Stedentrip Istanboel? Dit is dé beste citytrip planning voor 3 dagen Istanboel

Stedentrip Istanboel? Dit is dé beste citytrip planning voor 3 dagen Istanboel

9 oktober 2023 in Istanbul8 reacties

Wat zeker zien en doen tijdens je stedentrip in Istanboel?

Istanboel is een wereldberoemde stad die zich uitstrekt over twee continenten, Europa en Azië. Daartussen ligt de Bosporus, een smalle zeestraat waarop veerboten beide delen van de stad verbinden. Ankara mag dan wel de politieke hoofdstad van Turkije zijn, Istanboel is zonder twijfel de belangrijkste stad op economisch en cultureel vlak. Het is een bruisende plek waar een unieke sfeer hangt en heel erg veel te zien en te beleven valt.

Als je slechts 3 dagen hebt om deze historische stad te verkennen, zal je sowieso keuzes moeten maken. Je kan in die korte periode wel zeker de belangrijkste bezienswaardigheden bezoeken omdat de belangrijkste monumenten uit de Ottomaanse tijd en ervoor allemaal in Sultanahmet liggen, een district aan de Europese kant van de stad.

Hieronder hebben we een handig reisschema opgesteld waarmee je langs de beroemdste bezienswaardigheden van Istanboel passeert en onderweg pik je ook nog enkele verborgen pareltjes mee.

Hoe besparen? Koop online je Istanboel Tourist Pass

Ook voor Istanboel is er een Tourist Pass beschikbaar. Je kan een Istanboel Tourist Pass kopen voor 3 of 7 dagen. De pas is zeker een aanrader voor iedereen die veel van de stad wil zien of veel excursies wil maken. Koop je Istanboel Tourist Pass vooraf online.

Je kan met de Istanboel Tourist Pass de wachtrij overslaan bij de belangrijkste bezienswaardigheden, een luchthaventransfer regelen, een Whirling Dervish avondshow bijwonen, een dinercruise over de Bosporus maken en zo veel meer. Andere voordelen zijn inbegrepen openbaar vervoer en gratis gebruik van de hop-on hop-offtour. Een aanrader dus!

Inhoud artikel

  1. Dag 1 van de citytrip: Sultanahmet

Het oudste deel van de stad is het district Sultanahmet. Dit district bevindt zich nog steeds binnen de oude Romeinse muren en heeft een driehoekige vorm. Het wordt omringd door de oude stadsmuren in het westen, de watermassa bekend als de Gouden Hoorn in het noorden en de Zee van Marmara in het zuiden.

Hagia Sophia

De kerk Hagia Sophia was het hoogtepunt van de Byzantijnse architectuur. De indrukwekkende koepel maakte zo’n grote indruk op de Ottomaanse Turken toen ze de stad veroverden dat de Hagia Sophia als voorbeeld diende voor heel veel andere moskeeën in het voormalige Ottomaanse rijk.

Wanneer je de immense Hagia Sophia binnenwandelt, is het moeilijk om je voor te stellen hoe dit bouwwerk in de 6e eeuw opgetrokken werd. In al die eeuwen heeft de Hagia Sophia lang als kerk gediend, maar rond het jaar 1400 werd het gebouw omgetoverd tot een moskee. Let tijdens je bezoek ook op de prachtige mozaïeken binnenin, het zijn enkele van de beste voorbeelden van Byzantijnse kunst.

Onze tip: boek je tickets voor de Hagia Sophia vooraf online om de lange wachtrijen te vermijden.

Sultan Ahmet-moskee (Blauwe moskee)

De Blauwe Moskee is de meest opvallende moskee in Istanboel. Ook het ontwerp van dit bouwwerk werd geïnspireerd op de Hagia Sophia. De twee moskeeën staan recht tegenover elkaar en wanneer je ertussen staat, zal je meteen merken dat er veel gelijkenissen zijn. Het gebouw kreeg de bijnaam Blauwe moskee omdat binnenin blauwe tegels het interieur bekleden.

Je kan de moskee betreden, zelfs als je een toerist bent en geen moslim, maar je mag niet naar binnen gaan tijdens de gebedstijd of op vrijdag in het midden van de dag. Zorg er ook voor dat je schouders en knieën bedekt zijn wanneer je een bezoek plant. Vrouwen moeten ook een sjaal hebben om hun hoofd te bedekken. Is je outfit niet gepast? Dan kunnen ze je in de Blauwe Moskee een gewaad aanbieden.

