12 x bezienswaardigheden in Tunis en omgeving: Info, tips & foto's

12 x bezienswaardigheden in Tunis en omgeving: Info, tips & foto's

22 mei 2023 in Tunesië1 reactie

De uitgestrekte stad Tunis ligt aan de oever van het meer van Tunis op enkele kilometers van de Middellandse Zee. Het is een bedwelmende plaats met een rijke geschiedenis. Tunis was de voorbije eeuwen vaak het decor van belangrijke historische gebeurtenissen en wanneer je rondwandelt in de straten van de stad kan je die geschiedenis ook echt bijna voelen. Je zal ook merken dat de inwoners terecht fier zijn op hun eeuwenoude en tegelijk ook moderne stad.

Hieronder zetten we de mooiste bezienswaardigheden in en rond Tunis op een rijtje.

Inhoud artikel

Terroristische aanslagen hebben veel buitenlandse toeristen de afgelopen jaren afgeschrikt, maar de meeste landen hebben hun negatief reisadvies naar Tunesië ondertussen aangepast. We raden je aan om het reisadvies naar Tunesië na te kijken vooraleer je vertrekt.
  1. De medina van Tunis

De grote en doolhofachtige medina van Tunis is een van de meest indrukwekkende stadscentra in Noord-Afrika en een van de mooiste plekken van het hele land. Wandel onder de kleurrijk geschilderde bogen om de oude steegjes van de medina binnen te gaan. Bezoek er zeker de beroemde lokale markten (soeks) of ga binnen in één van de traditionele winkeltjes om heerlijke Tunesische producten te kopen.

Daarnaast kan je er ook paleizen bezoeken, uitrusten in leuke hammams en een hele reeks historische gebouwen bewonderen. Vijf van de twaalf oorspronkelijke stadspoorten staan bovendien nog overeind en behoren tot de indrukwekkendste architecturale pareltjes van de stad.

Een wandeling door de Rue Sidi Ben Arous, de Rue Dar El Jeld en de Rue du Pacha brengt je door het mooiste deel van de medina, maar we raden je aan om er vooral een beetje te verdwalen. Achter elke hoek loeren namelijk andere magische steegjes en knap versierde gevels.

Met een gids verken je het doolhof van straatjes in de medina het makkelijkst. Online kan je tickets boeken voor een gegidste stadswandeling door Tunis. Een lokale gids vertelt je dan alles over de stad tijdens een wandeling van 4 uur.
  1. De Marché Central

Nadat je de medina verkend hebt, moet je ook zeker eens langsgaan bij een van de lokale markten van de stad. Het is bovendien de ideale plek om je tussen de lokale bevolking te mengen. De sfeervolle Marché Central is de oudste markt van de stad en bestaat al sinds 1891.

In de centrale hal kan je onder andere heerlijke olijven en lokale kaas kopen of verse groenten en fruit op de kop tikken. In de visafdeling kan je zien hoe de verse vis gestript en gewogen wordt. Je hoeft niet noodzakelijk iets te kopen op de markt, het is gewoon een geweldige plek om de lokale cultuur beter te leren kennen.

Wie geïnteresseerd is in de Tunesische keuken, kan in Tunis ook Tunesische kookles volgen. Een aanrader!
  1. Het Bardomuseum

Een andere niet-te-missen bezienswaardigheid in Tunis is het Bardomuseum. Dit museum bevindt zich in een imposant paleis dat tussen 1228 en 1574 opgetrokken werd ten tijde van de Hafsiden-dynastie. In de 18e eeuw breidden de Ottomanen het complex uit. Er werd ook recent nog een tentoonstellingsruimte bijgebouwd waardoor het museum nu twee keer zo groot geworden is. In 2015 pleegden IS-terroristen hier een aanslag, maar tegenwoordig loopt alles weer zoals voorheen.

De topwerken hier zijn enkele bijzondere Romeinse mozaïeken die je een idee geven van hoe het dagelijkse leven in het oude Noord-Afrika eruitzag. Daarnaast vind je er ook een indrukwekkende collectie Hellenistische en Punische beelden.

Online kan je tickets kopen om het Bardomuseum te bezoeken. Bij dat online-ticket zit ook een gegidste wandeltour door de stad inbegrepen.
  1. Het eeuwenoude Carthago

Het historische Carthago

Carthago was het centrum van het oude Carthaagse Rijk. De stad ligt aan de oostkant van het meer van Tunis, net ten noorden van het centrum van de hoofdstad. Oorspronkelijk was Carthago niet meer dan een kleine Fenicische kolonie, maar het werd uiteindelijk de hoofdstad van een imperium dat zich in het 1e millennium voor Christus uitstrekte over het hele Middellandse Zeegebied.

Het verval van de stad

Tijdens de 3e Punische Oorlog verwoestten de Romeinen de oude stad echter na een felbevochten strijd. De Romeinen bouwden de stad opnieuw op, maar de Arabieren namen Carthago in handen in het jaar 698. De stad verviel daarna langzaam in ruïnes omdat de zetel van de regionale macht verschoven was naar het naburige Tunis.

Archeologische schatkist

In het begin van de 20e eeuw beleefde Carthago echter een heropleving en profileerde het zich als een kustwijk van de hoofdstad. Vandaag de dag is deze plek een van de meest fascinerende archeologische sites - niet alleen in Tunesië, maar in het hele Middellandse Zeegebied. Het oude Carthago is een groot openluchtmusuem waar heel wat voorwerpen tentoongesteld worden die opgegraven werden tussen 1975 en 1984 in opdracht van UNESCO.

Je wandelt op deze reusachtige site tussen de Romeinse ruïnes en je kan er zelfs enkele Punische overblijfselen bewonderen. Begin je verkenningstocht in het museum op de heuvel van Byrsa en neem daarna de tijd om door de rest van de site te dwalen.

