Roadtrip Noord-Italië: Dé mooiste route 7 dagen tot 3 weken langs alle highlights + kaartje

Volledige reisgids kopen voor € 10

Roadtrip Noord-Italië: Dé mooiste route 7 dagen tot 3 weken langs alle highlights + kaartje

18 december 2023 in Italië3 reacties

Op roadtrip door Noord-Italië met de auto of camper? Gebruik onze complete voorbeeld route

Een roadtrip maken door Noord-Italië? Gelijk heb je. De prachtige regio heeft dan ook erg veel te bieden. Denk maar aan de charmante steden en dorpjes, de pittoreske meren als het Gardameer en Comomeer, om nog maar te zwijgen van het romantische Venetië.

Nog op zoek naar wat inspiratie voor je roadtrip door het noorden van Italië? Met deze 18-daagse route kom je langs alle mooie plekjes van de regio + bijzondere tips in onze gratis reisgidsen.

Inhoud artikel

Kaartje met route roadtrip Noord-Italië

Ontdek het noorden van Italië

Vergeet de prachtige toeristische steden als Napels en Rome en ga op zoek naar de mooiste plekjes in het noorden van Italië. Noord-Italië bestaat uit acht prachtige regio's die elk een eigen charme hebben en stuk voor stuk de moeite waard zijn om te ontdekken: Valle d’Aosta, Piemonte, Ligurië, Lombardije, Emilia Romagna, Trentino-Alto Adige (Zuid-Tirol), Veneto en Friuli-Venezia Guilia (Friuli-Julisch Venetië).

Noord-Italië ligt op zo'n 10 uur rijden van Milaan vanuit Brussel en op ongeveer 12 uur rijden vanuit Amsterdam (bekijk de beste route naar Italië). Verder kan je ook met het vliegtuig reizen naar grote steden als Milaan, Genua, Turijn, Verona of Venetië.

Ben je van plan om binnenkort op rondreis te gaan door Italië? Houd dan best rekening met de tolwegen in Italië. Hoeveel tol je betaalt in Italië hangt af van je bestemming en van de tariefklasse van je voertuig.

Dag 1: Gardameer

Je begint deze 18-daagse roadtrip door het noorden van Italië aan het Gardameer. Het helderblauwe meer ligt tussen Milaan en Venetië en wordt omgeven door een prachtig berglandschap. Aan de oevers bevinden zich verschillende historische dorpjes, prachtige bezienswaardigheden en boomgaarden vol olijf- of citroenbomen.

De meest pittoreske dorpjes bevinden zich aan de zuidelijke kant van het meer. Aan de noordelijke kant, dichter bij de Alpen, worden dan weer verschillende avontuurlijke activiteiten georganiseerd. Je kan natuurlijk dagen aan het Gardameer vertoeven, maar we hebben nog heel wat andere mooie plekjes om te ontdekken. Daarom beslis je best zelf of je enkel en alleen een dag doorbrengt aan het meer of de dorpjes in de omgeving verkent.

Wat zeker zien en doen aan het Gardameer?

  • De parel van het Gardameer is het romantische stadje Sirmione. Hier kan je een fort, een Romeinse villa en de Catullo-grotten bezoeken.
  • In de havenstad Desenzano del Garda kan je ook nog een middeleeuws kasteel bewonderen.
  • Bezoek Parco Grotta Cascata Varone, een grot waarin een waterval naar beneden stort. Via paden, bruggen en kronkelende trappen is dit indrukwekkende natuurfenomeen vandaag de dag voor iedereen zichtbaar.
  • In Malcesine kan je het goed bewaarde Castello Scaligero bezoeken. Maak hier ook een ritje op de kabelbaan naar de Monte Altissimo nemen, de hoogste bergtop bij het Gardameer.
  • Wandel rond het Gardameer of maak een onvergetelijke fietstocht en geniet van de prachtige uitzichten. Bekijk het aanbod fietstochten aan het Gardameer.
  • Of je kan ook gewoon lekker genieten aan het Gardameer.

VERBLIJFTIP: Ovenacht in de gezellige B&B Antico Brolo gevestigd in een oud 18e-eeuws huis in het centrum van Gardone Riviera. Je geniet hier van een aangenaam verblijf en heerlijke gerechten met hoogwaardige ingrediënten. De kamers zijn gehuld in een unieke sfeer dankzij de uitnodigende meubels die goed passen bij het oude huis uit het verleden. Sommige kamers bieden zicht op het meer of op het oude dorp. Meer info en boeken.

