10 x mooiste treinreizen & treinroutes door Spanje: Hoe op reis met de trein in Spanje?

Koop de volledige reisgids voor € 10

10 x mooiste treinreizen & treinroutes door Spanje: Hoe op reis met de trein in Spanje?

8 april 2024 in Spanje1 reactie

Overzicht van de 10 mooiste één- en meerdaagse treinreizen door Spanje

De trein is misschien wel de beste manier om een land te leren kennen. Treinreizen zijn een unieke ervaring. Dit vervoersmiddel gidst je door afgelegen en onbekende plekken en biedt zo een nieuwe blik op een land. Je reist comfortabel naar je bestemming, op een trage manier, en hebt alle tijd om de landschappen te bewonderen, je reis verder uit te stippelen of om gewoon een boek te lezen. Het vliegtuig mag dan wel sneller zijn, de trein is ongetwijfeld aangenamer.

Wil je Spanje met de trein leren kennen? We got you! Hieronder vertellen we je over de beste treinroutes in Spanje.

Inhoud artikel

  1. Aan boord van de Transcantábrico Gran Lujo

De Transcantábrico is een luxueuze toeristentrein die de noordkust van Spanje doorkruist langs de Golf van Biskaje. Dit is een van de oudste toeristische treinen van Spanje en wordt beheerd door het Spaanse openbare bedrijf FEVE. Deze treinreis richt zich vooral op het verkennen van de groene landschappen, gezellige kustdorpjes en historische plekken in Noord-Spanje. De route omvat vaak steden zoals San Sebastian, Bilbao, Santander, Oviedo en Santiago de Compostela.

Er worden ook verschillende rondleiding en excursies georganiseerd. Zo kan je een de moderniteit van Bilbao in het Guggenheim Museum bewonderen, proeverijen van lokale gerechten en wijn volgen en een historische wandeling maken door het centrum van Santiago de Compostela.

  • De Transcantábrico-trein doet er 8 dagen en 7 nachten over tussen San Sebastián en Santiago de Compostela (en omgekeerd).
  • De trein is erg prestigieus en heeft alle moderne faciliteiten aan boord die je kan wensen. Je verblijft in een van de prachtig ingerichte en-suite slaapwagons voorzien van een eigen badkamer met hydromassage, WiFi en 24-uursroomservice.
  • Tijdens de reis word je ook culinair verwend met verfijnde gerechten bereid met streekproducten uit Galicië, Asturië, Cantabrië en Baskenland én vergezeld van lokale wijnen.
  • Meer info op de website.
Een rondreis met de Transcantábrico Gran Lujo is een bijzondere manier om Noord-Spanje. Stap aan boord van een luxueus hotel op rails omgeven door glamour en geniet van een onvergetelijke treinreis.

Stap alvast aan boord van dit luxehotel op rails in onderstaand filmpje

Op deze website kan je elke ruimte van de Transcantábrico Gran Lujo bekijken.

  1. Al-Andalus: treinen door Andalusië

Al-Andalus is het paradepaardje van alle Spaanse treinen

Dit prachtige paleis op wielen is 450 meter lang en telt 15 wagons. Daarmee is het de langste trein die op het Spaanse spoorwegnet rijdt. Deze luxetrein rijdt zeven dagen en zes nachten lang door de belangrijkste Andalusische steden. Je vertrekt vanuit hoofdstad Sevilla en stopt daarna in Cádiz, Ronda, Granada, Baeza, Ubeda en Córdoba.

De Al-Andalustrein bestaat uit originele wagons uit 1929 die de essentie van de belle époque behouden. Wat je mag verwachten?

  • Antieke glas-in-loodramen, kranen, marmeren vloeren en gebeeldhouwde bloemen.
  • En toch is de trein ook aangepast aan de modernste behoeften. Je vindt hier luxueuze kamers met bubbelbaden, een sauna, er is keukenservice en je kan ontspannen in lounges, bars en restaurants.
  • Natuurlijk heb je ook de hele tijd high-speed wifi.

