10 x daguitstappen en excursies vanuit Belfast: Giant's Causeway, Game of Thrones + tickets

Volledige reisgids kopen voor € 10

10 x daguitstappen en excursies vanuit Belfast: Giant's Causeway, Game of Thrones + tickets

8 februari 2024 in Ierland1 reactie

10 daguitstappen en excursies in Noord-Ierland vanaf Belfast + tours

Ben je enkele dagen op stedentrip in Belfast? Belfast leent zich uitstekend als uitvalsbasis om meer bezienswaardigheden in Noord-Ierland te bezoeken.

Ben je nog op zoek naar inspiratie voor een leuke daguitstap? Wij hebben voor jou een overzicht gemaakt van de leukste tours en excursies die je kan doen vanuit Belfast.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Noord-Ierland

Duur1 - 3 dagen ()
Vliegtickets3u vliegen naar Belfast (BFS) rechtstreeks, vliegtickets vergelijken bij Cheaptickets
FerryMet de boot vanuit België of Nederland naar Ierland?
VerblijvenOvernachtingen voor je bezoek aan Noord-Ierland:
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
HuurautoIn Ierland is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij SunnyCars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)

Inhoud artikel

  1. Kaartje met de mooiste plekjes in Noord-Ierland

  1. The Giant's Causeway: reuzen en basaltzuilen

The Giant's Causeway is met stip de bekendste bezienswaardigheid van Noord-Ierland. Dit fascinerende natuurlijk fenomeen was een inspiratiebron voor menige mythe en legende.

De bijzondere Giant's Causeway basaltzuilen in dit gebied zijn ontstaan door een oude vulkaanuitbarsting, al is de alternatieve uitleg misschien leuker. De causeway zou volgens de legende namelijk aangelegd zijn door de reus Fionn Mac Cumhaill, die een uitdaging was aangegaan om met de Schotse reus Benandonner te vechten. Om tot bij hem te komen, zou hij dit pad naar Schotland gemaakt hebben, over het Noorderkanaal heen.

Er bestaan verschillende versies van het verhaal. In één ervan verstopt Fionn zich voor Benandonner wanneer hij zich realiseert hoeveel groter die laatste is. Oonagh, de vrouw van Fionn, verkleedde Fionn daarop als baby en legde hem in een wieg. Toen Benandonner de grootte van de “baby” zag, raakte hij in paniek bij de gedachte hoe groot de vader wel niet moest zijn, en zette het op een lopen. Tijdens zijn vlucht vernielde hij de weg achter zich.

De Giant’s Causeway komt overeen met een Schots gebied met basaltzuilen, aan Fingal’s Cave op het eiland Staffa. Dit heeft waarschijnlijk de legendes gevoed.

TICKETS: Zelf de bijzondere basaltzuilen van de Giant's Causeway bezoeken? Boek hier je daguitstap vanuit Belfast naar The Giant's Causeway.

  1. Ierse whiskey in de Old Bushmills Distillery

Old Bushmills Distillery is de oudste stokerij van Ierland. Al generaties lang – meer dan 400 jaar – worden hier kleine hoeveelheden ambachtelijke Ierse whiskey vervaardigd. Sinds 1784 is Old Bushmills Distillery erkend als handelsmerk. In 1885 werd de distilleerderij gedeeltelijk verwoest in een grote brand, maar al snel werd er terug whiskey gebrouwen.

Bushmills Whiskey wordt meermaals in literaire werken vermeld, zo ook in James Joyce’s Ulysses. Sinds 2008 vind je Bushmills ook terug op de nieuwe bankbiljetten van de Bank of Ireland. Je kan de stokerij met een begeleide rondleiding bezoeken, uiteraard ook met een proevertje. Meer info op de website.

LEESTIP: Ontdek hier nog meer whiskey stokerijen in Ierland.

  1. Game of Thrones locaties in Noord-Ierland

Liefhebbers van de alombekende HBO-serie Game of Thrones? Dan zal het je vast wel weten dat heel wat scènes uit Game of Thrones gefilmd werden in Noord-Ierland. Wanneer je op rondreis door Ierland bent of op bezoek in Belfast, dan mag een uitstap naar de bekende GoT-filmlocaties zeker niet ontbreken, toch?

Hieronder enkele populaire Game of Thrones-plekken in Noord-Ierland

  • De Dark Hedges is een sfeervolle boomengang van beuken, aangelegd in de 18de eeuw. Deze plek deed dienst in de serie als de Kingsroad. Oorspronkelijk stonden hier zo’n 150 bomen, maar een aantal hebben de tand des tijds niet overleefd, waardoor er nu nog 90 overblijven. Hoe dan ook is het nog steeds een bijzondere plek. De bomen werden geplant door de familie Stuart om bezoekers te imponeren op weg naar hun landhuis, Gracehill House. Twee eeuwen later doen ze dat eigenlijk nog steeds (bekijk ligging).
  • De Titanic Studios bevinden zich nu waar vroeger ‘The Paint Hall’ was, de plek op de werf waar scheepsonderdelen geverfd werden. Vandaag de dag is het een van Europa’s grootste filmstudio’s en wordt het verhuurd aan Northern Ireland Screen. De Titanic Studios werden gebruikt voor de opnames in King's Landing.
  • De Carrick-A-Rede Rope Bridge (bekijk ligging) werd in 1755 in het leven geroepen door zalmvissers om het kleine eiland Carrick-A-Rede met het vasteland te verbinden. Sindsdien hebben al velen de touwbrug getrotseerd. De wandeling biedt je ook de kans om van het uitzicht over de kustlijn te genieten en vogels en andere fauna te spotten. Kijk ook zeker eens naar beneden (als je durft). Misschien spot je wel een reuzenhaai!

