Hofburg Paleis in Wenen bezoeken? Alle info, tips & tickets voor je bezoek aan het Keizerlijk Paleis

Koop de volledige gids voor € 5

Hofburg Paleis in Wenen bezoeken? Alle info, tips & tickets voor je bezoek aan het Keizerlijk Paleis

16 december 2023 in Wenen0 reacties

Praktische info voor je bezoek aan het Hofburg in Paleis + tickets

Ooit was het Hofburg paleis in Wenen een van de paleizen van de Habsburgers, vandaag huist het enorme bouwwerk verschillende musea. Je duikt hier in de wereld van keizerin Sisi, je kan verschillende musea bezoeken, ronddwalen in de schatkamer en de Spaanse Rijschool ontdekken.

We gidsen je in dit artikel door alles wat het bijzondere Hofburg paleis te bieden heeft + bestel je tickets online op voorhand en vermijd eventuele wachtrijen.

Tickets & tours boeken voor je bezoek aan Wenen

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Wenen bezoeken aan de hand van een georganiseerde tour of met een deskundige gids? Bekijk hier alle daguitstappen en tours in Wenen.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Inhoud artikel

 1. De geschiedenis van het Hofburg Paleis in Wenen

De Habsburgse keizer Rudolf I gaf in 1279 de opdracht om een burcht te bouwen aan de rand van de stad Wenen. Het werd de Alte Burg genoemd. Het gebouw dat je vandaag ziet staan, is echter een stuk recenter. Het werd meermaals uitgebreid en gerenoveerd. In de 16e eeuw liet de Habsburger Frederik I de grootste werken uitvoeren. Het renaissancistische Hofburg was een feit.

Ook in de eeuwen daarna lijkt het alsof elke Habsburgse keizer zijn tempels wilde drukken op het pronkpaleis

Aan het einde van de 19e eeuw vond nog een grote verbouwing plaats. Toen werd de Neue Burg gebouwd en de keizerlijke appartementen van keizerin Sisi ingericht. Vandaag vormen ze de belangrijkste trekpleister in het Hofburg. De Zwartste pagina van het Hofburg paleis is wanneer Hitler vanuit het Hofburg de annexatie van Oostenrijk aankondigde.

Na de Eerste Wereldoorlog trokken de Habsburgers weg uit het Hofburg paleis, want ze moesten plaatsmaken voor een republiek. Het paleis wordt echter nog gebruikt tot de dag van vandaag. Sinds de Tweede Wereldoorlog dient het als de residentie van de Oostenrijkse president. Daarnaast zijn er verschillende musea en andere bezienswaardigheden te bezoeken.

TICKETS: Boek je rondleiding door het Hofburg in Wenen online op voorhand en vermijd wachtrijen aan de kassa.

 1. De keizerlijke vertrekken en het Sisi-Museum

Het Hofburg paleis kan uitpakken met rijkelijk gedecoreerde zalen en prachtige privévertrekken waar de Habsburgers zich ooit thuis voelden. In totaal zijn er 22 kamers en zalen opengesteld voor het publiek. Ze dateren uit de tijd van keizerin Sisi, aan het einde van de 19e eeuw.

De privévertrekken werden in 2004 aangevuld met het Sisi Museum. Je ziet er niet alleen indrukwekkende kledingstukken hangen, maar ook portretten van de keizerin en nog meer persoonlijke voorwerpen. Het hele levensverhaal van keizerin Sisi wordt er doorlopen, vanaf haar jeugd tot haar tragische moord. Erg opvallend is de Zilverkamer. Daar wordt het originele eetgerei tentoongesteld van de laatste Habsburgers die het Hofburg paleis bewoonden. Het lijkt wel alsof je door de tijd reist.

Boek je rondleiding door de Keizerlijke vertrekken van Sisi

 1. Neue Burg

De Neue Burg (Nieuwe Burg) is het recentste deel van het Hofburg paleis. De indrukwekkende gebogen gevel kijkt uit op de Heldenplatz. De Neue Burg maakte eigenlijk deel uit van een groot bouwproject, het zogenaamde Kaiserforum, maar enkel dit paleis werd effectief gebouwd. Bovenaan de gevel prijkt een gouden tweekoppige adelaar. Vandaag bevinden zich hier conferentieruimtes en verschillende musea.

 • Bezoek bijvoorbeeld het Efeze Museum, een afdeling van het grotere Kunsthistorisch Museum even verderop waar Griekse en Romeinse kunst te bewonderen is.
 • In het Weltmuseum leer je bij over culturen in de hele wereld. Er is ook een museum gewijd aan middeleeuwse wapens en harnassen.
 • Muziekliefhebbers moeten het museum over historische muziekinstrumenten dan weer aanstippen. Daar kan je instrumenten bewonderen die gebruikt werden door Beethoven, Schubert, Liszt en andere grote componisten.
 • Geïnteresseerd in recente geschiedenis van Oostenrijk? Dan is het Haus der Österreichischen Geschichte iets voor jou.
 • Ook de Nationale Bibliotheek is in het Hofburg paleis gevestigd.
 1. Österreichische Nationalbibliothek

De Österreichische Nationalbibliothek is de belangrijkste bibliotheek van het land. Hier bevinden zich meer dan 8 miljoen werken waarvan er heel wat historische waarde hebben. De bibliotheek werd gebouwd in 1722 in opdracht van keizer Karel VI. De zaal is bijzonder indrukwekkend. De plafonds zijn tot wel 20 meter hoog en de enorme hoeveelheid boeken spreekt tot de verbeelding. In het midden prijkt een standbeeld van Karel VI en de plafonds en muren zijn rijkelijk gedecoreerd met kleurrijke schilderingen.

