15 x mooiste steden en dorpjes in Zeeland: wat zien en doen tijdens je verblijf? + kaartje

Volledige reisgids kopen voor € 10

15 x mooiste steden en dorpjes in Zeeland: wat zien en doen tijdens je verblijf? + kaartje

24 januari 2024 in Zeeland27 reacties

Overzicht met de mooiste dorpen en steden in Zeeland + verblijftips

Zin om er even tussenuit te kruipen? Wat dacht je van een onvergetelijk weekendje Zeeland? Zeeland is een verrassend mooie kustprovincie in het zuiden van Nederland. Dit bijzondere stukje heeft tal van charmante steden en dorpjes, prachtige Zeeuwse stranden en mooie waterrijke natuurgebieden.

Zeeland heeft heel wat verborgen pareltjes waar je heerlijk kan genieten. Benieuwd? Ontdek hieronder meer over de mooiste dorpjes en bezienswaardigheden in Zeeland.

Inhoud artikel

  1. Kaartje met steden en dorpjes in Zeeland

  1. Vakantie in Zeeland

Zeeland is een unieke provincie aan de kust, die je ongetwijfeld positief zal weten te verrassen. Ieder plekje in Zeeland heeft zo zijn eigen charmante karakter en rijk verleden, maar bij alle dorpjes en steden spelen water en zee al eeuwenlang een belangrijke rol. De verschillende dorpjes hebben een pittoreske ligging aan het water van de Noordzee of de Wester- en Oosterschelde en danken hun bestaan voornamelijk aan de handel in allerlei gewassen of de visvangst op zee.

In veel Zeeuwse dorpjes vind je vandaag de dag nog enkele sporen van de gevechten tegen de zee terug. Zo vind je in zo goed als ieder dorpje een punt dat aangeeft hoe hoog het water ooit gestaan heeft of een monument of kerkje dat aangeeft hoeveel mensen er hun leven verloren hebben in de loop der eeuwen. Ook het landschap rondom de dorpjes is vaak adembenemend en nodigen uit voor een wandel- of fietstocht langs mooie, weidse uitzichten en ruige natuur.

Provincie Zeeland

Zeeland bevindt zich in het zuidwesten van Nederland en grenst aan Noord-Brabant en Zuid-Holland. Hulst (een van de dichtstbijzijnde Zeeuwse dorpjes) ligt op 1u30 rijden van Brussel. Zeeland bestaat uit een aantal schiereilanden die ooit losse eilanden vormden. Vandaar ook de benaming “Zeeland”.

De verschillende gebieden in Zeeland zijn: Tholen, Schouwen-Duiveland, Noord-Beveland, Zuid-Beveland, Walcheren, Goeree-Overflakkee en Zeeuws-Vlaanderen.

  1. Vlissingen

Vlissingen is een grote havenstad met een strategische ligging aan de Westerschelde en de Noordzee waar water altijd een dominerende en bepalende rol gespeeld heeft. Zeevaartroutes liepen tot Vlissingen, waardoor een bloeiende handel op gang kwam. Dat wekte ook afgunst af waardoor Vlissingen letterlijk in het oog van de storm van enkele zeeslagen kwam te liggen.

Vandaag de dag is het een populaire toeristische bestemming in Zeeland. Je kan er wandelen over de gezellige 6 km lange boulevard die uitkijkt over de haven met hier en daar een winkel en restaurantje. Deze boulevard is trouwens de langste zeepromenade van Nederland!

Breng een bezoekje aan het Zeeuws maritiem museum of geniet bij mooi weer op het Badstrand en maak 's avonds een avondwandeling langs de haven van Vlissingen, een van de grootste havens van Nederland. Wil je zeker niets missen tijdens je bezoek aan Vlissingen? Boek dan een georganiseerde stadswandeling door Vlissingen met gids en ervaar de boeiende geschiedenis van Vlissingen.

VERBLIJFTIP: Graag eens bijzonder overnachten? In B&B Gevangentoren Suite kan je overnachten in een luxe suite. Vanuit je bed krijg je een fantastisch uitzicht over de Westerschelde en de boulevard. Daarnaast kan je je ook altijd culinair laten verwennen in het aanliggende restaurant. Meer info en boeken.

  1. Goes

Goes is kleinere stad, centraal gelegen in Zeeland op het schiereiland Zuid-Beveland. De stad staat bekend als een gezellige winkelstad. Wandel naar de Grote markt vanwaar je zicht hebt op de gotische Maria Magdalenakerk met maar liefst 47 klokken. Verder vind je er ook de 137 meter hoge Televisietoren die ’s avonds erg mooi verlicht wordt.

