Stoomschip ss Rotterdam bezoeken en overnachten

Volledige reisgids kopen voor € 10

Stoomschip ss Rotterdam bezoeken en overnachten

16 mei 2023 in Rotterdam1 reactie

Overnachten op een stoomschip in Rotterdam: onze ervaring

Aan de Maas in Rotterdam ligt het oude stoomschip Rotterdam. Dit schip was ooit het vlaggenschip van de Holland-Amerika lijn en bracht passagiers van Rotterdam naar New York. Verder werden er ook cruises met het schip gemaakt. Tegenwoordig ligt het stil aan de kade en staat het open voor publiek bezoek, maar wist je dat je er ook gewoon in kan overnachten?

Inhoud artikel

  1. Geschiedenis van het ss Rotterdam

  • In 1956 werd in Rotterdam begonnen met de bouw van het schip, wat uiteindelijk met een lengte van 228 meter het grootste passagiersschip is dat ooit in Nederland werd gebouwd.
  • Door de gestroomlijnde vorm van het schip met de scherpe boeg en de dunne rookkanalen kreeg het een behoorlijk modern uiterlijk en de 576 hutten en openbare ruimtes werden luxueus ingericht.

In september 1958 werd het schip door koningin Juliana gedoopt, maar het schip verliet pas een jaar later voor de eerste keer de haven van Rotterdam. Het schip voer tot 1971 tussen Rotterdam en New York (in 8 dagen) en als cruiseschip. Na 1971 werd het alleen nog maar ingezet als cruiseschip, tot het in 2000 vanwege een strengere wetgeving niet meer mocht uitvaren.

Het schip heeft een tijd stilgelegen in de Bahama’s, tot in 2005 het besluit werd genomen om het stoomschip terug naar Rotterdam te brengen. In 2008, na verschillende renovaties, arriveerde het ss Rotterdam op haar laatste ligplaats: de Maashaven in Katendrecht.

Wil jij ook ook graag overnachten op de ss Rotterdam? Je kan online je kajuit boeken en genieten van deze unieke ervaring.

  1. Overnachten op het ss Rotterdam

Het ss Rotterdam doet tegenwoordig dienst als hotel en wanneer een rondleiding alleen niet genoeg is kan je dus ook gewoon blijven overnachten. De 576 hutten zijn omgetoverd in 254 hotelkamers die opnieuw ingericht zijn in de sfeer van de jaren 50.

De kamers zijn in 3 thema’s verdeeld: Original, Manhattan en Bahama’s. Daarnaast is er keuze uit zes verschillende kamertypen, en kan je voor zowel de standaard kamer, de luxe kamers, of de familiekamer gaan. De kamers zijn voorzien van zitjes en een tafeltje met waterkoker en Senseo apparaat. Verder vind je er een tv en een minibar. Kostbare spullen kunnen opgeborgen worden in de speciale kluis die in elke kamer aanwezig is, en er kan gebruik gemaakt worden van de gratis Wifi verbinding. Aan de slaapkamers zit een badkamer met douche.

Ook bij een overnachting wordt er speciaal aan de kinderen gedacht. Zo is er een kids check-in waarbij de kinderen zelf nog een aparte welkomstbrief ontvangen waarna ze in de kamer een klein cadeautje vinden.

  1. Faciliteiten op het schip

Aan boord zijn twee restaurants te vinden en twee bars. Restaurant Lido is vanaf 7.00 ’s ochtends de hele dag geopend en biedt ontbijt, lunch, en diner aan. Aan het restaurant ligt op het achterdek een terras met plek voor ruim 250 man. Je vindt er een zwembad in het midden van het dek waaraan je bij zon heerlijk van de skyline van Rotterdam kan genieten. Club Room is het tweede restaurant aan boord en is alleen ’s avonds geopend. Hier kan je in luxueuse stijl genieten van wereldgerechten die bereid zijn door topchefs. Daarnaast kan je in de Ocean Bar en de Captains Lounge vanaf 10.00 uur onder het genot van een kop koffie, een cocktail of een ander drankje jezelf in de jaren 50 wanen.

