Bezienswaardigheden Granada: 12 x Wat zien & doen in Granada?

Volledige reisgids kopen voor € 10

Bezienswaardigheden Granada: 12 x Wat zien & doen in Granada?

4 januari 2024 in Andalusië4 reacties

Granada is sterk beïnvloed geweest door de Moorse bezettingen die meer dan 700 jaar heeft geduurd. Dit heeft er voor gezorgd dat Granada een unieke stad is in Spanje. Heel wat bezoekers geraken dan ook niet uitgesproken over Granada. Het is droom en werkelijkheid tegelijk aan de voet van het gebergte Sierra Nevada.

Granada heeft ontelbare mooie pleinen, historische wijken, pittoreske hoekjes, en een unieke natuur. Wij tonen je alvast wat je zeker moet gezien hebben in deze prachtige stad.

Onze tip: Boek een tour of koop je Granada Card

Wil je Granada volledig verkennen en ontdekken? Koop je een Granada Card voor € 49 (incl. Alhambra + Nasrid paleizen), hiermee heb je toegang tot alle belangrijke bezienswaardigheden van Granada + gratis het openbaar vervoer gebruiken.

HELP, alle tickets voor het Alhambra zijn uitverkocht, wat nu? In de drukste periodes zijn tickets zeer snel uitverkocht, een ultieme tip is dan mee te gaan met een gids. Bekijk hier de mogelijheden, zo kan je meestal nog binnen. Bekijk hieronder alle Granda tours of kijk online voor nog meer aanbod.

Inhoud artikel

 1. Monasterio de San Jerónimo

Een bezoek aan het Monasterio de San Jerónimo moet gewoon op je verlanglijstje staan. Het is een te weinig bekende parel in het rijke patrimonium van Granada. Het klooster van San Jerónimo dateert uit de beginjaren van de 16de eeuw. Toen vestigden zich monniken er van de Orde van de Heilige Hiëronymus. Toen Napoleon binnenviel, werd het klooster leeggeplunderd en moesten de monniken op de vlucht. Pas in 1973 kreeg dezelfde Orde de gebouwen terug in haar bezit. Na een restauratie nam een vrouwelijke religieuze gemeenschap haar intrek en dat is nog steeds zo vandaag.

De kloostergalerij uit 1519 biedt heel wat. De grafsteentegeltjes in de vloer die hier veel kleiner zijn dan in andere kloosters. Je kan vrij binnenlopen door verschillende portaaldeuren naar de refter, de kapittelzaal, de sacristie.

De kerk zal je echter met nog meer verstomming slaan. Deze bezit een weldaad van kerkelijke pracht. Het lijkt precies of de beschilderde zuilen met stoffen doeken zijn behangen. Dit heet de gotische Isabella-stijl te zijn. Het retabel zal zeker en vast je aandacht trekken. Het bestaat uit vier verdiepingen en is gemaakt door vele handen van de School van Granada. De taferelen uit het leven van de H. Maagd Maria en Christus vormen het hoofdthema.


 1. Kathedraal van Granada

De kathedraal van Granada is een meesterwerk van het katholiek christelijke geloof in Granada. Al durven hierover de meningen wel verschillen. Omdat men er een hele poos heeft over gedaan om het te bouwen (1523-1704) is het logisch dat opeenvolgende bouwheren verschillende bouwstijlen hanteerden. Vandaar dat je hier zowel renaissance als gotiek, barok en neoclassicisme kenmerken zal herkennen. Merk op, de koninklijke kapel was eerder klaar in 1521. De kathedraal werd er dus tegen gebouwd.

De kathedraal oogt imposant met de 115 meter lengte en 67 meter breedte. De architecten Diego de Siloé, tot zijn dood in 1563, en Alfonso Cano (stierf in 1667) namen het leeuwenaandeel op zich van de ontwerpen. Karel V was de grote motivator om de bouwwerken op te volgen. Het zal je opvallen dat de kathedraal maar één toren heeft, al waren er plannen voor twee.

