13 x mooiste bezienswaardigheden in Quedlinburg: wat zien & doen tijdens je bezoek?

Volledige reisgids kopen voor € 10

13 x mooiste bezienswaardigheden in Quedlinburg: wat zien & doen tijdens je bezoek?

27 maart 2024 in Harz0 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Quedlinburg + verblijftips

Tijdens de vroege middeleeuwen was Quedlinburg, gelegen ten noorden van de Harz, een welvarende stad en werd een invloedrijke stad onder de Ottomaanse dynastie in de 10e en 11e eeuw. Het kasteel, de kerk en de oude stad, die uit die tijd stammen, werden in 1994 uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed.

In het centrum van de stad vind je heel wat historische vakwerkgebouwen, terwijl aan de buitenranden van de oude stad enkele Jugendstil-gebouwen uit de late 19e en vroege 20e eeuw staan. Benieuwd naar wat deze stad nog meer te bieden heeft? Lees dan zeker verder en ontdek de mooiste plekjes in Quedlinburg.

Inhoud artikel

 1. Kaartje met bezienswaardigheden in Quedlinburg

Quedlinburg is gelegen in de Duitse deelstaat Saksen-Anhalt, aan de noordelijke rand van de Harz-bergketen. De stad ligt op ongeveer 125 kilometer ten westen van de stad Leipzig en ongeveer 20 kilometer ten zuidwesten van de stad Halberstadt. Quedlinburg staat bekend om zijn goed bewaard gebleven middeleeuwse oude stad en staat sinds 1994 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Wil je graag Quedlinburg en omgeving ontdekken? Gebruik dan zeker onze rondreis door de Harz als leidraad.

Ligging van Quedlinburg en de mooiste bezienswaardigheden op de kaart

 1. Marktplein van Quedlinburg

Start je bezoek op het marktplein van Quedlinburg, in het centrum van de historische binnenstad. Het plein wordt omringd door een groot aantal vakwerkhuizen die zo kenmerkend zijn voor de uitstraling van de oude stad. Tijdens de kerstperiode wordt het plein helemaal omgetoverd tot winterwonderland met gezellige kerstkraampjes. Aan de noordkant van het plein vind je het stadhuis van Quedlinburg in renaissancestijl, het is vandaag de dag nog steeds het administratieve centrum van de stad. Binnen kan je er een maquette van de historische binnenstad van Quedlinburg bezichtigen.

STADSWANDELING: Mis niets tijdens je verblijf met onze stadswandeling door het historische centrum van Quedlinburg.

 1. Marktkirche St. Benediktii

De Marktkirche St. Benediktii, een hallenkerk met achthoekige pilaren, met binnenin een laatgotisch koor uit de 15e eeuw. De kerk werd voor het eerst genoemd in een document uit 1233, maar is veel ouder, want deze werd ingewijd in 1173 en vertoont romaanse overblijfselen.

 1. St Aegidi-kerk

De St Aegidi-kerk werd voor het eerst genoemd in een pauselijk document uit 1179. De architectonische stijl is romaans. Volgens de legende werd de kerk gebouwd in de buurt van bronnen die werden gebruikt door het dorp Nordlingen, dat aan het eind van de 13e eeuw opgeslokt werd door Quedlinburg. De kerk valt vandaag de dag vooral op door haar gouden en witte rococo-interieur.

 1. Schreckensturm

De Schreckensturm (Horrortoren), is een middeleeuwse verdedigingstoren die deel uitmaakte van de stadsvestingen. Hij is 40 meter hoog en telt vijf verdiepingen. Hij werd gebruikt als gevangenis en martelkamer, vandaar de naam.

OVERNACHTINGSTIP: Op zoek naar een aangenaam verblijf? Ferienwohnung unterm Schreckensturm zit gevestigd in een vakwerkhuis uit 1697 vlakbij de Schreckensturm. Alle appartementen zijn ruim en smaakvol ingericht. Sommige beschikken over een idyllische binnenplaats, andere over een balkon.

 1. Sternkiekerturm

De 42 meter hoge Sternkiekerturm maakt eveneens deel uit van de middeleeuwse stadsversterkingen, en net als de andere verdedigingstorens, open naar de stadskant. Aan het einde van de 19e eeuw werd de Sternkiekerturm herbouwd in de oorsprokelijke stijl en kreeg een uitkijkplatform.

Het is de hoogste uitkijktoren van Quedlinburg en enkel toegang via het terrein van de naburige Lindenbeinschen Villa, waar tegenwoordig het Schlosshotel zum Margrafen gevestigd is.

 1. Spoorweg- en Speelgoedmuseum

Het Spoorweg- en Speelgoedmuseum is een leuke plek vol oud speelgoed, modeltreinen en een Amiga-tentoonstelling. Verspreid over drie verdiepingen zijn talloze verwijzingen naar de DDR, die voor sommigen onder ons zeker nostalgie zullen oproepen. Meer info op de website.

 1. Kulturkirche St. Blasii

De kerk van St. Blasii (Kulturkirche St. Blasii) is waarschijnlijk de oudste kerk in Quedlinburg. Het achthoekige schip kreeg zijn huidige vorm dankzij een verbouwing in 1715. Op basis van de romaanse toren kan echter worden geconcludeerd dat de kerk al de 13e eeuw bestond. Tegenwoordig dient de kerk als evenementen- en concertruimte.

