Dé 7 wereldwonderen uit de Oude en Nieuwe tijd: welke zeker zien? Alle info & tips

Volledige gids kopen voor € 10

Dé 7 wereldwonderen uit de Oude en Nieuwe tijd: welke zeker zien? Alle info & tips

9 maart 2023 in Reisinfo0 reacties

Overzicht van welke de 7 wereldwonderen (antieke en moderne): alle info, tips & tickets

De 7 wereldwonderen, je hebt er ongetwijfeld al eens van gehoord. Zowel de moderne als de antieke wereldwonderen liggen verspreid over de hele wereld en zijn stuk voor stuk prachtige plekken om te bezoeken.

Wil jij ook graag de zeven wereldwonderen bezichtigen, maar weet je niet waar je deze kan terugvinden? Geen probleem. In dit blogartikel ontdek je alles over je bezoek aan de zeven wereldwonderen.

Inhoud artikel

  1. Zeven Antieke en Moderne wereldwonderen

Antieke Wereldwonderen

Reizen is van alle tijden. Ook in de oudheid trokken mensen de wijde wereld in. Zo ontdekten Griekse reizigers op hun tocht door het huidige Midden-Oosten 7 wonderbaarlijke stukjes menselijke geschiedenis in de vorm van architectuur en landschap. Ze schreven, schilderden, zongen en tekenden erover en tot op de dag van vandaag zijn deze plaatsen bekend als de ‘7 antieke wereldwonderen’.

Van deze 7 wereldwonderen is er jammer genoeg slechts één dat ook vandaag de dag nog te bewonderen is. Zo zie je maar dat zelfs de “grootste menselijke verwezenlijkingen”, zoals de Grieken het noemden, ook kunnen verdwijnen. We beschrijven in dit blogartikel enkel de wereldwonderen die je vandaag de dag nog kan bezichtigen (Piramide van Cheops).

Overzicht van alle Antieke Wereldwonderen:

  • De piramide van Cheops
  • De hangende tuinen van Babylon
  • De tempel van Artemis in Efeze
  • De vuurtoren van Pharos
  • Het beeld van Zeus in Olympia
  • Het mausoleum in Halicarnassus
  • De kolos van Rhodos

Moderne (of nieuwe) Wereldwonderen

Omdat er slechts één antiek wereldwonder te bezichtigen is, besloot men een nieuwe lijst van wereldwonderen te maken. Zo zijn er sinds 2007 ook de moderne wereldwonderen. De lijst van de zogenaamde moderne wereldwonderen zijn tot stand gekomen na een verkiezing die georganiseerd werd door de New7Wonders Foundation. De 7 moderne wonderen zijn gekozen aan de hand van een populariteitspeiling waar meer dan 100 miljoen mensen gestemd hebben op hun favoriet.

Overzicht van alle Nieuwe Wereldwonderen:

Ligging op de kaart van de wereldwonderen

  1. Chichén Itza in Mexico

Het Maya-rijk is een wonderbaarlijke wereld en Chichén Itza, dat floreerde tussen de 8ste en 13de eeuw, is hier een duidelijk voorbeeld van. Als kloppend hart van het rijk bestaat het uit verschillende tempels, zuilengangen, sterrenwachten, offerplaatsen en cenotes (een grot met water). En dit allemaal op het schiereiland Yucatan in het huidige Mexico.

Het bekendste gebouw op de site is de tempel van Kukulcan, of ook wel El Castillo genoemd

Deze trappenpiramide met maar liefs 365 treden (even veel treden als er dagen zijn in een jaar) diende als tempel voor de god Kukulcan, wat ‘gevederde slang’ betekent. De piramide is ‘slechts’ 30 meter hoog inclusief de tempel die erop staat, wat ruim 110 meter kleiner is dan de piramide van Cheops. Toch is deze daarom niet minder indrukwekkend.

