Dé 42 x bezienswaardigheden in IJsland bezoeken + onze waardevolle tips

Volledige reisgids kopen voor € 10

Dé 42 x bezienswaardigheden in IJsland bezoeken + onze waardevolle tips

28 december 2023 in IJsland11 reacties

IJsland heeft een heel diverse en spectaculaire natuur waar je heel wat bezienswaardigheden kan vinden. Het gebied is makkelijk te bereiken en het hele jaar toegankelijk wat er voor zorgt dat er het heel wat toeristen naar hier trekken. In het Zuiden is vooral de Golden Circle heel populair maar er is nog zo veel meer te zien. Wij hebben alvast een overzicht gemaakt van de bezienswaardigheden die je zeker moet zien in Zuid-IJsland.

Praktische info & tickets voor je rondreis IJsland

Duur7 - 14 dagen ()
Vliegtickets3,5 uur vliegen op Keflavík (Reykjavík), richtprijs € 179 vergelijk prijzen bij Cheaptickets of Momondo
Shuttle serviceBusvervoer van de luchthaven Reykjavik naar het centrum, boek je ticket hier online
VerblijvenOvernachtingen voor deze rondreis zijn:
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij Nordic (va. € 1149), Riksjatravel (va.€ 495) of ANWB (va. € 489) of Djoser (va. € 1995)
Avontuurlijk 4x4Mag het iets avontuurlijker zijn? Dan kan je deze 7 daagse rondreis in 4x4 jeep met daktent (va. €690)
Huurauto
 • Wil je enkel Ringweg 1 volgen in de lente/zomer dan kan je perfect een normale personenwagen huren.
 • Wil je echter graag het binnenland in en de F-wegen nemen, dan is een 4x4 alle terreinwagen verplicht. Ook in de winter zou ik aanraden om voor een 4x4 te gaan.
 • Boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste).
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

 1. Reykjavík

Reykjavík is de meest noordelijk gelegen hoofdstad ter wereld. Het is een kleine, hippe stad en perfect om te voet te verkennen. Kenmerkend zijn de gekleurde huizen opgetrokken uit metalen golfplaten. De bouw van deze huizen gaat terug tot de 19de eeuw toen de Britten naar de stad kwamen om er schapen te kopen en metalen golfplaten meebrachten. Door het gebrek aan hout op het eiland (erg weinig bossen) vormden deze golfplaten het perfecte alternatief.

Graag de Ijslandse hoofdstad bezoeken? Ontdek alvast welke bezienswaardigheden en uitstappen je in Reykjavík moet gedaan hebben.

 1. Walvissen spotten vanuit Reykjavik

Eén van de populairste uitstappen vanuit Reykjavik, is een walvissafari. Rondom IJsland wonen er meer dan twintig verschillende soorten walvissen die je kan bewonderen vanop je bootje. Vanuit de oude haven van Reykjavik vertrekken het hele jaar door walvistochten. Zo kan je hier vandaan bruinvissen, dwergvinvissen en dolfijnen spotten, maar ook bultruggen worden vaak gespot in het water voor Reykjavik. De gids die met je mee is, is vaak een ware expert die ze altijd weet te vinden. Bovendien krijg je nog wat uitleg over de magnifieke omgeving en het type walvis.

Afhankelijk van de periode dat je deze safari doet, zal je andere walvissen te zien krijgen. Graag een walvistour vanuit de haven van Reykjavik doen? Je gaat op walvissafari vanaf € 79 per persoon. Onze tip? Boek je walvissentour wanneer de middernachtzon boven IJsland staat, zo kan je de walvissen spotten onder het noorderlicht. Een adembenemend decor!

 1. Blue Lagoon bezoeken

De Blue Lagoon is de bekendste warmwaterbron van IJsland en één van de meest bezochte attracties van het eiland. Het warme en helderblauwe water zorgt voor een welness in de open lucht en voor prachtige plaatjes. Daarnaast zou het water een helende werking hebben en kan je met moddermaskers en massages heerlijk relaxen. Veel mensen beginnen of eindigen hun bezoek aan IJsland dan ook in de Blue Lagoon. Een dagje ontspannen in het water van het bad is zeker aan te raden!

 1. Seljalandsfoss waterval

De Seljalandsfoss waterval ligt aan de rivier de Seljalandsá. De waterval is 60 meter hoog en valt recht naar beneden op de voormalige kustlijn waardoor er zich een klein meertje heeft gevormd, middenin het groene weiland. Langs een paadje kan je achter de waterval doorlopen tot in een grot, vanwaar je door de waterval heen kan kijken: een heel bijzonder uitzicht. Pas wel op want het paadje ligt er glad bij.

De Seljalandsfoss waterval wordt ‘s nachts verlicht wat zorgt voor een bijzonder schouwspel. Je kan ook ‘s avonds en ‘s nachts de waterval vrij bezoeken.

Onze tip: Wil je graag een georganiseerde tour doen op IJsland en de Seljalandsfoss waterval bezoeken? Bekijk de mogelijkheden hier en boek online.

 1. Þórsmörk National Park

Þórsmörk National Park kreeg zijn naam door de Vikings die zich hier vestigden en werd genoemd naar hun god Thor. Je kan er een wandeling maken naar de waterval in de Stakkholtsgjá canyon. Deze spectaculaire groene canyon is ongeveer 2 km lang en tot 100 meter diep. De waterval valt er als het ware uit de lucht.
Tijdens de wandeling moet je enkele beekjes oversteken door van steen naar steen te springen. Erg leuk!

Heb je nog wat tijd over dan kan je ook nog de Þórsmörk panorama wandeling doen die leidt naar de top van de Valahnúkur vanwaar je een 360° uitzicht hebt over Þórsmörk. Stop onderweg zeker bij de Gígjökull gletsjertong, deel van de Eyjafjallajökull en de thuisbasis van de Katla vulkaan (de meest actieve vulkaan op IJsland).

 1. Seljavallalaug zwembad

Het Seljavallalaug zwembad werd gebouwd in 1923 om de lokale bevolking te leren zwemmen. Je kan er heerlijk outdoor zwemmen terwijl je geniet van de spectaculaire omgeving. Het zwembad is gebouwd naast een rotswand en wordt gevuld met water dat komt uit een natuurlijke warmwaterbron. Het meet 25 meter bij 10 meter en beschikt over (primitive) kleedkamers. Het zwembad is altijd open en gratis.