Boek hier een georganiseerde tour vanuit Belfast in teken van Game of Thrones

  1. The Troubles in (London)Derry

(London)Derry is een stad aan de grens met Ierland en Noord-Ierland en maakt deel uit van Noord-Ierland. Ze staat vooral bekend voor haar rol tijdens 'The Troubles', de onrust tussen de katholieken en de unionisten.

In 1972 vond er Bloody Sunday plaats, een bloedige schietpartij waarbij 14 Ierse jongens en mannen tijdens een vredevolle maar verboden protestactie voor meer burgerrechten neergeschoten werden door de Britse garde. In de stad zijn hier dan ook de restanten en monumenten van te vinden.

(London)Derry staat ook bekend om haar vrijwel intacte stadsomwalling uit de 17de eeuw, een beetje zoals een Iers Carcassonne. Een wandeling over de muur brengt je langs de verschillende wijken (unionisten/protestanten en nationalisten/katholieken), elk met hun eigen identiteit.

WANDELING: Wil je graag meer te weten komen? Ga mee met een local en doe een stadswandeling

  1. Wandeling langs The Gobbins Cliff Path

Het Gobbins Klifpad is een adembenemend wandelpad van ongeveer 3 km langs de kliffen van het eiland Islandmagee, nabij Larne in County Antrim (bekijk ligging). Het pad werd oorspronkelijk in 1902 geopend, maar werd later gesloten vanwege verwaarlozing. In 2015 onderging het echter een uitgebreide restauratie en heropende het voor het publiek. Het pad voert je langs indrukwekkende kliffen die hoog boven de Ierse Zee uitsteken. Onderweg kom je ook langs spectaculaire zeegrotten en rotsformaties.

Je wandelt door tunnels, over hangbruggen en geniet ondertussen van een panoramisch uitzicht op de kustlijn. Is deze wandeling toch niets voor jou? Dan kan je ook meegaan met een boottocht langs de Gobbins. De tour van een uur vertrekt vanuit Ballylumford Harbour en biedt prachtig zicht op de Gobbins en de kliffen van Islandmagee. Wie weet spot je ook nog eens bruinvissen, zeehonden en misschien zelfs walvissen! Meer info op de website.

  1. Ulster Folk and Transport Museum

Het Ulster Folk and Transport Museum, in Cultra ongeveer 11 kilometer ten oosten van Belfast, is echt de moeite waard om te bezoeken. Je vindt er twee musea: een transportmuseum en een outdoor folk park dat je het dagelijks leven van 100 jaar geleden toont, zoals een school, huizen, boerderijen en winkels. Meer info op de website.

  1. Botanische tuin en het Ulster Museum

Oorspronkelijk begonnen als een privépark in 1828, inmiddels de publieke botanische tuin van (officieel Belfast Botanic and Horticultural Society) Belfast. Het Palm House en Tropical Ravine zijn beide een bezoek waard en zijn beide gratis toegankelijk.

  • Palm House is een Victoriaanse kas die in 1839 werd gebouwd en het oudste nog bestaande gebouw met ijzeren frame in Ierland is.
  • De Tropical Ravine, die in 1908 aan de tuinen werd toegevoegd, is een spectaculaire kas vol exotische planten van over de hele wereld.

Bezoek ook het Ulster Museum

Het Ulster Museum is een interessant museum te midden van de botanische tuin van Belfast. Je vindt er een ruim aanbod aan exposities, van dinosaurussen tot Egyptische mummies, van antieke artefacten tot moderne meesterwerken. Neem zeker ook de tijd om wat rond te wandelen in de tuin. Meer info op de website.

  1. Kastelen spotten vanuit Belfast

In Noord-Ierland kan je heel wat indrukwekkende kastelen bezichtigen die getuigen van een rijk historisch verleden. Kasteelliefhebbers moeten zeker eens een bezoekje brengen aan de ruïnes van Dunluce Castle en Dunseverick Castle bij de Giant's Causeway.

Dunluce Castle

De ruïnes van Dunluce Castle kan je alleen bereiken door middel van een brug, die de rotsachtige kaap, waarop het kasteel staat, verbindt met het vasteland. Het kasteel is langs drie kanten omringd door diepe afgronden, wat naar alle waarschijnlijkheid de populariteit van deze locatie verklaart ten tijde van de vroege Christenen en de Vikings. Ooit stond op deze plek ook een Iers fort.

