21 x mooiste bezienswaardigheden Goslar: wat zien & doen tijdens je verblijf? + info

Volledige reisgids kopen voor € 10

21 x mooiste bezienswaardigheden Goslar: wat zien & doen tijdens je verblijf? + info

29 maart 2024 in Harz0 reacties

De mooiste plekken en bezienswaardigheden in Goslar + verblijftips

Aan de voet van het Harz-gebergte ligt het charmante Goslar, een stad met een geschiedenis die meer dan 1000 jaar teruggaat en een schatkamer van middeleeuwse architectuur biedt die wordt omgeven door een betoverende omgeving. Tijdens het kuieren op de geplaveide straatjes vind je overal kleurrijke vakwerkhuizen die zo typerend zijn voor de streek, afgewisseld met indrukwekkende kerken en andere gebouwen.

Goslar heeft terecht de UNESCO-werelderfgoed status gekregen, ook vanwege haar schitterende Keizerlijk Paleis en de niet te missen Rammelsberg mijnen. In deze reisgids kan je de belangrijkste bezienswaardigheden van Goslar vinden en al gauw zal je ontdekken waarom deze stad bovenaan je reisbucketlist moet komen te staan.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Goslar

Duur1 - 3 dagen ()
Met de autoVanaf Brussel is het 550 km, vanaf Utrecht is het 450 km, reken op 5 à 6 uur rijden
PakketreisDeze reis naar de Harz als een pakketreis boeken? Kijk bij ANWB voor een rondreis Harz-regio va. € 747
Camper hurenLiever met de camper maar heb je zelf geen? Huur een camper bij Goboony
VerblijvenAan te raden verblijven in Goslar zijn:
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

Een korte geschiedenis van Goslar

Goslar werd in 922 gesticht door keizer Heinrich I en al gauw zou de stad uitgroeien tot een belangrijk handelscentrum tussen het Heilige Romaanse Rijk en Scandinavië. Tijdens de middeleeuwen groeide Goslar uit tot een bekende Hanzestad en een van de belangrijkste producenten van zilveren en koperen muntstukken. Door deze rijkdom konden de inwoners hun huizen (en zo het stadsbeeld) bijzonder verfraaien. Goslar werd ook een toonaangevend religieus centrum met heel wat kloosters en kerken, maar ook andere imposante gebouwen zoals het befaamde Keizerlijk paleis.

In 1525 werd de stad verwoest door een brand en ook nadien zou ze tot tweemaal toe opnieuw zwaar beschadigd geraken (door de Zweden tijdens de 30-jarige oorlog en tijdens de Tweede Wereldoorlog). Gelukkig werd Goslar telkens in al haar eer en glorie hersteld, waardoor je vandaag nog kan genieten van de prachtige en kleurrijke architectuur die de stad zo kenmerkt.

TIP: Mis niets tijdens je verblijf, download onze reisgids Harz.

 1. Kaartje met bezienswaardigheden in Goslar

Goslar ligt in het westelijke deel van de Harz, een middelgebergte in het midden van Duitsland. Op de kaart kan je Goslar vinden in het zuidwesten van Nedersaksen, niet ver van steden als Hannover (90 km), Braunschweig (55 km) en Wernigerode (36 km). Wil je graag Goslar en omgeving ontdekken? Gebruik dan zeker onze rondreis door de Harz als leidraad.

Ligging van Goslar en de mooiste bezienswaardigheden op de kaart

 1. Het Keizerlijk Paleis (Kaiserpfalz)

Het keizerlijk paleis, gebouwd tussen 1040 en 1050 onder het bewind van Heinrich III, is een uniek architectonisch monument. Meer dan 200 jaar lang werd hier Duitse en Europese geschiedenis geschreven tijdens talrijke rijksvergaderingen en hofbijeenkomsten. In de kapel van het complex ligt het hart van Heinrich III begraven in een gouden capsule. Hij stierf in 1056.

Het paleis dat je vandaag ziet, ziet er niet uit alsof het duizend jaar oud is. En dat is ook niet zo. Aan het eind van de 19e eeuw werd het paleiscomplex gerenoveerd en mocht Hermann Wislicenus hier enorme muurschilderingen aanbrengen. Je kan hier vandaag een tentoonstelling bezoeken over de Duitse keizers. Een bezoek aan het keizerlijk paleis is een must voor elke bezoeker aan Goslar. Meer info op de website.

