Route voor je rondreis van Lissabon naar de Algarve + kaartje

Volledige reisgids kopen voor € 10

Route voor je rondreis van Lissabon naar de Algarve + kaartje

13 maart 2024 in Portugal1 reactie

Een van de leukste roadtrips die je in Portugal kan maken is van de hoofdstad Lissabon naar de zonnige zuidkust van het land, de Algarve. Onderweg kom je langs prachtige dorpjes die nog niet echt ontdekt zijn door het toerisme en waar je de authentieke Portugese sfeer kan opsnuiven.

De Romeinen wist al dat Portugal een parel in het zuiden van Europa is, in deze rondreis van Lissabon naar de Algarve zullen we veel Romeinse sites aandoen. Maar ongerepte natuur en eeuwenoude cultuur ontbreken ook niet. Wacht niet langer en ga met ons mee op rondreis!

Tours en daguitstappen van Lissabon naar de Algarve

Wil je graag de Algavarve bezoeken met een georganiseerde tour of gids vanuit Lissabon? Kijk hier naar alle mogelijkheden en tours.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Inhoud artikel

 1. Start in Lissabon

Lissabon is de hoofdstad van Portugal, en je vindt er dan ook heel veel bezienswaardigheden. Tijdens je rondreis door Portugal is het dan ook aan te raden om zeker een paar dagen uit te tellen voor een verblijf in deze stad voor je doorreist naar de Algarve.

1.1. Alfama en Bairro Alto

Slenter in Lissabon door de wijken Alfama en Bairro Alto. Alfama is een oude volkswijk waar je overdag door de gezellige steegjes en authentieke winkeltjes kan wandelen. Terwijl je ’s avonds in één van de restaurants of cafés zit en kan zien hoe de wijk steeds sfeervoller wordt naarmate zon onder gaat.

Bairra Alto is een nog oudere wijk, namelijk de oudste van Lissabon. Deze wijk is gelegen op een heuvel en kent ook heel veel oude steegjes waar je gezellig in kan verdwalen. Bezoek hier het Miradouro de São Pedro de Alcantara voor een mooi uitzicht over de stad.

Ben je in Lissabon en wil je meerdere attracties bezoeken, koop dan een Lisboa Card, hiermee krijg je gratis toegang tot tal van attracties in Lissabon + gratis treintickets naar Sintra. Losse treintickets van Lissabon naar Sintra kun je hier boeken.

1.2. Castelo de São Jorge, Mosteiro dos Jerónimos en Torre Belém

Het Castelo de São Jorge is één van de grootste bezienswaardigheden van Lissabon. Dit kasteel ontstond al in de zesde eeuw op de hoogste heuvel van de stad, waardoor je er nu van een prachtig uitzicht over de Taag en de stad kan genieten.

Bezoek ook het Mosteiro dos Jerónimos, een hiëronymietenklooster in de Manuelino stijl dat ter ere van de terugkeer van de ontdekkingsreiziger Vasco da Gama werd gebouwd. In het klooster vind je dan ook vele versieringen geïnspireerd door de ontdekkingsreizen en de macht en rijkdom die Portugal hierdoor kreeg.

Wil je graag het imposante klooster bezoeken? Boek je ticket online voor € 12,5 en sla de wachtrij over zo kan je naar binnen zonder aanschuiven.

Verderop vind je ook de Torre de Belém, een verdedigingstoren die ook dienstdeed als een ceremoniële toegangspoort voor de terugkerende ontdekkings- en handelsschepen. Ontdek nog meer bezienswaardigheden in Belém in onze aparte blogpost.

Onze tip: Lissabon te voet verkennen? Download onze gratis stadswandeling door Lissabon en ontdek de mooiste bezienswaardigheden.

1.3. Tram 28 en pastéis de nata

Eenmaal in Lissabon kan een ritje in een tram, één van de bekendste symbolen van de stad, natuurlijk niet missen. De oude gekleurde trams rijden door de soms zeer steile straten van Lissabon. De bekendste van ze allemaal is tram 28. Deze leidt je in driekwartier door de oudste delen van de stad.

Nog iets wat je zeker niet kan missen in de stad zijn de pastéis de nata. Deze typische Portugese pasteitjes van bladerdeeg met custard werden voor het eerst in de wijk Belém gemaakt. Je kan ze kopen op bijna elke straathoek soms ook met andere zoete of zelfs hartige vullingen. Lees ook onze tips hoe vanuit Lissabon je Belèm best kan bezoeken.

