Dé 25 x bezienswaardigheden in IJsland bezoeken + Gratis reisgids

Volledige reisgids kopen voor € 10

Dé 25 x bezienswaardigheden in IJsland bezoeken + Gratis reisgids

14 januari 2021 in IJsland3 reacties

IJsland heeft een heel diverse en spectaculaire natuur waar je heel wat bezienswaardigheden kan vinden. Het gebied is makkelijk te bereiken en het hele jaar toegankelijk wat er voor zorgt dat er het heel wat toeristen naar hier trekken. In het Zuiden is vooral de Golden Circle heel populair maar er is nog zo veel meer te zien. Wij hebben alvast een overzicht gemaakt van de bezienswaardigheden die je zeker moet zien in Zuid-IJsland.

Alles voor je rondreis IJsland

Je vliegtickets IJsland voordelig online boeken

De snelste en meest voor de hand liggende manier om op IJsland te geraken is met het vliegtuig. Vanuit Brussel of Amsterdam ben met een vlucht van 3 uur op de luchthaven van Keflavík, zo'n 30 km van de hoofdstad Reykjavík. Goedkope een vliegticket zoeken? Gebruik de site van Momondo of Skyscanner. Doorgaans moet je op zo'n € 175 rekenen voor een heen- en terugvlucht.

Op rondreis met een pakketreis of touroperator?

We schreven een complete reisgids IJsland om je rondreis te helpen voor te bereiden. Het organiseren vergt wel de nodige tijd om alles op te zoeken, je route uit te stippelen en alle hotels te boeken. Kies je voor comfort en zekerheid dan is het een goede keuze om een pakketreis te boeken. Je betaalt dan 1 vaste prijs en alle verblijven, huurauto en excursies zijn in begrepen in deze prijs. Hieronder een overzicht van enkele aanbieders

 • Bij Pharos reizen kan je fly-en-drive rondreizen naar IJsland boeken van 5 tot 22 dagen. Prijzen starten bij € 662 , vlucht vanuit Brussel of Amsterdam inbegrepen. Bekijk het aanbod
 • Djoser: Heeft zowel familiereizen als fiets-en wandelreizen op IJsland en dit van 7 tot 13 dagen. Hier betaal je ongeveer € 1800/per persoon, incl vlucht. Lees meer info
 • Bij Connections kan je op winterbreak naar IJsland, dit kan al vanaf € 699/pp incl. vlucht. Dit is voor een korte vakantie van 4 dagen. Bekijk het aanbod
 • Vertrek je vanuit Nederland? Dan kan je bij Kras al een rondreis boeken vanaf € 753, dit is een fly-en-drive vakantie 7 dagen. Bekijk deze vakantie

Inhoud artikel

 1. Walvissen spotten vanuit Reykjavik

Vanuit de hoofdstad Reykjavik vertrekken het hele jaar door walvistochten. Zo kan je hier vandaan bruinvissen, dwergvinvissen en dolfijnen spotten, maar ook bultruggen worden vaak gespot in het water voor Reykjavik.

Graag een walvistour vanuit de haven van Reykjavik doen? Je gaat op walvissafari vanaf € 79 per persoon.

 1. Blue Lagoon bezoeken

De Blue Lagoon is de bekendste warmwaterbron van IJsland en één van de meest bezochte attracties van het eiland. Het warme en helderblauwe water zorgt voor een welness in de open lucht en voor prachtige plaatjes. Daarnaast zou het water een helende werking hebben en kan je met moddermaskers en massages heerlijk relaxen. Veel mensen beginnen of eindigen hun bezoek aan IJsland dan ook in de Blue Lagoon. Een dagje ontspannen in het water van het bad is zeker aan te raden!

 1. Seljalandsfoss waterval

De Seljalandsfoss waterval ligt aan de rivier de Seljalandsá. De waterval is 60 meter hoog en valt recht naar beneden op de voormalige kustlijn waardoor er zich een klein meertje heeft gevormd, middenin het groene weiland. Langs een paadje kan je achter de waterval doorlopen tot in een grot, vanwaar je door de waterval heen kan kijken: een heel bijzonder uitzicht. Pas wel op want het paadje ligt er glad bij.