Een andere aanrader wanneer je Goes bezoekt, is een ritje met de oude stoomtrein Goes-Borsele. Het treintje brengt je langs polders, boomgaarden, boerderijen en kerkdorpen. Onderweg kan je uitstappen om verschillende attracties en bezienswaardigheden te bezoeken.

  1. Middelburg

Middelburg is de hoofdstad en grootste stad van Zeeland en bevat veel meer bezienswaardigheden dan je zou denken. De mooiste historische gebouwen liggen overigens op een steenworp afstand van elkaar verwijderd zodat je ze makkelijk samen kan bezoeken. In Middelburg zijn nog veel sporen terug te vinden van de lange geschiedenis van de stad.

Bedenk tijdens je bezoek aan Middelburg dat veel van de historische pracht te lijden had onder de verminking van de bombardementen van het Duitse leger op 1 mei 1940. Daarom is vaak wat je ziet niet meer de originele bouw, jammer genoeg. Maar het siert wel hoe men bij de reconstructie erin geslaagd is om Middelburg opnieuw dat ‘middeleeuwse jasje’ te bezorgen.

Enkele topbezienswaardigheden in Middelburg die je niet mag missen:

  • Het oude centrum van de stad is erg gezellig met zijn kronkelige straatjes en ideaal om een dagje te gaan shoppen en daarna wat te gaan drinken in één van de vele cafeetjes.
  • Breng een bezoekje aan het Zeeuws museum waar je de geschiedenis van Zeeland ontdekt aan de hand van kunst, wandtapijten, oud porselein, mode en klederdrachten, en schatten uit de hele wereld.
  • Boek een rondvaart wanneer je Middelburg vanuit het water wilt zien
  • Op stap met het hele gezin? Maak dan een daguitstap naar het familiepretpark Mini Mundi en bewonder fraaie miniaturen.
  • Wil je niets missen tijdens je bezoek aan Middelburg? Download dan zeker onze stadswandeling Middelburg.
  1. Burgh-Haamstede

Burgh-Haamstede is een dorpje op het eiland Schouwen-Duiveland en bestaat eigenlijk uit twee dorpje: Burgh en Haamstede. De dorpjes zijn door de jaren heen samengevloeid, en dat wordt niet bij alle inwoners in dank afgenomen. Een van de bekendste bezienswaardigheden in Burgh-Haamstede is de Plompe toren, het enige overblijfsel van het dorp nadat het eeuwen geleden in water verdween. Maar de meeste toeristen komen hier voor de prachtige stranden die in de buurt van de dorpen liggen. Vanaf die stranden heb je bovendien een mooi uitzicht over de Oosterscheldekering.

Verder is het ook een populaire bestemming bij mountainbikers. In de duinen van Burgh-Haamstede vind je namelijk één van de mooiste mountainbikeroutes van Nederland. De route is slechts 9 kilometer lang maar is behoorlijk zwaar en uitdagend.

Bezoek Slot Haamstede

De geschiedenis van Burgh-Haamstede hangt voornamelijk samen met Slot Haamstede waarvan de oudste delen stammen uit de 13de eeuw. Na een grondige restauratie kan dit indrukwekkende slot op bepaalde dagen bezocht worden.

  1. Veere

Veere is een klein historisch havenstadje gelegen aan het Veerse meer en het kanaal van Walcheren. Je kan de stad al van ver zien liggen, dit onder andere door de laatgotische Grote Kerk uit de 14de eeuw. De stad heeft een charmant centrum met mooie, gezellige straatjes en leuke terrasjes maar vooral een verrassend aantal bezienswaardigheden met culturele waarde. Wanneer je door de straten wandelt, maak je ook kennis met de historische Schotse huizen waar vroeger veel gehandeld werd. Hieraan kan je zien dat Veere een erg welvarende stad was.

Andere bezienswaardigheden in de stad zijn het oude Stadhuis en de Campveerse toren, een monumentale verdedigingstoren dat tegenwoordig dienst doet als hotel-restaurant. Daarnaast vind je er nog enkele leuke winkeltjes en restaurantjes. Veere is zeker een bezoekje waard. Boek je verblijf in de Campveerse Toren.

Download onze stadswandeling Veere en maak een wandeling langs de grootse monumenten.

De leukste verblijven in Zeeland?
Op zoek naar een aangenaam verblijf voor je weekendje weg of vakantie in Zeeland? Boek een overnachting in een hotel, ga gezellig kamperen, of verblijf in een bungalow of een vakantiehuis op een vakantiepark. Of wat dacht je van een camper huren zodat je zelf kan rond trekken? Hieronder vind je alvast onze aanbevelingen.

