Bezienswaardigheden Granada: Wat zien & doen in Granada?

Volledige reisgids kopen voor € 10

Bezienswaardigheden Granada: Wat zien & doen in Granada?

25 februari 2019 in Andalusië2 reacties

Granada is sterk beïnvloed geweest door de Moorse bezettingen die meer dan 700 jaar heeft geduurd. Dit heeft er voor gezorgd dat Granada een unieke stad is in Spanje. Heel wat bezoekers geraken dan ook niet uitgesproken over Granada. Het is droom en werkelijkheid tegelijk aan de voet van het gebergte Sierra Nevada.

Granada heeft ontelbare mooie pleinen, historische wijken, pittoreske hoekjes, en een unieke natuur. Wij tonen je alvast wat je zeker moet gezien hebben in deze prachtige stad.

Onze tip: Boek een tour of koop je Granada Card

Wil je Granada volledig verkennen en ontdekken? Koop je een Granada Card voor € 49 (incl. Alhambra + Nasrid paleizen), hiermee heb je toegang tot alle belangrijke bezienswaardigheden van Granada + gratis het openbaar vervoer gebruiken.

HELP, alle tickets voor het Alhambra zijn uitverkocht, wat nu? In de drukste periodes zijn tickets zeer snel uitverkocht, een ultieme tip is dan mee te gaan met een gids. Bekijk hier de mogelijheden, zo kan je meestal nog binnen. Bekijk hieronder alle Granda tours of kijk online voor nog meer aanbod.

Inhoud artikel

 1. Monasterio de San Jerónimo

Een bezoek aan het Monasterio de San Jerónimo moet gewoon op je verlanglijstje staan. Het is een te weinig bekende parel in het rijke patrimonium van Granada. Het klooster van San Jerónimo dateert uit de beginjaren van de 16de eeuw. Toen vestigden zich monniken er van de Orde van de Heilige Hiëronymus. Toen Napoleon binnenviel, werd het klooster leeggeplunderd en moesten de monniken op de vlucht. Pas in 1973 kreeg dezelfde Orde de gebouwen terug in haar bezit. Na een restauratie nam een vrouwelijke religieuze gemeenschap haar intrek en dat is nog steeds zo vandaag.

De kloostergalerij uit 1519 biedt heel wat. De grafsteentegeltjes in de vloer die hier veel kleiner zijn dan in andere kloosters. Je kan vrij binnenlopen door verschillende portaaldeuren naar de refter, de kapittelzaal, de sacristie.

De kerk zal je echter met nog meer verstomming slaan. Deze bezit een weldaad van kerkelijke pracht. Het lijkt precies of de beschilderde zuilen met stoffen doeken zijn behangen. Dit heet de gotische Isabella-stijl te zijn. Het retabel zal zeker en vast je aandacht trekken. Het bestaat uit vier verdiepingen en is gemaakt door vele handen van de School van Granada. De taferelen uit het leven van de H. Maagd Maria en Christus vormen het hoofdthema.


 1. Kathedraal van Granada

De kathedraal van Granada is een meesterwerk van het katholiek christelijke geloof in Granada. Al durven hierover de meningen wel verschillen. Omdat men er een hele poos heeft over gedaan om het te bouwen (1523-1704) is het logisch dat opeenvolgende bouwheren verschillende bouwstijlen hanteerden. Vandaar dat je hier zowel renaissance als gotiek, barok en neoclassicisme kenmerken zal herkennen. Merk op, de koninklijke kapel was eerder klaar in 1521. De kathedraal werd er dus tegen gebouwd.

De kathedraal oogt imposant met de 115 meter lengte en 67 meter breedte. De architecten Diego de Siloé, tot zijn dood in 1563, en Alfonso Cano (stierf in 1667) namen het leeuwenaandeel op zich van de ontwerpen. Karel V was de grote motivator om de bouwwerken op te volgen. Het zal je opvallen dat de kathedraal maar één toren heeft, al waren er plannen voor twee. De bouw van de aanpalende Kerk van Sagrario stuurden die plannen in de war. De frontgevel heeft drie portalen. Bekijk even de beelden van de apostelen en het medaillon boven de centrale poort, een afbeelding van de incarnatie.

Binnen valt de grootheid op, de overwegende witte kleur en het fel blinkende goud van het hoogkoor. Uniek zijn de twee orgels uit halfweg de 18de eeuw. Het lijkt meer op een kunstwerk dan zomaar een orgelkast. De hoofdkapel laat zich bewonderen door de glas-in-loodramen, de schilderijen eronder en het grote zilveren baldakijn dat hier pas in 1926 werd geplaatst. Aan beide zijden van het hoofdaltaar staan barokke marmeren preekstoelen.

