20 x mooiste bezienswaardigheden in Rijeka: wat zien & doen tijdens je verblijf?

Volledige reisgids kopen voor € 10

20 x mooiste bezienswaardigheden in Rijeka: wat zien & doen tijdens je verblijf?

29 september 2023 in Kroatië0 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden van Rijeka + verblijftips

Rijeka is de grootste stad aan de Kvarner baai en is absoluut de moeite waard om te bezoeken. De mooie haven- en kuststad heeft een belangrijke rol gespeeld in de economie van Kroatië en dat kan je vandaag de dag nog zien.

Wandel door de historische binnenstad, langs de neoklassieke gebouwen met rode dakpannen naar de Korzo promenade. Verder zal je er ook de Hongaarse en Oostenrijkse invloeden terugvinden en kan je er het Tsrat kasteel, het oudste bouwwerk van Rijeka bezoeken. Benieuwd? Ontdek hier de must-see bezienswaardigheden in Rijeka.

Tours en tickets voor je bezoek aan Rijeka

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Rijeka (Kvarner Baai) bezoeken met een georganiseerde tour? Maak een daguitstap of ga mee met een lokale gids of tour in Rijeka en beleef meer.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Ontdek hier de mooiste daguitstappen en excursies in en naar Rijeka

Inhoud artikel

  1. Rijeka

Rijeka is niet alleen de grootste stad maar ook de hoofdstad van de prachtige Kvarner baai. De kuststad, gelegen aan de Adriatische Zee, speelde een belangrijke rol in de economie van Kroatië doordat de grootste haven hier ligt. Daarnaast werd de stad ook gezien als een belangrijke een industriestad dat is duidelijk te zien aan de verschillende olieraffinaderijen, fabrieken en scheepswerven die je hier kan terug vinden.

Maar laat dat industriële karakter zeker niet afschrikken want de stad heeft zo haar eigen charme. Rijeka heeft namelijk een rijke geschiedenis die tot 2000 jaar teruggaat.

TIP: Wil je graag de omgeving beter leren kennen? Bekijk dan ook onze uitgestippelde rondreis door Kroatië.

Kaartje met bezienswaardigheden in Rijeka

  1. Trsat kasteel

Een van de topbezienswaardigheden in Rijeka is het Trsat kasteel in het gelijknamige deel Trsat. Vanuit het centrum wandel je makkelijk naar het kasteel dat op een heuvel boven de stad gelegen is. Om het kasteel te bereiken, moet je eerst een 538 treden vanaf het Titoplein naar boven klimmen. Eens je de top bereikt hebt, geniet je van een prachtig uitzicht over Rijeka en omgeving.

Het Trsat kasteel dateert uit de 13de eeuw en is daarmee het oudste gebouw van de stad

Het werd gebouwd bovenop de 131 meter hoge berg als verdedigingswerk en beschermde de stad eeuwenlang tegen aanvallen van buitenaf. Het kasteel is het bekendste symbool van de stad. Op zich is het kasteel niet zo bijzonder maar het uitzicht loont zeker de moeite.

Trsat is eigenlijk vooral een bedevaartsoord dat bezocht wordt door 100 000 pelgrims. Na je bezoekje kan je nog even nagenieten van het fraaie uitzicht, op het terras van het kasteelcafé. Naast het kasteel en grenzend aan het stadspark, kan je ook het Franciscaans klooster en de 15de eeuwse Onze-Lieve-Vrouwe Kerk, een van de belangrijkste bedevaartsoorden in Kroatië bezoeken.

  1. Stadstoren van Rijeka

Je zal hem al van ver zien opmerken, de opvallend geelkleurige stadstoren van Rijeka. De stadstoren, die ook wel de Gradski Toran genoemd wordt, is een van de vele overblijfselen van de middeleeuwse stadsmuren. De stadstoren werd ooit verwoest in 1750 door een aardbeving. De koepel en de klok werden herbouwd en dateren uit het de 19de eeuw. Verder is de toren gedecoreerd met illustraties van de Oostenrijkse keizers Karel VI en Leopold I. De stadstoren wordt eigenlijk gezien als een stadspoort met toegang tot de oude stad, Stari Grad.