Bezoek zelf Chichén Itza met een tour

Ieder jaar is er immers tweemaal een spectaculair fenomeen te bezichtigen. Tijdens het lente- en herfstpunt, valt de schaduw namelijk op een specifieke manier langs de trappen. Deze verplaatsende schaduwen lijken op dat moment op een slang die van de trappen afglijdt en uiteindelijk uitkomt aan een slangenkop van steen aan de zijkant van de piramide. Dit werd als eerbetoon gezien aan de god van de ‘gevederde slang’, waarvoor de tempel werd gebouwd.

Astrologische kennis van de Maya's

Zowel het aantal treden als het lente- en herfstpunt, zijn slechts enkele aanwijzingen van de astrologische kennis van de Maya’s. Zo konden ze zelfs zonsverduisteringen voorspellen! Op de site is dan ook een ingenieuze observatiepost te vinden. Een belangrijk wapenfeit van de Maya’s, was hun kalender. De telling van deze kalender eindigde echter in 2012, wat veel mensen deed vrezen voor een grote verandering in de wereld.

Chitzén Itza heeft dus een blijvende invloed op onze hedendaagse wereld! Er is heel wat te zien op deze gigantische site, waar je makkelijk een halve dag kan spenderen.

Bestel je skip-the-line tickets voor de Chichén Itza

Praktische info voor je bezoek aan Chichén Itza (Mexico)

  • Er zijn ook verschillende tours, waarbij je een bezoek aan Chichén Itza kan combineren met steden of andere monumenten in de buurt. Kijk hier voor de mogelijkheden!
  • Chichén Itza is goed bereikbaar met de auto vanuit omliggende steden als Valladolid, Cancun of Tulum.
  • ’s Avonds is er regelmatig een lichtshow te bewonderen, die Kukulkan Nights wordt genoemd. Zeker de moeite waard om bij te wonen.
  • Op het hele schiereiland Yucatan zijn verschillende cenotes te vinden. Dit zijn grotten die gevuld zijn met water. Het is een echte aanrader om wat extra tijd uit te trekken om hier eens te plonsen. Eén van de mooiste cenotes in de buurt is Cenote Ik-Kil, op slechts 5 minuten rijden van de site.
  1. Christus de Verlosser in Brazilië

Iedereen kent waarschijnlijk het beeld van de majestueuze Christus de Verlosser. Met zijn armen gespreid prijkt deze 38 meter hoge Jezus Christus bovenop de berg Corcovado, waarbij hij een perfect uitzicht heeft over Rio de Janeiro in Brazilië. Het standbeeld, waarvan in 1921 de bouw werd opgestart, weegt maar liefst 1145 kg. Dat is even veel als ongeveer 290 olifanten! Na tien jaar bouwen, was het beeld eindelijk af. De start van de bouw was echter een project van lange adem.

  • Reeds in 1850 kwam een priester met het idee, maar koningin Isabel wilde dit niet financieren. In 1889 werd het idee dan ook officieel van tafel geveegd.
  • In 1921 haalde de Braziliaanse Kerk het idee weer vanonder het stof en werd er geld ingezameld om toch aan de bouw te kunnen beginnen.
  • Zo gezegd, zo gedaan en de bouw werd gestart. Niet in Brazilië zelf, maar wel in Frankrijk door Paul Landowski naar het ontwerp van ingenieur Heitor da Silva Costa.
  • Het gezicht werd uitgevoerd door Gheorghe Leonida en de betonconstructies werden berekend en ontworpen door architect Albert Caquot. Heel wat mensen waar dus betrokken bij het realiseren van het ontwerp!

Hoe krijg je nu een beeld van 1145 ton en 38 meter van Frankrijk naar Brazilië? Dat gebeurde via het water, waarbij de Cristo in delen van 16 ton werd verscheept. Nadien werd hij in elkaar gezet bovenop de Corcovado, die maar liefst 710 meter hoog is. Klein weetje, één van de vingers van de Christus - met armen die een spanwijdte hebben van 28 meter - werd beschadigd door een blikseminslag in 2008.