LEESTIP: Download onze reisgids Harz en ontdek nog meer pareltjes in deze regio als Quedlinburg.

 1. Fachwerkmuseum im Ständerbau

Het Fachwerkmuseum im Ständerbau uit 1310 is gevestigd in een van de oudste vakwerkhuizen in Duitsland. Het museum vertelt over de bouwstijl en -technieken van die tijd en bezoekers krijgen er inzicht in wat er na de bouw met de vakwerkhuizen gebeurde en leren meer over de evolutie van de architectuur door de eeuwen heen. Het museum heeft een gevarieerde reeks kleine en grote tentoonstellingen. Je krijgt er ook meer gedetailleerde uitleg bij de verschillende gevelontwerpen.

 1. Finkenherd-straat

In de Finkenherd-straat, een smal en pittoresk steegje vind je drie vakwerkhuizen naast elkaar. Deze huizen, met hun steile en hoge daken, werden rond 1500 gebouwd. Er wordt gezegd dat hertog Heinrich van Saksen hier in 919 stond toen hij het nieuws ontving dat hij tot koning van Duitsland was verkozen. Een bescheiden plaquette op Finkenherd 3, een deels betimmerd vakwerkhuis uit 18e eeuw, herdenkt deze gebeurtenis. Er is een bezoekerscentrum op de begane grond van Finkenherd nummer 1 (UNESCO werelderfgoed) en nummer 2.

 1. Museum Lyonel-Feininger

In het Museum Lyonel-Feininger worden boekillustraties en avant-gardeschilderijen van de 20e-eeuwse kunstenaar Lyonel Feininger tentoongesteld. Meer info op de website.

 1. Kasteel Quedlinburg en de Stiftskirche St Servatius

Het zijn het kasteel Quedlinburg en de Stiftskirche St Servatius in Duitse romaanse stijl die de aandacht opeisen in de stad. Wandel de kerk zeker eens binnen, je vindt er oude religieuze voorwerpen en boeken die werd gestolen tijdens WOII door een Amerikaanse soldaat, maar in 1993 naar Quedlinburg werden teruggebracht.

De abdij van Quedlinburg werd in 936 gesticht op de kasteelheuvel van Quedlinburg, was een keizerlijk landgoed en een van de ongeveer 40 zelfbesturende keizerlijke abdijen van het Heilige Roomse Rijk. De kerk, bekend als Stiftskirche St Servatius, wordt nu gebruikt door de Lutherse Evangelische Kerk.

Het renaissancekasteel dateert uit de 16e eeuw en is ontstaan uit wat toen een middeleeuws kasteel was. Het kasteel, de abdij, de kerk en de omliggende gebouwen zijn uitzonderlijk goed bewaard gebleven en zijn meesterwerken van de romaanse architectuur en staat sinds 1994 op de UNESCO werelderfgoedlijst.

 1. Münzenberg

De Münzenberg bestaat uit zo’n 65 vakwerkhuizen waarvan de meeste twee verdiepingen tellen. Ze zijn gebouwd op de gelijknamige heuvel ten westen van de oude stad en bieden een fantastisch uitzicht over Quedlinburg en de uitlopers van de Harz. In het zuidoostelijke deel van de wijk staat een rechthoekig huizenblok dat het gebied van een voormalige kloosterkerk omsluit.

 • Het gebied rond de Münzenberg is al bewoond sinds lang voor onze jaartelling, aan het eind van de 10e eeuw, ontstond hier een klein dorpje rondom een benedictijnenklooster en de bijhorende kerk.
 • Na de Reformatie raakte het verlaten klooster in verval en vanaf ongeveer 1580 begon men zich hier te vestigen.
 • Het ging vooral om ambachtslieden, rondtrekkende arbeiders en muzikanten. De inwoners werden vaak beschouwd als nietsnutten en veel bewoners uit de middenklasse waren niet erg blij met hun nieuwe buren.

Tijdens je bezoek aan de kloosterkerk St Marien krijg je onder andere de westelijke crypte te zien, maar ook de voorhal van de voormalige nonnengalerij waar enkele kleine vondsten tentoongesteld worden. Je verkent ook de binnenplaats, de oostelijke crypte, de kelder van de zuidelijke toren en een begraafplaats met een kleine museumwinkel.

 1. Waar overnachten in Quedlinburg?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf tijdens je bezoek aan Quedlinburg? Hieronder vind je alvast enkele van onze favoriete adressen of bekijk het volledige aanbod hotels en pensions in Quedlinburg online.

 • Hotel Theophano wordt beheerd door een familie en biedt klassieke, smaakvol ingerichte kamers in een prachtig historisch vakwerkhuis, midden in het oude centrum van Quedlinburg.
 • Hotel Zum Bär ligt aan het historische marktplein van Quedlinburg en biedt landelijke kamers en iedere ochtend een uitgebreid ontbijtbuffet.
 • Wyndham Garden Quedlinburg Stadtschloss biedt elegante kamers in traditionele stijl, een sauna waar je kan ontspannen en een wijnbar.
 1. Download je gratis reisgids Harz

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in de Harz regio? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Harz met meer dan 60 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je preview reisgids Harz met een gratis stadswandeling in Goslar.

Harz

Gratis reisgids Harz downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?