  1. Wandel door hoofdstraat van de stad, de Korzo

De prachtige Korzo promenade wordt gezien als het hart van deze havenstad en wordt overdag overwelmd met de lokale bevolking. Het is dé hoofdstraat van Korzo en ideaal om even door te wandelen en de lokale sfeer op te snuiven. De straat wordt ook omringd door mooie 19de eeuwse gebouwen met sierlijke gevels, fonteinen, boetiekwinkeltjes en gezellige cafeetjes waar je even kan pauzeren. Het geeft de promenade als het ware een unieke charme.

REISGIDS: Mis niets tijdens je bezoek aan Rijeka met onze uitgebreide reisgids Kroatië.

  1. Stadhuis van Rijeka

Het stadhuis van Rijkea bevindt zich op de Korzo promenade, wat verder dan de stadstoren van Rijeka. Het werd gebouwd in de 14de eeuw door Augustijner monniken. Aan het begin van de 19de eeuw zetelde het gemeentebestuur hier. In 1845 besloot men het stadhuis te restaureren in neoklassieke stijl en zit er tegenwoordig het Universiteitsbestuur in gehuisvest. Naast het stadhuis bevindt zich bovendien de toeristische dienst van de stad.

  1. Breng een bezoekje aan de lokale markt van Rijeka

Proef van de lokale gerechten en ervaar de charmante sfeer in de gezellige markthallen van Rijeka. Hier komen alle inwoners van de stad bij elkaar om een praatje te slaan en hun dagelijkse boodschappen te doen. Je vindt er tal van gezellige kraampjes met verse lokale producten, groenten en fruit en kruiden en bloemen.

De grootste hal dateert uit 1916 en werd gebouwd in art-nouveaustijl. In dit marktgebouw wordt voornamelijk vis verhandeld. Je zal deze hal meteen herkennen aan de muntgroene kleur en haar prachtige grote glasramen. Grenzend aan deze hal vind je nog twee kleinere paviljoens waar je terecht kan voor vlees en zuivelproducten. De vismarkt is geopend vanaf 7u.

TIP: Heb je een vakantiehuisje geboekt in Rijeka? Koop dan hier je verse boodschappen om ’s avonds zelf klaar te maken.
  1. Haven van Rijeka

Rijeka is een echte havenstad. Het zal je dan ook niet verbazen dat de belangrijkste plek binnen de binnenstad de haven is. Verschillende veerboten die van en naar de Kvarner baai varen, leggen hier aan. De kade van Rijeka wordt gedomineerd door pastelkleurige, historische bouwwerken. ’s Avonds kan je hier een mooie wandeling maken en plaatsnemen op een van de gezellige terrasjes terwijl je geniet van het uitzicht op de dobberende bootjes. De place to be om een mooie zonsondergang te spotten.

VERBLIJFTIP: Altijd al eens willen overnachten op een schip? Aan de haven van Rijeka kan je verblijven in het Botel Marina. Het schip werd in 2013 volledig gerenoveerd en daarbij omgetoverd tot een hotel. Deze unieke accommodatie biedt modern ingerichte kamers voorzien van alle comfort en op de 4e verdieping kan je in de lounge genieten van het zicht op de boulevard van de stad. Meer info en boeken.

  1. Nationaal Theater (Kazaliste Ivan Zajc)

Het Nationaal Theater van Rijeka, ook wel Kazaliste Ivan Zajc genoemd, is vernoemd naar de grote, Kroatische componist Ivan Zajc. Een bekende componist uit de 19de eeuw die in deze stad geboren is. Ter ere van hem werd er op het plein voor het theater een standbeeld van de componist geplaatst.

Het indrukwekkende gebouw is ontworpen door Fellner en Helmer, twee bekende architecten uit Oostenrijk. Het werd gebouwd voor opera en balletvoorstellingen, concerten en theaterstukken te organiseren. Ga zeker eens een kijkje nemen binnenin. Het interieur van het theater is namelijk prachtig versierd met beelden en plafondschilderingen van de Venetiaanse beeldhouwer Augusto Benvenuti. Meer info op de website.