Officieel heet de moskee de Sultan Ahmet-moskee, vernoemd naar het Sultanahmet-district waarin het zich bevindt. Achter de naam Sultanahmet schuilt een interessant verhaal. Sultan Ahmet, ook wel bekend als Ahmed I, veroorzaakte heel wat commotie toen hij een moskee met maar liefst 6 minaretten liet bouwen. In Istanboel is het zo dat het aantal minaretten van een moskee vertelt hoe belangrijk de moskee was.

Een buurtmoskee had gewoon 1 minaret en een grote moskee die door een sultan gebouwd werd, had er normaal 4. In die tijd had enkel de moskee in Mekka 6 minaretten. De bevolking vond dat Sultan Ahmet geen grote overwinning voor de islam had behaald die de overmoed zou rechtvaardigen. Ahmet besloot daarom om met zijn eigen fortuin een 7e minaret in Mekka te laten bouwen.

Na je bezoek aan de Blauwe Moskee is het waarschijnlijk tijd voor een lunch. Een van de specialiteiten van Istanboel is de Sultanahmet kofte, een pittig gehaktgerecht dat vaak wordt geserveerd met pepers. Een zeer populair restaurant daarvoor is Sultanahmet Koftecisi.

Topkapi-paleis

Het Topkapi-paleis ligt om de hoek van de Hagia Sophia en de Blauwe Moskee. Het complex werd kort na de verovering van Istanboel in 1453 opgetrokken en het was het centrum van het Ottomaanse rijk tot de jaren 1800 toen het modernere Dolmabahçe-paleis werd gebouwd.

Veel sierlijke meubels zoals in Europese paleizen hoef je niet te verwachten, want in deze Oosterse paleizen zaten de mensen op kussens. Let vooral op de kwaliteit van het tegelwerk en de ramen die met schelpen ingelegd zijn. De precisie van de architectuur is de grootste troef van het Topkapi-paleis.

In de troonzaal van het Topkapi-paleis ligt ook de nationale schat van Turkije. Die collectie omvat onder andere een voetafdruk van Mohammed en ook één van zijn tanden en haren van zijn baard. Daarnaast behoren ook de stang van Mozes, de steelpan van Abraham en de hand van Johannes de Doper tot de verzameling.

De lange wachtrij aan het Topkapi paleis overslaan? Tickets kan je ook makkelijk online kopen. Dubbel zo handig, want zo sla je de lange wachtrijen over en je hoeft niet te wachten in de brandende zon.

Grote Bazaar

De grote bazaar is de grootste markt van Istanboel. Er hangt een gezellige sfeer en verkopers proberen je verschillende souvenirs, maar ook en vooral tapijten te verkopen. Wie een goedkoop tapijt op de kop wil tikken, is hier aan het juiste adres. Je zal ook veel jongens zijn rondlopen met dienbladen vol kopjes thee.

Kruidenmarkt

De kruidenmarkt is nog kleurrijker dan de Grand Bazaar. De zakken vol kleurrijke kruiden lokken ook heel wat fotografen en Instagramgebruikers. Neem dus zeker je fototoestel mee!

  1. Dag 2: de wijk Beyoğlu

Brug naar Beyoğlu

Vanuit Sultanahmet kan je de brug over de Gouden Hoorn naar Beyoğlu oversteken. Op die brug staan vaak heel wat vissers die hun lunch voor de dag proberen te vangen. Een leuk schouwspel om te bekijken!

De kabelbaan Tünel

Net ten noorden van de Gouden Hoorn ligt de wijk Beyoğlu. Daar kan je een ritje maken op de kabelbaan Tünel die je van de Gouden Hoorn naar de Galatatoren brengt bovenaan de heuvel. In het zuiden van de wijk Beyoğlu vind je naast het water ook de tweede oudste metro ter wereld (na de Londense metro).

Galatatoren

De Galatatoren is het meest opvallende monument in Beyoğlu. Het bouwwerk werd opgetrokken door de Genuese veroveraars en werd de toren van Christus genoemd. Je hebt er een geweldig uitzicht op de oude wijk Sultanahmet.

İstiklal Caddesi

De İstiklal Caddesi (İstiklal Avenue) is een autovrije winkelstraat en loopt van de Galatatoren naar het Taksim-plein. Toen Istanboel nog de hoofdstad van Turkije was, bevonden zich hier de meeste buitenlandse ambassades.

