Bezienswaardigheden Cadiz: Bezoek de oudste stad van Europa

Volledige reisgids kopen voor € 10

Bezienswaardigheden Cadiz: Bezoek de oudste stad van Europa

17 augustus 2021 in Andalusië4 reacties

Cadiz heeft een a-typische vorm en ligging. De stad ligt op een landtong aan de Golf van Cadiz, volledig omringd door het water van de Atlantische Oceaan, maar toch geen eiland omdat een landengte en twee hoofdbruggen, La Constitucion brug (La Pepa) en Puente José León de Carranza, de verbinding vormen met het vasteland. Je kan een wandeling maken langs de kades, aan de oost- en noordzijde wandel je door parken.

Langs de kade wandel je op de beroemde boulevard ‘malecón’ en die doet ergens wat denken aan de boulevard in Havana, de Cubaanse hoofdstad.

Ontdek hier alvast welke bezienswaardigheden je zeker moet gezien hebben bij een bezoek aan Cadiz.

Inhoud artikel

Tickets en tours Cadiz

 1. Geschiedenis Cadiz

Beetje geschiedenis om te schetsen wat voor een belangrijke stad Cádiz altijd al geweest is.
Dit zou de oudste stad van Europa zijn, omdat zijn geschiedenis teruggaat tot 1100 v.C., ten tijde van de Feniciërs.
Tijden van bloei en verval wisselden elkaar af. Vanaf de 17de en nog in het begin van de 18de eeuw kende Cádiz een belangrijke (en lucratieve) opleving en het is in deze periode dat de vandaag nog te bewonderen paleizen en andere gebouwen met barokarchitectuur werden neergepoot.

Als je rijk bent, krijg je jaloersheid. Dus kon het niet anders of andere bevolkingsgroepen kwamen Cádiz een beetje bestoken. Het leidde tot de bouw van een vestingwal waarvan vandaag nog enkele originele stukken te zien zijn.

Er is duidelijk een scheiding waar te nemen tussen het bovenste noordelijke deel (het oudste) en het modernere deel (centraal en zuidelijker). De Puertas de Tierra vormt letterlijk die scheidingslijn. In de buurt heb je nog zicht op wat overblijft van de vroegere intacte stadsomwalling. Twee kastelen (Santa Catalina en San Sebastian) zijn andere getuigen van de verdediging van vroeger.

Onze tip: Tours of tickets voor het bezoeken van de bezienswaardigheden in Cadiz? Boek ze online, veilig en voordelig.
 1. Castillo de Santa Catalina

Castillo de Santa Catalina was een fort dat dienst moest bewijzen als bescherming voor Cádiz. Het werd gebouwd eind 16de eeuw in opdracht van koning Philip II na een aanval van een Engelse en Nederlandse vloot. Deze aanval zorgde ervoor dat Cádiz volledig geplunderd werd en daarna ook platgebrand. Als verwering tegen potentiële nieuwe aanvallen werd Castillo de Santa Catalina gebouwd. En met succes! Tot op vandaag is het Castillo goed in tact gebleven. Tegenwoordig kan je het gratis bezoeken.

 1. Castillo de San Sebastian

Tussen de kathedraal en het strand La Caleta vind je de weg naar Castillo de San Sebastian die vroeger dienst deed als beschermuur voor de stad. Het is een mooie wandeling ‘over’ de zee via de loopbrug. Ondanks dat het kasteel al enkele jaren gesloten is, werd de loopbrug wel onder handen genomen en kreeg die en opknapbeurt. Onderweg krijg je het strand te zien en je andere zijde heb je zicht op de kathedraal. Daarnaast krijg je ook een prachtig uitzicht op de stad. Het Castillo bezoeken is gratis.

 1. Santa Maria en El Pópulo

De wijken Santa Maria en El Pópulo grenzen aan mekaar in het zuidoostelijke deel van de stad.

Santa Maria is ontstaan eind 15de eeuw. Hier vind je nog de statige huizen uit de bloeiperiode van de barok, zo heb je bijvoorbeeld Casa Lasquetty in de Calle Santa Maria.
Het Palacio de Congresos was vroeger een tabaksfabriek en is een schoolvoorbeeld van industrieel erfgoed uit de 19de eeuw. De Iglesia Santa Maria is uit de 17de eeuw. Op de toren vind je azulejo’s. Het altaarstuk in barok neemt meteen je aandacht.

