligt aan de monding van verschillende rivieren waarvan de Frome de grootste is. Er is ook een prachtig strand, Sandbanks, waar je zandkastelen kan bouwen. Geniet zeker ook van het bruisende leven langs de kade en ontdek het historische deel van de stad door de Cockle of Poole Trail te volgen. In het Poole Museum word je ondergedompeld in de geschiedenis van de stad, terwijl je in de Poole Pottery dan weer de lokale ambachten en handel leert kennen.

 1. De krijtformaties van Old Harry Rocks

De Old Harry Rocks zijn 3 krijtformaties aan Handfast Point, op Purbeck-eiland. Deze indrukwekkende formaties zijn het oostelijke einde van de Jurassic Coast. De rotsformaties duiken op uit de horizon en zijn een paradijs voor vogels en andere dieren.

 1. Kasteel van Lulworth

Het kasteel van Lulworth (17de eeuw) lijkt zo uit een sprookje te komen. Het kasteel werd gebouwd ter vertier van de koninklijke familie en deed dienst als jachthuis. In de jaren 20 werd het vernield door een brand, maar het werd ondertussen met veel liefde gerestaureerd. Eeuwenlang woonde hier de familie Weld, vandaag de dag nog steeds de eigenaars van het kasteel en landgoed. Vanaf de torens zie je spectaculaire uitzichten van Purbeck tot de Jurassic Coast. Vergeet er ook niet de 18de-eeuwse Romaanse kapel en de 15de-eeuwse St. Andrew kerk te bezoeken. In de tearoom kun je genieten van thee met een stuk lekkere huisgemaakte taart.

 1. Het kleurrijke Weymouth

Weymouth is een kleurrijke badplaats met een zandstrand, strandhutten en een Georgiaans stadsbeeld. Je kan een kijkje nemen op de draaiende kijktoren van de Jurassic skyline of het Victoriaanse Nothe Fort met een uitzicht op de haven bezoeken. In het Sealife Park vind je haaien, schildpadden, roggen en andere dieren. Een wandelpad langs de dijk brengt je naar Portland-eiland, een toevluchtsoord voor vogels. Op Portland Bill vind je een vuurtoren. Op het eiland vind je overigens tal van fijne wandelpaden, het kasteel van Portland en andere bezienswaardigheden.

 1. Het grote kiezelstrand van Chesil Beach

Chesil Beach is één van de drie grootste kiezelstranden van het Verenigd Koninkrijk. Deze werelderfgoedsite, gelegen langs een tombolo of heuvel, strekt zich uit over bijna 29 km (18 mijl), is gemiddeld 160 m breed en kan tot 12 meter hoog zijn. De naam “Chesil” komt van het Oud Engelse woord ceosel of cisel, wat kiezel of grind betekent. Dit strand biedt Weymouth en het eiland Portland bescherming tegen heersende winden en golven. Doorheen de geschiedenis gebeurden hier verschillende schipbreuken.

 1. De mysterieuze Cerne Abbas Giant

De Cerne Abbas Giant is een reusachtige figuur op een heuvel in het dorp Cerne Abbas. De reus werd gecreëerd door een uitsnijding in het grasveld, opgevuld met krijt. Hij wordt vaak beschouwd als een oeroude constructie, maar de eerste vermeldingen dateren pas uit de 17de eeuw. Niemand weet echter de betekenis van de figuur, al wordt in het algemeen aangenomen dat hij iets te maken heeft met politieke satire. Er worden vele mythes en legendes over deze plek verteld en sommigen beweren nog steeds dat de reus een Saksische godheid, Keltische figuur of de Romeinse Hercules zou zijn. Wat de oorsprong ook is, de Cerne Abbas Giant is voor velen een mysterieuze plaats. De figuur wordt ook vaak geassocieerd met vruchtbaarheid.

 1. Sherborne Old Castle

Sherborne Old Castle is een 12de-eeuwse ruïne. Het oude kasteel werd gebouwd als versterkt paleis voor Roger de Caen, de bisschop van Salisbury, en was tot in de late 16de eeuw eigendom van de staat. Het nieuwe kasteel werd in die periode voltooid en vervolgens in de 17de eeuw verder uitgebreid. Ook de grond tussen de kastelen is de moeite waard. In 2017 werd Springwatch, een televisieprogramma van de BBC, hier gefilmd om de diversiteit aan dieren dat je hier kan vinden te tonen.

