Dé 21 x top bezienswaardigheden in Catalonië: Foto's + kaartje

Koop de volledige reisgids voor € 10

Dé 21 x top bezienswaardigheden in Catalonië: Foto's + kaartje

23 augustus 2023 in Catalonië0 reacties

Catalonië staat vooral bekend om de toeristische Costa Brava, de Costa Daurada en bestemmingen zoals Lloret de Mar, Blanes, en natuurlijk Barcelona. De Spaanse regio heeft echter nog veel meer te bieden dan enkel deze toeristische trekpleisters.

Denk maar aan prachtige historische steden, bijzondere kunstwerken, en schitterende natuurgebieden. Er is dan ook meer dan genoeg te zien en te doen in deze regio. Je kan gemakkelijk een rondreis van een paar weken door Catalonië maken. Wij hebben de mooiste bezienswaardigheden van Catalonië voor jou op een rijtje gezet.

Inhoud artikel

 1. Girona

Girona is één van de bekendste steden van Catalonië en doet dienst als de hoofdstad van de Costa Brava. Ondanks die titel wordt Girona toch nog als een verborgen parel gezien. De stad heeft een goed bewaard Middeleeuws centrum, waardoor er heel wat oude monumenten te bewonderen zijn in de stad. De oude stad werd maar liefst 25 keer belegerd in haar geschiedenis, maar door de sterke stadsmuur kon ze maar een paar keer ingenomen worden.

Middeleeuwse straatjes

Slenter rond in de middeleeuwse straatjes en maak een wandeling over de oude stadsmuren, of bezoek de 13de-eeuwse Joodse wijk El Call. Ook de Romaanse Catedral de Santa Maria de Girona uit de 11de eeuw en het Benedictijnse klooster Sant Pere de Galligants zijn de moeite waard.

Om meer te weten te komen over één van de grootste architecten van Catalonië, Rafael Masó, kan je het Casa Masó bezoeken. De ruïnes van het Romeinse fort Força Vella dompelen je dan weer onder in de geschiedenis van de stad. Vergeet ook niet om langs de oevers van de rivier Onyar te lopen voor een blik op de bijzondere gekleurde hangende huizen.

Wist je dat je hier ook een Game of Thrones tour kan doen?

Bloemenfestival

In mei vindt het bloemenfestival Temps de Flor plaats in Girona, waarbij de stad gevuld wordt met bijzondere kunstwerken die van prachtige gekleurde bloemen worden gemaakt. De stad wordt hierdoor nog kleurrijker en de bloemen die overal te zien zijn zorgen voor extra mooie beelden van de gebouwen.

 1. Figueres

Figueres is de geboortestad van de grote Catalaanse kunstenaar Salvador Dalí. In 1904 werd de surrealistische meester geboren in deze stad, en in zijn jonge jaren exposeerde hij vaak in het oude theater van Figueres.

Dit theater doet tegenwoordig dienst als het Teatru-Museu Salvador Dalí, één van de meest bezochte musea van Spanje. Het museum is door Dalí zelf ontworpen en je vindt er maar liefst 1500 van zijn werken terug. Daarnaast kan je ook zijn crypte bezoeken onder het podium van het theater.

Figueres heeft echter nog veel meer te bieden naast Dalí. Zo kan je het kasteel van Sant Ferran uit de 18de eeuw bezoeken, of een kijkje nemen in de gotische Església de Sant Pere. Daarnaast vind je nog een aantal andere musea in de stad, zoals het kunstmuseum Museu de l’Empordà en het Technisch Museum van de Empordà, waar je onder andere een collectie antieke typmachines kan bewonderen.

Bekijk online welke tours je kan doen in Figueres: je ticket vooraf online boeken of mee gaan met een georganiseerde tour vanuit Barcelona.