De bouw van de aanpalende Kerk van Sagrario stuurden die plannen in de war. De frontgevel heeft drie portalen. Bekijk even de beelden van de apostelen en het medaillon boven de centrale poort, een afbeelding van de incarnatie.

Binnen valt de grootheid op, de overwegende witte kleur en het fel blinkende goud van het hoogkoor. Uniek zijn de twee orgels uit halfweg de 18de eeuw. Het lijkt meer op een kunstwerk dan zomaar een orgelkast. De hoofdkapel laat zich bewonderen door de glas-in-loodramen, de schilderijen eronder en het grote zilveren baldakijn dat hier pas in 1926 werd geplaatst. Aan beide zijden van het hoofdaltaar staan barokke marmeren preekstoelen.

Als je veel tijd hebt kan je de meer dan 10 kapellen van dichterbij bekijken en eigenlijk valt daar het mooiste van het interieur te zien. De pure barok links van het hoogkoor in de Capilla de Nuestra Señora de la Antigua. Aan de andere zijde bijna naast elkaar het retabel in polychroom hout van Sint-Jacobus met centraal de apostel Jacobus met zwaard en de met schilderijen ‘ingelijste’ retabel van Jezus (Retablo del Nazareno).

Nog opvallende bezienswaardigheden zijn het portaal van de Koninklijke kapel, dat vroeger uitgang gaf op de straat.

 1. Alhambra en Generalife

Het Alhambra werd gebouwd door de Moren in verschillende fases op de top van Sabika, een heuvel, om de stad Granada te verdedigen. Deze vestiging is één van de topattracties van Granada. Op onze blog kan je alvast meer te weten komen over het Alhambra.

Wil je graag het Alhambra bezoeken zonder in de lange wachtrij aan te schuiven?
Koop je tickets online, deze kosten tussen de € 11 en € 49. De goedkope tickets geven enkel toegang tot de tuinen en niet tot de prachtige Nasrid Paleizen. Voor de Nasrid Paleizen is een gelimiteerde aantal bezoekers van 300 per uur. Bestel je veilig en snel je tickets hier online.

Wil je Granada volledig verkennen en ontdekken? Koop je een Granada Card voor € 49 (incl. Alhambra + Nasrid paleizen), hiermee heb je toegang tot alle belangrijke bezienswaardigheden van Granada + gratis het openbaar vervoer gebruiken.

 1. Capilla Real of koninklijke kapel

Capilla Real of koninklijke kapel is één van de topattracties van Granada. Hier liggen Ferdinand (Fernando) van Aragon en Isabella I van Castilië die door hun huwelijk voor een verenigd Spanje zorgden. Zij waren ook de sponsors van de ontdekkingsreizen, hebben de Moren verdreven en de inquisitie ingesteld. Ergens logisch dat het koningspaar een speciaal daartoe opgericht mausoleum zouden krijgen. Isabella kreeg het nooit te zien want zij stierf al in 1504.

Men begon aan de Capilla Real in 1505 en in 1521 was ze klaar. Ze is in laatgotische stijl gebouwd en moest een afspiegeling zijn van de overwinning van de Christenen op de moslims. Isabella werd dan maar eerst begraven, volgens haar wil, in het San Fernandoklooster op de heuvel van Alhambra. Fernando stierf in 1516. Tot aan zijn dood bleef hij de werken opvolgen.

Daarna nam Karel V die rol over. Het was mede door zijn invloed dat er versieringen in renaissancestijl werden aangebracht in de kapel. Vanaf 1517 werden de katholieke vorsten er begraven. Ook de lichamen van Fernando en Isabella werden na de voltooiing naar hier overgebracht en herbegraven in loden kisten.

Wil jij graag op rondreis door Andalusië? Download onze uitgewerkte rondreizen Andalusië en ga zelf op verkenning.
 1. Plaza San Nicolás

Hét meest verrukkelijke uitzicht op de stad krijg je vanaf het Plaza San Nicolás, waar ook de gelijknamige kerk staat, maar die is voorlopig in restauratie. Vanop deze plek móet je naar Granada en omgeving komen kijken.

