Schloss Schönbrunn Paleis in Wenen bezoeken? Alle info & tickets

Koop de volledige gids voor € 5

Schloss Schönbrunn Paleis in Wenen bezoeken? Alle info & tickets

16 december 2023 in Wenen0 reacties

Praktische info voor je bezoek aan Schloss Schönbrunn + waar tickets kopen

Het Schloss Schönbrunn is misschien wel het beroemdste gebouw van Wenen. Dit paleis was eeuwenlang eigendom van de Habsburgers en diende onder andere als zomerpaleis voor keizerin Sisi. Een gids neemt je op sleeptouw door de rijkelijk gedecoreerde kamers waar letterlijk geschiedenis is geschreven. Hier in het Schloss Schönbrunn werd namelijk het Congres van Wenen gehouden in 1815 na de val van Napoleon. De kaart van Europa werd toen helemaal hertekend.

Ontdek hier alles over je bezoek aan het paleis + bestel je tickets voor het Schloss Schönbrunn online op voorhand en vermijd wachtrijen.

Tickets & tours boeken voor je bezoek aan Wenen

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Wenen bezoeken aan de hand van een georganiseerde tour of met een deskundige gids? Bekijk hier alle daguitstappen en tours in Wenen.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Inhoud artikel

 1. De geschiedenis van het Schloss Schönbrunn in Wenen

Een Habsburgs paleis

Het paleis van Schloss Schönbrunn straalt rust en vrede uit, maar draagt een lange en turbulente geschiedenis met zich mee. Het is een van de pronkstukken van de Habsburgers, een koninklijke en keizerlijke familie die eeuwenlang de baas was over grote delen van Europa.

 • Het eerste Schloss Schönbrunn werd hier in 1559 neergepoot als een jachtslot, toen nog middenin de natuur.
 • Het paleis brandde echter verschillende keren af en werd uiteindelijk verwoest door de Ottomanen in 1683.
 • Keizer Leopold I bleef echter niet bij de pakken zitten. Hij gaf architect Johann Bernhard Fischer von Erlach de opdracht een nieuw Habsburgs paleis te ontwerpen.
 • Het was uiteindelijk af in 1713.

TICKETS: Wil je graag het kasteel bezoeken? Bestel je tickets voor je rondleiding door het Schloss Schönbrunn online en vermijd wachtrijen.

Het Schloss Schönbrunn is een mengelmoes van architecten

Toen Karel VI aan de macht kwam niet veel later, liet hij het Schloss Schönbrunn echter helemaal vernieuwen. Het machtige Schloss Schönbrunn werd toen omgebouwd tot een zomerpaleis waar zijn dochter, keizerin Sisi, veel tijd zou spenderen. De architect Johann Ferdinand Hetzendorf von Hohenberg moest het paleis aanpassen aan de smaak van de keizer. Later zou Nikolaus von Pacassi als hofarchitect van keizerin Sisi nog zijn typerende rococo-stempel drukken op het geheel.

Het Schloss Schönbrunn bleef tot 1918 een zomerresidentie voor de Habsburgers. Tijdens de Tweede Wereldoorlog sloegen bommen in op het paleis, het werd daarna gebruikt als hoofdkwartier van de Britten. De renovatie was pas klaar in 2014.

 1. Pracht en praal in het Schloss Schönbrunn

Het paleis

Het Schloss Schönbrunn telt maar liefst 1400 kamers. Het is een reusachtig bouwwerk dat overigens bijna helemaal symmetrisch is. Er zijn een 40-tal kamers toegankelijk voor bezoekers. Met een gids verken je die indrukwekkend aangeklede zalen en leer je over wat hier ooit allemaal gebeurd is.

De Blaue Stiege

Een van de pronkstukken van het paleis is de blauwe trap, de Blaue Stiege. Het is een trappenhal die leidt naar de eetzaal van het paleis. Niet zozeer de trap zelf, maar wel het indrukwekkende fresco op het plafond is wat je hier moet zien. De Blaue Stiege werd gebouwd door de architect Johann Bernhard Fischer von Erlach en is een van de oudste delen van het paleis.

GOUDEN TIP: Met de Vienna Pass heb je gratis toegang tot het Schloss Schönbrunn. Reserveer de stadspas online en geniet van gratis toegang tot 60 bezienswaardigheden in de stad. Ideaal voor als je stedentrip. Bestel je Vienna Pass hier.
 1. De Spiegelzaal

Nog een hoogtepunt in het Schloss Schönbrunn is de Spiegelzaal. Hier gaf niemand minder dan Mozart een concert in 1762 toen hij amper 6 jaar oud was. Keizerin Sisi luisterde aandachtig naar hoe het wonderkind de piano beheerste. Het was het begin van zijn roemrijke carrière.

Zelf een Mozart concert bijwonen in het Schloss Schönbrunn?

Ook jij kan de dag van vandaag een spectaculair Mozart- en Strauss-concert bijwonen in de Orangerie Schönbrunn, gelegen in het Schönbrunn-paleisgebied. Luister naar de prachtigste overtures en duetten van Wolfgang Amadeus Mozart en bewonder de optredens van twee operazangers, een sopraan en een bariton, evenals balletdansers. Ongetwijfeld een onvergetelijke ervaring die je altijd zal bijblijven. Boek je Mozart-Concert hier.

 1. De Grote Galerij

Ook de Grote Galerij van het Schloss Schönbrunn is van grote historische waarde. Hier werd een bal georganiseerd nadat het Congres van Wenen in dit paleis werd ondertekend in 1815, na de nederlaag van Napoleon. Het Congres van Wenen hertekende de kaart van heel Europa. Zo werd het huidige België afgescheurd van Oostenrijk en samengevoegd met Nederland.

