19 x bezienswaardigheden Cordoba bezoeken? Tips, info: wat zeker doen?

Volledige reisgids kopen voor € 10

19 x bezienswaardigheden Cordoba bezoeken? Tips, info: wat zeker doen?

17 augustus 2021 in Andalusië7 reacties

Cordoba is een levendige stad met gezellige pleinen, nauwe straatjes volgepropt met toeristenshops, bars en restaurantjes. Verder kan je hier ook een overvloed vinden aan musea en andere bezienswaardigheden. Hier kom je alvast te weten wat je allemaal moet gezien hebben in Cordoba.

Tickets & Tours in Cordoba, sla de wachtrij over

Op vakantie naar Cordoba? Bezoek er de wereldberoemde Mezquita kathedraal, wandel door de patio's of ontdek er het Alcázar van Córdoba. Sla de wachtrij over of boek een gegidste rondleiding online. Zie volledige aanbod hieronder.

Inhoud artikel

 1. Alcazar de los Reyes Cristianos

Alcazar de los Reyes Cristianos is een paleisfort uit 1328 met een eenvoudige structuur met enkele hoektorens, riante tuinen en waterpartijen. Wanneer de katholieke koningen naar Cordoba kwamen, verbleven ze meestal hier. De donjon is nog de originele. In dit fort had het koningskoppel Isabel en Fernando in 1486 hun eerste gesprek met de bekende ontdekkingsreiziger Christoffel Colombus. Het zou nog 7 jaar duren om de koningin Isabel te overtuigen van zijn ambitieuze plannen.

Bijna vier eeuwen lang bevond zich hier de zetel van de Inquisitie. Daarna werd de burcht nog gebruikt als gevangenis en als kazerne. Halfweg vorige eeuw werd een museum ingericht. In het museum zie je ondermeer een Romeinse sarcofaag uit de 3de eeuw n.C. Verder zijn er in een aparte ruimte grote Romeinse mozaïeken die de muren gedeeltelijk vullen al lijken ze ons wat teveel gerestaureerd om de schoonheid ervan te herkennen. Beetje jammer ook dat de opschriften enkel in het Spaans zijn.Er is hier ook een heel fraai tuinencomplex te vinden met grote vijvers in een mix van Moorse en Andalusische stijl.

Behalve het paleis zelf zijn ook de tuinen met verschillende vijvers erg de moeite. Het paleis is iedere dag geopend, behalve op maandag. Op vrijdag is er gratis toegang. In de lente en de zomer zijn er ook avondshows in de tuinen met een licht- en geluidspektakel.

Wil je graag een rondleiding of tour volgen door Alcazar de los Reyes Cristianos? Boek je ticket online vanaf€ 14

 1. De indrukwekkende Puente Romano

De Puente Romano brug meet 240 meter, is gebouwd ten tijde van keizer Augustus 100 v.C. over de Guadalquivir. Ze is vaak verbouwd geweest. De Puente Romano vormt de verbinding tussen de Torre de la Calahorra en de Puerta del Puente.

De Puerta del Puente staat er wat ‘eenzaam’ bij. Ze werd gebouwd in verschillende periodes in de tweede helft van de 16de eeuw. De tijd daarvoor stond hier een poort die deel uitmaakte van de stadsmuur. Het was toen één van de belangrijkste toegangen tot de stad.

De Torre de la Calahorra heeft meer een uitzicht van een burcht dan van een toren. Die is dan ook opgetrokken op ruïnes van een Arabisch fort. In de toren is een museum ingericht dat de cultuur en eigenheid van Andalusië in woord en beeld brengt.

Wil je ook Cordoba beter leren kennen? Wat dat je van een fietstour of wandeltocht door het historische centrum van Cordoba? Boek je tour online vanaf € 13

 1. Palacio Episcopal en Palacio de Congresos

Het bisschoppelijk paleis bevat een kunstmuseum met daarin een collectie beeldhouwwerken en schilderijen. Naast het bisschoppelijk paleis staat het Congresgebouw dat een voorbeeld is van de late gotiek. De bouwperiode situeert zich in het begin van de 16de eeuw. Je kan er naar een Moorse patio, een kloostergalerij en een mooie kapel in flamboyante gotische stijl. Vanaf het begin tot het eerste kwart van de 18de eeuw was dit een ziekenhuis, nu de huisvesting voor conferenties en exposities.

