23 x bezienswaardigheden Reykjavík: Dé beste tips voor je bezoek

Volledige reisgids kopen voor € 10

23 x bezienswaardigheden Reykjavík: Dé beste tips voor je bezoek

27 januari 2023 in IJsland5 reacties

Reykjavík is de meest noordelijk gelegen hoofdstad ter wereld. Het is een kleine, hippe stad en perfect om te voet te verkennen. Kenmerkend zijn de gekleurde huizen opgetrokken uit metalen golfplaten. De bouw van deze huizen gaat terug tot de 19de eeuw toen de Britten naar de stad kwamen om er schapen te kopen en metalen golfplaten meebrachten. Door het gebrek aan hout op het eiland (erg weinig bossen) vormden deze golfplaten het perfecte alternatief.

Ontdek alvast welke bezienswaardigheden en uitstappen je in Reykjavík moet gedaan hebben.

Tours, tickets voor je bezoek aan Reykjavík

Reykjavík bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Bekijk de daguitstappen en tours door Reykjavík.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Inhoud artikel

 1. De fel gekleurde huizen

Ga op ontdekking in de straten van Reykjavik. Deze stad (groot dorp) bestaat uit een bont allegaartje van gekleurde huisjes. De meeste zijn opgetrokken uit metalen golfplaten. Bij gebrek aan bossen op IJsland werd vooral vroeger metaal gebruikt bij de bouw van de huizen. Om de boel wat op te vrolijken kregen ze elke een andere kleurtje.

 1. Hallgrímskirkja kerk

De Hallgrímskirkja (kerk van Hallgrímur) heeft een 73 meter hoge toren en staat vlakbij het oude centrum. De kerk is gebouwd op de Skólavörðuholt heuvel. De start van de bouwwerken begonnen in 1945. Het duurde echter tot 1986 alvorens de kerk werd ingehuldigd. Het opvallende ontwerp is van de hand van architect Guðjón Samúelsson. Hij heeft zich bij het ontwerp laten inspireren door de basaltstructuren die je overal op IJsland kan terugvinden.

De kerk werd gebouwd ter nagedachtenis van de bekendste IJslandse hymneschrijver Hallgrímur Pétursson (17de eeuw). De 3 klokken in de toren symboliseren Hallgrímur, zijn vrouw en hun dochter die jong gestorven is. De kerk is zeer sober ingericht, met een indrukwekkend kerkorgel met meer dan 5000 orgelpijpen. Je kan naar de top van de toren met een lift (te betalen) vanwaar je een uitzicht hebt over de stad en de haven.

Hallgrímskirkja behoort tot de Evangelisch-Lutherse Kerk. Meer dan dan 90% van de IJslandse bevolking hangt deze strekking aan. Op het plein voor de kerk staat het standbeeld van Leif Eriksson, die Noord-Amerika zowat 500 jaar voor Columbus “ontdekte”.

Wil jij zelf ook Reykjavik verkennen te voet? Download onze stadswandeling door Reykjavik deze brengt je langs alle highlights van de stad.

 1. Sun Voyager of Sólfarið

Sun Voyager (Sólfarið) is een kunstwerk in roestvrij staal en is van de hand van Jón Gunnar Árnason. Het werd onthuld in 1990 en heeft de vorm van een boot. Het brengt een ode aan de zon en staat voor hoop, vooruitgang en vrijheid. Je kan het vinden nabij Sæbraut aan de promenade langs het water.

 1. Nationaal Museum van IJsland

In het Nationaal Museum van IJsland vind je een chronologisch overzicht van de sociaal-historische ontwikkeling van het land, van de Vikingen tot nu. Er worden ook tijdelijke tentoonstellingen georganiseerd. Dit is zeker een aanrader als je meer te weten wilt komen over de geschiedenis van IJsland. Wil je graag het museum bezoeken? Maak het jezelf gemakkelijk, bestel je tickets hier online.


 1. De wereldberoemde hotdogs van Bæjarins Beztu Pylsur

Bestel een “ein með öllu” (ééntje met alles op) bij het wereldberoemde kraam van Bæjarins Beztu Pylsur. Je krijgt dan een zoete bruine mosterd (pylsusinnep), ketchup, rauwe uien, gefrituurde uien en een licht pittige mayonaise. Liever wat eenvoudiger? Ga dan voor de Clinton-stijl met alleen mosterd, zoals de voormalige Amerikaanse president hier deed in augustus 2004.