 1. Tarragona

Tarragona is één van de belangrijkste steden van Catalonië. Al in de tijd van de Romeinen was deze stad een belangrijke haven, aangezien het de eerste Romeinse nederzetting was op het Iberisch schiereiland. Dat is ook de reden waarom je er tegenwoordig nog veel verschillende overblijfselen vindt van de Romeinse kolonie ‘Tarraco’, zoals de plaats in de Romeinse Tijd heette.

De 14 verschillende ruïnes, zoals het oude forum, het amfitheater, en de necropolis, zijn zelfs opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In het Nationaal Archeologisch Museum kan je nog veel andere vondsten uit de Romeinse Tijd bekijken.

Op zoek naar een unieke beleving? Wat dacht je van een paraglide over het Mussara-gebergte? Boek je paraglide online voor € 110

Tarraco Viva Festival

Daarnaast wordt er in mei het Tarraco Viva festival gehouden, waarbij de hele stad terug in de tijd lijkt te duiken. Je kan hier dan onder andere gladiatorengevechten en klassiek Romeins theater bijwonen, en ook allerlei lokale lekkernijen proeven.

Verder vind je in Tarragona nog een hoop andere oude bezienswaardigheden; zoals de stadsmuren uit de middeleeuwse tijd, de prachtige Romaanse Catedral Basílica de Tarragona Metropolitana i Primada en het 150 jaar oude winkelcentrum Rambla Nova.

Menselijke torens

Tarragona is daarnaast ook een belangrijke plaats in de ‘castells’, een traditie uit de 18de eeuw waarbij menselijke torens gebouwd worden. In de zomerperiode van eind juni tot en met eind september kan je bijna dagelijks een voorstelling bijwonen waarbij castellers menselijke torens van soms wel 10 verdiepingen maken.

Om de 2 jaar wordt ook de Human Tower Competition gehouden in de stad. Als je in de stad bent kan je ook even informeren of je eventueel een training kan bijwonen van de menselijke torenbouwers.

 1. Reus

De stad Reus is de geboorteplaats van de architect Antoni Gaudí. In de stad zelf vind je jammer genoeg geen gebouwen van deze bijzondere kunstenaar, al vind je er wel het Gaudí Centrum, een museum gewijd aan het leven van de architect. Je kan wel bijna 80 modernistische gebouwen in Reus bezoeken die gemaakt werden door collega’s van Gaudí, zoals onder andere Lluís Domènech i Montaner, Pere Caselles i Tarrats en Pere Domènech Roura.

Om Reus goed te leren kennen kan je uit twee mooie wandelroutes door de stad kiezen.:

 • De Ruta del Modernista loopt langs de vele modernistische gebouwen in de stad.
 • De Ruta del Gaudí leidt je dan weer langs alle gebouwen gaat die een rol hebben gespeeld in het leven van de architect, zoals zijn geboortehuis en het klooster waar hij werd gedoopt.

Daarnaast is er nog veel meer te beleven in Reus. Bezoek bijvoorbeeld het Castell del Cambrer, of neem een kijkje in het Prioral de Sant Pere. Ook vind je er nog vele andere musea, zoals het Museo de Arte e Historia de Reus, een museum gewijd aan de geschiedenis en de kunst van Reus.

Wist je dat Reus een eigen luchthaven heeft? Dit vliegveld ligt maar liefst 120 kilometer verwijderd van Barcelona en wordt voornamelijk gebruikt door reizigers die naar badplaatsen als Salou reizen. Boek hier je privétransfer van Reus naar Salou.
 1. Sitges

Sitges is de badplaats waar vele Barcelonezen in het weekend komen ontspannen. De badplaats is bij het grote publiek nog niet zo bekend als bijvoorbeeld Lloret de Mar, maar heeft toch zo’n 15 prachtige standen waar je heerlijk in de zon tot rust kan komen.

Aan de boulevard vind je veel modernistische villa’s, die door de rijke Catalanen aan het begin van de twintigste eeuw gebouwd werden nadat ze terugkeerden uit Amerika. Ook in het centrum van de stad vind je een aantal bijzondere woningen, leuke winkels en gezellige restaurants. Lees ook onze blogpost met de leukste daguitstappen vanuit Barcelona.