 1. Spaanse Rijschool

Ook de beroemde Spaanse Rijschool is een onderdeel van het Hofburg paleis. In een zijvleugel vind je niet alleen de rijhal, maar ook de stallen voor de Lippizaner paarden. Keizer Maximiliaan II liet in de 16de eeuw paarden uit Spanje overkomen naar het Hofburg paleis. De paarden worden hier getraind, aan het hof, sinds 1572. De Lippizaner paarden worden geprezen als de elegantste paarden ter wereld. Je kan vandaag zowel trainingen als opvoeringen bijwonen.

Tickets voor de Spaanse Rijschool kopen:

 1. Das Schmetterlinghaus

In de tuin van het Hofburg, zit ook Das Schmetterlinghaus verborgen. Het Schmetterlinghaus is een soort van botanische tuin waar je het hele jaar door zo'n 500 vrijlevende kleurrijke vlinders. Laat je betoveren door hun buitengewone kleuren en zie hoe deze kleine wezens op hun gemak door het met licht fladderen, langs watervallen en exotische planten, dicht bij hun natuurlijke habitat. Het lijkt wel alsof je je niet in het centrum van Wenen bevindt, het gebouw is best klein maar het doet je al snel het gevoel geven alsof je je in een jungle begeeft.

 1. Hoe koop ik tickets voor het het Hofburg Paleis in Wenen?

 • Tickets voor alle bezienswaardigheden in het Hofburg paleis kan je aan de ingang van het gebouw kopen. Wil je de wachtrijen vermijden, dan doe je er goed aan om vooraf online tickets voor het Hofburg paleis te boeken.
 • Wil je graag de keizerlijke schatkamer in het Hofburg paleis bezoeken? Boek dan vooraf online je tickets en bewonder al die pracht en praal zonder in een wachtrij te hoeven staan.
 • Spreekt keizerin Sisi tot je verbeelding? We raden je aan om deze rondleiding over Sisi te volgen in het Hofburg paleis. Je verkent de keizerlijke vertrekken samen met een gids en krijgt leuke weetjes te horen. Boek je rondleiding door de keizerlijke vertrekken van Sisi.
 • Wekt de Spaanse Rijschool je interesse? Je bent niet de enige. De Spaanse Rijschool is een van de populairste bezienswaardigheden in Wenen. Koop hier vooraf online je tickets om zeker te zijn van je plekje.

Bekijk het aanbod tickets voor je bezoek aan het Hofburg in Wenen

 1. Wat is de ligging van het Hofburg Paleis in Wenen?

 • Het Hofburg Paleis ligt langs de grote Ringstrasse. Je bereikt het paleis gewoon te voet vanuit het centrum, maar je kan ook het openbaar vervoer nemen.
 • Neem metrolijn U3 en stap uit bij halte Herrengasse.
 • Neem tramlijnen 1, 2, D of 71 en stap uit bij halte Herrengasse.
 • Met de bussen 1A of 2A kan je vlak voor het Hofburg paleis afstappen bij de halte Hofburg.
Of maak het jezelf gemakkelijk en volg onze stadswandeling door Wenen: van Strauss tot Hofburg.

Ligging van het Hofburg in Wenen op de kaart

 1. Waar overnachten in Wenen?

Voor je vakantie in het muzikale Wenen, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Wenen online bekijken.

Hotel Daniel Vienna

Hotel Daniel Vienna is een viersterrenhotel in het centrum van Wenen en ligt tussen het prachtige park van Schloss Belvedere en de Schweizergarten. Op het dak van het hotel staat een boot, die je al van ver kunt opmerken. De kamers zijn ruim en modern ingericht en iedere ochtend geniet je van een lekker ontbijtje. Meer info en boeken.

Hotel Max Brown 7th District

Max Brown 7th District is een hip en modern hotel midden in de uitgaanswijk van de stad. Iedere ochtend geniet je hier van een heerlijk ontbijtbuffet bestaande uit zoete en hartige gerechten. Meer info en boeken.

 1. Filmpje: Sfeerbeelden van een bezoek aan het Hofburg in Wenen

Ben je benieuwd naar wat je mag verwachten van je bezoek aan het Hofburg in Wenen? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Wenen!

 1. Mis niets tijdens je bezoek aan Wenen met onze reisgids

Herkenbaar: Wil je er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je bezoek aan Wenen? Ontdek dan de stad met onze gratis stadswandeling Wenen. Ideaal Wenen te verkennen op eigen tempo. In de gratis stadsgids Wenen kan je ook 1 stadswandeling vinden, maar heb je nog meer goesting in Wenen? Koop dan onze volledige reisgids Wenen en ontdek 2 volledig uitgewerkte wandelingen en heel wat verborgen pareltjes en bekende bezienswaardigheden.

Wenen stadsgids

Gratis reisgids Wenen downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?