Wie een treinreis van meerdere dagen wil maken en tegelijkertijd de geschiedenis van Spanje wilt leren kennen, moet de Al-Andalus treinroute zeker aanstippen. Daar hangt wel een prijskaartje aan. Je betaalt tussen de 2000 en 6000€ voor de reis, afhankelijk van de kamer die je kiest en de lengte van het traject.

  1. Tren dels Llacs in Catalonië

El Tren dels Llacs rijdt tussen de bergen van Catalonië door, langs bruggen en tunnels en langs spectaculaire bergen. Deze bijzondere trein is een echte aanrader voor natuurliefhebbers. De adembenemende landschappen in de omgeving van Lleida staan centraal, maar onderweg maak je ook een stop bij een van de oudste likeurfabrieken van Catalonië. Terwijl je in de trein door het gebied reist, kan je ook genieten van een typische lunch en wie dat wil, kan een bezoek brengen aan de zoutmijnen van Gerri de la Sal.

Er zijn twee opties: een vintage of moderne trein met panoramisch uitzicht. De vintage trein is elke zaterdag beschikbaar tussen april en oktober, terwijl de moderne trein alleen in juli en augustus over de sporen zoeft. Meer info op de website.

LEESTIP: Mis niets tijdens je verblijf, download onze gratis reisgids Catalonië.

  1. Een ritje met de aardbeitrein, Tren de la Fresa

Een van de meest eigenzinnige treinreizen die je in Spanje kan maken, is misschien wel de Tren de la Fresa, oftewel: de Aardbeientrein. Deze toeristische trein rijdt tussen Madrid en de prachtige stad Aranjuez en is nog een van de oudst werkende spoorlijnen in Spanje (gebouwd in het jaar 1851).

Ooit al gehoord van het stadje Aranjuez? Aranjuez ligt aan de oevers van de Taag en staat voornamelijk bekend om zijn zoete en smaakvolle aardbeien.

  • Deze speciale treinrit wordt georganiseerd tijdens het aardbeiseizoen, meestal van april tot juni, en laat je genieten van het adembenemende landschap en de vruchtbare velden van aardbeien onderweg.
  • De historische treinrijtuigen zijn zorgvuldig gerestaureerd om de sfeer van het verleden te behouden. Als passagier kan je de hele treinrit genieten van het comfort van houten banken en een vintage treininterieur.
  • Er is ook entertainment aan boord, zoals muzikanten die traditionele Spaanse muziek spelen om de ervaring compleet te maken.
  • De gastvrouwen op de trein zijn in historische klederdracht gekleed, en komen tijdens de treinrit langs met een grote mand overheerlijke, sappige aardbeien uit Aranjuez.
  • Meer info op de website.

Eenmaal in Aranjuez kan je de mooiste bezienswaardigheden verkennen

De stad staat naast zijn aardbeien, ook bekend om zijn Koninklijk Paleis en immense tuinen. Het wordt ook wel eens ‘het kleine Versailles’ genoemd. We raden je aan om een korte wandeling te maken door het oude centrum met talloze barokke gebouwen en de aangename sfeer in de stad op te snuiven, alvorens je de trein terug neemt. Tickets voor het Koninklijk Paleis bestel je hier.

Met de trein van Madrid naar Aranjuez, is één van de populaire daguitstappen die je kan maken vanuit Madrid.
  1. Costa Verde Express, van Bilbao naar Santiago de Compostela

Ook in het noorden van Spanje valt er te treinen. Meer zelfs, de Costa Verde Express is naar onze mening de allermooiste treinroute van Spanje. Het is zowel een culturele als gastronomische treinreis die je van Bilbao naar Santiago de Compostela brengt. Je reist door het Baskenland, Cantabrië, Asturië en Galicië aan boord van een luxetrein die je een van de groenste delen van Spanje laat zien.

  • In totaal kan je 6 dagen en 5 nachten lang aan boord verblijven.
  • Je maakt stops in Llanes, Luarca of Viveiro. Het gaat hier niet om de bestemming, maar wel om de reis zelf.
  • De stops en de landschappen staan centraal.
  • De Costa Verde Express is geen hogesnelheidstrein die tot doel heeft je van punt A naar punt B brengen.

