25 x top bezienswaardigheden in Ronda bezoeken? Tips & info

Volledige reisgids kopen voor € 10

25 x top bezienswaardigheden in Ronda bezoeken? Tips & info

17 augustus 2021 in Andalusië8 reacties

Ronda is een witte Andalusische stad die gebouwd werd boven op een rots, uiteraard met de bedoeling zich te verdedigen. Het waren de Moren die dit knappe staaltje van bouwkunst hebben gerealiseerd. Het wordt gezien als één van de mooiste stadjes van Andalusië en er zijn dus ook heel wat bezienswaardigheden te vinden. Wij hebben alvast een overzicht gemaakt van wat je zeker moet zien in Ronda.

Inhoud artikel

Tickets en tours Ronda

Ben je in Ronda en wil je graag meer te weten komen over de stad? Ga mee met een tour, boek je tour online vanaf € 38.

Wist je dat er ook georganiseerde uitstappen vanuit andere Spaanse steden naar Ronda bestaan vanuit Sevilla of vanuit Malaga? Boek je tour hier online of kijk hieronder voor nog meer mogelijkheden:

 1. Een korte geschiedenis...

Wat je zeker niet zal ontgaan wanneer je Ronda bezoekt, is de bijzondere ligging. Sinds de pre-Romeinse tijd speelde Ronda al een belangrijke rol in het zuiden van Spanje dankzij de hoge kliffen, de diepe kloof en de daardoor goed verdedigbare positie. Bovendien was Ronda toen gelegen op een belangrijke handelsroute die landinwaarts leidde vanaf het zuidelijk gelegen kustgebied.

De stad heeft een Keltische oorsprong, maar toch zijn er ook oudere prehistorische resten in de omgeving gevonden. De Romeinden noemden Ronda een lange tijd ‘Arunda’, omdat het stadje uitkeek over de hele omgeving en daardoor een bijna panaromisch strategisch uitzicht had. In deze tijd begon de handel in Ronda ook stilletjes aan te bloeien.

Een andere bijnaam die gegeven werd aan Ronda was ‘the Eagles Nest’, maar deze naam kreeg al snel een ironische bijklank. Aan de ene kant was dit een verwijzing naar de beroemde kloof, maar aan de andere kant verwees dit ook naar de clichés over de inwoners. Er werd namelijk gezegd dat mensen hier kwamen wonen om zichzelf te verdedigen tegen aanvallen van de mens. Ronda was een hoog en ontoegankelijk terrein en daarom perfect.

Vandaag is Ronda dankzij de rustige sfeer en diepe kloof uitgebloeid tot een erg bijzondere stad met heel wat bezienswaardigheden en gezellige plekjes.

 1. Plaza de Toros en Museo Taurino

De arena van Ronda, ook zonder stieren en matadors, is een bezienswaardigheid op zich. Je kan hem bezoeken zonder dat er een stier in rondloopt. Rondom zitten de toeschouwers, er is plaats voor 5000, verdeeld over twee galerijen die opgesmukt zijn met zowaar Toscaanse zuilen. Waar de leden van de koninklijke familie mochten zitten, is gemakkelijk te herkennen. Niet iedereen had in die tijd een loge ter beschikking.

De arena is in gebruik sinds 1785 en is daarmee één van de oudste van gans Spanje. Als je bedenkt dat deze wel erg groot is, dan heb je gelijk. Met een diameter van 66 meter wordt die van Ronda beschouwd als de grootste ter wereld. Men beweert dat in deze Plaza de Toros de regels van het moderne stierenvechten werden herschreven door de in Ronda geboren stierenvechter Pedro Romero (1754-1844).

Hij zou tijdens zijn carrière tussen de 5000 en 6000 stieren de dood hebben ingejaagd. Bekende bezoekers van de stierengevechten waren Orson Welles en Ernest Hemingway.

In het museum wordt het verhaal opgehangen van meer dan 200 jaar corrida. Je ziet er behalve gedragen kledij, gebruikt materiaal bij het stierenvechten, … ook foto’s van de genoemde Welles en Hemingway. Omdat in Ronda de twee families (Romero en Ordóñez) keer op keer voor bekwame matadors zorgden, is ook ruime aandacht voor het wel en wee van de twee stierenvechtersfamilies.

 1. Puente Viejo

De Puente Viejo mag er dan wel Romeins uit zien, ze dateert wel degelijk uit de 16de eeuw. Ze vormt de aanloop naar een steile helling met ronde kasseitjes waar je bij regenweer heel wat toeren ziet uithalen door chauffeurs. De poort die je onderdoor stapt is de Puerta de Felipe uit halfweg de 18de eeuw. Drie kleine torentjes versieren de poort.

