De 15 x bezienswaardigheden langs de Duitse Wijnroute: mini-roadtrip Deutsche Weinstraße

De 15 x bezienswaardigheden langs de Duitse Wijnroute: mini-roadtrip Deutsche Weinstraße

17 november 2023 in Rijn7 reacties

Ontdek het beste van de Duitse Wijnroute: langs de mooiste en belangrijkste wijnplekken + verblijftips

Op zoek naar een ontsnapping aan de alledaagse drukte? Dan is een roadtrip langs de Duitse wijnroute een absolute aanrader. Stel het je even voor: kronkelende wegen bezaaid met schilderachtige dorpjes met historische bezienswaardigheden en weelderig groen. En natuurlijk de glooiende wijngaarden waar je kan proeven van heerlijke wijnen.

De regio Pfalz in het zuidwesten van Duitsland is de thuisbasis van deze idyllische wijnroute, die zich uitstrekt over 85 kilometer. Een bestemming waar zowel wijnliefhebbers als natuurliefhebbers hun hart kunnen ophalen.

Inhoud artikel

  1. Duitse wijnroute / Deutsche Weinstraße

De Duitse wijnroute (Deutsche Weinstraße in het Duits) is een populaire toeristische route in het zuidwesten van Duitsland, in de deelstaat Rijnland-Palts. De route loopt door de regio Pfalz, dat ook wel eens het Toscane van Duitsland wordt genoemd. De wijnroute begint bij de stad Bockenheim in het noorden en eindigt in Schweigen-Rechtenbach in het zuiden, met een totale lengte van ongeveer 85 km.

Een van de oudste toeristische routes van Duitsland

De wijnroute biedt een prachtig landschap, historische dorpen en steden, kastelen en natuurlijk veel wijngaarden. De regio staat bekend om zijn wijncultuur en is vooral bekend om zijn rieslingwijnen, die worden geproduceerd uit druiven die groeien op de hellingen van de rivier de Rijn.

Langs de route zijn er tal van wijnhuizen en wijnkelders die je kan bezoeken, evenals talloze restaurants en tavernes waar je kan genieten van lokale gerechten en wijnen. Enkele van de belangrijkste steden en dorpen langs de route zijn Neustadt an der Weinstraße, Bad Dürkheim, Deidesheim en Landau.

De Duitse wijnroute is een ideale bestemming voor iedereen die geïnteresseerd is in wijn, geschiedenis en cultuur, en biedt ook volop gelegenheid om te wandelen, fietsen en genieten van de prachtige natuur. In deze blogpost lees je alvast meer over dé hoogtepunten langs de wijnroute.

Kaartje met de Duitse Wijnroute

  1. Schweigen Rechtenbach

Schweigen Rechtenbach is een klein charmant dorpje vlakbij de grens met Frankrijk, beroemd om zijn Wijnpoort, een prominent herkenningspunt van de regio Palts. Deze poort markeert het begin of einde van de wijnroute, afhankelijk van waar je begint.

Deutsches Weintor

De Duitse Wijnpoort was een monumentale poort die werd gebouwd in 1936 en diende als ingang van de Deutsche Weinstraße. Het is het startpunt voor verschillende wandel- en fietsroutes in de prachtige omgeving.

Nog snel een kleine hap vooraleer je aan de wijnroute begint? Dan kan je in het restaurant German Wine Gate, gehuisvest in de zijvleugel van de poort, nog even genieten van lokale gerechten. Kies een tafeltje op het terras voor een panoramisch uitzicht op de omliggende wijngaarden en het platteland; de ideale start van een mooie trip. Meer info op de website.

VERBLIJFTIP: Op zoek naar een eerste verblijfplaats? Gästehaus Ehrhardt is een gezellig pension, in het centrum van de stad. Het beschikt over ruime kamers, een woonkamer, een aangename tuin en privéparkeergelegenheid. Meer info en boeken.