El Pópulo is de oudste wijk. Volledig ommuurd in de 13de eeuw met aanvankelijk vier poorten. Nog drie daarvan hebben de geschiedenis overleefd: Arco de los Blancos, Arco de la Rosa (bij Plaza de la Catedral) en Arco del Pópulo (bij Plaza de San Juan de Dios) gemeentehuis).

 1. Kathedraal van Cadiz

Aan de kathedraal van Cadiz werd meer dan een eeuw aan gebouwd, van 1720 tot 1853, vandaar zichtbare verschillende stijlen (zowel renaissance, barok als neoklassiek). De koepel in bladgoud springt in het oog. Qua omvang is het een van de grootste kathedralen in Spanje.

Museo Catedralicio is zoals je kan vermoeden een museum met voorwerpen van de kathedraal: gewaden, monstrans, documenten. Het gebouw heeft ook een fraaie patio uit de 16de eeuw. .
Aan het Plaza de San Juan de Dios ligt het stadhuis en de Iglesia de San Juan de Dios.

 1. Mentidero wijk

 • Oratorio de la Santa Cueva in de Calle Rosaria is een kapel met veel decoratie aangekleed. Bovenin onder de koepel zijn werken te zien van Goya.
 • Er liggen in de Mentidero wijk enkele pleinen. Plaza de San Francisco is een rustig pleintje met de gelijknamige Iglesia. Interieur bevat vooral barok. Plaza de Mina, aan de overzijde, is groter en bevat veel groen.
 • Aan het Plaza de Mina vindt je het Museo de Cádiz. Gehuisvest in een neoklassiek paleis. De geschiedenis van Cádiz wordt hier in woord en beeld gebracht. Pronkstukken zijn de twee sarcofagen uit wit marmer daterend uit de 5de eeuw v.C.
 • Op de Plaza de San Antonio staat de gelijknamige Iglesia. Deze heeft een mooie barokgevel met twee flink uit de kluiten gewassen torens. Het plein oogt eerder te leeg om mooi te zijn.
 • Oratorio de San Felipe Neri werd gebouwd tussen eind 17de, begin 18de eeuw. Het barokke paleis bestaat uit twee verdiepingen met op de begane vloer een aantal mooi versierde kapellen. In het hoogaltaar zie je een zwarte Madonna. En er hangen werken van Murillo.
 • Het Hospital de Mujeres heeft een mooie barokgevel met een al even mooi kapelletje binnenin.
 • De Torre Tavira is een barokke toren waar je boven een mooi panorama krijgt en wel op een speciale manier (camera obscura). Opgelet, er kan een wachtrij staan maar het aantal bezoekers per gidsbeurt is beperkt. Andere ruimtes bieden exposities. Omdat de toren zich bevindt op het hoogste punt, diende hij om het verkeer van schepen in goede banen te leiden.
 1. Viña wijk

De Viña wijk kreeg vorm tijdens de 18de eeuw en was de wijk van de vissers. Het kasteel San Sebastian is hier gelegen en dateert ook uit de 18de eeuw. De periode van carnaval in februari is deze wijk dan de ‘place to be’. Men beweert dat dit het meest uitbundig gevierde carnaval van het schiereiland is.

Playa de la Caleta

In de Viña wijk vind je eveneens Playa de la Caleta: het enige overgebleven strand in het oudste stadsdeel van Cádiz. Wat je meteen zal opvallen, zijn de talloze vissersbootjes. Mocht je twijfelen of er nog veel vissers in Cádiz zijn, zal je hier snel anders over denken. Neem op het strand ook even een kijkje naar het voormalige badhuis. Dit werd gebouwd in 1924 en stond jarenlang leeg, maar doet tegenwoordig dienst als archeologisch onderwatercentrum onder de naam Centro de Arqueología Subacuática. En vergeet bovenal ook niet te genieten van het prachtige uitzicht op de Castillo de San Sebastian én Castillo de Santa Catalina!