Dag 2: Verona

Het Gardameer is een prachtige bestemming waar je dagenlang kan vertoeven, maar vandaag zetten we onze roadtrip verder. Op een uur en half rijden van het Gardameer, bereik je Verona. In Verona stap je van het ene hoogtepunt naar het andere met tal van getuigen van diverse beschavingen: de Romeinse, de middeleeuwen, de renaissance. Daarnaast is de stad ook erg bekend omwille van het verhaal van Romeo en Julia. Maar de stad heeft meer te bieden dan het romantische decor.

Wat mag je zeker niet missen tijdens je bezoek aan Verona?

Download onze reisgids Ligurië & Italiaanse meren en ontdek zoveel mogelijk van de regio.

Dag 3: Verona en Padua

Na een heerlijk ontbijtje in het hotel waar je verblijft, kan je nog een mooie wandeling maken door het centrum van Verona of nog enkele bezoekjes aan topbezienswaardigheden meepikken. Nadien rijd je door naar het charmante stadje Padua. Padua is een van de oudste steden in Noord-Italië en heeft alle kenmerken van Italiaanse steden: prachtige architectuur, aangename pleintjes, kunst en een uitstekende keuken om je vingers bij af te likken.

Maar een van de meest interessante hoogtepunten van je uitstap naar Padua, is dwalen door het voormalige getto, waar ook de enige synagoge is gevestigd. De Scrovegni-kapel is een andere bezienswaardigheid, waar veel prachtige 14e-eeuwse kunstwerken en fresco's te zien zijn, waaronder die van Giotto.

VERBLIJFTIP: Na het verkennen van de stad kan je nagenieten in de sfeervolle pension Casa Giotto. Meer info en boeken.

Dag 4: Venetië

Vandaag verkennen we het romantische Venetië. De stad is een monument op zich dat vol staat met indrukwekkende bouwwerken in de gotische en renaissance stijlen, zoals het Dogepaleis, de Basilica di San Marco en de Santa Maria della Salute. Met onze stadswandeling door Venetië kom je langs de mooiste plekjes van de stad en natuurlijk mag ook een gondelvaart niet ontbreken.

Wil je graag zoveel mogelijk van deze prachtige stad zien tijdens je citytrip? Download je reisgids Venetië en mis geen enkel plekje!

TIP: Wil je tijdens je bezoek aan Venetië zo veel mogelijk zien? Bekijk dan zeker onze handige blogpost met stadspassen en tickets in Venetië. Zo kan je je stadspassen, tickets en tours op voorhand boeken en kan je ter plekke de lange wachtrijen vermijden.

Venetië staat op heel wat reizigers hun bucketlist en terecht! Venetië loopt over van bezienswaardigheden die je te voet of met de gondel kan verkennen (lees ook onze blogpost 'hoe je verplaatsen in Venetië'). Toch kan het ook erg leuk zijn de stad achter je te laten. Er is dan ook ontzettend veel te zien en te doen in de omgeving van Venetië. Wil je graag een daguitstap maken vanuit Venetië? Dan raden we aan om hier een extra dag voor uit te trekken.

Overzicht met enkele leuke tours en daguitstappen vanuit Venetië:

Dag 5: Ferrara

Je kiest er natuurlijk zelf voor hoe lang je juist in Venetië vertoeft. Wanneer je beslist om Venetië in één dag te bezoeken, kan je op dag 5 je reis verder zetten richting Ferrara. Ferrara ligt op een dik uur rijden van Venetië en zal misschien niet zo bekend in de oren klinken. Des te beter om deze stad eens te leren kennen tijdens je roadtrip door Noord-Italië. Ferrara was een rijke plaats in de Renaissance, mede dankzij de ambitieuze familie d’Este, wiens hof in de 14de-eeuw een van de rijkste van Europa was.

Hierdoor staat het centrum van Ferrara vol met prachtige paleizen, zoals het Castello Estense dat wordt omgeven door een slotgracht en het Palazzo Paradiso. Ook vind je in Ferrara de prachtige Cattedrale di San Giorgio. Het centrum van de stad staat dan ook niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

VERBLIJFTIP: We raden je aan om na je bezoek aan Ferrara door te rijden naar de volgende bestemming: Ravenna. Hier overnacht je in het Palazzo Galletti Abbiosi gevestigd in een voormalige adellijke pand met 18e-eeuwse architectuur. Het hotel biedt elegante kamers en beschikt over een mix van historische sfeer en een hedendaagse, minimalistische inrichting. 's Ochtends kan je ontbijten in het hotel en op eigen tempo de stad verkennen. Meer info en boeken.