Langs de laan ligt ook het Galata Mevlevi Museum dat gewijd is aan de Mevlevi-tak van het soefisme, beter bekend als de Whirling Dervishes. Je kan hier ook de show Whirling Dervish Dance bekijken.

Er zijn ook enkele kerken in deze straat waar nog steeds diensten gehouden worden. Tot de Griekse Onafhankelijkheidsoorlog was dit gebied van Istanboel een Grikse buurt. Daarna werden de Grieken en Turken in de wijk gedwongen hervestigd. Een leuke plek om langs de İstiklal Caddesi te eten is het restaurant Cicek Pasaji, op de plek waar vroeger een bloemenmarkt was.

Dolmabahçe-paleis

Het Dolmabahçe-paleis werd in de 19e eeuw gebouwd als een modernere vervanging voor het Topkapi-paleis. Het werd opgetrokken in Europese stijl en je vindt er zelfs geïmporteerde kroonluchters uit Venetië en meubels uit Parijs. Het paleis kostte de sultan 25% van zijn jaarlijkse belastinginkomsten en de schuld die het veroorzaakte, versnelde het verval van het Ottomaanse Rijk.

Voor Turken is de slaapkamer van Atuturk een speciale plaats in het paleis. Het is de plek waar Ataturk, de stichter van het moderne Turkije, stierf.

  1. Dag 3: Ortaköy & de Aziatische kant

Ortaköy-moskee

Deze moskee staat in Ortaköy op een prachtig klein pleintje bij de voet van de brug die over de Bosporus gaat. Er zijn een aantal goede plaatsen om een hapje te eten, een foto te maken of een cruise op de Bosporus te maken.

Bosporus cruise

Een cruise over de Bosporus is zeker een goed idee. Je vaart dan onder andere langs het fort dat door Mehmed de Veroveraar en zijn vader aan beide kanten van de stad is gebouwd. Verder passeer je onderweg langs herenhuizen, moskeeën en rustige buurten.

De meeste bezienswaardigheden in Istanbul liggen aan de Europese kant van Istanboel, maar ook aan de Aziatische kant liggen heel wat bezienswaardigheden die een bezoek waard zijn. We raden je aan om een veerboot naar de Aziatische kant van de stad te nemen voor je laatste middag en avond in Istanboel. Daar woont een groot deel van de bevolking van de stad en er valt genoeg te beleven.

Maiden's Tower

Neem een veerboot naar station Üsküdar. Het is sneller dan het oversteken van de brug en ook leuker, want je wordt vergezeld door meeuwen en je hebt een mooi uitzicht vanop het water. Wandel in Üsküdar een paar blokken naar rechts om de Maagdentoren te bewonderen op een klein eilandje in de Bosporus.

Neem plaats voor de toren en geniet van een van de meest iconische beelden van Istanboel, met een kopje thee en een simit natuurlijk. Je kan ook een kleine motorboot nemen die je naar de toren brengt.

Wijken Kadiköy, Moda en Fenerbahçe

Kadiköy is een zeer diverse wijk met veel pubs, vintage winkels en visrestaurants. Als je in de buurt van de kust wandelt, heb je een geweldig uitzicht op de grote veerboten en de honderden meeuwen die door de lokale bevolking worden gevoerd.

Verdwaal in de buurt en geniet van de straatkunst die zowel lokale als buitenlandse kunstenaars op de muren hebben gemaakt. Je kan ook thee en börek drinken in een van de vele theetuinen van Moda. Je hebt er een ongelooflijk uitzicht op de Zee van Marmara met de vuurtoren van Fenerbahçe aan de ene kant en de Prinseilanden aan de andere kant.

Een van de dingen die de lokale bevolking graag doet in Istanboel, is langs de waterkant wandelen. Je vindt er een breed voetpad van Kadiköy naar Bostancı. Onderweg zie je zwemmers, hardlopers, skaters, verliefde koppels en ook heel wat gezinnen. Bovendien heb je ook een prachtig uitzicht op de jachthaven.

Ga 's nachts naar Kadife Street, meestal bekend als 'Bars Street', waar de meeste levendige bars en pubs van Kadiköy zijn gevestigd. Een van de aanbevolen dingen om te doen in Istanboel is om ten minste één Turkse Boheemse nacht te ervaren.

Bağdat Avenue

Deze laan is zo beroemd dat de boulevard gewoonlijk “ de straat” (Cadde) wordt genoemd. De laan is 9 kilometer lang en je shopt er exclusieve merken of je gaat er heerlijk eten in één van de restaurants. Er bevinden zich ook verschillende gezellige bars. Bağdat Avenue werd zelfs verkozen tot de 4e beste winkelstraat ter wereld!