1.4. Waar overnachten in Lissabon?

 1. Daguitstap naar Sintra

Voor je vanuit Lissabon verder trekt naar het zuiden is het mogelijk om een daguitstap naar het nabijgelegen Sintra te maken. Deze stad is ruwweg 2000 jaar oud en staat vol met felgekleurde villa’s en bijzondere paleizen.

De stad staat daardoor ook op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De vele paleizen en villa’s werden gebouwd door leden van de Portugese Koninklijke familie die er hun zomerverblijven lieten bouwen.

Ontdek er 5 paleizen bij mekaar

 • Zo werd het felgekleurde Palácio Nacional da Pena, gelegen op een heuvel en uitkijkend over de stad, gebouwd door koning Fernando II aan het begin van de negentiende eeuw
 • Daarentegen is het Castelo dos Mouros een kasteel dat al in de middeleeuwen door de Moren werd gebouwd.
 • Het Quinta da Regaleira is juist weer een prachtig Romantisch paleis met vele torens en een grote tuin.
 • Het Palácio Nacional de Sintra is een opvallend wit paleis dat stamt uit de 15de eeuw.
 • Terwijl het Palacio de Seteais een neoklassiek paleis is dat tegenwoordig dienstdoet als hotel.

Met de vele paleizen kan je een hele dag door Sintra lopen om alleen nog maar je ogen uit te kijken. Lees hier hoe Sintra te bezoeken, een uitgebreide post over de paleizen van Sintra.

Onze tip: Sla de wachtrij over en verzeker je van je toegang, koop je tickets online vanaf € 9. Bekijk het volledige aanbod hieronder.
Liever mee met een tour? Dan kan je online gemakkelijk een tour boeken vanuit Lissabon naar Sintra.
 1. Route van Lissabon naar de Algarve via de A2

Via de A2, snel en effectief

Vanuit Lissabon kan je op verschillende manieren naar de Algarve rijden. De meest simpele manier is om de A2 te nemen naar het zuiden. Deze snelweg loopt van Lissabon naar Albufeira, ongeveer in het midden van de Algarve. Via deze weg ben je al in 2,5 uur in Albufeira.

De keerzijde van de A2

Het nadeel van deze route is echter dat het een tolweg is en dat dus wat extra zal kosten. Daarnaast rij je via deze weg in één keer door naar de Algarve en leer je zo niet de prachtige andere bestemmingen van Portugal kennen die je via één van de andere routes zou leren kennen.

Wanneer je een mooie rondreis door Portugal wilt maken is het aan te raden om de A2 over te slaan, en eerder via het binnenland of via een route langs de westkust naar het zuiden van Portugal te rijden.

 1. Route via het binnenland

Wanneer je vanuit Lissabon naar de Algarve rijdt via het binnenland maak je een mooie rondreis door het land waarbij je ook de prachtige uitgestrekte gebieden en bijzondere steden van het binnenland leert kennen. Zo kan je vanuit Lissabon zeer goed naar de historische stad Évora rijden, om vanuit daar via Beja en het zeer groene Parque Natural do Vale do Guadiana naar de Algarve te rijden.

Évora

De stad Évora ligt ongeveer 1,5 uur van Lissabon vandaan. Het is de hoofdstad van de Alentejo regio en daarbij ook de grootste stad van dit gebied. De stad staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst doordat het oude centrum zeer goed bewaard is gebleven, zoals bijvoorbeeld de middeleeuwse stadsmuren en monumenten uit de Romeinse Tijd.

 • Zo is de Romeinse tempel van Évora, waar de stad haar naam ook aan dankt, nog terug te vinden in het centrum van de stad.
 • Daarnaast kan je ook nog de prachtige Catedral de Évora bezoeken, welke aan het einde van de 13de eeuw gebouwd werd en nog steeds één van de belangrijkste gotische monumenten van Portugal is. Een andere bezienswaardigheid die je niet mag missen in Évora is het koninklijk paleis uit de 15de eeuw.