  1. Maritiem en historisch museum

Wanneer het weer een beetje tegenslaat, kan je een bezoekje brengen aan het Maritiem en historisch museum van Rijeka. Het museum zit gevestigd in een prachtig neoklassiek gebouw uit de 19de eeuw en opende zijn deuren voor het eerst in de jaren 60. Hiermee is het het oudste museum van de stad.

Tijdens je rondleiding kom je alles te weten over de geschiedenis van de stad en de havenindustrie. Zo worden er onder andere (oude) scheepsmodellen, kaarten, archeologische vondsten, postzegels, Romeinse en Griekse voorwerpen, antieke wapens enzoverder tentoongesteld. Meer info op de website.

  1. Kastav, een middeleeuws stadje nabij Rijeka

Kastav is een versterkte middeleeuwse stad dichtbij Rijeka. Het is gevestigd op een hoge heuvel op 365 meter boven de zee en biedt een prachtig uitzicht op de Kvarner-golf. De schilderachtige stad had ooit 9 wachttorens en was een strategische stad. Vandaag de dag trekt het stadje zowel musici als artiesten en toeristen aan.

Tijdens de zomerperiode worden er verschillende festivals en evenementen georganiseerd waarbij kunst en cultuur centraal staan. Vanuit Kastav zijn er verschillende plekjes vanwaar je vergezichten hebt over de Kroatische eilanden Krk en Cres en Rijeka.

DAGUITSTAP: Ben je op vakantie in de prachtige baai van Kvarner? En zoek je inspiratie voor een toffe daguitstap? Bekijk alvast onze favoriete uitstappen in de Kvarner baai.

  1. Molo Lounge, een imposante pier

De Molo Longo is een unieke plaats in Rijeka. Deze imposante 1,7 kilometer lange pier werd gebouwd in 1888 en diende als golfbreker voor de haven. In 2009 werd de promenade geopend voor het publiek. Vanaf de pier geniet je van een mooi uitzicht over de oude binnenstad van Rijeka. Vooral ’s avonds is het de moeite waard om hier een mooie wandeling te maken en een zonsondergang te spotten. Nadien kan je nog even nagenieten in een van de sfeervolle bars met uitzicht op de dobberende vissersbootjes die aangemeerd liggen.

VERBLIJFTIP: Nog op zoek naar een aangenaam verblijf? Apartments Molo Lounge zijn moderne appartementen met een balkonnetje en zicht op de zee. Meer info en boeken.

  1. Wandelen in Nationaal park Risnjak

Even ontsnappen aan de drukte van de stad en de natuur opsnuiven? Breng dan een bezoekje aan Nationaal park Risnjak. Het bescherm natuurgebied beslaat zo’n 6400 hectare en is de place to be om even te genieten van de prachtig natuur. Het nationaal park staat vooral bekend om de unieke fauna en flora, steile bergtoppen en groene bossen.

Zin in een leuke wandeling? Vanaf het bezoekerscentrum van het park, in Crni Lug, starten verschillende wandelroutes (bekijk ligging). Een van de populairste wandelingen is de Leska Trail. Deze route brengt je naar de 1528 meter hoge top van de rotsachtige Veliki Risnja. Eens je die top bereikt hebt, word je beloond met een prachtig uitzicht over de Adriatische zee en zelfs Slovenië.

  • Deze wandeling is 4,2 kilometer lang en kan zo’n 3 tot 5 uur in beslag nemen.
  • De wandelroute is relatief gemakkelijk.
  • Houd er wel rekening mee dat je hier en daar enkele steile rotswanden moet beklimmen. Goede wandelschoenen zijn dus zeker aan te raden.
  1. Peek & Poke Computer museum

In het Peek & Poke Computer Museum is een uniek museum waar alles draait om nostalgie. Het museum telt twee verdiepingen en herbergt meer dan 2000 oude computers en spelcomputers. In dit museum werpt men een blik op de geschiedenis en evolutie van de computer.

De collectie omvat voornamelijk oude apparaten zoals draagbare spelletjes, verouderde desktops, historische printers, verschillende soorten spelconsoles, exemplaren van de eerste rekenmachines etc. Het is een interactief museum waar je sommige modellen mag aanraken en kan uittesten. Zo kan je zelf een potje Pacman spelen op een 8-bits machine! Na je bezoek kan je in de winkel terecht voor een leuk souvenirtje. Meer info op de website.

