Dé 20 x mooiste kastelen van Oostenrijk: Overzichtskaartje met info + foto's

Volledige reisgids kopen voor € 10

Dé 20 x mooiste kastelen van Oostenrijk: Overzichtskaartje met info + foto's

16 februari 2024 in Oostenrijk0 reacties

Overzichtje met de mooiste kastelen en burchten in Oostenrijk + kaartje

Ben jij een echte kasteelliefhebber? In Oostenrijk kan je heel wat bijzondere kastelen en burchten bewonderen. Meestal heb je nog eens het voordeel dat niet alleen het kasteel een lust voor het oog is maar ook de natuurrijke omgeving waarin ze staan.

In dit blogartikel lees je meer over dé mooiste kastelen en burchten die een bezoekje waard zijn!

Tickets & tours voor je bezoek aan Oostenrijk!

Oostenrijk bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Bekijk de daguitstappen en tours door Oostenrijk.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Inhoud artikel

Kaartje met de mooiste burchten en kastelen in Oostenrijk

 1. Festung Hohensalzburg

Hoog boven de stad Salzburg ligt de Festung Hohensalzburg. De volledig ommuurde stenen burcht op de top van de Festungsberg is met z'n 250 meter lang en 150 meter breedte een van de grootste middeleeuwse kastelen van Europa. De oorsprong van de Festung Hohensalzburg is terug te leiden tot 1077. De toenmalige aartsbisschop van Salzburg was op zoek naar een veilige plaats om zich te beschermen tegen de bedreigingen van de hogere adel uit het zuiden van het huidige Duitsland.

Doorheen de jaren groeide deze schuilplaats uit tot de permanente verblijfsplaats voor aartsbisschoppen van Salzburg, en dit tot het einde van de 15de eeuw. Vandaag de dag kan je in het kasteel de Gouden Hal en de Gouden Kamer aanschouwen, evenals een sobere kapel en de slaapkamer van de prins-bisschop. Daarnaast vind je in de Kruittoren een oud orgel met ruim 200 pijpen. Nadien kan je genieten van een prachtig uitzicht op de pittoreske stad Salzburg.

Je kan zowel te voet als met de kabelbaan naar burcht. Als je een Salzburg Card hebt, kan je gratis de burcht bezoeken en kan je ook gratis met de kabelbaan naar boven.

TOEGANGTICKETS: Wil jij ook graag Festung Hohensalzburg bezoeken? Bestel je tickets voor Festung Hohensalzburg online.

 1. Schloss Hohenwerfen

Het middeleeuwse rotskasteel Hohenwerfen is één van de meest bezochte bezienswaardigheden in Salzburgerland en dat is zeker niet overdreven. Het hooggelegen imposante kasteel zit geklemd tussen de bergketens van het prachtige Salzburgerland. Het kasteel werd gebouwd in tussen 1075 en 1078 in opdracht van de Aartsbisschop Gebhard von Salzburg. Je kan er niet alleen een interessante rondleiding door het kasteel volgen maar je kan er ook een spectaculaire roofvogelshow bijwonen. Ook kinderen zullen zich hier geen moment vervelen!

Weetje: Misschien komt het Schloss Hohenwerfen je wel bekend voor. Het kasteel diende ooit als decor voor de film Where Eagles Dare (1968). Daarnaast is het kasteel ook te zien op de achtergrond van de "Do-Re-Mi" picknickscène in The Sound of Music, die werd gefilmd op een heuvel met het dorp Werfen

TICKETS: Maak het jezelf gemakkelijk en bestel je tickets voor het kasteel Hohenwerfen online op voorhand. Zo kan je lange wachtrijen vermijden.

 1. Schloss Schönbrunn

Schloss Schönbrunn is een van de meest bezochte bezienswaardigheden van Oostenrijk. Dit prachtige paleis ligt in het westen van de hoofdstad Wenen en wordt gezien als een van de belangrijkste culturele monumenten van het land. De grandeur van paleis Schönbrunn is dan ook goed te vergelijken met het paleis van Versailles in Frankrijk.