Menhirs & megalieten

Ga je op pad op het platteland rond Évora, Castelo de Vide en Monsaraz, dan zal je verschillende steencirkels vinden die zelfs ouder zijn dan Stonehenge. Daarnaast bots je op grote pieken van neolithisch bewerkte steen die richting de hemel wijzen (en daardoor lijken op reusachtige vingers). Een van de bekendste voorbeelden is de Cromleque dos Almendres buiten Évora.

Wil jij ook deze regio verkennen met de auto? Download onze rondreis Alentejo, Lissabon en Evora, een complete uitgestippelde route.

Beja

Vanuit Évora kan je doorrijden naar Beja, deze stad ligt 80 kilometer ten zuiden van Évora. Net als Évora was de stad al in de Romeinse tijd een belangrijke plaats en ook hier vind je een aantal prachtige oude bezienswaardigheden terug.

 • Zo is de oude kerk van Santo Amaro één van de vier pre-Romaanse kerken van Portugal. De kerk stamt deels uit de 6de eeuw.
 • Ook het Kasteel van Beja is een aanrader. Dit kasteel werd in de dertiende eeuw gebouwd op de restanten van het Romeinse castellum en door de ligging op de heuvel waaromheen de stad gebouwd is, is het kasteel vanuit heel Beja te zien.
 • Breng ook een bezoek aan het regionale museum van Beja, al is het alleen maar om het prachtige klooster waarin het museum te vinden is te aanschouwen.

Parque Natural do Vale do Guadiana

Wanneer je vanuit Beja naar het zuiden rijdt, is het aan te raden om een omweg te nemen via het Guadiana Vallei Natuurpark. Je rijdt dan via de IC27 de Algarve in. Het park ligt in het dal van de Rio Guadiana en staat bekend om de uitgestrekte laagvlaktes met hier en daar eeuwenoude getijdemolens omringd door de steile hellingen waar watervallen overheen vallen. Zo is de waterval van Pulo do Lobo zeker een bezoek waard in het park.

In het park kan je rustig wandelen op één van de vele wandelpaden of een bezoek brengen aan de pittoreske plaatjes die in het park gelegen zijn, zoals de stad Serpa, welke nog steeds omringd wordt door de 14de-eeuwse stadsmuren, alsook Mértola, waar je overblijfselen uit de Romeinse tijd terug kan vinden.

Olhão da Restauração

De stad Olhão ligt op 160 kilometer ten zuiden van Beja, aan de zuidkust van Portugal. Het is een vissershaven, waarvan ook vele boten vertrekken die door het Parque Natural da Ria Formosa varen. Dit park is dan ook de grootste bezienswaardigheid van de stad.

Het park omvat vele blauwe lagunes, witte stranden en groene eilanden
waar veel vogels hun nesten maken. Het gebied is ook zeer geliefd door vogelaars, maar je kan ook gemakkelijk een bootje huren of met een kajak tour het water op gaan om het natuurgebied beter te leren kennen.

 1. Route via de westkust

De westkust van Portugal, gelegen aan de Atlantische Oceaan, is zeer ruig en kent talrijke bijzondere natuurgebieden, prachtige stranden en idyllische plaatsjes. …

Parque Natural de Arrábida

Het Arrábida Natuurpark is een beschermd gebied op de zuidkust van het Setúbal schiereiland, gelegen vlak onder Lissabon. Vanuit de hoofdstad van Portugal is het ongeveer 45 minuten rijden. Het natuurpark wisselt prachtige gouden stranden af met groene bergen, welke mooi afsteken tegen het azuurblauwe water van de Atlantische Oceaan. Bewoners van Lissabon bezoeken het park graag om van één van de vele stranden te genieten.

 • Zo zijn de Portinho da Arrábida, het Praia dos Coelhos, het Praia de Galapinhos en het Praia de Figueirinha zeer populair.
 • Naast het Portinho da Arrábida vind je ook het 17de-eeuwse Forte de Santa Maria de Arrábida, waar je nu een maritiem museum kan vinden.

De kustweg van Arrábida is één-richting en kan dan ook het beste vanuit Setúbal bezocht worden. Parkeren kan bij Praia de Figueirinha, vanwaar er wandelingen naar de andere stranden ook mogelijk zijn. Praia de Figueirinha is dan ook het populairste strand van het park, maar de wandelingen van ongeveer 15 tot 20 minuten naar de andere stranden zijn zeker de moeite waard.