De SS Rotterdam biedt ook een high tea aan, zowel doordeweeks in de Captains Lounge, als in het weekend in één van de prachtige zalen. Je kan er ook genieten van een ontvangstdrankje, onbeperkt koffie en thee en van heerlijke hapjes zoals groentemuffins en huisgemaakte nougat.

Natuurlijk kunnen er ook leuke cadeautjes voor jezelf of voor anderen aan boord gekocht worden. De Lynbaan Shop biedt allerlei producten aan, waaronder verschillende boeken over het schip, kleding en speelgoed.

  1. Rondleidingen op het schip

Het schip is voor iedereen te betreden, maar de toegankelijkheid is beperkt tot het Promenade Deck en het Main Deck. Hier bevinden zich de restaurants, de bar en het terras. Wel worden er rondleidingen aangeboden waarbij je andere delen van het schip kan betreden en tegelijkertijd kan luisteren naar verhalen over het schip.

Er worden dagelijks rondleidingen georganiseerd tussen 10.00 en 17.00. Hierbij heeft u de keuze tussen 'de Uitwaaien en Zwaaien audiotour', waarbij je meer over het leven aan boord te weten kan komen, of 'de Stoom en Chroom tour', waarbij je onder begeleiding van een gids een kijkje neemt in de machinekamer. Daarnaast is er de mogelijkheid om de twee rondleidingen te combineren. Elke tour duurt ongeveer één uur.

De Uitwaaien en Zwaaien rondleiding is perfect wanneer je met kinderen een bezoek brengt aan de SS Rotterdam. Zij krijgen hierbij een Kapiteins paspoort waar ze allerlei vragen en opdrachten in kunnen maken tijdens de rondleiding, om zo spelenderwijs meer over het schip te leren. Nadat ze alle opdrachten gemaakt hebben kunnen ze het paspoort inruilen voor een diploma en een klein cadeautje.

Daarnaast zijn er nog twee maandelijkse rondleidingen. Elke eerste zondag van de maand wordt de Techniektour gehouden, waarbij je extra informatie over de machinekamer krijgt, en elke laatste zondag van de maand is er de Kunsttour, waarbij over de kunst en architectuur in het schip verteld worden. Beide rondleidingen duren ongeveer twee en een half uur.

TIP: Wil jij ook een audio tour door op de ss Rotterdam? Boek je ticket online voor €12,95

  1. Activiteiten aan boord

Aan boord van de SS Rotterdam worden naast de rondleidingen nog veel meer activiteiten georganiseerd. Zo is er niet alleen wekelijks live muziek aan boord, maar worden er ook lezingen en cursussen georganiseerd.

Liever iets met meer spanning en sensatie? Dan kan je jezelf aan de Escape Room aan boord wagen. Hiervoor dien je met minimaal 4 personen te zijn, en de prijs per persoon hangt af van de grootte van de groep.

  1. Bereikbaarheid en parkeren

Voor het schip ligt een parkeerterrein waar je gemakkelijk je auto kwijt kan. Je betaalt daarvoor €15 voor een dagkaart. Verder ligt er een bushalte tegenover het schip en rijdt er een shuttlebus vanaf het metrostation Rijnhaven. Daarnaast ligt er aan het schip een ponton waarvandaan je de watertaxi naar het centrum van Rotterdam kan nemen en stopt er ook de waterbus bij het schip.

  1. Wil je ook deze bijzondere ervaring?

  1. Wil jij ook niets missen tijdens je bezoek aan Rotterdam?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je citytrip of stedentrip Rotterdam? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. We stelden een complete stadswandeling samen langs alle highlights van de stad. Download je gratis reisgids Rotterdam. Wil je graag nog meer zien van Zuid-Holland, koop dan onze reisgids Zuid-Holland met een complete rondreis.

Zuid-Holland

Gratis wandeling Rotterdam downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 14 mei 2018 - peter dedobbeleer

Prachtige route met veel bezienswaardigheden. Telkens als ik ergens terug ga met deze wandelroutes kan ik elke keer weer nieuwe dingen ontdekken. Gewoon super goed, deze routes.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?