  1. Wandel door de Rijeka tunnel

Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog werd de Rijeka tunnel, ook wel de TunelRi genoemd, aangelegd door het Italiaanse leger. Men gebruikte de tunnel voor militaire doeleinden en als bescherming tegen vijandelijke aanvallen. Later werd hij ook gebruikt als schuilplaats. Vandaag de dag kan je er onder de 350 meter lange voetgangerstunnel door wandelen. De toegang tot de tunnel is gratis en loopt van van St. Vitus Kathedraal naar de Dolac Primary School. De tunnel is ook een populaire plek om te schuilen op warme zomerdagen.

  1. Torpedó Múzeum

Wist je dat in Rijeka de ‘torpedo’ als wapensoort werd uitgevonden? De dag van vandaag kan je in het centrum van Rijeka nog enkele restanten van de Torpedofabriek bezoeken. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de fabriek overgenomen door de Oostenrijks-Hongaarse marine voor de productie van de werkmaterialen. In de Tweede Wereldoorlog produceerde de fabriek maandelijks meer dan 150 torpedo’s.

Wanneer je het Torpedó Múzeum bezoekt, kan je aan de hand van tentoonstellingen en presentaties een kijkje nemen in deze boeiende geschiedenis. Je kan er enkele oude exemplaren bezichtigen en je komt er meer te weten over de werking van verschillende soorten torpedo’s. Daarnaast zie je er ook historische onderzeeërstukken en vele andere verzamelobjecten. Meer info op de website.

  1. St. Vituskathedraal (Katedrala Sveti Vida)

De St. Vituskathedraal stamt uit 1638 en is gevestigd in het hart van de stad. Men heeft meer dan 100 jaar aan de kathedraal gebouwd en werd uiteindelijk voltooid in 1744 door de Jezuïeten. De kathedraal is gewijd aan de beschermheilige van de stad en is een mooie mix van barokke en gotische stijl. Neem zeker eens een kijkje binnenin en bewonder de prachtige glas-in-loodramen en de barokke beeldhouwwerken.

Op het marmeren altaar staat een crucifix uit de 13de eeuw dat volgens een legende “gebloed heeft”, toen een inwoner van Rijeka (ene Petar Lončarić) na het verlies van een kaartspel een steen gooide naar het beeld. De kathedraal is dagelijks geopend voor het publiek.

  1. Vanuit Rijeka: Postojna-grot en Predjama-kasteel

Vanuit Rijeka kan je een leuke daguitstap maken naar de Postojna-grot en het Predjama kasteel. De Postojna-grot is een grottenstelsel van zo’n 20 kilometer lang dat een aantal miljoen jaar geleden door de Pivka-rivier werd uitgesleten. De grotten zijn één van de grootste druipsteengrotten ter wereld en zijn dan ook een belangrijke bezienswaardigheid in Slovenië.

De grotten zijn verbonden met het middeleeuwse kasteel Predjama. Dit is het grootste grottenkasteel ter wereld en werd gebouwd in een rotswand op een hoogte van 123 meter! Het is dan ook niet gek dat dit één van de bekendste en meest bezochte plekken van Slovenië is.

EXCURSIE: Maak het jezelf gemakkelijk en boek je daguitstap naar de Postojna grot en het Predjama kasteel online. Gids en vervoer inbegrepen.

  1. Eilandhoppen op Krk vanuit Rijeka

Vanuit Rijeka kan je een excursie boeken naar het Kroatische eiland Krk, gelegen in het hart van de Kvarnergolf. Tijdens deze 6 uur durende excursie ontdek je de topbezienswaardigheden en verborgen schatten van het Gouden eiland en kan je je verdiepen in de historische geschiedenis van het eiland, samen met een deskundige gids. Boek je excursie op Krk vanuit Rijeka hier.