De Seljalandsfoss waterval wordt ‘s nachts verlicht wat zorgt voor een bijzonder schouwspel. Je kan ook ‘s avonds en ‘s nachts de waterval vrij bezoeken.

Onze tip: Wil je graag een georganiseerde tour doen op IJsland en de Seljalandsfoss waterval bezoeken? Bekijk de mogelijkheden hier en boek online.

 1. Þórsmörk National Park

Þórsmörk National Park kreeg zijn naam door de Vikings die zich hier vestigden en werd genoemd naar hun god Thor. Je kan er een wandeling maken naar de waterval in de Stakkholtsgjá canyon. Deze spectaculaire groene canyon is ongeveer 2 km lang en tot 100 meter diep. De waterval valt er als het ware uit de lucht.
Tijdens de wandeling moet je enkele beekjes oversteken door van steen naar steen te springen. Erg leuk!

Heb je nog wat tijd over dan kan je ook nog de Þórsmörk panorama wandeling doen die leidt naar de top van de Valahnúkur vanwaar je een 360° uitzicht hebt over Þórsmörk. Stop onderweg zeker bij de Gígjökull gletsjertong, deel van de Eyjafjallajökull en de thuisbasis van de Katla vulkaan (de meest actieve vulkaan op IJsland).

 1. Seljavallalaug zwembad

Het Seljavallalaug zwembad werd gebouwd in 1923 om de lokale bevolking te leren zwemmen. Je kan er heerlijk outdoor zwemmen terwijl je geniet van de spectaculaire omgeving. Het zwembad is gebouwd naast een rotswand en wordt gevuld met water dat komt uit een natuurlijke warmwaterbron. Het meet 25 meter bij 10 meter en beschikt over (primitive) kleedkamers. Het zwembad is altijd open en gratis.

 1. Skógafoss waterval

De Skógafoss waterval is met z'n 60 meter hoog en 25 meter breed zonder twijfel een van de mooiste watervallen op IJsland. Ze ligt in het plaatsje Skógar dat aan de Skóga rivier ligt, vandaar de naam… Net zoals bij andere watervallen in deze streek, valt het water naar beneden op de voormalige kustlijn. Deze trok zich tijdens de laatste ijstijd terug doordat de grondlagen in de regio omhoog werden gedrukt. Ze bevindt zich nu 5 km landinwaarts. De vroegere kliffen vormen zo een duidelijk barrière tussen het laagland en het hoogland.

Legende van regenbogen en goudpotten

Aan de Skógafoss waterval is een legende verbonden. Het verhaal doet trouwens nog steeds de ronde, en gaat als volgt: Þrasi Þórólfsson, een van de eerste Vikings die het land veroverde, zou achter de waterval een goudschat verborgen hebben. Lokale bewoners slaagden erin om de kist met goud enkele jaren later terug te vinden, maar ze konden enkel de ring waarmee de kist gedragen kon worden, vastpakken. De kist verdween in het niets, en enkel de ring bleef over. Volgens de overlevering werd deze aan de plaatselijke kerk geschonken.

 1. Skógar Museum

Het Skógar Museum bevindt zich aan de rechterkant van de Skógafoss waterval. Het werd in 1949 opgericht, en bestaat uit drie delen en 6 historische gebouwen. Je kan er meer dan 15.000 lokale (historische) kunstvoorwerpen bezichtigen. In de replica turfhuizen waan je je soms in de tijd van de Vikings en ervaar je hoe IJslanders leefden door de eeuwen heen. Er is ook een souvenirwinkel en cafetaria te vinden.

Onze tip: Overnachten in het zuiden van IJsland? Probeer dan zeker Hotel Laki, budgetvriendelijk, zeer flexibel en lekker ontbijt!
 1. Vliegtuigwrak van Solheimasandur

In 1973 stortte een Amerikaanse Navy DC-3 neer op het zwarte strand van Solheimasandur, doordat het zonder brandstof kwam te zitten. Er is geen weg die rechtstreeks naar het wrak loopt en er zijn geen wegwijzers naar toe. Je kan de plek enkel te voet bereiken. Het wrak ligt op privéland en de eigenaar heeft sinds maart 2016 een verbod ingevoerd om nog met een voertuig naar het wrak te rijden. Te voet kan je er wel nog naar toe, je kan er ook naartoe met een quad tour, is een aan te raden ervaring.