Als je veel tijd hebt kan je de meer dan 10 kapellen van dichterbij bekijken en eigenlijk valt daar het mooiste van het interieur te zien. De pure barok links van het hoogkoor in de Capilla de Nuestra Señora de la Antigua. Aan de andere zijde bijna naast elkaar het retabel in polychroom hout van Sint-Jacobus met centraal de apostel Jacobus met zwaard en de met schilderijen ‘ingelijste’ retabel van Jezus (Retablo del Nazareno). Nog opvallende bezienswaardigheden zijn het portaal van de Koninklijke kapel, dat vroeger uitgang gaf op de straat.

 1. Alhambra en Generalife

Het Alhambra werd gebouwd door de Moren in verschillende fases op de top van Sabika, een heuvel, om de stad Granada te verdedigen. Deze vestiging is één van de topattracties van Granada. Op onze blog kan je alvast meer te weten komen over het Alhambra.

Wil je graag het Alhambra bezoeken zonder in de lange wachtrij aan te schuiven?
Koop je tickets online, deze kosten tussen de € 18 en € 49. De goedkope tickets geven enkel toegang tot de tuinen en niet tot de prachtige Nasrid Paleizen. Voor de Nasrid Paleizen is een gelimiteerde aantal bezoekers van 300 per uur. Bij GetYourGuide of Ticketbar bestel je veilig en snel je tickets online.

Wil je Granada volledig verkennen en ontdekken? Koop je een Granada Card voor € 49 (incl. Alhambra + Nasrid paleizen), hiermee heb je toegang tot alle belangrijke bezienswaardigheden van Granada + gratis het openbaar vervoer gebruiken.

 1. Capilla Real of koninklijke kapel

Capilla Real of koninklijke kapel is één van de topattracties van Granada. Hier liggen Ferdinand (Fernando) van Aragon en Isabella I van Castilië die door hun huwelijk voor een verenigd Spanje zorgden. Zij waren ook de sponsors van de ontdekkingsreizen, hebben de Moren verdreven en de inquisitie ingesteld. Ergens logisch dat het koningspaar een speciaal daartoe opgericht mausoleum zouden krijgen. Isabella kreeg het nooit te zien want zij stierf al in 1504.

Men begon aan de Capilla Real in 1505 en in 1521 was ze klaar. Ze is in laatgotische stijl gebouwd en moest een afspiegeling zijn van de overwinning van de Christenen op de moslims. Isabella werd dan maar eerst begraven, volgens haar wil, in het San Fernandoklooster op de heuvel van Alhambra. Fernando stierf in 1516. Tot aan zijn dood bleef hij de werken opvolgen. Daarna nam Karel V die rol over. Het was mede door zijn invloed dat er versieringen in renaissancestijl werden aangebracht in de kapel. Vanaf 1517 werden de katholieke vorsten er begraven. Ook de lichamen van Fernando en Isabella werden na de voltooiing naar hier overgebracht en herbegraven in loden kisten.

Wil jij graag op rondreis door Andalusië? Download onze uitgewerkte rondreizen Andalusië en ga zelf op verkenning.
 1. Plaza San Nicolás

Hét meest verrukkelijke uitzicht op de stad krijg je vanaf het Plaza San Nicolás, waar ook de gelijknamige kerk staat, maar die is voorlopig in restauratie. Vanop deze plek móet je naar Granada en omgeving komen kijken. Een waaw-gevoel overvalt je omdat de combinatie van natuur en cultuur hier zo intens mooi is. Vér achter de stad met haar iconen Generalife en Alhambra ligt de Sierra Nevada te schitteren. Adembenemend mooi.

 1. Waar overnachten in Andalusië (met korting)

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Andalusië? Dan raden wij je aan om vooral te zoeken in de buurt van Malaga, Sevilla en Granada. In deze steden is het aanbod het grootst.

Booking.com

 1. Welke auto huren voor je rondreis?

 • Twijfel je nog welke auto je wil gaan huren voor je roadtrip?
 • Huur alvast geen té kleine auto, ga voor een comfortabele wagen.
 • Boek zeker een all-inclusive verzekering zodat in alle rust rond kan rijden.
 • Iedereen met een Belgisch of Nederlands rijbewijs mag er met een huurauto rijden.
 • Betrouwbare autoverhuur bedrijven zijn Sunnycars (altijd all-inclusive), Holidaycars en Rentalcars (zeer groot aanbod).
 • Lees ook nog meer tips over een auto huren op vakantie.
 1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Andalusië?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Andalusië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Andalusië met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Andalusië.

Andalusië

Gratis reisgids Andalusië downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 30 juli 2019 - Inge Lenders

Het was een leuke ervaring. Goede informatie niet teveel ook mijn twee kinderen (14j en 16j) waren geboeid om deze te gebruiken en de info te lezen. Het was super.

- 2 juni 2019 - de pelsemaeker Marie

wij combineren graag onze vakantie met natuur en cultuur . Daarom bekijken we steeds wat er in de buurt te zien en te doen is . Daarom is deze informatie zeer nuttig en niet weg te denken uit onze planning . Dze informatie is dus zeer nuttig !

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?