 1. Skógafoss waterval

De Skógafoss waterval is met z'n 60 meter hoog en 25 meter breed zonder twijfel een van de mooiste watervallen op IJsland. Ze ligt in het plaatsje Skógar dat aan de Skóga rivier ligt, vandaar de naam… Net zoals bij andere watervallen in deze streek, valt het water naar beneden op de voormalige kustlijn. Deze trok zich tijdens de laatste ijstijd terug doordat de grondlagen in de regio omhoog werden gedrukt. Ze bevindt zich nu 5 km landinwaarts. De vroegere kliffen vormen zo een duidelijk barrière tussen het laagland en het hoogland.

Legende van regenbogen en goudpotten

Aan de Skógafoss waterval is een legende verbonden. Het verhaal doet trouwens nog steeds de ronde, en gaat als volgt: Þrasi Þórólfsson, een van de eerste Vikings die het land veroverde, zou achter de waterval een goudschat verborgen hebben. Lokale bewoners slaagden erin om de kist met goud enkele jaren later terug te vinden, maar ze konden enkel de ring waarmee de kist gedragen kon worden, vastpakken. De kist verdween in het niets, en enkel de ring bleef over. Volgens de overlevering werd deze aan de plaatselijke kerk geschonken.

 1. Skógar Museum

Het Skógar Museum bevindt zich aan de rechterkant van de Skógafoss waterval. Het werd in 1949 opgericht, en bestaat uit drie delen en 6 historische gebouwen. Je kan er meer dan 15.000 lokale (historische) kunstvoorwerpen bezichtigen. In de replica turfhuizen waan je je soms in de tijd van de Vikings en ervaar je hoe IJslanders leefden door de eeuwen heen. Er is ook een souvenirwinkel en cafetaria te vinden.

Onze tip: Overnachten in het zuiden van IJsland? Probeer dan zeker Hotel Laki, budgetvriendelijk, zeer flexibel en lekker ontbijt!
 1. Vliegtuigwrak van Solheimasandur

In 1973 stortte een Amerikaanse Navy DC-3 neer op het zwarte strand van Solheimasandur, doordat het zonder brandstof kwam te zitten. Er is geen weg die rechtstreeks naar het wrak loopt en er zijn geen wegwijzers naar toe. Je kan de plek enkel te voet bereiken. Het wrak ligt op privéland en de eigenaar heeft sinds maart 2016 een verbod ingevoerd om nog met een voertuig naar het wrak te rijden. Te voet kan je er wel nog naar toe, je kan er ook naartoe met een quad tour, is een aan te raden ervaring.

 1. Dyrhólaey

Dyrhólaey (“eiland met een sleutelgat”) is een klif van 120 meter hoog en heeft een groot gat in de vorm van een sleutelgat waardoor het zeewater vrij door kan stromen. Vanop de klif heb je een spectaculair uitzicht over de omgeving. Je kan ook het lager gelegen plaatjse Dyrhólaey bezoeken. Daar heb je een uitstekend uitzicht over het zwarte, vulkanische strand.

In de lente en zomer is dit trouwens een gekende broedplaats van papegaaiduikers (puffins in het engels). De toegang tot het gebied is daarom soms (mei-juni) beperkt, zodat de vogels niet gestoord worden tijdens het broeden. Papegaaiduiker tours kan je online boeken.

 1. Het zwarte strand van Reynisfjara

Reynishverfi is een lang kiezelstrand aan de westelijke kant van de klif en wordt gekenmerkt door vele rijen basaltzuilen. Deze zuilen geven het strand een adembenemend uitzicht. Ongeveer halverwege op weg naar de kustlijn ligt de grot Hálsanefeshellir.

Wie langs het strand wil wandelen, doet dit het best bij laagtij. Het strand is dan het gemakkelijkst bereikbaar. Sowieso is het aan te raden om de getijden goed in het oog te houden, zodat je je niet laat verrassen door het wassende zeewater.

De legende van de 3 trollen van Reynisdrangar

Aan het zwarte strand vind je ook de Reynisdrangar: drie rotspilaren die voor de kust tot 66 meter boven de zee uittornen. Aan de pilaren is een legende verbonden. Volgens het verhaal werden de pilaren gebouwd door 3 trollen die Skessudrangur, Laddrangur en Langhamar heetten en die ‘s nachts een schip met drie masten uit de zee probeerden te sleuren. Ze slaagden er echter maar niet in om het vaartuig volledig op het droge te brengen. De volgende ochtend kwam de zon vroeger op dan verwacht. Iedereen die “The Hobbit” gelezen heeft, weet wat er dan gebeurd: de trollen veranderden in de drie naaldvormige pilaren. Er bestaan verschillende varianten op deze legende.

 1. Vík

Het kleine dorpje Vík is gelegen aan de voet van de Mýrdalsjökull gletsjer (ligt op de Katla vulkaan). Stop zeker eens aan het kerkje van het dorp, en nee de tijd om te genieten van het mooie uitzicht over de rotsen en omgeving.

 1. Lavavelden van Eldhraun

De lavavelden van Eldhraun zijn het gevolg van wat waarschijnlijk de grootste vulkaanuitbarsting in de geschiedenis was: de uitbarsting van de vulkaan Lakagígar die duurde van 8 juni 1783 tot 7 februari 1784. Hij staat bekend onder de naam Skaftareldar, wat “rivierbranden van Skafta” betekent. Het was werkelijk een apocalyptische gebeurtenis met verstrekkende gevolgen. Zo kreeg IJsland te kampen met tal van ziektes, 50% van het vee stierf, er waren mislukte oogsten en er heerste algemene hongersnood. 25% van de bevolking stierf.

Ook andere landen in Europa hadden onder de uitbarsting te lijden. Door de fall out van vulkaanas, kende Groot-Brittannië in deze periode zandstormen en werd het zonlicht tegengehouden. Ook in andere landen mislukte de oogst en heerste er hongersnood. Mogelijk leidde de uitbarsting ook tot droogte in veraf gelegen landen zoals India. Sommige historici gaan zelfs zover door te stellen dat de vulkaanuitbarsting mee aan de basis ligt van de Franse revolutie in 1789.

Veel lavavelden zijn bedekt door mos. Stap zeker eens uit om eraan te voelen. In de zomer zijn er ook dagelijks rondleidingen vanaf Kirkjubaejarklaustur.