  1. Klingenmünster

Op slechts 15 minuten rijden ten noorden van Schweigen Rechtenbach ligt het schilderachtig dorpje Klingenmünster. Het dorpje is gelegen op een heuveltop tussen de wijngaarden en biedt een prachtig zicht op de groene landschappen. In Klingenmünster kan je een bezoekje brengen aan het Kloster Klingenmünster, dat dateert uit de 13e eeuw. Na de reformatie werd het klooster gebruikt voor verschillende doeleinden, waaronder een hospitaal en een weeshuis.

Daarnaast is het dorpje ook een populaire bestemming voor wandelaars en fietsers vanwege de vele goed gemarkeerde routes die door de omliggende wijngaarden en bossen lopen. In het dorp zijn er verschillende restaurants en cafés waar je kan genieten van lokale specialiteiten en wijnen.

Burgschänke Landeck

Op 5 minuten rijden van Klingenmünster vind je het Burgschänke Landeck, een historische taverne gevestigd in het fort van kasteel Landeck. Kasteel Landeck werd gebouwd rond 1200, huisvest nu een gezellige taverne waar je lokale specialiteiten kan proeven. Van worstjes en schnitzels tot hartige stoofschotels en huisgemaakte flammkuchen. Terwijl je proeft van een lokaal wijntje of biertje, geniet je van het zicht op de pittoreske omgeving. Onze tip? Reserveer best op voorhand.

TIP: Ontdek nog meer van de regio met onze reisgids Rijnland.
  1. Landau in der Pfalz

De volgende stop is de levendige stad Landau in der Pfalz. Vergeleken met andere haltes onderweg is het een middelgroot dorp, maar even pittoresk. Landau in der Pfalzheeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd, wat te zien is aan de vele historische gebouwen en monumenten die de stad rijk is. Zo is er bijvoorbeeld de St. Maria-kirche, een prachtige barokke kerk, en het historische stadhuis dat stamt uit de 18e eeuw. Breng er ook zeker een bezoekje aan het Südpfalz Museum, waar je als het ware een reis maakt door de geschiedenis van de regio.

Daarnaast is Landau natuurlijk ook een belangrijk centrum voor wijnbouw en een populaire bestemming voor wijnliefhebbers. Het stadje is omringd door wijngaarden en er zijn verschillende wijnroutes die bezoekers langs lokale wijnhuizen en proeverijen leiden.

BIJZONDER OVERNACHTEN: Maak je roadtrip langs de Deutsche Weinstrasse des te bijzonder door een overnachting te boeken in het tiny house "Tortuga" naast het Reptilium. Meer info en boeken.

  1. Naturschutzgebiet Kleine Kalmit

Op een kwartiertje rijden van Landau, bevindt zich het natuurreservaat Kleine Kalmit. Een ideale plek om even de benen te strekken na een lange rit. Trek je beste paar wandelschoenen aan, en bewandel de kronkelende paden van het reservaat. Neem je eigen lunch mee (inclusief een lokaal wijntje) en geniet van een heerlijke picknick in een prachtige omgeving. Beklim ook zeker eens de kapel "Kleine Kalmit" (bekijk ligging) voor een panoramisch uitzicht op de weelderige wijngaarden en het Paltserwoud. Vooral de zonsondergang boven de wijndorpjes is prachtig om te zien.

  1. Edenkoben

Rijd vanuit Landau ongeveer 10 km naar het noorden, richting het sprookjesachtige Edenkoben aan de voet van de Haardt-bergen. Deze charmante stad heeft een pittoresk centrum met verbluffende architectuur. Hoe een dagje Edenkoben er uit ziet? Na een heerlijke nachtrust in het Das Prinzregent, geniet je van een heerlijk ontbijt en trek je het bos in voor een ontspannen wandeling.

Nadien wandel je door het centrum van de stad en bezoek je de historische bezienswaardigheden zoals het oude stadhuis en de Villa Ludwigshöhe. Deze mooie dag sluit je uiteindelijk af met een smakelijk diner en een lokaal wijntje zoals een Riesling en Müller-Thurgau.