  1. De verschillende wijken in Istanboel

Sultanahmet

Het historische hart van Istanboel is de wijk Sultanahmet. Hier vind je de meeste bekende bezienswaardigheden. De wijk barst ook van de toeristische winkels, koffiezaakjes en restaurants en er wandelen dan ook heel wat toeristen rond. Overdag is deze wijk heel levendig en druk terwijl het hier ’s avonds juist erg rustig is. Dan valt er namelijk niet zoveel te beleven.

Eminönü

Wil je het echte Istanboel ervaren, dan moet je verblijven in de wijk Eminönü aan het water van de Gouden Hoorn. Het Eminönüplein is het levendige middelpunt van de hele wijk. Bekende bezienswaardigheden hier zijn de Egyptische kruidenbazaar, de Nieuwe Moskee en de Galatabrug die de wijk Karaköy en de wijk Eminönü met elkaar verbindt. Langs de rivier heb je een prachtig uitzicht over de mooie gebouwen.

Taksim

De wijk Taksim is de beste optie voor iedereen die wil winkelen en uitgaan. Taksim ligt in het district Beyoglu en wordt gezien als het moderne hart van Istanboel. Istiklal Cadessi, de bekendste winkelstraat van de stad, ligt ook in deze wijk en je vindt er ook het wereldberoemde Taksimplein.

Een populaire activiteit in deze wijk is een ritje in het oude Beyoglutrammetje dat rijdt over de Istiklal Cadessi. Op werkelijk elk moment van de dag is Taksim druk en chaotisch, zowel overdag als in de nacht. De straten zijn gevuld met toeristen en locals en de sfeer is hier prima. Winkelliefhebbers kunnen hier internationale kledingmerken vinden, maar ook authentieke Turkse boetiekjes.

Kadiköy

Aan de Aziatische kant is de wijk Kadiköy een aanrader om te verblijven. Het is de populairste wijk van Istanboel aan de Aziatische zijde. De sfeer is hier veel relaxter dan aan de Europese zijde en er hangt eigenlijk bijna altijd een vakantiesfeer. Je zal er ook veel leuke cafeetjes vinden.

Onze tip: in Kadiköy moet je zeker rond zonsondergang de ferry naar de overkant nemen. Vanop het water heb je dan een gouden uitzicht over de iconische skyline van Sultanahmet.

Eyüp

Voor de echte rustzoekers is Eyüp de beste wijk om te verblijven. Dit is een buitenwijk van Istanboel en was in het verleden een dorpje. De Eyüp Sultan Moskee is een van de hoogtepunten in deze wijk. Op Mekka, Medina en Jeruzalem na is Eyüp binnen de Islam het belangrijkste bedevaartsoort. Ook de begraafplaats van Eyüp heeft een indrukwekkende ligging op een heuvel.

  1. Filmpje: de hoogtepunten van Istanboel

Benieuwd naar Istanboel? In deze leuke video van Turkish Airlines vlieg je langs enkele van de bekendste plekjes van het land. Als je al dat moois in het echt wil bewonderen, zal je natuurlijk zelf naar Istanboel moeten reizen!

  1. Mis niets tijdens je verblijf in Istanbul met onze gratis wandeling

Ontdek de mooiste plekjes van de stad met onze gratis stadswandeling Istanbul. Ideaal om Istanbul volledig te verkennen op eigen tempo. Tijdens deze wandeling ga je langs de belangrijkste bezienswaardigheden van Istanbul. Ga op pad & geniet ten volle van je stedentrip.

Istanbul

Gratis stadswandeling downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 16 mei 2024 - JOS VANDAMME

Uitstekende stadswandeling in het historische centrum van een bruisende stad.

- 10 april 2024 - Patrick

Wij hebben de site toevallig ontdekt en hebben er meteen gebruik van gemaakt. Onze voorbereiding voor de citytrip naar Istanboel kwam volledig tot stand dankzij jullie. Top!

- 29 februari 2024 - Brigitte De Mulder

Heel praktisch en duidelijk !

- 11 december 2023 - Annick

Heel nuttige reisgids voor Istanboel, door het gebruik van deze gids hebben we de belangrijkste zaken kunnen zien op 2 dagen tijd !

- 8 september 2023 - Rob

Fijn document met info over Istanboel en een stadswandeling. Met veel aandacht gelezen. We gaan er zeker verder gebruik van maken.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?