17 bezienswaardigheden in Tromsø bezoeken: Noorderlicht zien, leuke tours + activiteiten

Volledige reisgids kopen voor € 10

17 bezienswaardigheden in Tromsø bezoeken: Noorderlicht zien, leuke tours + activiteiten

18 november 2021 in Noorwegen0 reacties

Tromsø is de grootste stad van Noorwegen ten noorden van de Poolcirkel en ligt op ongeveer 70 graden noorderbreedte. De stad staat ook wel bekend als de poort tot de Noordpool en vanuit Tromsø zijn veel poolexpedities gestart. Tegenwoordig is Tromsø een heel populaire plek om het noorderlicht te zoeken in de winterperiode. Door de koude poolnachten en de erg noordelijke ligging van de stad wordt het poollicht al bij de minste geomagnetische activiteit gespot.

Lees hier meer over mijn reis naar Tromsø, tips om het noorderlicht te zien en boek alvast online je tickets.

Tours en dagexcursies boeken in Tromsø

De mooiste bezienswaardigheden en avontuurlijke excursies boeken in Tromsø met een georganiseerde tour of gids? Ga mee met een lokale gids of boek een spectaculaire tour in Tromsø hier.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Ontdek hier de mooiste tours en excursies in Tromsø en haal het beste uit je vakantie!

Inhoud artikel

 1. De stad Tromsø

Het ontstaan en de groei van de stad

Het gebied waar nu de stad Tromsø te vinden is, werd al bewoond door de Vikingen en de Sámi. Bewijzen voor de aanwezigheid van die volkeren gaan terug tot de negende eeuw. In 1794 ontving het gebied onder koning Christiaan VII officieel stadsrechten, al wordt door velen gezegd dat de stad pas officieel in 1838 gesticht werd. De stad begon pas echt te groeien toen de jacht in het noordpoolgebied steeds populairder werd in de jaren vijftig van de negentiende eeuw. Al snel werd Tromsø het centrum voor die pooljachtexpedities.

Parijs van het Noorden

De stad kreeg de bijnaam het Parijs van het Noorden, en ondanks dat het niet helemaal duidelijk is waarom het die bijnaam kreeg, gaat het verhaal dat de stad zo genoemd werd omdat iedereen er decadenter en luxueuzer leefde dan mensen in het zuiden dachten.

Noordpoolexpedities

In de vroege twintigste eeuw werd Tromsø naast het centrum voor de pooljacht ook het beginpunt van de expedities naar de Noordpool. Daardoor bleef de stad alsmaar uitbreiden en vooral na de Tweede Wereldoorlog groeide de bevolking aanzienlijk. Tegenwoordig wonen er bijna 75 000 mensen.

 1. Waar het noorderlicht zien in Tromsø?

De beste periode om het Noorderlicht te zien in Tromsø?

Tromsø is vooral bekend bij mensen die het noorderlicht willen zien. Door de noordelijke ligging van de stad is het dan ook een perfecte plek om het natuurfenomeen mee te maken.

 • Tussen september en april is de Aurora Borealis het beste te zien, al heb je wel een donkere en heldere nachthemel nodig. Bij bewolking of bij volle maan is het licht niet te zien.
 • Van november tot januari heb je extra veel kans op het noorderlicht omdat het de periode van de poolnachten is en de dagen dan extra lang donker zijn.

Wat is de beste plek om het Noorderlicht te zien?

Om het noorderlicht goed te zien, ga je wel het beste uit de stad en in de natuur om een donkere plek zoeken. Het is niet aan te raden om zonder begeleiding de natuur in te gaan als je het gebied niet kent. Bovendien kunnen gidsen het noorderlicht beter vinden. Bekijk hier de tours die je kan doen in Tromsø.

Begeleide tours om het Noorderlicht te zien

Er worden heel veel tours georganiseerd vanuit Tromsø om het noorderlicht te gaan zoeken. Soms gaan de tours zelfs de grens over naar het noorden van Zweden als de gidsen denken vanaf daar een beter zicht te hebben op het lichtspectakel.

Bovendien worden er veel combinatietours aangeboden. Zo kan je een tour boeken die het noorderlicht met een tocht op de hondenslee of een nachtelijke boottocht door de fjorden combineert. Ook nachtelijke wandelingen op sneeuwschoenen en een tocht met een sneeuwmobiel of met een rendierenslee zijn mogelijk. Daarnaast kan je ook een speciale fotografieworkshop volgen om te leren hoe je het beste het noorderlicht fotografeert.