Bestel je tickets voor de Christus de Verlosser

Praktische info voor je bezoek aan Cristo Redentor (Brazilië)

  • Het is aangeraden om je tickets op voorhand online aan te kopen. Zo bespaar je een hele hoop tijd, kom je niet voor verrassingen te staan én heb je kans op kortingen. Koop je tickets hier voor slechts 21€ (spoorlijn + standbeeld)!
  • Heb je graag een rondleiding van een gids, waarbij je ook nog eens opgepikt wordt aan je hotel? Koop dan je combiticket voor de spoorlijn, het standbeeld én de rondleiding!
  • De Cristo is uiteraard bereikbaar met de Corcovadospoorlijn. Deze spoorlijn gaat dwars door het nationaal park Tijuca, dat midden in de stad ligt. Een hele ervaring op zich!
  • Naast de trein kan je het standbeeld ook met de auto bereiken. Hierna moet je nog 222 trappen beklimmen/liften of roltrappen nemen om helemaal aan de voet van de Cristo te komen.
  1. Colosseum in Italië

Gevechten met leeuwen, tijgers, of gewoon man tegen man. Een schreeuwend publiek dat hun favoriete gladiator aanmoedigt en geniet van het spektakel. Het spreekt tot de verbeelding, maar was realiteit in het oude Rome. Onder het motto van “brood en spelen” organiseerden verschillende Romeinse keizers doorheen de tijd gladiatorenspelen, waarbij het Romeinse volk gratis mocht komen kijken.

Bestel alvast je tickets voor een bezoek aan het Colosseum online

Met tribunes die ingedeeld waren op basis van sociale status - en vrouwen die apart moesten zitten van de mannen -, bood het amfitheater plaats voor maar liefst 50.000 toeschouwers. Op z’n minst indrukwekkend te noemen! Zeker als je weet dat het Amfitheater van Flavium, zoals het toen genoemd werd, gebouwd werd in de eerste eeuw na onze tijdsrekening. Ze hadden dus absoluut geen kranen, rekenmachines voor de berekeningen of computertekeningen ter beschikking! Wel werd het gebouwd door Joodse slaven die gevangen werden genomen tijdens een inval van het Romeinse leger in Jeruzalem.

Het is pas veel later, tijdens de middeleeuwen, dat het Colosseum ook effectief ‘Colosseum’ genoemd wordt. Dit waarschijnlijk ter ere van het grote standbeeld van Nero dat naast het monument staat; de Colossus van Nero.

Bestel je tickets voor het Colosseum hier

Praktische info voor je bezoek aan het Colosseum (Italië)

  • Het Colosseum trekt dagelijks duizenden bezoekers. Daarnaast heeft het sinds kort een maximaal aantal bezoekers opgesteld. Je tickets op voorhand kopen, is dus zéker aangewezen. Dit bespaart je tijd, geld én een eventuele teleurstelling. Bestel je tickets voor het Colosseum in Rome hier.
  • Tip: Vergeet zeker je identiteitskaart niet, hiermee kan je op verschillende plaatsen kortingen krijgen.
  • Daarnaast is het sterk aangeraden om rond openingstijd te gaan. In de zomer vermijd je hiermee de hitte, maar ook de drukte.
  • Het Colosseum ligt gelukkig in het centrum. Het is dan ook goed te voet te bereiken. Zo ligt het maar 5 minuten van de Palatijnse heuvel, 10 minuten vanaf het Forum Romanum en 20 minuten van het Pantheon.
  • Wil je graag nog meer van de stad zien? Bestel dan zeker de Rome Super Pass met toegangstickets voor verschillende monumenten en onbeperkt gebruik van het openbaar vervoer.

STADSWANDELING: Wil je niets missen tijdens je verblijf in Rome? Download dan zeker onze stadswandeling door het Antieke Rome.

  1. Chinese Muur in China

Eeuwenlang bouwden Chinese leiders immers muren om hun land te beschermen van indringers en invallen van nomaden. In de periode van de Strijdende Staten (5de-3de eeuw voor onze tijdrekening), waren de verschillende Chinese staten bijvoorbeeld in een constante oorlog met elkaar en waren ze verplicht hun grenzen te verdedigen. Een onderdeel van een muur die in die periode gebouwd werd, staat in de provincie Shandong en is maar liefst meer dan 2500 jaar oud!

