Royal Mile in Edinburgh: wandel door de beroemde straat in Old town

Koop de volledige reisgids voor € 10

Royal Mile in Edinburgh: wandel door de beroemde straat in Old town

9 april 2024 in Schotland0 reacties

Mooiste bezienswaardigheden langs de Royal Mile in Edinburgh + tips

De Royal Mile in Edinburgh is het hart van het oudste gedeelte van de stad. Tussen het kasteel van Edinburgh en het Palace of Holyroodhouse ligt een Schotse mijl vol historische bezienswaardigheden. Van The Scotch Whisky Experience en de kathedraal tot Gladstone’s Land en de Real Mary King’s Close, het barst langs de Royal Mile van de geschiedenis.

Hieronder gidsen we je door de Royal Mile in Edinburgh en we vertellen je welke plekken je absoluut niet mag missen.

Tours en uitstappen met gids in Edinburgh

Zelf op stap in Edinburgh of wil je liever mee met een georganiseerde tour of gids? Tours komen je ophalen bij je hotel of verblijf. Bekijk alle tours, wandelingen en mogelijkheden online. Nog meer tours kijk hieronder:

Tours worden uitgevoerd met lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie.

Inhoud artikel

  1. Wat is de geschiedenis van de Royal Mile in Edinburgh

Het beroemdste stukje Edinburgh is de Royal Mile. Het is een lange straat die het Edinburgh Castle verbindt het met het Palace of Holyroodhouse, twee residenties van de koninklijke familie. De afstand tussen die twee koninklijke residenties is ongeveer een schotse mijl, vandaar de naam Royal Mile.

Je zal de straatnaam Royal Mile echter niet zien opduiken. De ‘Koninklijke Mijl’ omvat namelijk vier verschillende straten: Castlehill, Cannongate, Lawnmarket en High Street. De Royal Mile is de belangrijkste straat van het oude stadscentrum van Edinburg. Een absolute must-see dus tijdens je citytrip naar Edinburgh.

  1. De Royal Mile in Edinburgh bezoeken

De Royal Mile is het hart van Edinburgh, niet vreemd dus dat er heel wat beroemde bezienswaardigheden langs de Royal Mile liggen. We zetten de niet-te-missen plekjes langs de Royal Mile in deze blogpost op een rijtje.

  1. Het kasteel van Edinburgh

Het kasteel van Edinburgh, door velen beschouwd als het symbool van de stad, waakt al eeuwenlang over de stad. Je hebt er een prachtig uitzicht op Auld Reekie, zoals het oude stadscentrum van Edinburg ook wel genoemd wordt.

Edinburgh Castle heeft gediend als de zetel van de Schotse overheid, als oorlogsgevangenis tijdens de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlogen en tot de dag van vandaag is er een actieve militaire basis. Mis het kanonschot om 13 uur niet, dat elke dag behalve op zondag wordt afgevuurd.

TOUR: Maak het jezelf gemakkelijk en boek je tickets voor het Edinburgh Castle online op voorhand, zo vermijd je wachtrijen aan de kassa.

  1. The Scotch Whisky Experience

Dé absolute topbezienswaardigheid langs de Royal Mile is The Scotch Whisky Experience, vlak naast het kasteel van Edinburgh. Bezoekers krijgen hier een rondleiding door het productieproces, gevolgd door een meeslepende presentatie van de vijf whisky-regio’s van Schotland. Je brengt een bezoek aan de mengkamer uit 1870 en krijgt een kijkje in de spectaculaire kluis met 's werelds grootste collectie Schotse whisky. En natuurlijk volgt er aan het einde van de rondleiding een whiskyproeverij. Boek je rondleiding bij The Scotch Whisky Experience.

  1. Gladstone’s Land

Gladstone’s Land is een 500 jaar oud gebouw in de buurt van het kasteel. Het is echter meer dan zomaar een mooie gevel, binnenin maak je een ware tijdreis. Het gebouw werd zorgvuldig gerestaureerd en opulent ingericht, zoals het eruit zou hebben gezien voordat de rijken en elite van de stad in de 18e en 19e eeuw naar het nieuwe, elegante New Town verhuisden. Je wandelt tussen fantastische schilderijen en vergulde beelden.

RONDREIS: Wil je Edinburgh graag verkennen tijdens een mooie rondreis? Bekijk dan zeker onze rondreis door Schotland.

  1. St Giles' Cathedral

St Giles' Cathedral staat al sinds het begin van de 12e eeuw op zijn huidige plaats, niet ver van Edinburgh Castle. Van het oorspronkelijke bouwwerk is niets meer bewaard gebleven. Dat heeft alles te maken met de Beeldenstorm. Die werd hier gestart dor John Knox en leidde uiteindelijk tot de Schotse Reformatie.

