Star Wars: de 11 mooiste filmlocaties die je kan bezoeken

Volledige reisgids kopen voor € 10

Star Wars: de 11 mooiste filmlocaties die je kan bezoeken

5 februari 2024 in Reisinfo0 reacties

De mooiste Star Wars filmlocaties die je zelf kan bezoeken

Ik zou mezelf geen Star Wars-geek noemen – al denken nu heel veel van mijn vrienden ongetwijfeld Yeah, right – maar ik vond de laatste Star Wars (Episode VII – The Force Awakens) écht wel goed. Het heeft ongetwijfeld iets te maken met mijn voorliefde voor brooding, donkerharige, psychologisch complexe antagonisten die uiteindelijk toch niet helemaal zo antagonist blijken te zijn (*kuch* Severus Snape *kuch*).

Star Wars speelt zich af a long time ago in een galaxy far far away. Blijkt nu dat die galaxy helemaal niet zo far far away is. Heel veel planeten (en dus filmlocaties – sorry als ik de bubbel doorprik ) zijn gemakkelijk terug te vinden én te bezoeken op onze eigenste planeet. In wat volgt een overzicht van de – naar mijn bescheiden mening – mooiste Star Wars filmlocaties:

Inhoud artikel

 1. Mos Espa/Ong Jmel, Nefta (Tunesië)

Anakin Skywalker, het slavenjongetje dat uiteindelijk Darth Vader zal worden, is geboren in Mos Espa op de planeet Tatooine. In Tunesië, dat ook al in de vroegere episodes dienst deed als die planeet (zie ook punt (2)), werd een heel dorpje gebouwd (Episode I – The Phantom Menance (1999)). Helaas gebeurde dit op een stuk woestijn dat op het pad ligt van verhuizende zandduinen. Een heel deel van de set is ondertussen door de duinen verzwolgen (dat heeft eigenlijk iets zeer Star Wars).

Enkele jaren geleden zette de Tunesische dienst voor toerisme een crowd funding-project op om de filmlocatie te redden van de eeuwige vergetelheid. Het is echter niet gelukt om het geld bij elkaar te krijgen. Ik heb dus geen idee of de filmlocatie nog bestaat of te bezoeken is, maar het lijkt in ieder geval de moeite om het te checken.

Wist je trouwens dat de naam “Tatooine” gebaseerd is op Tataouine, een district en stad in Tunesië? Geen toeval, als je ziet hoe de huisjes er daar uitzien. Het is duidelijk waar George Lucas inspiratie vond voor de bijzondere architectuur op de woestijnplaneet.

De mooiste bezienswaardigheden in Tunesië bezoeken? Download onze reisgids Tunesië en ontdek de mooiste plekjes van Tunesië.

 1. Lars homestead/Matmata (Tunesië)

Zo vader, zo zoon. Ook Luke Skywalker groeit op op Tatooine (Episode IV – A New Hope (1979)), maar dan bij zijn oom en tante, en ondanks al zijn gezaag onder heel wat betere omstandigheden dan zijn vader. De filmlocatie voor de boerderij van Oom Lars is eigenlijk hotel Sidi Driss. Ga er zelf overnachten (incl ontbijt) en waan je er even Luke Skywalker. Helaas zonder dubbele zonsondergang. Meer info en boeken

 1. Hoth IJsplaneet / Hardangerjøkulen-gletsjer (Noorwegen)

Voor de opnames van "The Empire Strikes Back" werd de Hardangerjøkulen-gletsjer in Noorwegen gebruikt als de setting voor de ijsplaneet Hoth. Verschillende scènes werden gefilmd op het bevroren landschap van de gletsjer, waaronder de iconische slag om Hoth tussen de Rebel Alliance en het Galactische Keizerrijk.

Hardangerjøkulen is de 6de grootste gletsjer van Noorwegen en bevindt zich in het nationale park Hardangervidda, in de provincie Vestland. Het is een uitgestrekt ijsplateau dat zich uitstrekt over een oppervlakte van ongeveer 73 km².

LEESTIP: Je reis naar Noorwegen voorbereiden? Download onze gratis reisgids Noorwegen, de ideale start voor je reis naar het hoge noorden.

 1. Planeet Jaku/Abu Dhabi

Ook in de nieuwe generatie films en personages, in Episode VII – The Force Awakens (2016), komt het hoofdpersonage van een woestijnplaneet. Deze keer werd er – ongetwijfeld door de onstabiele politieke situatie – niet gefilmd in Tunesië, maar vormen de mooie zandduinen van Abu Dhabi het decor voor Jaku, thuisbasis van Jedi-in-wording Rey.

