20 x mooiste bezienswaardigheden in Zeeuws-Vlaanderen: wat zien & doen tijdens je bezoek?

Volledige reisgids kopen voor € 10

20 x mooiste bezienswaardigheden in Zeeuws-Vlaanderen: wat zien & doen tijdens je bezoek?

24 januari 2024 in Zeeland0 reacties

De mooiste plekken en bezienswaardigheden in Zeeuws-Vlaanderen + verblijftips

Zeeuws-Vlaanderen, een betoverend stukje Zeeland, dat zich kenmerkt door de authentieke sfeer van charmante steden en dorpjes als Sluis en kunstenaarsdorpje Groede, mooie brede zandstranden, uitgestrekte polders en ongerepte duinen.

Deze verrassend mooie regio, net over de grens met België, is een ideale vakantiebestemming voor rustzoekers en natuurliefhebbers. Lees gerust verder en ontdek de schoonheid van het Zeeuwse landschap.

Inhoud artikel

Kaartje met bezienswaardigheden in Zeeuws-Vlaanderen

  1. Breskens

Breskens is een oud vissersdorpje ontstaan in de 17de eeuw. De maritieme badplaats dankt zijn inkomsten voornamelijk aan de visserij en het toerisme. Breskens heeft een eigen vissershaven waar dagelijks verse vis wordt gevangen en verhandeld. In het gezellige centrum vind je verschillende winkeltjes, terrasjes en restaurantjes waar je heerlijke, verse visgerechten kan proeven.

Verder kan Breskens ook uitpakken met enkele prachtige, lange zandstranden en gezellige strandpaviljoens waar je kan ontspannen na een dagje verkennen. Je kan hier ook een bezoekje brengen aan het Visserijmuseum en de Vuurtoren Nieuwe Sluis, de oudste, nog bestaande gietijzeren vuurtoren van Nederland.

OVERNACHTINGSTIP: Verblijf in de gezellige vakantiehuisjes van Roompot Zeebad, een prachtig resort omgeven door water en op wandelafstand van het strand.

  1. Hulst

Hulst is een van de meest Vlaamse steden dat je zal tegenkomen in Zeeuws-Vlaanderen. Het dorpje ligt dan ook 5 kilometer verwijderd van de Belgische grens, het Zeeuwse dialect dat hier gesproken wordt doet dan ook erg veel aan het Vlaams denken.

De oude vestigingsstad heeft ook een Bourgondische sfeer en een rijke geschiedenis die als het ware tot leven komt door de 68 rijksmonumenten en de goed bewaarde stadspoorten, torentjes en grachten. In Hulst kan je ook prima een dagje winkelen of gewoon rondwandelen door de stad.

In de buurt van Hulst, kan je trouwens ook kennis maken met het verhaal van Reynaert de Vos. Het verhaal is een bekend stukje literatuur dat gaat over een sluwe vos. Bij de Gentse poort en op de markt vind je nog een bronzen beeld van de mythische figuur en in de rest van de stad vind je enkele verwijzingen naar het verhaal.

VERBLIJFTIP: Gevestigd in het stadscentrum van Hulst, kan je overnachten in het charmante Hotel & Bistro Reynaert.

  1. Sluis

Sluis is en blijft een gegeerde stad bij vele dagjestoeristen, zowel bij Nederlanders als bij Belgen. Sluis is een kleine, oude vestingstad die vooral bekend is als winkelstadje. Dit onder andere omdat de winkels hier 7 op 7 geopend zijn. In de shoppingstraten is het altijd gezellig druk.

De tijd dat Sluis álleen maar bekendheid had voor niet nader te noemen shops is al lang voorbij. Cafés, koffiebars, restaurants, je vindt ze overal: langs de Kaai bij het water van de Damse Vaart, in de winkelstraten, op de markt en dergelijke.

Enkele topbezienswaardigheden in Sluis die je niet mag missen:

  • Het meest opvallende gebouw in Sluis is het gotische Belfort (uit 1390) met het stadhuis. Je mag de prachtige raadzaal met daarin wapenschilden, decoraties, schilderijen, voorwerpen, … betreden.
  • Elk kwartier kan je het klokkenspel in de toren van het Belfort horen, bediend door klokkenluider Jantje van Sluis.
  • Wandel over de historische stadswallen en de stadspoorten.
  • Ga lunchen in de enige overgebleven molen van Sluis. Deze stenen molen uit 1739 werd gebruikt voor het malen van koren.

