Op vakantie in de Harz met kinderen: de 15 leukste kindvriendelijke plekken in de Harz?

Volledige reisgids kopen voor € 10

Op vakantie in de Harz met kinderen: de 15 leukste kindvriendelijke plekken in de Harz?

3 april 2024 in Harz0 reacties

De leukste activiteiten en daguitstappen in de Harz met de kinderen + kindvriendelijke verblijven

De Harz, te midden van Duitsland, is een prachtige én kindvriendelijke vakantiebestemming. Er valt in deze regio van alles te zien en te beleven voor het hele gezin. Denk maar aan de Brockenbahn die je langs prachtige landschappen naar de top van de hoogste berg brengt, een wandelpad tussen de bomen én de langste hangbrug van Duitsland.

Kan je haast niet wachten om je vakantie te plannen? Ontdek hier de leukste kindvriendelijke activiteiten in de Harz.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan de Harz

Duur5 - 7 dagen ()
Met de autoVanaf Brussel is het 550 km, vanaf Utrecht is het 450 km, reken op 5 à 6 uur rijden tot Goslar
PakketreisDeze reis naar de Harz als een pakketreis boeken? Kijk bij ANWB voor een rondreis Harz-regio va. € 747
Camper hurenLiever met de camper maar heb je zelf geen? Huur een camper bij Goboony
VerblijvenAan te raden verblijven in de Harz zijn:
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

  1. Bezoek de typische vakwerksteden in de Harz

De Harz-regio staat naast de prachtige natuur ook bekend om zijn prachtige vakwerksteden, die rijk zijn aan geschiedenis, cultuur en architectuur. Sommigen staan zelfs met hun prachtige oude binnenstad op de UNESCO Werelderfgoedlijst. We raden je aan om onderstaande steden zeker een bezoekje te brengen, bovendien zijn ze ook de ideale uitvalbasis om de regio te ontdekken.

Goslar

Aan de voet van het Harz-gebergte ligt het charmante Goslar, een stad met een geschiedenis die meer dan 1000 jaar teruggaat en een schatkamer van middeleeuwse architectuur biedt. Volg onze stadswandeling door de geplaveide straatjes van Goslar, langs kleurrijke vakwerkhuizen die zo typerend zijn voor de streek, afgewisseld met indrukwekkende kerken en andere gebouwen.

Goslar heeft terecht de UNESCO-werelderfgoed status gekregen, ook vanwege haar schitterende Keizerlijk Paleis en de niet te missen Rammelsberg mijnen (later meer hierover).

OVERNACHTINGSTIP: Verblijf tijdens je bezoek aan Goslar in het Hotel Kaiserworth Goslar, gelegen aan de grote markt. Het hotel zit gevestigd in het gotische Kaiserworth, een prachtig gebouw met een weelderig interieur. Meer info en boeken.

Quedlinburg

Tijdens de vroege middeleeuwen was Quedlinburg een welvarende stad en werd een invloedrijke stad onder de Ottomaanse dynastie in de 10e en 11e eeuw. Het kasteel, de kerk en de oude stad, die uit die tijd stammen, werden in 1994 uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed. Verschillende locaties in de stad liggen op de toeristische Romaanse Weg (Romanische Straße).

In het centrum van de stad vind je heel wat historische vakwerkgebouwen (waaronder een 14e-eeuws bouwwerk, een van de oudste van Duitsland), terwijl aan de buitenranden van de oude stad enkele Jugendstil-gebouwen uit de late 19e en vroege 20e eeuw staan. In de oude stad van Quedlinburg vind je zo’n 2000 vakwerkhuizen, onze stadswandeling door Quedlinburg laat je de mooiste zien.

OVERNACHTINGSTIP: Hotel Theophano wordt beheerd door een familie en biedt klassieke, smaakvol ingerichte kamers in een prachtig historisch vakwerkhuis, midden in het oude centrum van Quedlinburg.

Wernigerode

Wernigerode ligt aan de rivier de Holtemme, aan de noordelijke kant van het Harzgebergte en is tevens een stop op de toeristische Duitse Vakwerkroute. Het stadscentrum bestaat uit een historisch stadsdeel en een nieuw stadsdeel (Altstadt en Neustadt). Wandel er langs enkele van de gotische gebouwen die door de eeuwen heen aan branden zijn ontsnapt. Volg onze stadswandeling door Wernigerode die je alvast meeneemt langs de mooiste plekken zoals:

  • Het levendige marktplein omringd door typische vakwerkhuizen en het stadhuis, een van de bekendste en meest iconische bezienswaardigheden van Wernigerode.
  • In het vakwerkhuis van een voormalige lakenmolen - die zichtbaar overhelt – kan je vandaag de dag een bijzonder streekmuseum bezoeken, het Museum Schiefes Haus.
  • De St Sylvestri Kirche, vernoemd naar paus Silvester I. Deze kruisvormige basiliek, boven op de Klint-heuvel, wordt omringd door een historisch vakwerkhuizen, waaronder het Gadenstedtisches Haus, de Alte Münze en het stadsarchief.
  • Ook het kleinste huis van de stad waarin het folklore museum gevestigd zit.
  • Last but not least, eindig je de wandeling bij het kasteel van Wernigerode.