 1. Thingvellir Nationaal Park

Thingvellir Nationaal Park, is één van de drie nationale parken van IJsland en ligt in het zuidwesten van het IJland. Het park is onderdeel van de Golden Circle en is hierdoor ook één van de meest toeristische bestemmingen van het eiland. Thingvellir Nationaal Park is de belangrijkste historische locatie van het land bevat enkele zeer bijzonder geologisch bezienswaardigheden.

Bezienswaardigheden in het Thingvellir Nationaal Park

 • Zo kan je er de 20 meter hoge Öxarárfoss waterval bezoeken, ideaal tijdens een wandeling door de Almannagjá kloof naar de Thingvallakirkja.
 • De Almannagjá of alle-mensen-kloof ligt aan de rand van de Amerikaanse plaat. De kloof wordt omringd door een imponerende rotsmuur die symbool staat voor de scheiding tussen de twee continenten.
 • Het Thingvallakirkja een prachtig wit kerkje verscholen tijdens de naaldbomen.
 • Silfra: ga duiken of snorkelen tussen de continenten, een zeer bijzondere ervaring! Boek je tour hiervoor zeker online. (lees ook onze blogpost over snorkelen in Silfra)
 1. Keldur Turfhuizen

Keldur is zeker de moeite waard voor een omweg. De site ligt nabij de Hekla vulkaan, en bestaat uit 20 turfconstructies, met o.a. een boerderij van bijna 1000 jaar oud. Over deze site wordt meermaals gesproken in de historische Njal’s Saga. De Keldur hal werd waarschijnlijk bewoond door Jon Loftsson, een religieuze leider uit de 12e eeuw. De turfhuizen in Keldur zijn uniek voor de regio. Het meest opvallende is echter de openbare hal die meerdere kamers heeft en waar je een smalle geheime ontsnappingtunnel kan vinden in de heuvel. Deze tunnel werd bij toeval ontdekt in 1932.

 1. Fjaðrárgljúfur kloof

De Fjaðrárgljúfur canyon is 2 km lang en 100 meter hoog. De kloof zelf ontstond zo’n 9000 jaar geleden aan het eind van de laatste ijstijd, toen de ijskap zich terugtrok en de huidige kloof verder uitschuurde. De natuurlijke plateaus aan de beide kanten van de kloof geven een idee van het vroegere waterpeil en de initiële locatie van het meer.

 1. De Kirkjugólfið (kerkvloer)

Kirkjugólfið is een oppervlakte van 80 vierkante meter met 6-vormige basaltzuilen. Het lijkt bijna alsof hier ooit een kerk gestaan heeft, met de vloer als enig overblijfsel maar niets is minder waar. De zuilen zijn allemaal natuurlijk gevormd en ontstaan doordat lava zeer langzaam afkoelt en zo kan kristaliseren. In de vloer zit er ook één zuil met 10 hoeken. Kan je hem vinden?

 1. Vatnajökull National Park

Vatnajökull National Park is het op één na grootste nationale park van IJsland. Je kan er onder andere de beroemde Svartifoss waterval, de vallei Mörsárdalur en de gletsjer Skaftafellsjökull bezoeken. Dankzij het milde klimaat in de regio is het één van de weinige plaatsen op IJsland waar je een natuurlijk bos kan vinden. Je kan het park bezoeken vanaf de ruime parking en het informatiecentrum.

Er zijn meerdere wandelroutes en trektochten beschikbaar. Als je de tijd hebt, moet je zeker eens een wandeling over de gletsjer maken. In het bezoekerscentrum is er ook een film te zien over de uitbarsting van de Bárðarbunga vulkaan in 1996.

Ooit al eens door een ijsgrot willen wandelen?

Aan de zuidkant van de Vatnajökull zijn er verschillende, spectaculaire en fotogenieke ijsgrotten, die je begeleid kan bezoeken. Je moet op voorhand reserveren. Omdat het uit veiligheidsoverwegingen moet vriezen, is deze activiteit enkel te doen tijdens de wintermaanden, van oktober tot maart. Breng een paar goede laarzen of wandelschoenen mee; je krijgt immers stijgijzers aangemeten, essentieel om je veilig in de ijsgrot te kunnen bewegen. Vergeet ook niet om warme kleding te dragen. Lees hier meer over ons bezoek aan de ijsgrotten op IJsland.

IJsgrotten bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Bekijk de daguitstappen en tours naar de IJsgrotten.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

 1. Jökulsárlón gletsjermeer

Het gletsjermeer van Jökulsárlón ontstond in de jaren 1934-1935, en blijft steeds groter worden. Het had aanvankelijk een oppervlakte van 7,9 km², maar is ondertussen al minstens 23 km². Het meer is op sommige plaatsen 250 meter diep en daarmee ook het diepste meer van het land. Het Jökulsárlón gletsjermeer wordt slechts door een heel smalle landstrook gescheiden van de Atlantische oceaan.

De Jökulsá á Breiðamerkursandi rivier voert het smeltwater en de ijsbrokken af naar de Atlantische oceaan. Ook hier kan je per boot of amfibievoertuig het meer verkennen. Tijdens een rondvaart tussen de ijsbergen kan je zelfs proeven van het ijs dat hier tot 1000 jaar oud kan zijn, en heel af en toe kan je zeehonden spotten.

 1. Hengifoss en Litlanesfoss watervallen

De watervallen van Hengifoss en Litlanesfoss liggen op zo’n 35 km van Egilsstaðir. De wandeling hiernaartoe is vrij goed te doen, maar ze kan best pittig zijn op sommige plaatsen. De Hengifoss waterval is één van de hoogste van IJsland.

De Litlanesfoss is veel kleiner dan de hoger gelegen en grotere Hengifoss en wordt daardoor jammer genoeg vaak overgeslaan. Nochtans is deze fantastisch mooie waterval die wordt omringd door dikke basaltpilaren echt wel de moeite om te zien. De Litlanesfossof stroomt in de lager gelegen rivier de Lagarfljót waar het breedste punt zo’n 2,5 km meet, hierdoor lijkt het wel een meer.

 1. Dettifoss, Selfoss en Hafragilsfoss waterval

De Dettifoss waterval is 44 meter hoog en wel 100 meter breed. Het is de krachtigste waterval van IJsland. Het gebied rond de Dettifoss maakt deel uit van het Jökulsárgljúfur (gletsjerrivierkloof) gebied. Vanaf het parkeerterrein aan de waterval is het ongeveer 1 km wandelen tot aan het uitkijkpunt van de 100 meter brede Dettifoss waterval.