Schloss Villa Ludwigshöhe

Een van de hoogtepunten bij een bezoek aan Edenkoben is Villa Ludwigshöhe, de voormalige zomerverblijf van de Beierse koning Ludwig I. Het paleis staat vooral bekend om zijn prachtige architectuur, met een mix van neoclassicistische en romantische elementen, en zijn schitterende ligging op de top van een heuvel, waardoor je een panoramisch uitzicht hebt over de omliggende wijngaarden en de Rijnvallei.

Je kan op eigen tempo door de villa wandelen of rondleidingen volgen waarbij je meer te weten komt over het leven van koning Ludwig I en de architectuur van de villa. Neem een kijkje in de prachtige interieurs, die nog steeds de grandeur van de 19e eeuw uitstralen. Na je bezoek aan het paleis kan je in de omgeving nog een van de prachtige wandelpaden door de omliggende bossen en wijngaarden volgen.

  1. Venningen

Op een steenworp afstand van Edenkoben ligt het plaatsje Venningen. Het is een slaperig stadje waar niet bijzonder veel te doen is, maar een maaltijd in Marienhof Weinstube-Restaurant is de tussenstop zeker waard. De specialiteiten van chef-kok zijn handgemaakte pasta met kaas en pizza met verse groenten en vlees. Een leuke tussenstop voor een gedenkwaardige zomeravond op hun terras met een glas Riesling of Spätburgunder.

Weinessiggut Doktorenhof

Breng nog even een bezoekje aan Weinessiggut Doktorenhof alvorens je je roadtrip verder zet. Deze gastronomische kruidenierswinkel is gespecialiseerd in de productie van hoogwaardige azijn. Ja, je leest het goed, geen wijn maar azijn. Het azijnfermentatieproces van Doktorenhof duurt enkele maanden en resulteert in een complexe azijn met een zachte en rijke smaak. Wil je graag meer weten? Volg dan zeker hun Vinegar Tour en proef azijngebakjes en brood in een kaarsverlichte kelder. Meer info op de website.

NATUURHUISJE: Op 5 minuten van Venningen kan je overnachten in het prachtige houten natuurhuisje in Kleinfischlingen. Het vakantiehuisje werd ingericht in een Franse landelijke stijl, en voorzien van een open haard, sauna, volledig uitgeruste keuken en een goed omheinde tuin. Meer info en boeken.

  1. Neustadt an der Weinstraße

In de oude binnenstad vind je zorgvuldig gerestaureerde vakwerkhuizen, rijk versierde renaissancegebouwen, de gotische Stiftskirche en het Historisches Museum der Pfalz gewijd aan de geschiedenis van de regio.

In de zomermaanden vinden er regelmatig wijnfeesten plaats in de stad en de omliggende wijngaarden, waarbij je kan genieten van lokale wijnen en gerechten. Neustadt an der Weinstraße is ook een populaire uitvalsbasis voor het verkennen van de omringende natuurlijke schoonheid, zoals het nabijgelegen Palts Bos en het natuurpark Pfälzerwald.

Ieder jaar in oktober vind hier het Duitse Wijnoogstfestival plaats en wordt de Duitse wijnkoningin gekozen.

Hambacher Schloss

Op de top van een schilderachtige heuvel, torent het Hambacher Schloss uit boven de stad Neustadt an der weinstraße. Het kasteel speelde een belangrijke rol in de Duitse democratische beweging in de 19e eeuw en wordt tegenwoordig beschouwd als een symbool van democratie en vrijheid in Duitsland.

In 1832 vond er een groot volksfeest plaats op het terrein van het kasteel, waarbij duizenden mensen bijeenkwamen om te demonstreren voor meer democratie en vrijheid in Duitsland. Dit feest wordt nu beschouwd als het begin van de Duitse democratische beweging.

Sindsdien is het kasteel verschillende keren gerestaureerd en uitgebreid. Het herbergt nu een museum gewijd aan de geschiedenis van democratie en vrijheid in Duitsland, evenals een restaurant en een biertuin met een prachtig uitzicht over de omliggende regio. Meer info op de website.

