14 x top bezienswaardigheden Cantabrië: wat zien & doen tijdens je bezoek?

Koop de volledige reisgids voor € 10

14 x top bezienswaardigheden Cantabrië: wat zien & doen tijdens je bezoek?

29 april 2024 in Noord-Spanje6 reacties

Ontdek de mooiste plekjes en bezienswaardigheden langs de Cantabrische kust + verblijftips

De Costa de Cantabria strekt zich uit over 220 km langs de Golf van Biskaje. Er liggen meer dan 90 prachtige stranden verstopt en je passeert er tal van andere fascinerende dorpjes en bezienswaardigheden. In deze blogpost zetten we leukste bezienswaardigheden langs de Cantabrische kust op een rijtje.

Tickets & tours voor je bezoek aan Santander!

Santander bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Bekijk de daguitstappen en tours in Santander.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Inhoud artikel

 1. Santander

Santander is een van de populairste toeristische bestemmingen aan de Costa Cantabrië. Het ligt aan de monding van de baai van Santander op het rotsachtige schiereiland La Magdalena en breidt zich vandaar uit naar het westen. We raden je aan om de tijd te nemen om de volgende bezienswaardigheden te ontdekken.

 • Bezoek ten eerste de kathedraal van Santander in het hart van de stad, bekend om zijn achthoekige koepel en aanpalende gotische klooster.
 • Ook in de straten rond de kathedraal valt er heel wat moois te bewonderen. Ga naar het bruisende neoklassieke plein, Plaza de Pedro Velarde (ook bekend als Plaza Porticada) en overweeg een bezoek aan een of meerdere van de uitstekende musea hier zoals het Museum voor Prehistorie en Archeologie of de Refugio Antiaereo Santander (een schuilkelder gebouwd tijdens de Spaanse Burgeroorlog).
 • Kunstliefhebbers kunnen dan weer terecht in het spectaculaire en hypermoderne Centro Botín Arts of in het Museum voor Moderne en Hedendaagse Kunst.
 • Wie graag een mooie wandeling wil maken, kan dat bij de Paseo de Pereda langs de tuinen Jardines de Pereda.
 • Maak eventueel een uitstapje (en stop terwijl misschien ook bij het Maritiem Museum) naar het schiereiland La Magdalena waar je het strand Playa de la Magdalena en het Palacio de la Magdalena kan bezoeken, ooit de koninklijke zomerresidentie.
 1. Valles Altos del Nansa y Saja y Alto Campoo

Valles Altos del Nansa y Saja y Alto Campoo is een uitgestrekt nationaal park waar het prachtige Cantabrische landschap vol hoge en middelhoge bergbossen beschermd wordt. Je vindt er de typische bossen van eiken en beuken, maar ook hoge graslanden, weiden en heidevelden waardoor je je in een sprookjeswereld lijkt te bewegen. Dit nationaal park wordt doorkruist door tal van paden en er zijn heel wat mogelijkheden voor buitenrecreatie.

Het aangrenzende natuurpark Saja-Besaya beschermt 24.500 hectare Atlantisch loofbos en alpenweiden in het Cantabrische gebergte. Dit nationaal park wordt begrensd door de rivieren Saja en Besaya die het park zijn naam hebben gegeven.

 1. Reinosa

Het stadje Reinosa ligt op een prachtige locatie, omgeven door hoge bergen. In het stadscentrum staan een aantal interessante, historische gebouwen die de middeleeuwse oorsprong van het stadje verraden. Zo kan je hier bijvoorbeeld de barokke kerk van San Sebastián zien en gebouwen op het stadsplein uit de 16e en 17e eeuw bewonderen. Het pronkstuk is echter La Casona, een statig huis uit 1830. In de buurt ligt het stuwmeer van de Ebro, een populaire plaats voor activiteiten en sporten op het water.

TIP: Wil jij ook een rondreis maken door Noord-Spanje? Download onze route met een complete rondreis Noord-Spanje.

 1. Ojo Guareña

Ojo Guareña is een verbazingwekkend karstcomplex in de Cantabrische bergen van Castilië en León waar een reeks grotten, rotsgalerijen en doorgangen uitgehold werden in de kalksteen. Archeologische vondsten in het gebied hebben aangetoond dat verschillende grotten in dit systeem al in het Paleolithicum en tot in de middeleeuwen door de mens werden gebruikt.

In dit gebied werden bijvoorbeeld rotschilderingen en andere tekens die wijzen op een lange menselijke geschiedenis gevonden. Ojo Guareña is ook een natuur-hotspot waar een rijke flora en fauna te vinden is.

 1. Noja

Noja is een bestemming aan de Cantabrische kust die bekend staat om zijn prachtige stranden en de natuurlijke moeraslanden in de buurt waar vogelspotters hun hart kunnen ophalen.