Een waaw-gevoel overvalt je omdat de combinatie van natuur en cultuur hier zo intens mooi is. Vér achter de stad met haar iconen Generalife en Alhambra ligt de Sierra Nevada te schitteren. Adembenemend mooi.

 1. El Albaicín wijk

De Albaicín wijk is gelegen aan de voet van de heuvel van het Alhambra en is de oude Arabische wijk van Granada. Deze wijk is redelijk toeristisch dankzij enkele mooie bezienswaardigheden, zoals het Dar Al-Horra, een Moors paleis en ook een badhuis, genaamd El Bañuelo. Dit is het oudste en best bewaarde Arabische badhuis in Andalusië. Het leukste in deze wijk is de talloze smalle straatjes, de gezellige pleintjes, de kasseiweggetjes enzovoort. Het is erg leuk om hier rond te slenteren en de wijk op eigen tempo te verkennen.

Tot slot is er hier ook nog een parel van een uitzichtpunt te vinden: Mirador de San Nicolas. Vanaf deze plek heb je een ongelooflijk zicht op het Alhambra paleis. Een must-see!

 1. Sacromonte wijk

Naast de El Albaicín wijk ligt nog een ander leuk wijkje: de Sacromonte wijk. Deze 15de eeuwse zigeunerwijk is vooral bekend door de typische grotwoningen en hun jarenlange traditie van flamenco door Spaanse zigeuners. Het loont dan ook zeker de moeite om zo’n typische grotwoning te bezoeken waar er regelmatig flamencoshows georganiseerd worden.

Wil je meer te weten komen over de grotwoningen? Plan dan een bezoekje aan het museum in Sacromonte. Nog een aanrader is de Sacromonte abdij waar je een mooie wandeling kan maken en kan genieten van het prachtige uitzicht. Kom alles te weten over de Flamenco in Granada, ... ontdek het zelf met een voorstelling of tour.

 1. Monasterio de la Cartuja

Het Monasterio de la Cartuja, languit het Monasterio de Nuestra Señora de la Asunción, is gelegen op een heuvel in Granada dat je kan bereiken na een redelijke wandeling. Dit klooster is afkomstig uit 1506 en is vooral indrukwekkend dankzij het interieur in barokstijl.

Het klooster stampt dus uit 1506, maar er werd zo’n 3 eeuwen (!) aan gewerkt, waardoor er ook gotische en renaissance invloeden in de details te vinden zijn. Dit klooster is één van de meest versierde en mooiste kloosters in Spanje, ook al zou je dit niet denken op het eerste zicht aan de buitenkant. Neem dus zeker een kijkje binnen!

 1. Basílica de San Juan de Dios

Deze kerk is zoals de naam al doet vermoeden toegewijd aan de patroonheilige van Granada Juan de Dios oftewel Johannes de Deo. De kerk werd gebouwd in 1737 en dit duurde zo’n twintig jaar. Kenmerkend aan de kerk zijn de 2 torens met spitsen en de koepel die gemaakt is uit groene en witte tegels.

Er zijn ook 3 nissen waar er belangrijke momenten getoond worden uit het leven van Johannes de Deo. Vooral de binnenkant is de moeite waard, dus laat je niet misleiden door een eerder eenvoudige buitenkant. Binnen word je overrompeld door beelden, schilderijen, goudkleur, orgels en nog heel wat andere kunstwerken.

 1. Puerta de Elvira

De stadspoort Puerta de Elvira brengt je naar de oude Moorse wijk Albaicín. Deze poort is best bijzonder en staat zelfs op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De poort maakte onderdeel uit van de muren die om de wijk liepen en werden al gebouwd in de 11de eeuw, maar ondergingen daarna heel wat transformaties.