Het eerste kasteel in Dunluce werd gebouwd in de 13de eeuw. Het werd later de vestiging van de Graaf van Antrim, tot in het jaar 1690. Sindsdien brokkelt het gebouw langzaam maar zeker de zee in. Dunluce Castle is al jarenlang een inspiratiebron voor vele schrijvers en kunstenaars, waaronder C.S. Lewis. Hij zou het kasteel gebruikt hebben als inspiratie voor Cair Paravel in de Narnia-boeken.

TIP: Boek hier je dagtour naar de Giant's Causeway, Dark Hedges en Dunluce Castle vanuit Belfast.

Dunseverick Castle

Dunseverick Castle gelegen aan de kustlijn van de Causeway, op een steile basaltstapel, is een voorgebergtefort en een oude koninklijke plek van het Gaelic-koninkrijk Dál Riada. Zowel de geschreven geschiedenis als archeologische studies vertellen over de rijke geschiedenis van dit rotsachtige voorgebergte.

Hoewel het kasteel vandaag de dag niet meer in originele staat is, en je er geen rondleiding door de troonzalen en koninklijke vertrekken kan maken, is het nog steeds de moeite om de ruïnes van Dunseverick Castle te bezoeken. Geniet van het prachtige uitzicht en bezoek ook zeker eens de Dunseverick Falls op een steenworp van de ruïnes. Dit kasteel ligt overigens op 10 minuten rijden van zowel de Old Bushmills Distillery als de Giants Causeway. Ideaal om te combineren.

Hillsborough Castle & Gardens

Of verken de koninklijke residentie van Noord-Ierland. Ontspan in de 40 hectare aan pittoreske tuinen met siertuinen en kronkelende waterwegen, verken de staatskamers die nog steeds worden gebruikt en geniet van heerlijk eten en drinken in het cafeetje op het terrein van Hillsborough Castle & Gardens. Meer info op de website.

TICKETS: Boek hier je tickets voor een wandeling door de Hillsborough Castle Gardens, tickets voor het kasteel zijn niet inbegrepen!

  1. Trek eropuit in de Mourne Mountains

Voor mooie wandelingen kan je een dagje uittrekken om de Mourne Mountains, ook wel bekend als de Mourne Range, te verkennen. Dit bergachtig gebied in het zuidoosten van Noord-Ierland, heeft een vulkanische oorsprong en biedt een prachtig landschap met diepe valleien, hoge bergtoppen en heldere meren. Het vormt een uitstekend gebied om te wandelen.

  • Beklim de Slieve Donard (bekijk ligging), de hoogste bergtop van de Mourne Mountains punt. Het uitzicht vanaf deze top over Newcastle en Murlough Bay zijn zeker de klim waard.
  • Een andere mooie, uitdagende wandeling is de Mourne Wall, een muur van 1,5 meter hoog en zo'n 80 centimeter breed. Deze muur werd in het begin van de 20e eeuw steen voor steen handmatig opgebouwd.
  • Wandel naar het Silent Valley Reservoir, een prachtig stuwmeer omgeven door bergen. Hier kan je even pauzeren, genieten van een heerlijke picknick met het serene landschap op de achtergrond.
  1. Merengebied van Fermanagh

Ook bijzonder is het merengebied van Fermanagh in het zuidwesten van Noord-Ierland. Deze prachtige regio is vooral geliefd om zijn waterwonderland met schilderachtige meren, kalme rivieren en waterwegen. Verspreid over County Fermanagh zijn er maar liefst 154 eilanden, stuk voor stuk hebben deze iets bijzonders te bieden. Een aantal daarvan heeft oude overblijfselen, zoals de 2000 jaar oude stenen figuren op White Island.

Populaire bestemming in Noord-Ierland voor watersportliefhebbers

Lough Erne is een van de populairste meren in het merengebied. Lough Erne is een complex van meren, Upper en Lower Lough Erne genoemd, dat door de rivier de Erne wordt verbonden. Beide meren bieden een prachtige omgeving voor watersporten, vissen en varen.

  1. Waar overnachten in Belfast?

Belfast is de grootste stad van Noord-Ierland en beschikt over een groot aanbod aan hotels die bijna allemaal op wandelafstand zijn van alle bezienswaardigheden. Enkele interessante buurten om te overnachten zijn:

  1. Mis niets tijdens je vakantie in Ierland met onze reisgids!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Ierland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Ierland met 187 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Ierland met een stadswandeling van Dublin.

Ierland

Gratis reisgids Ierland downlaoden


Geschreven door

Marie-Lise Van Wassenhove
Wouter Coppens

- 13 april 2019 - Marian

Deze info heeft me royaal in de stemming gebracht voor de nog te realiseren wandelweek in september Wat is het toch adembenemend mooi op zoveel plekken daar. Het duurt nog even, maar wat kijk ik er naar uit. Start in Dublin klinkt als muziek in de oren, letterlijk en figuurlijk..... K

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?