LEESTIP: Ben jij een echte kasteelliefhebber? Ontdek nog meer van de mooiste kastelen van Duitsland.
  1. Deidesheim

Deidesheim staat bekend om zijn prachtige landschap, wijnbouwtraditie en historische architectuur. Bezoek er zeker eens het Museum für Weinkultur (Museum voor Wijncultuur), gewijd aan de geschiedenis, cultuur en productie van wijn in de regio. Het museum biedt een interessante kijk op de wijnbouw van de Pfalz en de rest van Duitsland. Het herbergt een grote collectie voorwerpen en exposities waaronder gereedschappen, apparatuur en machines die werden gebruikt voor de wijnproductie, evenals historische foto's en documenten. Er zijn ook tentoonstellingen over wijnproeverij, de verschillende soorten druiven en de kunst van het wijnmaken.

In de omgeving van Deidesheim kan je na je bezoek aan het wijnmuseum genieten van de prachtige natuurlijke schoonheid van het Pfälzer Wald, een groot bosgebied dat bekend staat om zijn wandelroutes en mountainbikepaden.

TOUR: Wil je graag een georganiseerde fietstour langs deze wijnroute volgen? Boek dan deze 5-daagse fietsreis langs de Deutsche Weinstrasse met TUI, vanaf 280€ per persoon.

  1. Burg Wachenheim

De Burgruïne Wachtenburg is een kasteelruïne gelegen op een heuvel in de buurt van de stad Wachenheim an der Weinstraße. Het kasteel dateert uit de 12e eeuw en was oorspronkelijk gebouwd als verdedigingswerk om de omgeving te beschermen tegen vijandelijke aanvallen.

De Wachtenburg is een van de meest indrukwekkende kasteelruïnes langs de Duitse wijnroute en is erg populair bij toeristen vanwege de prachtige uitzichten over de omliggende wijngaarden en het Rijndal. De ruïne is te bereiken via een wandelpad dat begint in Wachenheim an der Weinstraße en omhoog gaat naar de top van de heuvel waar de ruïne zich bevindt.

Op de top van de heuvel vind je niet alleen de ruïne zelf, maar ook een uitzichtpunt (bekijk ligging) en een restaurant waar je kan genieten van regionale gerechten en wijnen in een magisch decor. In de zomer worden er regelmatig evenementen georganiseerd op de Wachtenburg, zoals concerten en middeleeuwse festivals.

  1. Bad Dürkheim

Bad Dürkheim is een stad die synoniem staat voor ontspanning en verwennerij. Naast de glooiende wijngaarden, is kuuroord ook bekend om zijn thermale baden en wellnessfaciliteiten, die bezoekers van over de hele wereld aantrekken. Na een ontspannend bezoekje aan een van de thermen, kan je de stad nog even verkennen.

Een van de meest opvallende bezienswaardigheden is ongetwijfeld het Dürkheimer Riesenfass, met een diameter van 13,5 meter en een inhoud van 1,7 miljoen liter, is het een van de grootste wijnvaten in Europa. Vandaag de dag zit er een wijnbar in gevestigd en een restaurant dat lokale gerechten serveert.

Verder kan je er ook een bezoekje brengen aan de ruïnes van de Hardenburg, een middeleeuws kasteel dat boven de stad uitsteekt, de Gradierwerken en het Kurpark, een uitgestrekt park met prachtige tuinen, vijvers en fonteinen. 's Avonds kan je lekker gaan dineren in de Weinstube Bach-Mayer, een gezellig met een Michelinster bekroonde restaurant.

Het jaarlijkse Wurstmarkt-festival bijwonen

Bad Dürkheim is uiteraard ook beroemd om zijn wijnbouwtraditie en er zijn veel wijngaarden en wijnhuizen in de omgeving die wijnproeverijen en rondleidingen aanbieden. Het jaarlijkse Wurstmarkt-festival, dat plaatsvindt in september, is een van de oudste wijnfeesten ter wereld en trekt elk jaar talloze bezoekers. Meer info over het Wurstmarkt-festival.