 1. Montserrat

Het natuurgebied van Montserrat is een mooie bergketen vol bossen. De belangrijkste bezienswaardigheid is het Benedictijnse klooster aan de voet van de bergen. In deze bergen zouden mensen visioenen hebben gekregen en het beeld van de Zwarte Madonna, de beschermheilige van Catalonië, zou hier in een grot gevonden zijn. Daarna werd er in de elfde eeuw een klooster gebouwd op die plek, waar nog steeds zo’n 70 monniken leven.

In het klooster van Montserrat kan je onder andere het La Moreneta beeld zien in de basiliek van het klooster, maar luister ook zeker naar het jongenskoor Escalonia, wat één van de oudste en meest gerenommeerde jongenskoren ter wereld is.

Tegenover het klooster vind je ook nog een mooi museum met werken van grote Catalaanse kunstenaars als Salvador Dalí en Pablo Picasso, maar ook bijzondere artefacten uit de regio. Daarnaast kan je vanuit de regio verschillende wandelingen rondom het klooster en door de bergen maken, waarbij het ook mogelijk is om tussen de rotsen van Montserrat door te wandelen naar de grotten van het gebergte.

Wist je dat je Montserrat ook kan bezoeken als daguitstap vanuit Barcelona? Bekijk hier alle mogelijkheden vanaf € 50.

 1. Barcelona

De grootste en bekendste stad van Catalonië is natuurlijk Barcelona. In deze stad vind je ontzettend veel bezienswaardigheden, waaronder veel bijzondere Art Nouveau gebouwen. Deze architecturale kunst uit het Catalaans Modernisme kleurt de stad, mede door de vele bouwwerken die de architect Antoni Gaudí in Barcelona gebouwd heeft.

De bijzondere gebouwen en kunstwerken van Gaudí

Zo kan je door het bijzondere stadspark Park Güell lopen, waar je binnen de 15 hectare van het park meerdere kunstwerken van Gaudí kan bezichtigen.

Verschillende panden die gemaakt zijn door Gaudí zijn nu een aantal van de grootste bezienswaardigheden van de stad, zoals het Casa Milà, Casa Vicens en Casa Battló, en natuurlijk ook de bijzondere Sagrada Familia. De bouw van dit grootse monument werd al in 1882 begonnen, en zal naar verwachting pas ingewijd worden in 2026.

Barcelona is meer dan Gaudí alleen

Naast alle bijzondere werken van Gaudí is er natuurlijk nog veel meer te zien in Barcelona. Slenter bijvoorbeeld over de boulevard La Rambla, loop door het Gotische kwartier met de vele middeleeuwse gebouwen of breng een bezoek aan de dertiende-eeuwse Catedral de la Santa Creu i Santa Eulàlia. Voor voetbalfans is een bezoek aan het stadion van FC Barcelona, Camp Nou, een echte aanrader.

Wil jij ook graag Barcelona verkennen? Download onze gratis stadswandeling door Barcelona, deze brengt je langs alle highlights van de stad.

 1. Lloret de Mar

Lloret de Mar is een van de top trekpleister van de Costa Brava heeft natuurlijk veel stranden waarop je van de zon en de Middellandse Zee kan genieten. Naast de gekende toeristische buurten heeft de stad nog meer te bieden. Zo kan je er de felgekleurde Església de Sant Romà bezoeken, of van het uitzicht genieten vanaf het Castell de Sant Joan, gelegen op een hoge klif tussen Lloret de Mar en het Platja de Fenals.

Op zoek naar rust in Lloret?

Het uitzicht vanaf het Castell d’en Plaja aan de andere kant van Lloret de Mar is daarnaast ook de moeite waard. Wil je wat meer de rust opzoeken in Lloret de Mar? Dan zijn de tuinen van Santa Clotilde een aanrader, waarbij je heerlijk tussen de verschillende terrassen door kan wandelen en kan genieten van het uitzicht op zee.