 1. Dyrhólaey

Dyrhólaey (“eiland met een sleutelgat”) is een klif van 120 meter hoog en heeft een groot gat in de vorm van een sleutelgat waardoor het zeewater vrij door kan stromen. Vanop de klif heb je een spectaculair uitzicht over de omgeving. Je kan ook het lager gelegen plaatjse Dyrhólaey bezoeken. Daar heb je een uitstekend uitzicht over het zwarte, vulkanische strand.

In de lente en zomer is dit trouwens een gekende broedplaats van papegaaiduikers (puffins in het engels). De toegang tot het gebied is daarom soms (mei-juni) beperkt, zodat de vogels niet gestoord worden tijdens het broeden. Papegaaiduiker tours kan je online boeken.

 1. Het zwarte strand van Reynisfjara

Reynishverfi is een lang kiezelstrand aan de westelijke kant van de klif en wordt gekenmerkt door vele rijen basaltzuilen. Deze zuilen geven het strand een adembenemend uitzicht. Ongeveer halverwege op weg naar de kustlijn ligt de grot Hálsanefeshellir.

Wie langs het strand wil wandelen, doet dit het best bij laagtij. Het strand is dan het gemakkelijkst bereikbaar. Sowieso is het aan te raden om de getijden goed in het oog te houden, zodat je je niet laat verrassen door het wassende zeewater.

De legende van de 3 trollen van Reynisdrangar

Aan het zwarte strand vind je ook de Reynisdrangar: drie rotspilaren die voor de kust tot 66 meter boven de zee uittornen. Aan de pilaren is een legende verbonden. Volgens het verhaal werden de pilaren gebouwd door 3 trollen die Skessudrangur, Laddrangur en Langhamar heetten en die ‘s nachts een schip met drie masten uit de zee probeerden te sleuren. Ze slaagden er echter maar niet in om het vaartuig volledig op het droge te brengen. De volgende ochtend kwam de zon vroeger op dan verwacht. Iedereen die “The Hobbit” gelezen heeft, weet wat er dan gebeurd: de trollen veranderden in de drie naaldvormige pilaren. Er bestaan verschillende varianten op deze legende.

 1. Vík

Het kleine dorpje Vík is gelegen aan de voet van de Mýrdalsjökull gletsjer (ligt op de Katla vulkaan). Stop zeker eens aan het kerkje van het dorp, en nee de tijd om te genieten van het mooie uitzicht over de rotsen en omgeving.

 1. Lavavelden van Eldhraun

De lavavelden van Eldhraun zijn het gevolg van wat waarschijnlijk de grootste vulkaanuitbarsting in de geschiedenis was: de uitbarsting van de vulkaan Lakagígar die duurde van 8 juni 1783 tot 7 februari 1784. Hij staat bekend onder de naam Skaftareldar, wat “rivierbranden van Skafta” betekent. Het was werkelijk een apocalyptische gebeurtenis met verstrekkende gevolgen. Zo kreeg IJsland te kampen met tal van ziektes, 50% van het vee stierf, er waren mislukte oogsten en er heerste algemene hongersnood. 25% van de bevolking stierf.

Ook andere landen in Europa hadden onder de uitbarsting te lijden. Door de fall out van vulkaanas, kende Groot-Brittannië in deze periode zandstormen en werd het zonlicht tegengehouden. Ook in andere landen mislukte de oogst en heerste er hongersnood. Mogelijk leidde de uitbarsting ook tot droogte in veraf gelegen landen zoals India. Sommige historici gaan zelfs zover door te stellen dat de vulkaanuitbarsting mee aan de basis ligt van de Franse revolutie in 1789.