 1. Iglesia de Nuestro Padre Jésus

Het buitenaanzicht van de Iglesia de Nuestro Padre Jésus is weinig aanlokkelijk maar de schoonheid zit binnenin. Eenvoud siert hier met mooi stucwerk, grote bogen en in het hoogkoor een prachtig standbeeld van Christus. Dit beeld wordt elk jaar met Pasen in een processie rondgedragen. In een nis zie je een fraai aangeklede H. Cecilia aan wie vroeger deze kerk was gewijd. Naast de kerk staat een fontein met 8 kraantjes. Aan de andere kant een drenkbak waar dieren hun dorst konden laven. De kerk dateert uit de 18de eeuw.

Wist je dat we ook een compleet uitgewerkte wandeling hebben door Ronda? Download hier je wandelroute + kaart.
 1. Baños Arabes

De Moorse baden van Baños Arabes liggen dicht bij de rivier. Tijdens de 13de eeuw werden ze in deze Joodse wijk gebouwd. Ze behoren tot de best bewaarde van Spanje. Via een rad en een aquaduct werd het water naar de baden geleid. De stervormige openingen in het dak dienden om het buitenlicht te laten binnenvallen.

Er zijn 3 zalen, elk met hun eigen functie: een warmwaterruimte waarin stoom doorstroomde, de eigenlijke badplaats met de stervormige ‘vensters’ en een massageruimte. De baden kan je bezoeken.

 1. Balcón del Coño

Vooral geliefd bij toeristen om een mooi vakantiefoto te maken. Je hebt er een prachtig uitzicht over de vallei. Opgelet: bezoek het Balcón del Coño niet als je hoogtevrees hebt :-)

 1. Palacio del Marques de Salvatierra

Het barokke portaal van het 18de eeuws Palacio del Marques de Salvatierra is meer dan een aanblik waard. Boven de Korintische zuilen en het smeedijzeren balkon torsen vier indianenfiguren het fronton. De twee vrouwenfiguren bedekken hun intieme zone terwijl de mannen deugnietachtig hun tong uitsteken. Boven hen prijkt het wapenschild van de familie de Salvatierra.

Het paleis werd na de verovering in 1485 door de katholieke koningen geschonken aan de markies omdat die goed zou meegeholpen hebben in de strijd om Ronda te heroveren. Bij de ronde balustrade staat een ijzeren kruis. Het zou de plek moeten geweest zijn waar zich het hoofdkwartier bevond van de markies tijdens de hierboven genoemde gevechten.

 1. Casa del Rey Moro

Het Huis van de Moorse koning werd in 1920 huis opgekocht door een hertogin die er meubeltjes, beeldjes en ander kostbare voorwerpen in plaatste. Maar waar je voor komt is de hangende tuinen. Via een trap met een 200-tal treden kom je tot bij de rivier. Onderweg zie je de hangende tuinen die we te danken hebben aan een Franse tuinarchitect J-C Forestier die er in 1912 zijn ontwerpen liet uitwerken. Hij moest heel origineel uit de hoek komen om op deze plek de tuinen aan te leggen maar het resultaat is verbluffend. Behalve groen zie je ook fonteintje, azulejo’s enz.

Je kan er via een ingenieuze trap naar een onderaards gewelf, La Mina. Een wonderbaarlijk stukje bouwwerk in een rots uitgehouwen met boogjes, gewelven, luchtgaten en een waterbron waar koningen zich ophielden om te baden maar vooral om zich schuil te houden bij gevaar. Deze plek zou naar verluidt één van de laatste verdedigingsbolwerken geweest zijn die heroverd werden bij de invallen in 1485. Een aanrader voor een bezoek.

 1. Museo del Bandolero

De bandieten en struikrovers van Andalusië voerden vanaf eind 18de tot diep in de 19de eeuw een schrikbewind uit. Zij vielen aan waar en wanneer ze wilden. In het Museo del Bandolero verneem je meer over de bekende bandieten van Andalusië en hoe reizigers hun bescherming afkochten. Ook de zaal met speciale aandacht voor de Guardia Civil, in 1844 opgericht, is een aanrader.

 1. Santa Maria la Mayor

De kathedraal van Ronda heeft een rare mix aan bouwstijlen. De kerk is gebouwd op resten van een moskee na de herovering van Ronda op de Moren (mei 1485). Er zijn in de bakstenen mudejartoren, de huidige klokkentoren, bouwstenen verwerkt van de vroegere minaret. Vanuit de galerijen zaten leden van het stadsbestuur en notabelen te kijken naar evenementen die zich op het plein afspeelden.