 1. Besalú

Besalú is een kleine dorpje in Catalonië waarvan gedacht wordt dat ze al in 902 na Christus ontstaan is. Daarmee is het één van de best bewaarde Middeleeuwse dorpen van Catalonië. Je vindt er dan ook verschillende middeleeuwse monumenten, waaronder de prachtige Pont Vell over de Fluvia rivier.

Deze oude brug uit de 12de eeuw bestaat uit 7 ongelijke bogen en 2 torens. Ook het Benedictijnse klooster van Sant Pereuit de 10de eeuw en de Sant Vincente de Besalú zijn mooie bezienswaardigheden. Daarnaast was de plaats ook een belangrijke Joodse nederzetting, waardoor je er een oude synagoge en Joodse baden uit de 12de eeuw terug kan vinden.

REISGIDS: Mis niets tijdens je verblijf met onze reisgids Catalonië.

 1. Lleida

De oude stad van Lleida is gelegen in het westen van Catalonië. Ook hier vind je weer veel historische gebouwen die zeker een bezoekje waard zijn. Zo staat er in Lleida een prachtige gotisch-romaanse kathedraal, La Seu Vella, en het twaalfde-eeuwse kasteel Gardeny, wat een belangrijk onderdeel was in de geschiedenis van de Tempeliers.

In het oude gotische ziekenhuis Institut d’Estudis Ilerdencs vind je een museum over de geschiedenis van de regio, terwijl het Museum van Lleida je meer vertelt over de geschiedenis van de stad zelf. La Paeria is een monument uit de Middeleeuwen waar tegenwoordig de stadsraad gevestigd is, maar waar je ook belangrijke artefacten uit de Romeinse tijd, de tijd onder Moorse heerschappij en de Middeleeuwen terug kan vinden.

 1. Vic

Ook de stad Vic heeft een rijk historisch en artistiek erfgoed. De stad gaat terug tot de Romeinse tijd, toen de stad nog Ausa genoemd werd, en ook in de middeleeuwen was het een belangrijke stad.

Langs de middeleeuwse straatjes vind je dan ook monumenten uit de verschillende historische periodes, zoals een Romeinse tempel, middeleeuwse stadsmuren, een gotische kathedraal, een romaanse klokkentoren, en verschillende barokke woningen.

 1. Villafranca del Penedès

Vlakbij Barcelona en Sitges vind je de Alt Penedès regio, de grote wijnstreek van Catalonië. De traditie van de oude wijnbouw wordt hier nog verdergezet door meer dan 300 wijnhuizen. In deze regio wordt ook de Catalaanse schuimwijn, cava, gemaakt. Er zijn nog ruim 80 cavahuizen in de streek.

Bezoek de wijnhuizen en proef lokale wijnen

De stad Villafranca del Penedès bevindt zich ook in deze regio. De stad groeide in de eerste helft van de 20ste eeuw uit tot de etalage van Alt Penedès. Je kan hier dan ook een bezoek brengen aan verschillende wijnmakers, of in een restaurant de lokale wijnen proeven. Ook een bezoek aan het Vinseum wijnmuseum behoort tot de opties, waar je meer te weten komt over de wijnbouw van de regio en de verschillende wijnen.

Wijnliefhebber? Verken Villafranca del Penedès en de regio, inclusief een wijnproeverij. Boek je tour online vanaf € 26.

Andere bezienswaardigheden

Villafranca heeft daarnaast nog een aantal mooie bezienswaardigheden, zoals de Palau Reial en de Palau Balta paleizen, de gotische kerk van Santa Maria, de kerk van Sant Joan, het klooster van Sant Francesc, en verschillende oude handelaarshuizen. In het Palau Reial is er ook een museum over de stad.

 1. Montblanc

Rotstekeningen uit de oude Steentijd

Het stadje Montblanc is al duizenden jaren bewoond, wat de rotstekeningen uit de oude Steentijd die er werden teruggevonden bewijzen. In de Middeleeuwen vergroeiden de verschillende dorpen die uit de Romeinse Tijd met elkaar, en verschillende bevolkingsgroepen woonden vanaf dan samen in de nieuwe stad die gevormd werd.