GoBoonyHuur een camper en verken Zeeland
BookingBoek je hotel bij BOOKING.com
ANWBANWB vakanties in Zeeland
NatuurhuisjeVakantiehuisjes middenin de natuur
Vakantiepark → Roompot Vakantieparken of kijk bij Landal Zeeland

  1. Zoutelande

Zoutelande, het stadje dat je wellicht kent van het populaire liedje 'Zoutelande' van Bløf. Door deze zomerse hit wist het grote publiek zijn weg snel te vinden naar deze kleine, maar gezellige badplaats. Zoutelande weet uit te pakken met enkele prachtige stranden waar je heerlijk kan vertoeven. Het wordt niet voor niets de Zeeuwse Riviera genoemd.

Naast mooie stranden, vind je in Zoutelande ook een rijke geschiedenis, gezelligheid en vele leuke activiteiten. Enkele blikvangers in deze stad zijn de 13de-eeuwse Catharinakerk en het Bunkermuseum Zoutelande waar je meer te weten komt over het verhaal van de Duitse kustverdediging in Zeeland tijdens de Tweede Wereldoorlog (Atlantikwall). Verder kan je in Zoutelande ook mooie wandelingen in de duinen maken, de hoogste duinen van Nederland.

  1. Domburg

Domburg is één van de mooiste badplaatsen van Nederland. De gezellige mondaine badplaats aan de Zeeuwse kust heeft een rijke stadsgeschiedenis die vele eeuwen teruggaat en staat ook wel bekend als de kunstenaarskolonie. Het stadje is altijd een geliefde locatie geweest bij vorsten, prinsen en rijkere burgers. Domburg betreedt of binnenrijdt, valt het inderdaad op aan de stijl van sommige huizen dat het er hier vroeger (en nu nog ’n beetje) chique aan toeging.

Niet alleen de elite wist zijn weg te vinden naar Domburg. Ook kunstenaars als Piet Mondriaan en Jan Toorop kwamen hier naartoe om het bijzondere Zeeuwse licht te spotten. Verder heeft het dorpje een mondaine sfeer en een heerlijk lang zandstrand waar je enkele uren kan vertoeven.

LANDAL PARK: Op zoek naar een leuk vakantiepark in Zeeland? Strand Resort Nieuwvliet-Bad is een gezellig vakantiepark op loopafstand van de kust van Zeeuws-Vlaanderen.

  1. Zierikzee

Zierikzee is een mooie havenstad én een van de gezelligste stadjes van Zeeland. Zierikzee staat ook wel bekend staat als de monumentenstad. Dit komt onder andere door de vele prachtige oude gebouwen en poorten die hier vandaag de dag nog te vinden zijn. De stad heeft een rijke historie en telt meer dan 500 monumenten. Mis niets met onze stadswandeling door Zierikzee.

  • In het Stadhuismuseum kom je alles te weten over de geschiedenis en de monumenten van de stad.
  • De 62 meter hoge "Dikke Toren" zal je al van ver opvallen. Na het beklimmen van 279 treden word je beloond met een prachtig zicht over Zierikzee, de Zeelandbrug en het eiland.
  • Bezoek de oude vismijn van Zierikzee.
  • Ook kenmerkend voor de stad zijn de twee grote stadspoorten. Tegenover de poorten ligt de Oude Haven.
  • Kortom, er is hier veel meer te denken dan je op het eerste zicht zou denken.
  1. Yerseke

Het traditionele vissersdorpje Yerseke ligt centraal in Zeeland. Vroeger was dit nog een gewoon boerendorpje maar vandaag de dag is het vooral bekend om de mossel- en oesterteelt. Wandel door het dorpje, bezoek de oesterputten die gebruikt worden bij het kweken van oesters en zie de oesterkweekers met eigen ogen bezig.

Er zijn een viertal oesterputten waar je terecht voor het proeven van de verse oesters: Oesters en Bubbels, Pekaar en de Oesterij. Wij hebben reeds een rondleiding gevolgd bij de Oesterij. Tijdens je rondleiding krijg je een verhelderende uitleg en kom je veel meer te weten dan wat je ooit had kunnen denken over de kweek van oesters, mosselen en kreeft. Nadien heb je natuurlijk de mogelijkheid om te genieten van de verse Zeeuwse schaal- en schelpdierendelicatessen met een uniek uitzicht op de oesterputten. Meer info op de website.