TIP: Bestel er direct twee, want na je eerste wil je er waarschijnlijk nog eentje en de wachtrij kan er soms lang zijn.

 1. Ráðhús Reykjavíkur of stadhuis van Reykjavík

Vlakbij het Tjörnin meertje ligt het stadhuis van Reykjavík. Op de eerste verdieping bevindt er zich een café van waaruit je een mooi uitzicht hebt over het Tjörnin meer. Binnen is er ook een (indrukwekkende!) maquette van IJsland te bezichtigen.

 1. IJslands parlementsgebouw of Alþingishúsið

In het IJslands parlementsgebouw komt de Alþing (het parlement) samen. Het werd gebouwd in 1880 en is gelegen aan het Austervöllurplein, in het centrum van Reykjavik. Het Alþingishúsið werd gebouwd met de donaties van IJslanders. De aangrenzende tuin is tevens de oudste openbare tuin van IJsland en daarom ook de moeite! Je kan het pand van buitenaf natuurlijk bezichtigen, maar je kan ook een tour boeken. Dit moet je wel vooraf per email aanvragen.

 1. Höfðihuis

In de jaren 1940 en 1950 was de ambassade van Groot-Britannië gevestigd in het Höfðihuis. Het huis werd echter bekend door de besprekingen tussen Ronald Reagan en Michael Gorbatsjov in 1986. Het plaatsen van de handtekeningen ging op het laatste ogenblik niet door. Ter herdenking aan deze historische gelegenheid hangen de vlaggen van de Verenigde Staten van Amerika en de Sovjet-Unie in het gebouw.

 1. Oude Haven van Reykjavík en walvisspotten

In de Oude Haven van Reykjavík vind je een groot aantal gezellige restaurants, cafés en toeristische bureau’s (walvisrondvaarten vertrekken hier). Loop er langs de kade en bewonder er de aangemeerde schepen: van kleine gekleurde zeilbootjes tot walvisjagers. Slenter door de pittoreske steegjes met oude gerenoveerde vissershuisjes en proef er de lokale visspecialiteiten.

Probeer de kreeftensoep bij Sægreifinn eens, je herkent het restaurant op de hoek aan zijn turquoise kleur, Geirsgata 8 (bekijk op een kaart). Er zijn diverse galerijen en ambachtelijke winkels, evenals tal van plekjes om souvenirs te kopen. Je vindt er ook het Vikin Maritime Museum dat dieper ingaat op de maritieme geschiedenis van IJsland.

Wil je graag walvissen gaan spotten vanuit Reykjavik? Ga mee met een 3 uur durende tocht die start uit de oude haven. Deze tours hebben het strenge eco-friendly certificaat en zijn milieu- en dierenvriendelijk. Boek je tour vanaf € 80. Nog meer tours en langere rondvaarten op zee kan je hier vinden, bekijk hier het overzicht.

 1. Reykjavík 871 +/-2 Settlement Museum

Het Reykjavík 871 +/-2 Settlement Museum toont op interactieve manier de geschiedenis van de Vikingen. Het is geen grote tentoonstelling, maar de boeiende manier van presenteren maakt het een bezoekje waard.

 1. IJslands Fallologisch Museum (penismuseum)

In het IJslands Fallologisch Museum of penismuseum kan je meer dan 150 penissen (en onderdelen) van IJslandse land- en zeezoogdieren waaronder walvissen, walrussen en ijsberen bewonderen. Je kan er zelfs een exemplaar van meer dan 1,5 meter vinden, afkomstig van een potvis.

 1. The Culture House (Safnahúsið)

Het Culture House of Safnahúsið focust op cultuur in de brede zin van het woord, van IJslandse kunst en fotografie tot design en geschiedenis. Er zijn ook tal van interactieve displays voor kinderen voorzien.

 1. Harpa concert- en congrescentrum

Het concertgebouw Harpa is erg bijzonder, eerst en vooral omdat het het duurste gebouw is van heel IJsland met een totale kost van zo’n 120 miljoen euro. Ten tweede omdat het nu eenmaal een heel uniek bouwwerk is dat hiervoor in 2013 reeds een award won - de Mies van der Rohe-prijs - voor hedendaagse architectuur, uitgereikt door de Europese Unie. Je kan het gebouw natuurlijk zo lang als je wil bewonderen van buitenaf, maar ga ook zeker eens naar binnen. Het gebouw valt direct op door het vele gekleurde glas dat is gebruikt.