 1. Caballerizas Reales: de koninklijke paardenstallen

In de koninklijke paardenstallen kan je ook de koetstuigen zien die ooit over de straten hebben gereden. In paardenshows die hier af en toe plaatsvinden, staat het Andalusische paard centraal gecombineerd met flamencoshow. De stallen zijn in 1570 gebouwd onder het bewind van koning Filipe II die een echte paardenliefhebber was.

 1. De wereldberoemde Mezquita kathedraal

De Mezquita in Cordoba is wereldberoemd en is de topattractie van de stad. Deze voormalige moskee is tegenwoordig de Kathedraal van Cordoba en staat ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Op de locatie van de huidige Mezquita, stonden eerst een andere kerk en een tempel. Je kan het monument elke dag van de week bezoeken.

Als je een bezoek brengt aan de kathedraal zal je ogen te kort komen. Het is de op één na grootste moskee van de wereld. Alle elementen binnenin zullen je aandacht aantrekken. Er zijn maar liefst 856 zuilen en ook de kunstwerken tot het plafond. Let ook op de lichtinval op de vloer, hier en daar zie je een heel leuk lichteffect. Het licht valt de moskee binnen langs 4 koepels.

Zoals bij veel kerkgebouwen is de moskee door de eeuwen heen verschillende keren getransformeerd. Daardoor zie je een mix van diverse bouwstijlen uit de architecturale geschiedenis. Een opvallend element is de kerk die midden in de grote moskee staat. Die is gebouwd door christenen nadat ze Cordoba ooit binnenvielen.

Onze tip: De Mezquita bezoeken is een must do als je in Cordoba bent, koop alvast je tickets online vanaf € 14. Zo ben je zeker dat je binnen kan en kan je de wachtrijen ontlopen.
 1. Museo de Bella Artes en Museo Julio Romero de Torres

 • Plaza del Potro is een langwerpig pleintje met aan één uiteinde een beeldfontein. Het moet een ‘potro’ voorstellen, wat veulen betekent. Een verwijzing naar de paardenmarkt die hier altijd heeft plaatsgevonden. Op dit plein bevinden zich twee kunstmusea.
 • Museo de Bella Artes In het Museo de Bella Artes vind je vooral kunst van lokale kunstenaars uit de periode vanaf de 14de tot de 20ste eeuw: Murillo, Valdés Leal e.a.
 • Museo Julio Romero de Torres Hier kan je werk vinden van Julio Romero de Torres (1874-1930), die hier zijn schildersatelier had in een voormalig ziekenhuis. De vrouw, het meest naakt afgebeeld, stond bijna altijd centraal in zijn werk.
 1. Het warme Plaza de la Corredera

Het Plaza de la Corredera is echt zo een typisch Spaans plein, volledig omsloten door appartementsblokken. Het werd aangelegd bij het begin van de 18de eeuw. De warme kleuren geven het plein een speciaal accent. Als je het plein betreedt, kan je aan je rechterzijde naar een binnenhal met verse marktwaren. Altijd leuk om daar eens binnen te lopen. Op het plein vonden ooit allerlei evenementen plaats: van stierengevechten, theateropvoeringen tot verbrandingen van ketters.

 1. De barokke Iglesia San Pablo

Vroeg in de 13de eeuw was op de plaats van de Iglesia San Pablo het San Pablo klooster gevestigd. De kerk werd er later bijgebouwd. Alleen al voor de toegangspoort naar de kerk toe zou je al eens tot hier komen. Het is een mooi voorbeeld van barokke kunst. In een nis staat de H. Paulus (Pablo). De gevel van de kerk is minder uitbundig. Je zou niet verwachten dat achter deze buitengevel zo’n hoge binnenruimte tevoorschijn komt. Het interieur is een mix van romaans gotisch. Prachtige marmeren versieringen. Pronkstuk is de zijkapel met een beeld van Maria met betraand gezicht.

 1. De patio's en Palacio de Viana

De frontgevel van het 16de-eeuwse Palacio de Viana herenhuis oogt al bijzonder mooi en eenmaal onder de poort door wordt het alleen maar indrukwekkender. Dit paleis is daarom zeker een bezoek waard. Niet alleen voor de meubelen, wandtapijten, schilderijen, leder, porselein en andere voorwerpen. Je bekomt er een goede indruk hoe de rijke burgers hier vroeger leefden. Het zijn vooral de patio’s en de grotere tuin die aangenaam zullen verrassen. Je stapt van het ene binnenhofje naar het andere via doorgangetjes.

