Op weekend in de Champagnestreek, wat kost het? Onze tips + info

Complete reisgids kopen voor € 10

Op weekend in de Champagnestreek, wat kost het? Onze tips + info

22 maart 2024 in Champagne5 reacties

Op weekend in de Champagnestreek, wat kost het? Alle info & tips

Voor een weekendje weg kan je perfect terecht in de Champagnestreek. Deze Franse regio rond Reims is door de noordelijke ligging zeer goed te bereiken vanuit België en Nederland en je kan er al zijn na 3 uur rijden.

Dankzij de groene heuvels, de vele wijnhuizen in de streek en de mooie steden in de regio kan je jezelf gelijk op vakantie wanen, waarnaast je je ook gemakkelijk een heel weekend kan vermaken in de Champagnestreek. Daarnaast hoeft een dergelijk weekendje weg zeker niet duur te zijn. Wij hebben vast een berekening voor je gemaakt.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan de Champagnestreek

Reisgids
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij Euroreizen (va. € 270)
Camper hurenLiever met de camper maar heb je zelf geen? Huur een camper bij Goboony
HotelsAanbeloven overnachtingen in Reims zijn:
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

  1. Het vervoer naar en in de Champagnestreek

Voor een weekendje in de Champagnestreek is het niet nodig om een dure vlucht met het vliegtuig te boeken. In tegendeel, de Champagnestreek is zeer goed te bereiken met de eigen auto. Vanaf Brussel ben je al in 3 uur in de regionale hoofdstad Reims, en in 4 uur kan je Troyes bereiken.

Drie uur rijden, maar dit mag je niet vergeten...

Wanneer je met de auto naar de Champagnestreek gaat, moet je er wel rekening mee houden dat je naast benzinekosten ook op sommige stukken tol moet betalen.

  • Wanneer je bijvoorbeeld van Brussel naar Reims rijdt via Charleville-Mézières moet je ongeveer €30 aan benzinekosten rekenen, maar wanneer je via Mons en Valenciennes naar Reims rijdt, komt hier ook nog zo’n €13 aan tol bovenop.
  • Voor de rit van Reims naar Troyes betaal je ongeveer €15 aan benzinekosten en nog eens €10 aan tolkosten, al zijn deze laatste ook te vermijden als je van de snelweg afgaat.

Tol, brandstop en mileuzones

Wanneer je dus vanuit Brussel naar Troyes rijdt over de verschillende tolwegen betaal je rond de €136 aan de kosten gerelateerd aan het vervoer. Deze kosten zijn natuurlijk afhankelijk van de auto die je gebruikt en de route die je rijdt.

Let op dat er momenteel gewerkt wordt aan het instellen van een milieuzone in Reims. Hiervoor zal je mettertijd ook een milieusticker nodig hebben om de stad in te kunnen rijden. De Crit’Airt vignet kan je voor €4,21 op https://www.certificat-air.gouv.fr/fr/ kopen

Onze tip: Bij je weekend naar de Champagnestreek, gebruik zeker ook onze rondreis door de Champagnestreek zo mis je niets !

  1. Het verblijf in de Champagnestreek

Een weekendje in de Champagnestreek verblijven kan op veel verschillende plekken en er is binnen elke prijsklasse dan ook heel wat mogelijk.

Een tweesterrenhotel

En wat kost een driesterrenhotel?

  • Voor een middenklasse accommodatie betaal je rond de €90.
  • In Reims kan je bijvoorbeeld in een driesterrenstudio van Residhome Reims Centre verblijven vanaf €92 voor één overnachting voor twee personen, inclusief ontbijt.
  • In Troyes verblijf je met twee personen al vanaf €95 voor één nacht in het driesterrenhotel Brit Hotel Privilège Le Royal – Centre Gare.
  • Ook een aanrader is het driesterrenhotel Chateau Fort de Sedan, waarbij je verblijft in een middeleeuws fort. Hier betaal je vanaf €120 voor een overnachting voor twee personen, inclusief ontbijt.

Toch liever wat luxueuzer?

De gemiddelde kost

Uitgaande van een weekend met twee overnachtingen kan je dus tussen de €120 en de €540 betalen voor accommodatie. Voor een overnachting in een gemiddeld hotel kan je ongeveer €180 rekenen voor twee personen, inclusief ontbijt.