Zo werd de Puerta de Elvira later (16-17de eeuw) nog verder uitgebreid en kreeg die er 4 torens en poortgebouwen bij. Tot op de dag van vandaag is de Puerta de Elvira nog steeds historisch erfgoed van Granada.

 1. Parque de las Ciencias

Misschien verrassend, maar naast heel wat historie en cultuur, kan je in Granada ook terecht om bij te leren over moderne wetenschap. In Parque de las Ciencias, een ultramodern wetenschapsmuseum, kom je op innovatieve manieren meer te weten over gezondheid, de ruimte en sterrenkunde, techniek, genetica…

In het museum vind je verschillende tentoonstellingsruimtes met allemaal een ander thema. Jong en oud kan zich hier amuseren! Het museum is gelegen op wandelafstand van het centrum van Granada.

 1. Monasterio de San Jeronimos

Het Monasterio de San Jeronimos ofwel Klooster van Hiëronymus is een eeuwenoud klooster in Granada, gebouwd in de 16de eeuw. Dit klooster werd vernoemd naar de patroonheilige San Jeronimo en werd ontworpen door verschillende invloedrijke architecten, schilders en beeldhouwers.

Vooral het altaarstuk in de hoofdkapel is erg indrukwekkend om te zien. Dit kunstwerk werd gemaakt door Pablo de Rojas en Juan Bautista Vázquez. Het representeert een succesverhaal genaamd ‘El Gran Capitán’. Neem vooral zelf eens een kijkje binnen in het klooster!

 1. Granada Card

Heb je al gehoord van de Granada Card? Deze kaart geeft je toegang tot de belangrijkste monumenten in Granada, waaronder het Alhambra, de kathedraal, het Science Park, het Museo Caja Granada én je krijgt ook toegang tot het openbaar vervoer (5 gratis ritten met de bus).

Daarnaast krijg je grote kortingen op andere toeristische diensten. Verder heb je ook een skip-the-line toegang dankzij deze kaart. Er is ook een Granada Kids Card speciaal bedoeld voor kinderen van 2-11 jaar. Deze kaart heeft dezelfde voordelen als de kaart voor volwassenen, maar dan natuurlijk goedkoper. Je kan de kaart online van 3 maanden van tevoren boeken. Een Granada Card online kopen, kan via deze link.

 1. Hoe verplaatsen in Granada?

Hoe kan je je het best verplaatsen in Granada? Het leuke aan Granada is dat het centrum niet zo heel groot is, waardoor je veel te voet kan doen. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn op wandelafstand van elkaar gelegen. Als de temperaturen stijgen in de zomer, kan dat natuurlijk wel eens lastig worden, zeker als het bergop begint te gaan. Daarom sommen we even alle mogelijke vervoersmogelijkheden voor je op!

Granada te voet verkennen

Zoals we juist al zeiden, kan je Granade perfect (grotendeels) te voet verkennen. Het centrum is best wel compact en de meeste bezienswaardigheden liggen op wandelafstand van elkaar. Uitzonderingen zijn het Parque de Las Ciencias en het Musea Caja Granada. Om bij Albaicín te komen, gelegen bovenop een heuvel, zal je vanzelfsprekend een inspanning moeten leveren en enkele hellende wegen en trappen opwandelen.

Voor rolstoelgebruikers is Albaicín bezoeken niet aan te raden, dit is een iets lastigere klus, maar wel haalbaar. In het Alhambra wordt rekening gehouden met rolstoelgebruikers, maar je kan niet alle delen bezoeken.

Met de Granada City Train

Volgens een hop-on-hop-off principe kan je gebruik maken van de Granada City Train, een toeristentreintje dat langs verschillende routes door Granada rijdt. De routes passeren bij de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad en houden hier ook halt, zodat je kan op- of afstappen.

Zo stopt het treintje onder andere bij het Alhambra (waardoor je de heuvel niet zelf op moet!). Je kan je ticket voor de Granada City Train op voorhand online boeken. Een ritje kost 3,75 euro, maar je kan ook een dagticket van 8 euro kopen. Meer informatie & tickets boeken.