Online kan je tickets kopen om Carthago met de fiets te verkennen. Een lokale gids neemt je dan mee op de fiets door de archeologische ruïnes. Een leuke manier om Carthago te ontdekken!
  1. Daguitstap vanuit Tunis: Sidi Bou Said

Een charmant kuststadje

Een paar minuten ten noordoosten van Carthago prijkt het charmante blauw-witte dorpje Sidi Bou Said bovenop een klif. Het is een van de meest pittoreske plekjes van het land en je mag het daarom absoluut niet overslaan wanneer je Tunesië bezoekt. Je kan Sidi Bou Said bovendien erg makkelijk bereiken vanuit Tunis.

Woonplaats van beroemdheden

Dit schattige dorpje staat bekend om de unieke mix tussen Andalusische en Ottomaanse architectuur. Daarnaast hebben ook verschillende bekende schrijvers en kunstenaars het dorpje bezocht of er zelfs gewoond waaronder Paul Klee, André Gide, Michel Foucault en Osbert en Edith Sitwell.

Bezienswaardigheden in Sidi Bou Said

Sidi Bou Said straalt oosterse romantiek uit en bezit een uniek Noord-Afrikaans charme dat het te danken heeft aan de beschermde status die het in 1915 kreeg. Wat meteen zal opvallen, is het grote aantal kunstgalerijen in Sidi Bou Said.

De belangrijkste bezienswaardigheid van Sidi Bou Said is het paleismuseum Dar Ennejma Ezzahra (“de sprankelende ster”). Dat complex is een mix van modernistische een traditionele architectuur en herbergt enkele sierlijke meubels en een internationaal gerenommeerde collectie traditionele muziekinstrumenten.

Eten en drinken in Sidi Bou Said

Als je wat meer tijd aan de kust wil doorbrengen, kan je iets drinken in een gezellige bar of een van de traditionele Tunesische gerechten uitproberen in een van de leuke restaurantjes. We raden je vooral de buurt rond het vissershaventje aan!

Niet veel tijd? Boek dan online een tour die je in één dag langs Carthago en Sidi Bou Said brengt. Je ontdekt dan de hoogtepunten van beide steden en je hoeft zelf niets meer te regelen.
  1. Daguitstap vanuit Tunis: Uthina

Romeinse kolonie

Een andere leuke excursie die je vanuit Tunis kan maken is een bezoek aan de archeologische site van Uthina (of Oudna), net ten zuiden van de hoofdstad. De ruïnes van Uthina zijn veel minder bekend en worden minder bezocht dan die van Carthago, maar ooit bevond zich hier de oudste Romeinse stad in Afrika.

Bezienswaardigheden in Uthina

Dé toeristische trekpleister van Uthina is het grote amfitheater. Tijdens de bloeiperiode van Uthina in de 2e eeuw was dat de drukst bezochte plek van het stadje en ook vandaag vind je daar de meeste toeristen. Verder kan je hier ook de overblijfselen van een tempel met verschillende gewelfde kamers bewonderen en een overgebleven deel van een aquaduct en het bijhorende waterreservoir bezoeken.

Je kan er ook enkele mooie mozaïeken bekijken, maar dat zijn wel reproducties. De originele mozaïeken worden namelijk tentoongesteld in het Bardomuseum in Tunis.

  1. De mooiste hotels in Tunis

Dar Zyne La Médina (onze favoriet!)

Het hotel Dar Zyne La Médina ligt in de oude medina van Tunis. Je kan er elke ochtend van het uitgebreide ontbijtbuffet genieten. Het hotel werd traditioneel ingericht en lijkt wel een paleis. Je verblijft er al vanaf 58 euro, een aanrader!

Dar El Jeld Hotel and Spa

Dar El Jeld Hotel and Spa is een nieuw vijfsterrenhotel in de medina van Tunis. Wie luxueus wil verblijven, is hier op het juiste adres. Je krijgt er een heerlijk à la carte of buffet-ontbijt, er is een hammam, een tuin en een indrukwekkend dakterras en vooral de service is hier uitstekend. Je verblijft er vanaf 135 euro.

Ibis Tunis

Het driesterrenhotel Ibis Tunis is vooral geschikt voor wie goedkoop wil overnachten. Je verblijft er in verzorgde kamers en kan er ontbijten en dineren, maar het hotel bevindt zich wel 3 kilometer van het centrum. Er is wel een metrostation vlakbij het hotel. Je overnacht hier voor 58 euro.

Royal Victoria

Wie als een koning wil overnachten, boekt het beste bij Royal Victoria. Het hotel bevindt zich naast het centrale plein van de medina, biedt een uitgebreid ontbijt en er is een restaurant waar je kan dineren. Ze bieden ook een luchthaventransfer aan. Je verblijft er al vanaf 91 euro.

Hotel Carlton

Hotel Carlton ligt op 500 meter van de medina van Tunis. Het is een modern driesterrenhotel dat gevestigd is in een Art Nouveau-gebouw uit 1926. Het hotel biedt ook een luchthaventransfer en een lekker ontbijt. Je verblijft er voor 81 euro.

  1. Mis niets van Tunesië met onze gratis reisgids!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je verblijf in Tunesië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Download onze gratis reisgids Tunesië met alle bezienswaardigheden en uitgestippelde stadswandelingen.

Tunesië

Gratis reisgids Tunesië downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 18 december 2022 - ann verdonck

ik vond Hergla ook enorm mooi. klein maar mooi om te wandelen aan de kust, Er zijn hier en daar ook mooie winkeltjes met handgemaakte spullen voor geen geld. echt de moeite.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?