De stad heeft een oud centrum omringd door middeleeuwse stadsmuren, en je vindt er ook een Joodse Wijk en restanten van Islamitische gebouwen terug. Het klooster van Sant Francesc uit de dertiende eeuw is één van de grootste bezienswaardigheden van de stad, evenals de kerk van Santa Maria.

Feestdag Sant Jordi

Jaarlijks wordt de feestdag van Sant Jordi groots gevierd in Montblanc. Deze feestdag op 23 april, ter ere van de patroonheilige van Catalonië, wordt overal in Catalonië gevierd met grote markten waar rozen en boeken verkocht worden. Volgens de traditie moeten mannen op die dag een roos aan de vrouwen in hun leven geven, maar tegenwoordig geeft iedereen aan iedereen rozen.

Naast rozen worden er ook boeken cadeau gegeven, omdat die dag ook Wereldboekendag is, ter herdenking van Shakespeare en Cervantes. In Montblanc wordt er naast deze feesten een geheel Middeleeuws feest gevierd in oude klederdracht, met lokale lekkernijen en nog veel andere festiviteiten.

 1. Begur

Begur is een andere toeristische plaats aan de Costa Brava. In de Middeleeuwen was het een belangrijke vestingplaats, waardoor er verschillende historische monumenten terug te vinden zijn uit die periode, zoals de ruïnes van het kasteel van Begur die zich op een heuvel bevinden.

Ook uit latere periodes zijn er mooie bouwwerken, zoals de beschilderde herenhuizen uit de achttiende en negentiende eeuw. Een bijzonder fenomeen in het dorp zijn daarnaast de vele katten, die overal eten en drinken kunnen krijgen en behoren tot het dorp. Ben je in het dorp uitgekeken? Dan kan je even van de zon genieten op één van de stranden van de Costa Brava.

 1. Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici

Het Nationale Park d’Aigüestortes I Estany de Sant Maurici is het enige nationale park in de provincie Lleida, en is het tweede nationale park dat in Spanje opgericht werd. Het park omvat een deel van de Pyreneeën en bestaat uit een gebied van 141 km², met daaromheen nog zo’n 267 km² als bufferzone.

Waterparadijs

Het park staat bekend om zijn schoonheid en de ongeveer 200 meren die in het park rijk is. In het park vind je verschillende bergen die tot wel 3017 meter hoog zijn, en waartussen zich een hele hoop rivieren, vijvers, gletsjervalleien, watervallen en natuurlijk bergmeren bevinden.

Het bekendste meer van het gebied is het Sant Maurici meer, vlak bij het dorpje Espot, aan de voet van de Encantatsbergen. Er zijn veel wandelingen door het park uitgestippeld, waarbij je de verschillende soorten planten, vogels en zoogdieren en de prachtige omgevingen van dichtbij kan bewonderen. Meer info.

RONDREIS: Inspiratie nodig voor je volgende vakantie? Bekijk dan even onze 13-daagse rondreis door Catalonië.

 1. Parc Naturel de l’Alt Pirineu

Het Alt Pirineu Natuurpark is het grootste natuurpark van Catalonië. Het park werd in 2003 opgericht en omvat bijna 70.000 hectare. Net als het Aigüestortes nationaal park ligt dit natuurpark in de provincie Lleida en omvat het een deel van de Pyreneeën. Je vindt er dan ook veel hoge bergen, waaronder de hoogste top van Catalonië, de 3143 meter hoge Pica d’Estats.

 1. Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa

Het natuurpark Garrotxa omvat het vulkanische veld van Olot. In dit gebied liggen veertig vulkanen die al zo’n 11.000 jaar niet meer actief zijn. Het park is zo’n 15.000 hectare groot, waarbij je naast de 40 vulkanen ook nog zo’n 20 lavastromen terug kan vinden. Binnen het park zijn er ook nog verschillende natuurreservaten rondom de vulkanische gebergtes. Er gaan ook verschillende wandelingen door het gebied, waarbij je onder andere de vulkanen El Croscat en Santa Margarida kan beklimmen.