Onze tip: tickets voor tours om het noorderlicht te spotten kan je ter plaatse kopen, maar het is makkelijker om ze hier online te boeken en zo zeker te zijn van je plekje.
 1. Waar een Walvissafari doen in Tromsø?

In de fjorden rond Tromsø worden veel bultruggen, vinvissen, orka’s en andere walvissen en dolfijnen gespot. De dieren waren lang rondom Tromsø zelf te vinden, maar tegenwoordig leven ze iets meer naar het noorden rondom het eiland Skjervoy omdat ze daar meer voedsel kunnen vinden.

De walvissen worden voornamelijk in de herfst en in de winter gespot. De beste periode is tussen oktober en februari. Tickets voor een walvissafari kan je online boeken.

 1. Sleetocht met husky's

Vanuit Tromsø is het mogelijk om met een huskytocht op een slee mee te gaan. Dat kan enkel in de winter als er genoeg sneeuw ligt. Als dat niet het geval is, kan je ook een wandeling maken met de husky’s. Zowel hond als wandelaar krijgen daarvoor een soort harnas aan zodat de wandelaar de sterke husky’s goed kan tegenhouden.

Er zijn meerdere plekken in en rondom Tromsø waar je mee kan op huskytocht. Er worden ook verschillende formules aangeboden, er zijn bijvoorbeeld dag- en nachttochten. Het is ook mogelijk om een huskytocht te combineren met het noorderlicht.

Onze tip: Het Villmarkssenter is een bekende plek om met een huskytocht mee te gaan. Tours en tickets kun je online boeken.
 1. Bezienswaardigheden in Tromsø

Bijzondere architectuur van de Ishavskatedralen

De Ishavskatedralen, ook wel bekend als de de poolkathedraal, is te zien vanuit bijna heel Tromsø en is dan ook het symbool van de stad. De kerk werd in 1965 door de bekende Noorse architect Jan Inge Hovig gebouwd en heeft de vorm van een ijsberg. Vooraan in de kerk is er daarnaast een bijzondere glazen mozaïek dat voor een kleurenspel binnenin de kerk zorgt wanneer de zon erdoorheen schijnt.

 • De kathedraal is van 1 juni tot 15 augustus van maandag tot zaterdag tussen 09:00 en 19:00 te bezoeken, en op zondag tussen 13:00 en 19:00.
 • Van 16 augustus tot 31 mei kan je de kathedraal dagelijks van 14:00 of 15:00 tot 18:00 bezoeken.

Geniet van een concert in de kathedraal

In de zomer vinden er in de kathedraal dagelijks orgelconcerten en middernachtzonconcerten plaats.

 • De orgelconcerten worden tussen 1 juni en 15 augustus dagelijks om 14:00 gehouden, en de middernachtzonconcerten worden in die periode om 23:00 gehouden
 • In de winterperiode tussen 9 februari en 12 maart kan je de noorderlichtconcerten in de kathedraal bijwonen. Die vinden van donderdag tot zondag om 23:00 plaats.
 • Voor de concerten moet je een ticket kopen, meer info hier
 1. Domkirka

De Domkirka is een oude houten kerk uit 1861. De kerk is de meest noordelijk gelegen protestantse kerk en de enige in Noorwegen die van hout gemaakt is. Dit gebedshuis moet je zeker eens zien, het is een erg mooie bezienswaardigheid. Niet alleen de buitenkant en het groen errond is interessant, maar ook binnenin de kerk is er heel wat te zien. Zo vind je er bijvoorbeeld mooie kunstwerken.

 • In juni en juli is de kerk dagelijks open van 13:00 tot 15:00 en in augustus van 13:00 en 16:00.
 • In de winterperiode is de kerk elke maandag tot en met vrijdag van 13:00 tot 17:00 open.
 • De kerk bezoeken is gratis.
 1. De Fjellheisen-kabelbaan

In Tromsø kan je de Fjellheisen-kabelbaan uit 1961 vanaf Solliveien naar de bergrand op Storsteinen nemen. Daar bevindt zich een uitzichtpunt op meer dan 400m boven de zeespiegel vanwaar je een prachtig uitzicht over de stad en de baaien hebt. De tocht met de kabelbaan neemt zo’n vier minuten in beslag. Het is ook mogelijk om naar boven te wandelen. Dat duurt ongeveer dertig tot zestig minuten.

 • De kabelbaan werkt tussen 15 mei en 15 augustus tussen 10:00 en 01:00
 • Van 16 augustus tot 14 mei tussen 10:00 en 22:00. In die periodes vertrekt de kabelbaan elk half uur.
 1. Aquarium en museum Polaria

Polaria is een museum, ervaringscentrum en aquarium in één waar je over de fauna en flora van de Noordpool en over de noorderlichten kan leren. In het aquarium vind je onder andere verschillende poolvissen en zeehonden.