FIETSROUTES: Wat dacht je ervan om Sluis en omgeving te verkennen met de fiets? Er zijn verschillende fietsroutes uitgewerkt door Zeeland. Ontdek hier onze 5 favoriete fietsroutes door Zeeland.

  1. Bizarium

Bizarium is een museum in Sluis waarin bizarre uitvindingen worden getoond, zowel wetenschappelijk vindingrijke als knotsgekke. Het is een wonderkamer vol bizare uitvindingen zoals een vliegfiets, wandelende duikboot of haargroeihelm. Je vindt het museum in de Hoogstraat 35. Tickets dien je online te boeken, beperkt aantal plaatsen. Meer info op de website

  1. Westerscheldetunnel

De Westerscheldetunnel ligt onder de Westerschelde, de zeearm die de Noordzee verbindt met de haven van Antwerpen. Het tunneltraject begint bij Terneuzen in Zeeuws-Vlaanderen en eindigt bij Ellewoutsdijk op Zuid-Beveland.

De Westerscheldetunnel is er gekomen om een vlotte en weersonafhankelijke verbinding mogelijk te maken met de rest van Zeeland. Vroeger waren daarvoor twee ferrylijnen beschikbaar (Breskens-Vlissingen en Perkpolder-Kruiningen), of je moest via de verzadigde wegen van Antwerpen. Dankzij zijn centrale ligging is het nog steeds een belangrijke verbinding tussen Zeeland, Vlaanderen en West-Brabant.

  • De tunnel is zo’n 6.6 kilometer lang en ligt ongeveer 60 meter onder de zeespiegel.
  • Geschikt voor auto's en vrachtwagens tot maximaal 4 meter hoogte.
  • Hij is reeds in gebruik sedert maart 2003.
  • Meer info op de website.
  1. 't Zwin natuurpark

Het Zwin natuurgebied of de Zwinvlakte strekt zich uit over Vlaanderen en Nederland. Het Zwin Natuur Park wordt ook wel eens de 'internationale luchthaven voor vogels' genoemd.

Het Zwin is een uniek natuurgebied met een bijzondere planten- en dierenrijkdom en de ideale uitstap. De vlakte leeft op het ritme van het getij en van de verschillende seizoenen. Elk seizoen en iedere dag is er dus anders. Het maakt dus niet echt uit wanneer je het Zwin bezoekt want er valt altijd wel iets te zien of te beleven!

  • Open van dinsdag tot zondag. Gesloten op maandag.
  • Open op Pinkstermaandag.
  • Openingsuren: van 10u tot 18u.
  • Meer info op de website.

WANDELTIP: Download onze wandeling in de Zwinstreek! Deze korte wandelroute brengt je dwars door de Zwinduinen en -polders, en maak je kennis met elk facet van dit gebied: grasvlakten, poelen, duinen, bossen en struikgewas.

  1. Proef een Zeeuwse Bolus

Bij je bezoek aan Zeeuws-Vlaanderen, moet je zeker eens proeven van de Zeeuwse Bolus. Het is een zoet, kleverig en licht gekruid broodje, meestal bedekt met een laagje grove suiker en kaneel. Je zal de Zeeuwse bolussen in de etalages van de bakkerijen herkennen aan de spiraalvormige structuur. Proef dit traditioneel Zeeuws gebakje zeker eens wanneer je zin hebt in een koffiepauze.

De leukste verblijven in Zeeland?
Op zoek naar een aangenaam verblijf voor je weekendje weg of vakantie in Zeeland? Boek een overnachting in een hotel, ga gezellig kamperen, of verblijf in een bungalow of een vakantiehuis op een vakantiepark. Of wat dacht je van een camper huren zodat je zelf kan rond trekken? Hieronder vind je alvast onze aanbevelingen.

GoBoonyHuur een camper en verken Zeeland
BookingBoek je hotel bij BOOKING.com
ANWBANWB vakanties in Zeeland
NatuurhuisjeVakantiehuisjes middenin de natuur
Vakantiepark → Roompot Vakantieparken of kijk bij Landal Zeeland

  1. Boerenhol

Het dorpje Boerenhol, tussen Breskens en Groede, is een bijzonder plekje in Zeeuws-Vlaanderen. Op zich is dit dorpje niet zo speciaal, het gaat hem vooral om de plaatsnaam. Heel wat Nederlanders én Belgen bezoeken het dorpje dan ook omwille van de dorpsplaat. Het is één van de meeste gefotografeerde dorpsplaten in Nederland. Meer nog, het is ook een van de meest gestolen plaatsnaamborden van Nederland volgens de ANWB.

