Dé 21 mooiste bezienswaardigheden in Polen: Wat te zien & doen?

Volledige reisgids kopen voor € 10

Dé 21 mooiste bezienswaardigheden in Polen: Wat te zien & doen?

31 januari 2023 in Polen3 reacties

Polen werd lange tijd niet als vakantieland beschouwd maar begint langzaamaan toch zijn opmars te maken in het toerisme. En terecht! Want naast dat het helemaal niet ver van ons ligt en enorm budgetvriendelijk is, heeft het land ontzettend veel te bieden.

Zo zijn er 23 prachtige natuurparken in het land gelegen, vind je er heel veel historische monumenten, kennen de steden heel wat cultureel erfgoed en heeft het ook nog eens een aardige kustlijn gelegen aan de Oostzee.

Tours en excursies boeken voor je vakantie in Polen

De mooiste bezienswaardigheden in Polen bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Ga mee met een gids en tour in Polen en geniet van de regio.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Bekijk hieronder alvast enkele leuke tours & excursies in Polen

Inhoud artikel

 1. Krakau

Krakau wordt gezien als de mooiste stad van Polen. Tijdens je bezoek aan Polen moet je dus absoluut hier stoppen. De stad is gelegen in het zuiden van Polen, in de buurt van de grenzen met Tsjechië en Slowakije. De historische binnenstad van Krakau is de Tweede Wereldoorlog vrijwel ongeschonden doorgekomen en is dan ook één van de best bewaarde historische centra in Europa. Het is ook de thuisbasis van één van de oudste universiteiten van Midden-Europa.

Een stad vol culturele instituten en prachtige bezienswaardigheden zoals:

 • de Stare Miasto
 • het Wawelkasteel
 • de Wawelkathedraal
 • de Barbakan
 • de Sint-Andreaskerk
 • de Mariabasiliek
 • het MOCAK museum
 • de oude wijk Kazimierz
 • de wijk Podgórze

Allemaal zeker de moeite waard om een bezoekje aan te brengen. Meer hulp nodig bij het plannen van je citytrip naar Krakau? Bekijk hier dan zeker onze tips voor de ideale vakantie!

 1. Krakau: Stare Miasto

Krakau kent een sfeervolle oude stad, de Stare Miasto. Dit deel van de stad staat sinds 1978 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het middelpunt van de oude stad is het plein Rynek Glówny, de Grote Markt met:

 • de 100 meter lange Sulkiennice
 • de lakenhal
 • kraampjesmarkt
 • het laatste overblijfsel van het voormalig raadhuis
 • de 13de eeuwse Bazylika Mariacka
 • talloze restaurants en cafés

TIP: Wil jij ook graag Stare Miasto verkennen? Download onze wandeling in Krakau en zie de mooiste bezienswaardigheden.

 1. Het Wawelkasteel

De oude stad van Krakau wordt doorsneden door de Trakt Królewski, de Koningsweg. Deze weg is zo’n 2 km lang en leidt tot de Wawelburcht. Dit kasteel is gelegen op de 228 m hoge Wawelheuvel waar al sinds de oude steentijd mensen wonen.

Het kasteel werd in de 14de-eeuw gebouwd en deed jarenlang dienst als de residentie van de Poolse heersers. Nadat Polen in 1796 overgenomen werd door de Oostenrijkers werd het kasteel een militaire vesting. Tegenwoordig is het een museum waar verschillende collecties aan kunstvoorwerpen te zien zijn. Zo kan je er onder andere de kroonjuwelen en het originele kroningszwaard Szczerbiec aanschouwen.

 1. Wawelkathedraal

Bij het kasteel vind je ook een van de belangrijkste kerken van Polen: de Katedra Wawelska. Hier vonden tussen 1320 en 1734 alle kroningen van de Poolse vorsten plaats. Na hun dood werden hun lichamen in de crypte gelegd.

De kathedraal stamt uit het begin van de 14de eeuw en is door de jaren heen uitgebreid en vernieuwd. Hierdoor is de kathedraal het resultaat van verschillende bouwstijlen. In de Sigismundtoren, een van de drie kerktorens, vind je de grootste klok van Polen terug, de klok Sigismund, die zelfs de op één na grootste klok ter wereld is.

 1. Kazimierz

De oude Joodse wijk Kazimierz is met zijn trendy cafés, restaurants, galerijen en winkels tegenwoordig een van de hipste buurten van Krakau. In de 12de-eeuw was deze wijk nog een zelfstandige stad maar langzaam werd dit stadje omarmd door Krakau. Verken Kazimierz met onze stadswandeling.