CAMPING: Op zoek naar een aangename camping? Campingplatz im Burgtal ligt op 10 minuten rijden van Bad Dürkheim. Rondom het sfeervolle kampeerterrein vind je prachtige heuvels met dichtbegroeide bossen, zo heb je vanuit je caravan, tent, vouwwagen of camper altijd een spectaculair uitzicht hebt. Meer info en boeken.

  1. Historische monumenten in de buurt van Bad Dürkheim

Villa Rustica Wachenheim

Villa Rustica Wachenheim is een oude site die een fascinerende kijk biedt op het Romeinse leven in de Palts. Deze goed bewaard gebleven Romeinse villa vol intriges werd gebouwd in de 2e eeuw na Christus en diende als een weelderig landgoed voor een rijke Romeinse familie. Bezoekers kunnen tegenwoordig ronddwalen in het openluchtmuseum, ruïnes verkennen en het dagelijkse leven van de Romeinen van vroeger ontdekken.

Villa Rustica Weilberg

Een andere populaire historische bezienswaardigheid in de omgeving zijn de ruïnes van Villa Rustica Weilberg. Op de grens van Bad Dürkheim staat deze oude wijnperserij, gebouwd door de Romeinen, die meer dan 20 eeuwen oud is. Omringd door prachtige wijngaarden valt deze ruïne meteen op. Geniet ook zeker van de adembenemende vergezichten. Het verkennen van Villa Rustica Weilberg duurt ongeveer 1 uur.

  1. Neuleiningen

Het middeleeuwse kasteel- en wijndorp Neuleiningen, is een parel in het Leiningerland en staat voornamelijk bekend om zijn pittoreske kasteel, Burg Neuleiningen. Het kasteel werd gebouwd in de 14e eeuw en is inmiddels verschillende keren gerestaureerd en omgebouwd tot een hotel en restaurant. De stad is volledig ommuurd en wordt omringd door glooiende wijngaarden. In het stadje zelf kan je naast het bezoeken van het kasteel, ook genieten van een wijnproeverij in een van de wijnhuizen zoals bij Weingut Rudi Rüttger (bekijk ligging).

Het is wel aanbevolen om de auto op de parking aan het begin van het dorp Neuleiningen te laten staan, de brandweer moet een aantal maal per jaar toeristen helpen die vastgereden zijn in de steile smalle straten.

  1. Freinsheim

Freinsheim is een pittoresk middeleeuws stadje dat zeker een bezoek waard is vanwege zijn oude binnenstad en vooral vanwege de volledig bewaard gebleven middeleeuwse stadsmuur. De muur is maar liefst 1,3 kilometer lang en wordt begrensd door de zuidwestelijke Haintor en de oostelijke ijzeren poort.

Bezoek de talloze verdedigingstorens, historische gebouwen, prachtige tuinen en het ambachtelijke museum in de binnenste ijzeren poort. Bovendien zijn er ook verschillende wijnhuizen te vinden in de oude stad die zeker een bezoek waard zijn.

  1. Bockenheim an der Weinstraße

De laatste stop op deze mini-roadtrip langs de Deutsche Weinstraße, is Bockenheim an der Weinstraße. Liefhebbers van wijn komen naar dit dorp vanwege de vele wijnproeverijen en rondleidingen door wijngaarden. Hier proef je volgens sommigen de beste wijn van de regio. Vergeet ook zeker niet om wat wijnflessen als souvenir mee te nemen naar huis.

Nog even wat lekkers eten na je stadswandeling? Ga dan naar Haus der Deutschen Weinstraße. Je geniet hier van een ongedwongen sfeer, een verrukkelijk menu en een pittoreske opstelling aan de vijver.