De kerk bevat 2 prachtige retabels

Dat van Sagrario is een bijzonder mooi retabel met verguld houtsnijwerk uit het begin van de 18de eeuw.
Het andere is het retabel van de Moeder der Zeven Smarten (17de eeuw).

Verder ook nog enkele mooie zijaltaren, een pracht van een koorgestoelte, en overal heel veel versieringen. De draagstoel wordt in processies meegedragen. De fresco’s zijn nog niet zó oud want ze werden geschilderd in de 80’er jaren van de vorige eeuw door een Franse kunstenares.

 1. Palacio de Mondragón

Het Palacio de Mondragón, oorspronkelijk uit begin 14de eeuw, is vaak gerenoveerd. In een deel ervan is het Museo Municipal ondergebracht, het stedelijk archeologisch museum. Voorwerpen uit Romeinse en Moorse tijden. De typische mudejarstijl vind je terug in de patio uit de 16de eeuw. De tuinen met enkele fonteinen bieden een leuk uitzicht.

 1. Museo Lara

Het museum Lara bevat een privé verzameling van allerhande rariteiten en voorwerpen. Het zit in een vroeger paleis. De eigenaar collectioneerde zijn hele leven oude voorwerpen op veilingen in Londen, Madrid, Parijs,…

 1. Puente Nuevo

Zo nieuw is de Puente Nuevo nu ook weer niet want ze werd voltooid in 1793 nadat men er meer dan 40 jaar aan had gebouwd. Een ouder exemplaar uit 1735 werd in amper enkele maanden gebouwd maar in 1741 stortte ze in waarbij tientallen doden vielen.

De brug met drie bogen wordt gezien als één van de mooiste bruggen van Spanje. Het is één van de bekendste en meest gefotografeerde plaatsen van Andalusië. Het allermooiste uitzicht op de brug en de kloof krijgt als je beneden staat bij de rivier Guadalevin. Maar dan moet je diep naar onderen een wandelpad afstappen van ruim 150 meter.

Wist je dat we ook een compleet uitgewerkte wandeling hebben door Ronda? Download hier je wandelroute + kaart.

De Puente Nuevo verbindt de El Tajo kloof en meteen ook de twee stadsdelen Mercadillo en het historische deel La Ciudad. Op haar hoogste punt is ze net geen honderd meter hoog. De middelste boog bestaat uit twee delen. Het hoogste centrale deel meet zowat 90 meter hoog. Ooit zaten gevangenen vast in de bovenste ruimte van het middendeel maar of ze iets van het wonderlijke uitzicht werd gegund is te betwijfelen. Nu is er een klein informatiecentrum met uitleg over de bouw van de brug en kort de geschiedenis van Ronda.

 1. Parroquia de Nuestra Señora del Socorro

Op het Plaza del Socorro, een gezellig plein, vind je de Parroquia, gebouwd halverwege de 20ste eeuw. Vroeger stond hier een andere kerk, maar die brandde volledig plat in 1936. Doordat er niets van het oude gebouw kon gered worden, werd de Parroquia de Nuestra Señora del Socorro volledig nieuw gebouwd en kwam die hier in de plaats. Niet getreurd, want oud of nieuw, je zal zeker verrast worden door de schoonheid van het gebouw!

 1. Alameda del Tajo

Om de hoek van Plaza del Socorro en de Parroquia vind je een prachtig park: Alameda del Tajo. Dit park biedt niet één, maar wel vijf mooie wandelingen die je meenemen tussen de hoge bomen en verfrissende schaduwrijke plekjes. Dit park is popular bij locals die hier even komen ontspannen of een wandeling maken met het gezin. De promenades leiden je naar een groot balkon in het park waar je een prachtig uitzicht krijgt op de omliggende omgeving. Tip: probeer op het balkon te geraken rond zonsondergang en beleef een wauw-momentje.

 1. Mirador de Ronda

Mirador de Ronda is absoluut een must tijdens je bezoek aan de mooie stad. Dit is een waanzinnig uitzichtpunt waar je vanaf een soort balkon zicht hebt over de prachtige omgeving van Ronda en een mooi deel van de El Tajo kloof. Het is dus ook niet verwonderlijk dat deze Mirador één van de populairste uitkijkpunten in Ronda is. Naast het uitzicht op de kloof, heb je ook nog zicht op de Puente Nuevo en de gehele omgeving. Werkelijk prachtig!