Rond 220 voor onze tijdrekening werd China verenigd tot één gigantisch keizerrijk

De eerste keizer, Huang, had daarbij het lumineuze idee om alle bestaande muren tot één grote muur te laten versmelten. En zo gebeurde het dat er stelselmatig een muur van maar liefst 4000 km – 5500 km ontstond. Dat komt ongeveer overeen met een muur die loopt van Tallinn tot Lissabon, of zelfs van Kaapstad tot Nairobi! Doorheen de tijd werd de muur versterkt, verbouwd en verder gebouwd. Aarde en hout werden vervangen of aangevuld door bakstenen, granieten of zelfs marmeren constructies.

De meest gekende foto’s van de Chinese muur zijn echter een resultaat van het werk van Zhu Yuanzhang, die in 1368 verschillende wachttorens en platformen liet bouwen op de muur. Vandaag de dag heeft de muur een groot deel van haar beschermende functie verloren, omdat in de 17de eeuw de Chinese gedachtegoed ook werd opgelegd in Mongolië. Hierdoor werd een groot deel van de dreiging weggenomen.

Toch blijft de muur een belangrijk symbool van de Chinese geschiedenis, macht en grootsheid. Ontelbare mensen bezoeken ieder jaar dit ingenieuze werk. Het is dan ook meer dan logisch dat deze muur, behoort tot één van de 7 moderne wereldwonderen!

Boek je daguitstap naar de Chinese Muur

  1. Machu Picchu in Peru

Na een Maya-stad, staat er ook een stad Inca-stad te blinken tussen de 7 moderne wereldwonderen: Machu Picchu. Op een hoogte van 2360 meter liggen de ruïnes van deze goed bewaarde stad in Peru. Middenin het tropisch woud van het noordelijke Amazonegebied in het Andes-gebergte bevindt zich dit tastbaar bewijs van het Incarijk dat vermoedelijk gebouwd werd rond 1440.

Het complex van huizen, pleinen, paleizen en tempels is opgetrokken uit stenen, zonder gebruik te maken van cement. De stenen staan daarbij zo perfect op elkaar gedrukt, dat er echter geen speld tussen te krijgen is.

Functie van de Machu Picchu

Wat de precieze functie van de site was, is één groot mysterie waarnaar wetenschappers tot op de dag van vandaag naar moeten raden. Wat wel zeker is, is dat de waanzinnige locatie al verschillende functies heeft gehad. Op een plateau tussen grillige rotsformaties, aan drie zijden omgeven door de wilde Urubambarivier die 610 km lager ligt, pronken de ruïnes.

Je kan je alleen maar inbeelden hoe het eruit moet hebben gezien in de hoogdagen van het Inca-rijk. Er wordt vermoed dat het een centrum was van een heel netwerk van steden en paden. Daarnaast zijn er ook veel tekens te zien die wetenschappers doen vermoeden dat er astrologische kennis was, net als bij de Maya’s. In ieder geval is het een ingenieus hoogstandje van maar liefst meer dan 700 terrassen dat perfect inspeelt op de natuur.

  • Olieopslag, landbouw en irrigatie werden tot in het kleinste detail uitgewerkt en erosie werd tot het minimum beperkt. En dat allemaal zonder geschreven taal, wielen, staal of ijzer.
  • De site werd verlaten in de 16de eeuw en werd pas herontdekt in 1911 door Yale-professor Hiram Bingham. Doordat de Spaanse kolonisatoren geen weet hadden van de plaats, is de site uitzonderlijk goed bewaard gebleven doorheen de eeuwen.
  • Na eeuwenlange rust, is het complex vandaag de dag een toeristische trekpleister geworden.
  • Toch wordt er ook geprobeerd om de site zo goed mogelijk te bewaren én tegelijk open te stellen voor het publiek.

Bestel je tickets voor de Machu Picchu

Praktische info voor je bezoek aan de Machu Picchu (Peru)

VERBLIJFTIP: Wil je graag overnachten in de buurt van de Machu Picchu? Dan raden we een verblijf aan in de B&B Rupa Rupa High Jungle Eco. Meer info en boeken.