Maar waar heeft dit dorpje zijn naam te danken? Oorspronkelijk heette dit gehucht Boere’nol. Nol is een ander woord voor "verhoging, (zand)heuvel of hoogte" wat verwijst naar de ligging van Boerenhol. De boeren gingen vroeger bewust op een heuvel wonen om zich te beschermen tegen het hoge zeewater.

TIP: Wil jij ook Zeeland verkennen? Download onze reisgids Zeeland met 4 wandelroutes en 2 complete autoroute. Wie graag wil fietsen kan onze fietsgids Zeeland downloaden.

  1. Het Verdronken Land van Saeftinghe

Breng een bezoek aan dit bijzondere natuurgebied Verdronken Land van Saeftinghe voor een avontuurlijke ervaring. Je vindt hier ruige natuur en vooral heel veel modder en geulen, maar toch is het een bijzondere plek. Met zijn 36 km² is het de grootste brakwaterschor van Europa. Het ligt in Zeeuws-Vlaanderen, op de plek waar de rivier de Schelde uitmondt in de Westerschelde en het zoetwater terechtkomt bij het zoutwater van de Noordzee. Hierdoor is het water brak.

De zee heeft een enorme impact in Saeftinghe

Het gebied loopt telkens onder water wanneer het vloed is en komt weer tevoorschijn bij eb. Het is heel bijzonder om te zien welke invloed de zee op dit gebied heeft. Het landschap verandert voortdurend tijdens eb en vloed.

Het getijdenverschil is het grootste van heel Nederland. Tijdens springvloed is het maar liefst 7 meter waardoor een groot deel van Saeftinghe niet vrij toegankelijk. Vergeet je rubberlaarzen niet mee te nemen!

  1. Cadzand

Cadzand ligt in het zuidwesten van Zeeuws-Vlaanderen en bestaat uit twee delen: Cadzand-Bad en Cadzand-dorp. Cadzand-Bad is een populaire toeristische plek dankzij haar prachtige zandstrand dat omgeven wordt door duinen. In Cadzand zelf vind je onder andere een kleine, maar gezellige winkelpromenade met enkele cafeetjes en restaurantjes.

Cadzand ligt slechts enkele kilometers van de Belgische grens verwijderd en maar 25 km van Brugge. Ook het prachtige natuurgebied het Zwin waar je vogels als de lepelaars, ooievaars en steltlopers kan spotten, ligt dichtbij de mondaine badplaats. Als je wil, sta je hier met de ene voet in Nederland en met de andere in België.

TIP: Wil je graag zeehonden zien? Je kan mee met een leuke boottocht op zoek naar de zeehonden.

  1. Groede

Groede is rustig gelegen en is niet te vergelijken met de andere kustplaatsen in Zeeland. Wandel door het sfeervolle dorpje naar het Slijkstraatje (bekijk ligging), een erfgoedmuseum dat bestaat uit een verzameling traditionele Zeeuwse huisjes met karakteristieke gevels. Achter deze gevels zitten kleine winkeltjes, galerijen, een bakkerij, smidse, timmermanswerkplaats, en meer gevestigd die samen het museum “Het Vlaemsche Erfgoed” vormen.

Bezoek ook zeker de Grote Markt voor een gezellig terrasje met zicht op de Grote kerk waar regelmatig ook exposities voor beeldende kunst plaatsvinden.

Zin in een mooie wandeling? Groede ligt vlakbij de zee en de Groese polders waar je prachtig kan wandelen. Vergeet dus zeker je beste wandelschoenen niet mee te nemen.

OVERNACHTINGSTIP: In het gezellige centrum van pittoresk Groede ligt Logement 't Slikje, een smaakvol ingericht appartementje boven een Platenbar. Opstaan met een kopje koffie en een vleugje jazzmuziek op de achtergrond? Zalig!