Dit uitkijkpunt is trouwens vernoemd naar de architect José Martin de Aldehuele. Hij ontwierp onder meer de arena en de Puente Nuevo in Ronda en had een belangrijke inbreng bij het afwerken van de kathedraal van Málaga.

 1. Mirador de los Viajeros Románticos

Nog zo'n prachtig uitkijkpunt in Ronda vind je onderweg naar Puente Nuevo. Dan bots je automatisch op Mirador de Viajeros Románticos, ook wel het uitzichtpunt voor romantische reizigers genoemd. Vanaf deze plek kan je de Puente Nuevo heel goed bezichtigen, dit is de brug die over de kloof is gebouwd. Maar dat is natuurlijk niet het enige dat je te zien krijgt: je kijkt daarnaast uit op de hoge rotsen met de typische, mooie witte huisjes die daarop gebouwd zijn. Het uitzicht vanaf de Mirador de Viajeros Románticos is erg spectaculair!

 1. Minaret van San Sebastian

Op het kleine pleintje Plaza Abul Beka vind je de Minaret van San Sebastian, gebouwd in de 14de eeuw. Ooit was deze Minaret een onderdeel van een Moskee, dat was in de tijd toen de Moren verdreven waren. De moskee werd toen met de grond gelijk gemaakt en naast de Minaret werd een kerk gebouwd, die de gelijkaardige naam Church of Saint Sebastian kreeg. Deze kerk is er ondertussen niet meer, maar de Minaret kan je wel nog steeds bezichtigen. Let vooral op het metselwerk waarin je de verschillende tijdperken kan spotten.

 1. Cueva del Gato

In de zomer kunnen de temperaturen al eens oplopen en dan is er niets beter dan een plonsje nemen om wat af te koelen. Op zo’n 15 à 20 minuutjes rijden van Ronda kan je dat doen in een paradijselijk stukje natuur: de Cueva del Gato, oftewel de ‘grot van de kat’. Deze naam is te danken aan de entree van de grot, die zou lijken op de snoet van een kat. In deze grot kan je terecht voor verkoeling en er is ook een natuurlijk zwembad in de rivier waarin je kan zwemmen. Het is hier zo mooi! Deze plek is dan ook niet voor niets opgenomen in de lijst van Beschermde natuurmonumenten van Andalusië. Absoluut een bezoekje (en zwempartijtje) waard!

 1. Jardines De Cuenca

Jardines De Cuenca is een erg mooi park vol rozentuinen met heel wat troeven. Allereerst heb je verschillende niveaus met uitkijkpunten die je één voor één een prachtig zicht bieden op onder meer de kloof El Tajo en de nieuwe brug. Het park is bovendien heel mooi aangelegd en verzorgd, waardoor het een ideale plek is om even te relaxen en te ontsnappen aan de drukte.

 1. Murallas de la Cijara

De oude stadsmuren van Ronda, die de naam ‘Murallas de la Cijara’ kregen, zijn tot op vandaag nog verbazingwekkend goed intact gebleven. De muren dateren reeds uit de middeleeuwse tijd toen er nog een verdediging nodig was tegen de opdrukkende christenen. De mooie, oude stadsmuren worden onterecht vaak overgeslagen door bezoekers, voornamelijk doordat het was apart ligt. Daardoor is het hier veel rustiger dan op andere plaatsen en bovendien erg mooi. Vanaf de muren heb je ook nog eens een prachtig uitzicht!

 1. Iglesia del Espíritu Santo

Dicht bij de stadsmuren en de stadspoort van Ronda vind je ook de Iglesia del Espíritu Santo. De opbouw van deze kerk startte aan het einde van de 15deeeuw. Dit gebouw is behoorlijk prominent aanwezig in Ronda en zal je sowieso wel eens in het oog springen, want je kan het spotten vanaf verschillende plaatsen in de stad. Aan de achterzijde van de kerk vind je een trap waardoor je vanaf hier een heel stuk over de muur kan wandelen.

 1. Plaza Duquesa de Parcent & Santa María del Mayor

Het Plaza Duquesa de Parcent is bij uitstek ons favoriete pleintje in Ronda. Het is erg pittoresk en gezellig en je vindt er bovendien heel wat monumenten. Op dit pleintje, dat ook wel het Hertogin van Parcent-plein genoemd wordt, vind je onder meer de Santa María del Mayor-kerk. Deze kerk is zonder twijfel de meest opvallende bezienswaardigheid hier. Ook de geschiedenis is boeisend: zo werd er maar liefst 200 (!) jaar gebouwd aan deze kerk en dat kan je ook waarnemen in de verschillende soorten stijlen die gebruikt werden, zoals de mix van zoals gotiek en renaissance.