Parque Genovés

Cádiz heeft ook een mooie botanische tuin, ideaal voor als je even schaduw wil opzoeken of zin hebt in een wandeling. Parque Genovés werd aangelegd in de 18de eeuw en sindsdien een paar keer onder handen genomen met als gevolg dat het tegenwoordig een goed onderhouden en mooi stukje natuur is. Het park staat vol palmbomen, tropische planten, aangelegde perken, waterpartijen en fonteinen en beschikt ook over een speelplek voor de kleinste van de hoop. Bovendien krijg je tijdens je wandeling ook knappe uitzichten op de zee.

Calle Virgen de la Palma

De sfeer opsnuiven in Calle Virgen de la Palma is absoluut een must tijdens je tripje naar Cádiz. Deze leuke straat ligt eveneens in de wijk Barrio de la Viña. In deze straat wandel je tussen de gekleurde panden, palmbomen en de leukste terrasjes. Vooral tijdens carnaval leeft deze straat helemaal.

 1. Puerto de Cádiz

In het verleden kon je in de Puerto de Cádiz handelsschepen vinden (eerst goederentrafiek met Rome, nadien met Amerika en India). Tegenwoordig wordt de haven gebruikt als aanlegplaats voor de cruiselijnen naar Las Palmas de Gran Canaria en Arrecife.

 1. Avenida Campo del Sur

Als je je even in Havana, Cuba wil wanen, wandel dan over de Avenida Campo del Sur in Cádiz. Deze boulevard heeft heel wat gelijkenissen met de boulevard in Havana. Je vindt hier ook nog andere invloeden terug. Vanaf de boulevard heb je onder meer zicht op de kathedraal en de vele gekleurde huisjes. Naar verluidt gebruikten vrouwen van zeelieden vroeger opvallende kleuren voor hun gevels, zodat hun mannen het juiste huis zouden vinden wanneer ze terugkeerden van hun zeereis (in beschonken toestand weliswaar).

 1. Iglesia del Carmen

De Iglesia del Carmen zal meteen in het oog springen wanneer je er passeert. Deze kerk onderscheidt zich door het verticale gestreepte buitenpatroon. Boven op de kerk vind je prachtige barokke torens aan weerszijden van het hoofdgedeelte. Deze torens weerspiegelen de stijlen uit de periode van 1737 tot 1762. Deze kerk is een rijkelijk versierd monument en erg populair is bij bezoekers. Vergeet ook niet om een kijkje te nemen naar het indrukwekkende altaarstuk.

 1. Iglesia de Santiago Apóstol

De Iglesia de Santiago Apóstol vind je op Plaza de Catedral. Deze kerk is gebouwd in een maniëristische stijl afkomstig uit Rome. Halverwege de 16de eeuw werd deze constructie hier neergezet. Binnenin vind je rijkelijke versieringen afgewerkt met goud en polychroom. Het altaarstuk is het meest opvallend in de kerk, dus neem zeker een kijkje binnen wanneer je de kerk bezoekt.

 1. James Bond in Cádiz

Ben je een echte James Bond fan of kan je de films wel appreciëren? Dan is het misschien leuk om te weten dat er in Cádiz verschillende scènes zijn opgenomen voor de film Die Another Day. In de film vertrekt James Bond eigenlijk naar Cuba, maar de opnames konden daar niet doorgaan, dus werd er gekozen voor Cádiz die ook door de beugel kon als Cuba-setting dankzij de vele gelijkenissen. Organiseer dus gerust je eigen James Bond tour door Cádiz en verken de scènes in real life. Ga zeker eens naar volgende plekjes waar verschillende opnames doorgingen: Avenida Campo del Sur, Playa La Caleta (het badhuis is hier geen museum, maar een hotel), Castillo de San Sebastian en Castillo de Santa Catalina.

 1. Waar overnachten in Andalusië (met korting)

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Andalusië? Dan raden wij je aan om vooral te zoeken in de buurt van Malaga, Sevilla en Granada. In deze steden is het aanbod het grootst.

Booking.com

 1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Andalusië?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Andalusië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Andalusië met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Andalusië.

Andalusië

Gratis reisgids Andalusië downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 27 april 2023 - rousseeuw fernand

Prima reistips. Nog niet gedaan, want in september gepland !

- 4 maart 2023 - Marc GODDYN

Ideaal, ik heb die gids nodig voor een verblijf naar Costa de la Luz.

- 1 april 2022 - Christa Verbeke

Heel duidelijk geschreven!

- 13 september 2021 - Raoul

De wandeling tips in Ronda hebben ons goed geholpen, veel gezien.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?