Toch is ook het dorp zelf een bezoekje waard. Je vindt er traditionele stenen herenhuizen, een middeleeuwse brug, kapellen, fonteinen en andere historische bezienswaardigheden. Dit is ook een fantastische plek om te proeven van de verse zeevruchten, vooral kleine krabben, ansjovis en sardientjes, die lokale specialiteiten zijn.

 1. Santoña

Santoña is een andere charmante badplaats en een levendig vissersdorpje langs dit deel van de kustlijn.

 • Ook hier vind je tal van mooie stranden in de buurt, net als het vogelobservatorium van Reserva Natural de las Marismas de Santoña y Noja.
 • Er is ook een prachtige zeeboulevard. In Santoña staan ook nog enkele constructies die van geschiedkundig belang zijn waaronder enkele romaanse kerken en historische forten.
 • Deze plaats diende ooit als hoofdkwartier voor de troepen van Napoleon.
 1. Laredo

Laredo beschikt over een prachtig stuk strand, maar dit dorpje valt vooral op door zijn middeleeuwse stadscentrum.

 • Je kan er de overblijfselen van de oorspronkelijke verdedigingsmuren zien die opgetrokken werden om piraten op afstand te houden en je kan er in de smalle straatjes wandelen in de schaduw van huizen die dateren uit de 16e tot de 18e eeuw.
 • Volg de straatjes omhoog naar de kerk van Santa María de la Asunción, die dateert uit de 13e eeuw.
 1. Castro Urdiales

De levendige en aantrekkelijke badplaats Castro Urdiales heeft een mooie haven en een middeleeuwse stadskern. Neem de tijd om te verdwalen in de wirwar van smalle straatjes tussen historische gebouwen en rust even uit bij de indrukwekkende gotische kerk.

Santa María de la Asunción

Die kerk, met de weinig originele naam Iglesia de Santa María de la Asunción, werd oorspronkelijk gebouwd in 1208, maar tot in de 19e eeuw werden er stukken aan bijgebouwd. De kerk staat op een kleine landtong naast de ruïnes van wat ooit het verdedigingsbastion van de stad was en ondersteunt nu een vuurtoren en een boogbrug die oorspronkelijk uit de middeleeuwen stamt.

 1. Cueva del Castillo

Cueva del Castillo of 'Grot van het Kasteel' is een van de grotten binnen een archeologisch grottencomplex in Puente Viesgo. De grot van El Castillo bevat de oudste bekende grotschildering. In 2012 ontdekten onderzoekers dat een grote rode cirkel in het paneel ‘de las Manos’ meer dan 40.000 jaar oud is. Deze prehistorische kunst werd in 1903 ontdekt door de Spaanse archeoloog Hermilio Alcalde del Río.

Het is aan te raden om ruim van tevoren te reserveren omdat de toegang beperkt is om het kunstwerk beter te kunnen beschermen.
 1. Cueva el Soplao

De Cueva el Soplao wordt beschouwd als een van de belangrijkste natuurlijke attracties in Cantabrië.

 • Deze grot onderscheidt zich van andere in zowel de kwaliteit als de kwantiteit van de geologische formaties.
 • Het ondergronds stelsel is meer dan 23 km lang en 10 km daarvan zijn opengesteld voor het publiek.
 • In die ongelooflijke, onderaardse wereld kan je tal van stalactieten, rotsgordijnen en andere formaties zien.
 1. San Vicente de la Barquera

San Vicente de la Barquera is een parel aan de Cantabrische kust. Dit vissersdorpje ligt op een landpunt tussen 2 lange inhammen met op de achtergrond majestueuze bergen. Zandstranden strekken zich uit ten oosten van het stadje. Het is een populaire toeristische bestemming, grotendeels vanwege de prachtige natuur. Een groot deel van het landschap rond dit stadje behoort namelijk tot het Oyambre Natuurpark, een landelijk gebied van grote ecologische waarde.

Geschiedenis

 • San Vincente de la Barquera was een van de 4 middeleeuwse havensteden (samen met Santander, Laredo en Castro Urdiales) die een federatie vormden en in 1779 de provincie Cantabrië vormden.
 • De belangrijkste bezienswaardigheid hier, afgezien van de natuurlijke omgeving, is het middeleeuwse kasteel uit de 13e eeuw dat het oude stadsgedeelte kroont. Het is een van de best bewaarde kastelen in Cantabrië.
 • Verder valt in de oude stad ook nog de kerk van Nuestra Señora de los Angeles op. Dit historische monument werd in 1210 in opdracht van koning Alfonso VIII opgetrokken. Binnenin bevindt zich verbazingwekkende 16e-eeuwse grafkunst.
 • Een ander interessant punt is de Puente de la Maza. Deze brug over de Río Escudo werd in de 15e eeuw gebouwd.
 1. Comillas

Het kleine dorpje Comillas ligt dichtbij tal van idyllische stranden en wordt begrensd door een schilderachtige kustlijn, maar Comillas is vooral bekend om zijn opvallende modernista-architectuur.