Tussen de 14de en de 20ste eeuw trokken Joden uit heel Europa naar deze buurt. Over de tijd heen droegen ze hun cultuur over en vormden ze een eigen gemeenschap. Met de inval van de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hier een einde aangemaakt. De buurt werd ontruimd maar een groot deel van de bouwwerken in de wijk bleven overeind.

In de jaren 1990 werd de wijk herontdekt en gerestaureerd en groeide het uit tot het favoriete uitgaansdistrict van de stad. Al staat dit deel van de stad niet alleen gekend bij de jongeren. In de wijk kan je er namelijk ook de 15de eeuwse Oude Synagoge bezoeken. Dit is het oudste Joodse gebouw in Polen en biedt een tentoonstelling aan over de Joodse cultuur en het leven in Kazimierz voor de Tweede Wereldoorlog.

 1. Podgórze

Na de inval van de Duitsers in Polen werden getto’s gecreëerd in het land waar de Joodse bevolking terecht kon. Het Podgórze district werd aangewezen als het getto van Krakau. In eerste instantie mocht de bevolking vrijwillig de wijk betreden en verlaten maar in 1941 werd de wijk door de Duitsers afgezet met prikkeldraad.

Vele Joden stierven hier door verhongering, uitbuiting of ziektes als ze niet naar de Duitse concentratiekampen werden gestuurd. De Joodse bevolking van Krakau wordt op het Plein van de Gettohelden herdacht, een plein waarop vele lege stoelen geplaatst zijn.

De emaille fabriek van Oscar Schindler

Verderop in de wijk vind je ook de Fabryka Emalia Oskara Schindlera, de emaille fabriek van Oscar Schindler. Schindler nam tijdens de Tweede Wereldoorlog zoveel mogelijk mensen uit het getto in dienst om te voorkomen dat zij gedeporteerd zouden worden naar de vernietigingskampen. Hierdoor wist hij zo’n 1100 levens te redden.

Oskar Schindlers Emailfabriek bezoeken? Boek je tickets voor het museum online en sla de wachtrijen over.

De fabriek doet nu dienst als twee musea: het MOCAK moderne kunstmuseum en het het Historisch Stadsmuseum. Bij de toegang tot het museum zijn de foto’s te zien van de mensen die Schindler in dienst had genomen en wiens levens hij zo had gered.

 1. De hoofdstad Warschau

De hoofdstad van Polen heeft een hele andere sfeer dan het populairdere Krakau. Warschau is gelegen ten oosten van het centrale deel van het land, is een combinatie van een moderne metropool met historische panden. De stad wordt opgesplitst door de Wisla rivier, met aan de linkeroever de Stare Miasto, en aan de rechteroever het stadsdeel Praga.

In de stad zijn heel wat oude paleizen terug te zien, evenals verschillende musea, kerken, en de Palac Kultury i Nauki toren, het hoogste gebouw van Polen, vanaf waar je een mooi uitzicht over de stad hebt.

TIP: Wil je graag Warschau verkennen te voet? Download onze stadswandeling door Centraal-Warschau of de wandeling door de Oude Stad (Stare Miasto) van Warschau.

 1. Warschau: Stare Miasto

De oude binnenstad van Warschau werd, in tegenstelling tot het historisch centrum van Krakau, grotendeels verwoest in de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog werd ze bijna volledig opnieuw gebouwd. Deze nauwgezette restauratie werd ook wel het Wonder van Warschau genoemd. De restauratie heeft er toe geleid dat het oude centrum op de Werelderfgoedlijst van UNESCO is geplaatst.

De Rynek Starego Miasta, het oude stadsplein in het hart van de wijk, wordt omringd door kleurrijke arbeidershuisjes en geeft zo een beeld van hoe het oude Warschau eruit zag. In de huisjes zijn tegenwoordig veel cafés en restaurants te vinden.

Op het plein vind je ook het bronzen beeld van een zeemeermin. Zij wordt gezien als de beschermer van de stad.
 1. Koninklijk Paleis van Warschau

Door Warschau ligt de Nowy Swiat, de Koninklijke Weg. Deze historische weg verbindt het oude koninklijke paleis Zamek Królewski met het Wilanów paleis buiten het centrum. Het Koninklijk Paleis werd al in de 13de-eeuw gebouwd. Aan het einde van de 16de eeuw werd het het grandioze koninklijke paleis nadat Warschau benoemd werd tot de hoofdstad.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het gehele kasteel opgeblazen maar werd tussen 1971 en 1984 herbouwd. Het is een van de beste voorbeelden van een geslaagde wederopbouw van de historische binnenstad van Warschau.