Het verhaal van Schönbrunn

 • Paleis Schönbrunn werd tussen 1696 en 1712 gebouwd in opdracht van keizer Leopold I op de locatie waar eerder een jachtslot stond van keizer Maximiliaan II.
 • De opvolger van Leopold, zijn zoon Karel VI, was echter niet geïnteresseerd, maar zijn dochter Maria Theresia maakte vervolgens van Schönbrunn de zomerresidentie van de Habsburgers.
 • Zij liet het paleis groots verbouwen, en alleen de slotkapel en de Blaue Stiege zijn nog overgebleven van het originele paleis.
 • Het paleis bleef door de Habsburgers bewoond tot aan het einde van de Eerste Wereldoorlog. In de Tweede Wereldoorlog werd het paleis deels beschadigd, maar daarna is het bouwwerk in volle glorie hersteld.

Prachtige tuinen en oudste zoo ter wereld

Naast alle pracht en praal in de 1441 kamers van het bouwwerk zelf zijn ook de omringende tuinen de moeite waard om te bezoeken. De tuinen zijn gratis te bezoeken en staan vol met kunstwerken, fonteinen en andere bouwwerken, zoals het marmeren zomerhuis. Ook vind je de Tiergarten Schönbrunn, de oudste nog bestaande dierentuin ter wereld in de paleistuin. Bestel je tickets voor de Tiergarten Schönbrunn.

TICKETS: Wil je graag een georganiseerde rondleiding door het prachtige paleis in Wenen inclusief de tuinen? Boek je rondleiding door Paleis Schönbrunn online op voorhand.

Bezoek zeker eens de Weißgoldzimmer in het Schloss Schönbrunn

De Weißgoldzimmer in het Schloss Schönbrunn is één van de mooiste kamers van het paleis en dat maakt het klassieke concert nog aangenamer. Ooit speelde Mozart zelf hier zijn muziek in een wedstrijd tegen Salieri. Tijdens een concert krijg je in het eerste deel de meesterstukken van Mozart te horen en na de pauze schakelt het orkest over op de prachtige muziek van Strauss. Ook hier versterken operazangers en dansers de muzikanten.

 • De concerten worden in februari en maart gehouden en duren zo’n twee uur.
 • Tickets voor een concert in het paleis Schönbrunn zijn online te verkrijgen.
 • De voucher die je online koopt, moet je vervolgens bij de Schönbrunn Palace Orangerie inwisselen voor een ticket.
 • De Orangerie van Schloss Schönbrunn ligt aan de Schönbrunner Schlossstrasse.
BESPAARTIP: Ben je van plan om meerdere bezienswaardigheden in Wenen te bezichtigen? Bespaar jezelf tijd en geld met de Vienna Pass. Hiermee heb je gratis toegang tot meer dan 60 bezienswaardigheden in Wenen inclusief het Schloss Schönbrunn. Bestel je Vienna Pass online.
 1. Schloss Mirabell

Het paleis Mirabell ken je ongetwijfeld. Het is een van de bekendste bezienswaardigheden van Salzburg dankzij de filmklassieker The Sound of Music. Het paleis werd in 1606 gebouwd door de prins-aartsbisschop Wolf Dietrisch Raitenau voor zijn minnares Salome Alt. Voor 2 eeuwen lang woonde het hof van Salzburg in het paleis, tot het paleis in 1854 aan de stad geschonken werd.

De tuinen rondom het paleis, de Mirabellgarten, zijn tegenwoordig een zeer populaire toeristentrekker. De tuinen werden in 1687 ontworpen en staan vol met prachtige mythologische beelden. Vooral de paardenfontein in de tuin is zeer geliefd: in The Sound of Music gebruiken Maria en de Von Trapp kinderen de treden van de fontein als muzikale schaal tijdens het ‘Do-Re-Mi’.