OVERNACHTINGSTIP: Travel Charme Gothisches Haus ligt aan het historische marktplein en combineert moderne elementen met een historische inrichting. Het viersterrenhotel biedt een uitgebreid ontbijtbuffet, gastronomische gerechten en stijlvolle spa- en fitnessfaciliteiten.

  1. Baumwipfelpfad Harz

Het Baumwipfelpfad Harz is een houten wandelpad tussen de boomtoppen van 1 km lang dat je naar het 26 meter hoge uitkijkplatform brengt. Terwijl je op het houten wandelpad loopt, kom je via de infoborden meer te weten over de fauna en flora in de omgeving. Een leuke activiteit, zeker ook leuk met kinderen, met onderweg prachtige uitzichten over het bos. Combineer het Baumwipfelpfad met een rijtje in de kabelbaan of ga voor nog meer adrenaline op de ZIP-line. Meer info op de website.

  1. Harzer-Baumkuchen Baumkuchenhaus

Wanneer je in Wernigerode bent, houd dan ook even halt bij het Harzer-Baumkuchen Baumkuchenhaus. Daar kan je een beroemde gelaagde taart proeven en in het museum kom je alles te weten over de geschiedenis van deze typische taart. De naam "Baumkuchen" betekent "boomtaart" in het Nederlands, en de taart staat bekend om zijn kenmerkende ringvormige lagen die op boomringen lijken. Meer info op de website.

  1. Brockenbahn, met de stoomtrein naar de top van de Harz

Vanuit Wernigerode kan je op de antieke stoomtrein stappen voor een ritje van 19 km naar de top van het Harzgebergte. Een ritje met de Brockenbahn is een ideale manier om van het fantastische uitzicht te genieten. Het treinstation in Wernigerode ligt aan Bahnhofspl. (bekijk ligging hier); koop je treinkaartjes online via de officiële website.

De leukste verblijven in de Harz?
Op zoek naar een aangenaam verblijf voor je weekendje weg of rondreis door de Harz? Boek een overnachting in een hotel, ga gezellig kamperen, of verblijf in een bungalow of een vakantiehuis op een vakantiepark. Of wat dacht je van een camper huren zodat je zelf kan rond trekken? Hieronder vind je alvast onze aanbevelingen.

GoBoonyHuur een camper en verken de Harz
BookingBoek je hotel bij BOOKING.com
NatuurhuisjeVakantiehuisjes middenin de natuur
ANWB campings → Campings van de ANWB
Landal Verblijf in een vakantiepark boeken

  1. Bootje varen op het Oker stuwmeer

Te midden het prachtige beukenbossen ligt het Oker stuwmeer, dat wordt gecreëerd door de stuwdam op de Oker en is het grootste stuwmeer van Nedersaksen. Maak een wandeling of fietstocht rond het meer om de omgeving te verkennen of vaar mee met de toeristenboot op de Okerstausee. Boten varen uit van maar tot eind december. Reken op ongeveer 1,5u voor een rondvaart. Meer info op de website.

  1. Wandelen over de Titan-RT hangbrug

De Titan-RT hangbrug is de langste hangbrug van Duitsland en werd in 2017 voltooid. Deze hangbrug voor voetgangers overspant de Bode midden in het Rappbode-dal, is maar liefst 458 meter lang en hangt ongeveer 100 meter boven het stuwmeer en de Rappbodedam. Als je dapper genoeg bent, kan je de spectaculairste slingersprong van Europa beleven bij de GigaSwing. Alleen of in tandem kunnen moedige Harz-bezoekers zich in de diepte storten. Kijk op de website voor openingstijden en kaartjes.

LEESTIP: Ontdek nog meer spectaculaire hangbruggen in Duitsland.

  1. Bezoek de watervallen van de Harz

Waterval Romkerhaller

Deze plek is een snelle stop waard als je er langs rijdt tijdens je rondreis door de Harz. De waterval ziet er op zijn mooist uit in de lente, maar is iets minder indrukwekkend als het water lager staat in de zomer. Vanaf de parkeerplaats kan je ook wandelingen maken naar een aantal interessante rotsachtige voorgebergten in de omgeving.