De kathedraal is tegenwoordig de thuisbasis van de Thistle Chapel - gebruikt door de Knights of the Thistle, de ridderorde van Schotland. De kathedraal wordt bewonderd om zijn architectuur, en er worden vaak orgel- of koorrepetities gehouden.

  1. The heart of Midlothian

Voor deze bezienswaardigheid moet je je ogen openhouden. The heart of Midlothian is een hartvormig mozaïek uit graniet dat in de stoep tussen de St Giles’ Cathedral en het Schotse parlement werd verwerkt. Het is traditie om op het hart te spuwen voor geluk. Vroeger deed men dit om hun ongenoegen uit te drukken over de gevangenis, waarvan de ingang direct achter het mozaïek lag. The Heart of Midlothian is eveneens de titel van een boek van de Edinburgse schrijver Sir Walter Scott.

  1. Mercat Cross

De Mercat Cross is een zuil die op de Parliament Square prijkt. Op de zuil, neergepoot op een enorme sokkel, zie je de officiële wapenschilden van Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland. De Mercat Cross heeft al op verschillende plaatsen in de stad gestaan.

  1. The Real Mary King’s Close

De Real Mary King’s Close is een van de beroemdste plekjes van Edinburgh

Het is een duister steegje waar je terug gekatapulteerd wordt naar het midden van de 18e eeuw. Toen was dit steegje namelijk de privé-eigendom van de handelaar Mary King. Wanneer de Edinburgh City Chambers werden gebouwd en een deel van de straat werd overdekt, kwam de Real Mary King’s Close ondergronds te liggen, verlaten en uiteindelijk in 1902 helemaal afgesloten. Vandaag is het steegje heropend en kan je rondwandelen in het 19e-eeuwse Edinburgh.

De Real Mary King’s Close is vooral bekend voor grillige stadslegenden. Er zouden moorden gepleegd zijn en geesten ronddwalen. Vanuit Real Mary King’s Close kan je vandaag op spooktocht trekken door de stad.

TOUR: Geïnteresseerd in de duistere kant van Edinburghs verleden? Boek dan hier een rondleiding in de Real Mary King’s Close.

  1. Dunbar’s Close

Het tegenovergestelde van Real Mary King’s Close is de Dunbar’s Close. Het is een oase van rust en de perfecte plek voor wie even wil uitrusten. Dunbar’s Close is een nagebouwde 17e-eeuwse geheime tuin, een uitstekend onderhouden groene oase in het centrum van de stad.

  1. Canongate Kirk

The Kirk of the Canongate is een parochiekerk langs de Royal Mile van Edinburgh. De kerk werd gebouwd in de late 17e eeuw in opdracht van koning James VII. De bouw werd gesponsord door de rijke handelaar Thomas Moodie. De kerkspits is gebouwd in een Nederlandse stijl en je herkent het familiewapen van de Canongate.

Aangezien dit de parochiekerk is van het kasteel van Edinburgh en het Palace of Holyroodhouse, is dit ook de kerk van de bestuurders van Schotland. Er hebben dan ook verschillende belangrijke missen met hoge gasten plaatsgevonden.

  1. Het Schotse parlement

Onderaan de Royal Mile ligt het Schotse parlement. Je kan het parlement gratis bezoeken en komt tijdens je bezoek meer te weten over hoe de Schotse regering precies in elkaar zit. Het werd gebouwd in 1999 en ingewijd door koningin Elizabeth II. Dat was een belangrijke gebeurtenis, want pas sinds dat jaar heeft Schotland terug een eigen regering. Het gebouw is erg modern en dat wisten veel Schotten niet te appreciëren.

  1. Musea langs de Royal Mile in Edinburgh

Regent het in Edinburgh tijdens je bezoek? Of wil je meer te weten komen over de Schotse cultuur en geschiedenis? Dan kan je langs de Royal Mile deze musea bezoeken.

Museum of Childhood

Het Museum of Childhood bestaat nog maar sinds 2018. Het viert de kindertijd door de geschiedenis heen, in Schotland en daarbuiten. Het museum is gratis te bezoeken. De collectie omvat speelgoed en spelletjes die heel wat generaties een nostalgisch gevoel bezorgen. Je ziet onder andere speelgoedauto’s en gezelschapsspelletjes, maar het hoogtepunt is een enorm poppenhuis met 21 kamers.