Onze tip: Wist je dat je alle locaties van de Sound of Music kan bezoeken in en rond Salzburg? Ga mee met een georganiseerde Sound of Music tour. Lekker relax !
 1. Riegersburg

Je ziet het middeleeuwse Riegersburg al van ver liggen. Het imposante Riegersburg wordt gezien als een van de sterkste forten in het Westen. Het statige bouwwerk ligt 482 meter boven de zeespiegel, op de top van een basaltrots in de Oostenrijkse deelstaat Stiermarken. Men begon het kasteel te bouwen rond de 12de eeuw, de exacte datum is nog onbekend. Bij de bouw maakte men gebruik van het basalt van de heuvel. Iets wat men vroeger wel vaker deed bij het bouwen van kastelen op een heuveltop.

In al de jaren van zijn bestaan is het nog nooit veroverd, wat grotendeels te danken is aan de indrukwekkende ligging. Vandaag de dag is het een populaire plek en kan je er genieten van een bijzonder uitzicht over de omgeving. Het kasteel wordt namelijk omringd door serene wijngaarden en kijkt sierlijk uit over het landschap.

Daarnaast is er een museum te vinden in het kasteel die zeker het bezoeken waard is. Verspreid over 30 verschillende kamers vind je permanente exposities. Je kan ook een spectaculaire roofvogelshow bijwonen.

 1. Burg Hochosterwitz

Burg Hochosterwitz is gelegen op een 150 meter hoge rots en is één van de beroemdste burchten van Oostenrijk. Deze burcht is een uitstekend voorbeeld van een middeleeuws fort. De kronkelende toegang wordt geblokkeerd door zo'n 14 versterkte poorten en komt uit bij de wapenkamer voor het hoofdkasteel. De 14 poorten zijn het herkenningspunt van het kasteel.

Heb je nog wat tijd over? Dan moet je zeker even het museum bezoeken. Het museum bevat een deel van de wapens die Napoleon heeft achtergelaten, evenals een arsenaal aan arsenaal, helmen, speren, lansen, geweren etc. uit verschillende periodes. De muren zijn versierd met portretten van voorouder- en historische schilderijen van Khevenhüller. En ook documenten die de nauwe band met de keizerlijke familie aantonen, worden hier tentoongesteld!

 1. Schloss Belvedere

Schloß Belvedere is weer een ander schitterend paleizencomplex in Wenen. Dit barokke paleis werd tussen 1714 en 1716 gebouwd in opdracht van Eugenius van Savoye, een generaal in dienst van de Habsburgers. Het paleis fungeerde als zijn zomerverblijf.

Het complex bestaat uit 2 barokke paleizen, de stallen en de Oranjerie, omgeven door prachtige tuinen. In het paleis is tegenwoordig de Österreichische Galerie Belvedere te vinden, een kunstmuseum met werken vanuit de Middeleeuwen tot het heden. Je kan er werken bewonderen van onder andere Frans Francken, Egon Schiele en Gustav Klimt en andere kunst uit de middeleeuwen.

Verder is Belvederepark één van de mooiste parken van Wenen. Vijvers, watervallen en de vele romantische hoekjes laten je hier volledig tot rust komen. Meer info op de website.

TICKETS: Bestel je tickets voor het Schloss Belvedere in Wenen online op voorhand en vermijd eventuele wachtrijen aan de kassa. Met dit combiticket heb je toegang tot het kasteel en het kunsthistorisch museum. Bestel je tickets hier.

 1. Kasteel Kreuzenstein

Kasteel Kreuzenstein ligt op een idyllische locatie tussen de steden Korneuburg en Stockerau op 30 minuten rijden van Wenen. Het is een van de mooiste historische bezienswaardigheden in Neder-Oostenrijk en een populaire bestemming bij toeristen.

Het kasteel werd gebouwd op de overblijfselen van een vroeg-middeleeuws kasteel dat tijdens de Dertigjarige Oorlog afgebroken werd. Vanwege de majestueuze ligging, nabij de samenvloeiing van de Donau en het Wienerwald, werd het kasteel in de middeleeuwen gezien als een machtig strategisch fort.