Dag 6: Ravenna en Faenza

Vandaag kan je op pad gaan om het kleine stadje Ravenna te ontdekken. Ravenna is het mekka voor liefhebbers van mozaïeken. De mooiste mozaïeken kan je terugvinden in de San Vitale basiliek, in het Mausoleo di Galla Placidia, een doopkapel van orthodoxe oorsprong, de kerk Sant'Appolinare nuovo e.a. Topbezienswaardigheden van Ravenna zijn onder meer de Duomo, het aartsbisschoppelijk paleis met een collectie kunstwerken en de sarcofaag van de dichter Dante die in Ravenna lange tijd verbleef tot aan zijn dood.

Na je bezoek aan Ravenna kan je een kleine omweg maken naar het dorpje Faenza dat vooral bekend staat om de keramiek. Al van de 12de eeuw beoefent men er het ambacht van keramiekverwerking. Bezoek er zeker eens het Museo internazionale della Ceramiche waar je keramiek uit alle tijden van over de hele wereld kan bewonderen.

TICKETS: maak het jezelf gemakkelijk en bestel je tickets voor het Museo internazionale della Ceramiche online, zo kan je lange wachtrijen aan de kassa vermijden.

Dag 7: Bologna

Vandaag brengen we een hele dag door in Bologna, de hoofdstad van Emilia-Romagna. Bologna is een van de grootste steden van Italië maar is desondanks minder bekend en wordt minder bezocht door het massatoerisme. Het is een rijke hoofdstad op vlak van historische architectuur. Om ze allemaal te kunnen bekijken, heb je een aantal uren nodig. Het charmante centrum loopt over van de prachtige oude gebouwen.

Wat zeker zien en doen tijdens je bezoek aan Bologna?

  • Wandel door het centrum naar de kathedraal van San Pietro, de Sint-Petroniusbasiliek.
  • Beklim de indrukwekkende 97 meter hoge Asinelli toren, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de stad. Boek je tickets om de toren van Asinelli te beklimmen online.
  • Ook de gebouwen van de universiteit van Bologna, de oudste universiteit van Europa, zijn prachtig om te zien.
  • Bewonder de prachtige paleizen op Piazza Maggiore, het hart van Bologna. Hier kan je neerploffen bij een van de gezellige terrasjes. Honger gekregen? Bestel dan zeker eens een echte pasta bolognese!

VERBLIJFTIP: Op wandelafstand van het centrum (15 min.) bevindt zich het Aemilia Hotel Bologna. Het hotel biedt ruime, moderne kamers en serveert dagelijks een uitgebreid ontbijtbuffet met lokale specialiteiten. Meer info en boeken.

Dag 8 & 9: Via pittoreske dorpjes in Emilia-Romagna naar Genua

Nadat je de hoofdstad van de Emilia-Romagna regio hebt bezocht, rijden we door naar Genua. Omdat dit best een aardig stukje rijden is (ongeveer 3u30), trekken we hier twee dagen voor uit en kan je nog halt houden bij andere pittoreske steden en dorpjes in deze regio.

Modena en Parma: tussenstops op je route naar Genua

Eerst houd je halt bij Modena. Modena wordt omringd door het prachtige Italiaanse platteland en heeft een gezellig stadscentrum met keien straatjes en middeleeuwse portalen. Wandel langs indrukwekkende monumenten als de kathedraal, Torre Civica, Piazza Grande en Palazzo Ducale en sluit je dag af met een beklimming naar de top van de Ghirlandina Bell Tower vanwaar je een prachtig zicht hebt over de stad en omgeving.

Ben jij een autoliefhebber? Breng dan zeker ook een bezoekje aan het Ferrari Museum. Tijdens je rondleiding krijg je de meest luxueuze auto’s te zien die allemaal een uniek verhaal vertellen en op circuits over de hele wereld hebben gereden. Boek je tickets voor het Museo Ferrari online op voorhand en vermijd zo wachtrijen aan de kassa.

Wist je trouwens dat Modena bekend was omwille van de Aceta Balsamico Tradizionale? Balsamicoazijn is namelijk een van dé producten waar Modena haar faam aan te danken heeft.