  1. Petra in Jordanië

Petra in Jordanië is ongetwijfeld één van de meest mysterieuze plekken ter wereld. Deze unieke stad is eeuwen geleden ontstaan door een relatief onbekend volk uit de Oudheid: de Nabateeërs, een Arabische bevolking die zich meer dan 2000 jaar geleden in het zuiden van Jordanië vestigde. Ze creëerden een unieke, in rotsen uitgehouwen stad met een bijzondere mix van verschillende bouwstijlen. De Nabateeërs waren dan ook echte kunstliefhebbers en hebben hun eigen cultuur vermengd met andere culturen. Ze lieten zich graag inspireren door de Romeinse, Griekse en Egyptische bouwstijl.

Tot op de dag van vandaag is het nog steeds niet duidelijk wat de functie was van Petra. De stad werd herontdekt in 1812 door de Zwitserse Jean Luc Bruckardt en is sindsdien één van de meest toeristische plekken op de wereld. Wanneer je door de site wandelt, kan je slechts 20% van de oude stad bewonderen. Dat doet je nadenken over de tal van andere schatten die hier nog verstopt liggen onder de rotsen.

De Siq en de Schatkamer van de Farao

Wanneer je de Petra bezoekt, wandel je door de Siq. El Siq is een smal pad van 1,2 km lang dwars door een 70 meter hoge roodkleurige kloof. Dit was vroeger de toegangsweg naar de eeuwenoude stad. Wanneer je de kloof uitwandelt, kom je bij hét meest bijzondere monument van de site: de Schatkamer van de Farao, ook wel gekend als de Al Khazneh. Het is een prachtige tempel van zo’n 40 meter hoog uitgehouwen uit een zandstenen rotswand. Het is geen tempel zoals men vaak vermoedt, maar wel een koninklijk graf waar tot nu toe vier graven zijn ontdekt.

Verder kan je op deze site ook nog de offerplaats Al Madhbah op de berg Jabal, het indrukwekkende Al Dayr klooster, het Paleis Qasr Al-Binten en het voormalige amfitheater dat plaats bood aan maar liefst 8000 toeschouwers bezichtigen.

Boek je daguitstap naar Petra in Jordanië

Praktische info voor je bezoek aan de Petra in Jordanië

  • Petra trekt dagelijks duizenden bezoekers. We raden je dan ook aan om zo vroeg mogelijk deze site te bezoeken. Petra sluit in de zomer om 18u en in de winter om 16u.
  • Neem altijd je paspoort mee. Deze moet je laten zien bij de ingang.
  • Wanneer je Petra bezoekt, doe je ongetwijfeld wat kilometers. Je beklimt hier en daar een uitzichtpunt en je zal heel wat traptreden moeten doen. De meeste paden zijn onverhard en daarom is het aan te raden om goede wandelschoenen te dragen.
  • Bezoek ook de Little Petra, op zo’n 10 km verwijderd van Petra. Hier zal je een pak minder toeristen tegen het lijf lopen.
  • Petra is op zijn mooist tijdens de zonsopkomst of zonsondergang.
  • Weetje: Deze site wordt door de Arabieren “Raqmu” genoemd en door de Grieken “Petra”.
  1. Taj Mahal in India

Last but not least, de Taj Mahal in India. Je weet natuurlijk wel hoe de Taj Mahal eruitziet vanop foto's en uit documentaires. Maar als je het bouwwerk in het echt ziet, blijft het toch een indrukwekkend monument. De Taj Mahal is een mausoleum dat keizer Shah Jahan liet bouwen als tombe van Mumtaz Mahal, zijn favoriete vrouw (hij zou er 340 in totaal gehad hebben). Zij was gestorven tijdens de geboorte van hun veertiende kind.

Witte marmer en oorspronkelijk versierd met ontelbare edelstenen

Het mausoleum is opgetrokken uit witte marmer en oorspronkelijk versierd met ontelbare edelstenen. De bouw werd gestart in 1632, en het zou 20 jaar duren alvorens de Taj Mahal afgewerkt was. De andere gebouwen en tuinen van het complex volgden enkele jaren later. Volgens de legende werden na voltooiing de handen afgehakt van iedereen die aan het project had meegewerkt, om te voorkomen dat er elders een gelijkaardig gebouw kon neergezet worden.