 1. De mooiste straatjes & steegjes in Ronda

Calle Marqués de Salvatierra

Calle Marqués de Salvatierra is een straatje met de leukste hoekjes, smalle steegjes om te ontdekken, verhoogde stukken en de mooiste voordeuren waar je zonder twijfel even moet poseren. De bewoners van deze straat proberen alles ook op te fleuren met zoveel mogelijk groen: denk aan gekleurde potten, klimop tegen de muur, vele bloemetjes in volle bloei enzovoort.

Calle Tenorio

Calle Tenorio is één van de mooiste straatjes in Ronda. Via deze straat wandel je naar het uitkijkpunt aan de andere kant van Puente Nuevo. Alle paden zijn in deze straat in dezelfde kleuren geschilderd en gedecoreerd. Erg mooi om eens door te wandelen!

Calle Armiñán

Ook de hoofdstraat Calle Armiñán moet je wel eens verkend hebben. Het leukste in deze straat is dat je aan je linkerkant een mooie authentieke plattegrond van Ronda kan vinden, gemaakt van tegeltjes. Dit mooie stukje tegelwerk is natuurlijk geen ideale map als je echt op zoek bent naar iets, maar wel erg mooi gemaakt!

 1. Shoppen in Ronda

Ronda heeft ook enkele leuke winkelstraten en een gezellig centrum waar liefhebbers kunnen shoppen. In Ronda vind je van alles wat: zowel de bekende winkelketens als ook kleine speciaalzaakjes. Carrera Espinel en Calle La Bola de belangrijkste en bekendste winkelstraat van de stad, maar neem zeker ook even de tijd om Calle Naranja en Calle Almendra te ontdekken, want hier vind je nog tal van toffe winkels!

Honger gekregen van al dat shoppen? Hou dan even een lunchpauze bij Las Maravillas: een gezellig restaurantje gelegen pal in het winkeldistrict, aan de Carrera Espinel.

 1. Daguitstap naar Setenil de Las Bodegas

Verblijf je in Ronda? Dan raden we aan om een extra dagje in te calculeren voor een bezoek aan Setenil de Las Bodegas. Na slechts 25 minuutjes rijden vanuit Ronda kom je aan in het charmante, kleine witte dorpje. Indien je geen auto hebt en zelf kan rijden, dan is een georganiseerde tour vanaf € 40 een goed idee. Je kan bijvoorbeeld ook een tour door Ronda en Setenil de las Bodegas combineren.

Setenil de las Bodegas is ongetwijfeld één van de meest pittoreske dorpjes van Andalusië. Bijzonder hier zijn de Cuevas del Sol, dit zijn huisjes uitgehouwen uit de bergrots en die zorgen voor een spectaculair stedelijk landschap dat je ongetwijfeld zal verbazen. Wanneer je in Ronda bent, mag een uitstap naar Setenil niet ontbreken in de planning.

 1. Waar overnachten in Andalusië (met korting)

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Andalusië? Dan raden wij je aan om vooral te zoeken in de buurt van Malaga, Sevilla en Granada. In deze steden is het aanbod het grootst.

Booking.com

 1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Andalusië?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Andalusië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Andalusië met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Andalusië.

Andalusië

Gratis reisgids Andalusië downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 24 februari 2024 - Marleen kint

Dank zij reis routes nog keer gezien in Andalusie Ronda is geweldig.. Nerja is top, Jeres de la Fronteira is super, puerto de st Maria, heerlijk ontspannen, mooie stranden en heerlijk restaurant, erg culinair

- 25 augustus 2022 - Dirk Galicia

Geweldig! Compact maar toch duidelijk en vrij volledig. Voldoende om mijn trip voor te bereiden.

- 19 juni 2022 - Paul Verheylesonne

Prachtige info site, heel interessant met foto's en uitleg !

- 21 december 2019 - Jeanny van Engelen

Ik heb de gids door lezen en vond hem we leuk en interessant. We gaan pas volgend jaar naar Andalusië en ben heel benieuwd of we de gids veel kunnen gebruiken.

- 16 november 2019 - J.Hendriks

Leuke en interessante gids met zoveel goede beschrijvingen en voorbeelden dat het nog moeilijk wordt om een keuze te maken. Zeer uitnodigend beschreven en duidelijk.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?