In het gebouw kan je een voorstelling meepikken over de cultuur van IJsland, wat erg interessant is, aangezien de meeste mensen hier niet zo veel over weten. De voorstelling heet ‘How to become Icelandic in 60 minutes’ en een kaartje kost 35 euro per persoon. De voorstelling is in Engels en wordt meerdere keren per week georganiseerd.

 1. Shoppingstraatje Laugavegur

Laugavegur is de hoofdstraat van het centrum van Reykjavik en het is tevens een erg leuk shoppingstraatje. Ideaal om een middagje rustig rond te wandelen. Je vindt hier een aantal leuke winkeltjes, barretjes of koffiezaken waar je kan relaxen. Er is ook voldoende afwisseling en voor elk wat wils, zo vind je exclusieve winkels met dure kledij, maar ook vintage winkels, natuurlijke winkels, interieurwinkeltjes, leuke hebbedingen enzovoort. Ga hier zeker even rondslenteren!

 1. Nachtleven in Reykjavik

Ben je iemand die graag een stapje zet? Ook dat kan in Reykjavik, want er is hier een verrassend en geweldig nachtleven. Er zijn tal van clubs, cafés en bars waar je rustig iets kan drinken of ook echt kan uitgaan. Het leukste (en handigste) is dat zowat alles in of rondom de hoofdstraat Laugavegur ligt. Wanneer je de ene club beu bent, kan je dus snel een kijkje nemen naar een andere plek. Bekende plaatsen en aanraders in Reykjavik zijn Kaffibarinn, Austur en Hurra.

 1. Eten in Reykjavik

In Reykjavik kan je héérlijk eten! Misschien wist je het al of misschien ook niet, maar IJslanders kunnen gewoon echt goed koken. Goedkoop is het niet, maar we vinden het zeker de moeite waard om tenminste één keer uit eten te gaan (of meerdere keren, afhankelijk van je budget). In de hoofdstraat Laugavegur vind je veel goede restaurantjes, dus ga zeker zelf op zoek naar wat je leuk vindt en reserveer een tafeltje. Aanraders zijn Matarkjallarinn, Grillid, Sjavargrillid Seafood Grill en Gallery Fiskur. Er zijn ook street food restaurantjes die vriendelijker geprijsd zijn en lokale gerechten serveren.

 1. Daguitstap: de Golden Circle

De Golden Circle is een buitengewone route van 300 km lang die begint en eindigt in Reykjavik. Langs deze route krijg je heel wat te zien en maak je kennis met de diversiteit van IJsland. Heb je een huurauto in IJsland dan kan je zelf de Golden Circle rijden. Deze brengt je op 1 dag onder meer langs Geysir, Thingvellir en Gullfoss watervallen en je kan ook bij Kerið vulkaankrater en Reykjadalur warmwaterbron passeren. Lees zeker ook onze volledige planning voor een Golden Circle tour.

Onze tip: Heb je geen vervoer op IJsland? Je kan de Golden Circle ontdekken tijdens een begeleide tour vanuit Reykjavik vanaf € 49 of je kan natuurlijk zelf een auto huren voor een dagje en op eigen tempo je dag inplannen.

 1. Het noorderlicht & sterren

Voor heel wat mensen is het zien van het noorderlicht dé reden voor een bezoek aan IJsland in de winter. Het seizoen, met zuivere en frisse lucht, biedt namelijk de beste omstandigheden voor het zien van de prachtige sterren en ook de mogelijkheid tot het frequent waarnemen van de aurora borealis of noorderlicht.

Dit is erg spectaculair en kunnen we dus ook alleen maar aanraden. Vanuit Reykjavik kan je een georganiseerde tour boeken vanaf € 38 die je meeneemt naar de beste plek om het noorderlicht te zien. Maak je keuze uit een breed scala van tours, zoals een nachtexcursie per boot, een privé tour, een groepstour met bus... Overzicht noorderlicht vanuit Reykjavik & meer info.

 1. Relaxen in de Blue Lagoon

Nog een daguitstap die we heel erg de moeite vinden, is er eentje naar de Blue Lagoon. Je zal deze bekende hotspring misschien wel herkennen van op foto's. De Blue Lagoon is de bekendste warmwaterbron van IJsland en ook één van de meest opmerkelijke bezienswaardigheden rondom Reykjavik.