  1. Vier Carnaval in Rijeka

Carnaval in Rijeka, ook wel het Riječki-karneval genoemd, is één van de grootste en leukste feesten in Kroatië. De traditionele carnavalsoptocht zit boordevol kleur, uitbundigheid en humor. Tijdens de optocht dansen duizenden gemaskerde carnavalisten door de straten en kan je genieten van een spectaculaire vuurwerkshow. Dit grootste feest trekt mensen van over de hele wereld. Kortom, het is dé tijd van het jaar om eens volledig los te gaan.

  1. Ontspannen op de mooiste stranden van Rijeka

Graag even een dagje niets doen en lekker ontspannen? Dan kan je altijd een dagje relaxen op de mooiste stranden van Rijeka aan de rand van de stad. Hieronder vind je alvast enkele van onze favoriete stranden in Rijeka:

  • Vanuit het stadscentrum wandel je op zo’n 15 minuten naar het Sablićevo strand, het oudste strand van Rijeka. Je zal heel wat inwoners tegen het lijf lopen die hier een verfrissende duik nemen.
  • Het meest geliefde en drukbezochte strand is het Kantrida strand.
  • Plaza Ploce-strand, ook wel gekend als het Fiumana-strand, is een soort dubbele baai met een breed kiezelstrand. Je kan hier ook verschillende watersport activiteiten ondernemen. Een geliefde plek voor gezinnen met kinderen.
TIP: De stranden in de omgeving van Rijeka zijn vaak kiezelstranden. Waterschoenen of slippers kunnen hier dus goed van pas komen.
  1. Maak een daguitstap naar Opatija

Kuier langs de mooie promenade van Opatija en herbeleef de plek waar de elite van het Oostenrijks-Hongaarse Rijk haar dagen doorbracht. Opatija kende moeilijke tijden tijdens de Joegoslavische periode, maar heeft vandaag de dag wat van haar vroegere elegantie teruggewonnen. De stad is een stille getuige van de overdadige architectuur die zo typisch was tijdens haar hoogdagen. Ontdek hier alle bezienswaardigheden langs de Opatija rivièra.

  1. Waar overnachten in havenstad Rijeka?

Ben je nog op zoek naar een aangename verblijfplaats? In het stadscentrum vind je voornamelijk appartementen. Wij hebben alvast onze favoriete verblijven voor je opgelijst. Of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en appartementen in Rijeka.

  • Overnacht in het moderne Molo Longo - Central Apartments & Rooms. De appartementen zijn voorzien van alle luxe en comfort dat je kan wensen. Iedere ochtend wordt er ook een continentaal ontbijt of een à-la-carteontbijt geserveerd. Meer info en boeken.
  • De appartementen Grota Apartments in the Center liggen op wandelafstand van het centrum en zijn modern ingericht. Wil je graag de omgeving verkennen? Dan heb je hier de mogelijkheid om een auto huren. Meer info en boeken.
  • Altijd al eens willen overnachten op een schip? Aan de haven van Rijeka kan je verblijven in het Botel Marina. Het schip werd in 2013 omgetoverd tot een unieke accommodatie dat modern ingerichte kamers biedt. Op de 4e verdieping kan je in de lounge genieten van het zicht op de boulevard van de stad. Meer info en boeken.
  1. Welke auto huren voor je rondreis door Kroatië?

Op zich maakt het niet zoveel uit welke auto je huurt voor je vakantie in Kroatië. De wegen zijn in uitstekende staat, dus je hebt niet per se een 4x4 nodig. Het hangt dus vooral af van je persoonlijke voorkeur en het aantal vakantiegangers. Ook de hoeveelheid bagage kan soms een rol spelen. Je wilt natuurlijk niet als sardienen in blik zitten.

Heb je het niet zo voor schakelen op steile hellingen? Dan kan je natuurlijk best op zoek gaan naar een automaat. Verblijf je graag in het centrum? Dan huur je natuurlijk best een kleinere auto. Zo kan je makkelijker parkeren en hoef je niet te manoeuvreren in de smallere straten.

Twijfel je nog welke auto je wil gaan huren voor je roadtrip?

  1. Wil jij ook niets missen tijdens je vakantie in Kroatië?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Kroatië? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Kroatië met een volledige uitgestippelde rondreis van Kroatië, en meer dan 155 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis reisgids Kroatië.

Kroatië

Gratis reisgids Kroatië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?