Na je bezoek aan Modena, rijd je door naar Parma (1 uur rijden). Wanneer je het woord 'Parma' hoort, denk je waarschijnlijk meteen aan Parmaham en Parmezaan. En dat is niet zo gek want Parma staat namelijk bekend omwille van zijn heerlijke lokale producten: Prosciutto di Parma en Parmigiano-Reggiano.

Er worden verschillende tours georganiseerd in Parma waarbij je een traditionele fabriek bezoekt en het volledige proces met eigen ogen kan meemaken. Nadien kan je natuurlijk ook een heerlijke proeverij meepikken. Zo'n tour is heel erg leuk om te doen, maar vergeet ook zeker niet het bruisende, sfeervolle centrum te verkennen met het prachtige Teatro Farnese in renaissancestijl en de doopkapel van Parma.

Dag 10: Genua

Na je bezoek aan Parma kan je door rijden naar Genua, een eeuwenoude havenstad die meer te bieden heeft dan je zou denken. In Genua wandel je door een idyllische stadskern met historische gebouwen en pittoreske middeleeuwse straatjes.

De zogenaamde "carruggi" brengen je naar enkele mooie pleintjes in de stad zoals Piazza de Ferrari, Piazza San Donato en Piazza delle Erbe waar je enkele oude, bijzondere kerken kan bezoeken zoals San Matteo en San Donato. Wandel ook zeker eens langs de Porto Antico met gezellige marktkraampjes en geniet vanop een bankje van alle cruiseschepen.

Wist je trouwens dat Christoffel Colombus geboren werd in 1451 in Genua? Je kan de dag van vandaag zijn huis nog steeds bezoeken!

Dag 11 & 12: Turijn

Bij Noord-Italië denk je al snel aan het mooie Rome, het kleurrijke Venetië of modestad Milaan, maar ook Turijn zal je positief weten te verrassen tijdens je roadtrip. Turijn zit namelijk vol flair, met hier en daar enkele mooie paleizen, musea van wereldklasse, aangename parken, barokke architectuur en sfeervolle restaurantjes. Daarnaast is het elegante Turijn, de stad van Juventus, Fiat en de lekkere Gianduja-chodolade.

Must-see bezienswaardigheden tijdens je bezoek aan Turijn?

  • Piazza Castello, het culturele hart van Turijn. Dit plein is zowel het historische en culturele hart van de stad. Piazza Castello wordt omringd door palazzi uit de 17e eeuw en galerijen waar winkels en gezellige cafés zich verbergen.
  • Breng een bezoekje aan enkele boeiende musea als het Museo Nazionale del Cinema, Museo dell’automobile en Museo Egizio die de grootste collectie oud-Egyptische kunst herbergt (op Egypte na natuurlijk),
  • Shopliefhebbers moeten dan weer in de twee belangrijkste (winkel)straten van Turijn zijn: de 'Via Po' en 'Via Roma'.
  • Voor een prachtig uitzicht over de stad moet je dan weer in Mole Antonelliana zijn. Dit gebouw wordt gezien als hét symbool van Turijn.
  • Of maak een ritje op het rode historische treintje naar de Basilica di Superga. De basiliek wordt vooral gekenmerkt door zijn enorme ronde gevel met een koepel die je al van ver opmerkt.

VERBLIJFTIP: Hotel Roma e Rocca Cavour is een van de oudste hotels in Turijn en wordt gerund door dezelfde familie sinds 1854. Het driesterrenhotel wordt omringd door weelderige tuinen en ligt tegenover het treinstation van Porta Nuova. Meer info en boeken.

Dag 13 & 14: Milaan

Onze roadtrip door Noord-Italië loopt stilletjes aan op zijn einde, maar eerst bezoeken we nog enkele toppers als de modestad Milaan, het Comomeer en Lago Maggiore. Vandaag en morgen brengen we een hele dag door in Milaan.

Milaan is een moderne en authentieke Italiaanse stad die vooral bekend staat als een belangrijk centrum in de modewereld en als shopwalhalla. Neem dus zeker de tijd om langs de vele winkels te struinen maar bezoek ook zeker de prachtige gebouwen met fraaie architectuur, sfeervolle pleinen en imposante kerken. Met onze stadswandeling door Milaan kom je alvast langs dé topbezienswaardigheden.