Onze tip: Beleef een unieke ervaring en zweef over het vulkanisch gebied!. Een tocht met een luchtballon geeft je het mooiste uitzicht over het park! Boek je tour online
 1. Parc Natural del Montseny

Het Montseny natuurpark is zowel een natuurpark gesticht door de overheid van Catalonië, als een biosfeerreservaat onder UNESCO. Het gebied bestaat uit zo’n 31.000 hectare grond en omvat het Montseny bergmassief ten noorden van Barcelona.

Tritó del Montseny

Er zijn veel verschillende plantensoorten en dieren terug te vinden in de bossen van het gebergte. In 2005 werd er zelfs nog een nieuwe salamander ontdekt, de ‘tritó del Montseny’, een bedreigde salamandersoort die alleen daar leeft. Je kan het gebied via één van de verschillende wandelingen leren kennen, maar het is ook mogelijk om door het gebied te fietsen of een tocht te paard te maken.

 1. Delta de l'Ebre

Het deltagebied van de rivier de Ebro is een rijk natuurgebied, en het grootste beschermde wetlandgebied van Catalonië. Het gebied omvat zo’n 320 km² van de rivierdelta, met veel rijstvelden en natuurgebieden. Er zijn zo’n 800 planten en bloemensoorten in het gebied. Daarnaast is de rivierdelta ook een belangrijke habitat voor zo’n 343 verschillende soorten vogels, waarvan een aantal van de belangrijkste vogelsoorten van het Middellandse Zeegebied.

De perfecte manier om dit natuurgebied te leren kennen is door een boottocht op de delta, met als afsluiter een heerlijke verkoelende duik in de Middellandse Zee. Bekijk hier de tours door de Delta de l'Ebre vanaf € 35.

 1. Estany de Banyoles

Het meer van Banyoles is het grootste natuurlijke meer van Catalonië. Het meer is ruim 1,1 vierkante kilometer groot en heeft een gemiddelde diepte van vijftien meter, al bereikt het op bepaalde plekken een diepte van wel 60 meter.

Het meer is gelegen bij de stad Banyoles en is de favoriete plek van zowel lokale bevolking als toeristen om even tot rust te komen met een picknick. Aan het water vind je veel vissershuisjes waar vissers de hele dag hun hengel uitlaten, terwijl je op het water veel roeiboten terug kan zien. Daarnaast loopt er rond het meer een mooi wandelpad van acht kilometer. Er zijn verschillende tours die vanuit Girona oa Banyoles en de vulkaanregio aandoen.

 1. Congost de Mont-Rebei

De kloof van Mont Rebei wordt als één van de mooiste kloven van Europa beschouwd. De kloof bevindt zich in het Montsec gebergte en is door de Noguera Ribagorçana rivier uitgehouwen tussen de rotsen. Het gebied staat bekend om de vele flora en fauna die er terug te vinden zijn tussen de rijke bossen en de rotsige pieken.

Langs de kloof zijn in de rotsen wandelpaden uitgehouwen, wat voor een spannende wandeling met prachtig uitzicht op het turquoise stuwmeer boven de kloof zorgt. Boven het stuwmeer kan je zelfs over de metalen hangbrug lopen. Heb je last van hoogtevrees? Dan kan je de kloof ook vanaf het water met een kajaktocht ontdekken.

 1. Kaartje: Ligging van de bezienswaardigheden

 1. Filmpje: bekijk hier de menselijke torens van Tarragona

 1. Mis niets: download onze gratis reisgids Catalonië

Wil je niets missen tijdens je vakantie in Catalonië? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Catalonië met meer dan 70 bezienswaardigheden, 3 wandelingen + volledig uitgewerkte autoroute. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Catalonië en ga op pad!

Catalonië

Gratis reisgids Catalonië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?