Museum of Edinburgh

Het Museum of Edinburgh, gevestigd in een 16e-eeuws gebouw aan de Royal Mile, dompelt je onder in het fascinerende verleden van Auld Reekie. Het programma van het museum verandert het hele jaar door, dankzij heel wat tijdelijke tentoonstellingen die als aanvulling dienen op de permanente collecties. Ook dit museum is gratis toegankelijk.

People’s Story Museum

Tegenover het Museum van Edinburgh vind je The People's Story. Dit unieke museum vertelt het verhaal van de inwoners van Edinburgh door de jaren heen, in hun eigen woorden, via mondelinge getuigenissen en interviews. Je leert hier uit primaire bronnen hoe het door de eeuwen heen werkelijk was om in Edinburgh te leven.

Writer’s Museum

Het Writers' Museum, dat het leven van drie van Schotlands bekendste schrijvers viert, Robert Burns, Robert Louis Stevenson en Sir Walter Scott, ligt verscholen aan de Royal Mile in Lady Stair’s Close. Het museum herbergt zeldzame voorwerpen uit de literaire geschiedenis van Schotland. Het museum heeft iets voor iedereen, jong en oud - of je het werk van deze schrijvers nu gelezen hebt of niet.

Camera Obscura en World of Illusions

In het museum Camera Obscura & World of Illusions ontdek je bizarre optische illusies. Een leuk museum voor wie met kinderen de Royal Mile in Edinburgh afwandelt. Het belangrijkste stuk is echter de 150 jaar oude camera obscura, die Edinburgh projecteert.

LEESTIP: Ontdek nog meer van de leukste musea in Edinburgh.
  1. Mis ook deze plekjes in de buurt van de Royal Mile niet

Nog enkele bijzondere straten in de buurt van de Royal Mile die de moeite zijn:

  • Victoria Street bijvoorbeeld, een van de plekken waar Harry Potter werd opgenomen en tevens een van de mooiste straten van Edinburgh. De bijzondere kleurrijke gevels langs Victoria Street zullen je zeker weten te verrassen. Hier vind je een bekende boekenwinkel en andere leuke winkels.
  • Mis ook Cockburn Street niet, vernoemd naar de schrijver Lord Henry Cockburn, een schilderachtig straatje vol bijzondere winkeltjes.
  • Probeer ook het huis te spotten met de beeldjes van een kat en een uil aan weerszijden van de topgevel. Ze stellen The Owl and the Pussycat voor, een beroemd gedicht van Edward Lear.
  • Honger en dorst gekregen? Sluit je wandeling door de Royal Mile dan af met een bezoekje aan de Grassmarket. Tal van pubs en restaurants omlijnen er het plein.
  1. Waar bevindt zich de Royal Mile in Edinburgh?

The Royal Mile ligt in het midden van de stad en wordt gevormd door vier opeenvolgende straten. : Castlehill, Lawnmarket, High Street en Canongate.

Wat is de ligging van de Royal Mile in Edinburgh op de kaart?

  1. Waar overnachten in Edinburgh?

Voor je bezoek aan de Schotse hoofdstad Edinburgh, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete verblijven in Edinburgh opgelijst.

  • BrewDog DogHouse Edinburgh is een milieuvriendelijke accommodatie middenin het centrum. Het hotel is de ideale verblijfplaats voor bierliefhebbers en mensen met een heel specifieke smaak van interieur. Het hotel beschikt ook over een gezellig buitenterras en 's avonds kan je genieten in de bar van een lekker lokaal biertje. Meer info en boeken.
  • Of verblijf in het luxe designhotel Kimpton Charlotte Square. Het vijfsterrenhotel kijkt uit op een van de mooiste privétuinpleinen van Edinburgh. Je verblijft in elegante kamers en het prachtige interieur combineert mooie houtsoorten, zachte stoffen en rijke kleuraccenten tot een luxueus effect. Geniet van het mooie weer op de prachtige binnenplaats en een lekkere keuken met invloeden uit het Midden-Oosten. Meer info en boeken.
  • Verblijf je toch liever lowbudget? CoDE Pod – The CoURT – Edinburgh is een hostel en biedt accommodatie in een aangename buurt in The Real Mary King’s Close. Het hostel ligt op wandelafstand van dé hoogtepunten in de stad zoals de Royal Mile en het Nationaal Museum van Schotland. Vooraleer je deze gaat ontdekken, kan je nog genieten van een heerlijk continentaal ontbijt. Meer info en boeken.
  1. Extra: Download onze reisgids Schotland, zo mis je niets

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Schotland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Schotland met 157 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Schotland.

Schotland

Gratis reisgids Schotland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?