Noorderlicht wat is het? 9 landen waar & wanneer je het beste kan zien?

Volledige reisgids kopen voor € 10

Onderdeel van de volledige reisgids

Noorderlicht wat is het? 9 landen waar & wanneer je het beste kan zien?

13 mei 2019 in Reisinfo0 reacties

Velen hebben het zien van de Aurora Borealis, ofwel het Noorderlicht of Poollicht, op hun bucketlist staan. Het dansende licht dat bij dit natuurverschijnsel ’s nachts in de donkere hemel komt te staan, is gewoonweg adembenemend. Op de volgende 9 plekken kan je het Noorderlicht het beste zien.

Wat is dit dit natuurfenomeen precies en hoe ontstaat het Noorderlicht, waar kan je het best zien en wanneer? Alle info in dit artikel.

Inhoud artikel

 1. Wat is Aurora Borealis of Noorderlicht? Hoe ontstaat het?

Aurora Borealis of Noorderlicht ontstaat door de botsing van gasvormige deeltjes in de atmosfeer van de Aarde met elektrisch geladen deeltjes afkomstig van de zon. Door het elektrisch magnetisch veld van de Aarde worden deze deeltjes afgebogen naar de polen van de Aarde waar dan het poollicht te zien is.

De kleur kan verschillen naargelang het type gasdeeltje waarmee de botsing gebeurt. Meestal is dit groen is, door botsing met zuurstofmoleculen op zo'n 90 km hoogte in de atmosfeer. De meer zeldzamere rode aurora's ontstaand door botsing met zuurstof op een hoogte van zo'n 300 km. Blauwe of paarse aurora zijn het resultaat van botsing met stikstof.

Een filmpje hoe de Aurora Borealis ontstaat

 1. Wat is de beste periode om Noorderlicht of Aurora Borealis te zien?

Op zich is er het ganse jaar door kans om Noorderlicht te zien. Aan volgende voorwaarden moet echter voldaan zijn:

 • Het moet een open en heldere hemel zijn (dus geen bewolking)
 • Het moet donker zijn (aan de noordpool dus van oktober tot maart)
 • Er moet voldoende zonneactiviteit zijn. Als er geen zonnewind is die elektrisch geladen deeltjes naar de Aarde stuurt kan er geen poollicht zijn.

 1. Poollicht in Noorwegen

Noorwegen wordt door veel mensen als het land van het Noorderlicht gezien, wat voornamelijk komt doordat het nog net iets noordelijker strekt dan Zweden en Finland, waardoor je al bij de minste geomagnetische activiteiten hier het Noorderlicht kan zien. De stad Tromsø is een grote verblijfplaats onder Noorderlicht jagers en hier wordt dan ook jaarlijks in de laatste week van januari het Northern Lights Festival gehouden. Ook de stad Alta is een aanrader. Deze stad wordt dan ook de City of the Northern Lights genoemd? Met haar ligging aan zee en verdere omringing door bergen is het een perfecte plek om het Noorderlicht te aanschouwen. Hier kan je trouwens verblijven in een ijshotel of een Aurora Canvas Dome verblijven.

Wil je nog noordelijker? Dan kan je naar Longyearbyen op het eiland Svalbard vliegen. Tijdens de Poolnacht heb je hier de hele dag door grote kans op het Noorderlicht, maar ook buiten deze periode heb je door de noordelijke ligging veel kans op het schouwspel, met nog een extra kans op het spotten van rendieren en ijsberen.

 1. Aurora Borealis in Zweden

In het noorden van Zweden leeft maar een klein deel van de bevolking en het is hier dus perfect om het Noorderlicht te spotten. De kleine stad Abisko is zeer populair onder de mensen die het Noorderlicht opzoeken, omdat het door de bergen om de stad heen vaak een onbewolkte hemel heeft en hierdoor een goed zicht op het Noorderlicht biedt. Ook vanuit Kiruna kan je veel prachtige locaties vinden om het Noorderlicht te zien, en in het nabijgelegen Jukkasjärvi kan je tijdens het jagen op de Aurora verblijven in het ijshotel.

 1. Noorderlicht in Finland

Ook in Finland kan je heel goed het Noorderlicht spotten. Niet alleen wonen er heel weinig mensen waardoor er amper lichtvervuiling is, maar je vind er ook veel onbewoonde bossen en prachtige meren waarin het licht weerspiegeld. Een paar plekken die goed bereikbaar zijn onder andere Nellim, Inari en Saariselkä. Op deze plekken wordt gemiddeld 200 nachten per jaar het Noorderlicht gespot, dus je hebt grote kans van slagen hier. Daarnaast is het Hotel Kakslauttanen in de buurt van Ivalo een goede plek om het Noorderlicht te combineren met het slapen in een glazen iglo, waarbij je vanuit je bed al de lichten zou kunnen zien. Meer info over slapen in een glazen iglo.