Je kan van aan de Dettifoss waterval via een 1,5 km lang wandelpad naar de meer stroomopwaarts gelegen Selfoss waterval (niet te verwarren met Selfoss-stad!). Nog een waterval bezoeken? Iets verder stroomafwaards ten op zichte van Dettifoss ligt de 27 meter hoge Hafragilsfoss waterval. Deze is moeilijker te bereiken, enkel voor avonturiers die over een goede conditie beschikken en enkele steile beklimmingen willen trotseren.

 1. Hoefvormige Ásbyrgi Canyon

De Ásbyrgi (“godenburcht”) canyon is 3,5 km lang en zo’n 1,1 km breed. De stijle wanden zijn ongeveer 100 meter hoog. In het midden van de canyon kan je de 25 meter hoge rots Eyjan (“het eiland”) beklimmen, vanwaar je een spectaculair zicht over de omgeving hebt. Wanneer je de canyon bezoekt, begrijp je meteen waarom de Elfen Ásbyrgi als hun hoofdstad hebben gekozen. Volgens de legende zou de kloof de hoefafdruk zijn van het paard van vikinggod Odin dat hier struikelde.

Reken ongeveer 1,5 uur voor het bezoek aan de canyon. Start je wandelingen vanaf het bezoekerscentrum “Gljúfrastofa”, open van 1 mei tot 30 september.

 1. Húsavik

Het plaatsje Húsavík in het noorden van IJsland wordt beschouwd als de walvisspothoofdstad van Europa. Het is dan ook de meest populaire plek om op zoek te gaan naar walvissen in de zomerperiode. Als je in de winter IJsland gaat bezoeken heb je minder kans om walvissen te zien, al zijn dwergvinvissen vaak ook dan nog te spotten. Tussen april en november vind je er ook vaak bultruggen, bruinvissen, blauwe walvissen en witsnuitdolfijnen. Een walvistocht vanuit Húsavík kan je goed combineren met een bezoek aan Lundey eiland, waar je veel papegaaiduikers kan spotten. Omdat Húsavík geldt als de populairste plek om walvissen te spotten, is het er vaak erg toeristisch en zijn er al snel grotere groepen mensen op de boot.

Een walvissafari boeken vanuit Husavik? Kijk hier voor het overzicht en tours.
 1. Góðafoss waterval

Góðafoss of “Waterval van de goden” kreeg zijn naam in het jaar 1000 toen IJsland overging van de oude Ásatrú-religie naar het christendom. Bij deze kerstening gooide Thorgeir Ljósvetningagoði de beelden van de oude Vikinggoden in de waterval, als symbool dat hij de oude religie verwierp. Je kan de waterval zowel vanaf de westelijke als de oostelijke oever bezoeken. De westelijke kant is het makkelijkst te bereiken vanaf het parkeerterrein. Voor het uitkijkplatform aan de oostelijke oever moet je een korte wandeling van 1 km maken vanaf het restaurant aan de brug. Als beloning krijg je wel het mooiste uitzicht. Zin in nog meer watervallen in IJsland?

 1. Viti krater in Krafla

De vulkanische regio van Krafla was het laatst actief van 1975 tot 1984. Vanaf het parkeerterrein kan je via een wandelpad naar de explosiekrater Viti. Onderweg heb je mooi zicht op de Krafla centrale, die je tijdens de zomermaanden kan bezoeken. De Viti krater is gevuld met water en ontstond na een vulkaanuitbarsting in 1724.

Heb je voldoende tijd? Maak dan een wandeling naar het kleurrijke Leirhnjúkur. Je kan er over de nog warme lava lopen. Op sommige plaatsen is de lava zelfs nog te heet om aan te raken. Blijf dus op het pad als je geen gesmolten schoenzolen wil.

TIP: Nog meer bezienswaardigheden ontdekken langs de Diamond Circle? Download dan zeker onze reisgids IJsland en mis niets!

 1. Modderpotten Hveraröndor Hverir/Námaskarð

De modderpotten en moederpoelen van Hverir, samen met de typische zwavelgeuren die je ruikt als je uit de auto stapt, geven je het gevoel dat je op een andere planeet bent. Als je de omgeving ziet, versta je ook waarom er geen planten kunnen groeien op dit stukje aarde.

 1. Mývatn Nature Bath

Mývatn Nature Bath, de tegenhanger van de Blue Lagoon in het zuiden van IJsland. Deze natuurlijk warm water baden kan je vinden in in Jardbadsholar. Geniet er van de bijzondere omgeving en het natuurlijk helende water, rijk aan mineralen, silicaten en geothermische micro-organismen. Ideaal om tot rust te komen na een dag op verkenning in Noord-IJsland.

TIP: Wil je de de Mývatn Nature Baths bezoeken? Boek je tickets alvast hier online.

 1. Grjótagjá lavagrot

Binnenin Grjótagjá is er een warmwaterbron met kristalhelder blauw water. In de eerste helft van de 18de eeuw woonde hier de vogelvrijverklaarde Jón Markússon. Tot in de jaren 1970 was Grjótagjá een populaire badplaats. Na enkele vulkaanuitbarstingen in de buurt is de temperatuur van het water tot boven de 40°C gestegen, waardoor het te warm is geworden om er nog te baden (het is trouwens ook verboden).

Er zijn twee ingangen tot de grot. Op sommige plaatsen is het plafond laag, dus let op voor je hoofd. Neem je eigen verlichting mee wanneer je ‘s avonds de grot zou bezoeken. Maak ook een korte klim tot bovenop de grot; er is een grote scheur in de rots te vinden, wat best indrukwekkend is.

Weetje: Grjótagjá is te zien in seizoen 3 van Game of Thrones. Hier sloot Jon Snow zijn verbond met Ygritte.

 1. Hverfjall krater

De Hverfjall krater ontstond zo’n 2500 jaar geleden en is ongeveer 1 km in diameter, 312 meter hoog en 140 meter diep. Je kan de krater beklimmen vanaf het parkeerterrein. Vanaf de top heb je een spectaculair panorama over de omgeving. Het kan er soms zeer hard waaien waardoor de as in het rond vliegt. Bescherming voor de ogen is een aanrader.