  1. Dineren in de Champagnestreek

Een weelde aan keuzes

  • Net als met de accommodatie kan je het qua lunch en diner tijdens je weekendje in de Champagne zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt.
  • In de Champagnestreek zijn meer dan genoeg restaurants waar je uit kan kiezen, waarnaast je er natuurlijk ook voor kan kiezen om voor de lunch een broodje bij de lokale bakker te halen in plaats van uit eten te gaan.
  • De regio heeft zo zijn eigen lekkernijen, zoals de verschillende typische kazen die in de streek geproduceerd worden en de heerlijke Ardennerham.

Voor je lunch

  • Wanneer je voor de lunch een bezoek brengt aan een restaurantje kan je zo’n €15 tot €25 betalen.
  • Bij het restaurant Chez Max in Epernay kan je bijvoorbeeld al voor €17,30 een driegangen-lunch bestellen. Inclusief drankjes kan je dan al snel €50 voor twee personen rekenen. Bekijk ligging op de kaart.
  • Je kan echter ook gaan picknicken tussen de wijngaarden, waarbij je voor je boodschappen ongeveer €5 tot €10 betaalt.

Voor je diner

  • Ook voor het diner heb je verschillende opties.
  • Bij het eerdergenoemde restaurant Chez Max kan je bijvoorbeeld een viergangenmenu eten voor €22,50, maar je kan ook een luxueus viergangenmenu kiezen voor €42,50. Met de drankjes erbij gerekend kan je hier al snel tussen de €60 en €100 voor twee personen neerleggen.
  • Wil je nog luxueuzer uit eten gaan dan kan je in Reims terecht bij het tweesterrenrestaurant Le Parc van Les Crayeres of bij Hostellerie La Briqueterie in Vinay.
  • De menu’s bij Les Crayeres kosten tussen de €155 en €290, maar ook hier kan je van de kaart bestellen. Les Crayers kan je hier vinden op de kaart.
  • Bij La Briqueterie kan je een menu van €85 of €120 kiezen, maar het is ook mogelijk om van de kaart te bestellen. Hier kan je ook terecht voor een rijkelijke lunch, waar je dan €40 voor betaald. Hostellerie La Briqueterie ligt hier.

De gemiddelde kost

  • Uitgaande van een weekend in de Champagne waarbij je vrijdagochtend vertrekt en zondagavond weer thuis wilt zijn zal je drie lunches en twee avondmaaltijden in de Champagnestreek hebben.
  • Wanneer je elke keer uit eten gaat bij de meer toegankelijkere restaurants zal je ongeveer €300 uitgeven voor twee personen.
  • Ga je echter naast drie lunches van €50 ook voor een goedkoop diner bij Chez Max op de ene avond en een keer in luxe uit eten bij La Briqueterie, dan kan je al snel ruim €400 neerleggen.

Wil jij ook graag de Champagnestreek bezoeken met de auto of camper? Download onze complete rondreizen door de Champagnestreek of laat je verrassen met een bruisende stadswandeling door een van de Champagne steden.

  1. Een bezoek brengen aan een champagnehuis

Tijdens je weekend in de Champagnestreek is het natuurlijk een aanrader om een bekend champagnehuis te bezoeken en de echte champagne te degusteren.

Een rondleiding in een champagnehuis? Het kan!

De meeste champagnehuizen bieden rondleidingen aan. Zo kan je in Épernay onder andere terecht bij Mercier, één van de meest bekende huizen. Hier kost een rondleiding €15, waarbij je naast een kijkje in de wijnkelders natuurlijk ook een glas champagne mag proeven.

  • Ook kan je in Épernay terecht bij Moët & Chandon, die ook wel bekend zijn van de beroemde Dom Perignon Champagnes die alleen in de beste jaren geproduceerd worden.
  • Voor een tour van dit champagnehuis betaal je €24, waarbij je in 1,5 uur een kijkje krijgt in de wijnkelders en natuurlijk ook de champagnes van het huis mag proberen.
  • Moët & Chandon bieden ook uitgebreidere tours aan van €30 en €38 waarbij je meer over het champagnehuis en de beste champagnes kan leren. Een tour kan je online boeken

Als je geen zin hebt om zelf met de wagen rond te toeren of als je een glaasje extra wil drinken, is dat uiteraard een goede optie. Prijzen + een Champagne tour online boeken bij Get Your Guide

Ga mee met de Veuve Clicquot en Grand Cru-proeverij & lunch

Wil je graag mee met een daguitstap? Ga mee vanuit Reims voor Veuve Clicquot en Grand Cru-proeverij & lunch.