Ontdek Gaudí

 • Aan de rand van Comillas vind je El Capricho, een chalet ontworpen door Gaudí in de 19e eeuw.
 • Vlakbij ligt ook het Sobrellano-paleis, een neogotisch herenhuis met Gaudí-meubilair.
 • Meer modernistische architectuur is te vinden in het stadspark Parque Güell y Martos en vergeet ook de Puerta de los Pajaros (o del Moro) niet te bezoeken, een poort ontworpen door Gaudí.

TICKETS: Wil je graag Gaudí's El Capricho bezoeken? Bestel je tickets vanaf €7 online op voorhand.

 1. Santillana del Mar

Santillana del Mar is een van de meest bezochte en geliefde dorpjes in Cantabrië. Niet vreemd, want je kan er de eeuwenoude geschiedenis, vereeuwigd in de vorm van karaktervolle bouwwerken, bijna ruiken. Tussen de historische huizen in de smalle straatjes van de oude stad zal je onder andere middeleeuwse torens, renaissancepaleizen en de romaanse kerk van Santa Juliana zien opduiken. Jaarlijks vinden duizenden bezoekers hun weg hiernaartoe.

De lokale bevolking noemt Santillana del Mar de 'Stad van de Drie Leugens', omdat het geen eigen heilige heeft (Santo in het Spaans), het is niet vlak (llano in het Spaans) en het ligt ook niet aan zee (Mar in het Spaans).
 1. Cueva de Altamira

De Cueva de Altamira is een wereldberoemd stukje geschiedenis dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. In 1868 ontdekte Modesto Cubillas in deze grot prehistorische pariëtale grotkunst. Het oudste kunstwerk werd er gemaakt tijdens het Opper-Paleolithicum, ongeveer 36.000 jaar geleden.

 • Op de houtskooltekeningen en gekleurde schilderijen staan lokale dieren en mensenhanden afgebeeld.
 • De kunstwerken zijn ongelooflijk boeiend, maar wat deze grot ook bijzonder maakt, is dat dit de eerste prehistorische grotschilderingen zijn die in Europa gevonden werden.
 • Voor conserveringsdoeleinden worden slechts 5 bezoekers per week tot de grot toegelaten, maar de schilderijen zijn zorgvuldig gerepliceerd in een nabijgelegen museum, waar ze eigenlijk makkelijker te zien en te waarderen zijn.
 • Je vindt meer informatie over de grot, het museum en kaartjes hier.
 1. Filmpje: ontdek Santander!

Benieuwd naar de sfeer in Santander? In onderstaande video krijg je alvast een idee van wat je mag verwachten van deze stad aan de Cantabrische kust! Om zelf de sfeer te ervaren zal je natuurlijk moeten afreizen naar Noord-Spanje!

 1. Waar overnachten in Noord-Spanje (met korting)

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in het noorden van Spanje? Ontdek het aanbod met promoties (tijdelijk).

Booking.com

 1. Wil je niets missen tijdens je vakantie in Noord-Spanje?

Herkenbaar: Bij je bezoek aan dit prachtige stukje Spanje wil je zeker zijn dat je niets mist tijdens je bezoek? Koop onze volledige reisgids Noord-Spanje met een uitgewerkte autoroute, 2 stadswandelingen, tips + verborgen pareltjes. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Noord-Spanje om in de stemming te komen en ga op pad!

Noord-Spanje

Gratis reisgids Noord-Spanje downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 1 november 2022 - Daniel Van Den Bossche

Ik heb de reisgids geraadpleegd met het oog op onze vakantie 2023 in de regio. Zoals naar gewoonte , een vat vol inspiratie met mooi geïllustreerde suggesties van (stads)wandelingen en uitstappen. Van zodra ik weet waar de reis naartoe gaat, steek ik mijn licht op bij Reisroutes. Ik heb nog nooit het licht moeten uitdoen...

- 28 oktober 2022 - Karel Holtrop

Er staan mooie bruikbare tips in hier kan ik wel wat mee

- 4 augustus 2022 - Wils paul

Goed leesbaar en zeer goed in detail, prachtige beschrijving.

- 21 juli 2022 - Danielle

Zeer handig om mijn reis voor te bereiden.

- 8 juli 2022 - Fabienne

Zeer complete beschrijving en goed uitgelegde uitstapjes

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?