 1. Dimmuborgir lavavelden

Dimmuborgir ontstond na een uitbarsting van de Þrengslaborgir en de Lúdentsborgir vulkanen. In Dimmuborgir (“duistere burchten”) kwam de lavastroom neer op een klein meer. Terwijl de lava verder stroomde over drassig land begon het water van de moerassen te koken en begon er stoom te spuiten uit pijpvormige pilaren van lava. Toen de lava vervolgens het steeds lager gelegen gebied in de buurt van Mývatn bereikte, begon de bovenste laag lava te barsten. De pilaren bleven echter rechtop staan. Je vindt er lavaformaties die doen denken aan kastelen of kerken. Er is een wandelpad aangelegd naar de belangrijkste formaties, waaronder de “kerk“ en het “hol”.

Ook in de folklore neemt Dimmuborgir een belangrijke plaats in. Volgens de verhalen zou de streek aarde en hel met elkaar verbinden. Volgens de Noorse en Scandinavische Christelijke mythologie, is dit de plaats waar de Duivel landde toen hij verbannen werd uit de Hemel. Hij zou hier de Catacomben van de Hel gesticht hebben. De Noorse Black Metal groep Dimmu Borgir werd vernoemd naar deze rotsen. Beluister hier hun duistere liedjes.

 1. Höfði rotsformaties en Mývatn meer

Het Mývatn (“muggenmeer”) is gekend voor zijn grote kolonies watervogels die je er kan vinden. Vanaf het Höfði natuurpark, waar je een van de weinige bossen op IJsland kan zien, kan je ook naar de Kálfastrandavogar rotsformaties. Deze liggen vlakbij het weggetje naar de Kálfaströnd boerderij. Deze korte wandeling brengt je naar enkele bizarre lava rotsformaties.

 1. Skútustaðir pseudokraters

De Skútustaðir pseudokraters zijn - zoals de naam al doet vermoeden - geen echte kraters, maar heuvels die ontstaan zijn na explosies van stoom onder de lavastroom. De korte wandeling rond de vijver kan gedaan worden in 1 uur. Sommige van de pseudokraters kunnen beklommen worden. In de zomer kunnen er veel muggen zitten in het gebied, vooral als je dicht bij het water komt, dus wees voorbereid.

 1. Grettislaug en Drangey Island

In de baai van de Skagafjörður fjord, ligt eiland Drangey: een overblijfsel van een 700.000 jaar oude uitgestorven vulkaan. Het is een waar paradijs voor vogels. Je kan er namelijk een grote verscheidenheid aan vogels terugvinden, waaronder papegaaiduikers, grote kolonies zeekoeten, alken, drieteenmeeuwen, noorse stormvogels, raven en valken. Daarnaast vind je er ook de beroemde warmwaterbronnen Grettislaug (genaamd Grettir).

Graag Drangey Eiland bezoeken? Op onze blog kom je alles te weten over Drangey Eiland.

 1. Glaumbær en turfwoningen

Op het museumterrein van Glaumbær kan je historische en traditionele IJslandse turfwoningen vinden en ook twee houten huizen (Áshús en Gilsstofa). In de turfwoningen vind je een tentoonstelling van dagelijkse gebruiksvoorwerpen uit die tijd. In het theehuisje Áshús worden traditionele IJslandse zoetigheden geserveerd en in Gilsstofa kan je souveniers kopen.

De vertrekken in de turfwoningen dateren uit verschillende periodes van de 18e en 19e eeuw. De bouwstijl in turf is kenmerkend voor de IJslandse huizen op het platteland tot begin 20ste eeuw. Hierna moest deze typische bouwstijl plaats ruimen voor de intrede van beton.

 1. Hvítserkur

De Hvítserkur ziet eruit als een versteend monster. Volgens een legende was Hvítserkur een trol uit de Westfjorden die van plan was om een kerkklok te breken. Hij werd echter betrapt door de zon en veranderde in steen. De uitwerpselen van de grote hoeveelheid vogels die er rusten en broeden, zorgt voor de witte kleur op de rots. Bijzonder om te zien.

 1. Westfjorden bezoeken

Dynjandi (Fjallfoss) waterval

De Dynjandi waterval, of beter gezegd, een serie watervallen, in de baai van Dynjandisvogur, is één van de belangrijkste attracties van de Westfjorden. Vanaf het parkeerterrein kan je een korte wandeling maken om zo te genieten van de watervallen, zorg ervoor dat je je camera goed bij de hand hebt. Je kan hier namelijk bijzonder mooie foto's maken! Arnarfjörður is wat Loch Ness voor Schotland is, hier zou een monster van Arnarfjörður schuilhouden. In Bíldudalur kan je een bezoek brengen aan het het Sea MonsterMuseum.

De kliffen van Látrabjarg

De adembenemende kliffen van Látrabjarg, een van de top bezienswaardigheden in dit deel van de Westfjorden, zijn een prachtige plek om vogels te spotten. De kliffen, die op sommige plaatsen tot 440 m hoog zijn, strekken zich uit over een lengte van 14 km langs de kust. Maak een voorzichtige wandeling over de klif en geniet van het uitzicht en de vogels rondom jou. De papegaaiduikers zijn een bijzondere trekpleister en zijn erg tam, waardoor ze fotograferen een koud kunstje is (je kan ze zien van half mei tot half augustus). Neem een verrekijker mee om van dit spectaculaire uitzicht te genieten.

Het rode Rauðisandur strand

Het Rauðisandur ("rood zand") Strand heeft z'n naam niet gestolen. Het is een roodachtig gouden strand van zo'n 10 km langs de zuidkust van de Westfjorden. Alle tinten van geel, oranje en rood van het zand en de schelpen zorgen bijzondere foto's, zeker wanneer ze in contrast staan met een prachtige blauwe lucht en oceaan. Maak een wandeling om het uitzicht te bewonderen, en misschien kan je ook een kopje koffie drinken in het kleine café hier voordat je verder gaat.

De Westfjorden (Vestfirðir) is een enorm schiereiland in de meest noordwestelijke deel van IJsland. Wil je graag nog meer ontdekken van de Westfjorden? Lees ons uitgebreid artikel over de top bezienswaardigheden in de Westfjorden.
 1. Kirkjufell en Kirkjufellsfoss

Ongeveer 2,5 km ten westen van het dorpje Grundarfjörður, ligt Kirkjufell (kerkberg). De berg heeft een zeer bijzondere vorm en is 463 meter hoog. Vlak daarbij ligt een kleine rivier met een oude brug erover. Je kan er de prachtige Kirkjufellsfoss waterval bezoeken.