Een goed, maar steil pad leidt vanaf de parkeerplaats Romkerhalle omhoog naar het uitkijkpunt Feigenbaumklippe (bekijk ligging) bovenop de rotsen waar je een prachtig uitzicht hebt over het Okerdal. Wil je nog meer rotsformaties en uitkijkpunten bezoeken dan kan je doorlopen naar de Treppenstein (bekijk ligging).

Königshütter-waterval

Of ga naar de kleine, kunstmatige Königshütter-waterval, omgeven door vegetatie, met picknicktafels en een barbecueplek. Het kan erg mooi zijn in de lente, maar let op, in de zomer kan de waterstroom zo goed als stilvallen en blijft er van de waterval niet veel over.

  1. Mijnen van Rammelsberg

De mijnen van Rammelsberg zijn de enige mijnen ter wereld die meer dan duizend jaar onafgebroken in bedrijf zijn geweest. De ertsmijnen werden in 1988 gesloten en omgevormd tot een museum. Een bezoek neemt je mee op een reis door de tijd om zo de geschiedenis van de mijnbouw te ontdekken. Er worden rondleidingen georganiseerd. Het hoogste punt van het bovengrondse gebied bereik je met een schuine lift.

In het museum leer je hoe het dagelijkse leven van een mijnwerker eruitzag en maak je een ritje met de ondergrondse mijntrein. Volg de route van het water in de Roeder Galerij, een netwerk van galerijen en waterraderen die werden gebruikt om zowel het erts te transporteren als het water uit de mijn te halen. Meer info op de website.

WANDELTIP: Download hier onze wandelroute naar de Rammelsberg.

  1. Concentratiekamp Mittelbau-Dora

Wie interesse heeft in de Tweede Wereldoorlog dient zeker een stop te maken bij het KZ-Gedenkstätte Mittelbau-Dora. Dit is een museum waar het voormalige concentratiekamp Mittelbau-Dora stond, ten noorden van Nordhausen. Het concentratiekamp werd oorspronkelijk gebouwd als een satellietkamp van het concentratiekamp Buchenwald en werd later een onafhankelijk kamp. Het was voornamelijk bedoeld voor dwangarbeid in de ondergrondse productie van V-2-raketten en andere wapens voor het naziregime.

Het museum bevat tentoonstellingen over de geschiedenis van het kamp, de omstandigheden waarin gevangenen moesten werken en leven, en verhalen van de slachtoffers. Er zijn ook voormalige gebouwen te zien, waaronder barakken, crematoria en delen van de ondergrondse fabrieken en tunnels. Je kan deze onder begeleiding van een gids bezoeken. Bekijk de website voor openingsuren, gesloten op maandag. Er zijn 2 gegidste tours per dag.

  1. Panzerfahren & DDR-Technik Museum

Wie nog meer te weten wilt komen over het voormalige Oost-Duitsland kan een bezoekje brengen aan het Panzerfahren & DDR-Technik Museum van het MT. Dit museum staat volledig in het teken van het voormalige Oost-Duitsland, waaronder tanks, speelgoed en alledaagse gebruiksvoorwerpen en huishoud toestellen. Het geeft een interessant beeld van het dagelijkse leven in het voormalige Oost-Duitsland. Een leerrijke uitstap voor het hele gezin! Meer info op de website.

  1. Wernigeröder Märchenweg

Het sprookjespad Wernigeröder Märchenweg is een gezinsvriendelijk thematisch wandel- en natuurpad in de bergen aan de zuidelijke rand van Wernigerode. Onderweg maken de kinderen kennis met drie sprookjes: Roodkapje, Hans en Grietje en Rapunzel. Er zijn verschillende displays die het verhaal samenvatten van deze bekende sprookjes van de gebroeders Grimm. Kinderen kunnen onderweg ook puzzels oplossen en er staan ook infoborden langs de route.

  • Het loopt van het Hasseröder Holiday Park omhoog naar de Armeleuteberg (GPS: 51.820289, 10.757973).
  • Het Sprookjespad overbrugt een hoogteverschil van ongeveer 180 meter over een afstand van 2,1 kilometer. Heen en terug is 4,2 kilometer.
  • De route is goed aangegeven. Op de wegwijzers staat een slanke toren, het symbool van de route.
  1. Miniatuurpark Little Harz

Net zoals je bij ons Mini-Europa in Brussel kan bezichtigen, kan je in Wernigerode het miniatuurpark "Little Harz" bezoeken. Hier zijn meer dan 60 beroemde bezienswaardigheden uit het Harzgebergte te zien op schaal.

