12 Niet te missen bezienswaardigheden in Ronda: Tips & info

Volledige reisgids kopen voor € 10

12 Niet te missen bezienswaardigheden in Ronda: Tips & info

6 januari 2019 in Andalusië2 reacties

Ronda is een witte Andalusische stad die gebouwd werd boven op een rots, uiteraard met de bedoeling zich te verdedigen. Het waren de Moren die dit knappe staaltje van bouwkunst hebben gerealiseerd. Het wordt gezien als één van de mooiste stadjes van Andalusië en er zijn dus ook heel wat bezienswaardigheden te vinden. Wij hebben alvast een overzicht gemaakt van wat je zeker moet zien in Ronda.

Inhoud artikel

Tickets en tours Ronda

 1. Plaza de Toros en Museo Taurino

De arena van Ronda, ook zonder stieren en matadors, is een bezienswaardigheid op zich. Je kan hem bezoeken zonder dat er een stier in rondloopt. Rondom zitten de toeschouwers, er is plaats voor 5000, verdeeld over twee galerijen die opgesmukt zijn met zowaar Toscaanse zuilen. Waar de leden van de koninklijke familie mochten zitten, is gemakkelijk te herkennen. Niet iedereen had in die tijd een loge ter beschikking.

De arena is in gebruik sinds 1785 en is daarmee één van de oudste van gans Spanje. Als je bedenkt dat deze wel erg groot is, dan heb je gelijk. Met een diameter van 66 meter wordt die van Ronda beschouwd als de grootste ter wereld. Men beweert dat in deze Plaza de Toros de regels van het moderne stierenvechten werden herschreven door de in Ronda geboren stierenvechter Pedro Romero (1754-1844). Hij zou tijdens zijn carrière tussen de 5000 en 6000 stieren de dood hebben ingejaagd. Bekende bezoekers van de stierengevechten waren Orson Welles en Ernest Hemingway.

In het museum wordt het verhaal opgehangen van meer dan 200 jaar corrida. Je ziet er behalve gedragen kledij, gebruikt materiaal bij het stierenvechten, … ook foto’s van de genoemde Welles en Hemingway. Omdat in Ronda de twee families (Romero en Ordóñez) keer op keer voor bekwame matadors zorgden, is ook ruime aandacht voor het wel en wee van de twee stierenvechtersfamilies.

 1. Puente Viejo

De Puente Viejo mag er dan wel Romeins uit zien, ze dateert wel degelijk uit de 16de eeuw. Ze vormt de aanloop naar een steile helling met ronde kasseitjes waar je bij regenweer heel wat toeren ziet uithalen door chauffeurs. De poort die je onderdoor stapt is de Puerta de Felipe uit halfweg de 18de eeuw. Drie kleine torentjes versieren de poort.

 1. Iglesia de Nuestro Padre Jésus

Het buitenaanzicht van de Iglesia de Nuestro Padre Jésus is weinig aanlokkelijk maar de schoonheid zit binnenin. Eenvoud siert hier met mooi stucwerk, grote bogen en in het hoogkoor een prachtig standbeeld van Christus. Dit beeld wordt elk jaar met Pasen in een processie rondgedragen. In een nis zie je een fraai aangeklede H. Cecilia aan wie vroeger deze kerk was gewijd. Naast de kerk staat een fontein met 8 kraantjes. Aan de andere kant een drenkbak waar dieren hun dorst konden laven. De kerk dateert uit de 18de eeuw.

 1. Baños Arabes

De Moorse baden van Baños Arabes liggen dicht bij de rivier. Tijdens de 13de eeuw werden ze in deze Joodse wijk gebouwd. Ze behoren tot de best bewaarde van Spanje. Via een rad en een aquaduct werd het water naar de baden geleid. De stervormige openingen in het dak dienden om het buitenlicht te laten binnenvallen.

Er zijn 3 zalen, elk met hun eigen functie: een warmwaterruimte waarin stoom doorstroomde, de eigenlijke badplaats met de stervormige ‘vensters’ en een massageruimte. De baden kan je bezoeken.

 1. Balcón del Coño

Vooral geliefd bij toeristen om een mooi vakantiefoto te maken. Je hebt er een prachtig uitzicht over de vallei. Opgelet: bezoek het Balcón del Coño niet als je hoogtevrees hebt :-)

 1. Palacio del Marques de Salvatierra

Het barokke portaal van het 18de eeuws Palacio del Marques de Salvatierra is meer dan een aanblik waard. Boven de Korintische zuilen en het smeedijzeren balkon torsen vier indianenfiguren het fronton. De twee vrouwenfiguren bedekken hun intieme zone terwijl de mannen deugnietachtig hun tong uitsteken. Boven hen prijkt het wapenschild van de familie de Salvatierra. Het paleis werd na de verovering in 1485 door de katholieke koningen geschonken aan de markies omdat die goed zou meegeholpen hebben in de strijd om Ronda te heroveren. Bij de ronde balustrade staat een ijzeren kruis. Het zou de plek moeten geweest zijn waar zich het hoofdkwartier bevond van de markies tijdens de hierboven genoemde gevechten.