 • Het museum is tussen 18 mei en 31 augustus open tussen 10:00 en 19:00
 • Tussen 1 september en 17 mei tussen 10:00 tot 17:00
 1. Het Tromsø Museum

Het Tromsø Museum vertelt het verhaal van de stad en het omliggende gebied. De tentoonstellingen gaan onder andere over de Sámicultuur, de Vikingen, het noorderlicht en het leven boven de poolcirkel.

 • Het museum is tussen 1 juni tot 31 augustus van 09:00 tot 18:00 geopend.
 • Van 1 september tot 31 mei is het museum van maandag tot vrijdag tussen 10:00 en 16:30, op zaterdag van 12:00 tot 15:00 en op zondag van 11:00 tot 16:00 geopend.
 1. Het Polarmuseet

Het Polarmuseet is een museum over de ontdekkingstochten naar de polen. In het museum zijn er tentoonstellingen over het leven op Svalbard in de winter, de zeehondenjacht, het leven van bekende jagers als Henry Rudi en Wanny Wolstad, en de pooltochten van Fridtjof Nansen en Roald Amundsen. Naast het gebouw staat Skansen, het oudste gebouw in Tromsø. Het gebouw werd in 1789 gebouwd als een immigratiestation.

 • Het museum is van 15 juni tot 5 augustus tussen 09:00 en 18:00 geopend
 • Tussen 16 augustus en 14 juni van 11:00 tot 17:00.
 1. Kunstmusea in Tromsø

In Tromsø vind je ook drie kunstmusea. Ze zijn allemaal gratis toegankelijk. Zo vind je er het Kunstmuseum van Noord Noorwegen, dat je dagelijks tussen 10:00 en 16:00 kan bezoeken. In het Tromsø Kunstforening vind je van woensdag tot en met zondag tussen 12:00 en 17:00 nieuwe en experimentele kunst uit de regio. Daarnaast heb je ook nog het fotomuseum Perspektivet in Tromsø, waar je in het archief van ruim 500.000 foto’s een goed beeld krijgt van de veranderingen van de stad en de omgeving van 1900 tot vandaag.

 • Dit museum is dinsdag tot en met vrijdag tussen 10:00 en 16:00 te bezoeken
 • Op zaterdag en zondag tussen 11:00 en 17:00.
ONZE TIP: Wil jij ook deze bijzondere rondreis maken door het zuiden van Noorwegen? Download onze reisgids Zuid-Noorwegen hier, deze bevat 2 complete voorbeeldroutes, verrassende tips én alle top bezienswaardigheden. Zo mis je niets onderweg en bespaar je uren opzoekingswerk.
 1. De Tromsø brug

Als je in Tromsø bent, kan je niet om deze imponerende, lange brug heen. De Tromsø brug is een belangrijke verbinding tussen de stadsdelen en wanneer je erover wandelt, krijg je een prachtig uitzicht op de fjord, de boten die eronder varen en de stad. Wanneer er sneeuw ligt, kan de brug wel glad zijn, dus let op.

Deze brug is best speciaal en wel 1 kilometer lang, ze maakt al deel uit van de stad sinds het einde van de jaren 50. Wanneer je gaat wandelen in Tromsø mag je de Tromsø brug dus zeker niet overslaan. En vergeet je camera niet voor enkele leuke foto's! Er is een apart voetgangersgedeelte op de brug.

 1. De haven van Tromsø

In Tromsø ligt een prachtige haven die je tijdens een wandeling zeker eens moet bezichtigen. Vanaf de haven krijg je prachtige uitzichten op de omgeving, waaronder de bergen, de zee, de mooiste huisjes, dobberende bootjes, .... Als je hier rondwandelt, kan je ook genieten van een hapje of drankje in één van de omliggende restaurantjes.

 1. Het meer van Prestvannet

Het Prestvannet meer is ongelofelijk mooi en één van de meest impressionante bezienswaardigheden in Tromsø. Rond het Prestvannet meer verzamelen heel wat locals om te komen wandelen, lopen of gewoon te genieten van dit staaltje prachtige natuur. Ben je 's winters in Tromsø dan moet je ongetwijfeld dit meer bezoeken tijdens een poolnacht.

Als je het ons vraagt, is dit een van dé beste plekken om het Noorderlicht te zien en de prachtige kleuren op camera vast te leggen.