Verken het nationale park Arrábida en het Setúbal schiereiland, ga mee met een tour of daguitstap, al dan niet met een wijnproeverij.

Comporta

Op het Tróia schiereiland, onder Setúbal, vind je het dorp Comporta. Dit dorp ligt op ongeveer een uur rijden afstand van het Arrábida natuurpark. Ondanks dat er in het dorp niet heel veel te beleven valt, is het zeker de moeite waard. Je vindt hier namelijk vijftien kilometer aan stranden, omringd door de monding van de Sado rivier, prachtige bossen, de Atlantische oceaan en rijstvelden. De riviermonding maakt het gebied een uitstekende habitat voor vele vogels zoals ooievaars en flamingo’s.

Vanuit Comporta kan je dan ook zeer goed met een boot het water op om het gebied van de riviermonding te bezoeken. Daarnaast is het Praia da Comporta een mooi strand en het is aan te raden om vanuit het centrum van Comporta door de rijstvelden naar de duinen en het strand te lopen.

Porto Covo

Porto Covo ligt op een uur rijden van Comporta en brengt je langs de ruige kust van de Atlantische Oceaan. Het vissersdorp bestaat uit huisjes geverfd in de kleuren blauw, rood en wit, wat voor een mooi plaatje zorgt. Het dorp staat verder bekend om de prachtige stranden rondom. Zo is het Praia de São Torpes, ten noorden van het dorp, een zeer populair strand onder surfers.

Zambujeira do Mar

Ongeveer 45 minuten van Porto Covo ligt de locatie Zambujeira do Mar. Net als de andere kustplaatsjes is er niet heel veel te doen, op het MEO Sudoeste zomerfestival in augustus na. Het is echter wel een strategische locatie voor de verschillende bezienswaardigheden in de omgeving. Zo kan je vanuit Zambujeira de mooie stranden Praia do Tonel en Praia do Carvalhal bezoeken, of doorrijden naar Cabo Sardão, het meest westelijk gelegen punt van de Alentejo kust.

Odeceixe

Het dorp Ocedeixe ligt op een half uur rijden van Zambujeira af. Bij Ocedeixe rij je de Algarve binnen, al is er in het noorden van deze regio nog niet veel van de drukte en het grote toerisme te ontdekken.

Het dorp is gelegen bij de monding van de rivier Ceixe, en het Praia de Odeceixe wordt als één van de grootste en mooiste stranden van Portugal gezien. Het strand wordt omgeven door hoge groene kliffen waardoor het strand redelijk afgelegen ligt.

Bij Odeceixe vind je ook het Parque Natural do Sudoeste Alentejano e Costa Vicentina. Dit natuurpark van 70.000 hectare ligt vol met prachtige stranden omringd door dramatische kliffen. Het Praia de Odeceixe valt onder dit park, maar ook de zuidelijker gelegen Praia da Esteveira, Praia da Samouqueira en Praia da Barradinha.

Arrifana

25 km ten zuiden van Odeceixe ligt de locatie Arrifana. Hier vind je het Praia da Arrifana, verborgen onder een zeer steile klif. Dit strand is een waar surfparadijs en een uitstekende plek voor verschillende watersporten, zoals golfsurfen en windsurfen, maar ook kajakken en suppen.

Cabo de São Vicente

Cabo de São Vicente, gelegen aan het einde van de N268, is het meest zuidwestelijke punt van Portugal. De kaap wordt gekenmerkt door steile kliffen, een aantal mooie stranden, een fort bij het dichtbijgelegen Sagres, en de rode vuurtoren die op de kaap te vinden is.

Wil je graag Cabo de São Vicente bezoeken met een georganiseerde tour of daguitstap? Bekijk hier alle mogelijkheden en boek online.

 1. Algarve bezoeken

De Algarve omvat het zuidelijke deel van Portugal, vanaf Odeceixe in het westen tot de grens van het Parque Natural do Vale do Guadiana in het oosten. Vooral het kustgebied van de Algarve is zeer populair (soms massa toerisme), maar laat dat geen reden zijn om je te weerhouden van het overige deel van de regio te verkennen.

De Algarve kent namelijk ook veel prachtige stranden die minder bezocht worden door de meeste toeristen, maar ook de meer toeristische plekken zijn zeker de moeite waard. Ontdek nog meer bezienswaardigheden in de Algarve in onze aparte blogpost.