Veel lavavelden zijn bedekt door mos. Stap zeker eens uit om eraan te voelen. In de zomer zijn er ook dagelijks rondleidingen vanaf Kirkjubaejarklaustur.

 1. Thingvellir Nationaal Park

Thingvellir Nationaal Park, is één van de drie nationale parken van IJsland en ligt in het zuidwesten van het IJland. Het park is onderdeel van de Golden Circle en is hierdoor ook één van de meest toeristische bestemmingen van het eiland. Thingvellir Nationaal Park is de belangrijkste historische locatie van het land bevat enkele zeer bijzonder geologisch bezienswaardigheden.

Bezienswaardigheden in het Thingvellir Nationaal Park

 • Zo kan je er de 20 meter hoge Öxarárfoss waterval bezoeken, ideaal tijdens een wandeling door de Almannagjá kloof naar de Thingvallakirkja.
 • De Almannagjá of alle-mensen-kloof ligt aan de rand van de Amerikaanse plaat. De kloof wordt omringd door een imponerende rotsmuur die symbool staat voor de scheiding tussen de twee continenten.
 • Het Thingvallakirkja een prachtig wit kerkje verscholen tijdens de naaldbomen.
 • Silfra: ga duiken of snorkelen tussen de continenten, een zeer bijzondere ervaring! Boek je tour hiervoor zeker online. (lees ook onze blogpost over snorkelen in Silfra)
 1. Keldur Turfhuizen

Keldur is zeker de moeite waard voor een omweg. De site ligt nabij de Hekla vulkaan, en bestaat uit 20 turfconstructies, met o.a. een boerderij van bijna 1000 jaar oud. Over deze site wordt meermaals gesproken in de historische Njal’s Saga. De Keldur hal werd waarschijnlijk bewoond door Jon Loftsson, een religieuze leider uit de 12e eeuw. De turfhuizen in Keldur zijn uniek voor de regio. Het meest opvallende is echter de openbare hal die meerdere kamers heeft en waar je een smalle geheime ontsnappingtunnel kan vinden in de heuvel. Deze tunnel werd bij toeval ontdekt in 1932.

 1. Fjaðrárgljúfur kloof

De Fjaðrárgljúfur canyon is 2 km lang en 100 meter hoog. De kloof zelf ontstond zo’n 9000 jaar geleden aan het eind van de laatste ijstijd, toen de ijskap zich terugtrok en de huidige kloof verder uitschuurde. De natuurlijke plateaus aan de beide kanten van de kloof geven een idee van het vroegere waterpeil en de initiële locatie van het meer.

 1. De Kirkjugólfið (kerkvloer)

Kirkjugólfið is een oppervlakte van 80 vierkante meter met 6-vormige basaltzuilen. Het lijkt bijna alsof hier ooit een kerk gestaan heeft, met de vloer als enig overblijfsel maar niets is minder waar. De zuilen zijn allemaal natuurlijk gevormd en ontstaan doordat lava zeer langzaam afkoelt en zo kan kristaliseren. In de vloer zit er ook één zuil met 10 hoeken. Kan je hem vinden?

 1. Vatnajökull National Park

Vatnajökull National Park is het op één na grootste nationale park van IJsland. Je kan er onder andere de beroemde Svartifoss waterval, de vallei Mörsárdalur en de gletsjer Skaftafellsjökull bezoeken. Dankzij het milde klimaat in de regio is het één van de weinige plaatsen op IJsland waar je een natuurlijk bos kan vinden. Je kan het park bezoeken vanaf de ruime parking en het informatiecentrum.

Er zijn meerdere wandelroutes en trektochten beschikbaar. Als je de tijd hebt, moet je zeker eens een wandeling over de gletsjer maken. In het bezoekerscentrum is er ook een film te zien over de uitbarsting van de Bárðarbunga vulkaan in 1996.

Ooit al eens door een ijsgrot willen wandelen?