 1. De oude binnenstad van Goslar

De oude stad van Goslar, nog meer UNESCO-werelderfgoed

De historische binnenstad van Goslar is zo een van die magische plekken waar het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan. Je wandelt er door de smalle geplaveide straten langs de kleurrijke iconische vakwerkhuizen en dat met het majestueuze Harz-gebergte op de achtergrond.

 1. Marktplein van Goslar

Op het marktplein zie je meteen het summum van de lokale architectuur. In het midden staat een fontein met daarop het embleem van de stad, een gouden adelaar met errond imposante gebouwen. Het marktplein is de ideale plek om je stadswandeling door Goslar te beginnen.

OVERNACHTEN: Verblijf tijdens je bezoek aan Goslar in het Hotel Kaiserworth Goslar, gelegen aan de grote markt. Het hotel zit gevestigd in het gotische Kaiserworth, een prachtig gebouw met een weelderig interieur. Meer info en boeken.

 1. Rathaus van Goslar

Op het plein vind je ook het mooie stadhuis (Rathaus), een samenvatting van de lokale architectuurgeschiedenis. Het gedeelte met de bogenrijen werd halverwege de 15e eeuw gebouwd, maar in de daaropvolgende eeuwen werd het stadhuis voortdurend uitgebreid en gerenoveerd. Vandaag de dag vallen vooral de 16e-eeuwse toevoegingen op die aangebracht werden wanneer Goslar zijn bloeiperiode beleefde dankzij de mijnindustrie.

De Huldezaal werd tussen 1505 en 1520 ingericht als raadszaal en wordt tot de dag van vandaag gebruikt. Het beschilderde plafond is indrukwekkend en het interieur voelt als een relikwie van lang vervlogen tijden.

Een ander imposant gebouw is dat van de lakenhandelaren. Zij bouwden hier in 1494 hun gildehuis, vlak naast het stadhuis dat toen nog lang niet klaar was. De lakenhandelaren waren de rijkste en invloedrijkste burgers van de stad. Hun gildehuis moest dat aan de hele omgeving duidelijk maken en daar zijn ze zeker in geslaagd. Het overtreft het stadhuis bijna. Let zeker op de barokke figuren die in de nissen staan..

WANDELTIP: Ga zelf op verkenning in het historische centrum met onze gratis stadswandeling Goslar.

 1. Glockenspiel und Figurenspiel am Marktplatz

Geen Duits marktplein is compleet zonder klokkenspel. Het leuke aan dit Glockenspiel is dat de figuurtjes het begin van de mijnindustrie van de stad tonen. Het is dan ook een populaire toeristische attractie in de stad. Wil je dit schouwspel graag zelf bijwonen? Dan kan dat elke dag om 9u, 12u, 15u en 18u (en om 8u30 en 18u30 zonder muziek).

 1. Schuhhof

Schuhhof ligt niet ver van de Markt. Men vermoedt dat dit het oorspronkelijke marktplein van Goslar was. Ook hier zie je prachtige vakwerkhuizen, waarvan het Schoenmakersgildehuis het mooiste is. Ooit vond je hier verschillende schoenmakers naast elkaar, maar dat ambacht is vandaag verdwenen.

 1. Marktkirche St. Cosmas und Damian

De Marktkerk van Goslar, voor het eerst vermeld in 1151, heeft drie beuken en twee torenspitsen. Later werd het koor vergroot en werd aan beide zijden een extra schip toegevoegd. De basiliek is een imposant gebouw en trekt meteen alle aandacht. Niet alleen wanneer je op het plein staat, maar ook ver daarbuiten. De twee torens gidsen je naar het markplein vanuit de hele stad. Ze steken fotogeniek boven de stad uit.

 1. Brusttuch

Het Brusttuch (Sjaalhuis), gebouwd in 1521, is een van de mooiste patriciërshuizen in Goslar. Het valt meteen op omdat hier nauwelijks een rechte hoek te vinden is. De timmerman heeft hier ongetwijfeld gezwoegd en gezweet en de houtsnijders lijken carte blanche gekregen te hebben. Op het houten geraamte op de bovenverdieping zie je mythologische figuren en dieren afgebeeld. Een bijzondere plek, zoveel is zeker.