  1. Bunkerdorp van Groede Podium

Het lijkt een wat vreemde combinatie. Terwijl de jongsten zich uitleven in het speelpark, kunnen de ouders en andere bezoekers heel wat opsteken in dit voormalige bunkerdorp uit de Tweede Wereldoorlog. In kleine paviljoens hangen infoborden met foto’s en uitleg. In de meeste bunkers kan je binnen. Bij het betreden floept een lichtspot aan. Meer info op de website

Hierlangs lag tijdens de oorlog de Atlantikwall, een verdedigingsgordel van 2700 km langs Normandië, Côte d'Opale tot Noorwegen, door de Duitsers aangelegd langs de West-Europese kust om een aanval van de geallieerden te voorkomen. In Groede werd een artilleriebatterij in stelling gebracht met bunkers (gecamoufleerd). De kanonnen zouden echter nooit echt in actie komen.

  1. Verdronken Zwarte Polder

De naam van de Verdronken Zwarte Polder zegt het al. Hier ligt verdronken poldergrond, nu een waardevol natuurgebiedje. De overstroming gebeurde in 1802. Akkergronden werden verzwolgen door de golven. Met de fiets kan je er niet in, maar wel te voet.

Mocht je de plaats willen zien waar de dijk doorbrak moet je het wandelpad volgen t.h.v. een camping. Op het eind van dit pad zie je nog steeds de opening waarlangs de zee binnenstroomt. Dit natuurgebied bestaat uit duinen, geulen en zandruggen. Vooral lamsoor vind je er terug samen met nog andere schorreplanten zoals zeekraal en zulte.

  1. Oostburg

Oostburg, gelegen aan de monding van het Zwin, heeft veel te lijden gehad van de Tweede Wereldoorlog en werd bijna volledig vernietigd. Alles wat je dus nu te zien krijgt dateert van de tweede helft van de vorige eeuw. Herinneringen aan de bevrijding door de Canadezen kan je zien in het klein oorlogsmuseum 'Switchback Oostburg' (slechts een paar dagen open per jaar). Opvallend in het centrum van Oostburg is de watertoren van 56 meter hoog beschilderd met enorme waterdruppels.

  1. Cuyperskerk Sas van Gent

De stad ontstond rond een zogenaamde "sas" of sluis in het kanaal Gent-Terneuzen, wat een belangrijke waterweg is tussen België en Nederland. Het "Sas" waar de stad naar vernoemd is, verwijst naar de sluis die werd gebouwd om de scheepvaart tussen Gent en de Westerschelde te vergemakkelijken. Het sluizencomplex is van historisch belang en heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van de stad.

Een van de opvallendste bezienswaardigheden hier is de Cuyperskerk op de Grote Markt, een neogotische kerk uit 1892. Je kan bezoeken en de klokkentoren beklimmen aan de hand van een rondleiding.

Sas van Gent herbergt ook enkele interessante musea, zoals het Industrieel Museum Zeeland, waar bezoekers inzicht krijgen in de industriële geschiedenis van de regio, met aandacht voor de suikerindustrie en andere bedrijfstakken. Meer info op de website.

  1. Nieuwvliet

Nieuwvliet is een karaktervolle badplaats in Zeeuws-Vlaanderen dat ideaal is voor wie op zoek is naar rust. Geniet op het prachtige brede zandstrand van een mooie wandeling, bezoek de Molen van Nieuwvliet en het Museum de Karekasse over de Cadzandse klederdracht. Verder zijn er ook mooie wandel- en fietsroutes in de omgeving uitgestippeld, o.a. in natuurgebied de Verdronken Zwarte Polder.

OVERNACHTINGSTIP: Wil je graag een nachtje doorbrengen aan het strand van Nieuwvliet? Dan is Beach Resort Nieuwvliet Bad de ideale verblijfplaats. Je verblijft in luxe bungalows vlakbij het strand. Bij slecht weer kan je lekker binnen blijven en uren waterpret beleven in het grote binnenzwembad.

  1. Terneuzen

Een ander stadje dat niet mag ontbreken op deze lijst is Terneuzen. De naam van Terneuzen komt vaak in de mond als we het hebben over het kanaal dat Gent met deze jong ogende stad aan de Westerschelde verbindt. De meeste bezoekers zakken evenwel naar hier af om te shoppen in het centrum waar je tevens het voormalige stadhuis, de Grote Kerk en de Arsenaalkazerne kan bezichtigen.