Tegenwoordig is het open voor bezoek en zijn veel oude schilderingen en meubels terug te zien. Twee van de grootste schatten van het kasteel die te bewonderen zijn, zijn de twee schilderijen 'Geleerde aan een lessenaar' en 'Jonge vrouw in een schilderijlijst' van Rembrandt van Rijn.

TIP: Download onze reisgids Krakau en Warschau en zie de mooiste plekjes van deze 2 steden.

 1. Wilanówpaleis

Het statige Wilanówplaies buiten het centrum van Warschau is een van de meest precieuze monumenten van het land. Het paleis werd in de 17de eeuw gebouwd in opdracht van koning Jan III Sobieski als zomerresidentie. Door de jaren heen is het groots uitgebreid met nieuwe vleugels, een galerij, een oranjerie en een badhuis.

Een van de latere bewoners van het paleis, Stanislaw Kostka Potocki, breidde de kunstverzameling van het paleis zo groots uit dat hij er een aparte galerij voor liet creëren. In 1805 opende hij de deuren voor het publiek waarop dit een van de eerste openbare musea van Polen is. Naast de kunstwerken zijn er ook vele historische meubels te aanschouwen in het paleis, en er kan een heerlijke wandeling gemaakt worden door de 43 hectare grote tuin die rondom het paleis is gelegen.

 1. Museum van de Opstand van Warschau

Na een eerdere opstand in 1943 in het Joodse getto van Warschau vond er tussen 1 augustus en 2 oktober 1944 een grote opstand in de stad plaats. Het Poolse verzetsleger Armia Krajowa had hierbij het doel om de stad van de Duitsers te bevrijden.

Gigantische dodental voor een neergeslagen opstand

De opstand vond op dit moment plaats nadat nieuws over het naderende Sovjetleger de stad had bereikt, en men de hoop had dat het Rode Leger de opstandelingen konden helpen. Helaas ondernam het Rode Leger geen actie en wisten de Duitsers daardoor de opstand neer te slaan. Zo’n 18.000 opstandelingen en 150.000 burgers kwamen om aan de Poolse kant, deels doordat de nazi’s massa-executies uitvoerde tijdens de opstand. Aan de Duitse kant stierven 17.000 man.

In 2004 opende het Warsaw Uprising Museum, tijdens de 60ste herdenking van de opstand. In het museum wordt het verhaal van de opstand verteld door middel van films, geluidsfragmenten, foto’s, en objecten.

Nog meer musea bezoeken in Warschau? Koop een Warsaw Pass, zo krijg je toegang tot +20 musea voor slechts 2 EUR/stuk

 1. Gdansk

In het noorden van Polen, aan de Baltische kust, kan je een bezoek brengen aan Gdansk, het voormalige plaatsje Danzig. Deze stad wordt ook wel de Parel van de Oostzee genoemd. Gdansk heeft een eeuwenlange geschiedenis, maar vanaf de 13de-eeuw bloeide de stad helemaal uit als belangrijke havenstad. De Hanzestad werd steeds groter en rijker, wat nog steeds te zien is aan de prachtige en rijkelijk versierde historische gebouwen.

Verwoest tijdens WO II

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de stad grotendeels verwoest maar de herstel- en restauratiewerken begonnen al snel. Hierdoor zijn historische panden zoals de Oliwa kathedraal, St. Catherine’s Kerk en verschillende stadspoorten zoals de Brama Wyżynna nog te bewonderen.

Bezoek er prachtige musea

Daarnaast kan je er ook een aantal van de beste musea van het land, zoals het Muzeum Narodowe nationaal museum en het Muzeum Historyczne Miasta Gdanska historisch museum bezoeken. Gdansk staat verder ook bekend om de culinaire scene en het uitgebreide uitgaansleven, waardoor er voor iedereen wel wat te doen is in de stad.

 1. Toruń

Centraal gelegen in het noorden van Polen vind je het historische stadje Toruń. Deze prachtige stad was in de Middeleeuwen een gevierde Hanzestad, wat terug te zien is aan de vele prachtige bouwwerken die de stad te bieden heeft. Tegenwoordig bruist de stad er van de vele studenten die hun weg gevonden hebben naar hier.