  1. De Duitse Wijnroute met kinderen

Plan je binnenkort een vakantie met kinderen? Ook dan is de Duitse wijnroute een absolute aanrader. Langs de Duitse wijnroute zijn er naast de talloze wijngaarden en charmante steden ook tal van leuke activiteiten en bezienswaardigheden die geschikt zijn voor kinderen. Hier zijn enkele suggesties:

  • Breng een dagje door in het Holiday Park bij Hassloch met achtbanen, liveshows, en Europa's eerste vrijevaltoren. Boek je tickets hier.
  • Het Kurpfalz-Park in Wachenheim, biedt verschillende attracties, zoals achtbanen, een wildpark en een zomerrodelbaan.
  • Bezoek het Sea Life Speyer, een aquarium met meer dan 3000 zeedieren, waaronder haaien, zeeschildpadden en tropische vissen. Kinderen kunnen hier veel leren over het leven in de oceaan. Boek je tickets hier.
  • Spot pijlgifkikkers en het slangenbabypaviljoen in het Landauer Reptilium bij Landau in der Pfalz.
  • Wandelen in het Rheinpark met een prachtig uitzicht over de Rijn, diverse speeltuinen en de mooiste picknickplekken.
  • Sommige wijngaarden bieden ook veel mogelijkheden voor kinderen om te ontdekken en te leren over het wijnproces en de lokale geschiedenis.
  1. Amandelbloesem in de Pfalz-regio

De beste periode om de Duitse wijnroute te volgen, is over het algemeen in de lente. Niet alleen zijn dan de meeste wijnhuizen geopend maar kan je ook de prachtige amandelbomen in de regio in bloei zien. De amandelbloesem is een jaarlijks terugkerend natuurverschijnsel, waardoor het landschap verandert in een zee van roze en witte bloemen.

De amandelbloesem is niet alleen een mooi zicht, maar heeft ook een culturele en economische betekenis voor de regio. De amandelboom is een van de oudste fruitbomen ter wereld en werd al duizenden jaren geleden verbouwd in het Middellandse Zeegebied. De amandelbomen werden later geïntroduceerd in de Palts en werden al snel een belangrijk gewas voor de lokale economie.

Tegenwoordig trekt de amandelbloesem heel wat toeristen naar de regio, die genieten van de prachtige landschappen en de vele evenementen die rond de bloesem worden georganiseerd. Zo worden er wandel- en fietstochten georganiseerd door de bloeiende boomgaarden, maar ook kunst- en cultuurevenementen en culinaire festivals.

  1. Waar overnachten langs de Duitse Wijnroute?

Of je de hele route nu al fietsend, wandelend of met de auto wilt afleggen, een verblijfplaats heb je iedere avond nodig. Hieronder vind je alvast enkele interessante adresjes waar je kan overnachten op deze wijnroute.

  • Klingenmünster: Het 3* Stiftsgut Keysermühle biedt kamers in landelijke stijl met gratis WiFi en massief houten meubels. Het is direct aan de Duitse wijnroute gelegen en biedt gratis privéparkeergelegenheid. Meer info en boeken.
  • Bad Dürkheim: Knaus Campingpark, een rustig gelegen camping nabij een zandstrand. Naast ruime kampeerplekken, ook mogelijkheid tot het huren van tenten, stacaravans, trekkershutten en bungalows. Meer info en boeken.
  • Deidesheim: Sluit je reis af met een luxe-overnachting in het Kaisergarten Hotel & Spa Deidesheim. Dit stijlvolle hotel beschikt over elegante kamers, een spa met een binnenzwembad en heerlijke Italiaanse gerechten in het restaurant. Meer info en boeken.
  1. Wat is de beste periode om de Duitse Wijnroute te doen?

  • Over het algemeen is de beste tijd om te gaan. tussen eind maart en oktober. Gedurende deze periode worden de druiven geoogst en kan je tijdens je bezoek een glimp opvangen van het hele wijnbereidingsproces. Ook worden er tijdens deze maanden heel wat evenementen en festivals gehouden, waarbij je kan proeven van deze heerlijke wijnen waar de regio zo bekend om staat.
  • Daarnaast zijn de lente en zomer ook populaire tijden om de wijnroute te bezoeken vanwege het milde weer en de vele bloemen die in bloei staan.
  • Houd er echter rekening mee dat het hoogseizoen drukker kan zijn en dat de prijzen voor accommodatie en restaurants hoger kunnen liggen. Boek je accommodatie goedkoper op voorhand.
  • Wil je toch liever de drukte vermijden? Dan kan je eventueel overwegen om in het laagseizoen te gaan, zoals in de herfst. Het weer kan dan wat frisser zijn, maar het is wel rustiger en iets goedkoper.
  1. Wat is de geschiedenis van de Duitse wijnroute?