  • Deze dagtour begint met een ophaalservice om 9u.
  • Daarna krijg je een rondleiding door de Kathedraal van Reims en geniet van een champagneproeverij bij Veuve Clicquot.
  • Na de lunch in een wijnmakerij maak je een rondrit door de wijngaarden van de Montagne de Reims. Terwijl je gids uitleg geeft over het champagneprocedé doorkruis je de Grand Cru-dorpjes Verzenay en Mailly.
  • Je brengt een bezoek aan de productielocatie, waar je zelf kan zien hoe champagne wordt gemaakt.
  • Het dagprogramma besluit met nog een proeverij met drie glazen champagne (verschillende soorten)
  • Boek deze tour online voor € 225, dit is een echte experience tour !

Toch liever een fietstocht langs de wijngaarden?

Daarnaast is het ook zeker aan te raden om een fiets te huren tijdens je weekendje in de Champagne, en even de stad uit te rijden en zo de wijngaarden en kleinere boerderijtjes te bezoeken. Er lopen heel wat fietsroutes door de regio, en het huren van een fiets hoeft niet heel duur te zijn. Boek je fietstour online bij GetYourGuide.

  1. Hoe en waar Champagne kopen?

Wanneer je een bezoek brengt aan de Champagnestreek kan je eigenlijk niet naar huis voordat je ook wat champagne hebt gekocht. Bij de verschillende champagneboeren kan je ook terecht voor een afspraak om de champagnes te proeven.

Wanneer je een dergelijke afspraak maakt, gaan de boeren er wel vanuit dat je ook daadwerkelijk champagne komt kopen, dus maak geen afspraak als je dat niet van plan bent of laat het duidelijk weten.

Ga je bij een kleine of grote champagneboer?

Gemiddeld kost een fles Brut €14, maar afhankelijk van de champagne en het huis waar je bent gaan proeven kan dit duurder of goedkoper zijn. De kleinere champagneboeren buiten de steden zijn bijvoorbeeld over het algemeen een stuk goedkoper dan de bekendere huizen die je in het centrum van Reims en Épernay vindt.

TIP: Stel dat je bij één huis een doos van 6 flessen van €15 koopt ben je al snel €90 kwijt, maar wanneer je bij 3 verschillende champagnehuizen steeds een enkele fles koopt zou je ook makkelijk op dit bedrag uit kunnen komen.
  1. Verdere uitstapjes in de Champagnestreek

Naast lekker eten en de beste champagnes proeven is er natuurlijk nog veel meer te zien en te doen tijdens je weekend in de Champagnestreek.

Reims en Épernay

Zo kan je onder andere de steden Reims en Épernay bezoeken. Deze twee steden zijn de belangrijkste steden van de Champagnestreek en je vindt hier dan ook heel wat champagnehuizen waar je een rondleiding kan doen.

Daarnaast hebben de steden nog veel meer moois te bieden. In Reims kan je de 13de-eeuwse Cathédrale Notre-Dame de Reims bijvoorbeeld zeker niet missen, evenals het Palais du Tau, waar de koningen voor hun kroning in de kathedraal verbleven. Beide gebouwen staan dan ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, alsook de Basilique Saint-Remi en het Musée Saint-Remi.

In Épernay kan je alle bijzondere 19de-eeuwse architectuur aanschouwen terwijl je door de stad wandelt voordat je een bezoek brengt aan één van de champagnehuizen.

Download onze reisgids: Verken Reims met onze uitgestippelde wandeling of ga op verkenning in Épernay en omgeving.

Troyes

Ondanks de vorm van een champagnekurk van de stad, is Troyes minder verbonden met de productie van Champagne dan Reims en Épernay. Je kan hier wel heel wat middeleeuwse bouwwerken terugvinden wanneer je door de stad wandelt, zoals de 12de-eeuwse Cathédrale Saint-Pierre-et-Saint-Paul de Troyes. Daarnaast is de stad ook perfect om een middagje te gaan winkelen.

We maakten een uitgestippelde wandeling door Troyes, zo kan je zelf op verkenning door de stad.

Markten & wandelingen

Verder kan je in het weekend in één van de plaatsen in de streek een bezoek brengen aan de wekelijkse markten en hier verse producten of antieke hebbedingetjes aanschaffen. Ook kan je evengoed een middagje gaan wandelen in de uitgestrekte bossen van het Montagne de Reims tussen Reims en Épernay of het Fôret d’Orient bij Troyes.