Alles is in klein formaat nagemaakt: bomen, bergen, rotsblokken en riviertjes. Daartussen kan je de gekende stoomtrein Brockenbahn zien rijden naar de top van de Brockenberg. Daarnaast kan je ook een bezoekje brengen aan het Bürgerpark. Kinderen kunnen zich hier vermaken op de speeltuin en bij de dierenverblijven. Meer info op de website.

  1. Dieren spotten in het Wildpark Wernigerode Christianental

Het Wildpark Wernigerode Christianental werd opgericht in 1974 en ligt in het Christianental ten zuidoosten van de stad. Op een oppervlakte van 8 hectares kan je hier tal van Duitse inheemse dieren zien. Edelherten, damherten, moeflons en wilde zwijnen wonen er in wildverblijven. Kwartels, raven, zangvogels en patrijzen zijn te zien in de verschillende volières.

Loop er langs de reusachtige sequoia's die in de 18e eeuw zijn geplant en andere exotische en inheemse planten zoals de jungle sequoia, de vogelmuuresdoorn, de taxus en nog veel meer. Voor vermoeide en hongerige gasten is er het restaurant Christianental, helemaal in Tirolerstijl, in het bovenste deel van het park. Meer info op de website.

LEESTIP: Download onze reisgids Harz en ontdek nog meer pareltjes in deze regio.

  1. Museum für Luftfahrt und Technik in Wernigerode

In het Museum für Luftfahrt und Technik in Wernigerode leer je alles over de luchtvaart. Het museum toont een indrukwekkende collectie van 50 vliegtuigen en helikopters, elk met een boeiende geschiedenis. Dit omvat de straaljager waarin Prins Charles trainde bij de Royal Air Force, de beroemde Starfighter en de immense Antonov. Hoe werkt een schietstoel? En welke speciale eigenschappen moet het pak van een ruimtereiziger hebben? Dat alles en nog veel meer kom je hier te weten.

Voor enthousiastelingen die de sensatie van vliegen willen simuleren, biedt het museum verschillende simulatoren. Wat dacht je van het besturen van een gevechtsvliegtuig, de Messerschmitt BF 109, of maak een virtuele vlucht in de Bell UH-1 D reddingshelikopter, die bekend staat als de eerste helikopter aangedreven door een turbine-motor. Koop je tickets online, raadpleeg de website voor actuele openingstijden. Meer info op de website.

  1. Kindvriendelijk overnachten in de Harz

In de regio van de Harz vind je heel wat overnachtingsmogelijkheden, ook als je met kinderen op stap bent! Of je nu op zoek bent naar een kindvriendelijk hotel in een stadscentrum, een familiecamping of een vakantiepark, je vindt het hier allemaal. Hieronder alvast enkele van onze favoriete adresjes of bekijk meteen het volledige aanbod kindvriendelijke verblijfplaatsen in de Harz.

  • In de beboste heuvels van de Südharz ligt Landal Salztal Paradies. Dit vakantiepark biedt huiselijk ingerichte woningen, een overdekt zwemparadijs, een indoorspeeltuin en een kids club waar de kinderen zich uren kunnen vermaken.
  • Hasseröder Ferienpark, in Wernigerode is een veelzijdig vakantiepark met groot subtropisch zwemparadijs. Naast vakantiehuizen en appartementen beschikt het park ook over een bowling- en bowlingcentrum met biljart en darts, game-area, een indoorspeelwereld en een wellnessruimte. Genoeg afwisseling voor jong en oud.
  • Eerder op zoek naar een gezellig vakantiehuis in de stad? Dan is Ferienwohnung Goslar Runenhaus op wandelafstand van het stadscentrum misschien wel iets voor jou.
  1. Extra tip: Bespaar met de HarzCard

Ben je van plan meerdere monumenten te bezoeken in de Harz?

  • Het is een goed idee om een HarzCard te kopen.
  • Deze geeft gratis toegang tot meer dan 100 plaatsen en attracties.
  • Je kan een Harzcard van 48 uur kopen of een 4-dagen kaart.
  • Het openbaar vervoer is niet inbegrepen.
  • De 48 uur HarzCard is 48 uren geldig gedurende 1 jaar. De treinrit naar de Brocken is niet inbegrepen in de 48 uur HarzCard.
  • De 4-daagse HarzCard is geldig voor 4 afzonderlijke dagen naar keuze binnen 1 jaar. Het kan, maar hoeft niet, op 4 opeenvolgende dagen gebruikt te worden. De enkele reis naar de Brocken is inbegrepen in de 4-daagse HarzCard.
  • Meer info over de HarzCard op de officiële website.
  1. Download je gratis reisgids Harz

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in de Harz regio? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Harz met meer dan 60 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je preview reisgids Harz met een gratis stadswandeling in Goslar.

Harz

Gratis reisgids Harz downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?