 1. Canto Bight / Dubrovnik (Kroatië)

De historische stad Dubrovnik diende - zoals iedereen ondertussen wel weet - als filmlocatie voor Game of Thrones, maar ook Canto Bight in "Star Wars: The Last Jedi" werd hier opgenomen. Dubrovnik werd getransformeerd tot de extravagante casinostad Canto Bight. Het is hier dat Finn en Rose een missie ondernemen en zich in een wereld van luxe en gokken bevinden.

Verschillende scènes werden opgenomen in de pittoreske straten en pleinen van Dubrovnik. De prachtige architectuur en de oude stadsmuren van Dubrovnik dienden als achtergrond voor de bruisende en kleurrijke wereld van Canto Bight. Zelf ook Dubrovnik verkennen met onze stadswandeling Dubrovnik of download onze reisgids Kroatië met een volledige rondreis.

 1. Planeet Ahch-To/Skellig Michael (Ierland)

Skellig Michael in Ierland speelt een kleine, maar belangrijke rol in Episode VII – The Force Awakens (2016). Gezien het bijzondere en mystieke karakter van de plek is het niet te verwonderen dat je hier – volgens Star Wars – de oudste Jedi-tempels vindt.
Je kan de filmlocatie bezoeken per boot die je op voorhand moet reserveren. De uiteindelijke afvaart hangt volledig af van het weer, en dat houdt jammer genoeg geen rekening met je plannen, zoals ik ook heb mogen ondervinden.

De mooiste bezienswaardigheden in Ierland bezoeken? Download onze reisgids Ierland en bezoek zelf Skellig Michael.

 1. Yavin/Tikal (Guatemala)

De tempel van Tikal is slechts heel even te zien in Episode VI – The Return of the Jedi (1983), als achtergrond voor de planeet Yavin waar het hoofdkwartier van de rebellen gelegen is. Het is ziet er sowieso een spectaculaire plek, filmlocatie of niet.

 1. Naboo / Uffizi galerie (Firenze, Italië)

De Uffizi galerij, in Florence, diende als filmlocatie voor scènes op de planeet Naboo in "Star Wars: Episode II - Attack of the Clones". De galerie staat bekend om zijn rijke en diverse kunstcollectie, met werken uit de Renaissance tot de 18e eeuw. Beroemde meesterwerken van kunstenaars als Leonardo da Vinci, Michelangelo, Botticelli, Raphael en Caravaggio bevinden zich in de galerij. Bezoekers kunnen genieten van iconische schilderijen zoals "De geboorte van Venus" van Botticelli en "De annunciatie" van Leonardo da Vinci.

Uffizi werd gebruikt voor scènes op de planeet Naboo. In de film wordt het gebouw getransformeerd tot de elegante en verfijnde omgeving van de Galactische Opera, waar Padmé Amidala en Anakin Skywalker een belangrijke ontmoeting hebben.

Onze tip: Koop je tickets voor de Galleria degli Uffizi online € 20, zo sla je alvast de wachtrijen over en ben je zeker dat je binnen kan. Meerdere musea bezoeken? Koop een Uffizi + Accademia Pass

 1. Alderaan / Grindelwald (Zwitserland)

De schilderachtige Zwitserse stad Grindelwald diende als inspiratie voor de planeet Alderaan, de thuisplaneet van Princess Leia, in de originele "Star Wars" trilogie. The galaxy knows Alderaan as ‘the planet of beauty.’ Nature, poetry, philosophy, art, couture, cuisine—we freely share all with all. Zelf op rondreis door Zwitserland? Download onze gratis reisgids Zwitserland en ontdek zelf de mooiste plekjes.

 1. Naboo/Sevilla (Spanje)

In Episode II – Attack of the Clones (2002) is Sevilla (Andalusië) de filmlocatie voor enkele korte scènes op Naboo, thuisplaneet van Padmé Amidala, grote liefde van Anakin Skywalker (voor hij Darth Vader wordt).

De mooiste bezienswaardigheden in Andalusië bezoeken? Download onze reisgids Andalusië en bezoek zelf Sevilla.

 1. Naboo/Comomeer (Italië)

Nog in Episode II – Attack of the Clones (2002) geven Anakin Skywalker en Padmé Amidala elkaar het ja-woord in villa del Balbianello aan het romantische Comomeer. Je kan het gebouw en de bijhorende tuinen bezoeken. Er zijn ergere plekken om elkaar eeuwige trouw te beloven. Zie ligging hier.

 1. Filmpje: 25 Star Wars Film locaties die je kan bezoeken

Benieuwd naar de mooiste Star Wars locaties? Bekijk alvast onderstaande filmpje met een glimp van de mooiste locaties uit de reeks.

Andalusië

Gratis reisgids Andalusië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?