De prachtige Kirkjufellsfoss waterval bestaat uit drie kleine watervallen die allemaal samenkomen in de Kirkjufellsá rivier. Als je helemaal naar beneden gaat is het zelfs mogelijk om achter de waterval heen door te lopen.

 1. Berserkjahraun lavaveld

Het Berserkjahraun lavaveld is een indrukwekkend stukje natuur. Het lavaveld zou vernoemd zijn naar broers, Halli en Leiknir, die een pad maakten doorheen het lavaveld en daarna werden vermoord door hun baas.

WELKE HUURAUTO? Betrouwbare autoverhuur bedrijven zijn Sunnycars (altijd all-inclusive), TUI cars autoverhuur en EasyTerra (meestal de goedkoopste).

 1. Lavavelden en rotsformaties in Hellnar

Hellnar biedt enkele mooie rotsformaties. Je kan er ook een kerkje bezichtigen. Eten of drinken kan er in het populaire restaurant/café Fjöruhúsið. Maak een wandeling door het lavaveld tussen Hellnar en Arnarstapi (2,5 km enkel). We verbleven hier in het Fosshótel in Hellnar.

 1. Basalt en trol van Arnastapi

In Arnastapi kan je prachtige, zuilvormige basalt- en rotsformaties en een klein oud haventje bezoeken. Wandel er langs de vogelrotsen die wit gekleurd zijn van de guano (vogeluitwerpselen in de volksmond). Je vindt er ook het trolachtige monument Bárður (Bárðar Saga Snæfellsáss Statue). Je kan via een wandelpad naar het monument en strand wandelen.

Maak een wandeling door het lavaveld tussen Arnarstapi en Hellnar (2,5 km enkel). Langs de kustlijn zijn er lavarotsen in alle mogelijk vormen, de meest opvallende is Gatklettur, een natuurlijke boog die zich uitstrekt tot in de zee.

 1. Zwarte kerkje van Buðir

Het zwarte kerkje van Buðir is een van de drie zwarte kerken op IJsland, in Lutherse stijl. Het krijgt zijn zwarte kleur omdat het hout, zoals bij de romp van een schip, geschilderd is met pek. Een eerste kerkje stond hier al in 1703. Dit werd later afgebroken en in 1848 werd er een nieuwe gebouwd. Het kerkje bevat enkele waardevolle stukken waaronder een klok uit 1672 en een kelk, deurring en kandelaars uit de 18de eeuw. Ligging op de kaart.

TIP OVERNACHTEN: Wij verblijven in het Fosshotel in Hellnar, ideaal om het schiereiland te verkennen met de auto maar ook te voet, van aan het hotel lopen er enkele leuke wandelroutes naar de bezienswaardigheden aan de westkust. Meer info en prijzen.

 1. Gerðuberg basaltzuilen

De grootte en de vorm van de Gerðuberg basaltzuilen maken deze bezienswaardigheid zeker de moeite waard. Gerðuberg is een van de meest indrukwekkende basaltzuilensites die je in IJsland kan vinden. De beste manier om dit natuurwonder te ervaren is van dichtbij, dus uit de auto stappen is hier zeker een must.

 1. Nog meer tours en excursies in Zuid-IJsland

Het zuiden van IJsland is een waar paradijs voor iedereen die graag de pure natuur wil ontdekken. Of je nu een ijsgrot wil bezoeken, in een uitgedoofde vulkaan wil afdalen of met een sneeuwscooter over een glesjer wil rijden. Het kan allemaal op IJsland. Bekijk alle tours en excursies online en beleef de reis van je leven!

 1. Veelgestelde vragen over Ijsland

In welk seizoen reis je best naar IJsland?

IJsland is het hele jaar door te bezoeken, maar elk seizoen heeft natuurlijk zijn voor- en nadelen. Zo is het in de zomermaanden warmer en langer licht, maar heb je bijna geen kans op het noorderlicht en is het er erg druk. Daarentegen is het in de winter erg koud en bepaalde bezienswaardigheden niet te bereiken zijn, maar de kans op het noorderlicht juist weer erg groot is. Wat de beste reistijd is, hangt dan ook eigenlijk af van wat je in IJsland wilt zien en doen. We hebben per seizoen de voor- en nadelen even voor je op een rijtje gezet.

Lente

In de lente kleurt IJsland langzaam van een sneeuwwit landschap naar een felgroen. De sneeuw smelt weg en maakt plaats voor paarse lupines en knalgroen mos. De dagen worden weer langer en de temperatuur stijgt.

In de lente komen ook weer verschillende vogelsoorten naar het eiland om te paren en hun eieren uit te broeien, en vanaf april zijn bijvoorbeeld de papegaaiduikers te zien. Ook de meeste walvissoorten komen in de lente weer naar de wateren rondom IJsland.

Ook heb je in de maanden april en mei nog kans op het noorderlicht. Zo heb je ook nog het voordeel omdat de lente als een tussenseizoen gezien wordt, de prijzen voor accommodatie en autoverhuur lager liggen dan tijdens het hoogseizoen. Wel is het binnenland vaak nog gesloten in de lente, afhankelijk van hoe streng de winter was.

Zomer

In de zomer blijft het lang licht op IJsland, waardoor je eind juni zelfs kan genieten van de middernachtzon. Dat betekent echter wel dat de kans op het noorderlicht zo goed als onbestaand is in de zomer. Wel wordt het in de zomer warmer, met temperaturen tussen de 10 en 20 °C. Door de temperatuurstijging valt er geen sneeuw en minder regen, waardoor de binnenlanden van IJsland gewoon toegankelijk zijn.

Het eiland wordt in de zomer bewoond door vele soorten vogels die tegen het einde van de periode pas weer vertrekken naar warmere gebieden, ook verblijven er meer walvissoorten rondom IJsland in de zomer. Daarnaast zie je overal de schapen en de IJslandse paarden buiten staan.

Helaas betekent de zomer ook het hoogseizoen voor IJsland en is het bij alle bezienswaardigheden erg druk. Ook liggen de prijzen voor accommodatie en huurauto’s een stuk hoger.