  • Wandel na het shoppen ook even over de Scheldeboulevard waar je de grootste containerschepen ter wereld voorbij ziet varen. Bezoek ook het vernieuwde sluizencomplex met het informatiecentrum het Portaal van Vlaanderen waar je meer te weten komt over de scheepvaart. Meer info op de website.
  • Je voorbereiden voor je sneeuwvakantie? In snowworld Terneuzen kan je indoor skiën en snowboarden op 2 pistes, meer info op de website
  1. Mosselstad Philippine

Het in Vlaanderen overbekende Philippine hoort bij de gemeente Terneuzen. In massa zakken de Vlamingen af naar dit voormalige vissersdorpje om er mosselen te eten. Samen met het Mosselmonument herinneren de mosselrestaurants aan de tijd voor 1952 toen hier nog mosselen aangevoerd werden.

Philippine heeft diverse brasserieën en restaurants waar je kan genieten van heerlijke lokale gerechten. De mosselgerechten zijn natuurlijk een must-try, maar je kan natuurlijk ook andere Zeeuwse specialiteiten proeven. Bij Restaurant de Mosselbank kan je bijvoorbeeld Zeeuwse mosselen eten à volonté!

  1. IJzendijke

IJzendijke is een kleine vestingsstad in West Zeeuws-Vlaanderen waar soms de tijd lijkt stil te staan. Het centrum van IJzendijke is op zich niet zo groot, je vindt er de Mauritskerk, een knus huiskamerwinkeltje waar je leuke cadeautjes kan kopen en net aan de rand van het centrum vind je Windmolen de Juffer.

Op het marktplein zal de beeldengroep die Prins Maurits voorstelt aan een schaaktafel ook meteen opvallen. Hij was het die de Spanjaarden verdreef uit IJzendijke in 1604. Daarna kreeg de stad een vesting maar daar blijft niet veel meer van over. Breng ook zeker eens een bezoekje aan “Het Bolwerk”, een museum over de Staats-Spaanse Linies: het voert je terug naar de periode van de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648). Meer info op de website.

  1. Natuurgebied De Braakman

Een van de voornaamste recreatiegebieden van Zeeuws-Vlaanderen is “De Braakman”, deels op grondgebied Sas-van-Gent. Het natuurgebied is ongeveer 250 hectare groot en werd genoemd naar een voormalige zeearm van de Westerschelde.

Je kan heerlijk wandelen en fietsen door de bossen en weilanden. In de kreek is er plaats om te windsurfen, te zeilen, te zwemmen of te varen met een jacht. In de onmiddellijke omgeving is er een uitgestrekt bosgebied en een camping, tennis binnen en buiten, er ook een speeltuin, een golfbaan en een bungalowpark.

Begin je bezoek aan dit natuurgebied bij de Braakmanboerderij (bekijk ligging) een informatiecentrum, waar je terecht kan voor informatie over natuurgebied en een kopje koffie.

  1. Retranchement

Retranchement bestaat sinds 1604. Nu straalt er heel wat rust uit van het polderdorp maar dat was ooit anders in de 17de eeuw. Toen stonden hier nog twee forten en lagen er stadswallen: Fort Oranje ten noorden en Fort Nassau ten zuiden, op amper een kilometer van mekaar verwijderd.

Van die forten is vandaag niets meer te zien. Prins Maurits beval de stadswallen aan te leggen tijdens de Tachtigjarige Oorlog om zich te verdedigen tegen de Spanjaarden. Zoek niet naar stenen vestingwallen. De wallen bestaan uit langgerekte natuurwallen (dijken, hagen, bomen). Je vindt er wel nog een 17de-eeuws protestants zaalkerkje en de Standermolen uit dezelfde eeuw (1643).

LEESTIP: Ontdek nog meer van de mooiste steden en dorpjes in Zeeland.

  1. Waar overnachten in Zeeuws-Vlaanderen?

Breng je meerdere dagen door in Zeeuws-Vlaanderen? Dan ben je vast op zoek naar een leuke verblijfplaats, en daar zijn er meer dan genoeg van! Van leuke boetiekhotels tot vakantieparken en campings. Hieronder vind je alvast enkele van onze favoriete verblijven:

  1. Download onze reisgidsen Zeeland

Wil jij ook graag Zeeland gaan verkennen? Dat kan, download onze reisgidsen, zo zie je de mooiste bezienswaardigheden en mis je niets.

Fietsgids ZeelandAutoroutes + stadswandelingen Zeeland
Fietsgids ZeelandReisgids Zeeland

Op reis naar Zeeland? Nog op zoek naar inspiratie voor je vakantie? Download dan ook zeker onze autoroutes, uitgestippelde wandelingen en fietsroutes. Bekijk ons volledige aanbod routes in Zeeland.

Zeeland

Gratis reisgids Zeeland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?