Het pittoreske kasteel herbergt een museum en een adelaarsstation met enkele spectaculaire shows. Tijdens een bezoekje aan het kasteel wandel je door onder andere door de ridderzaal, wapenkamer, kasteelkeuken en prinsenkamer. Het wapenarsenaal met waardevolle stukken uit oorlogstijd, is tevens een van de grootste particuliere verzamelingen van historische wapens in Oostenrijk. Meer info op de website.

Weetje: Het kasteel is een beroemd filmdecor in Oostenrijk en populaire films. "Season of the Witch" met Nicolas Cage en "The Three Musketeers" warden hier reeds opgenomen.
 1. Schloss Hellbrunn

Op een kleine 15 rijden van Salzburg, vind je het voormalige lustoord van de vroegere bisschoppen: Schloss Hellbrunn. Het 17e eeuwse barokke slot bestaat eigenlijk uit 4 delen: het slot zelf, de Wasserspiele die plots water beginnen te spuiten, de kasteeltuinen en de Hellbrunner dierentuin met ruim 400 verschillende diersoorten. Hier kan zowel jong als oud zich een hele dag vermaken.

Bezoek zeker eens de permanente tentoonstelling "SchauLust" waarbij je de belangrijkste kamers van het Schloss kan bezichtigen en meer te weten komen over de geschiedenis van Hellbrunn. Maar velen komen naar het Slot Hellbrunn omwille van het prachtige uitgestrekt park van 60 hectare waar je kan ontspannen, wandelen en sporten. Verder vind je hier ook een enorme speeltuin, de grootste van de stad Salzburg.

Weetje: Bij de ingang van het Schloss vind je ook het beroemde paviljoen waar de liefdsescène van Liesl en Rolf plaatsvond en ze het bekende liedje'16 going on 17' zongen in The Sound of Music en waar later kapitein Von Trapp zijn liefde aan Maria betuigt.
 • Je parkeren bij het betalende parkeerterrein van Schloss Hellbrunn.
 • Het kasteel is dagelijks geopend van 1 april tot 1 november. Openingsuren kunnen afwijken.
 • In het Schlossgasthaus kan je terecht voor een hapje of een drankje.

TICKETS: Wil je graag het Schloss Hellbrunn bezoeken? Je kan vanuit Salzburg een boottocht maken naar Schloss Hellbrun. Ontdek de Altstadt van Salzburg vanaf de Salzach, en bewonder het uitzicht over de stad en het paleis. Nadien kan je het paleis ook zelf bezoeken.

 1. Grazer Burg

Het kasteel van Graz kan je niet missen. De imposante burcht ligt middenin het stadscentrum van Graz en werd gebouwd in de 15de eeuw op de plaats van een voormalige Meierhof. Jammer genoeg kreeg het oorspronkelijke bouwwerk het zwaar te verduren tijdens de Tweede Wereldoorlog en werd het pas later in 1947 weer herbouwd.

Men voegde er verschillende gebouwen aan toe, die tegenwoordig bekend staan als het “Nieuwe Kasteel”. Wandel door de indrukwekkende kasteelpoort en breng bezoekje aan het kastelencomplex en de omliggende kasteelhofjes.

 1. Seeschloss Orth

Schloss Ort is schitterend gelegen aan de Traunsee in Gmunden. Het kasteel lijkt wel op een eigen eilandje te liggen en is verbonden met het vasteland door een ruim 120 meter lange voetgangersbrug. De beeldschone, witte burcht wordt verder omgeven door een prachtig landschap en de majestueuze bergtoppen van de Salzkammergut.

De eerste fundamenten van het kasteel gaan terug tot de 11de eeuw. Hiermee is het een van de oudste gebouwen in de regio. Sinds 1995 is het kasteel in het bezit van de gemeente Gmunden en is een populaire evenementenlocatie. Je kan er natuurlijk ook een unieke rondleiding volgen en meer te weten komen over een van de meest fascinerende gebouwen in het Salkammergut.

 1. Keizerlijk paleis van Hofburg

De Hofburg is het keizerlijk paleis in het centrum van Wenen. De bouw van het complex begon in 1279, waarna de burcht in de daaropvolgende eeuwen verder uitgebreid werd. Van de oorspronkelijke burcht is dan ook bijna niks meer over.