Je wordt er ‘overvallen’ door heel veel pittoreske patio's. Elk in een eigen stijl, een eigen thema, overal verschillende soorten bloemen en planten. Moors, middeleeuw, Romeins, een monumentaal hofje, een halfopen tuintje, … je vindt ze allemaal terug in het Viana paleis. Wist je dat er elk jaar ook een Patio Festival is in Cordoba?

Wist je dat je een wandeling kan maken langs de mooiste Patio's van Cordoba? Bekijk hier de beschikbare wandeling en tours vanaf € 12

 1. Plaza de los Capuchinos

Op het rustige wat ingesloten plein van Plaza de los Capuchinos staat een beeld, Cristo de los Faroles (Christus van de Lantaarn) uit eind 18de eeuw. Het beeld behoort tot de bekendste monumenten van Cordoba.

 1. Iglesia San Miguel

Een sobere Romaanse stijl heeft de kerk van San Miguel uit de 13de eeuw. Een groot roset valt op. Dit was de gewoonte in de kerken die tijdens de 13de en 14de eeuw werden gebouwd. Evenals een terugkerend gebruik was de indeling in drie beuken. Het altaarstuk van rood marmer is het meest bezienswaardige binnenin.

 1. Ontdek het verleden in het Museo Arqueologico

Het beste archeologisch museum van gans Andalusië is het Museo Arqueologico van Cordoba. Het bevat voorwerpen uit de prehistorie, de rijke Romeinse periode, Visigotische periode. Beeldhouwwerk, sarcofagen, mozaïeken. Een ganse verdieping is gewijd aan het Moorse tijdperk. Het is gevestigd in een paleis met een renaissancegevel.

 1. Maak een fietstocht door Cordoba

Maak een Córdoba Fietstour met Nederlandstalige gids. Zo ontdek je de mooiste plekjes van de stad op 2 wielen. Hierbij zie je uiteraard de Mezquita, de joodse wijk en de pitoreske pleintjes en patios. Voor de liefhebbers zijn er ook E-BIKES beschikbaar. Fietsen in Cordoba is zeker een aanrader en geschikt voor alle leeftijden. Lees meer

De tocht duurt 2 uur, vertrek om 10u 's ochtends aan het Calle Moriscos 10, Córdoba.

Boek je fietstour door Cordoba met Nederlandstalige gids online voor € 29

 1. Bezoek de unieke Sinagoga

Er zijn drie synagogen bewaard gebleven in Spanje. Twee bevinden zich in Toledo. De andere hier in Cordoba. Je vindt ze (uiteraard) terug in de Joodse wijk "Juderia". De synagoge dateert uit het begin van de 14de eeuw. Je kan hem gratis binnenstappen.

Het gebouw is niet bijzonder groot maar het pleisterwerk in de mudejarstijl en de inscripties doen een heel klein beetje denken aan de versieringen van het veel bekendere Alhambra in Granada. De Joodse wijk zelf is ook sfeervol om even door te wandelen met heel wat leuke huisjes, dus je kan wel even wat tijd doorbrengen in de buurt.

Kom alles te weten over de geschiedenis van Cordoba met een gegidste rondleiding, boek je tour online vanaf € 30

 1. De ruïnes van Al Madinah Al Zahra

Al Madinah al Zahra is een stad die dateert uit de 10e eeuw, het tijdperk van het kalifaat. Opvallend is dat de stad in de 11e eeuw alweer met de grond gelijk werd gemaakt. Vandaag vind je nog de ruïnes van de stad met een rijk en glorieus verleden. De stad ligt acht kilometer van Cordoba.

Je kan er met de wagen naartoe of je kan een taxi nemen. De toegang is gratis en het monument is enkel gesloten op maandag en op zondagnamiddag.

 1. Alles over het stierenvechten in het Museo Taurino

Het gebouw van het Museo Taurino is uit de 16de eeuw en ligt op het plein Malmónides. In het museum kan je allerlei voorwerpen vinden die te maken hebben met stierengevechten: affiches, schilderijen, documenten, foto’s van de bekendste matadors, het bureau en kostuums van Manolete, één van de beste en bekendste stierenvechters uit Spanje (1917-1947). Manolete werd op amper 30-jarige leeftijd door een stier verwond in de arena van Linares en zou de dag nadien aan zijn verwondingen bezwijken.