Het warme en helderblauwe water zorgt voor een ware wellnesservaring en dat nog eens allemaal in de open lucht. Het water heeft naar het schijnt een helende werking. Een dagje ontspannen in het water van dit prachtige bad in een idyllische omgeving is zeker aan te raden!

Tip: plan je bezoek aan de Blue Lagoon aan het begin of einde van je reis, want het ligt op slechts een kwartiertje rijden van het internationale vliegveld van Reykjavik. Vanuit Reykjavik is het zo'n 45 minuten rijden, maar je kan ook online vervoer boeken vanuit Reykjavik, handig als je zelf geen huurauto hebt.

 1. Het impressionante Perlan museum

Het Perlan Museum is een van de meest bezochte bezienswaardigheden in IJsland en dat is niet verwonderlijk, want alleen het gebouw al is erg bijzonder. Het gebouw bestaat uit 6 gigantische watertanken en één van die tanken doet dienst als de Glaciers & Ice expositie. Daar vind je onder andere een echte ijsgrot, wat heel tof is om te zien. Je hebt er ook een

Je kan er ook een planetariumshow meepikken. Alsof dat allemaal nog niet voldoende is, krijg je ook nog een prachtig panoramisch uitzicht op het dak van het gebouw. Je kijkt uit op de hele stad. Ook vervoer is geen probleem, want je kan met een gratis shuttlebusje van het centrum naar museum.
AANDACHT: de shuttle bus is natuurlijk alleen gratis als je een ticket hebt voor het museum. Online je tickets kopen voor de noorderlichtshow € 19.

 1. Stadswandeling met belangrijkste hoogtepunten

De perfecte manier om de belangrijkste bezienswaardigheden van Reykjavik te ontdekken, is volgens ons tijdens een georganiseerde stadswandeling. Tijdens deze wandeling volg je een gids die je langs de hoogtepunten van Reykjavik en de belangrijkste bezienswaardigheden brengt, zoals de Hallgrímskirkja, de Harpa Concert Hall en het Alþingi Parliament House. Luister ondertussen naar verhalen over de stad, de inwoners en nog veel meer terwijl je meer te weten komt over de architectuur, kunst en geschiedenis van IJsland.

De tour duurt ongeveer 2,5 uur en is met maximum 15 personen. De gids is Engelstalig. Meer info & prijzen over de wandeltour.

 1. Icelandic Food Tour

Wil je graag kennis maken met de heerlijke kookkunsten van de IJslanders? Dan is de beste manier om te proeven van de traditionele IJslandse gastronomie is tijdens een Icelandic Food Tour. Tijdens deze tour kan je de echte IJslandse keuken uitproberen, denk hierbij aan gerookte papegaaiduiker, lamsoep, hotdogs, gefermenteerde haai, dwergvinvis, langoustinesoep en het typische Skyr-dessert dat we natuurlijk allemaal eens willen proeven.

Tijdens deze tour worden minstens 15 verschillende IJslandse gerechten geproefd, zowel traditionele klassiekers als moderne favorieten. Je gids brengt je naar de ongetwijfeld beste plekjes! Dé perfecte tour voor foodies. Meer info & prijzen.

 1. Doe een Reykjavik biertour met IJslands bier

Ben jij een echte bierliefhebber? Ontdek dan zeker het IJslandse bier tijdens een Reykjavik biertour. Tijdens deze georganiseerde tour kom je meer te weten over de lokale biergeschiedenis, de beste bars in Reykjavik, microbrouwerijen... Je verkent het prachtige Reykjavik onder begeleiding van een deskundige lokale bierexpert. Oh ja het allerbelangrijkste: je kan tijdens deze tour meer dan 10 fantastische IJslandse bieren proeven!

De Reykjavik-biertour is perfect voor bierliefhebbers of reizigers die Reykjavik willen verkennen met een local of nieuwe vrienden willen maken. Meer info & prijzen biertour.

 1. Bespaar met de Reykjavik City Card

Ben je van plan om veel uitstapjes te doen en bezienswaardigheden te bezoeken? Dan is de Reykjavik City Card misschien wel iets voor jou. Je kan er voor kiezen om een 24- uurs kaart te nemen of een 48-uurs. De prijzen per persoon zijn €27 en €34.

