Tolvignet in Portugal: wat moet je weten over de tolwegen + waar kopen

Volledige reisgids kopen voor € 10

Tolvignet in Portugal: wat moet je weten over de tolwegen + waar kopen

29 december 2023 in Portugal3 reacties

Binnenkort op reis naar het zonnige Portugal? Check dan zeker eens of je een tolvignet nodig hebt! Sommige bestemmingen vragen nu eenmaal een vergoeding om op hun wegen te rijden, de zogenaamde tolwegen. Je wilt natuurlijk geen boete krijgen wanneer je op vakantie bent..

In dit blogartikel lees je alvast meer over het tolvignet en de tolwegen in Portugal.

Inhoud artikel

  1. FAQ - Veelgestelde vragen over tolvignetten

Waarom moet ik tol betalen?

Als je met de auto door Europa rijdt, moet je op sommige wegen tol betalen. Waarom moet je zo’n tol betalen? Een weg bouwen kost natuurlijk geld, en om dit te financieren zijn de zogenaamde tolwegen ontstaan. De reden voor de hoge kosten heeft vaak te maken met het gebruik van constructies die op of rondom de wegen gebouwd zijn, denk maar aan tunnels of bruggen.

Als je met de auto langs deze wegen rijdt, moet je dus een tol betalen zodat het uiteindelijk “terug betaald” kan worden.

Klik hier om je vignet online te bestellen

  1. Toloverzicht in Europa

Ga je op roadtrip let dan steeds op waar er tolwegen van toepassing zijn in Europa. Volgende landen hebben ook een tol. Lees onze uitgebreide blogartikels en kom telkens te weten welke regels er gelden voor deze landen. Bekijk ook het volledige toloverzicht in Europa hier.

Landen met tolwegen

  1. Tolvignet en tolwegen Portugal

Ga je op rondreis door Portugal, weet dan dat rijden over de meeste snelwegen in Portugal niet gratis is! Hoeveel tol je betaalt hangt af van je wagen en de afstand die je aflegt. Er zijn daarbij twee soorten snelwegen:

  • Op de klassieke autostrade betaal je aan tolpoortjes, met je kredietkaart. Op bepaalde plaatsen kan dit ook cash.
  • Op de elektronische snelwegen wordt je wagen automatisch geregistreerd. Deze wegen worden aangeduid met ‘Portagem electronica’.

Tolklassen in Portugal op basis van hoogte en aantal assen van het voertuig

  • Klasse 1: Motoren, auto’s of auto’s met aanhanger met maximale hoogte van 1,10 meter.
  • Klasse 2: Tweeassige campers en personen- of bestelbusjes hoger dan 1,10 meter.
  • Klasse 3: Drieassige voertuigen of combinaties.
  • Klasse 4: Vier- of meerassige voertuigen of combinaties.
  1. Hoe de tolwegen betalen in Portugal?

In Portugal kan je tol betalen op verschillende manieren. Bij sommige tolpoortjes kan je contant en met een creditcard betalen. Bij een aantal trajecten kan je echter alleen elektronisch betalen. De trajecten worden steeds aangekondigd met de aanduiding Electronic toll only of Portagem electronica.

Electronic toll only of Portagem electronica

  • Er zijn geen tolpoortjes voorzien op wegen waar je enkel elektronisch kan betalen. Dit is van toepassing op 11 van de 29 Portugese tolwegen (vooral in Noord en Zuid-Portugal).
  • Op deze elektronische snelwegen wordt je wagen automatisch geregistreerd. De handigste manier om ervoor te zorgen dat je hierop kan rijden, is door aan de grens te stoppen bij een Welcome Point. Zo kan je je nummerplaat via Easytoll koppelen aan je kredietkaart, waarna de tol automatisch wordt afgehouden.
  • Dit is de eenvoudigste betaalmethode voor buitenlandse toeristen.
  • De grensposten waar dit kan, zijn te vinden op de volgende locaties: EN13 - Vila Nova de Cerveir, A24 – Chaves, A25 - Vilar Formoso, A22 - Vila Real de Santo António