Aan de zuidkant van de Vatnajökull zijn er verschillende, spectaculaire en fotogenieke ijsgrotten, die je begeleid kan bezoeken. Je moet op voorhand reserveren. Omdat het uit veiligheidsoverwegingen moet vriezen, is deze activiteit enkel te doen tijdens de wintermaanden, van oktober tot maart. Breng een paar goede laarzen of wandelschoenen mee; je krijgt immers stijgijzers aangemeten, essentieel om je veilig in de ijsgrot te kunnen bewegen. Vergeet ook niet om warme kleding te dragen. Lees hier meer over ons bezoek aan de ijsgrotten op IJsland.

IJsgrotten bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Bekijk de daguitstappen en tours naar de IJsgrotten.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

 1. Jökulsárlón gletsjermeer

Het gletsjermeer van Jökulsárlón ontstond in de jaren 1934-1935, en blijft steeds groter worden. Het had aanvankelijk een oppervlakte van 7,9 km², maar is ondertussen al minstens 23 km². Het meer is op sommige plaatsen 250 meter diep en daarmee ook het diepste meer van het land. Het Jökulsárlón gletsjermeer wordt slechts door een heel smalle landstrook gescheiden van de Atlantische oceaan.

De Jökulsá á Breiðamerkursandi rivier voert het smeltwater en de ijsbrokken af naar de Atlantische oceaan. Ook hier kan je per boot of amfibievoertuig het meer verkennen. Tijdens een rondvaart tussen de ijsbergen kan je zelfs proeven van het ijs dat hier tot 1000 jaar oud kan zijn, en heel af en toe kan je zeehonden spotten.

 1. Nog meer tours en excursies in Zuid-IJsland

Het zuiden van IJsland is een waar paradijs voor iedereen die graag de pure natuur wil ontdekken. Of je nu een ijsgrot wil bezoeken, in een uitgedoofde vulkaan wil afdalen of met een sneeuwscooter over een glesjer wil rijden. Het kan allemaal op IJsland. Bekijk alle tours en excursies online en beleef de reis van je leven!

 1. In welk seizoen reis je best naar IJsland?

IJsland is het hele jaar door te bezoeken, maar elk seizoen heeft natuurlijk zijn voor- en nadelen. Zo is het in de zomermaanden warmer en langer licht, maar heb je bijna geen kans op het noorderlicht en is het er erg druk. Daarentegen is het in de winter erg koud en bepaalde bezienswaardigheden niet te bereiken zijn, maar de kans op het noorderlicht juist weer erg groot is. Wat de beste reistijd is, hangt dan ook eigenlijk af van wat je in IJsland wilt zien en doen. We hebben per seizoen de voor- en nadelen even voor je op een rijtje gezet.

Lente

In de lente kleurt IJsland langzaam van een sneeuwwit landschap naar een felgroen. De sneeuw smelt weg en maakt plaats voor paarse lupines en knalgroen mos. De dagen worden weer langer en de temperatuur stijgt.

In de lente komen ook weer verschillende vogelsoorten naar het eiland om te paren en hun eieren uit te broeien, en vanaf april zijn bijvoorbeeld de papegaaiduikers te zien. Ook de meeste walvissoorten komen in de lente weer naar de wateren rondom IJsland.

Ook heb je in de maanden april en mei nog kans op het noorderlicht. Zo heb je ook nog het voordeel omdat de lente als een tussenseizoen gezien wordt, de prijzen voor accommodatie en autoverhuur lager liggen dan tijdens het hoogseizoen. Wel is het binnenland vaak nog gesloten in de lente, afhankelijk van hoe streng de winter was.

Zomer

In de zomer blijft het lang licht op IJsland, waardoor je eind juni zelfs kan genieten van de middernachtzon. Dat betekent echter wel dat de kans op het noorderlicht zo goed als onbestaand is in de zomer. Wel wordt het in de zomer warmer, met temperaturen tussen de 10 en 20 °C. Door de temperatuurstijging valt er geen sneeuw en minder regen, waardoor de binnenlanden van IJsland gewoon toegankelijk zijn.

Het eiland wordt in de zomer bewoond door vele soorten vogels die tegen het einde van de periode pas weer vertrekken naar warmere gebieden, ook verblijven er meer walvissoorten rondom IJsland in de zomer. Daarnaast zie je overal de schapen en de IJslandse paarden buiten staan.