 1. Bäckergildehaus

Op het Bäckergildehaus zie je het wapen van de gilde, de ongekroonde adelaar van Goslar met een peperkoek op zijn hart en omringd door producten die bakkers in die tijd gebruikten. Dit huis onderscheidt zich van de andere dankzij de prachtige dakkapel. Die werd in de 16e eeuw toegevoegd en symboliseert de macht van de rijke middenstand.

 1. Großes Heiliges Kreuz

In 1254 werd het Grote Heilige Kruis (Großes Heiliges Kreuz) gesticht voor de armen van de stad. Hier konden mensen die het nodig hadden eten en onderdak krijgen. Het gaat dan niet alleen om zieken en armen, maar ook om reizigers of pelgrims die een slaapplek zochten. Ze verbleven in kleine kamertjes die nu gebruikt worden als ateliers en winkeltjes. Het gebouw heeft zo een tweede leven gekregen.

 1. Siemenshaus

Wandel ook even langs het Siemenshaus, het voorouderlijk huis van de familie Siemens die oorspronkelijk uit Goslar komt. Je kan het voorouderlijk huis van de beroemde industrieel Siemens vinden in de Schreiberstraße (bekijk ligging), gevestigd in een van de grootste en best bewaarde historische woningen van Goslar.

Het werd gebouwd in 1693 en is een schoolvoorbeeld van hoe de rijken hier indertijd woonden. Je ziet hoe het huis ook dienst doet als bedrijfsruimte. Via de grote poort kan men direct op paard en koets binnenrijden tot op de binnenplaats om daar hun handelswaar achter te laten in de grote opslagruimtes langs beide zijden. Het gezin woonde op de bovenverdieping.

 1. Das Breite Tor

De versterkte verdedigingswerken van het middeleeuwse Goslar waren van ver zichtbaar en moesten aantonen dat de stad niet gemakkelijk in te nemen zou zijn. De poorten in de muren waren zwakke punten die speciale bescherming nodig hadden. In de 16e eeuw werden de poorten daarom omgebouwd tot halve forten.

De opvallendste stadspoort is Das Breite Tor, oftewel "de brede poort". Je ziet hier meteen dat Goslar heel wat rijkdom te beschermen had. Een groot deel van de verdedigingswerken van de stad werd helaas gesloopt in de 19e eeuw omdat ze de modernisering en groei van de stad in de weg stonden.

 1. Zwinger-toren

Wanneer je de torens van de Marktkirche St. Cosmas und Damian beklommen hebt, zal ook de Zwinger-toren in het oog springen. Deze toren moest eveneens de stad beschermen, maar diende tegelijkertijd om tot wel duizend mensen onderdak te bieden in het geval de stad belegerd zou worden. De onderste muren van de toren hebben een diameter van 26 meter en zijn meer dan zes meter dik. Het gebouw telt vier verdiepingen.

Vandaag de dag dient de toren niet meer voor militaire noodgevallen, maar huist het een museum over de late middeleeuwen. Je ziet er harnassen van ridders, marteltuigen en wapens. Vanaf het dak heb je een mooi uitzicht over Goslar en de omliggende natuur. Meer info op de website.

OVERNACHTEN: Ferienwohnung Burg im Zwinger is gevestigd in deze historische versterkte toren en biedt ruime, klassiek ingerichte appartementen. Meer info en boeken.

 1. Wandel langs de Abzucht beek

De Abzucht is een beekje dat dwars door de oude binnenstad van Goslar stroomt. Het water zorgde eeuwenlang voor de aandrijving van ruim 40 industriële watermolens, die verspreid langs de smalle rivier opgesteld stonden. Het is heerlijk wandelen langs het beekje dat overspannen wordt door houten en stenen bruggen. Langs het wandelpad vind je kleurrijke bloembakken en historische vakwerkhuizen waar hier en daar een winkeltje in gehuisvest zit.