Herfst

De herfst is een tussenseizoen voor IJsland. Het wordt weer kouder, regenachtiger en winderiger, waardoor het ook een stuk rustiger wordt qua toeristen. Wel is de overgang van de zomer naar de winter maar erg kort en kan het eind september al gaan sneeuwen. Tot die tijd kan je echter genieten van de herfstkleuren en de blauwe bessen.

Boeren drijven in september hun schapen uit het hoogland waardoor je rondom de wegen nog meer schappen te zien krijgt. Soms kan je zelfs helpen om de schapen naar hun winterverblijven te drijven.

De prijzen voor accommodatie en autoverhuur worden weer verlaagd in deze periode, en doordat de nachten weer langer en donkerder worden wordt de kans om het noorderlicht te spotten ook weer groter.

Winter

In de winter ligt er veel sneeuw, ligt de temperatuur rond het vriespunt. Ook is het daglicht erg beperkt vanaf het einde van december tot half januari, daar het in deze periode dagelijks vier uur lang licht is. Ook zijn de binnenlandse wegen afgesloten, en delen van de ringweg worden soms afgesloten bij heftige sneeuwval. Het weer kan plots omslaan naar sneeuwstormen, en bepaalde bezienswaardigheden zijn dan ook gesloten in de winter.

Er zijn echter maar weinig toeristen in dit seizoen, en de prijzen liggen een stuk lager dan in de zomer. Bepaalde activiteiten zoals het rond rijden met een snowmobile en het bezoeken van ijsgrotten kan alleen in de winter, en door de lange en donkere nachten heb je extra veel kans op het noorderlicht. Ook trekken de rendieren in de winter vanuit de hooglanden naar de lager gelegen gebieden, waardoor je meer kans hebt om één van deze dieren te spotten.

Wil jij op reis naar IJsland? Download onze reisgids IJsland met een compleet uitgestippelde voorbeeld route langs alle top bezienswaardigheden van het eiland.
 1. Hoe bereik je IJsland?

Met het vliegtuig

Door de ligging in de Noord-Atlantische Ocean is IJsland op maar twee manieren te bereiken: met het vliegtuig en met de boot. De makkelijkste en snelste manier is dan ook om een rechtstreekse vlucht vanuit Brussel of Amsterdam naar Keflavik Airport te nemen. De vlucht duurt ongeveer drie uur, en het aantal vluchten stijgt bijna jaarlijks. Zo kan je vliegen met de nationale luchtvaartmaatschappij Icelandair, maar ook KLM, British Airlines en Transavia vliegen regelmatig vanuit Nederland en België naar IJsland.

De prijzen voor een vliegticket naar IJsland liggen ook niet hoog, en gemiddeld heb je voor €200 à €250 een retourticket inclusief bagage. Natuurlijk kan de vlucht nog goedkoper zijn als je mooi van tevoren boekt.

Met de boot

Het is echter ook mogelijk om met een boot naar IJsland te reizen. Zo gaat er een verbinding van Smyril Line van Hirtshals in Denemarken naar Seyðisfjörður in IJsland. Je bent hierbij minstens twee dagen op het water, en moet je daarvoor ook nog eerst naar Denemarken rijden. Een voordeel van deze boottocht is dat er ook gestopt wordt op de Faeröer eilanden en het daardoor mogelijk is om ook een paar dagen op deze bijzondere eilanden te verblijven.

De boot is echter een stuk minder goedkoop dan met het vliegtuig, al kan het wel gunstig uitpakken als je met je eigen auto voor langere tijd rond wilt gaan reizen op IJsland.

 1. Welke auto huur ik best? En hoe doe ik dat?

Om een auto te huren op IJsland dien je bij de meeste verhuurders 20 jaar te zijn. Voor het huren van een 4x4 is dit vaak 23 of zelfs 25 jaar. Je dient minstens één jaar in het bezit te zijn van je rijbewijs.

Creditcard met hoge bestedingslimiet

Hou er rekening mee dat je altijd een creditcard nodig hebt om een auto te huren, en dat je een bepaald bedrag als borg op deze kaart moet kunnen reserveren. Voor sommige verhuurders dien je bijvoorbeeld zo’n €1300 borg op de kaart te reserveren, wat niet gaat als je een bestedingslimiet op je kaart hebt staan van €1000.

Verzekering

Let op wat verzekerd is en sluit eventueel een extra verzekering af. Soms verlaagt deze extra verzekering ook het risico op grote kosten in geval van schade, alsook de borg die gereserveerd wordt op je kaart. Let hierbij op dat de schade aan de onderkant van de auto en aan de banden nooit verzekerd kan worden en altijd voor eigen lasten komt te staan. Ook de schade van off-road rijden, wat overigens illegaal is, en schade door het rijden door rivieren is niet te verzekeren.

Gemiddelde kosten

De huurprijzen van de auto’s variëren behoorlijk per model en per seizoen, maar ook per aanbieder. Ga al snel uit van gemiddeld €350 per week, waarbij nog extra kosten komen kijken, zoals een verzekering van €7 à €8 per dag. Ook kan er een toeslag bij komen als de huurder jonger is dan 25 jaar samen met een toeslag voor een eventuele tweede bestuurder. Hou daarnaast nog rekening met een gemiddelde van €200 aan benzinekosten als je het hele eiland rondgaat. Parkeren kan bijna overal gratis, op een paar parkeerplaatsen bij de grootste bezienswaardigheden na.

 1. Geld op IJsland

Op IJsland wordt de IJslandse kroon gebruikt. Omgerekend is 130 ISK ongeveer €1, al kan dit soms meer of minder zijn afhankelijk van de wisselkoers. IJsland is grotendeels vrij van contant geld en je kan dan ook bijna overal met je bankkaart betalen. Nederlandse en Belgische bankpassen van Maestro werken dan ook gewoon in IJsland. Ook je creditcard is gewoon te gebruiken, zolang je hier een pincode bij hebt. Al is het toch aan te raden om een beetje contant geld op zak te hebben voor noodgevallen.

IJsland is geen goedkoop land. Net als de Scandinavische landen liggen de prijzen hoger dan in Nederland en België, waarbij de afgelegen ligging van het eiland niet gunstig is. Veel producten moeten geïmporteerd worden, en zijn gemiddeld twee of zelfs drie keer zo duur dan je gewoon bent. De verse producten die op IJsland zelf geproduceerd worden zijn echter niet altijd goedkoper dan de geïmporteerde producten. Uit eten gaan is ook redelijk prijzig en het is dus goedkoopst als je zelf kookt.