Wat mag je verwachten aan boord van de Costa Verde Express

  • De zes dagen die je erover doet om van Bilbao naar Santiago de Compostela te rijden, zitten vol activiteiten. Je kan kiezen voor ontbijt, lunch en diner aan boord of in geselecteerde restaurants in de stadjes waar je stopt.
  • Je kan ook rondleidingen reserveren en kaartjes voor monumenten en voorstellingen boeken. Je verkent het noorden van Spanje met een meertalige gids.
  • De trein is luxueus ingericht en telt amper 24 luxesuites. Aan comfort zal je niet hoeven in te boeten, je kan rekenen op een hydromassagedouche en aan boord vind je verschillende eetwagons, een cafetaria en zelfs een bar.
  • Meer info op de website.
  1. La Robla Express: de pelgrimstrein

Een andere treinroute die je door Noord-Spanje voert, is de Expreso de la Robla. Deze trein staat ook wel bekend als de pelgrimstrein, omdat je dezelfde route aflegt als de pelgrims, maar dan veel comfortabeler natuurlijk. Op de La Robla Express heb je geen wandelschoenen nodig. Vertrekken doe je vanuit Oviedo en daarna reis je via Viveiro, Ortigueira en Ferrol naar Santiago de Compostela. Gedurende 6 dagen en 5 nachten reis je door de groene landschappen van Noord-Spanje en maak je excursies en krijg je rondleidingen in bijzondere plekken.

  • De trein is luxueus ingericht en de klemtoon ligt op gastronomie.
  • Er zijn maar liefst 3 loungerijtuigen, waar je overdag waarschijnlijk het meeste tijd spendeert.
  • Verder zijn er nog een barrijtuig en een restaurantrijtuig. Dat alles in een moderne trein die aan de moderne comforteisen voldoet.
  • Een groot voordeel van deze trein is dat je ’s nachts gewoon stilstaat. Op de La Robla Express zal je dus niet dooreen geschud worden. Zo ben je helemaal uitgerust voor de excursies overdag.

Verkorte treinreis met de La Robla Express

Er is ook een verkort traject van de La Robla Express tussen Bilbao en León. De reis duurt 3 dagen en 2 nachten. De perfecte optie voor wie daarna nog naar Santiago de Compostela wil wandelen! Deze trein is enkel beschikbaar tussen juli en oktober. Meer info op de website.

  1. Middeleeuwse trein van Madrid naar Sigüenza

Wil je een korte reis vanuit Madrid met de trein maken? Dan kan je de middeleeuwse trein naar Sigüenza nemen. De rit is ongeveer 130 kilometer lang en brengt je naar een middeleeuws pareltje. Het unieke aan deze trein is dat er aan boord entertainment is in de vorm van troubadours, ridders en middeleeuwse muziek.

Eenmaal aangekomen op je bestemming word je rondgeleid door een gids die je Sigüenza laat ontdekken. Je verkent de stadsmuren, de kathedraal en het plein Plaza Mayor en onderweg is er natuurlijk tijd om de voortreffelijke gastronomie proeven. De trein rijdt tussen april en november.

  1. Montserrat bezoeken vanuit Barcelona met de trein

De treinrit van Barcelona naar Montserrat is een andere prachtige en populaire route in Catalonië. Deze bijzondere treinrit biedt de mogelijkheid om het adembenemende landschap van Montserrat te verkennen, een bergmassief dat bekend staat om zijn indrukwekkende rotsformaties en het klooster Santa Maria de Montserrat. Montserrat bezoeken, is een van de populaire daguitstappen die je kan maken vanuit Barcelona.

  • Om van Barcelona naar Montserrat te reizen, kan je de trein nemen vanuit Barcelona naar het treinstation Plaça d'Espanya.
  • Vanaf het treinstation Plaça d'Espanya kan je overstappen op de tandradbaan, bekend als de Montserrat Rack Railway (R5-lijn), die je naar het hoger gelegen station van Montserrat brengt.
  • Terwijl je de berg oprijdt, geniet je van de schitterende uitzichten op de omliggende bergen en valleien.
  • Eenmaal bij het hoger gelegen station van Montserrat aangekomen, neem je de kabelbaan naar het klooster van Montserrat (Aeri de Montserrat).

