14 x bezienswaardigheden Cordoba bezoeken? Tips, info: wat zeker doen?

Volledige reisgids kopen voor € 10

14 x bezienswaardigheden Cordoba bezoeken? Tips, info: wat zeker doen?

13 februari 2019 in Andalusië0 reacties

Cordoba is een levendige stad met gezellige pleinen, nauwe straatjes volgepropt met toeristenshops, bars en restaurantjes. Verder kan je hier ook een overvloed vinden aan musea en andere bezienswaardigheden. Hier kom je alvast te weten wat je allemaal moet gezien hebben in Cordoba.

Tickets & Tours in Cordoba, sla de wachtrij over

Op vakantie naar Cordoba? Bezoek er de wereldberoemde Mezquita kathedraal, wandel door de patio's of ontdek er het Alcázar van Córdoba. Sla de wachtrij over of boek een gegidste rondleiding online. Zie volledige aanbod hieronder.

Inhoud artikel

 1. Caballerizas Reales: de koninklijke paardenstallen

In de koninklijke paardenstallen kan je ook de koetstuigen zien die ooit over de straten hebben gereden. In paardenshows die hier af en toe plaatsvinden, staat het Andalusische paard centraal gecombineerd met flamencoshow. De stallen zijn in 1570 gebouwd onder het bewind van koning Filipe II die een echte paardenliefhebber was.

 1. Alcazar de los Reyes Cristianos

Alcazar de los Reyes Cristianos is een paleisfort uit 1328 met een eenvoudige structuur met enkele hoektorens, riante tuinen en waterpartijen. Wanneer de katholieke koningen naar Cordoba kwamen, verbleven ze meestal hier. De donjon is nog de originele. In dit fort had het koningskoppel Isabel en Fernando in 1486 hun eerste gesprek met de bekende ontdekkingsreiziger Christoffel Colombus. Het zou nog 7 jaar duren om de koningin Isabel te overtuigen van zijn ambitieuze plannen.

Bijna vier eeuwen lang bevond zich hier de zetel van de Inquisitie. Daarna werd de burcht nog gebruikt als gevangenis en als kazerne. Halfweg vorige eeuw werd een museum ingericht. In het museum zie je ondermeer een Romeinse sarcofaag uit de 3de eeuw n.C. Verder zijn er in een aparte ruimte grote mozaïeken die de muren gedeeltelijk vullen al lijken ze ons wat teveel gerestaureerd om de schoonheid ervan te herkennen. Beetje jammer ook dat de opschriften enkel in het Spaans zijn.Er is hier ook een heel fraai tuinencomplex te vinden met grote vijvers in een mix van Moorse en Andalusische stijl.

 1. De indrukwekkende Puente Romano

De Puente Romano brug meet 240 meter, is gebouwd ten tijde van keizer Augustus 100 v.C. over de Guadalquivir. Ze is vaak verbouwd geweest. De Puente Romano vormt de verbinding tussen de Torre de la Calahorra en de Puerta del Puente.

De Puerta del Puente staat er wat ‘eenzaam’ bij. Ze werd gebouwd in verschillende periodes in de tweede helft van de 16de eeuw. De tijd daarvoor stond hier een poort die deel uitmaakte van de stadsmuur. Het was toen één van de belangrijkste toegangen tot de stad.

De Torre de la Calahorra heeft meer een uitzicht van een burcht dan van een toren. Die is dan ook opgetrokken op ruïnes van een Arabisch fort. In de toren is een museum ingericht dat de cultuur en eigenheid van Andalusië in woord en beeld brengt.

 1. Palacio Episcopal en Palacio de Congresos

Het bisschoppelijk paleis bevat een kunstmuseum met daarin een collectie beeldhouwwerken en schilderijen. Naast het bisschoppelijk paleis staat het Congresgebouw dat een voorbeeld is van de late gotiek. De bouwperiode situeert zich in het begin van de 16de eeuw. Je kan er naar een Moorse patio, een kloostergalerij en een mooie kapel in flamboyante gotische stijl. Vanaf het begin tot het eerste kwart van de 18de eeuw was dit een ziekenhuis, nu de huisvesting voor conferenties en exposities.

 1. De wereldberoemde Mezquita kathedraal

De Mezquita in Cordoba is wereldberoemd en is de topattractie van de stad. Deze voormalige moskee is tegenwoordig de Kathedraal van Cordoba en staat ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Als je een bezoek brengt aan de kathedraal zal je ogen te kort komen. Alle elementen binnenin zullen je aandacht aantrekken, van de zuilen en de kunstwerken tot het plafond.