Napa Valley in Californië, de prachtige wijngaarden van Toscane en de heerlijke wijnen uit de Douro-vallei in Portugal, zijn tegenwoordig een populaire bestemming bij wijnliefhebbers. Maar, wist je dat een van de eerste regio's ooit die wijntoerisme lanceerde, de Pfalz regio was? In 1935 werd de route opgericht als een initiatief om de wijnbouw en het toerisme in de regio te bevorderen. Het idee was om een toeristische route te creëren die toeristen langs de belangrijkste wijnsteden en wijngaarden in de regio leidde.

Vandaag de dag is de Duitse wijnroute een belangrijke toeristische bestemming in Duitsland, die jaarlijks duizenden bezoekers trekt. Het is een van de oudste toeristische routes in het land en een belangrijk onderdeel van de wijnbouw en cultuur in de regio Pfalz. Het gebied staat bekend om zijn wijnproductie en het landschap met glooiende heuvels en pittoreske dorpjes maakt het een populaire bestemming voor zowel lokale als internationale toeristen.

  1. Tips voor een bezoekje aan de Duitse Wijnroute

Ben je van plan een bezoekje te brengen aan de Duitse Wijnroute? Dan is het van cruciaal belang om rijden onder invloed te vermijden. Dat is dé belangrijkste tip die we kunnen meegeven. Hieronder vind je nog enkele andere tips om het meeste uit je mini-roadtrip te halen:

  • Plan je route op voorhand: Gebruik bovenstaande route, of stippel je eigen route uit, afhankelijk van de attracties en wijnhuizen die je wenst te bezoeken.
  • De beste en meest comfortabele manier om de Duitse Wijnroute te verkennen, is met de wagen of camper. Zo heb je de mogelijkheid om te stoppen wanneer jij dat wilt.
  • Rijd met je eigen wagen of kies voor een huurauto.
  • Reken voldoende tijd in wanneer je deze reis plant. Hoewel de dorpjes en steden relatief dicht bij elkaar liggen, is langzaam reizen de enige manier om de atmosfeer volledig op te snuiven. Met een week heb je meer dan genoeg tijd om volop te genieten van de Duitse wijnroute.
  • Boek je accommodatie langs de Deutsche Weinstrasse online op voorhand. Zo ben je zeker van een slaapplek na een lange rit.
  1. Download je gratis reisgids Rijnland

Op vakantie naar Rijnland? Ontdek dan de omgeving met onze gratis rondreis Romantische Rijn. Of Download onze reisgids Rijn, deze bevat een complete rondreis langs de mooiste bezienswaardigheden + 6 uitgewerkte wandelingen.

Rijn autoroute en wandelroutes

Gratis reisgids Regio Rijnland downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 9 april 2024 - Geunis Carine

Onze trip is gepland in mei. De reisgids is een handig document dat we zeker zullen raadplegen tijdens onze reis. Top!

- 6 oktober 2023 - Martine Van Ballenberghe

Heel overzichtelijk en interessante tips.

- 2 mei 2023 - Eric

Interessante suggesties

- 2 mei 2023 - Chiel

Een heerlijke ‘richtingaanwijzer’ om je tocht al van te voren wat te plannen en voorpret te hebben!

- 26 april 2023 - JEANNINE DE RIDDER

de gids is voor ons een voorbereiding voor de zomervakantie. Wij verwachter er veel van zoals de laatste reis die we, met voorbereiding uit de "De Romantische Strasse" gedaan hebben. Dat was meer dan geweldig goed. We hebben er een zéér mooie film van gemaakt en plannen dit ook voor de Deutsche Weinstrasse, als reis- en wijnfanaten. We geven nog follow-up later. Bedankt voor de reisinfo en waardevolle tips.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?