Het klooster van Montserrat is een belangrijke religieuze plek in Catalonië. Het herbergt onder andere de Zwarte Madonna van Montserrat, een beeld van de Maagd Maria dat door pelgrims wordt vereerd. In de buurt van Montserrat zijn er verschillende wandelroutes uitgestippeld met uitzicht op de omliggende bergen en ravijnen.

TICKETS: Boek je dagexcursies naar Montserrat vanuit Barcelona. Met dit ticket kan je vanaf Barcelona met de trein (retour) naar het klooster van Montserrat. Daarnaast heb je ook toegang tot het Montserrat-museum en kan je een Likeurproeverij volgen.

  1. De literatuurtrein in het teken van Antonio Machado

Met deze trein reis je door het land van de buitengewone dichter Antonio Machado. Je trekt van Madrid naar het wondermooie Segovia op de Campos de Castilla-trein.

  • Je rijdt onderweg langs Sigüenza, de barokke kapel van San Saturio, de Fuentes del Duero, de Laguna Negra en de ruïnes van het historische Numancia. Het waren allemaal belangrijke plaatsen in het leven en werk van Antonio Machado.
  • Onderweg zie je acteurs rondlopen gekleed in traditionele kledij uit Machado’s tijd. Ze dragen fragmenten uit enkele van de belangrijkste werken van de dichter voor. Een uniek concept!

Dat alles gebeurt in een trein die is ontworpen voor comfort, gemak en ontspanning om de perfecte tijd tussen de excursies door te brengen. De trein rijdt enkel op zaterdagen in juli, augustus en september. Segovia is een fantastische bestemming die voorlopig nog wat ondergewaardeerd wordt door internationale toeristen. Dit pareltje staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en zal je ongetwijfeld verrassen met zijn rijkdom aan musea, monumenten en geschiedenis, zijn traditionele gastronomie en de schilderachtige omgeving.

Aan je treinkaartje hangen bovendien veel voordelen vast. Je hebt gratis toegang tot het Museum van het Huis Antonio Machado en je kan er aan een gereduceerd tarief de voorstelling "Con Ojos de Poeta" (Met de Ogen van de Dichter) bijwonen. Al moet je daarvoor wel een aardig mondje Spaans spreken.

  1. De toeristische thematreinen in Galicië

Laat de auto even achter op de parking, en maak een prachtige treinreis door Galicië! Inmiddels zijn er 14 verschillende toeristische routes uitgestippeld die je laten kennis maken met de mooiste plekjes in Galicië. De toeristentreinen rijden tussen mei en oktober en hebben elk een eigen thema.

Zo heb je de befaamde vuurtorenroute die je naar noordelijkste punt van het Iberisch schiereiland brengt, de kloosterroute die je naar onder andere naar het klooster van Oseira brengt en de Galicische kaasroute waarbij je kan proeven van de Galicische kazen. Ook zijn er treinreizen die volledig in teken staan van de heerlijke Galicische wijnen. Meer info op de website.

RONDREIS: De Noord-Spaanse regio Galicië is nog niet heel bekend als een vakantiebestemming, terwijl het gebied ontzettend veel te bieden heeft! Bekijk zeker eens onze autovakantie door Galicië.

  1. De houten tram van Sóller

Niet echt een treinreis, maar absoluut wel de moeite waard om te vermelden! Sóller is een levendige havenstad op het Spaanse eiland Mallorca. Gesitueerd in een charmante baai met zowel indrukwekkende bergen als een adembenemend zeezicht, heeft Port de Sóller het volgens sommigen allemaal. Gelukkig is dit dorp kunnen ontsnappen aan overbebouwing en werd het zo een meer gesofisticeerde vakantiebestemming.

Hier kan je een prachtige tramrit maken met de houten vintage-tram naar Sóller. Het historische gebouw van het treinstation van Sóller bevindt zich bij Plaza de España. Stap op de iconische stram en maak een mooie reis door Port de Sóller aan de Middellandse Zeekust.

REISGIDS: Mis niet tijdens je verblijf op dit prachtige Spaanse eiland met onze gratis preview reisgids Balearen.