 1. Cordoba Hop on Hop off bus

Ontdek de geschiedenis van Cordoba op de meest comfortabele manier. De toeristische Hop-on Hop-off bus brengt je langs alle bekende bezienswaardigheden in Cordoba. Vanuit de open bus kan je relaxen en ontspannen genieten van het beste uitzicht op de stad. Je kan in- en uitstappen op elk van de 27 haltes. Lees meer

Er zijn 2 verschillende routes die je kan volgen: Córdoba Panoramica of Córdoba Intima, elke tour duurt 60 minuten.

Uiteraard ben je ook van harte welkom de volledige tour aan boord te blijven zitten. De bus tour bevat een audiogids in 10 talen (Engels, Spaans, Frans, Duits, Italiaans, Japans, Chinees, Portugees, Russisch, Arabisch). Je kan de bus gedurende 24 uur gebruiken. Boek je ticket voor de bus online € 19,99

 1. Baden in een Arabisch badhuis

In zowat alle steden van Andalusië schemert het Arabische verleden nog behoorlijk door. Een van de getuigen daarvan zijn de vele badhuizen die je er terug kunt vinden in Malaga, Granada, Ronda, Sevilla en ook hier in Cordoba. We konden niet aan de verleiding weerstaan en gingen een paar uurtjes ontspannen in het fraaie badhuis van Hammam Al Andalus.

Je gaat er baden in een authentieke setting en het is heerlijk om er even tot rust te komen na alle sightseeing. Zeker wanneer je al meerdere dagen door Andalusië aan het reizen bent is het een welgekomen wellnessmoment.

Wil jij ook graag in deze prachtige Hammam ontspannen en relaxen? Boek je ticket online voor € 24, een aanrader tijdens je vakantie !

 1. Flamenco show in Cordoba

Laat je verleiden door de passie en ritmes van de flamenco tijdens een live show in de 10e-eeuwse Arabische baden van Santa María in de oude joodse wijk van Córdoba. Een optreden die je nog lang zal bijblijven, boek je ticket voor een flamenco show online.

 1. Waar ligt Cordoba?

Córdoba is een stad gelegen in het zuiden van Spanje, in de regio Andalusië. De stad telt zo'n 330.000 inwoners en heeft een belangrijk cultureel verleden en erfgoed, de Guadalquivir rivier stroomt door de stad. Córdoba is na Sevilla en Málaga de 3de grootste stad van Andalusië.

 • De afstand van Córdoba naar Málaga: 160 km
 • De afstand van Córdoba naar Sevilla: 140 km
 • De afstand van Córdoba naar Granada: 200 km

 1. Waar overnachten in Andalusië (met korting)

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Andalusië? Dan raden wij je aan om vooral te zoeken in de buurt van Malaga, Sevilla en Granada. In deze steden is het aanbod het grootst.

Booking.com

 1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Andalusië?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Andalusië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Andalusië met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Andalusië.

Andalusië

Gratis reisgids Andalusië downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 29 januari 2024 - claudine devos

wij waren nu in januari 2024 in cordoba, rustige aangename maand om te bezoeken. Wij deden alles volgens de wandeling uit de gids die we aankochten (een aanrader!), boekten onze ticketten voor de Mezquita online. Zeker niet vergeten de toren op te gaan (3 euro ter plaatse via ticketautomaat) voor een mooi zicht over de stad. Cordoba viel ons geweldig mee, we plannen om terug te gaan na de zomer om de bebloemde patio's ook te kunnen bekijken. De koninklijke paardenstallen zijn gesloten ivm renovatiewerken.

- 30 oktober 2023 - JOHN VAN WESEMAEL

Knappe gids. Must have.

- 7 maart 2020 - RITA

Super! Veel info! Prachtige streek die we dit jaar gaan ontdekken!

- 22 oktober 2019 - Karin

Afgelopen weekend naar Cordoba geweest. Aanrader natuurlijk voor iedereen bekende Mezquita, maar ook leuk om patio’s bezoeken, maar ook paardenshow en authentieke flamenco El Cardinal.

- 11 september 2019 - Guido Raeven

Prachtige en zeer goed beschreven reisroute zeker een aanrader . Wij zullen deze zeker meenemen telkens we naar daar gaan op verlof

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?