Geboorteplaats van astronoom Copernicus

Toruń wordt gezien als een van de mooiste steden van heel Europa en heeft de Tweede Wereldoorlog, in tegenstelling tot andere historische steden in het land, bijna geheel onbeschadigd doorgekomen. Verder staat de stad bekend als de geboorteplaats van astronoom Nicolaus Copernicus, wiens geboortehuis in de stad te bezoeken is.

Ook de prachtige Gotische kathedraal Baylika katedralna św Jana Chrzcicela i św Jana Ewangelisty w Toruniu is een belangrijke trekpleister van de stad. Andere bezienswaardigheden van de stad zijn onder andere de ruïnes van het 13de eeuwse Zamek Dybowski kasteel, de Sint Katherina van Alexandrie kerk en het Peperkoekmuseum.

 1. Auschwitz

Waarschijnlijk het meest indrukwekkende monument van Polen is het concentratiekamp Auswitch, gelegen bij de regionale hoofdstad Oświęcim. Na de inval van Duitsland in 1939 werd de legerbasis hier omgebouwd tot een kamp waar de Poolse politieke gevangenen vastgehouden werden. Al snel groeide dit kamp uit tot het grootste en meest beruchte concentratiekamp van de nazi’s.

Ruim een miljoen mensen zijn naar het kamp gedeporteerd om hier uiteindelijk om het leven te komen. Na de oorlog werd het kamp het symbool van de verschrikkingen van het nazi-regime. In 1947 werd het kamp tot een herdenkingsplaats ingericht..

De twee complexen Auschwitz en Birkenau zijn nog steeds te bezoeken, en met een rondleiding kom je langs de barakken waar bezittingen van de slachtoffers tentoon zijn gesteld, de gaskamers, verbrandingsovens, het treinspoor met een kopie van een treinwagen en de beruchte poort met de woorden “Arbeit macht frei”.

Wil je graag Auschwitz en Birkenau bezoeken? Boek een begeleide rondleiding met gids voor € 24 (incl. vervoer vanuit Krakau), zo kom je veel meer te weten over de geschiedenis en ben je niet beperkt in de bezoekuren.

Wil je enkel een gids boeken in Auschwitz (zonder vervoer), dat kan ook, boek je tour met audiogids & voorrangsticket, wil je graag met een echte gids een rondleiding dan boek je deze tour.

 1. Wieliczka zoutmijn

De zoutmijn van Wieliczka wordt gezien als de oudste zoutmijn ter wereld. Al rond 3500 voor Christus werd er al zout gemijnd, maar vanaf de 13de-eeuw was de zoutwinning uit de mijn een van de belangrijkste bron van inkomsten in het gebied.

Tegenwoordig staan de werken in de mijnen stil en zijn de inkomsten vooral afkomstig van de vele toeristen die dit werelderfgoed komen bezoeken. Er zijn namelijk bijna 300 km aan gangen onder de grond te vinden, die soms tot wel 327 m diepte reiken.

Er is maar een klein deel van deze gangen te bezoeken door middel van 3 verschillende routes waarbij je langs bijzondere ruimtes in de mijnschachten komt. Zo breng je een bezoek aan een zoutmeer, een oude mijnschacht en de bijzondere kapel van Sint Kinga, een van de grootste ruimtes onder de grond waar nu verschillende beelden, kroonluchters en altaars te vinden zijn die uit het zout gehouwen zijn.

 1. Slot Mariënburg

Aan de rechteroever van de rivier de Nogat in het plaatsje Malbork, niet ver van Gdansk vandaan, ligt het prachtige 13de eeuwse Zamek w Malborku, of Slot Mariënburg. Dit kasteel werd in 1274 opgericht door de Teutoonse Orde, een Duitse ridderorde die het kasteel gebruikten om de Poolse vijanden te verslaan en de Baltische regio te kunnen beheersen.

Het kasteel is een van de grootste bezienswaardigheden van Polen en is vooral te herkennen aan de oranje daken en het grote formaat. Dit kasteel is met een oppervlakte van 21 hectare namelijk het grootste middeleeuwse kasteel van Europa.

Sinds 1997 staat het kasteel op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, en het is zeker de moeite waard om een keer te bezoeken. Aanschouw het kasteel ook zeker eens vanaf de andere oever van de Nogat.