Met de bus

De bus in Granada is een heel goede manier om je te verplaatsen. Er zijn verschillende buslijnen waarmee je eigenlijk overal in Granada terecht kan. Je kan tickets kopen bij de buschauffeur of je kan natuurlijk een beurtenkaart kopen voor 7, 16 of 33 ritten. Hoe meer ritjes op de beurtenkaart, hoe goedkoper het wordt. Kinderen tot 4 jaar mogen gratis mee op de bus.

Met de metro

De metro in Granada is volgens ons eigenlijk niet echt voor toeristen bedoeld, maar vooral om je van de ene stad naar de andere te brengen. Wil je een verdere uitstap maken, kan de metro misschien wel van pas komen.

Met de fiets

De omgeving van Granada is populair onder wielrenners, en dan met name het berggebied Sierra Nevada, maar voor de alledaagse fietsers is het niet zo vanzelfsprekend. Wil je toch graag een fiets huren of maak je er een sportieve dag van? Dan kan dit heel leuk zijn. Hou er gewoon rekening mee dat de smalle autovrije straatjes in het centrum niet altijd ideaal zijn voor fietsers, maar de hoofdwegen zijn dan wel weer aangenaam.

Met een taxi

Taxi's in Granada zijn vrij betaalbaar en dus ook een praktische manier om je mee te verplaatsen. Alle taxi’s rijden op een metertje, waardoor je altijd het juiste bedrag betaalt en niet bedrogen uitkomt. Je kan een taxi op straat tegenhouden of naar een taxiplaats gaan. Tip: beschikbare taxi’s op de baan herken je aan een groen lampje op het dak. Hou er rekening mee dat je 's avonds of 's nachts (vanaf 22 uur) wat meer zal betalen dan overdag. Ook in weekends en op feestdagen geldt een duurder tarief dan het normale dagtarief.

 1. Welke auto huren voor je rondreis?

 • Twijfel je nog welke auto je wil gaan huren voor je roadtrip?
 • Huur alvast geen té kleine auto, ga voor een comfortabele wagen.
 • Boek zeker een all-inclusive verzekering zodat in alle rust rond kan rijden.
 • Iedereen met een Belgisch of Nederlands rijbewijs mag er met een huurauto rijden.
 • Betrouwbare autoverhuur bedrijven zijn Sunnycars (altijd all-inclusive), TUI cars autoverhuur en EasyTerra (meestal de goedkoopste).
 • Lees ook nog meer tips over een auto huren op vakantie.
 1. Waar overnachten in Granada?

Nog op zoek naar een leuk hotel, appartementen of aparthotel in Granada? We maakten een top 10 x van de mooiste verblijven. We hebben er zelf verbleven tijdens onze (vele) bezoeken aan Granada.
Bekijk hier onze selectie, zo ben je zeker dat je niet teleurgesteld zal zijn over je verblijf in deze prachtige stad.

Onze favoriete plaatsen om te overnachten nabij het Alhambra Granada

 1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Andalusië?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Andalusië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Andalusië met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Andalusië.

Andalusië

Gratis reisgids Andalusië downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 27 maart 2024 - Viviane Toen

Toppie! 👍 Altijd een fantastische hulp bij de voorbereiding en uitvoering van je citytrip en rondreis.

- 29 januari 2023 - Marijke

Super leuke gids, bespaart je een hoop zoek werk!

- 30 juli 2019 - Inge Lenders

Het was een leuke ervaring. Goede informatie niet teveel ook mijn twee kinderen (14j en 16j) waren geboeid om deze te gebruiken en de info te lezen. Het was super.

- 2 juni 2019 - de pelsemaeker Marie

wij combineren graag onze vakantie met natuur en cultuur . Daarom bekijken we steeds wat er in de buurt te zien en te doen is . Daarom is deze informatie zeer nuttig en niet weg te denken uit onze planning . Dze informatie is dus zeer nuttig !

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?