Wel is het aan te raden om Albufeira en Vilamoura in de zomer te vermijden. Dit zijn de grote hotspots waar vooral jongeren heen gaan om de hele zomer te feesten.

Lagos

Lagos is één van de drie grote en bekende plaatsen van de Algarve, en daarmee ook één van de populairste bestemmingen. De stad heeft een mooi historisch centrum dat teruggaat tot de tijd van de ontdekkingsreizen in de 15de en 16de eeuw en welke nog steeds omringd is door de stadsmuren.

 • Je vindt er dan ook vele mooie bezienswaardigheden, zoals het middeleeuwse Castelo de Lagos, de Porta de São Gonçalo en de Igreja de Santo António.
 • Daarnaast kent Lagos natuurlijk ook veel prachtige stranden, zoals het Praia do Camilo, het Praia dos Pinheiros, het Praia da Luz en het Praia Porto de Mos.
 • Ook is de Ponta da Piedade een mooi deel van de kust, met hoge kliffen, natuurlijke stenen bogen en grotten die je bij laagwater kan betreden.

Portimão

Portimão is een havenstad en een belangrijk centrum voor de scheepsbouw, maar desondanks is de stad tegenwoordig ook een belangrijk toeristisch centrum. Al in de Romeinse tijd was Portimão een havenstad, en buiten de stad vind je dan ook de ruïnes van een Romeinse villa. In de stad kan je door het oude centrum wandelen of door de drukke haven struinen.

 • Bezoek ook het Museu de Portimão in een 19de-eeuwse fabriekshal en bekijk de prachtige azulejo tegels in de gotische Nossa Senhora da Conceiçõ kerk.
 • Verderop vind je het Praia da Rocha, een drukbezocht strand met hoge rotsformaties.
 • Het Praia dos Tres Irmaos is minder drukbezocht en bevat ook zeer bijzondere rotsformaties.
 • Vanuit Portimão kan je ook naar het Praia do Vale de Centeanes, de Praia Marinha en het Praia do Paraíso.

Albufeira

Dankzij zijn centrale ligging in het zuiden van Portugal is het ook de ideale uitvalsbasis om de Algarve te verkennen. Albufeira was ooit een rustig vissersdorpje waar niets meer stond dan een cluster van witgekalkte huisjes, een kerk en een imposant Moors kasteel.

Op wandelafstand van het centrum liggen spectaculaire baaien verstopt die omgeven worden door hoge kliffen. Vanuit hier kan je perfect de spectaculaire Benagil grotten bezoeken.

Onze tip: Vanuit Albufeira maak een boottocht naar de Benagil-grotten. Kom op plaatsen waar andere boten niet kunnen komen en spot dolfijnen onderweg. Boek je tour online.

Faro

Faro is de hoofdstad van de Algarve. Net als Lagos heeft Faro een prachtig historisch centrum, de Cidade Velha, welke nog omringd wordt door de oude stadsmuren. In het centrum vind je vele witte huisjes, groen en oranje gekleurde sinaasappelbomen, en mooie kerken, waaronder de prachtige middeleeuwse kathedraal van Faro, de Igreja de Santa Maria.

 • Vanuit Faro kan je met de veerboot naar het Praia de Faro. Door de wat afgezonderde ligging is dit strand minder populair dan de stranden van Lagos en Albufeira.
 • Wanneer je een stuk doorloopt over het strand kom je op het nog meer verlaten, maar net zo mooie Praia de Barrinha uit.
 1. Kaartje met de verschillende routes

Op het kaartje kan je de verschillende routes vinden, langs de A2, door het binneland of langs de westkust.

 1. Welke auto huren voor je rondreis door Portugal?

 1. Mis niets met onze reisgids Portugal

Wil je nog meer info over wat je kan zien en doen in Portugal? Koop onze reisgids Portugal met 4 stadswandelingen + een complete rondreis met meer dan 89 bezienswaardigheden en heel wat leuke adresjes (+ GPS coördinaten)! Download zeker ook de gratis reisgids preview Portugal en ga op pad!

Portugal

Gratis reisgids Portugal downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 29 februari 2020 - M. Bueno

Fantastische tips en adresjes! Die had ik zelf nooit gevonden! We gaan mooie herinneringen maken in Portugal! Echt een aanrader!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?