 1. Casa del Rey Moro

Het Huis van de Moorse koning werd in 1920 huis opgekocht door een hertogin die er meubeltjes, beeldjes en ander kostbare voorwerpen in plaatste. Maar waar je voor komt is de hangende tuinen. Via een trap met een 200-tal treden kom je tot bij de rivier. Onderweg zie je de hangende tuinen die we te danken hebben aan een Franse tuinarchitect J-C Forestier die er in 1912 zijn ontwerpen liet uitwerken. Hij moest heel origineel uit de hoek komen om op deze plek de tuinen aan te leggen maar het resultaat is verbluffend. Behalve groen zie je ook fonteintje, azulejo’s enz.

Je kan er via een ingenieuze trap naar een onderaards gewelf, La Mina. Een wonderbaarlijk stukje bouwwerk in een rots uitgehouwen met boogjes, gewelven, luchtgaten en een waterbron waar koningen zich ophielden om te baden maar vooral om zich schuil te houden bij gevaar. Deze plek zou naar verluidt één van de laatste verdedigingsbolwerken geweest zijn die heroverd werden bij de invallen in 1485. Een aanrader voor een bezoek.

 1. Museo del Bandolero

De bandieten en struikrovers van Andalusië voerden vanaf eind 18de tot diep in de 19de eeuw een schrikbewind uit. Zij vielen aan waar en wanneer ze wilden. In het Museo del Bandolero verneem je meer over de bekende bandieten van Andalusië en hoe reizigers hun bescherming afkochten. Ook de zaal met speciale aandacht voor de Guardia Civil, in 1844 opgericht, is een aanrader.

 1. Santa Maria la Mayor

De kathedraal van Ronda heeft een rare mix aan bouwstijlen. De kerk is gebouwd op resten van een moskee na de herovering van Ronda op de Moren (mei 1485). Er zijn in de bakstenen mudejartoren, de huidige klokkentoren, bouwstenen verwerkt van de vroegere minaret. Vanuit de galerijen zaten leden van het stadsbestuur en notabelen te kijken naar evenementen die zich op het plein afspeelden.

De kerk bevat 2 prachtige retabels

Dat van Sagrario is een bijzonder mooi retabel met verguld houtsnijwerk uit het begin van de 18de eeuw.
Het andere is het retabel van de Moeder der Zeven Smarten (17de eeuw).

Verder ook nog enkele mooie zijaltaren, een pracht van een koorgestoelte, en overal heel veel versieringen. De draagstoel wordt in processies meegedragen. De fresco’s zijn nog niet zó oud want ze werden geschilderd in de 80’er jaren van de vorige eeuw door een Franse kunstenares.

 1. Palacio de Mondragón

Het Palacio de Mondragón, oorspronkelijk uit begin 14de eeuw, is vaak gerenoveerd. In een deel ervan is het Museo Municipal ondergebracht, het stedelijk archeologisch museum. Voorwerpen uit Romeinse en Moorse tijden. De typische mudejarstijl vind je terug in de patio uit de 16de eeuw. De tuinen met enkele fonteinen bieden een leuk uitzicht.

 1. Museo Lara

Het museum Lara bevat een privé verzameling van allerhande rariteiten en voorwerpen. Het zit in een vroeger paleis. De eigenaar collectioneerde zijn hele leven oude voorwerpen op veilingen in Londen, Madrid, Parijs,…

 1. Puente Nuevo

Zo nieuw is de Puente Nuevo nu ook weer niet want ze werd voltooid in 1793 nadat men er meer dan 40 jaar aan had gebouwd. Een ouder exemplaar uit 1735 werd in amper enkele maanden gebouwd maar in 1741 stortte ze in waarbij tientallen doden vielen. De brug met drie bogen wordt gezien als één van de mooiste bruggen van Spanje. Het is één van de bekendste en meest gefotografeerde plaatsen van Andalusië. Het allermooiste uitzicht op de brug en de kloof krijgt als je beneden staat bij de rivier Guadalevin. Maar dan moet je diep naar onderen een wandelpad afstappen van ruim 150 meter.

De Puente Nuevo verbindt de El Tajo kloof en meteen ook de twee stadsdelen Mercadillo en het historische deel La Ciudad. Op haar hoogste punt is ze net geen honderd meter hoog. De middelste boog bestaat uit twee delen. Het hoogste centrale deel meet zowat 90 meter hoog. Ooit zaten gevangenen vast in de bovenste ruimte van het middendeel maar of ze iets van het wonderlijke uitzicht werd gegund is te betwijfelen. Nu is er een klein informatiecentrum met uitleg over de bouw van de brug en kort de geschiedenis van Ronda.

 1. Waar overnachten in Andalusië (met korting)

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Andalusië? Dan raden wij je aan om vooral te zoeken in de buurt van Malaga, Sevilla en Granada. In deze steden is het aanbod het grootst.

Booking.com

 1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Andalusië?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Andalusië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Andalusië met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Andalusië.

Andalusië

Gratis reisgids Andalusië downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 28 mei 2019 - PNM Wubben

Met de gids welke wel wat teveel vond ik vroeg om een uitgebreidere versie hebben wij toch genoten van Ronda omdat wij er maar 1 dagje waren hebben wij geen uitgebreidere informatie aangevraagd stappen zelf verder snel op af en je hebt ook vaak nog een informatie kantoortje in de stad. Wij hebben genoten nogmaals dank

- 18 januari 2019 - jean-pierre oostermeyer

Perfect alle reisgidsen trouwens

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?