Enkele topbezienswaardigheden in Milaan die je niet mag missen

  • De Duomo van Milaan is bijvoorbeeld de grootste trekpleister van de stad, en is dan ook na de Sint Pieter in Rome en de kathedraal van Sevilla de grootste kathedraal van heel Europa.
  • Ook het Castello Sforzesco is zeker de moeite waard, waar je ook een bezoek kan brengen aan verschillende musea.
  • In het Santa Maria delle Grazie klooster kan je vervolgens het beroemde kunstwerk Het Laatste Avondmaal bezoeken.
  • Shopliefhebbers kunnen een bezoekje brengen aan de Galleria Vittorio Emanuele, het luxe winkelcentrum waar je terecht kan voor merken zoals Prada en Versace, of het Quadrilatero d’Ora waar je de grootste (en duurste) modeontwerpers kan vinden. Kan je portemonnee de dure prijskaartjes niet aan? Dan kan je ook altijd winkelen in het centrum waar je betaalbare merken zoals H&M en Zara gevestigd zijn.

Dag 15: Comomeer

We laten de grote steden achter ons en brengen onze laatste dagen door aan prachtige meren. Vanuit Milaan is het een uurtje rijden naar het schilderachtige Comomeer. Het Comomeer ligt vlakbij de grens met Zwitserland aan de voet van de Alpen. Rond het helderblauwe meer liggen idyllische dorpjes verstopt tussen grote bergkloven.

Je kan er historische gebouwen bezoeken, mooie wandelingen maken langs het meer en heerlijke ijsjes eten. Vanaf het Comomeer kan je zelfs de besneeuwde bergtoppen rondom St Moritz zien liggen! Bezoek tijdens je verblijf aan het Comomeer een aantal villa’s, wandel door de straten van plaatsen zoals Varenna, Lecco en Como, huur een bootje en kom even helemaal tot rust. Boek je boottocht op het Comomeer.

VERBLIJFTIP: Verblijf tijdens je bezoek aan het Comomeer in Bellavista Hotel, gelegen in het centrum van Menaggio, direct aan het meer. Het hotel biedt een prachtig panorama over het hart van het Comomeer. Het uitzicht over Bellagio is betoverend en uniek. Meer info en boeken.

Dag 16: Lago Maggiore

Als toevoeging op het Comomeer, breng je ook een bezoekje aan het Lago Maggiore, dat op de grens met het naastgelegen Piëmont is gelegen. Dit is na het Gardameer het grootste meer van het land en heeft ook weer prachtige natuurgebieden, pittoreske dorpjes en mooie bouwwerken te bieden. Wist je trouwens dat heel wat beroemdheden naar deze plek afreizen?

Huur een bootje vanuit Stresa, een van de populairste plekken rondom het meer om de Borromeïsche eilanden te bezoeken. Maak een mooie wandeling door de Val Grande en geniet nog eventjes van het prachtige Noord-Italië voor je weer op naar huis gaat!

Het is de ideale plek om je roadtrip door Noord-Italië af te sluiten. Ben je op vakantie in Italië met je eigen wagen? Dan kan je van hieruit terug huiswaarts rijden. Ben je met het vliegtuig? Dan raden we aan om terug te rijden naar de dichtstbijzijnde steden als Milaan (op 1u30 rijden), Turijn (op 2u rijden) of Verona (op 3u rijden) waar een luchthaven gevestigd is.

Welke auto huren voor je rondreis?

  • Twijfel je nog welke auto je wil gaan huren voor je roadtrip?
  • Huur alvast geen té kleine auto, ga voor een comfortabele wagen.
  • Boek zeker een all-inclusive verzekering zodat in alle rust rond kan rijden.
  • Iedereen met een Belgisch of Nederlands rijbewijs mag er met een huurauto rijden.
  • Betrouwbare autoverhuur bedrijven zijn Sunnycars (altijd all-inclusive), TUI cars autoverhuur en EasyTerra (meestal de goedkoopste).
  • Lees ook nog meer tips over een auto huren op vakantie.

Download onze gratis reisgidsen Noord-Italië

Wil jij ook graag Noord-Italië zo goed mogelijk verkennen? Dat kan! Download onze gratis reisgidsen en mis niets van je verblijf!

MilaanEmilia-Romagna & GardameerPiëmont en LiguriëDolomieten & Zuid-TirolVenetië
Reisgids MilaanReisgids Emilia-Romagna & GardameerReisgids Piemont en LiguriëReisgids Dolomieten en Zuid-TirolReisgids Venetië
Ligurië & Piëmonte

Gratis reisgids Ligurië downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 17 november 2023 - Marc Desseyn

Zeer bruikbare tips

- 18 juli 2023 - Erik

Zeer waardevol!

- 3 maart 2023 - Es

Geweldige gidsen! Hartstikke handig! Blij mee!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?