Een graftombe in Perzische en Mogolstijl

Het gebouw is 73 meter hoog en voornamelijk beïnvloed door Perzische en Mogolstijl. De graftombe ligt op een verhoogd platform en is symmetrisch opgebouwd met een grote koepel en vier minaretten. Binnenin de hoofdruimte liggen de nagemaakte sarcofagen van Shah Jahan en zijn vrouw. Hun echte graven liggen dieper en zijn niet te bezoeken.

Boek je daguitstap naar de Taj Mahal

Praktische info voor je bezoek aan de Taj Mahal in India

  • De Taj Mahal is een wereldberoemd monument, dus dan kan je wel verwachten dat het er zeer druk is en dat er lange wachtrijen kunnen ontstaan. Bestel je tickets voor de Taj Mahal online ne vermijd wachtrijen.
  • Het is daarnaast ook aan te raden om ’s morgens vroeg te gaan zodat je de grootste drukte kan vermijden.
  • Je kan te voet of per paard en kar vanaf de parking naar het monument.
  • Houd er rekening mee dat de Taj Mahal op vrijdag gesloten is voor het grote publiek (enkel Moslims kunnen er op bepaalde momenten bidden).

RONDREIS: Wil je graag nog meer zien van India? Bekijk dan zeker onze rondreis door Noord-India en verken Rajasthan & Varanasi in twee weken.

  1. Pyramide van Cheops in Egypte

De piramides van Cheops, iedereen kent ze. Misschien van de geschiedenisles, maar misschien ook gewoon omdat ze het enige overblijvende antieke wereldwonder zijn. Na de afronding van de bouwwerken in 2560 voor onze tijdrekening, was de bekendste onder de piramides – de piramide van Cheops – 4000 jaar lang het hoogste bouwwerk ter wereld.

De enorme piramide werd gebouwd als graftombe voor de farao, Cheops. Met haar 146 meter, is het bouwwerk nog ruim 20 meter hoger dan de Onze-Lieve-Vrouwe Kathedraal in Antwerpen. En ook de breedte is op zijn minst indrukwekkend te noemen! Iedere zijde van de piramide is immers meer dan twee volledige voetbalvelden breed.

Het proces van piramidebouwen is er één van lange adem

  • De bouw van de piramide van Cheops duurde meer dan 20 jaar.
  • In tegenstelling tot wat veel mensen denken, werkten er echter niet alleen slaven mee aan de bouw van de piramides. In de zomer, wanneer de velden van de boeren onder water stonden doordat de Nijl uit haar oevers trad, hadden boeren geen werk. Om in natura uitbetaald te kunnen worden door de farao, werkten ze mee aan het bouwen van de piramide. Dit kon immers enkel in de zomer gebeuren.
  • De Gizeh-vallei ligt immers niet aan het water, terwijl de – meer dan twee miljoen (!) – rotsblokken enkel via het water tot daar geraakten. Net omdat in de zomer de Nijl overstroomde, konden de stenen dus aan de bouwplaats geraken. Een manier van werken die wij ons in de 21ste eeuw, in een tijdperk van kranen en industrialisatie, niet meer kunnen voorstellen.
  • Dat alles maakt van de piramide van Cheops – en die in de Gizeh-vallei bij uitbreiding – een zeer terecht wereldwonder!

REISGIDS: Vertrek je binnenkort op reis naar Egypte? Download onze gratis reisgids Egypte, met tal van tips en excursies naar de mooiste bezienswaardigheden van het land

  1. Extra: Maak mooiere foto's met onze smartphone gids

Wil jij ook originele foto's maken met je smartphone? Download onze smartphone fotografie gids.
75 tips om de beste foto's te maken met je telefoon. Een overzicht van de beste foto Apps, inspiratie, instellingen, nabewerken en backups maken, ... het staat allemaal in deze handige gids.

Smartphone fotografie

Gratis gids Smartphone fotografie downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?