Helaas betekent de zomer ook het hoogseizoen voor IJsland en is het bij alle bezienswaardigheden erg druk. Ook liggen de prijzen voor accommodatie en huurauto’s een stuk hoger.

Herfst

De herfst is een tussenseizoen voor IJsland. Het wordt weer kouder, regenachtiger en winderiger, waardoor het ook een stuk rustiger wordt qua toeristen. Wel is de overgang van de zomer naar de winter maar erg kort en kan het eind september al gaan sneeuwen. Tot die tijd kan je echter genieten van de herfstkleuren en de blauwe bessen.

Boeren drijven in september hun schapen uit het hoogland waardoor je rondom de wegen nog meer schappen te zien krijgt. Soms kan je zelfs helpen om de schapen naar hun winterverblijven te drijven.

De prijzen voor accommodatie en autoverhuur worden weer verlaagd in deze periode, en doordat de nachten weer langer en donkerder worden wordt de kans om het noorderlicht te spotten ook weer groter.

Winter

In de winter ligt er veel sneeuw, ligt de temperatuur rond het vriespunt. Ook is het daglicht erg beperkt vanaf het einde van december tot half januari, daar het in deze periode dagelijks vier uur lang licht is. Ook zijn de binnenlandse wegen afgesloten, en delen van de ringweg worden soms afgesloten bij heftige sneeuwval. Het weer kan plots omslaan naar sneeuwstormen, en bepaalde bezienswaardigheden zijn dan ook gesloten in de winter.

Er zijn echter maar weinig toeristen in dit seizoen, en de prijzen liggen een stuk lager dan in de zomer. Bepaalde activiteiten zoals het rond rijden met een snowmobile en het bezoeken van ijsgrotten kan alleen in de winter, en door de lange en donkere nachten heb je extra veel kans op het noorderlicht. Ook trekken de rendieren in de winter vanuit de hooglanden naar de lager gelegen gebieden, waardoor je meer kans hebt om één van deze dieren te spotten.

 1. Hoe bereik je IJsland?

Met het vliegtuig

Door de ligging in de Noord-Atlantische Ocean is IJsland op maar twee manieren te bereiken: met het vliegtuig en met de boot. De makkelijkste en snelste manier is dan ook om een rechtstreekse vlucht vanuit Brussel of Amsterdam naar Keflavik Airport te nemen. De vlucht duurt ongeveer drie uur, en het aantal vluchten stijgt bijna jaarlijks. Zo kan je vliegen met de nationale luchtvaartmaatschappij Icelandair, maar ook KLM, British Airlines en Transavia vliegen regelmatig vanuit Nederland en België naar IJsland.

De prijzen voor een vliegticket naar IJsland liggen ook niet hoog, en gemiddeld heb je voor €200 à €250 een retourticket inclusief bagage. Natuurlijk kan de vlucht nog goedkoper zijn als je mooi van tevoren boekt.

Met de boot

Het is echter ook mogelijk om met een boot naar IJsland te reizen. Zo gaat er een verbinding van Smyril Line van Hirtshals in Denemarken naar Seyðisfjörður in IJsland. Je bent hierbij minstens twee dagen op het water, en moet je daarvoor ook nog eerst naar Denemarken rijden. Een voordeel van deze boottocht is dat er ook gestopt wordt op de Faeröer eilanden en het daardoor mogelijk is om ook een paar dagen op deze bijzondere eilanden te verblijven.

De boot is echter een stuk minder goedkoop dan met het vliegtuig, al kan het wel gunstig uitpakken als je met je eigen auto voor langere tijd rond wilt gaan reizen op IJsland.

 1. Welke auto huur ik best? En hoe doe ik dat?

Om een auto te huren op IJsland dien je bij de meeste verhuurders 20 jaar te zijn. Voor het huren van een 4x4 is dit vaak 23 of zelfs 25 jaar. Je dient minstens één jaar in het bezit te zijn van je rijbewijs.