  1. Wat kost een weekend naar de Champagnestreek?

Uitgaande van de gemiddelde prijzen die benoemd zijn, kan je voor een weekend (van vrijdag tot en met zondag) voor twee personen in de Champagnestreek uitgaan van de volgende kosten:

  • Vervoer: €136
  • Accommodatie: €180
  • Maaltijden: €300
  • Bezoek aan een huis: €40
  • Fietstocht tussen de wijngaarden: €50
  • Champagne: €90
  • Totaalprijs: €796
  • Gemiddelde kost per persoon: €398

Zoals gezegd zijn dit de gemiddelde kosten en kan je een weekend in de Champagnestreek zo goedkoop of duur maken als jij zelf wilt. Wanneer je bijvoorbeeld voor de lunch brood haalt bij een bakker en wat kaas in de supermarkt koopt, zal je al een stuk goedkoper uitkomen dan in deze berekening, waarbij je alle drie de dagen voor €25 per persoon zou lunchen.

Daarnaast wil jij misschien ook nog een aantal musea in Reims bezoeken, ga je liever wandelen dan fietsen, of wil je juist meer wijnhuizen bezoeken en meer champagne inslaan. Je kan het budget makkelijk naar jouw hand vormen.

  1. Waar overnachten in de Champagnestreek?

Ben je nog op zoek naar een aangename verblijfplaats tijdens jouw vakantie in de Champagnestreek? Dan raden wij je aan om vooral te zoeken in de buurt van Épernay, Reims en Troyes. Hieronder hebben we alvast onze favoriete adresjes voor je opgelijst of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en B&B's in de Champagnestreek.

  • La Caserne Chanzy Hotel & Spa ligt tegenover de kathedraal in het centrum van Reims. Het hotel biedt kamers met uitzicht op de kathedraal, continentaal of Amerikaans ontbijt en een spa om even te ontspannen na je stadswandeling. Meer info en boeken.
  • Ook een verblijf in MM Suites Marlot in Reims is aan te raden. Het appartement is gelegen in het centrum, op een steenworp afstand van de kathedraal. Het appartement kreeg een moderne inrichting en beschikt over één slaapkamer. Meer info en boeken.
  • Hôtel Le Château Fort is gevestigd in een uniek, middeleeuws fort met uitzicht op de stad Sedan. Je overnacht in een van de geluiddichte kamers of suites voorzien van alle moderne faciliteiten. 's Ochtends geniet je van een uitgebreid ontbijtbuffet en 's avonds kan je nog even nagenieten in bar Artillerie met open haard. Meer info en boeken.
  1. Met onze reisgids mis je niets tijdens jouw verblijf in de Champagnestreek

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in de Champagnestreek? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Champagnestreek met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Champagnestreek.

Champagne

Gratis reisgids Champagne downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 25 augustus 2023 - MARCELLA HEYMANS

zeer bruikbaar, duidelijk overzicht, wordt uitgetest in december 2023, stadsbezoek Troyes dankjewel

- 8 juni 2022 - Boogmans Aimé

Ben motorrijder en deed vroeger wel 26.000 km per jaar, maar de ouderdom maakt het moeilijker. Nu heb ik een camper gehuurd en zou dit eens in september willen uitproberen Nu had ik jullie site ontdekt en daar staan vele streken in die ik al doorkruist had en zou dit eens grondiger uitproberen om beter te bezoeken, daarmee mijn eerste keus om deze streek, niet zover en de eerste maal met groter camper te doen. Heb ook al eens naar andere delen bekeken en staat me zeer aan om verder te gaan, eerst deze eens doen. Maar veel succes gewenst met jullie aanbod van jullie routes. mvg Aimé.

- 10 oktober 2021 - Luc Meert

Zeer interessante brochure om een bezoek aan de Champagnestreek voor te bereiden. Mooie info op basis van persoonlijke ervaringen zodat het vrij duidelijk is wat interessant en minder is. Degelijke tips. Met deze brochure kom je voorbereid aan de start.

- 15 februari 2021 - Marline Brink

Tezamen met een fles Champagne had ik de verkorte reisgids als pre-cadeau gegeven aan een vriendin, met als echte cadeau een Champagne reis als de wereld weer open is! Het was echt een lichtpuntje om ons in de beschreven streek te wanen en de prachtige highlights te bezoeken die jullie er in de gids uitlichten! Enorm bedankt om zo onze droom al beter te kunnen visualiseren!

- 7 november 2019 - Robert

Leuke tips over de Champagne streek, komt goed van pas voor onze trip volgend jaar met 4 vrienden naar Reims, en dit met de Vespa. Bedankt Reisroutes.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?