Je kunt ook naar de abdij wandelen, die ongeveer 1 km verderop ligt. Sherborne Abbey, nu een parochiekerk, was tussen 998 en 1539 een Benedictijnse abdij.

 1. Cadbury Castle

Cadbury Castle heette vroeger Camalet en wordt daarom geassocieerd met het legendarische Camelot van koning Arthur. Deze walburcht zou inderdaad van 470 tot 580 n.C de hoofdzetel kunnen geweest zijn van een machtige leider.

Al van in het neolithisch tijdperk en in de brons- en ijzertijd woonden hier mensen. Op de lager gelegen hellingen werd een schild uit de bronstijd gevonden. Het is het enige schild van die periode dat in Noordwest-Europa ontdekt is. In de 1ste eeuw voor Christus werden de oevers en de grachten van het fort gebouwd, dat ondertussen tot kasteel was geëvolueerd. Ooit was hier een Romeinse legerkazerne en in de 3de en 4de eeuw stond hier waarschijnlijk een Romeins-Britse tempel. Dit was dus zeker een belangrijke locatie: het fort was twee keer zo groot als andere forten uit die periode, en het was een belangrijk handelscentrum met brede handelsrelaties.

 1. Het historische Forde Abbey

Vroeger kon je in Forde Abbey de Mortlake wandtapijten vinden, maar ondertussen werden deze verhuisd naar het Victoria en Albert Museum in Londen. De abdij heeft een rijke geschiedenis die meer dan 900 jaar geleden begint. Het interieur van de abdij deed dienst als decor in de verfilming van Far from the Madding Crowd uit 2015, met Matthias Schoenaerts in een van de hoofdrollen.

Rond Forde Abbey vind je prachtige tuinen en een goed gevulde plantenkwekerij. Geniet van een kleine wandeling tussen de kleurrijke bloemen die het hele jaar door bloeien, of verdwaal in de grote bomentuin.

 1. De prachtige uitzichten vanop Golden Cap

Golden Cap is een heuvel met een scherpe klif. De top van deze klif is het hoogste punt van de hele zuidkust van Engeland. Zoals je wel kan verwachten, is het uitzicht spectaculair. Heb je geen tijd of energie om de heuvel te beklimmen dan kun je hier verscheidene korte kust- en boswandelingen maken.

De Golden Cap krijgt zijn kenmerkende kleur van een groen mineraal dat in de rots zit en in het zonlicht omgetoverd wordt naar een roestige, gouden tint. Op duizenden jaren tijd heeft de kliflijn zich wat teruggetrokken en dat is op een rustige, heldere dag nog steeds zichtbaar in de rotsbogen onder het water. Dit zijn de restanten van aardverschuivingen in het verleden.

 1. Het pittoreske Lyme Regis

Lyme Regis, ook wel de “Parel van Dorset” genoemd, is het meest westelijke dorpje van Dorset en bevindt zich vlak bij de grens met Devon. De kleurrijke huisjes, de elegante strandvilla’s en de haven Cobb zorgen voor pittoreske en fotogenieke beelden. Het dorpje is bekend voor zijn geologie, fossielen en paleontologie. Het speelde ook een belangrijke rol in het ontstaan van de aardwetenschappen. In de formaties uit blue lias-klei kun je nog heel wat restanten van fossielen vinden die stammen uit het Jura (201 – 145 miljoen jaar geleden). De twaalfjarige Mary Anning (1799-1847) ontdekte hier de eerste ichtyosaurus in Engeland.

 1. Waar overnachten in Dorset?

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Dorset? Dan raden wij je aan om vooral te zoeken in de buurt van Weymouth, Poole en Bournemouth. In deze steden is het aanbod het grootst.

Booking.com

 1. Download onze reisgids Zuidwest-Engeland en mis niets!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Zuidwest-Engeland? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Zuidwest-Engeland met 128 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Zuidwest-Engeland.

Zuidwest-Engeland

Gratis reisgids Zuidwest-Engeland downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 26 januari 2020 - Marleen Lemmens

Handige en overzichtelijke gids met toffe tips en nuttige info !

- 17 december 2019 - Marjolein Klein

Ondanks dat ik al verschillende keren in dit gedeelte van Engeland geweest ben. Vond ik de optionele hoogtepunten heel interessant om te weten en die ga ik zeker bezoeken.

- 7 december 2019 - Willem

We zijn ons aan het oriënteren voor onze reis vlg jaar en dit is een prima gids die ons goed van pas komt

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?