 • Met deze kaart krijg je gratis toegang tot heel wat musea, galerieën en alle zwembaden in Reykjavík.
 • Bovendien kan je gratis onbeperkt met de bus reizen binnen het stadscentrum
 • Én kan je gratis de veerboot naar Viðey Island nemen.
 • Met als kers op de taart, biedt deze City Card ook nog verschillende kortingen aan op tours en in winkels of zelfs in restaurants (zoals de Fish Company).

Overtuigd? Wil jij ook graag deze interessante kortingskaart aankopen? Maak het jezelf gemakkelijk en bestel je Reykjavik City Card vanaf € 27 nu online op voorhand en geniet van alle voordelen!

 1. Waar verblijven in Reykjavik?

Wanneer je op zoek gaat naar een verblijfplaats in Reykjavik, bereid je dan voor op het prijskaartje. Hotels in Reykjavik - en eigenlijk in heel IJsland - zijn echt niet goedkoop. Om een idee te geven: voor een simpele tweepersoonskamer zal je al snel 120 euro neertellen voor een nacht. Tip: boek je overnachting zo vroeg mogelijk, want de beste hotels die ietsje budgetvriendelijke kamers aanbieden, zijn snel uitverkocht.

Waar verblijf je nu het best in Reykjavik? De beste locatie om te overnachten is ongetwijfeld in de buurt van Laugavegur. Hier vind je de leukste winkeltjes en de beste restaurants en het is tevens de hoofdstraat van het centrum.

Budgethotel in Reykjavik

Een budgetvriendelijk hotel dat we kunnen aanraden is 105 - A Townhouse Hotel vanaf € 80. Je moet er wel snel bij zijn, want het zit snel volgeboekt. Je kan hier gratis parkeren en de kamers zijn modern, mooi en verzorgd. Meer info en boeken

Overnachten buiten het centrum

Wil je echt wat voordeliger overnachten, boek je accommodatie dan buiten het centrum. Een aanrader is Maxhouse Reykjavik. Hier krijg je een mooie kamer voor een goede prijs. Het is wel handig als je een auto hebt, zodat je het centrum kan bereiken wanneer je wil. Maxhouse is gelegen op 9 km van Laugavegur en op 10 km van de nationale luchthaven van Reykjavík. De ligging is dus zeker niet overdreven ver. Meer info en boeken

Meer luxueus hotel in Reykjavik

Mag je hotel wat meer kosten en wil je graag pure luxe? Neem dan zeker eens een kijkje naar Sand Hotel by Keahotels vnanaf € 157/nacht, boetiekhotel heeft een terras en uitzicht op de stad, of Spectacular Iceland Studio Suite, een prachtig appartement met balkon, allebei op een erg gunstige locatie in Laugavegur. Meer info en boeken

 1. Beste reistijd voor IJsland en Reykjavik?

 • In IJsland kan het weer enorm snel omslaan, zowel in de winter als in de zomer, maar toch wordt over het algemeen de zomer gezien als de beste periode om op reis te gaan.
 • In de maanden juni, juli en augustus is het weer zachter en aangenamer en zijn de dagen ook het langst.
 • Wil je liever buiten het drukke seizoen gaan, dan kan je er ook voor kiezen om in oktober, november of december je trip te plannen. In deze maanden zijn de dagen een stuk korter en kan het héél koud worden, maar wij zien dat als deel van de ervaring! Bovendien is het in deze periode laagseizoen waardoor er veel minder toeristen zijn. En zeg nu zelfs...: het landschap in IJsland wordt alleen nog prachtiger met een laagje sneeuw!
 1. Mis niets tijdens jouw verblijf op IJsland met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in IJsland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids IJsland met 99 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids IJsland.

IJsland

Gratis reisgids IJsland downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 22 augustus 2023 - De Dapper Eddy

de uitgedoofe vulkaan, fly over Island, Perlan, ...

- 9 juli 2023 - Nadine Van Reybroeck

Toppie 🤗. Overzichtelijk! Verrassende routes en bezienswaardigheden. Zo aanlokkelijk voorgesteld dat je meteen je koffers wil pakken. 👍👍.. Bedankt!

- 23 april 2021 - Henk Martens

Duidelijke gids

- 24 maart 2021 - Tine

Hallo Geert,wij gaan een reis boeken voor 3 november ,hebben al veel ideeën op kunnen doen,die erg interessant zijn. hier heb je wat aan. hartelijk bedankt vriendelijke groet Tine PS succes, ik kijk met genoegen naar je nieuwsbrief

- 21 november 2019 - Mady

Handig om bij de hand te hebben

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?