Oosterscheldemuseum

Wil je graag zoveel mogelijk te weten komen over de oesterteelt, mosselteelt en kreeftenteelt? Dan is een bezoekje aan het Oosterscheldemuseum zeker aan te raden. Het museum zit gevestigd in het oude gemeentehuis van het dorp en laat je kennis maken met de visserij in Zeeland aan de hand van gereedschappen, foto’s, tekeningen. Meer info op de website.

  1. Sluis

Sluis is en blijft een gegeerde stad bij vele dagjestoeristen, zowel bij Nederlanders als bij Belgen. Sluis is een kleine, oude vestingstad die vooral bekend is als winkelstadje. Dit onder andere omdat de winkels hier 7 op 7 geopend zijn. In de shoppingstraten is het altijd gezellig druk.

De tijd dat Sluis álleen maar bekendheid had voor niet nader te noemen shops is al lang voorbij. Cafés, koffiebars, restaurants, je vindt ze overal: langs de Kaai bij het water van de Damse Vaart, in de winkelstraten, op de markt en dergelijke.

Enkele topbezienswaardigheden in Sluis die je niet mag missen:

  • Het meest opvallende gebouw in Sluis is het gotische Belfort (uit 1390) met het stadhuis. Je mag de prachtige raadzaal met daarin wapenschilden, decoraties, schilderijen, voorwerpen, … betreden.
  • Elk kwartier kan je het klokkenspel in de toren van het Belfort horen, bediend door klokkenluider Jantje van Sluis.
  • Wandel over de historische stadswallen en de stadspoorten.
  • Ga lunchen in de enige overgebleven molen van Sluis. Deze stenen molen uit 1739 werd gebruikt voor het malen van koren.

FIETSROUTES: Wat dacht je ervan om Sluis en omgeving te verkennen met de fiets? Er zijn verschillende fietsroutes uitgewerkt door Zeeland. Ontdek hier onze 5 favoriete fietsroutes door Zeeland.

  1. Hulst

Hulst is een van de meest Vlaamse steden dat je zal tegenkomen in Zeeuws-Vlaanderen. Het dorpje ligt dan ook 5 kilometer verwijderd van de Belgische grens, het Zeeuwse dialect dat hier gesproken wordt doet dan ook erg veel aan het Vlaams denken.

De oude vestigingsstad heeft ook een Bourgondische sfeer en een rijke geschiedenis die als het ware tot leven komt door de 68 rijksmonumenten en de goed bewaarde stadspoorten, torentjes en grachten. In Hulst kan je ook prima een dagje winkelen of gewoon rondwandelen door de stad.

In de buurt van Hulst, kan je trouwens ook kennis maken met het verhaal van Reynaert de Vos. Het verhaal is een bekend stukje literatuur dat gaat over een sluwe vos. Bij de Gentse poort en op de markt vind je nog een bronzen beeld van de mythische figuur en in de rest van de stad vind je enkele verwijzingen naar het verhaal.

VERBLIJFTIP: Gevestigd in het stadscentrum van Hulst, kan je overnachten in het charmante Hotel & Bistro Reynaert.

  1. Dreischor

Het ringdorp Dreischor is misschien wel een van de mooiste dorpjes van Zeeland. Het ringdorpje werd pas voor het eerst genoemd in de 13de eeuw. Na de watersnoodramp van 1287 kwam de omgeving rond Dreischor namelijk onder water te staan en werd het een eilandje. Enkele honderden jaren later werden er pas dammen aangelegd.

Breng zeker een bezoekje aan het Goemanszorg museum die gehuisvest zit in een gerestaureerde boerderij. Je krijgt er een mooi beeld over het voormalige boerenleven. De ruimtes zijn ingericht zoals een boerderij er bijna honderd jaar gelegen uitzag. Overal zie je een verwijzing naar de naam van het dorp (Dreischor: drie schapen), bijzonder is ook de reclame muurschildering voor solo margarine.

  1. Groede

Groede is rustig gelegen en is niet te vergelijken met de andere kustplaatsen in Zeeland. Wandel door het sfeervolle dorpje naar het Slijkstraatje (bekijk ligging), een erfgoedmuseum dat bestaat uit een verzameling traditionele Zeeuwse huisjes met karakteristieke gevels. Achter deze gevels zitten kleine winkeltjes, galerijen, een bakkerij, smidse, timmermanswerkplaats, en meer gevestigd die samen het museum “Het Vlaemsche Erfgoed” vormen.

Bezoek ook zeker de Grote Markt voor een gezellig terrasje met zicht op de Grote kerk waar regelmatig ook exposities voor beeldende kunst plaatsvinden.