Op rondreis door Polen met de auto of camper? Download je gratis preview reisgids Polen langs de mooiste plekjes van het land !
 1. Panorama van Raclawice

In het plaatsje Wroclaw, aan de rivier de Oder, kan je het Panorama van Raclawice aanschouwen. Dit beroemde schilderij is door meerdere Poolse schilders gecreëerd en toont een fragment van de slag bij Raclawice, de opstand van 1794 waarbij de Poolse bevolking tegen de Russen vochten. Het schilderij is in een cirkel gemaakt waardoor het lijkt alsof je zelf in het midden van het gevecht staat.

 1. Nationaal Park Bialowieża

Op de grens van Polen en Wit-Rusland is het Woud van Bialowieża gelegen. Dit is het grootste en laatste oerbos van Europa en geeft daardoor een beeld van hoe grote delen van West-Europa er vroeger uitzagen. Het bestaat uit een uitgestrekt en woest gebied met een grote verscheidenheid aan flora en fauna, waarbij je onder andere oude eikenbomen van ruim 500 jaar oud kan vinden.

Het park Bialowieża is verder beroemd om de ongeveer 300 wisents die er te zien zijn. Deze Europese Bizons zijn de grootste zoogdieren van Europa en de kuddes die in Bialowieża te vinden zijn zijn de laatste die nog in het wild leven. Verder kan je in het park ook herten, lynxen, wolven, steenarenden en vele andere vogels spotten.

Het woud was vroeger het jachtgebied van de Russische tsaar en werd toen al beschermd, maar sinds 1932 is het officieel een nationaal park en mag er niet gekapt of gejaagd worden. Hiermee is het een van de oudste nationale parken van Europa. Het park is alleen met een gids te bezoeken om er zo voor te zorgen dat bezoekers voorzichtig met de natuur hier omgaan.

 1. Nationaal Park Slowiński

Aan de Oostzee ligt nog een ander prachtig nationaal park. Het ruim 300.000 km² grote Slowiński park wordt ook wel de Poolse Sahara genoemd. Het park bestaat dan ook veelal uit uitgestrekte stranden en duinen met wat lichte bebossing. De duinen worden constant door de wind en de golven vervormd en kunnen tot wel 40 m hoog worden. Hierdoor wordt dit nationale park gezien als een van de mooiste en meest bijzondere natuurgebieden van het land. Je kan hier ook terecht om vele vogels te spotten, waarnaast je vlak bij het park in het dorp Kluki ook een openluchtmuseum over het Slovincy volk kan bezoeken.

 1. Nationaal Park Narwianski

In het oosten van het park kan je een bezoek brengen aan het waterrijke park Narwianski. Dit is sinds 1996 een beschermd gebied dat vooral bestaat uit veenlandschappen, moerassen en bossen. De meeste tochten in het parken worden met een pychówka afgelegd, een soort kajak, maar het is ook mogelijk om door het park te wandelen of te fietsen. Met een beetje geluk kan je een van de bewoners van het park, zoals beren, wolven, lynxen en bizons, spotten tijdens een bezoek.

 1. Mazurische meren

De Mazurische meren (Masurian Lake District) is prachtig natuurgebied in het noordoosten van Polen dat bestaat uit een uitgestrekt bebost gebied met ruim 2000 meertjes. De meren zijn met rivieren en kanalen met elkaar verbonden en de beste manier om je hier voort te bewegen is dan ook op een boot of kano. Het gebied is nog niet erg bekend onder toeristen maar onder de Polen zelf is dit al lang een populair vakantiegebied. Er kan worden gezeild, gevaren, gezwommen en gevist, waarnaast je ook vele vogelsoorten zoals ooievaars, kraanvogels en aalscholvers kan spotten.

 1. Kaartje met bezienswaardigheden Polen

 1. Filmpje: Ontdek alvast enkele sfeerbeelden van Polen

Benieuwd naar wat je mag verwachten van je vakantie in het bijzondere Polen? In dit filmpje kan je alvast een eerste indruk opdoen, maar als je zelf de ervaring van deze plek wilt meemaken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Polen!

 1. Mis niets tijdens je vakantie in Polen met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Polen? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Polen met meer dan 195 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Polen.

Polen

Reisgids Polen downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 18 april 2024 - Jan Lauwerysen

Heel goed 5/5 !

- 10 december 2023 - Andre Lis

Een aaneenschakeling van mooie tips die een reis naar het nieuwe beloofde land heel aantrekkelijk maakt..!

- 23 maart 2022 - ludo van hove

Interessant doch zochten we naar oorlogsmonumente zoals bijvoorbeeld auswicht

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?