De burcht was tot aan het einde van WOI de officiële winterresidentie van de Habsburgers, en elke heerser wilde een eigen werk toevoegen aan de burcht. De huidige burcht bestaat dan ook uit een groot complex met vleugels uit de Middeleeuwen, de Renaissance, de Barok, de 19de eeuw en zelfs nog uit de vroege 20ste eeuw.

Wat krijg je allemaal te zien in de Hofburg?

 • In de Keizerlijke appartementen zou je meteen veel pracht, praal en luxe verwachten, maar dat is niet zo. Keizer Frans Jozef koos voor eenvoud en hij was de laatste die hier verbleef. Toch zijn de appartementen zeker een bezoek waard.
 • De Schatzkammer is letterlijk de schatkamer van de Habsburgers en ook een bezoekje waard. Ze lokt heel veel bezoekers, omdat men hier de fabelachtige rijkdom van de Habsburgers kan zien. Deze rijkdom bestaat onder meer uit de kronen van het Heilige Romeinse Rijk, de Keizerlijke kroon van Rudolf II die bewerkt is met diamanten, parels en een enorme robijn en ook de schat van de Orde van het Gulden Vlies, of de Bourgondische erfenis.
 • Tot slot de keizerlijke burchtkapel die nu de locatie is van de beroemde Wiener Sängerknaben. Daardoor geniet ze een grote bekendheid. Het koor vindt zijn origine bij de Habsburgers, je kan hen hier beluisteren tijdens de hoogmis op zondagmorgen.
 • Verder zijn er nog tal van musea en een bibliotheek te bezichtigen.
 • In een ander deel van Hofburg kan je de rijhal bezoeken met de paarden van de Spaanse rijschool.

TICKETS: Boek je rondleiding door de keizerlijke schatkamer in het paleis de Hofburg. Bestel je tickets online.

Combineer je rondleiding door het paleis met een bezoek aan de Spaanse rijschool, boek alvast een rondleiding door de Spaanse Rijschool online en geniet van dit unieke spektakel.

 1. Hermesvilla

De Hermesvilla, gelegen aan de stadsrand van Wenen, wordt ook wel eens het ‘Droompaleis’ genoemd. Het kasteel kreeg deze bijnaam niet door zijn idyllische ligging, maar wel door de keizerin Elisabeth. De Hermesvilla was namelijk een cadeau van haar echtgenoot keizer Franz Joseph, in de hoop dat hij Elisabeth (die graag reisde) kon aanmoedigen om in de stad te blijven. De Hermesvilla dankt zijn naam echter aan een beeldhouwwerk in de tuin "Hermes as Guardian" dat werd ontworpen in naam van de keizerin.

Het prachtige paleis werd gebouwd tussen 1882 en 1886 door de bekende Oostenrijkse architect Karl von Hasenauer. Het kasteel was een mooi voorbeeld voor vele romantische landhuizen uit de hogere klassen.

Verder is het kasteel gelegen middenin de Lainzer Tiergarten, het voormalige keizerlijke jachtgebied. Na je bezoek aan het kasteel kan je een wandeling maken door het prachtige park of een hapje eten in het restaurant.

 1. Schloss Forchtenstein

Op een uurtje rijden van Wenen kan je het Schloss Forchenstein bezoeken, een van de meest indrukwekkende kastelen in Oostenrijk. Rijd door de glooiende heuvels van Burgenland in het Rosalia-gebergte en zie kasteel Forchtenstein. De geschiedenis van Schloss Forchtenstein gaat terug tot de late middeleeuwen. In tegenstelling tot heel wat andere kastelen en burchten in Oostenrijk, was Schloss Forchenstein de enige die niet te lijden had tijdens de Ottomaanse oorlogen. Sinds de jaren 1620 is het kasteel eigendom van de Esterházy-prinsen die een grote kunstverzameling had. Je kan de schatkamer van de Esterházy vandaag nog steeds bewonderen.