Betalen met Toll Card

  • Een andere betaalmogelijkheid is de Toll Card: een prepaid-kaart van €5, €10, €20 of €40.
  • Deze kaarten zijn te koop bij verkooppunten van Easy Toll, bij postkantoren, via deze website, bij diverse servicestations in Portugal en Spanje, bij toeristenbureau's en in sommige hotels.
  • Na het kopen van de kaart moet deze worden geactiveerd door het versturen van een sms met een bepaalde code en het kenteken.
  • Wanneer het resterende bedrag op de kaart op is, ontvang je een alert via SMS.
  • Deze Toll Card is 1 jaar geldig of totdat het bedrag op is.
  • De kaarten zijn alleen te gebruiken op wegen met elektronische tolheffing.

Betalen met de Toll Service

  • Blijf je niet langer dan 5 dagen in Portugal? Dan is het mogelijk een 3- of 5-daags ticket te kopen.
  • Deze kan je verkrijgen bij de Welcome points van Easy Toll (bij de grenskantoren langs de EN 13 – Vila Nova de Cerveira, vliegveld van Porto, vliegveld van Faro, A24 – Chaves, A25 – Vilar Formoso en A22 – Vila Real de Santo António), bij postkantoren, servicestations langs de snelwegen en via deze website en op Portugaltolls.
  • Je kan deze tickets alleen gebruiken op snelwegen met elektronische tolheffing.
  • Je kan maximaal 6 tickets per jaar, per kenteken kopen.

Vertrek je binnenkort op vakantie naar Portugal? Maar weet je niet goed welke route je het best volgt? Lees hier ons uitgebreid blogartikel met de beste route naar Portugal.

  1. Op vakantie met een huurauto?

Wat als je een auto huurt gedurende je vakantie in Portugal? Dan werkt het net iets anders. Je gaat namelijk achteraf betalen voor de tol. De tol kan binnen vijf dagen betaald worden in een payshop, welke vaak te vinden zijn in tabakzaken en tankstations. Deze zijn duidelijk te herkennen door het bordje ‘Payshop’.

In de Payshop geef je het (Portugese) kenteken van je huurauto door, en vervolgens kijkt men naar welke trajecten je gereden hebt. Deze trajecten worden opgeteld en er wordt €0,25 per tolheffing aan administratiekosten gerekend met een maximum van €3,-.

Zo’n gedoe, horen we je denken..

Inderdaad! Aangezien dit soms lastig kan zijn, is het eenvoudiger om een tolbadge bij de huurauto te nemen. Zo wordt de tol via de autoverhuurder achteraf verrekend. Over het algemeen zijn de meeste huurauto’s (met Portugees kenteken) voorzien van een tolbadge. Informeer je dus best even bij de verhuurder.

Van plan om ter plekke een auto te huren? Top idee! Zo kan je de stad verlaten wanneer jij wilt en het mooie binnenland verkennen of roadtrippen langs de ruige Portugese kustlijn. Lees meer praktische informatie en tips om een auto te huren in Portugal.

  1. Betalen met de tolbadge

Maak het jezelf gemakkelijk met een tolbadge

Ga je regelmatig op vakantie naar Italië, Frankrijk, Portugal of Spanje? Dan kan je misschien beter een tolbadge aankopen, de zogenaamde Bip&Go-badge. Deze investering maakt het reizen met de auto net iets aangenamer. Zo heb je geen last van wachtrijen, of geklungel met kleingeld. Minder stress dus!

Indien je een tolbadge hebt, betaal je voor elke maand dat je het apparaatje gebruikt 3 euro en daar komt dan nog het toltarief bij. Het apparaatje plaats je in het midden van de voorruit, achter de achteruitkijkspiegel zodat het bakje goed zichtbaar is.

  • Je kan een tolbadge aankopen in de ANWB-winkels of online op de website van VAB.
  • Zo’n tolbadge is in 4 landen geldig: Italië, Frankrijk, Spanje en Portugal.
  • Ga je vaak op vakantie in deze landen? Dan is een tolbadge sterk aan te raden!
  1. Extra: inspiratie voor je vakantie Portugal

Ben je van plan om binnenkort op vakantie te vertrekken? Lijkt Portugal je wel een leuk bestemming maar weet je niet goed waar naartoe? Hieronder vind je alvast een beknopt lijstje met de top-bezienswaardigheden, mooiste steden en verborgen plekjes in Portugal!