 1. Tromsøbadet

Heb je zin in een middagje ontspannen? Ga dan eens naar Tromsøbadet. Dit is een aquatisch centrum en spa, alles in één. Het is zowel perfect voor kinderen als volwassenen, omdat er vanalles te doen is. Voor de volwassenen is er een zalig welnesscentrum en de kleinsten kunnen zich dan weer amuseren in het waterpretpark.

Deze gloednieuwe indoor faciliteit heeft meerdere olympische zwembaden met duikplanken, recreatieve zwembaden, een golfslagbad, een kinderbad met kleine glijbaan, een soort infinity-zwembad met prachtige uitzichten, een bubbelbad en nog veel meer! Je kan ook volledig relaxen in een stoombad of sauna. Je kan hier makkelijk meerdere uren vertoeven en het is perfect voor met kinderen. Meer info op de website.

 1. Bezoek een rendierboerderij

Wil je graag meer te weten komen over de rendiertjes in Tromsø en de lokale sami? Plan dan een bezoekje aan een nabijgelegen ranch waar je de kans hebt om een kudde van zo'n 200 wilde rendieren te voeren. Een unieke ervaring om deze lieve dieren te ontmoeten en ze te voederen uit je hand.

Met een georganiseerde trip vanuit Tromsø kan je een ranch bezoeken. Ondertussen leer je dan ook meer over de Sami-cultuur van het noordpoolgebied. Sami en rendieren leven en werken al eeuwenlang samen en daarom is het erg bijzonder om kijkje te nemen naar hun dagelijks leven. Je hoort tijdens deze trip hoe het is om te leven als een rendierherder. Meer info & prijzen bezoek rendierboerderij.

 1. Fjorden van Tromsø bezichtigen

Er zijn talloze opties om de fjorden in Tromsø te bezoeken en je mag deze kans ook zeker niet missen. Wij raden aan om op voorhand een georganiseerde tour vast te leggen, zodat je weet wat je mag verwachten van je trip. Het aanbod is erg ruim. Zo kan je de fjorden bezichtigen vanuit een bus, je gaat kajakken, of je maakt een trip met een luxecruise. Bekijk het aanbod hier. Je kan natuurlijk ook zelf op avontuur gaan met een huurauto!

De fjorden, dorpen en zandstranden liggen op slechts een korte afstand van Tromsø. Tijdens een tour in de prachtige natuur zie je de meest fantastische plaatsen en meest bijzondere fjorden. Het spreekt voor zich dat je erg mooie fotoplekjes zal tegenkomen en betoverende uitzichten zal te zien krijgen!

 1. Wanneer bezoek ik Tromsø het beste?

De winter

In de winter zijn er veel wintersportactiviteiten die je in en rond de stad kan doen. Wel komt de zon tussen 21 november en 21 januari niet op en wordt het dus nauwelijks licht. Die poolnachten zorgen er wel voor dat je nog meer kans hebt om het noorderlicht te spotten.

De zomer

In de zomer kan je dan weer het water op en kan je mooie wandelingen maken in de regio. tussen 21 mei en 21 juli is er de middernachtzon en wordt het bijna niet donker in de stad. Daardoor kan je in de zomerperiode heel lang op pad blijven. Het hele jaar door kan je je dus goed vermaken in Tromsø.

 1. Praktische info voor je bezoek

 • Kleed je warm. Ook in de zomerperiode kan het erg koud worden in Tromsø. Het is aan te raden om meerdere laagjes te dragen en goede warme handschoenen, een muts en winterschoenen mee te brengen.
 • Koop vooraf bustickets als je van plan bent om gebruik te maken van het openbaar vervoer. De tickets die het toeristenkantoor verkoopt zijn goedkoper dan de tickets die je op de bus zelf kan kopen.
 • Plan voor het zoeken naar het noorderlicht minstens 2 nachten in. Als je de ene nacht niet kan door slecht weer of het lichtspectakel niet te zien hebt gekregen, heb je zo altijd nog een tweede kans.
 1. Filmpje: adembenemende beelden van het noorderlicht

Bekijk hier adembenemende beelden van het noorderlicht in de streek rond Tromsø. Wil je het natuurfenomeen in het echt aanschouwen? Dan zul je zelf naar het noordpoolgebied moeten afzakken, maar dat is het zonder twijfel meer dan de moeite waard.

 1. Wil jij ook niets missen tijdens je rondreis in Noorwegen?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Noorwegen? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Noorwegen met meer dan 78 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Noorwegen.

Noorwegen

Gratis reisgids Noorwegen downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?