Creditcard met hoge bestedingslimiet

Hou er rekening mee dat je altijd een creditcard nodig hebt om een auto te huren, en dat je een bepaald bedrag als borg op deze kaart moet kunnen reserveren. Voor sommige verhuurders dien je bijvoorbeeld zo’n €1300 borg op de kaart te reserveren, wat niet gaat als je een bestedingslimiet op je kaart hebt staan van €1000.

Verzekering

Let op wat verzekerd is en sluit eventueel een extra verzekering af. Soms verlaagt deze extra verzekering ook het risico op grote kosten in geval van schade, alsook de borg die gereserveerd wordt op je kaart. Let hierbij op dat de schade aan de onderkant van de auto en aan de banden nooit verzekerd kan worden en altijd voor eigen lasten komt te staan. Ook de schade van off-road rijden, wat overigens illegaal is, en schade door het rijden door rivieren is niet te verzekeren.

Gemiddelde kosten

De huurprijzen van de auto’s variëren behoorlijk per model en per seizoen, maar ook per aanbieder. Ga al snel uit van gemiddeld €350 per week, waarbij nog extra kosten komen kijken, zoals een verzekering van €7 à €8 per dag. Ook kan er een toeslag bij komen als de huurder jonger is dan 25 jaar samen met een toeslag voor een eventuele tweede bestuurder. Hou daarnaast nog rekening met een gemiddelde van €200 aan benzinekosten als je het hele eiland rondgaat. Parkeren kan bijna overal gratis, op een paar parkeerplaatsen bij de grootste bezienswaardigheden na.

 1. Geld op IJsland

Op IJsland wordt de IJslandse kroon gebruikt. Omgerekend is 130 ISK ongeveer €1, al kan dit soms meer of minder zijn afhankelijk van de wisselkoers. IJsland is grotendeels vrij van contant geld en je kan dan ook bijna overal met je bankkaart betalen. Nederlandse en Belgische bankpassen van Maestro werken dan ook gewoon in IJsland. Ook je creditcard is gewoon te gebruiken, zolang je hier een pincode bij hebt. Al is het toch aan te raden om een beetje contant geld op zak te hebben voor noodgevallen.

IJsland is geen goedkoop land. Net als de Scandinavische landen liggen de prijzen hoger dan in Nederland en België, waarbij de afgelegen ligging van het eiland niet gunstig is. Veel producten moeten geïmporteerd worden, en zijn gemiddeld twee of zelfs drie keer zo duur dan je gewoon bent. De verse producten die op IJsland zelf geproduceerd worden zijn echter niet altijd goedkoper dan de geïmporteerde producten. Uit eten gaan is ook redelijk prijzig en het is dus goedkoopst als je zelf kookt.

Wanneer je boodschappen doet kan je deze het beste bij supermarkten als Krónan en Bonus doen. Deze zijn goedkoper dan de supermarkten van 10-11. Daarbij is het aan te raden om veel droog voedsel, zoals een pak spaghetti of rijst, en kruiden mee te brengen vanuit Nederland en België. Zo hoef je alleen nog de versproducten te kopen.

Kraanwater is gewoon te drinken in IJsland, en het is dan ook niet nodig om flessen water in te slaan. Het water komt grotendeels van de gletsjers af, en wordt door de lavastenen van de bodem van de rivieren gefilterd. Het is dan ook mogelijk om het natuurlijke water te drinken, zolang je maar de bodem van de rivier of het meer kan zien.

Alcoholische dranken zijn daarnaast ook erg duur. Alcohol wordt streng via de overheid gereguleerd, wat inhoudt dat er een hoge belasting op deze dranken wordt gehoffen. Een biertje kost al snel vijf á zes euro. Alcohol is ook niet te verkrijgen in supermarkten, alleen in overheidsgereguleerde alcoholwinkels.

 1. Waar verblijf je best?

Op hotel

IJsland heeft een zeer breed aanbod aan accommodatie. Zo hoef je niet per sé in een hotel te overnachten, maar kan je ook in een farmstay op het platteland of in een berghut verblijven. Hotels zijn dan ook vooral talrijk in en rondom de steden Reykjavik en Akureyri en daarbuiten alleen maar in de buurt van de grootste toeristentrekkers. Er zijn een aantal ketens die je overal in IJsland kan vinden, maar ook authentieke hotels en zomerhotels die gebruikmaken van de leegstaande panden van scholen in de zomer. Hotels kunnen echter redelijk prijzig zijn, zo betaal je al snel €80 tot €120 per nacht.