Zin in een mooie wandeling? Groede ligt vlakbij de zee en de Groese polders waar je prachtig kan wandelen. Vergeet dus zeker je beste wandelschoenen niet mee te nemen.

OVERNACHTINGSTIP: In het gezellige centrum van pittoresk Groede ligt Logement 't Slikje, een smaakvol ingericht appartementje boven een Platenbar. Opstaan met een kopje koffie en een vleugje jazzmuziek op de achtergrond? Zalig!

  1. Cadzand

Cadzand ligt in het zuidwesten van Zeeuws-Vlaanderen en bestaat uit twee delen: Cadzand-Bad en Cadzand-dorp. Cadzand-Bad is een populaire toeristische plek dankzij haar prachtige zandstrand dat omgeven wordt door duinen. In Cadzand zelf vind je onder andere een kleine, maar gezellige winkelpromenade met enkele cafeetjes en restaurantjes.

Cadzand ligt slechts enkele kilometers van de Belgische grens verwijderd en maar 25 km van Brugge. Ook het prachtige natuurgebied het Zwin waar je vogels als de lepelaars, ooievaars en steltlopers kan spotten, ligt dichtbij de mondaine badplaats. Als je wil, sta je hier met de ene voet in Nederland en met de andere in België.

TIP: Wil je graag zeehonden zien? Je kan mee met een leuke boottocht op zoek naar de zeehonden.

  1. Breskens

Breskens is een oud vissersdorpje in Zeeuws-Vaanderen. Het dorpje is ontstaan in de 17de eeuw en dankt zijn inkomsten voornamelijk aan de visserij en het toerisme. Breskens heeft een eigen vissershaven waar dagelijks verse vis wordt gevangen en verhandeld. Er zijn verschillende restaurantjes in het centrum gevestigd waar je terecht kan voor heerlijke, verse visgerechten.

Verder kan Breskens ook uitpakken met enkele prachtige, lange zandstranden en gezellige strandpaviljoens waar je kan ontspannen na een dagje verkennen. Je kan hier ook een bezoekje brengen aan de oudste, nog bestaande gietijzeren vuurtoren van Nederland.

  1. Waar overnachten in Zeeland?

Op weekend of rondreis door Zeeland en ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf? Bekijk hieronder alvast enkele van onze favoriete adresjes of bekijk meteen het volledige aanbod hotels in Zeeland.

  • Yerseke: Vakantiehuis Vieverdwas - Yerseke is een charmant vakantiehuis op wandelafstand van het strand. Het vakantiehuis biedt een aangename tuin, barbecuefaciliteiten en een terras. Meer info en boeken.
  • Philippine: Of verblijf in het charmante natuurhuisje in Philippine. Het vrijstaande vakantiehuis is voorzien van alle gemakken en garandeert je een onvergetelijk verblijf in Zeeland! Het huisje is elegant ingericht met hier en daar wat antieke meubels. Een fijn plekje met uitzicht op de weidse polder. Meer info en boeken.
  • Middelburg: Rijksmonument Hotel de Sprenck bevindt zich in het centrum van de stad en is gevestigd in een monumentaal pand uit 1904. Je overnacht in ruime, moderne kamers en 's ochtends wordt het ontbijt geserveerd in de karakteristieke serre. Meer info en boeken.
  1. Download onze reisgidsen Zeeland

Wil jij ook graag Zeeland gaan verkennen? Dat kan, download onze reisgidsen, zo zie je de mooiste bezienswaardigheden en mis je niets.

Fietsgids ZeelandAutoroutes + stadswandelingen Zeeland
Fietsgids ZeelandReisgids Zeeland

Op reis naar Zeeland? Nog op zoek naar inspiratie voor je vakantie? Download dan ook zeker onze autoroutes, uitgestippelde wandelingen en fietsroutes. Bekijk ons volledige aanbod routes in Zeeland.

Zeeland

Gratis reisgids Zeeland downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 9 februari 2023 - Danny Dierick

Zeer goede brochure

- 20 september 2022 - guy masure

Het is een interessante uiteenzetting met tal van foto's van wat er allemaal te zien is en wat er allemaal mogelijk is in het mooie en bezienswaardige Zeeland waar je nog tot rust komt!

- 15 september 2022 - Rosa Wellens

Fantastisch. zeer uitnodigend om er aan te bginnen

- 7 september 2022 - Felix Daniels

Wij waren van plan dichtbij 1-dag autoritten te doen. Nuttige informatie in deze brochure.

- 6 september 2022 - Inge Verschueren

Het is voor ons top. Nog veel te beleven voor ons in Zeeland.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?