  1. Reis naar Spanje met de trein

In Spanje liggen dus enkele fantastische treinreizen op je te wachten. Je kan gewoon naar Spanje vliegen, naar vertrekplaatsen Madrid, Sevilla of Bilbao bijvoorbeeld, maar ook de trein nemen. Vanuit Brussel of Amsterdam neem je makkelijk de Thalys naar Parijs. Daar heb je dan de keuze uit verschillende langeafstandstreinen die je naar je Spaanse bestemming brengen.

  • Reis je naar Bilbao, dan kan je vanuit Parijs de trein naar Hendaye nemen. Die trein vertrekt wel vanuit Paris de Montparnasse, een ander station dan waar de Thalys aankomt. De metro verbindt beide stations en de reis duurt niet lang, maar houd er wel rekening mee bij het boeken van tickets.
  • In Hendaye, in het Franse Baskenland, neem je dan de Euskotren die je naar het Spaanse San Sebastian brengt voor enkele euro’s.
  • Wil je in Catalonië treinen? Dan neem je vanuit Parijs de trein naar Barcelona. Die doet er 11 uur over. Vandaar kan je dan in amper 2,5 uur verder reizen naar Madrid. Sevilla bereik je vanuit Madrid, maar er is ook een rechtstreekse hogesnelheidstrein die Barcelona met de Andalusische hoofdstad verbindt.
  1. Tips voor je treinreis in Spanje

Afsluiten doen we met enkele praktische tips voor je treinreis in Spanje

  • De mooiste treinreizen van Spanje die we hierboven hebben opgesomd, zijn gericht op toeristen. Dat betekent dat je beter vooraf reserveert om zeker te zijn van een plekje. Voor de Al-Andalus en de Costa Verde Express, de twee bekendste treinroutes, reserveer je best maanden op voorhand.
  • De hogesnelheidstreinen die je neemt om het vertrekstation van je Spaanse treinreis te bereiken, reserveer je natuurlijk ook beter op voorhand. Niet alleen om zeker te zijn van een ticket, maar ook voor de prijs. Hoe vroeger je het ticketje koopt, hoe lager de prijs doorgaans is.
  • De Spaanse hogesnelheidstreinen zijn bijzonder comfortabel en ruim. De Franse treinen zijn iets krapper, daar loont het om een 1ste klasse ticketje te reserveren indien je budget dat toelaat.
  • Op zoek naar een treinroute naar je bestemming? Dan kan je gebruik maken van Rome2Rio. Dat is een app die een reisroute uitdoktert en verschillende vervoersmiddelen gebruikt om je van A naar B te brengen. Je kan ook treinroutes selecteren.
  • Als je een treinreis wilt maken door Spanje, is het altijd handig om op voorhand na te gaan welke bezienswaardigheden je wilt zien onderweg.
Wie naar Bilbao, Madrid of Sevilla reist voor een treinreis, moet natuurlijk ook enkele dagen vooraf voorzien om de stad zelf te leren kennen. Boek hier een hotel in Bilbao, Madrid of Sevilla.
  1. Download onze gratis reisgidsen Spanje

Wil jij ook graag Spanje zo goed mogelijk verkennen? Dat kan! Download onze gratis reisgidsen, zo ben je zeker dat je niets mist.

AndalusiëBarcelonaBalearenCanarische EilandenCataloniëCastilla y LeónMadrid & ToledoMallorcaMurcia en ValenciaNoord-Spanje
Reisgids AndalusiëReisgids BarcelonaReisgids BalearenReisgids Canarische EilandenReisgids CataloniëReisgids Castilla y LeónReisgids Madrid & ToledoReisgids MallorcaReisgids Mucria en ValenciaReisgids Noord-Spanje

Op reis naar Spanje? Nog op zoek naar inspiratie voor je autovakantie? Download dan ook zeker onze rondreizen en uitgestippelde wandelingen, zo mis je niets van het prachtige land. Bekijk ons volledige aanbod rondreizen in Spanje.

Noord-Spanje

Gratis reisgids Noord-Spanje downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 21 maart 2024 - Christina Pieters

Interessante tips waar je aan hebt. Leest gezellig en klopt ook nog allemaal. Treinreizen en ontdekken een prachtige ervaring. Leuk deze site ontdekt te hebben

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?