Bezoek de klassiekers: Lissabon, Porto of Braga

Breng een bezoekje aan de kleurrijke hoofdstad Lissabon, slenter door de smalle straatjes of maak een ritje op de iconische gele tram. Of bezoek het oudste stadscentrum van Europa in Porto? Deze stad met een geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd moet zeker niet onderdoen voor het mooie Lissabon.

Of je kan ook altijd eens Braga bezoeken. Hier kan je de oudste kathedraal van Portugal bezoeken, een populair pelgrimsoord. Het bouwwerk werd opgetrokken op de top van een heuvel en wordt omringd door tuinen. Je vindt in Braga vele kerken, kapellen en klooster, de stad wordt om die reden ook wel het Portugese Rome genoemd.

Wil je graag Braga bezoeken met een gids of tour? Bekijk de mogelijkheden online en boek je daguitstap.

Het Paleis van Pena

Niet zo ver van Lissabon vind je het bijzondere Sintra. Deze stad loopt over van de gekleurde villa’s en paleizen. Bezoek het Palácio da Pena, ofwel het Paleis van Pena. Dit paleis wordt gezien als één van de 7 wonderen van Portugal en dankzij haar felle kleuren is het ook bekend als het kleurrijkste kasteel van Europa! Een pareltje in Portugal. Lees ons uitgebreid artikel over ons bezoek aan de kastelen van Sintra.

Benagil grotten in de Algarve

Een ander verborgen pareltje zijn de Benagil grotten in de Algarve. De Algarve is een waar paradijs voor zonnekloppers op de idyllische stranden. Of ga op ontdekking langs de authentieke, rotsige kustlijn met oude vissersdorpjes en sprookjesachtige baaien.

Maar wat je hier echt moet zien, zijn de Benagil grotten. De Benagil grotten worden omschreven als ‘buitenaards’ én zelfs als ‘een van de bijzonderste plaatsen ter wereld’. En dat is absoluut geen leugen, de grot is gewoonweg adembenemend.

Kan je haast niet wachten om deze grotten te bezoeken? Bestel je tickets voor de Benagil grotten alvast op voorhand! Dan ben je zeker van een plaatsje en kan je lange wachtrijen vermijden.

Zoek de natuur op in de Douro-vallei

Ook dit juweeltje is het vernoemen meer dan waard! De Douro-vallei staat niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en wordt als één van de mooiste gebieden van Europa gezien. Rondom de rivier liggen glooiende heuvels vol wijngaarden, olijfgaarden en fruitbomen, met hier en daar kleine dorpjes en oude gebouwen. Sippen aan een heerlijk wijntje met de zonsondergang op de achtergrond, wat moet je meer hebben?

Onze rondreis brengt je langs Noord- en Centraal Portugal met een bezoek aan Coimbra en de Dourovallei.

  1. Mis niets met onze reisgids Portugal

Wil je nog meer info over wat je kan zien en doen in Portugal? Koop onze reisgids Portugal met 4 stadswandelingen + een complete rondreis met meer dan 89 bezienswaardigheden en heel wat leuke adresjes (+ GPS coördinaten)! Download zeker ook de gratis reisgids preview Portugal en ga op pad!

Portugal

Gratis reisgids Portugal downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 14 december 2022 - frans sneyders

het is mooi uitgelegt bedankt

- 12 december 2022 - Luc Swinnen

Wij hebben nog nooit een tolvignet genomen in Portugal (ALgarve) Ook niet de aanbieding hiervoor bij het afhalen van de huurwagen. Alles in de Algarve is goed bereikbaar met de N... of IC... wegen.

- 4 oktober 2021 - Sjoerd

Mooie reisgids met hele leuke tips. Als gevolg daarvan wel veel extra mails gekregen.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?