 1. Poollicht in IJsland

IJsland wordt steeds populairder onder de Noorderlichtjagers en dat is niet gek. Zelfs vanuit de omgeving van de redelijk zuidwestelijk gelegen hoofdstad Reykjavik heb je goed beeld van het Noorderlicht. Reykjavik wordt daarnaast ook als de goedkoopste en makkelijkst bereikbare locatie om de Aurora te spotten gezien. Verblijf bijvoorbeeld in het ION Luxury Adventure Hotel waar er een speciale Noorderlichtbar is vanwaar je een prachtig panoramisch uitzicht hebt, of ga naar het buiten de stad gelegen Hotel Rangá waar ze een speciale wekkerservice aanbieden wanneer de Aurora gespot wordt. In het noorden van IJsland kan je terecht in de stad Akureyri, waar je in de omgeving van de stad meer dan genoeg prachtige uitkijkplatformen hebt vanwaar je het Noorderlicht kan zien. We maakten een complete rondreis op Ijsland.

 1. Aurora Borealis in Groenland

Groenland is geen hele grote toeristische bestemming, maar voor de avonturiers onder ons is dit juist het perfecte land om het Noorderlicht te zien. Door de grote leegte die de ijskappen van Groenland bieden is luchtvervuiling absoluut geen probleem en krijg je ook nog een prachtig dramatisch beeld onder het Noorderlicht. Bezoek bijvoorbeeld de oude luchtmachtbasis van Amerika op Groenland, Kangerlussuaq, waar er gemiddeld 300 dagen per jaar goed zicht hebt op het Noorderlicht, of ga met een hondenslee-expeditie mee waarbij je genoeg kans hebt op de Aurora.

 1. Poollicht in Canada

De noordelijke gebieden van Canada zijn schaars bevolkt en bieden naast uitgestrekte wilde natuurgebieden ook prachtige beelden van het Noorderlicht. Vanuit grotere plaatsen in de Yukon, zoals Dawson en Whitehorse gaan vele excursies naar de wildere gebieden waar je een beter zicht hebt op de Aurora, maar ook de Northwest Territories en Nunavat bieden genoeg plekken vanwaar je het Noorderlicht kan zien. Zo is de omgeving van Yellowknife behoorlijk plat en is het er bijna elke nacht helder. Je kan hier met een nachtelijke 'snowscooter tour' mee, om vanuit een afgelegen hut het Noorderlicht te aanschouwen.

 1. Noorderlicht in Schotland

Schotland ligt zuidelijker dan de bovengenoemde plaatsen, maar bij sterkere geothermische activiteit in de wintermaanden kan je ook vanaf hier het Noorderlicht zien. Zo vind je op de Isle of Skye meerdere plekken waar je prachtig uitzicht hebt op het Noorderlicht, maar ook vanuit het Cairngorms National Park heb je kans op de Aurora. Bekijk ook onze uitgestippelde autorondreis Schotland.

 1. Aurora Borealis in Ierland

Ook het noorden van Ierland biedt een aantal opties om de Aurora te zien. Ga hier naar de Atlantische kust van het schiereiland Inishowen in Noord-Ierland voor prachtig uitzicht op het Noorderlicht boven de oceaan. Door de redelijke zuidelijke ligging in vergelijking met de andere plaatsen op deze lijst moet je wel echt geluk hebben, maar door de schaarse lichtvervuiling en het ruige uitzicht zorgt dit wel voor prachtige plaatjes. Ontdek zelf hoe mooi Ierland is met onze complete rondreis Ierland.

 1. Poollicht in Rusland

Je kan ook in het noorden van Rusland terecht om het Noorderlicht te aanschouwen. Vooral het schiereiland Kola, waar je de populaire stad Moermansk vindt, is een plek waar je aardig wat kans hebt op het Noorderlicht. Wel heb je hier minder kans dan in Scandinavië, ongeacht de ligging op een zelfde hoogte, en dit komt door de strengere winters. Je moet dus wel tegen de kou kunnen, maar juist daardoor is deze plek een bijzondere basis om het Noorderlicht te zien.

 1. Hoe ziet het Noorderlicht eruit? Een filmpje

 1. Wil jij ook graag het Noorderlicht zien?

Als IJsland-fans gingen we reeds meerdere keren naar het Land van Vuur en IJs, in zowat elk seizoen. Onze tips om het eiland te bezoeken en het Noorderlicht te zien kan je lezen in onze complete reisgids. Wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids IJsland met een volledige uitgestippelde rondreis van IJsland, en meer dan 85 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis reisgids IJsland.

IJsland

Reisgids IJsland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?