In het witte barokke paleis kan je tegenwoordig enkele evenementen en tentoonstellingen bijwonen waar je onder andere meer te weten komt over de boeiende geschiedenis van deze regio. Na je rondleiding door het kasteelmuseum kan je nog even op het terras nagenieten van de authentieke sfeer en het prachtige uitzicht in het moderne café-restaurant Grenadier. Meer info op de website.

 1. Schloss Leopoldskron

Het schilderachtig gelegen Schloss Leopoldskron ligt net buiten de historische Altstadt van Salzburg. Dit 18e eeuwse paleis is de voormalige familiezetel van van prins-aartsbisschoppen Leopold Anton Freiherr von Firmian van Salzburg. Vanwege zijn bijzondere band met het paleis zou de prins-aartsbisschop zijn hart begraven hebben in de kapel van Schloss Leopoldskron.

Het paleis in rococostijl bevindt zich naast de prachtige Leopoldskron-vijver en biedt een panoramisch uitzicht op de omliggende bergen. Het hotel zal je wellicht herkennen uit de scène van The Sound of Music waarin Maria en de kinderen in een roeiboot op het meer varen en omslaan.

VERBLIJFTIP: Altijd al willen overnachten in een kasteel? Wacht niet langen en boek snel je verblijf in het Schloss Leopoldskron.

 1. Burg Clam

Burg Clam is majestueus gelegen op een heuvel hoog boven de Donauvallei en wordt omgeven door de glooiende heuvels. Het kasteel dateert uit de 12de eeuw en werd gebouwd door Otto von Machland, de toenmalige eigenaar van Opper-Oostenrijk. Het oorspronkelijke fort bestond uit twee indrukwekkende torens van meer dan 30 meter hoog die tot op de dag van vandaag goed bewaard zijn gebleven.

Kort na de dood van Otto viel het kasteel in handen van roofridders die door de bevolking van Opper-Oostenrijk gevreesd werden. Later, in de middeleeuwen veranderde het eigendom en de bouw van het kasteel meerdere keren totdat in 1454 de voorvaderen van de graven van Clam arriveerden. Ook tijdens de Dertigjarige Oorlog waren er verschillende pogingen om het kasteel te veroveren. Maar de verdedigingswerken waren goed genoeg om de belegering te voorkomen.

Vandaag de dag kan je het kasteel bezoeken en in de voetsporen treden van de voorouders

Tijdens een rondleiding krijg je een duidelijk beeld van hoe men in de middeleeuwen leefden en kom je meer te weten over de geschiedenis is van de graven van Clam die hier al meer dan 550 jaar wonen. De massieve granieten muren getuigen van een lange geschiedenis. Je wandelt door de oude gangen en bewondert een grote privécollectie antiek, schilderijen, porselein en wapenuitrustingen. Verder zie je ook nog de gotische kapel en de woonappartementen van de graven met prachtige authentieke meubels uit de 18de eeuw. Meer info op de website.

 1. Schloss Ambras

Het Ambras kasteel zit gevestigd tussen de glooiende heuvels van Innsbruck. Het prachtige renaissancekasteel dateert uit de 16de eeuw en deed onder meer dienst als de residentie van aartshertog Ferdinand II. Dit nalatenschap van aartshertog Ferdinand II, de grootste kunstverzamelaar van de Habsburgse dynastie, is als het ware een ode aan Innsbrucks keizerlijke verleden.

Het kasteel is tegenwoordig geopend voor bezoeken, samen met de beroemde Habsburge portretgalerij waar je wel meer dan 200 schilderijen kan bewonderen. Je vindt hier enkele grote namen, zoals Rubens, Van Dyck.. Daarnaast herbergt het kasteel ook de oudste collectie wapenrustingen, boeken en kunst van Europa!

In de huidige tentoonstelling van het kasteel werd het een reconstructie gemaakt van het kunst- en curiosakabinet, de heldenwapenkamer en andere wapenkamers. Interessant om te zien. Tot slot kan je ook nog wat beeldhouwkunst bewonderen. Na je bezoek aan het kasteel kan je nog even wandelen door de prachtige Engelse landschapstuin waar je kan genieten van de aangename omgeving.