 1. De tuinen van het Schloss Schönbrunn

Groen, groener, groenst

Niet alleen het paleis, ook de prachtige tuinen zijn zeker een bezoekje waard. Al sinds de 18e eeuw is dit een openbaar park waar inwoners van Wenen kunnen komen wandelen. De tuinen zijn, net als het paleis, grotendeels symmetrisch opgebouwd. In het midden staat de imposante Neptunusfontein, daarrond veel plantenperken en enkele mooie bouwwerken.

Wandel rond tussen de bloemen, fonteinen en geniet van de rust en stilte. Er werd ook een valse Romeinse ruïne gebouwd, een obelisk neergezet, en je vindt hier een botanische tuin met orangerie die geliefd werd door keizerin Sisi.

De Gloriette

Het bekendste gebouw in de tuinen van het Schloss Schönbrunn is de Gloriette. Het is een gigantische constructie vol beeldhouwwerken, neergepoot in 1775 en ontworpen door Hetzendorf. Het was oorspronkelijk een imposante eetzaal, geflankeerd door classicistische triomfbogen. Je kan de Gloriette ook beklimmen en genieten van het schitterende uitzicht op de tuinen, het paleis en de hele stad Wenen. Er is tegenwoordig een cafeetje in gevestigd.

 1. Tiergarten Schönbrunn

Reis je met kinderen naar Wenen? Dan is er nog een extra reden om naar het Schloss Schönbrunn af te zakken. In de tuinen van het paleis ligt namelijk de oudste dierentuin ter wereld, de Tiergarten Schönbrunn, die al bestaat sinds 1752. De dierentuin is prachtig aangelegd. De blikvanger? De familie panda’s die hier woont!

Bestel je tickets voor Tiergarten Schönbrunn

 1. Waar bevindt zich het Schloss Schönbrunn in Wenen?

Het Schloss Schönbrunn bevindt zich iets buiten het centrum van de stad, niet ver van het treinstation Westbahnhof. Je bereikt het paleis makkelijk met het openbaar vervoer.

 • Metro: neem lijn U4 en stap uit bij de halte Schönbrunn.
 • Tram: neem tram 10 of 60 en stap uit bij de halte Schönbrunn.
 • Bus: neem bus 10A en stap uit bij de halte Schönbrunn.

Ligging van het Schloss Schönbrunn in Wenen op de kaart

 1. Wat zijn de openingsuren van het Schloss Schönbrunn in Wenen?

 • Het Schloss Schönbrunn opent de deuren om 8u en sluit om 17u30.
 • In de zomermaanden is het paleis open tot 18u30, in de winter (van november t.e.m. maart) sluit het paleis al om 17u.
 • De dierentuin Schönbrunn is elke dag open van 9u tot 16u30. In de zomerperiode blijft het park open tot 18u30.
 • Meer info op de website.
 1. Hoe koop ik tickets voor het Schloss Schönbrunn in Wenen?

Je kan het Schloss Schönbrunn enkel met een gids bezoeken tijdens een rondleiding. Zelf ronddwalen in het paleis kan dus niet. De gids geeft je bovendien een interessante uitleg over wat je ziet en vertelt je over de geschiedenis van de beroemde bewoners. Geen betere manier om het paleis te ontdekken.

Wist je dat er ook klassieke concerten en diners in het Schloss Schönbrunn georganiseerd worden? Ook daarvoor kan je online tickets kopen.

EXTRA TIP: Met de Vienna Pass heb je gratis toegang tot het Schloss Schönbrunn. Reserveer de stadspas online en geniet van gratis toegang tot 60 bezienswaardigheden in de stad. Ideaal voor als je stedentrip. Bestel je Vienna Pass hier.

 1. Waar overnachten in Wenen?

Voor je vakantie in het muzikale Wenen, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Wenen online bekijken.

Hotel Daniel Vienna

Hotel Daniel Vienna is een viersterrenhotel in het centrum van Wenen en ligt tussen het prachtige park van Schloss Belvedere en de Schweizergarten. Op het dak van het hotel staat een boot, die je al van ver kunt opmerken. De kamers zijn ruim en modern ingericht en iedere ochtend geniet je van een lekker ontbijtje. Meer info en boeken.

Hotel Max Brown 7th District

Max Brown 7th District is een hip en modern hotel midden in de uitgaanswijk van de stad. Iedere ochtend geniet je hier van een heerlijk ontbijtbuffet bestaande uit zoete en hartige gerechten. Meer info en boeken.

 1. Filmpje: Sfeerbeelden van een bezoek aan Schloss Schönbrunn

Ben je benieuwd naar wat je mag verwachten van je bezoek aan Schloss Schönbrunn in Wenen? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Wenen!

 1. Mis niets tijdens je bezoek aan Wenen met onze reisgids

Herkenbaar: Wil je er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je bezoek aan Wenen? Ontdek dan de stad met onze gratis stadswandeling Wenen. Ideaal Wenen te verkennen op eigen tempo. In de gratis stadsgids Wenen kan je ook 1 stadswandeling vinden, maar heb je nog meer goesting in Wenen? Koop dan onze volledige reisgids Wenen en ontdek 2 volledig uitgewerkte wandelingen en heel wat verborgen pareltjes en bekende bezienswaardigheden.

Wenen stadsgids

Gratis reisgids Wenen downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?