 1. Frankenbergkerk van de H. Petrus en Paulus

De Frankenbergkerk van de H. Petrus en Paulus werd in de 12e eeuw gebouwd op een van de hoogste punten van de stad. Er was veel rijkdom in Goslar en die moest beschermd worden. Deze kerk werd dan ook handig gebruikt als een deel van de stadsmuur. In de middeleeuwen kwamen de nonnen van het naburige klooster St. Maria Magdalena hier bidden.

 1. Joodse begraafplaats

Het is even zoeken naar de Joodse begraafplaats, verstopt achter een weinig opvallend deurtje. Deze begraafplaats is wel een bezoekje waard. Er zijn grafstenen die uit de 17e eeuw dateren. Deze plek vertelt een stukje van de lokale geschiedenis die velen liever zouden vergeten. Neem wel een petje mee, want mannen moeten hier hun hoofd bedekken om binnen te mogen.

LEESTIP: Download onze reisgids Harz en ontdek nog meer pareltjes in deze regio als Goslar.

 1. De Rammelsbergmijnen

Als er nog een beetje meer UNESCO-Werelderfgoed mag zijn, moet je naar de 636-meter hoge Rammelsberg trekken. Deze kanjer heeft Goslar voorgoed veranderd, toen Otto de Grote in 968 de eerste zilvermijnen hier opende. Het was trouwens in diens kielzog dat Koning Heinrich II het bovenstaande Keizerlijk Paleis zou bouwen. Naast zilver werden hier ook lood, koper en zink gemijnd, goed voor zo’n 30 miljoen ton erts in totaal.

In 1988 gingen de mijnen definitief toe en werden ze ingericht als museum. Maar zeg echter niet gewoon museum tegen de Rammelsbergmijnen, want het is een van de leukste bezienswaardigheden van heel het land. Je kan een ritje maken op de “Rolli-Mobil”, het mijnwagentje waarmee de mijnwerkers de diepte in trokken. Daarbovenop kan je ook nog eens de oorspronkelijke mijnbouwmachines uittesten.

Naast een virtuele rondleiding zijn er ook nog “levensechte” die worden gegeven door ervaren mijnwerkers. Zo komt de geschiedenis echt tot leven en leer je wat het levensgevaarlijke beroep van mijnwerker inhield. Na je bezoek kan je in het restaurant traditionele streekgerechten uitproberen. Meer info op de website.

 1. Bezoek een van de vele musea in Goslar

Als je een leergierige reiziger bent, of als je op zoek bent naar een activiteit in Goslar wanneer het regent, dan kan je kiezen uit een aantal musea.

 • Het Goslarer museum staat, zoals de naam al weggeeft, in het teken van de stad zelf. Het is in ingericht in een klooster en je leert er alles over de sociologische en culturele geschiedenis van de stad en streek.
 • Het Zinnfiguren museum herbergt dan weer een indrukwekkende verzameling tinnen figuurtjes: maar liefst meer dan 10.000 handgeschilderde exemplaren. Als kers op de taart kan je hier ook je eigen tinnen poppetje maken en beschilderen!
 • Ten slotte is er ook nog het Mönchehaus museum, een gerenommeerd museum voor moderne kunst. Hier vind je het werk van onder meer Max Ernst en Georg Baselitz.
 1. De Gustav Adolf staafkerk

Technisch gezien ligt deze net buiten Goslar (zo’n 10 kilometer), maar het zou zonde zijn dit opmerkelijke bouwwerk niet op te nemen in ons lijstje van bezienswaardigheden. De Lutherse staafkerk Gustav Adolf werd ingewijd op 28 juni 1908. Het is een kopie van de middeleeuwse Borgund staafkerk in Noorwegen.

De kerk werd gebouwd toen Hahnenklee plots enorme populariteit verwierf als kuuroord en toeristische bestemming. Het ontwerp is van Karl Mohrmann (1857-1927) en de kerk werd gebouwd van sparrenstammen afkomstig van de nabijgelegen Bocksberg. Het interieur bevat veel houtsnijwerk vol eeuwenoude symbolen en kenmerken van het ontwerp van Vikingschepen.