TICKETS: Wil je graag een kijkje binnenin nemen? Bestel je tickets voor Schloss Ambras online op voorhand.

 1. Kaiserliche Hofburg

De bouw van Kaiserliche Hofburg werd gestart in 1460 en werd in verschillende fases gebouwd in laatgotische stijl. De werken stonden aanvankelijk onder leiding van aartshertog Sigmund dem Münzreichen en vervolgens onder leiding van Keizer Maximiliaan I. Later liet keizerin Maria Theresia het grondig herbouwen met onder meer een pronkzaal en een kapel. Tegenwoordig is het ingericht als een museum en is het mogelijk om de keizerlijke appartementen te bezoeken.

Naast het museum vind je er ook het Café Sacher Innsbruck. Hier kan je genieten van typische Oostenrijkse gerechten of kan je binnen springen voor een drankje.

VERBLIJFTIP: Op zoek naar een aangenaam verblijf? Overnacht dan in het traditionele, historische Altstadthotel Weißes Kreuz. Meer info op de website.

 1. Burg Heinfels

Burg Heinfels is gelegen in het Pustertal in Tirol. De imposante ligging op heuveltop Heinfels heeft mensen altijd gefascineerd. De burcht is strategisch gelegen en biedt een prachtig panoramisch uitzicht over de rivier. Door deze ligging is het kasteel van Heinfels al van ver te zien, niet gek dus dat het "de koningin van het Pustertal" wordt genoemd.

Breng een bezoekje aan de burcht en duik in de geschiedenis van het kasteel. In de burcht is er een museum gevestigd, een kleine winkel en de kasteeltaverne. Geniet ook zeker van het indrukwekkende uitzicht vanaf de hoge torens en kantelen. Heinfels is makkelijk te bereiken via verschillende wandelpaden. Meer info op de website.

 1. Schloss Tratzberg

Kasteel Tratzberg is een ander indrukwekkend kasteel in Tirol en werd voor het eerst genoemd in de 13de eeuw. Een mooi voorbeeld van paleisachtige architectuur in de Alpen. Het kasteel dat je vandaag de dag ziet bevat laatgotische en vroege renaissance-elementen. Mocht je dit willen, kan je een rondleiding volgen door het kasteel.

Tijdens je rondleiding kan je de prachtig geschilderde binnenplaats bezoeken, de Habsburgse hal met de stamboom, de gotische Fuggerstube, de koningskamer en tal van kleurrijke schilderijen bewonderen. Ook voor kinderen is er een speciale rondleiding voor kinderen voorzien. Meer info op de website.

TIP: Je kan het kasteel bezoeken met de Tratzberg Express, een treintje dat je van het kasteel naar het romantische kasteelbos en terug brengt. Zo'n treinritje duurt ongeveer 8 minuten.
 1. Met de auto naar Oostenrijk: wat is de best route?

Wat de beste route naar Oostenrijk is, hangt af van meerdere factoren. Niet alleen is het belangrijk om te weten waar je vertrekt maar ook naar welke bestemming je heen wilt. Daarnaast heb je natuurlijk ook nog de eventuele wegwerkzaamheden en de files onderweg.

Vanuit België

 • Vanuit Brussel volg je de A3. Dit is de snelste route met een normale verkeersdrukte.
 • Verder kan je ook de A60 op de A3 en de A6 volgen.
 • Op deze routes dien je echter tol te betalen.

Vanuit Nederland

 • Vanuit Amsterdam volg je de A3. Dit is de snelste route met ene normale verkeersdrukte.
 • Verder kan je ook de A45 en A3 volgen.
 • Op deze routes dien je ook tol te betalen.

 1. Wil jij ook niets missen tijdens je vakantie in Oostenrijk?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Oostenrijk? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Oostenrijk met meer dan 100 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en uitgewerkte stadswandelingen. Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Oostenrijk.

Oostenrijk

Gratis reisgids Oostenrijk downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?