Wanneer je boodschappen doet kan je deze het beste bij supermarkten als Krónan en Bonus doen. Deze zijn goedkoper dan de supermarkten van 10-11. Daarbij is het aan te raden om veel droog voedsel, zoals een pak spaghetti of rijst, en kruiden mee te brengen vanuit Nederland en België. Zo hoef je alleen nog de versproducten te kopen.

Kraanwater is gewoon te drinken in IJsland, en het is dan ook niet nodig om flessen water in te slaan. Het water komt grotendeels van de gletsjers af, en wordt door de lavastenen van de bodem van de rivieren gefilterd. Het is dan ook mogelijk om het natuurlijke water te drinken, zolang je maar de bodem van de rivier of het meer kan zien.

Alcoholische dranken zijn daarnaast ook erg duur. Alcohol wordt streng via de overheid gereguleerd, wat inhoudt dat er een hoge belasting op deze dranken wordt gehoffen. Een biertje kost al snel vijf á zes euro. Alcohol is ook niet te verkrijgen in supermarkten, alleen in overheidsgereguleerde alcoholwinkels.

 1. Waar verblijf je best?

Op hotel

IJsland heeft een zeer breed aanbod aan accommodatie. Zo hoef je niet per sé in een hotel te overnachten, maar kan je ook in een farmstay op het platteland of in een berghut verblijven. Hotels zijn dan ook vooral talrijk in en rondom de steden Reykjavik en Akureyri en daarbuiten alleen maar in de buurt van de grootste toeristentrekkers. Er zijn een aantal ketens die je overal in IJsland kan vinden, maar ook authentieke hotels en zomerhotels die gebruikmaken van de leegstaande panden van scholen in de zomer. Hotels kunnen echter redelijk prijzig zijn, zo betaal je al snel €80 tot €120 per nacht. Meer info en boeken.

Overnachten in het Zuiden van Ijsland? Probeer dan zeker Hotel Laki, budgetvriendelijk, zeer flexibel en lekker ontbijt!

Gasthuizen

Wil je wel de luxe van je eigen verblijf maar dan iets goedkoper, dan zijn gasthuizen een goede oplossing. Deze zijn vaak kleiner en soms zelfs in het huis van een lokaal persoon. Ook kan je in een farmstay verblijven, in een huisje op het platteland of aangrenzend aan een boerderij. Meer info en boeken.

Wij verbleven reeds in het Dimmuborgir Guesthouse, gevestigd op een boerderij naast het meer Mývatn. Dé ideale uitvalsbasis om de omgeving te verkennen. Bovendien helpen de gastheren-en vrouwen bij het regelen van activiteiten bij lokale touroperators.

Hostels

IJsland beschikt daarnaast over meerdere hostels waar je prima kan overnachten voor een klein prijsje. Hierbij heb je vaak de keuze om op slaapzalen te verblijven of om een eigen kamer te huren voor een iets hogere prijs, waarbij je wel het sanitair deelt. Hiervoor betaal je vaak zo’n €30 tot €40 per nacht. Meer info en boeken.

Kamperen

In de zomer is het ook mogelijk om te kamperen op één van de vele campings. Hier kan je terecht met een tentje of met een camper. Ook berghutten zijn alleen in de zomer beschikbaar, en hiervoor dien je vaak ook je eigen slaapzak mee te dragen. Voor een camping of berghut ben je wel het minst kwijt van alle accommodatiemogelijkheden. Meer info en boeken.

Nog geen verblijf tijdens je bezoek aan Ijsland? Bekijk alvast onze favoriete verblijven!
 1. Praktische tips!

Boek alles op tijd van tevoren

Door de grote groei in het toerisme is IJsland niet goed voorbereid op de grote vraag, waardoor hotels snel vol komen te zitten en de goedkopere auto’s al snel verhuurd zijn. Boek minstens drie maanden van tevoren als je enige keuze wilt hebben in accommodatie en huurauto’s, maar doe dit het best direct na het boeken van je reis.

IJsland hoort niet bij de Europese Unie, maar toch valt bellen en het gebruik van mobiele data in IJsland binnen de bundel voor je telefoon. Check dit voor de zekerheid wel even.

Engels wordt overal gesproken

In IJsland wordt IJslands gesproken, een afstamming van het oude Noors dat amper is geëvolueerd door de geïsoleerde ligging. Het lijkt dan ook meer op de oude Scandinavische talen en het oude Engels van duizend jaar geleden dan op de huidige vormen van deze talen. Gelukkig spreken IJslanders ook zo goed als allemaal Engels.

Sla altijd extra eten in als je boodschappen doet of aan het tanken bent

Je kan in sommige delen van IJsland voor langere tijd geen winkel of tankstation tegenkomen. Ook is het aan te raden om je boodschappen op voorhand te doen en in de auto mee te nemen.

Wees altijd goed voorbereid voor het onvoorspelbare IJslandse weer

Het weer kan opeens omslaan van een zonnige dag naar stortende regen, en ook in de zomer kan het sneeuwen. Laat je paraplu thuis en neem in plaats daarvan een regenpak mee, want door de harde winden kan het soms horizontaal regenen.

 1. Mis niets tijdens jouw verblijf op IJsland met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in IJsland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids IJsland met 99 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids IJsland.

IJsland

Gratis reisgids IJsland downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 4 februari 2024 - Peter

Aanrader.

- 9 maart 2023 - Bert-Jan Knaap

Wederom een prima handleiding voor een reis naar Ijsland. Ik denk dat niet veel mensen de gehele rondrit doen omdat dat vaak net te lang is. Mooie locaties. Een van onze favorieten was het uitzicht bij punt 57 (Svörtuloft vuurtoren). Exacte locatie: 64.867180, -24.040864). Je kunt hier parkeren lang de weg.

- 14 februari 2023 - Olivier Bats

Ik dacht een idee te hebben over IJsland, maar na de reisgids heb ik veel meer geleerd en gaan we onze reis helemaal anders aanpakken. Zeer goeie informatie 🙏

- 14 augustus 2022 - Jannie Buutkamp

Het is een duidelijke informatieve reisgids..

- 22 februari 2022 - Ingrid Slegers

We moeten nog gaan 🤣

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?