Gasthuizen

Wil je wel de luxe van je eigen verblijf maar dan iets goedkoper, dan zijn gasthuizen een goede oplossing. Deze zijn vaak kleiner en soms zelfs in het huis van een lokaal persoon. Ook kan je in een farmstay verblijven, in een huisje op het platteland of aangrenzend aan een boerderij.

Hostels

IJsland beschikt daarnaast over meerdere hostels waar je prima kan overnachten voor een klein prijsje. Hierbij heb je vaak de keuze om op slaapzalen te verblijven of om een eigen kamer te huren voor een iets hogere prijs, waarbij je wel het sanitair deelt. Hiervoor betaal je vaak zo’n €30 tot €40 per nacht.

Kamperen

In de zomer is het ook mogelijk om te kamperen op één van de vele campings. Hier kan je terecht met een tentje of met een camper. Ook berghutten zijn alleen in de zomer beschikbaar, en hiervoor dien je vaak ook je eigen slaapzak mee te dragen. Voor een camping of berghut ben je wel het minst kwijt van alle accommodatiemogelijkheden.

 1. Praktische tips!

Boek alles op tijd van tevoren. Door de grote groei in het toerisme is IJsland niet goed voorbereid op de grote vraag, waardoor hotels snel vol komen te zitten en de goedkopere auto’s al snel verhuurd zijn. Boek minstens drie maanden van tevoren als je enige keuze wilt hebben in accommodatie en huurauto’s, maar doe dit het best direct na het boeken van je reis.

IJsland hoort niet bij de Europese Unie, maar toch valt bellen en het gebruik van mobiele data in IJsland binnen de bundel voor je telefoon. Check dit voor de zekerheid wel even.

In IJsland wordt IJslands gesproken, een afstamming van het oude Noors dat amper is geëvolueerd door de geïsoleerde ligging. Het lijkt dan ook meer op de oude Scandinavische talen en het oude Engels van duizend jaar geleden dan op de huidige vormen van deze talen. Gelukkig spreken de meeste IJslanders ook gewoon Engels.

Sla altijd extra eten in als je boodschappen doet of aan het tanken bent. Je kan in sommige delen van IJsland voor langere tijd geen winkel of tankstation tegenkomen. Ook is het aan te raden om je boodschappen op voorhand te doen en in de auto mee te nemen.

Wees altijd goed voorbereid voor het onvoorspelbare IJslandse weer. Het weer kan opeens omslaan van een zonnige dag naar stortende regen, en ook in de zomer kan het sneeuwen. Laat je paraplu thuis en neem in plaats daarvan een regenpak mee, want door de harde winden kan het soms horizontaal regenen.

 1. Waar overnachten in het zuiden van IJsland

Onze tip: Overnachten in het zuiden van IJsland? Probeer dan zeker Hotel Laki, budgetvriendelijk, zeer flexibel en lekker ontbijt!
 1. Mis niets tijdens jouw verblijf op IJsland met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in IJsland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids IJsland met 99 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids IJsland.

IJsland

Gratis reisgids IJsland downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 22 november 2020 - Mojca Fastré

Jullie zijn steeds één van de reisgidsen die ik steeds raadpleeg bij het uitstippelen van mijn reis. Deze gids is een hele goeie basis om van start te gaan. Het geeft mij de mogelijkheid om gemakkelijk de bezienswaardigheden onder de loep te nemen en uit te breiden. Bedankt!

- 4 november 2019 - Vandecasteele Peter

kort en bondig en duidelijk omschreven!

- 18 maart 2019 - Mélanie Lafontaine

Deze reisgids was echt een grote meerwaarde bij het voorbereiden van mijn trip naar IJsland. Heel praktisch en veel bruikbare tips maar toch nog overzichtelijk! Good job!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?