Hulst bezoeken? Dé 8 bezienswaardigheden in Hulst die je moet zien

Volledige reisgids kopen voor € 10

Hulst bezoeken? Dé 8 bezienswaardigheden in Hulst die je moet zien

1 mei 2022 in Zeeland3 reacties

Hulst is op historisch vlak een interessante gemeente omdat de vestingwerken goed bewaard bleven. Hulst speelde een belangrijke rol als hoofdstad van de Vier Ambachten, waartoe ook Axel, Assenede en Boekhoute behoorden. Ontdek onze 8 favoriete bezienswaardigheden in deze historische stad.

Inhoud artikel

  1. Gentpoort

De Gentpoort is een van de 3 toegangspoorten die toegang geven tot de binnenstad van Hulst. De andere poorten zijn de Bagijnepoort en de Dubbele poort. Die laatste poort is wel pas een dubbele poort geworden in het begin van de vorige eeuw.

De vesting dateert origineel uit de 15de eeuw maar daar blijft alleen nog de Bollewerckpoort. De vesting die je nu te zien krijgt is 17de eeuws. Hulst kreeg reeds stadsrechten in 1180 en werd het centrum van Oost-Zeeuws-Vlaanderen. Het was een belangrijk handelscentrum en stond in voor de ontginning van de omliggende gronden.

De grote Sint-Willibrordusbasiliek is de getuige van de rijkdom dat de stad genoot. Daardoor kreeg het in 1470 een vesting maar die werd onder de voet gelopen door de Gentenaars in 1491. Tijdens de Spaanse bezetting in de 17de eeuw werd de huidige vesting gebouwd en wat later nog eens verbouwd door de Nederlanders. Een goede restauratie halfweg de 20ste eeuw laat je nu genieten van een uniek bouwwerk.

  1. Monument Reynaert de Vos

Het dierenepos 'Van den vos Reynaerde' dateert uit de 13de eeuw en zou in deze regio geschreven zijn. Hulst mag wel beweren dat het verhaal in deze stad is ontstaan maar niets is hiervan zeker. In Hulst is Reynaert de Vos echter nooit ver weg en geeft zijn naam aan vele horeca- en handelszaken.

Het monument aan de Gentpoort dateert van 1938 en is ontworpen door een Antwerps kunstenaar. Wat verder aan de basiliek kan je ook nog een kleine en mooie beeldengroep zien van dit dierenepos: 'Als de vos de passie preekt'.

  1. Stadsmolen

Een molen op de vestingwal is niet uitzonderlijk, we zien het ook in Brugge, Middelburg en talrijke andere steden. Deze stellingmolen dateert van eind de 18de eeuw maar reeds daarvoor stond er hier een windmolen. Slechts heel beperkt is de molen opengesteld voor bezoekers.

  1. Bollewerckpoort

Bij de bouw van de huidige vesting werd de vernielde Bollewerckpoort overdekt met aarde. In 1952 werd ze opnieuw ontdekt en blootgelegd. Het is een unieke dubbele poort die zowel op land als op het water een toegang gaf tot de stad.

  1. Nieuwe Bierkaai

De Nieuwe Bierkaai brengt opnieuw het water in de stad, zoals het vroeger was. De Oude Haven kreeg een hedendaags tintje met een mooie brug en heel wat terrasjes. Halfweg 2012 werd dit vernieuwd stadsdeel ingehuldigd en is nu een locatie waar heel wat kleinschalige evenementen doorgaan.

De naam 'Bierkaai' dateert al van de 16de eeuw en de linkerzijde van de haven draagt nog steeds de naam 'Bierkaaistraat'. Tussen de beide zijden van de haven lag er een brug en die is er nu opnieuw gebouwd. Het hart van de handelsactiviteiten in Hulst was in dit stadsdeel, maar het bevaarbaar houden was een dure zaak. Keer op keer verzandde de haven. Rond 1600 werd de hoge vesting aangelegd, de Bollewerckpoort verdween onder de aarde en de haven werd gedempt.

  1. Streekmuseum 'De Vier Ambachten'

Het Streekmuseum 'De Vier Ambachten' is gehuisvest in het voormalig ”Refugiehuis Ter Duinen” dat gebouwd werd in de 16de eeuw en grondig verbouwd in de 18de eeuw. Een refugiehuis werd door de kloosterorden gebouwd binnen de stadmuren om bij woelige tijden hun abdij te verlaten en te schuilen in het refugiehuis. Vanaf halfweg de 17de eeuw kwam dit huis in handen van verschillende eigenaars.

Sedert 1979 belicht het streekmuseum hier de geschiedenis van het rechtsgebied 'De Vier Ambachten' die Hulst, Axel, Boekhoute en Assenede omvatte en een deel van het Graafschap Vlaanderen uitmaakte. Naast lokale klederdrachten, geschiedenis en archeologische vondsten verneem je hier ook meer over Reynaert de Vos, een legende die hier zijn oorsprong zou hebben.

  1. Sint-Willibrordusbasiliek

Bij de langdurige bezetting door de Spanjaarden werden de protestanten verdreven in de 17de eeuw. Daardoor is Hulst een rooms-katholieke stad met een basiliek. De bouw van de Sint-Willibrordusbasiliek werd aangevat in 1200 en het duurde tot 1534 vooraleer ze afgewerkt was. Maar Hulst was dikwijls oorlogsgebied en het wisselde wel eens van godsdienst: van 1645 tot 1807 was het protestants. Van 1807 tot 1929 was het zelfs de helft protestants en de andere helft katholiek, gescheiden door een muur. Sedert 1929 is het een volle katholieke kerk. Een grondige restauratie eind vorige eeuw heeft deze basiliek opnieuw zijn glorie teruggegeven. Maar de toren is ietwat bijzonder.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog, in 1944, werd de boventoren vernield en vervangen door wat je nu te zien krijgt. Over de schoonheid van de toren verschillen de bezoekers van mening maar over het interieur is iedereen het volkomen eens: een prachtige openheid. Het koor met gebrandschilderde ramen uit het begin van de 19de eeuw handelen over het leven van Sint-Willibrordus en de geschiedenis van de kerk. De kerk bezit ook een prachtig en uniek Frans-Vlaams orgel uit het begin van de 17de eeuw. In 2009 werd deze kerk uitgeroepen tot 'De mooiste kerk van Nederland'.

  1. Stadhuis

Tijdens de middeleeuwen toen Hulst een rijke stad was had het een mooi stadhuis. De Gentenaren hebben het echter in brand gestoken in 1452. De Hulstenaren hebben een nieuw stadhuis gebouwd en het zelf in brand gestoken toen huurlingen van Gent er zich hadden in verschanst (1485). Het huidige stadhuis dateert van 1540 en werd grondig gerestaureerd halfweg de 20ste eeuw.

  1. Waar overnachten in Zeeland?

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Zeeland? Dan raden wij je aan om vooral te zoeken in de buurt van Breskens, Middelburg en Vlissingen. In deze steden is het aanbod het grootst.

Booking.com

  1. Download je gratis reisgids Zeeland en mis niets!

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Zeeland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Zeeland met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Zeeland.

Zeeland

Gratis reisgids Zeeland downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 21 oktober 2021 - André Huyghe

Zeer de moeite. Zeker het museum doen, is dan nog gratis ook en heel vriendelijke mensen.

- 9 september 2021 - Hélène Zwinkels

We hebben alle bezienswaardigheden bezocht en enorm genoten van deze prachtige vestingstad.

- 20 juli 2021 - jo

previeuw ziet er goed en duidelijk uit

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?