 1. Ontdek de natuur rondom Goslar

Je kon al lezen dat Goslar gelegen is in het Harz-gebergte, het ideale decor voor heel wat leuke outdoor activiteiten. Daarbij springt deze Rammelsberg wandeling van 6km meteen in het oog. De Rammelsberg, een 636 meter hoge top in het Harzgebergte, was historisch gezien de thuisbasis van de grootst bekende koper-, lood- en zinkertsafzetting ter wereld. De mijn, die slechts 2,5 kilometer buiten het centrum van Goslar ligt, sloot de deuren in 1988 en is sinds 1992 erkend als UNESCO-werelderfgoed.

Ook zullen de avonturiers onder ons hier zeker hun gading vinden. Er zijn namelijk heel wat klim- mountainbikeroutes uitgestippeld en er is ook de mogelijkheid om te kajakken of raften op de Oker. In de winterperiode kan je er zelfs snowboarden en/of skiën.

Is dit toch wat te extreem? Dan is de ErlebnisBocksBerg misschien wel eerder wat je zoekt. Hier kan je onder meer rodelen en met driewielers (Bocksberg-karren) naar beneden kan racen. Ook voor kleine kinderen zijn er heel wat leuke activiteiten zoals de bandenglijbaan en een funpark met onder meer trampolines en speeltuin. Meer info op de website.

 1. Goslar bezoeken tijdens de kerstperiode

Duitsers zijn dol op kerstmarkten en uiteraard is er ook een in Goslar. Van eind november tot net na Kerstmis kan je hier ook Glühwein drinken en Bratwurst eten. Verder zijn er in totaal zo’n 60 kraampjes en een heus kerstbos. Voeg hier de feeërieke omgeving aan toe en je begrijpt meteen waarom dit een van de leukste kerstervaringen van heel het land is!

 1. Gastronomisch genieten in Goslar

 • Kasseler is een soort van gerookte varkenslende, geserveerd met puree, vleesjus en (uiteraard!) Sauerkraut!
 • Eintopf is een stoofpotje van aardappelen, bonen en vlees.
 • We weten allemaal dat Duitsers gek zijn op worst en uiteraard vind je hier ook Bratwursten bij de vleet, maar probeer zeker ook de plaatselijke specialiteit: Goslarer Weisswurst (met kalfs- en varkensvlees en kruiden) of Gänsebratwurst (van ganzenvlees).
 • Kartoffelpuffer zijn ook zeer geliefd bij de plaatselijke bevolking: aardappelpannenkoekjes die met zure room of appelmoes of geserveerd worden.
 • Harzer Käse is de plaatselijke half-harde kaas die een pittige smaak heeft.
 • Käsekuchen is een populair dessert, dit is een soort van kaastaart met fruit of chocolade.
 • Ten slotte is er de Schwarzwalder Kirschtorte: een rijkelijke chocoladetaart met een kersenvulling met daarop een toefje slagroom. Het ideale dessert na een dagje heerlijk kuieren in Goslar!
 1. Waar overnachten in Goslar?

Van heinde en verre trekken reizigers naar Goslar, dus aan overnachtingsmogelijkheden geen gebrek. Er zijn meer dan genoeg accommodaties, waardoor je gerust nog genoeg last-minute opties kan vinden. Hieronder vind je alvast enkele van onze favoriete adresjes of bekijk meteen het volledige aanbod hotels in Goslar en omgeving.

 • AKZENT Hotel Villa Saxer bevindt zich in het historische centrum, beschikt over ruime, modern ingerichte kamers waarvan sommigen een eigen balkon hebben. 's Ochtends geniet je van een gastronomisch ontbijtbuffet met regionale specialiteiten. Meer info en boeken.
 • Romantik HotelAlte Münze biedt meer van hetzelfde, maar in een iets luxueuzer jasje. Ook hun restaurant is een absolute topper, eens te meer omdat je kan eten in een kamer uit 1509! Meer info en boeken.
 • Als je liever in de natuur verblijft, dan is het Torfhaus Harzresort een uitstekende keuze. Naast in de traditionele tweepersoonskamers, kan je ook verblijven in charmante huisjes en mag je gratis gebruik maken van de sauna en fitness. Meer info en boeken.
 1. Download je gratis reisgids Harz

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in de Harz regio? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Harz met meer dan 60 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je preview reisgids Harz met een gratis stadswandeling in Goslar.

Harz

Gratis reisgids Harz downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?