Onze tip: De Mezquita bezoeken is een must do als je in Cordoba bent, koop alvast je tickets online. Zo ben je zeker dat je binnen kan en kan je de wachtrijen ontlopen.
 1. Museo de Bella Artes en Museo Julio Romero de Torres

 • Plaza del Potro is een langwerpig pleintje met aan één uiteinde een beeldfontein. Het moet een ‘potro’ voorstellen, wat veulen betekent. Een verwijzing naar de paardenmarkt die hier altijd heeft plaatsgevonden. Op dit plein bevinden zich twee kunstmusea.
 • Museo de Bella Artes In het Museo de Bella Artes vind je vooral kunst van lokale kunstenaars uit de periode vanaf de 14de tot de 20ste eeuw: Murillo, Valdés Leal e.a.
 • Museo Julio Romero de Torres Hier kan je werk vinden van Julio Romero de Torres (1874-1930), die hier zijn schildersatelier had in een voormalig ziekenhuis. De vrouw, het meest naakt afgebeeld, stond bijna altijd centraal in zijn werk.
 1. Het warme Plaza de la Corredera

Het Plaza de la Corredera is echt zo een typisch Spaans plein, volledig omsloten door appartementsblokken. Het werd aangelegd bij het begin van de 18de eeuw. De warme kleuren geven het plein een speciaal accent. Als je het plein betreedt, kan je aan je rechterzijde naar een binnenhal met verse marktwaren. Altijd leuk om daar eens binnen te lopen. Op het plein vonden ooit allerlei evenementen plaats: van stierengevechten, theateropvoeringen tot verbrandingen van ketters.

 1. De barokke Iglesia San Pablo

Vroeg in de 13de eeuw was op de plaats van de Iglesia San Pablo het San Pablo klooster gevestigd. De kerk werd er later bijgebouwd. Alleen al voor de toegangspoort naar de kerk toe zou je al eens tot hier komen. Het is een mooi voorbeeld van barokke kunst. In een nis staat de H. Paulus (Pablo). De gevel van de kerk is minder uitbundig. Je zou niet verwachten dat achter deze buitengevel zo’n hoge binnenruimte tevoorschijn komt. Het interieur is een mix van romaans gotisch. Prachtige marmeren versieringen. Pronkstuk is de zijkapel met een beeld van Maria met betraand gezicht.

 1. De patio's en Palacio de Viana

De frontgevel van het 16de-eeuwse Palacio de Viana herenhuis oogt al bijzonder mooi en eenmaal onder de poort door wordt het alleen maar indrukwekkender. Dit paleis is daarom zeker een bezoek waard. Niet alleen voor de meubelen, wandtapijten, schilderijen, leder, porselein en andere voorwerpen. Je bekomt er een goede indruk hoe de rijke burgers hier vroeger leefden. Het zijn vooral de patio’s en de grotere tuin die aangenaam zullen verrassen. Je stapt van het ene binnenhofje naar het andere via doorgangetjes.

Je wordt er ‘overvallen’ door heel veel pittoreske patio's. Elk in een eigen stijl, een eigen thema, overal verschillende soorten bloemen en planten. Moors, middeleeuw, Romeins, een monumentaal hofje, een halfopen tuintje, … je vindt ze allemaal terug in het Viana paleis. Wist je dat er elk jaar ook een Patio Festival is in Cordoba?

 1. Plaza de los Capuchinos

Op het rustige wat ingesloten plein van Plaza de los Capuchinos staat een beeld, Cristo de los Faroles (Christus van de Lantaarn) uit eind 18de eeuw. Het beeld behoort tot de bekendste monumenten van Cordoba.

 1. Iglesia San Miguel

Een sobere Romaanse stijl heeft de kerk van San Miguel uit de 13de eeuw. Een groot roset valt op. Dit was de gewoonte in de kerken die tijdens de 13de en 14de eeuw werden gebouwd. Evenals een terugkerend gebruik was de indeling in drie beuken. Het altaarstuk van rood marmer is het meest bezienswaardige binnenin.

 1. Ontdek het verleden in het Museo Arqueologico

Het beste archeologisch museum van gans Andalusië is het Museo Arqueologico van Cordoba. Het bevat voorwerpen uit de prehistorie, de rijke Romeinse periode, Visigotische periode. Beeldhouwwerk, sarcofagen, mozaïeken. Een ganse verdieping is gewijd aan het Moorse tijdperk. Het is gevestigd in een paleis met een renaissancegevel.

 1. Bezoek de unieke Sinagoga

Er zijn drie synagogen bewaard gebleven in Spanje. Twee bevinden zich in Toledo. De andere hier in Cordoba. Deze is uit het begin van de 14de eeuw. Je kan hem gratis binnenstappen. Niet bijzonder groot maar het pleisterwerk in de mudejarstijl en de inscripties doen een heel klein beetje denken aan de versieringen van het Alhambra in Granada.

 1. Alles over het stierenvechten in het Museo Taurino

Het gebouw van het Museo Taurino is uit de 16de eeuw en ligt op het plein Malmónides. In het museum kan je allerlei voorwerpen vinden die te maken hebben met stierengevechten: affiches, schilderijen, documenten, foto’s van de bekendste matadors, het bureau en kostuums van Manolete, één van de beste en bekendste stierenvechters uit Spanje (1917-1947). Manolete werd op amper 30-jarige leeftijd door een stier verwond in de arena van Linares en zou de dag nadien aan zijn verwondingen bezwijken.

 1. Waar overnachten in Andalusië (met korting)

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Andalusië? Dan raden wij je aan om vooral te zoeken in de buurt van Malaga, Sevilla en Granada. In deze steden is het aanbod het grootst.

Booking.com

 1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Andalusië?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Andalusië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Andalusië met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Andalusië.

Andalusië

Gratis reisgids Andalusië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?